étrendkiegészítők

B17 vitaminnal a rák ellen

A B17 vitamin, azaz az amigdalin és a rák kapcsolata

Magyarországon nagyon sok helyen forgalmazzák a b17 vitamint (amigdalint), mint rákellenes anyagot. A hatása viszont több mint kétséges.

A sárgabarack (Prunus armeniaca) magjában amigdalin, vagyis egy ciántartalmú glikozid található nagyobb mennyiségben. Az amigdalin az emulzin nevű enzim hatására benzaldehidre, hidrogén-cianidra és szőlőcukorra bomlik. A keserűmandula magjában található emulzin, ezért a mag összetörésekor szabad cianid is felszabadul.

Cianidok a különböző élelmiszerekben
(Miller Jones, 1995)

Élelmiszer Cianid adag/mg/100 g

Cirok érett mag

Cirok levél és fiatal hajtás

Mandula

Sárgabarackmag

Őszibarackmag

Fekete bab nyersen

Pinto bab

60-240

290

60

160

400

17

7-104

Almaecet

Az almaecetet az ókorban csodaszerként tartották számon sokoldalú felhasználhatósága és jótékony hatása miatt. A görögök és rómaiak mágikus erőt tulajdonítottak neki, Kínában az ecetes kancsó az élet jelképének számított. A nők fürdésre használták szépségük megóvása érdekében.

Almaecet

Béta-glükánok

Ha rákérintett vagy, akkor ezt olvasd el: Rák saját tapasztalat

Mi is a béta-glükán?

A B-1,3-(D)-Glükánok a természetben is előforduló poliszacharidok. Nélkülözhetetlen sejtfal alkotóelemek számos baktérium, növény és gomba esetében. Az élesztőből és a gyógygombából kivon béta-glükánokat általában immunerősítő hatásukról ismerik. A kutatók kimutatták, hogy az oldhatatlan Béta-1,3/1,6-glükán jóval nagyobb biológiai aktivitási szinttel rendelkezik, mint az oldható, 1,3/1,4-glükánok. A Béta-glükánok kötései és kémiai struktúrái közötti eltérések jelentős hatással vannak azok vízoldékonyságára, hatására és általános biológiai aktivitásukra.

Méhpempő

 

A méhpempő az egyetlen olyan természetes anyag, amely több mint 150, biológiailag aktív összetevőt: fehérjét, zsiradékot, cukrot, vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, enzimeket és még számos egyéb bioaktív anyagot tartalmaz. A méhpempő a méhek „teje”. Ezzel a csodálatos anyaggal etetik királynőt. A méhkirálynők teljesen ugyanolyan tojásokból születnek, mint a dolgozó társaik, de méhpempő diétájuknak köszönhetően, nagyjából 42%-kal nagyobbak, és 40-50-szer tovább élnek, miközben naponta testsúlyuk 2,5-szeresének megfelelő tojást raknak le.

Feliratkozás RSS - étrendkiegészítők csatornájára