Aktív és passzív házak

Passzívház

Egy olyan építési technológia, ami gyakorlatilag nem igényel fűtés kialakítást. Hogy miért? Mert a házban lévő berendezések és a testhő már kifűti. A tökéletes gondossággal kifejlesztett technológia miatt alig lesz a háznak hővesztesége. Így nemcsak a fűtés lesz ingyen, de nyáron a hűvöset is könnyen meg tudja tartani.

A jövőben csak passzívházak épülhetnek

Az Európai Unióban 2018-tól a közintézmények,2020-tól a lakások kizárólag passzív ház technológiával épülhetnek. A passzív házak nulla közeli energiafogyasztással működnek. Az Európai Parlament (EP) várhatóan 2010 elején hagyja jóvá az új szabályt. Az unió számításai szerint az EU épületei felelősek a kontinens energiafogyasztásának 40, illetve szén-dioxid-emissziójának 36 százalékáért. Az EP korábbi jelentésében azt sürgette, hogy 2019-től kizárólag az energiaigényeiket önállóan fedezni képes úgynevezett paszszívházak építésére adjanak engedélyt. A végső olvasat ezzel szemben enged némi mozgásteret a nemzeti hatóságoknak annak megszabásában, mi minősüljön „nagy energiahatékonyságú épületnek”.

A szabvány teljesítése körülbelül 20-25%-kal haladja meg egy modern, korszerűen hőszigetelt épület bekerülési költségét. Mint korábban több esetben megírtuk, ennek a többletforrásnak a megteremtését az államnak támogatásokkal lenne illendő ösztönözni. Tőlünk nyugatabbra ezt a kormányok felfogták, és alkalmazzák. Állami segítség nélkül elképzelhetetlen, hogy az emberek nagy része jelen helyzetben 20-25%-kal többet fizessen egy passzív technológiájú házért. Fontos elmondani, hogy ez a 20-25% többletköltség nem a 150 ezer forint négyzetméter nagyságrendi árkategóriában épült hagyományos szerkezetű épületek esetében érvényes, mivel ezeknél  még a mai hőtechnikai szabvány is alig teljesül. Egy modern készháznál a falak és födém szigetelése sokszor teljesíti a passzív házaknál előírt szigetelési értéket. Ezeknél a házaknál a légtömörségre és a padló szigetelésre, valamint a nyílászárókra kell figyelmet fordítani, így lényegesen kevesebb pénzt kell egy készház építőnek plusszban kifizetni, hogy passzív házat kapj, mint annak aki hagyományos technológiából épít.

Aktívház

Mindent tud, amit a passzívház, de van egy fontos különbség. Mégpedig az, hogy a ház megújuló energiaforrásokból energiát termel. Azaz több energiát termel, mint amit elfogyaszt. Ez az igazi befektetés. A ház így gyakorlatilag nemcsak ingyen üzemel, de még pénzt is kereshetünk vele.

Tags: