B17 vitaminnal a rák ellen

A B17 vitamin, azaz az amigdalin és a rák kapcsolata

Magyarországon nagyon sok helyen forgalmazzák a b17 vitamint (amigdalint), mint rákellenes anyagot. A hatása viszont több mint kétséges.

A sárgabarack (Prunus armeniaca) magjában amigdalin, vagyis egy ciántartalmú glikozid található nagyobb mennyiségben. Az amigdalin az emulzin nevű enzim hatására benzaldehidre, hidrogén-cianidra és szőlőcukorra bomlik. A keserűmandula magjában található emulzin, ezért a mag összetörésekor szabad cianid is felszabadul.

Cianidok a különböző élelmiszerekben
(Miller Jones, 1995)

Élelmiszer Cianid adag/mg/100 g

Cirok érett mag

Cirok levél és fiatal hajtás

Mandula

Sárgabarackmag

Őszibarackmag

Fekete bab nyersen

Pinto bab

60-240

290

60

160

400

17

7-104

Jó tudni az élelmezésügyi határértékeket: 

Krónikus ciánszennyezés degeneratív idegbetegséget, szemideg sorvadást és mozgás összerendezettségi zavart idéz elő. Sejtek hibás működése és pusztulása az oka a légzési rendszer megmérgezésének. 12 szem keserű mandula megölhet egy gyereket (a boltokban édesmandula kapható kizárólag). Ausztráliában a marcipánban 50 mg/kg volt az engedélyezett mandula felhasználhatósága. Ezt 1983-ban már 5 mg-ra csökkentették (Miller Jones, 1995).

A cianidok íze keserű. Innen tudhatjuk, hogy valóban megfelelő növényt választottunk. A mennyiséggel bánjunk csínján. Egy keserűbb sárgabarackmagjából 40 szem mérgezést, 60 szem halált okozhat felnőtt emberben.

Miben van még?

Cseresznye, meggy, ringlószilva, szilva magjában.

Kipróbáltam. Nekem 30 darab kis szemű meglehetősen keserű sárgabarackmag erős fejfájást okozott. Másnapra nem volt bajom. Nagytestű kutyáim is kértek(ekkor még nem tudtam, hogy mérgező lehet). Nekik néhány szemet adtam. Láthatólag jól voltak utána, szerencsére. Főzéssel, sütéssel az cianid nagyrészt inaktiválódik. Az egyes sárgabarackmag fajták amigdalin tartalma nagymértékben különbözhet.

Kísérletek a b17 vitaminnal

A szerrel állatkísérleteket végeztek, és kevés bizonyítékot találtak a rákellenes hatásra. Ellenőrzött körülmények közötti emberen végzett klinikai kísérlet nem volt.

A legnagyobb betegszámú vizsgálatot 1982-ben 175 betegen végezték. A kísérlet dokumentációja hiányos, ezért nem minősül ellenőrzöttnek. A betegek 21 napon át injekcióban, azután szájon át kapták az amigdalint vitaminokkal, enzimekkel és diétás előírásokkal. A kezelés végére a betegek felének nőtt a daganata. Néhányan a közérzetük javulásáról számoltak be, ez azonban a kezelés után megszűnt. Hét hónappal a kezelés befejezése után valamennyi betegnek nagyobb volt a daganata, mint a kezelés megkezdése előtt.

Több vizsgálat sem tudta bizonyítani a rák elleni hatását, ezért először nem fogadták el élelmiszer-kiegészítőnek, majd az USA élelmiszer- és gyógyszer-minisztériuma 1980-ban rák ellen hatástalannak nyilvánította, sőt, börtönnel fenyegeti azokat, akik rák elleni szerként forgalmazzák („Erősen mérgező, és semmiféle rák elleni hatást nem mutat.”).

Ha ennek ellenére meg akarod venni, akkor érdemes felkeresned az iherb oldalát, kapható barackmag. Ez egy amerikai cég, de az itthoni ár töredékért juthatsz hozzá mindenhez. 45 dollár rendelés alatt még az áfa megfizetése miatt sem szokták levámolni a csomagot. Ezt amúgy magyar posta automatikusan végzi, nem nekünk kell utánajárni még nagyobb rendelés esetén sem. Kisebbekkel (45 dollár alattiakkal) viszont el is kerülhetjük. Internetional air mail-t választva a házhozszállítás mindössze 4 dollár, ez az itthoniakkal is vetekszik. Ez 1800 g-ig és 80 dollár értékig vehető igénybe. Az első rendelésnél 10% kedvezményt adnak erre a kódra: NSR764