A sárgabarackmag hatástalan és veszélyes a rákterápiában

Számos helyen forgalmazzák, mint rákellenes anyagot a sárgabarack magjában található tévesen B17 vitaminnnak nevezett ciántartalmú glikozidot, az amigdalint, illetve a részben mesterséges változatát, a laetrilt. A hatása viszont több mint kétséges.

 

sárgabarackmag

©FreeImages.com/steve_schlange

A természetben nem kizárólag sárgabarackmagban található amigdalin. Megtalálható például a cseresznye, a ringlószilva, a szilva, a hüvelyesek, a mandula, az alma és a cirok magjában is.

Az amigdalin, illetve a laetril emésztés során hidrolizálódik: glükózra, benzaldehidre és a súlyosan mérgező hidrogén-cianidra bomlik. Az amigdalin 5,7%-a cianid. Mj: Az amigdalint a β-glükozidáz és az amygdaláz gentiobiózzá és L- mandelonitrillé hidrolizálja. A gentiobióz további hidrolizálásával glükóz jön létre, míg a mandelonitril benzaldehidet és hidrogén-cianidot ad.

A keserű ízű laetril vagy amygdalin bevétele után bekövetkező cianidmérgezésnek súlyos hatásai lehetnek. Egy keserűbb sárgabarackmagból 40 szem mérgezést, 60 szem halált is okozhat felnőtt emberben. 12 szem keserű mandula akár megölhet egy gyermeket. Mj: A boltokban kizárólag a veszélytelen édesmandula kapható.

A különféle barackmagok amigdalintartalma jelentősen eltérő lehet. Mint minden méregnek, az amigdalinnak is van olyan dózisa, ami még veszélytelen, és természetesen van olyan dózisa is, ami már mérgezést okoz.

A legmagasabb amigdalintartalmú magokból néhány szem is halálos lehet, míg a veszélytelenebbekből bőségesen fogyaszthatnánk.

Korábban Ausztráliában a marcipánban maximum 50 mg/kg amigdalint tartalmú mandulát engedélyeztek. Kutatások alapján azt 1983-ban már 5 mg-ra csökkentették (Miller Jones, 1995).

Kutatások azt mutatják, hogy már 0,5-3,5 milligramm cianid bevitele testtömeg kilogrammonként potenciálisan halálos is lehet. Mj: Megfelelő feldolgozással, főzéssel, sütéssel, pirítással, darálással, szárítással, áztatással az amigdalintartalom csökkenthető. (f1, f2)

Amigdalin mennyisége a különböző nyers élelmiszerekben - az amigdalin tartalmak fajtától függően jelentősen eltérhetnek
 

Élelmiszer amigdalin mg/100 g cianid mg/100g
Édesmandula ~0,2-16 0,01-0,91
Középkeserű mandula ~52-180 2,96-10,26
Keserűmandula ~3300-5400 188,1-307,8
Sárgabarackmag (édes, közép keserű) ~3-1400 0,17-79,8
Keserű sárgabarackmag ~1600-6400 91,2-364,8
Cseresznyemag ~2-400 0,11-22,8
Őszibarackmag ~2-700 0,11-39,9
Almamag ~2-300 0,11-17,1
Szilvamag ~2-1700 0,11-96,9

A cianid mérgezés korai tünetek közé tartozik a fejfájás, a szédülés, a zavartság, a gyors szívverés, a légszomj és a hányás. Rohamokat, apnoét, tüdőödémát, kómát, súlyos esetben akár halált is okozhat. Mj: A hasonló név ellenére a cianid nem okoz közvetlenül cianózist.

A cianid alacsonyabb dózisának tartós kitettsége (pl. A nyers, nem megfelelően feldolgozott manióka gyökerek vagy nyers sárgabarackmag alacsonyabb dózisú tartós fogyasztásakor) gyengeséget, fejfájást és számos egyéb tünetet is okozhat, beleértve a bénulást, degeneratív idegi elváltozásokat (szemideg sorvadást), pajzsmirigy-alulműködést és egyéb hormonális zavarokat. Egyéb hatások közé tartozik az enyhe máj- és vesekárosodás is.

Nem rákgyógyszer a sárgabarackmag

A laetril vagy az amigdalin kockázat mérlegelés egyensúlya rák kezelésére egyértelműen negatív.

Amigdalin használata mellett  semmilyen lényegi előnyt nem figyeltek meg rák gyógyításával, javulásával vagy stabilizálásával, a rákkal kapcsolatos tünetek javulásával vagy az élettartam meghosszabbításával kapcsolatban. Több beteg esetében az amigdalin-terápia veszélyeit a cianid toxicitás tünetei vagy a halálos fokozatot megközelítő vér cianidszintjei igazolták.

Nagyobb betegszámú vizsgálatot 1982-ben 175 betegen végeztek. A kísérlet dokumentációja hiányos, ezért nem minősül ellenőrzöttnek. A betegek 21 napon át injekcióban, azután szájon át kapták az amigdalint vitaminokkal, enzimekkel és diétás előírásokkal. A kezelés végére a betegek felének nőtt a daganata. Néhányan a közérzetük javulásáról számoltak be, ez azonban a kezelés után megszűnt. Hét hónappal a kezelés befejezése után valamennyi betegnek nagyobb volt a daganata, mint a kezelés megkezdése előtt. (f)

Több vizsgálat sem tudta bizonyítani a rák elleni hatását, ezért először nem fogadták el élelmiszer-kiegészítőnek, majd az USA élelmiszer- és gyógyszer-minisztériuma 1980-ban rák ellen hatástalannak nyilvánította, sőt, börtönnel fenyegeti azokat, akik rák elleni szerként forgalmazzák, idézve az állásfoglalásukat: „Erősen mérgező, és semmiféle rák elleni hatást nem mutat.”.

Legyünk résen a csodaszereknek kikiáltott étrend-kiegészítőkkel, kezelésekkel és készülékekkel

A sárgabarackmagot számos helyen a veszélyei ellenére rákellenes eltitkolt csodaszernek titulálták. Sajnos csak hosszú évek alatt juthat el a köztudatba a valós egészségügyi hatása, közben sokan mérgezték, mérgezik magukat sárgabarackmaggal, sokszor meglehetősen drágán beszerezve, és veszélyeztetve, gyakran ellehetetlenítve a rákból való felépülésüket. Ne fizessünk ilyen nagy árat legközelebb! Ne legyen elég ahhoz, hogy valakit hitelesnek gondoljunk az, hogy másokat butának, rossz szándékúnak állít be, vagy az, hogy összeesküvéssel bélyegzi meg a hivatalos tudományos állásfoglalásokat, illetve az, hogy az „eltitkolt” kifejezést használja! Ez manipuláció, csodaszerek pedig sajnos nincsenek. Érdemes ilyen esetekben azonnal résen lenni.

Laczkovich Hegedüs Eszter

A cikk jogvédelem alatt áll

A cikk és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Másolása, felhasználása, sokszorosítása, nyilvánosságra hozatala csak a szerző hozzájárulásával és a forrás feltüntetésével lehetséges. Ha szeretnéd közzétenni a látottakat, kérlek írásban fordulj a kapcsolat link alatt a szerzőhöz, ahol tüntesd fel, hol és milyen formában szeretnéd a tartalmat felhasználni. A szerző ha úgy gondolja saját mérlegelés után írásbeli engedélyt adhat. Minden jogtalan felhasználó ellen élünk a jogorvoslat lehetőségével.

Ha meg akarod ismerni az Okos Étrend gyógyítási és egészségmegőrzési módszereit, és szívesen barátkoznál hasonló érdeklődésű emberekkel, akkor a Facebookon alakult erre egy csoport, ahol recepteket, praktikákat és kitűnő társaságot találsz: https://www.facebook.com/groups/okosetrend/