Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, milyen táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!

Táplálkozási szokások szerepe a külső megjelenésben

Sokszor hallottuk az a szólást, hogy azok vagyunk, amit megeszünk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy szervezetünk csak azokból az építőkövekből tudja felépíteni önmagát, amelyek a rendelkezésére állnak, azaz elfogyasztjuk őket. Ahhoz, hogy szép legyen a küllemünk, megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyagot kell juttanunk a szervezetünkbe és biztosítanunk kell azt is, hogy ezeket hasznosítani tudja.

Az új sejtek képződéséhez testünkben anabolikus (újjáépítő) állapotot kell fenntartanunk. Ezt a testünkben leginkább három dolog befolyásolja: a pajzsmirigyünk aktivitása, a tápanyagbevitel, illetve annak hasznosulása.

Szervezetünk az aktív pajzsmirigyhormonok hatására több fehérjét épít a bevitt aminosavakból a sejtek megújítására és az új sejtek felépítésére, növeli a sejtekben a felhasznált oxigén mennyiségét. A fehérjék termelése az izomépítésben és a regenerációban is meghatározó, nem csak a bőrünk, körmünk és hajunk állapotában nagy jelentőségű. A szép, ránctalan bőr egyik legfontosabb belső tényezője tehát a pajzsmirigy egészségének fenntartása és aktiválása. Ennek módjáról a Hízlaló fogyókúrák című cikkben olvashatsz többet. Nem létezik olyan ránctalanító csodaszer, ami tényleges hatást fejt ki, ha közben csökkent pajzsmirigyfunkcióval bírunk. A csökkent pajzsmirigyfunció a katabolikus, azaz a lebontó folyamatoknak kedvez, amely miatt a bőrünk a kollagén tartalmából folyamatosan veszíteni fog, közben a haj minősége és mennyisége is romlik. 

A katabolikus hatások a bőr és haj öregítői:

 1. Kalóriamegvonásos diéták miatt a szervezet energiát és alapanyagot spórol és felhasználja a meglévő fehérjéket, az izmot, a kollagént és az ízületeket a kellő mennyiségű energia visszapótlására. A szénhidrátigényes szervek szénhidrátszükségletét fehérjék lebontásval fedezi. Természetesen az emített okból az izomépítő sport és a kalóriamegvonás sem összeegyeztethető. A kalóriamegvonás továbbá immunelnyomó hatású, ami a krónikus gyulladások kialakulásának kedvez, ezt természetesen a bőröd és hajad állapotát is befolyásolja, továbbá hormonális zavarokat is okoz, hiszen az éhezés hatására nagyobb mennyiségben termelődő stresszhormonok minden hormonra gátló hatásúak. 
 2. A különféle pszichoaktív izgatószerek (a kávé, kakaó, csokoládé, kóla, energiaitalok, fekete, fehér és zöld tea, pyruvat, maca, guarana) hatnak az adrenalinszintre, noradrenalinszintre és kortizolszintre. Ezek mindegyike gátolja a pajzsmirigy működését. Ne fogyassz pszichoaktív izgatószereket, ha szép bőrt és hajat szeretnél! Mj: Általában igaz, hogy a pajzsmirigy-alulműködését fokozza minden olyan hatás, ami tartósan és túlzott stresszválaszt okoz, a pajzsmirigy-alulműködése pedig gyorsítja az öregedést. A túlzott stressz a nőknél elférfiasodást, férfiaknál elnőiesedést válthat ki, mindegy, hogy éhezésből vagy egyéb stresszt fokozókból adódik. 
 3. Sok helyen olvasható, hogy a vacsora kihagyása egészséges, holott az egy napon belüli átmeneti éhezés is gátolhatja a pajzsmirigyet, növelheti a szervezeten belüli fehérjék lebomlását.
 4. Szénhidráthiányos étrendek is öregítik a külsődet, ugyanis ha a szénhidrátigényes szerveket éhezteted, akkor katabolizmusnak kedvezel, hiszen pont az említett strukturális fehérjéket (az izmot, kollagént, ízületeket) kezdi el bontani a szervezeted a szénhirdátigény fedezése miatt.
 5. Túlzásba vitt sport sem kedvez a szépségednek, hiszen valószínűsíti a tápanyaghiányos bevitelt, így a lebontási folyamatoknak kedvezhet. Ha aktívan sportolsz, akkor légy figyelemmel az erősen megnövekedett tápanyagigényedre és minden edzés után töltsd vissza a glükózt keményítő forrás (pl. rizs) formájában, hogy ne kelljen a szervezetednek fehérjét bontania a megfelelő vércukorszint biztosításához. Éhezve, kalória megvonással pedig soha ne sportolj, ugyanis súlyosbítja a kedvezőtlen hatást!
 6. A zsiradékban gazdag étkezés inzulinrezisztenciát alakíthat ki. Az inzulinrezisztencia és cukorbetegség szintén katabolikus állapotoknak kedvez, hiszen a sejtek tápanyagellátása ilyen esetben akadozik, mert az inzulin hatására nem tudnak kellő mennyiségű glükózt felvenni. Ez egy olyan sejtszintű éhezéses állapotot hoz létre, amivel ennek ellenére túlsúlya lehet valakinek, ilyenkor a gyakorlatban szinte minden sejt éhezik, kivéve a zsírsejteket. Ez az állapot persze a lebontási folyamatoknak kedvez. Az omega6 és omega3 olajok nagyobb mennyiségú fogyasztása továbbá immunelnyomó hatású, amelyek a krónikus gyulladások kialakulásának kedvez.
 7. A túlzott fehérjebevitel is stressz fokozó. A fehérjék aminosavakból épülnek fel. Az aminosavak közül az aszparaginsav, a glutaminsav, glutamát serkentő hatású neurotranszmitterek. A tiramin a tirozin aminja, a hisztamin a hisztidin aminja és a lizin (közismert glutamát prekurzor) is élénkítő hatású. A fehérjékből származó nagy mennyiségű serkentő neurotranszmitter megemeli a stresszhormonok szintjét, továbbá a magas fehérjetartalmú étrend gyakran szénhidrátmegvonással jár. Ilyen esetben a szervezet fehérjékből állítja elő a létfontosságú szervek (máj, agy) működéséhez szükséges glükózt, de a májnak ehhez megint glükózra van szüksége, a máj túlzott leterheltség pedig az egyéb méregtelenítő funkciók kárára történik, ez a külsődre is hatással lesz. A szükségletet meghaladó fehérjebevitel nem támogatja a teljesítményfokozást és az egészséget sem, dehidrációt, fáradékonyságot, ingerlékenységet és más kedvezőtlen jelenségeket idézhet elő, látens vagy tekintetbe nem vett ismert vesebetegségek esetén pedig ez a probléma is felszínre kerülhet, súlyosbodhat.  Mj: A 3 g/ttkg/nap-os fehérjebevitel akár az emberi szervezet fehérjefeldolgozó képességét is meghaladhatja.
 8. Az alvászavar is stressz növelő, rontja a pajzsmirigyfunkciót, inzulinrezisztenciát okoz, így öregít. Érdemes Az alvászavar okai és kezelése című cikket elolvasnod, sokan ugyanis nem is tudják, hogy ebben szenvednek, mert az alvás hossza megfelelőnek tűnhet, pedig a kávéfüggés és a napközbeni fáradtság ennek egyértelmű jele. A nem megfelelő hosszúságú vagy felszínes alvás a szépségedre és a testsúlyodra is nagy hatással van. Nem véletlenül mondták nagyszüleink, hogy az alvás a legjobb szépítő „csodaszer”.

Az előbbi katabolikus hatásokat minden olyan embernek érdemes átgondolnia, aki valamilyen okból az anabolikus folyamatoknak kedvezne a szervezetében, például testépítőknek, műtétekből, sérülésekből való felgyógyuláskor, gyulladások esetén. Ne dőlj be az olyan testépítőknek forgalmazott szerek átmeneti teljesítményt fokozó hatásának, ami ezt a stresszhormonok növelésével éri el. Tartós alkalmazásuknak súlyos ára lesz a pajzsmirigyedre nézve, így hosszabb távon a kívánt anabolizmus helyett a katabolizmusnak kedvezhetsz.

T(együk) magunkat széppé!

A megfelelő tápanyagbevitel az egyik legfontosabb külső szépséget meghatározó tényező, ugyanis nem mindegy, hogy milyen összetételben és minőségben fogyasztod el a napi kalóriamennyiséget. Tanácsok a szépítő étrendedhez:

 1. Ne legyél kalóriadeficiten vagy túlzott kalóriabevitelen sem, pont annyit fogyassz a táplálékokból, amire ténylegesen szükséged van! Ha szép bőrt és hajat szeretnél, akkor táplálkozz egészségesen és inkább a pajzsmirigyfunkcó gyorsításával érd el a fogyást!
 2. Hagyd el az izgatószereket és ne fogyassz alkoholt!
 3. Egyél naponta legalább háromszor, ne nagyd ki a vacsorát vagy a reggelit sem! Ha hajlamos vagy a munka miatt elfeledkezni az evésről, akkor állítsd be a telefonon, hogy figyelmeztethessen.
 4. Legyen az étrendedben kellő mennyiségű rostban gazdag keményítőforrás, ami elegendő a napi energiafelhasználás fedezésére. A keményítők amilózból és amilopektinből állnak, ezek emésztés közben glükóz molekulákká bomlanak. A glükóz a sejtek számára az optimális energiaforrás, ez biztosítja a megfelelő működésüket. Hiányában, megvonásakor éhezés alakul ki, ami a korábban említett lebontó folyamatoknak kedvez. Ideális esetben a leginkább keményítő alapú szénhidrátbevitel a napi kalóriabevitel 67-75%-át teszi ki (kalóriában értve tehát). Egészségesebb, ha leginkább a keményítőforrásokból biztosítod a szükséges glükóz bevitelt, ilyen például a rizs, a burgonya, a hüvelyesek, a hajdina, stb. Kölest viszont ne fogyassz, ugyanis gátolja a pajzsmirigyedet!
 5. Legyen kellő mennyiségű és megfelelő minőségű fehérjebeviteled. Fehérjék megválasztásánál fontos a zsírszegény forrás, így kézenfekvő lehetőség a fehérjekivonatok használatával kipótolni az étrendet. A bevitt fehérjékből tud a szervezet struktúrákat építeni, ilyen a kollagén, az izom, a haj és a köröm is. Az optimális fehérjebevitel aránya 12–15 % kalóriában értve. Erősportokban és hosszan tartó, főleg állóképességi sportokban, alapozó időszakban ennél nagyobb arányú (15–20 %). Ha az ajánlásnál kevesebb a napi fehérjebeviteled, akkor megfelelő választás a szervezet számára hasznosítható L-sztereoizomer aminosavakat tartalmazó, alacsony zsírtartalmú és kímélő eljárással készült fehérjekivonatok fogyasztása. Nők esetén általában napi 20-30 g fehérje pótlás már megfelelő.
  • Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket én az IHerb oldaláról rendelem, mert nagyon megbízhatóak. A forgalmazott termékeik között találok megfelelő minőséget és általában az itthoni ár töredékért juthatok hozzá a termékekhez. Minden vásárlásnál 60 napig a legutóbbi vásárlás 5%-át levásárolhatom. Az első rendelésnél a linkre kattintva 5 USD kedvezmény érvényesíthető a kosárban. További 5% kedvezményt kaphatsz minden rendelés esetén ha alkalmazod az NSR764 kódot. A rendelésről bővebben az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. írásomban olvashatsz.

   Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket. A konkrét ajánlások a felsorolt linkekre kattintva találhatók meg.

  • Ajánlott fehérjeporok a fehérjehiány pótlására, a szervezet struktúráinak felépítéséhez (haj, bőr, köröm, ízületek, izmok), zsírszegény forrásból, L-sztereoizomer aminosavakkal:
  1. Now Foods borsóprotein
  2. Now Foods rizsprotein
  3. NutriBiotic Rice Protein Vanilla (kímélő eljárással készített L-sztereoizomer, cukor és édesítőktől mentes vaníliás protein, kifejezetten finom)
  4. Now Foods tejsavófehérje izolátum
  5. Now Foods tejsavófehérje koncentrátom
  6. Now Foods bio tejsavófehérje koncentrátum
  7. ALLMAX tejavóprotein izolátum
  8. ALLMAX tejavóprotein izolátum
 6. A glicin egy nem esszenciális fehérje alkotó aminosav. A szervezet szerinből elő tudja állítani, de sokszor mindkettőből hiányos a bevitel. A glicin nagy mennyiségben található meg a kollagénben, a bőrben, a csontokban és az ízületekben. Javítja a sejtek megújulását és a haj tápanyag ellátottságát, lelassítja izomszövetek és a kollagén lebomlását és elősegítik a szervezet regenerálódását, így az egyik legfontosabb szépítő, építő, fiatalító aminosav. A kor előre haladtával a bőrben lévő kollagén felezési ideje gyorsul, ennek köszönhető, hogy a bőr egyre gyorsabban veszít a teltségéből, petyhüdtté, ráncossá válik. A glicin ezt a folyamatot jelentősen lelassíthatja. Szedése sok esetben a már meglévő bőr- és hajprobémák hatékony megoldása is lehet, ilyen a hajhullás, haj elvékonyodása, de a korai ráncosodás is. Glicin pótlására csak a gyógyszerészeti tisztaságú termékek felelnek meg. A kollagén kivonatokkal kapcsolatban számos helyen arról olvashatsz, hogy a bőr kollagén termelését elősegíti. A kollagén glicin tartalma körülbelül 35%, jótékony hatását leginkább ennek köszönheti. Ezeket a kivonatokat viszont hosszas főzéssel vagy a fehérjék L-sztereoizomériáját szintén nem kímélő kémiai eljárással távolítják el a magas kollagén tartalmú állati szövetekből (bőr, csont, ízületek), így az aminosavak jelentős része biológiailag értéktelenné válik, sőt akár potenciális veszélyforrás is lehet a D-sztereoizomériájú aminosavak miatt. A kollagénnél jóval hatékonyabb és biztonságosabb bőrszépítő a tiszta glicin kivonat. Íze a kristálycukorhoz hasonló, általában 3-10 g már kellő bevitelt biztosít. A glicin a máj munkáját is támogatja, így hatékony például a kellemetlen izzadságszag kezelésében is. Ajánlott termék:
  1. Now Foods glicin por
 7. A zsiradékbevitel a szépítő étrendben erősen korlátozott, 10-15% a legmegfelelőbb, de 21%-ot pedig ne lépje túl. A zsiradékok bevitelét nem érdemes ennél jobban megvonni, mert bizonyos hormonoknak, a sejtek falának és például az epesavaknak is alapanyaga. Alacsony zsiradékbevitellel biztosítható a sejtek megfelelő inzulinérzékenysége, ez szükséges az anabolikus folyamatok fenntartásához. Mj: Inzulinrezisztencia esetén a gyógyulásig 10-15% zsiradékbevitel javasolt. Ez 22-33g napi bevitelt jelent napi 2000 kcal fogyasztása esetén. 2000 kcal az átlagos női kalóiaszükséglet.
 8. Ne vagy csak minimális mennyiségben fogyassz magas omega6 tartalmú olajokat és magvakat! Alacsony zsírtartalmú étrend esetén ez általában így alakul. Nem javasolt összetevők: szőlőmag, napraforgómag, kukoricacsíra olaj, búzacsíra olaj, szójaolaj, dió, mandula, pekándió, brazil dió, tökmag, fenyőmag, mák, földimogyoró, szezámmag, stb.
 9. Ne fogyassz feldolgozott húskészítményeket, ezek jelentősen növelik a rák kialakulásnak esélyét, és az így bevitt vegyi anyagok semlegesítése a májat is terhelik, ez közvetlenül hat a bőröd és a hajad minőségére. Például a nitritekkel tartósított húsok fogyasztásakor a nitritek a gyomorban az aminosavakkal nitrózaminokat alkotnak. A füstölt húskészítményekben pedig policiklikus aromás szénhidrogének találhatók, hiszen füstölés során hasonló anyagok keletkeznek, mint dohányzáskor. Ha a dohányzást ártalmasnak tartod, akkor a füstölt húsok kerülése ugyanúgy célszerű, ráadásul hasonló okokból.
 10. Naponta fogyassz legalább 500 g vegyesen összeválogatott alacsonyabb fruktóztartalmú nyers gyümölcsöt és zöldséget. Könnyű hozzáférhetőségük miatt hasznosak a frissen préselt zöldséglevek és nyers pürék. Ezek egészségre, szépségre gyakorolt hatása a vitamin- és ásványianyag-tartalmukon kívül elsősorban a magas enzimtartalmuknak köszönhető, így a boltban vásárolható pasztőrözött formák a célnak már nem felenek meg, ugyanis az enzimek legtöbbje hőérzékeny. Ha eddig nem tulajdonítottál jelentősget a nyers zöldségeknek és gyümölcsöknek, akkor mától mindig vásárolj magadnak, a vásárlást pedig tervezd meg, és vedd figyelembe a romlandóságot is.

Emésztés tökéletesítése

A megfelelő tápanyagbevitel és ideális eloszlása önmagában még okozhat alapanyaghiányt, ha az emésztés minősége elégtelen. Számos betegség miatt alakulhat ki csökkent emésztőenzim mennyiség, ilyen a pajzsmirigy-alulműködés, de oka lehet a gyomrot és bélrendszert, májat, epét érintő fertőzés, a túl alacsony kalóriabevitel és a felborult bél mikrobiom is. Korunkban annyira divatos ételintoleranciák kialakulásának feltétele az elégtelen emésztés, és leginkább a csökkent emésztőenzim termelés. Nem a glutén tehető felelőssé azért, hogy manapság olyan gyakran problémát okoz, hanem az enzimek hiánya. Ilyen esetekben a leggyakrabban fehérjebontás elégtelenségével kell számolni.

Ha fehérjeemésztés nem megfelelő, akkor bizonyos emésztetlen fehérjetöredékek növelik a gyulladást a szervezetben, kialakul az ételintolerancia, amelynek lesznek természetesen bőrtünetei is, mint a pattanások, ekcéma, fertőzési hajlam, pigment foltok, pigment hiány, hajhullás, korpásodás, stb. Minden krónikus gyulladásos állapot esetén elégtelen fehérjeemésztést kell feltételezni, természetesen akkor is, ha ez a bőrön jelentkezik.

Ha igazán nagy áttörést akarsz elérni a bőröd és hajad állapotában, akkor minden étkezés mellé fogyassz enzimeket, de például a fehérje tartalmú folyadékoknál se feledkezz meg róluk. Szorulásos problémák esetén is segítség lehet. Érdemes próbát tenni, hogy melyik számodra a legkedvezőbb.

Ajánlott fehérjebontó enzimek:

 1. Houston Enzymes vegyes enzimek
 2. Doctor's Best 3000 GDU Bromelain 500 mg nagy dózisú
 3. Doctor's Best Best High Potency Serrapeptase 120,000 SPUs nagy dózisú
 4. Enzymedica SerraGold High Activity Serrapeptase

A bél egészségre kedvező hatású mikrobiomjának kialakításban és fenntartásban nagyon fontos a megfelelő probiotikumok fogyasztása. A patogén bélflóra a máj munkáját is nehezíti, hiszen az így keletkező méreganyagok semlegesítése túlterhelheti, így hormonális zavarokat is okozhat, aminek persze látható jelei is lehetnek a bőrödön (pattanások, pigmentfoltok, ekcéma, hajhullás). A bőröd állapotában hetek alatt látható hatása van a megfelelő bél mikrobiom kiépítésének, és természetesen ebben az esetben is a számodra legkedvezőbb hatásút érdemes megkeresni:

 1. Healthforce Nutritionals Friendly Force the Ultimate.
 2. Kapszulás változata az előzőnek: Healthforce Nutritionals Friendly Force the Ultimate
 3. Enzymatic Therapy Probiotic Pearls Women's Digestive Yeast Balance
 4. Enzymatic Therapy Probiotic Pearls Complete
 5. Enzymatic Therapy Pearls Elite High Potency Probiotics
 6. Jarrow Formulas, ideal bowel support (10 milliárd/ kapszula) (ekcéma esetén javasolt)

Mj: Ne szedj hisztamin termelő baktériumokat, főleg ne magukban: Lactobacillus fermentum, Lactobacillus casei, Lactobacillus reuteri, Klebsiella pneumoniae, Lactobacillus helveticus, stb. A megnövekedett hisztaminszint ugyanis fokozza a stresszt.

A szépítő bél mikrobiom kiépítésének feltétele a megfelelő minőségű rostok bevitele is. A rostok pótlása segíti az ideális testsúly kialakítását, az emésztési problémák gyógyulását, gyulladáscsökkentő hatású, javítja az immunrendszer működését és támogatja a máj méregtelenítő funkcióját is. 

 Érdemes kikísérletezni a számodra legmegfelelőbb rostforrást, ezekkeverhetők is, viszont ekkor se használj egy étkezéshez 2,5-4 g-nál többet. Ajánlott termékek:

 • Zab rost. Étkezések előtt 3g zabrost fogyaztása javasolt.
 • Glükomannán. Ebből minden étkezés előtt fél teáskanál glükomannán tegyünk 3 dl folyadékba és csak teljes zselésedés után fogyasztjuk, különben olyasmit is felszívhat, amit nem akarunk (emésztőenzimek, gyomorsav, vitaminok). A napi adag maximuma 13 g, egyszerre maximum 4 g fogyasztható. A tiszta glükomannán ritkábban okoz puffadást, ha ilyesmit tapasztalsz, akkor csökkentsd az adagot vagy válassz más rostfélét.
 • Acacia rost. Étkezések előtt 2,5g acacia rost fogyasztása javasolt.

Antioxidánsok hatása

A szabad gyökök a szervezet szinte összes molekuláját károsíthatják, pl. a fehérjéket, a lipideket, a kollagént, a DNS-t és a géneket is. Az antioxidánsok a szabad gyököket semlegesítik, ezáltal vigyáznak a meglévő kollagénre, segítik a DNS védelmét. Antioxidánsok, mint például a β-karotin, az astaxanthin, az E-vitamin, a C-vitamin, a Q10 koenzim védelmet nyújt a szövetkárosodás ellen a makrofágok, monociták és granulociták aktiválásával, valamint elnyomja a gyulladáskeltő citokinek aktivitását. Így tehát kiemelkedő szerepük van a fiatalos megjelenés megtartásában.

Egy a tanulmány megállapította astaxanthin 6000-szer hatékonyabb antioxidáns, mint a C-vitamin, 800-szor erősebb, mint a CoQ10. Az astaxanthin az egyik legfontosabb szemvédő antioxidáns, az egyik legjobb belsőleges bőrszépítő és ránctalanító, növeli az állóképességet, gyorsítja az edzések utáni felépülést. Néhányaknál okozhat mellékhatást, ilyen esetekben sajnos nem szedhető.

Én azért is szeretem az astaxanthint és minden karotinoidot, mert békén hagyják a pajzsmirigyet, ahol a hormonok előállításához oxidációs folyamatok szükségesek. Amíg pl. a resveratrol vagy quercetin vagy egyéb felkapott antioxidánsok (zöldtea kivonatok, zöld kávé kivonatok) a pajzsmirigyben lévő oxidációra is hatnak, így csökkent pajzsmirigy funkciót okozhatnak dózisfüggő módon.

A legjobb vegyesen szedni az antioxidánsokat, mert egy-egy antioxidáns túladagolásával akár ellentétes hatást is elérhetsz. A megfelelő minőségű, vegyes antioxidánsok nagyon fontosak a szervezet számára, mert a reaktív gyökök sejtmutációt okozhatnak, így rák kialakulsában jelentős szerepük van.

A Q10 koenzim megfiatalítja a szervezetet, erősíti az izmokat és igen jótékonyan hat az agyműködésre is, pótlásával gyorsabbá válik a gyógyulás és a szöveti regeneráció. Fontos szerepe van a sejtszintű energiatermelésben. Gyakorlatilag az emberi szervezet mindegy egyes sejtjében megtalálható. Egy olyan enzim, ami alapvető a sejt energiatermelésének folyamatában, egyfajta létfontosságú katalizátor, egyes biokémiai folyamatokat felgyorsít vagy valamilyen más irányba terel. Főleg a sejt energiatermelő gyárában, az ún. "mitokondriumokban" található. Jó eredményeket értek el az öregedés folyamatának lassításában is, továbbá elhízás, candidiasis, sclerosis multiplex, foggyökérbetegségek, fogínysorvadás és cukorbetegség kezelésében.

 • Javasolt termékek:

 1. California Gold Nutrition Vitamin C Ugyanez por formában is kapható, előnye, hogy Európai gyártású és minőségű C-vitamin.
 2. Solgar Natural Vitamin E 200 IU Természetes kevert tokoferolokkal.
 3. Jarrow-Formulas-Famil-E-60-Softgels: Optimális dózisú, kevert tokoferolokkal.
 4. Nutrex Havaii Bioastin astaxanthin (elérhető vegán változat is).
 5. Healthy Origins Triple Strength Astaxanthin 12 mg;
 6. Source Naturals Beta Carotene 25000 IU;
 7. Natulal Factors Q10;
 8. Healthy Origins Q10;
 9. Healthy Origins Q10 nagyobb dózis;
 10. Jarroe Formulas Q10.

Vérkeringés optimalizálása

Ha minden igaz, akkor mostanra már számos olyan információ birtokában vagy, amivel jelentősen javíthatod a bőröd és hajad szépségét. Megismerted, hogy milyen tápanyagokra van szüksége a szervezetednek, hogy hogyan javítsd a felszívódásukat, hogyan csökkentsd a gyulladásszintedet, illetve azokat az antioxidánsokat is, amelyek segíthetik a fiatalos megjelenésedet.

Ahhoz, hogy ezek a tápanyagok eljussanak a megfelelő sejtekhez, a vérkeringést támogatására is szükséged lehet. Számos jele van a nem megfelelő vérkeringésnek: ilyen a narancsbőr, a jól látható hajszálerek, a visszerek, a hajhullás, a fénytelen és fakó bőr, az ödémásodás, a hideg kezek és lábak, a lassú gyógyulás, az erekciós problémák. Nézzük, hogyan támogathatod a vérkeringésedet!

 1. A megfelelő vérkeringés biztosításában nagy jelentősége van a testedzésnek. Ha eddig nem edzettél és most végre rászánod magad, akkor jelentős hatása lehet a megjelenésedre. A legjobb vérkeringés fokozó a HIIT (High-Intensity Interval Training) edzés. Nem kell nagyon bonyolult dolgokra gondolnod. Ahhoz, hogy felpezsdítsd magad, elég néhány rövid, de nagy intenzitású szakaszt beiktatnod. Ezzel az edzéssel akár 10 perc alatt is végezhetsz. Lényege, hogy néhány perc nagy itenzitású szakaszt váltogatsz pihenő szakasszal. Csak rendszeres gyakorlással érhetsz el látványos eredményt, viszont az első eredmények már néhány edzés után láthatók.
 2. A haj növekedésében és a bőr szépítésében az egyik legfontosabb a keringés serkentése, erre van mód belsőleg is. A hajszálerek keringésnek optimalizálásához erre gyakran az edzések mellett is szükséged lehet. A keringést serkentők javítják a vénák állapotát, segítik az aranyér gyógyulását, hosszabb távon alkalmazva a narancsbőr állapotán is javítanak, és nem utolsó sorban a vékony szálú, ritkás hajat is dúsíthatják. A vékony szálú, ritkuló haj számos betegség tünete, ilyen például a pajzsmirigy-alulműködés, de az esetek jelentős részében örökölt rossz vérkeringés is okozhatja a problémát. A vérkeringés helyreállításával a hajhagymák tápanyaghoz juthatnak, de például a hormontermelő belső elválasztású mirigyek keringése is javulhat, így hormonálisan is segíthetnek kezelni a problémát. Ajánlás:  Dukan Diet Cellulite Control 100 Capsules
 3. Nem annyira köztudott, hogy a hajnak, bőrnek, vénák állapotának és a hormonális problémáknak kezelésében is nagyon hatékony a ginko biloba, és nem csupán a gondolkodást segíti elő. A bőr, haj, köröm kapszulás szinte soha nem tartalmazzák ezeket a gyógynövényeket, pedig sokszor sokkal hatékonyabbak, mint az azokban alkalmazott összetevők. Ajánlás: 
  1. MRM Ginkgo Biloba 60 mg 120 Veggie Caps
  2. Paradise Herbs Ginkgo Biloba 120 Veggie Caps

A cikkben eddig belsőleg alkalmazható szépítő is fiatalító praktikákról olvashattál. A táplálkozáson és táplálékkigészítőkön kívül természetesen az sem mindegy, hogy külsőleg milyen anyagokat alkalmazol a bőrödön és hajadon. Nézzük mire érdemes figyelni!

Arckrémek

Különféle anyagok nem kizárólag a táplálkozás útján juthatnak a szervezetünkbe, hanem a krémek segítségével is, hiszen a bőr nem más, mint egy félig áteresztő hártya és mint olyan, bizonyos molekulaméret alatt könnyen átjárható. A növényi zsiradékokat tartalmazó krémek felszívódása bizonyítja, hogy bizony számolnunk az így bevitt anyagok hatásaival is. Az organikus krémek sem jelentenek minden esetben biztonságot. Mire kell tehát ügyelni még?

 1. Az omega3 és az omega6 olajok molekulaszerkezete instabil és ezeket gyakran alkalmazzák a krémekben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sokkal könnyebben oxidálódnak az érzékeny kettős kötések és az így keletkezett a lipidperoxidációs melléktermékek pedig a szervezet egészére és a bőr állapotára károsak lehetnek, a bőr öregedését, gyulladását is fokozhatják. Bizonyos esetekben negatív hormonális hatásokkal is számolhatunk, hiszen hormonreceptorokhoz kötődő vegyületeket is tartalmazhatnak. A krémekben használt E-vitamin leginkább az olajok tartósítását szolgálják, de valamennyire csökkentik az előbb említett oxidatív hatásokat is.
 2. Számos krém tartalmaz oxidatív hatású illóolajat, az illóolajok használata a bőrön öregítő hatású, elősegíti az előbb említett lipidperoxidációt is. Jó, ha illatmentes vagy alacsony illóolaj tartalmú krémet használsz, kivéve ha szándékos terápiás célzattal teszed. Illóolajok tartós alkalmazása nem javasolt ilyen esetekben sem.
 3. Telített növényi olajok (kókuszolaj, mct olaj) és az egyszeresen telítetlenek (pl. olívaolaj, avokádóolaj, argán olaj, shea vaj) általában problémamentesek, így olyan krémeket érdemes használni, amelyek leginkább ilyen alapanyagból készülnek.
 4. Ha egy krém pattanást okoz, akkor ne alkalmazd, mert bizonyosan a gyulladási folyamatok kialakulásának kedvez a használata.
 5. Krémeket, testápolókat, de bármilyen kozmetikai szert (rúzsokat is) csak lejárati időn belül kend a bőrödre, mert a megromlott összetevők károsíthatják a bőröd.

Napvédelem

A napvédők esetén sajnos kevés az igazán jó termék, mert a kémiai napvédők több kockázatot is rejtenek, például jóval gyakoribb az általuk okozott allergiás bőrreakció. A legtöbb kémiai fényvédő hatással van a hormonrendszerre, a termékenységre, a spermaszámra, gyakori az ösztrogén hatás, magatartás változást okozhatnak, megzavarhatják a pajzsmirigyet.

A fizikai napvédők, mint a titán-dioxid és cink-oxid, a nano méretű részecskéik miatt óriási kockázatot jelentenek, egyébként pont ezek a részecskék tükrözik vissza a káros napsugarakat. A nanorészecskék minden formáját érdemes elkerülni. Okozhatnak a bőrirritációt, sejtmembrán károsodást, oxidatív stresszt, reaktív oxigén (ROS) keletkezhetnek alkalmazásukkor, trombocita aggregáció okozhat, karcinogének, autoimmun folyamatok kialakulsának kedveznek. A nanorészecskék hatására az arginin nevű természetes aminosav átalakult citrullinná, egy nem természetes aminosavvá, amely ellen nagyobb eséllyel termelődik autoimmun ellenanyag. Ez a citrullinálási folyamat vezethet autoimmun állapotok kialakulásához.

Csak garantáltan legalább mikroszemcse méretű ilyen összetevők biztonságosak, ezt a csomagoláson jó esetben feltüntetik, de a gyártók is válaszolnak az ilyen megkeresésekre. A nanorészecske 1-100 nm-es, a mikrorészecske 100–100000 nm-es (0,1-100 \mu m) méretű, 100 nm felett nem kell aggódni, mivel egy emberi sejtek átlagosan 10-30 \mu m (10000-30000 nm) méretűek. A nanorészecskék azért jelentenek veszélyesek, mert kis méretük miatt a sejten belüli térbe is bejutnak, a sejteknél két nagyságrenddel kisebb mérettől jelentenek veszélyt. Ezeket a fizikai napvédőket organikus termékekben is használják, de veszélyesebbek lehetnek, mint a kémiai megfelelőik.

Mj: A colloidal silica részecskéket számos kozmetikai termékbe beletesznek 1-5 nm-es tartományba esnek általában, de maximum 100 nm. A colloidal silica esetén csak kis szemcsemérettel lesz stabil a diszperzió (azaz nem ülepszik). Számos kozmetikai termékben használják, érdemes ezeket is kerülni. Nem legfinomabb, de a feltételeknek megfelelő silica mentes fogkrém: Nature's answers.

Én a korábban említett astaxanthint használom belsőleges napvédőnek, 12 mg-os adag már hatékony. Nyári időszakban szoktam szedni ilyen dózist, így jóval kevésbé hajlamos a bőröm megégésre.

Továbbá természetes napvédőmhöz is teszek belőle. 150 ml extraszűz, organikus kókuszzsírba keverek egy kapszulát (narancsos színt adhat a bőrnek ha túl sokat teszel bele). A kókuszolaj 7-es napvédő faktorú, de így tíz fölé is feltornászható a napvédelem. Illóolajat nem szabad a napkrémbe tenni, mert oxidatív hatású és nem érdemes nem organikus és nem extraszűz olajat használni, mert azoktól kipattoghat a bőr.

Fontos a leégés elkerülése, mert egy-egy leégés után hetekre, esetleg hónapokra felfüggesztheted a D-vitamin termelését a bőrödben. A belsőleges fényvédelem pedig azért fontos, mert az olaj egy része bőrön keresztül felszívódva is hasznosul. Én ennek ellenére hosszú strandolós napokon mindig alaposan és többször kenem magam az említett krémmel, mert a napégés oxidáció, az oxidáció pedig rákkeltő. A gyanús anyajegyeket mindig kend egy napblokkolóval, olyanból nincs otthon kikeverhető biztonságos változat. Ugyanis ha ezekben történik oxidáció, akkor nagy eséllyel alakul ki a bőrrák.

Ajánlás:Haj és bőrbetegségek kezelése

Mint minden esetben itt is az okokat kell nézni. A bőr és hajproblémáknak gyakori kiváltója a nem megfelelő táplálkozás és emésztés, a cikk elején ezekre kitértem, így most a többi lehetőséget veszem számításba.

Sokszor mondják azt, hogy akkor lesz valaki pattanásos, ha nem kap elég oxigént a bőre például egy olajos készítménytől. Ez nem igaz. A paraffinolajjal bekent bőr is csökkenti az oxigén bejutását a bőrbe és mégis jelentősen csökkenti a pattanások kialakulását, sőt gyakran teljesen meg is gyógyítja a bőrt. Ha valami pattanásokat okoz, az egészen biztosan nem jó a bőrödnek. 
 
A paraffinolaj mostanában méltatlanul mellőzött. A paraffinolaj tartalmú készítmények hajra és bőrre gyakorolt jótékony hatása már több mint egy évszázada ismert, ugyan a mostani növényi összetevők felé fordult világban egyre kevésbé népszerű. Sajnos az átlagemberek ritkán tudják, hogy mitől kell félni. A kőolajszármazékoknál például policiklikus aromás vegyületeket kell figyelni, de egy gyógyszerkönyvi minőségű paraffinolaj olyan tisztasági fokú, hogy még a babatermékekben és organikus készítményekben is engedélyezik a használatát. A tisztasági foka nagyon fontos, a gyógyszerkönyvi minőséget a kozmetika és gyógyszeripar használja.
 
A folyékony paraffin a kőolajfinomítás melléktermékeként, nehéz alkánokból hátramaradt keverék. A nagy tisztaságú, orvosi célra alkalmazott paraffin elősegíti a bélmozgásokat, így a gyógyászatban enyhe hashajtóként alkalmazzák. Az élelmiszeriparban az élelmiszereket készítő gépsorok kenésére, alkatrészek síkossá tételére, sütőformák kikenésére, valamint az élelmiszerek felületének fényessé tételére (pékáruk, édességek, gyümölcsök esetén) alkalmazzák E905 néven.Napi maximum beviteli mennyiségek nincs meghatározva, ugyanakkor nagy mennyiségben hashajtóként viselkedhet.
 
A paraffinolaj kozmetikaiparban történő elterjedése valamikor a 19-20. századfordulójának környékén Amerikában kezdődött, amikor egy fekete hölgy már szinte a kopaszságig is eljutott és az életének minden szabad percét arra szánta, hogy megtalálja, hogy hogyan gyógyítsa meg magát. Sajnos a hölgy nevére már nem emlékszem, néhány hónapja az egyik tudományos csatornán láttam a róla szóló dokumentumfilmet. Állítása szerint álmot látott, ahol elmondta valaki neki, hogy keverjen össze paraffinolajat és tiszta kénport és ezzel gyógyítsa magát. A történet igazságtartalmát nem firtatom, de az bizonyos, hogy óriási üzletláncot hozott létre az ötlete alapján. Később híresen nagy hajkoronát hordott, és meg is gazdagodott a termékből. Az általa készített hajolajat még mostanában is sokan kikeverik, a paraffinolajhoz 5 tömegszázaléknyi tiszta két kilences tisztaságú (99,99%-os) kénport kell hozzáadni.
 
Azóta számos gyógyászati és kozmetikai termékben használják a hatóanyagot és sokszor próbálják más, drágább összetevőkre fogni a jó hatásokat, de valójában csak azok a hajolajak és krémek lesznek igazán hatásosak, amelyek tartalmaznak nagyobb mennyiségű paraffinolajat. A hatása leginkább abból adódik, hogy meggyógyítja a fejbőrt és bőrt, mert a betegséget okozó kórokozókat és élősködőket kiírtja, életkörülményeiket lehetetleníti el. Például hatékony fejtetű és demodex ellen is, de őszülés esetén is szép eredményekről olvastam. 
 
Azóta persze számos egyéb területen is kiderült milyen jótékony hatású a paraffinolaj. A sokat hirdetett Bio Oil hegek és terhességi csíkok elleni hatékonysága is leginkább ennek az összetevőnek köszönhető, persze nem firtatom, hogy egyéb jótékony hatású anyagot is tartalmaz. Megjegyzem, hogy a neve ellenére nem organikus készítmény.
 
A paraffin olaj hatása már egy hét alatt látható. Elősegíti a hegek gyógyulását, halványodását, csökkenti a ráncokat, halványítja a terhességi csíkokat, a repedező sarok ellen nincs is más igazán hatékony megoldás (a vastag bőrképződésért is kórokozó tehető felelőssé), enyhíti az öregségi foltokat, a pattanásos bőr ellen is kiváló. Mj: öregségi foltok ellen érdemes kipróbálni az A-vitamin pótlását is.
 
Testápolásnak és bőröd meggyógyításához használhatsz paraffinolajat (petrolleum jelly, paraffinum oil), szinte bármilyen probléma esetén érdemes próbára tenni. Hajra hetente egyszer vagy maximum kétszer alkalmazzuk pakolásnak, a lényeg, hogy a fejbőrt bekenjük vele, legfalább 1-2 órán át hagyjuk hatni. Ha van időm, akkor éjszakai pakolásnak használom. A felkent mennyiségekkel legyünk mértékletesek, mert túlzásba vitt használat esetén a lemosása nem egyszerű, és többször samponozzunk. Gyakran a második használat után megszűnik a hajhullás.
 
Hajnövesztésre érdemes megpróbálni a  ricinus-  és paraffinolajos hajolaj vagy babaolaj (1-2):5 arányú keverékét, ez még hatékonyabb lehet a haj gyógyításában (hajhullás korpásodás, rövid élettartam, fejbőr fájdalom, élősködők) és a hajnövesztésben. Akinek komolyabb fejbőrt érintő megbetegedése van, annak javasolt hozzáadnia neem olajat a keverékhez. A neem olajjal vigyázni kell, mert nagyon ritkán allergiát is kiválhat és kellemetlen fokhagyma szagú, különösen az UV fény hatására az oxidálódó kénvegyületek miatt, viszont nagyon hatékony a kórokozók és külső élősködők ellen is. Ha valaki nem bírja a szagát, ki is hagyhatja. A ricinus és neem olaj azért kiemelkedő hatású, mert antiszeptikus, DHT blokkoló és rovarölő hatású vegyületeket tartalmaznak.
 
Ugyan nem a témához tartozik, de én a saját kertemben 2016 óta direkt növényápolásra javasolt neem olajjal permetezem a növényeket, ehhez összekeverem némi öko mosogatószerrel, majd hígítom. Van olyan hatékony, mint a vegyszerek.
 
Bőr és hajbetegségek esetén szintén érdemes kipróbálni az oregánó és a teafa illóolaját. Ezt valamilyen zsiradékhoz, samponhoz, krémhez kell keverni, mert oxidálhatja a bőrt.
 
Ajánlott termékek:
 1. Now foods ricinusolaj hajnövesztésre (gyógyszertárakban is beszerezhető)
 2. Organikus neem olaj bőrre, hajra
 3. Alaffia krém
 4. Direkt növényápolásra, permetezésre javasolt neem olaj. Ez nem használható külsőleg és belsőleg sem.
 5. Ekcémára javasolt nagyon hatékony krém (szintén nem felel meg a bio termékek előírásainak): Aveeno baba krém

Sok esetben a különféle bőr- és hajproblémákat ki nem kezelt fertőzések okozzák. A hagyományos orvosi antibiotikumokon, antivirális szerekenek és antimikotikumokon kívül vannak egyéb lehetőségek is.

 1. A fertőzések álatlában nagyobb dózisú (napi 3600 mg feletti) laktoferrinre jól reagálnak, egy kúra 5-15 nap általában, de ismételhető. A lactoferrin egyike az immunrendszer komponenseinek, antimikrobális hatással bír (baktericid, fungicid, virucid). Vashiányból adódó hajhullás esetén is nagyon hatékony, ugyanis segtíi a vas felszívódását. Ajánlott termék: Life Extension Lactoferrin Caps.
 2. Nagyon hatékony a fertőzések kezelésében a bélben oldódó oregáno olaj. Számos emésztési probléma és gyakran gyógyíthatatlannak tűnő betegség esetén segítség lehet, így ezt is érdemes megpróbálni. Ajánlott termék:  Now Foods Oregano Oil 90 Softgels
 3. A grépfrútmag kivonat is hatékony antimikrobális szer, külsőleg és belsőleg is alkalmazható, de bizonyos gyógyszerek felszívódását és felezési idejét is befolyásolja: NutriBiotic-GSE Grapefruit Seed Extract Liquid Concentrate
 4. Hatékony még belsőlegesen és külsőleg is az ezüst kolloid. Annak ellenére, hogy számos helyen lehet olvasni a hatékonytalanságáról, nekem az a tapasztalatom, hogy hasznos és pont a megoldhatatlannak tűnő eseteknél van jelentősége: Activz Silver Immune Support 12 PPM

Hajnövesztés okosan

A hajhullás és gyors hajnövesztés kérdése mind a két nemben gyakorta felmerülő problémakör. Ahhoz, hogy ezzel kapcsolatban legyen lehetőségünk hatékonyan lépni, először a belsőleg kell biztosítanunk a kellő feltételeket. Ehhez a cikk elején felsorolt tanácsokat érdemes megfogadni: probiotkikumok, emésztőenzimek, fehérjék és glicin megfelelő mennyiségű bevitelével és anabolikus állapot létrehozásával. Persze hajas fejbőrt érintő betegségek kikezelése is fontos feladat, mert sok esetben helyi vagy szervezeti gyulladás egyik tünete csupán a hajhullás.

Ha már egészségesek vagyunk, akkor is szükség lehet arra, hogy kicsit besegítsünk a hajhagymáknak. Persze erre is van lehetőség:

 1. Ha még nagyobb hatékonyságot akarsz elérni, akkor lokálisan is javíthatod a vérkeringést. Én is most kevertem ki egy ilyen gyors hajnövesztőt. Kb. egy hónapja használom,  kétszeres a hajnövekedés sebessége (hajfestés költségét növeli viszont): alapnak vagy grapefuit mag kivonatos vizet vagy ezüst kolloidot lehet használni, így ugyanis nem romlik meg és a kórokozók sem kedvelik. Ezen hozzászólás alá linkelem a többi összetevőt is. A lényeg, hogy niacint, cayenne kivonatot kell a keverékhez adni és naponta a hajhagymákhoz fújni vagy csepegtetni.
  1. Ebből a kivonatból 3-5 egész pipettányit teszek 150 ml-hez. Christopher's Original Formulas Hot Cayenne Extract 30-ml
  2. Ebből a niacinból 15-20 kapszulát keverek hozzá: Solaray Niacin 500mg
  3. 40 cseppet ebből tartósításnak és a kórokozók ellen: NutriBiotic GSE Liquid Concentrate Grapefruit Seed Extract
  4. Ebből egy evőkanállal: Natural Path Silver Wings Colloidal Silver 500 PPM
 2.  

 

Haj- és bőrápolási ötletek

Érdemes szót ejteni más kozmetikai termékekről is, samponból nekem a Madre Labs Tickening B Komplex a kedvencem, illata nagyon finom, nagyon kevés kell belőle, így takarékos, a hajnak szép fényt ad és valóban segíti a hajnövekedést is. Mivel vékony szálú a hajam ezért gyakran mosom, de nem okoz semmilyen problémát. Ez organikus minősítésű.
 
Izzadásgátlónak nekem legjobban a tiszta C-vitamin por vált be a hónaljra, csak arra ügyelj, hogy ne használd borotválkozás után, mert igen kellemetlen.
Amire tehát figyelned érdemes, hogy ne tartalmazzon a krémed többszörösen telítetlen olajokat vagy csak igen kis mennyiségben. Érdemes elkerülni az illóolajos összetevőket is.

Hajfestés

Kényes téma lehet még a hajfestés, mert a kémiai hajfestékek hajhullást és hajtöredezést is okozhatnak és a haj megjelenését is negatívan befolyásolják.

A haj minőségétől függ mennyire képes felvenni a színeket. Az zártabb kutikulájú haj nem engedi át a nagyobb festékmolekulákat a haj belső szerkezetébe. Kémiailag kezelt hajnál a kutikula sérül, így a nagyobb festékmolekulák is átjutnak, pont ez a célja a kémiai roncsolásnak. Ezért fogja be be olyan könnyen a festett hajat egy olcsóbb hajszínező is. Nekem vékony szálú hajam van, de ennek ellenére zártabb kutikulájú, így a kémiai festékek jelentős részével is bajban vagyok, mert annyira roncsolni kell a hajamat, hogy az már nagyon csúnyává teszi. Persze van olyan kezeletlen hajú, akinek mégis sikerül egy egyszerűbb színezés is valamilyen olcsóbb termékkel tartósan.

Okos szépségápolás

fotó: ©FreeImages.com/Arlen-Roche

A növényi hajszínezők jórészt nagy molekulájúak, így felesleges is kísérleteznie teával, hagymával vagy szinte bármivel annak, akinek egészséges hajfelszíne van és az eddigi sikertelen próbálkozások is ennek köszönhetők.

A henna festékanyaga kisebb, így az szinte mindenkinek befogja a haját, de azért van olyan zárt kutikula, amit ennek ellenére alig vagy csak egész éjszakás pácolódás után fogja meg. A henna is bontja a kutikulát valamennyire, ugyan valóban kevésbé ártalmas, mint a kémiai hajszínezők. Az indigó festékanyaga nagyobb molekulájú, így sokszor csak hennázás után fogja be a hajat (ekkor már átjut a szín), és abból ártalmas anyagok is felszívódhatnak, így nem ajánlott.

Azt jó tudni, hogy még a növényi hajszínezők is tartalmaznak olyan bioaktív vegyületeket, amelyek miatt mellékhatásokat okoznak. Attól, hogy valami növényi, még nem garantált a mellékhatásmentessége.

Én évekig játszottam azzal, hogy mivel fessem be a hajam, hát nem volt egyszerű dolgom az eddig leírtak miatt. Aztán minden megváltozott, amikor végre beleakadtam álmaim hajfestékébe. Nekem évek óta bevált a Surya Henna termékcsalád. Ez a név alapján hennának tűnhet, de valójában festékpigment alapú, nem kémiai eljárással ható hajfestékről van szó. Ez a festék viszont az egészséges hajat is befedi, mert olyan kis méretű pigment vegyületeket tartalmaz, ami könnyen átjut a kutikulán. A nagyon zárt kutikulán is. Ezért mindenkinek beválik, teljesen ősz hajon is, viszont akkor növeli kell a hatóidőt. Ozmózis elvén jut a haj belsejébe a hatóanyag, így csak az idő határozza meg a színmélységet. Tehát nem hidrogén-peroxidos, nem ammóniás, nem okoz sárgás színeződést ha nem direkt olyan árnyalatot választ valaki, viszont a festékpigmentek is okozhatnak mellékhatásokat, de legalább kozmetikai szempontból bevizsgált összetevőkből áll. Teljesen ősz ismerősömnek ajánlottam, 2-3 órát hagyja a fején zacskóval és törölközővel és teljesen, tényleg teljesen befogja az egész haját. A vásárlói véleményeket is hasznos lehet elolvasni az oldalon, nagyon pozitívak.

Szerintem ez az egyetlen mentes hajfesték, ami valóban hatásos nem károsítja a hajat sem és nem csak az előtte festett vagy hidrogénezett hajat fogja meg. Lassan kopik, eleinte színes a víz hajmosáskor, ezért sötét törölközőt érdemes használni a haj törlésére és nem érdemes nedves hajjal ágyba bújni, mert a párna bánhatja.
 
Kémiailag vagy hennával festett hajon is alkalmazható. Azt fontos tudnod, hogy kémiailag festett haj minden pigmentet sokkal jobban bevesz, így azzal számolni kell a használatkor, hogy a töveknél hosszabb ideig rajta kell hagyni és nem vészesen, de más lesz a korábban kémiailag festett haj színmélysége a tövekhez képest.
 
Én feketével festem havonta egyszer az eredetileg sötétszőke hajam, az ősz hajszálaimat is befogja. Frissen nagyon sötét, aztán kopik kicsit sötétebb barnára, de természetes marad végig. Én gyakran mosok hajat, mert vékony szálú és csak úgy szép. Szóval bírja a strapát a festék, főleg ahhoz képest, hogy nem kémiai.

Ajánlott termékek:

Nagyon köszönöm ha megosztod a cikket, így segítheted a munkámat és mások gyógyulását is. A közreműködésed nélkül jóval kevesebb embert érnek el ezek az információk.

Ha meg akarod ismerni az Okos Étrend gyógyítási és egészségmegőrzési módszert és szívesen barátkoznál hasonló érdeklődésű emberekkel, akkor a Facebookon alakult erre egy csoport, ahol recepteket, praktikákat és kitűnő társaságot találsz:

https://www.facebook.com/groups/Okosetrend/

Hegedus Eszter​

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Másolása, felhasználása, sokszorosítása, nyilvánosságra hozatala csak a szerző hozzájárulásával és a forrás feltüntetésével lehetséges. Ilyen esetben kérlek írásban fordulj a kapcsolat link alatt a szerzőhöz, ahol tüntesd fel, hol és milyen formában szeretnéd a tartalmat felhasználni. A szerző ha úgy gondolja saját mérlegelés után írásbeli engedélyt adhat. Minden jogtalan felhasználó ellen élünk a jogorvoslat lehetőségével.

 A megosztásoknak nagyon örülök, mert csak így van lehetőség arra, hogy elterjednek az itteni információk. Ezeket nagyon köszönöm.

© Minden jog fenntartva. Copyright by www.zoldhaz.info