Desztilláló készülék

Desztilláló házilag

Szükséges alapanyagok:

A webshopban megfizethető áron forgalmazzák az alkatrészeket (a rézcsövet is feltekerik spirálisan és így szállítják). Az így előállított víz deutérium tartalma soha nem lett laboratóriumban mérve (ha valaki víz desztillálásra használja, annak ez fontos információ). A vizsgálat nagyon költséges eljárás lenne, arról nem beszélve, hogy az eredmény függ a forralás mértékétől és a kiindulási víz minőségétől is, de ez az egyetlen megoldás arra nézve, hogy az ember otthon elfogadható áron jusson ehhez a vízhez.

Az egymáshoz jól illeszkedő tartozékok (kukta, feltekert rézcső, szilikon, nagy műanyag vödör) itt megvásárolhatóak:

http://www.viztisztitoberendezes.info/desztill%C3%A1l%C3%B3-alkatr%C3%A9...

Lépések:

A kukta fedeléről szereljük le a túlnyomás védő szelepet 17-es kulccsal.

A leszerelés után a keletkezett lyukba felülről óvatosan csúsztassuk bele a szilikon tömítést. Elegendő kb. fél centimétert beletolni.

Tekerjük fel spirálisan a rézcsövet.

A főzőlap mellett helyezzük el a vödröt, amit töltsünk fel vízzel, majd helyezzük bele a spirálisan feltekert rézcsövet.

A rézcső egyik végét görbítsük meg, majd csúsztassuk bele a szilikon tömítőbe, a másikat szintén görbítsük meg és helyezzük el a gyűjtő edény fölé.

A kuktát töltsük fel 3/4-ig. Helyezzük rá a fedőt.

Már indulhat is a lepárlás.

Mire figyeljünk a desztilláció során

FONTOS! Egy vagy két lefőzést csináljunk anélkül, hogy elfogyasztanánk az elkészült vizet, hogy az alkatrészek megtisztuljanak az esetleges szennyeződésektől és a rézcsövön belül oxidréteg keletkezzen! Én még át is gőzöltem néhány percig a csövet úgy, hogy nem raktam bele a hűtőközegbe. Érdemes közben szellőztetni, mert nagy lesz a páratartalom. A legtöbbször többször is el kell végezni a tisztítást az első fogyasztás előtt.

Gáztűzhelyen általában a közepes fokozatra kell állítani a lángot. Ne érjen az edény alján túl a lángnyelv, mert hőt veszítesz és károsíthatja a kuktát is. Indukciós tűzhelyen általában 6-os fokozaton működik ideálisan (9 a maximum). Én 10 liter vizet szoktam felrakni, ebből 4 liter desztillált vizet készítek, aztán lekapcsolom. Ez 2-3 óra elfoglaltságot jelent.

A víz első decijét öntsd ki (desztillálás közben), így jobb minőséget kapsz.

Mindig szobahőmérsékletű vagy hidegebb hűtőközeggel kezd meg a lepárlást, mert enélkül esetleg nem tud lecsapódni a csőben a víz. Ilyenkor gőz távozik a cső végén, azaz nem folyadék. Ekkor kapcsold le a rendszert, mert tönkremehet. Hűtsd vissza a hűtővizet vagy cseréld ki, csak ezután állj neki újra. Ha lepárlás közben esetleg gőz távozna a rézcsőből, akkor minden bizonnyal túlmelegedett a víz, ilyenkor fel kell függeszteni a lepárlást a hűtőközeg lehűléséig.

Deutérium csökkentett víz előállításánál fontos lehet az interneten elérhető források szerint, hogy ne a teljes kuktányi vizet pároljuk le, hanem kb a víz 40-50%-ánál hagyjuk abba a lepárlást, ugyanis abban a vízben marad vissza a deutérium többlet, amit a kuktában hagyunk.

Amíg nem hűlt szobahőmérsékletre a vödörben lévő hűtővíz, addig ne kezdjünk új lepárlásba. Ezt a vizet nem érdemes kiöntögetni. Csak mindig pótold az elpárolgott mennyiséget.

Még egy fontos dolog: A szilikon tömítő könnyen tönkremehet, ha nem vigyázunk rá. Én mindig egyben szedem ki a kuktából az egész összeszerelt tetőt nagyon óvatosan. Így még nem kellett cserélni. Összeszerelésnél is óvatosnak kell lenni.

Iható-e a desztillált víz?

Nagyon megnyugtató, hogy emberek milliói (talán milliárdjai) isznak esővizet a világ különféle országaiban és nincs semmi bajuk. Pedig mindenki tudja, hogy az esővíz nem más mint a természet által desztillált víz. Persze a megfelelő ásványianyag bevitelre fontos ügyelni.

Lesz-e túlnyomás a kuktában?

Nem igazán lesz, hiszen egy rézcsővel van összekötve külvilággal. Azért fújj bele a rézcsőbe összeszerelés előtt, hogy megbizonyosodj az átjárhatóságáról. Így teljesen megnyugodhatsz a biztonsága felől. Arra persze ügyelj, hogy nagyobb íveket hajlíts csak a rézcsövön, hogy átjárjató maradjon.

Hol vásárolhatod meg a desztilláló alkatrészeit

Mielőtt megvennéd gondold át, hogy elég időd lesz-e rendszeresen desztillálni, és van-e elég helyed a konyhapulton. Az egymáshoz jól illeszkedő tartozékok (kukta, feltekert rézcső, szilikon, nagy műanyag vödör) itt megvásárolhatóak:

http://www.viztisztitoberendezes.info/desztill%C3%A1l%C3%B3-alkatr%C3%A9...

A desztilláló működési elve

Melegítés során a folyadék hőmérséklete eléri a forráspontot.

Ha a forrás közben a folyadék halmazállapota gázneművé válik. A nem illó kemikáliák minden fajtája, így a peszticidek, gyógyszermaradványok, hormonok, vírusok, sók, és más nem illó szennyeződések(baktériumok, vírusok, gombák) visszamaradnak a forraló edényben. A gőz pedig felfelé haladva bekerül a rézcsőbe, amely a hűtővízben áll. Ott lehűl és lecsapódik, majd a desztillált víz távozik a rézcső kimeneti oldalán.