Védd magad! - Dioxin szennyezés

Mi a dioxin?

dioxinA dioxinok (a poliklórozott dibenzo-para-dioxinok és a dibenzofuránok közös neve) májkárosító vegyi anyagok, a múlt század hatvanas éveiben jelentek meg az ipari termékekben. A dioxinoknak számos módosulatuk van, melyeket összefoglalóan kongénereknek neveznek. Jellemzőik: stabil, zsírban oldódó, a táplálékláncon keresztül feldúsuló, az emberi zsírszövetben raktározódó, a placentán átjutó, a tejjel kiválasztódó vegyületek. Közülük néhány nagyon mérgező, rákkeltő hatású vegyület.

A dioxinok szennyező anyagkénti előfordulása széleskörű. A környezetben, az élelmiszerekben és az emberi szervezetben egyaránt megtalálhatók. Elsősorban mesterségesen állítják elő a dioxinokat, néhány közlemény azonban természetes keletkezésként jelöli meg a vulkánok működése, vagy erdőtüzek kapcsán való előfordulásukat. Jelenlétük a 2000 éves egyiptomi múmiákban és egy 100 éves eszkimó asszonyban nem volt kimutatható, ez a tény igazolja a mesterséges eredetet.

Mit okoz a dioxin az emberi szervezetben?

Az akut mérgezés jellemző tünete a klórakne, de jelentkezhetnek a következő szimptómák: a szem és a légutak irritációja, fejfájás, szédülés, hányinger, memóriazavarok, érzékelési zavarok, álmatlanság, végtag-, hasi fájdalom, fokozott fáradékonyság, libidó csökkenés. A dioxinok krónikus hatásuk eredményeként krónikus májkárosodást okozhatnak. Ilyenkor a folyamatos, vagy ismétlődő hepatotoxikus hatásra cirrhosis, fibrózis, hepatoportalis sclerosis, hepatikus porphyria, neoplasma jelenhet meg.

A megbetegedéseket a különböző utakon bejutó és ott hosszabb távon felhalmozódó dioxinok okozhatják. A májkárosodáson kívül jellegzetes idegrendszeri-, immunrendszeri-, bőrelváltozást, a csecsemőmirigy-, a lép- és a nyirokcsomók elfajulását, csontvelő károsodást, hormonális hatást (például a méh növekedése) vesecisztát is okozhatnak a vegyületcsoport tagjai.

Egyik legfontosabb xenoösztrogén a dioxin, amely ösztrogénhatásával felborítja az egész szervezet működését és idő előtti halálához vezethet.

Az amerikai veteránügyi minisztérium korábban elismerte, hogy az amerikai hadsereg által a vietnámi háború idején bevetett Agent Orange elnevezésű növényirtószer fő komponense, a dioxin okozhat diabéteszt. Így tavaly 270 ezer vietnámi veterán kapott kompenzációt a dioxinhoz köthető cukorbetegségért.

Egyes vegyületek hatással lehetnek a hormonok és az enzimek működésére. A dioxinok rákkeltő hatásúak okozhatnak tüdőrákot, gége-, prosztatarákot; myeloma, Hodkin-limfóma, leukémia is előfordulhat dioxin expozíció miatt. Méhen belüli hatás esetén idegrendszeri fejlődési zavarok alakulhatnak ki.

Teratogén hatásra utal Sevesoban az ipari katasztrófa után és Vietnamban a háborút követően a vietnami lakosság továbbá az amerikai katonák utódai körében nyúlszáj, értelmi fogyatékosság, sérvek, sokujjúság előfordulása.