Az ember a roggyant elméjű faj

"Csak a mély gyökerű fák nőnek magasra."

Korlátolt emberi gondolkodás

Az ember agyának sajátosságainak folytán kizárólag egy problémára és annak szűkebb körű megoldására törekszik. Jelenleg ez a gondolkodásmód itatja át az egész civilizációnkat: az egészségügyet, az étrendeket, a politikát, még a tudományok legnagyobb részét is. 

Ha elmész orvoshoz azzal, hogy fejfájás gyötör, akkor felír egy fájdalomcsillapítót. Ha amiatt kerülsz hozzá mert a pajzsmirigyed alulműködési zavarod van, akkor kapsz egy kis hormont, meg esetleg néhány apróságot, amit aztán egész életedben szedhetsz. A kezelés közben eltekintenek a legalapvetőbb működési tényezőtől, hogy az emberi szervezet a környezeti hatásokra reagálva megpróbálja fenntartani a számára oly áhított egyensúlyt, a homeosztázist.

Ha szervezetet tartósan kiteszünk valamilyen hosszabb távon nem tolerálható ingernek, akkor ez bizonyos funkcióiban zavart illetve kárt okoz. Minden csak a károkozás mértékétől és idejétől függ. A probléma legtöbbször a zavar kiküszöbölésével megoldható, kivéve ha már visszafordíthatatlanul súlyos az állapot. A legtöbb esetben sem fertőzés, sem trauma nem áll a krónikus betegség háttérben, csupán az életmódod és étrended okozta a jelenlegi hibás működésedet.

Bizonyos külső hatások már kezelhetetlenek számunkra és betegségeket okoznak, de szinte minden szerzett betegség esetén fel kell tennünk a kérdést, hogy hogyan váltottuk ki.

Az evolúciógenetika az evolúció alaplépéseit egy-egy populáció genetikai összetételének – az allélek gyakoriságának – változásával definiálja. A tulajdonságok, jellegek géneken keresztül fejeződnek ki, melyek a reprodukció során másolással adódnak tovább a következő nemzedékbe. Az ivarsejtek képződésekor az örökítő anyag, azaz a DNS replikációja során apró mutációk történhetnek. Ezek a genetikai változások új morfológiai, fiziológiai vagy viselkedési változatok megjelenését eredményezik, melyek hordozóik sikeres szaporodása révén átkerülnek a következő nemzedékekbe is.

Azok a külső hatásokhoz, amelyekhez egy egyed egészségének károsodása nélkül alkalmazkodni képes, azt az inputhoz való adaptálódásnak tekinthetjük. Az evolúció egy adott fej esetén leginkább a megváltozott környezethez való alkalmazkodást, adaptálódást jelenti. Minden input megváltozásához evolúciós válasz szükséges.

Az evolúció is egyfajta homeosztázis csak kibővített értelemben. Egy faj homeosztázisa, hiszen azok az egyedek tudnak inkább szaporodni, túlélni, akik az adott megváltozott viszonyokhoz jól tudnak alkalmazkodni. A körülmények pedig hosszú évmilliókig nem változtak különösképpen, aztán valami hirtelen megváltozott.

Emberi faj fejlődése

A mezőgazdaságnak rengeteg mindent köszönhet az emberi faj. Többek között az ilyen mértékű elterjedését is, mondjuk az utolsó pár száz év demográfiai ugrása a fosszilis tüzelőanyagok elterjedésének köszönhető, hiszen a gépesítés a mezőgazdaság hirtelen fejlődéséhez vezetett.

Az ipari forradalom és a fosszilis tüzelőanyagok használata nem kizárólag a mezőgazdaságot refolmálta meg, hanem az ételek elkészítési eljárásait is. Csak az elmúlt 300 évben olyan változások indultak el amire soha korábban nem volt példa.

A mezőgazdaság először nemesítéssel próbált nagyobb terméshozamokat és ellenállóbb fajtákat létrehozni. A terméshozammal tán nem is lenne akkor gond, a probléma ott kezdődik, hogy az ellenállóbbá és rezisztensé tétel a legtöbbször olyan fajták kinemesítését jelentette, ami a kártevőknek már nem számított élelmi anyagnak. Sikerült olyan növények magvait tömegesen termeszteni amik egyre több olyan mérgező anyagot tartalmaztak, amik a kártevőket távol tartja. Ami más állatfajoknak toxin, az nekünk is az lehet.

A vegyipar pedig olyan mennyiségű sokszor teljesen ismeretlen anyagok szabadít ránk és a természetre, amivel és amilyen mennyiségekkel azelőtt soha nem találkozott sem az emberiség sem egyéb fajok és ekkor még nem is beszéltünk az atomenergiáról és egyéb evolúciós szempontból ismeretlen változásokról.

Az ember a roggyant elméjű faj

Az állatok ösztönös lények és mindezért valamilyen számomra meg nem értett oknál fogva alacsonyabb rendű élőlénynek tartja az emberiség mindannyiukat, ők ösztönből jól táplálkoznak azon természetes élőhelyeiken, ahol az ember mindebbe a rendszerbe még nem piszkált bele, sokszor megkeresik a gyógynövényeket és elrágcsálják ha épp valami bajuk van, ha valami gyomorpanaszt vagy hasmenést okozott nekik azt elkerülik.

Az emberből pont ez az ösztönösség hiányzik, ennek a helyét átvette az önhittség és az önfejűség. Az ember az, aki nagyképű, elbizakodott, fölényeskedő, öntelt, beképzelt, fellengzős, fölényes, az állatokból mindez hiányzik. Így az ember nem kizárólag a saját egészségében okozott komoly károkat.

Az ember az a faj amelyik képes az elméjét arra használni, hogy merő jószándék látszata mögé bújva iszonyatos ön és világpusztításba kezdjen.

Megkezdődött a Föld történelmének hatodik tömeges kihalása. A Kaliforniai Egyetem kutatói a Nature című folyóiratban tették közé tanulmányukat, amely szerint a mostani kihalás üteme semmivel sem lassúbb, mint az elmúlt 540 millió évben tapasztalt öt korábbi tömeges kihalásé. Ennek a kihalásnak az egyedüli oka az emberiség. Ez olyan leves, amit mi főztünk és meg is fogjuk enni. A fajunk és önmagunk értelmi képességének túlbecsülése a legnagyobb hibánk.

"Ha a most veszélyeztetett fajok ténylegesen kihalnak és a kihalás üteme fennmarad, a hatodik nagy kihalás 3-22 évszázadon belül bekövetkezhet." Anthony Barnosky professzor

Tasmán tigris

A képen a 80 éve kihalt Tasmán tigris látható

Ha az élővilágért is tenni akarsz, akkor élj visszafogottabb életet, válassz olyan terméket, ami kevesebb csomagolóanyagot tartalmaz vagy visszaváltható a csomagolása, ne költekezz felesleges dolgokra, minden beruházásod előtt gondold végig, hogy valóban szükséged van-e rá, szigeteld a házad, használj kevesebb erőforrást, járj piacra a zöldségekért, vigyél magaddal zacskót, ne fogadj el sehol műanyag zacskót, ne vásárolj pet-es vizeket. Megfelelő döntések nélkül a leszármazottaid életfeltételeit is elpusztítod, nem csak az állatokét. Vajon hány ismert állatfaj jár úgy, hogy csak képről nézhetjük?

 

Ha meg akarod ismerni az okos étrend gyógyítási és egészségmegőrzési módszerét és szívesen barátkoznál hasonló érdeklődésű emberekkel, akkor a Facebookon alakult erre egy csoport, ahol recepteket, praktikákat és kitűnő társaságot találsz:

https://www.facebook.com/groups/okosetrend/

Hegedüs Eszter

A cikk jogvédelem alatt áll

A cikk és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Másolása, felhasználása, sokszorosítása, nyilvánosságra hozatala csak a szerző hozzájárulásával és a forrás feltüntetésével lehetséges. Ha szeretnéd közzétenni a látottakat, kérlek írásban fordulj a kapcsolat link alatt a szerzőhöz, ahol tüntesd fel, hol és milyen formában szeretnéd a tartalmat felhasználni. A szerző ha úgy gondolja saját mérlegelés után írásbeli engedélyt adhat. Minden jogtalan felhasználó ellen élünk a jogorvoslat lehetőségével.

© Minden jog fenntartva. Copyright by www.zoldhaz.info