Fertőzések megelőzése és gyógyítása okosan

Jól felvértezett immunvédelem esetén akár észre sem vesszük, hogy kapcsolatba léptünk valamilyen fertőző mikroorganizmussal. A cikkből kiderül, hogy hogyan javítható az immunrendszer működése, hogyan érhető el ez az áhított állapot, de előbb ismerkedjünk meg azzal, hogy milyen fertőző mikroorganizmusokkal találkozunk a leggyakrabban.

Baktériumok, vírusok és gombák

A baktériumok egysejtű, változatos megjelenésű mikroorganizmusok. Meglepő, de körülbelül tízszer annyi baktérium van az emberi testben és testen, mint emberi sejt. A legtöbb baktérium a bőr felszínén és az emésztőrendszerben található. Szerencsére ezek nem mindegyike okoz fertőzést, sőt vannak olyan baktériumok, amelyeknek jelenléte kifejezetten előnyös. Nyilvánvaló egyszerűségük dacára bonyolult módon képesek együttműködni más élőlényekkel. Ezeket a szimbionta kapcsolatokat feloszthatjuk parazita, mutualista és kommenzalista típusúakra, attól függően, hogy melyik fél számára előnyös, illetve hátrányos az együttműködés. Például a megfelelő probiotikumokkal való együttélés mindkét fél számára előnyös: amíg mi táplálékkal, megfelelő életkörülményekkel látjuk el a bélbaktériumokat, ők vitaminokat és más fertőző mikroorganizmusokkal szemben hatásos ellenanyagokat termelnek nekünk. Ez utóbbit azért teszik, mert így biztosítják, hogy nehogy kiszorítsa őket más faj.

Minden baktérium termel olyan vegyületeket, sokszor hormonszerű anyagokat, amelyek segítségével az életfeltételeiket és szaporodásukat biztosítani tudják.

Bakteriális fertőzéskor leginkább antibiotikumokkal lehet a szervezet segítségére lenni, de bizonyos baktériumok, bizonyos antibiotikumokra rezisztensek lehetnek, de ennek ellenére a bakteriális fertőzések kezelése általában jóval egyszerűbb, mint a vírusok esetén. A legfőbb probléma az antibiotikumokkal az, hogy a számunkra kedvező mikrobiomot is károsítják, de ennek ellenére bizonyos esetekben szükségszerű a használatuk.

FreeImages.com/Davor Fanton

A vírus mikroszkopikus biológiai organizmus, amely nem sejtes szerveződésű és csak más élőlények sejtjeiben, parazitaként képes szaporodni. Felépítésük alapján RNS és DNS vírusokat különböztetünk meg. Vírusos fertőzés kezelése azért nem olyan egyszerű, mert az egészséges sejtbe hatol be és a sejt funkcióit módosítja, így minden olyan vírusölő, ami kellően hatékony lenne ellenük, az egészséges sejtekre is negatívan hatna, azaz elpusztítana minket is. Nincs tehát olyan táplálékkiegészítő, ami általános vírusellenes csodaszer lenne, mert ezek az egészséges sejteket is károsítanák. Felesleges felülni az olyan reklámoknak, ahol ilyen tulajdonságokkal kecsegtetik a vásárlókat. Léteznek persze antivirális gyógyszerek, amelyek bizonyos vírustevékenységeket gátolnak, de ezek mindig vírusspecifikusak és nem is állnak rendelkezésre a legtöbb vírus esetén.

Vírusok és baktériumok közti különbségek szemléletes és vicces videója

A gombák sejtmaggal rendelkező sejtekből álló, egy- vagy többsejtű, általában telepes felépítésű élőlények. Számos gombafaj okozhat fertőző megbetegedéseket, mikózisokat, a legismertebb közülük talán a candida. Ezen kívül a gombák mérgező vegyületek révén is károsíthatják a szervezetet (mikotoxikózis), ez az oka, hogy a penészgombás telepeket mielőbb fel kell számolni a lakásban is. A gomba egyedfejlődése a spórától az új spóraképzésig tartó életszakaszok egymásutánisága. Hatékonyan tudunk fellépni ellenük a megfelelő antimikotikumokkal, mert nem ütközünk olyan problémákba, mint a vírusok esetén, illetve az antimikotikumnok a jótékony mikrobiomban sem tesznek kárt. Fontos megjegyezni, hogy jótékony vírusokról és gombákról általában nem beszélhetünk.

Befolyásolnak minket a bennünk élő mikroorganizmusok?

2000 nyarán a kanadai Walkertonban tragikus üzemzavar következett be: a heves esőzések következtében a közeli szarvasmarhatelep szennyvizével bekerült a városi ivóvízhálózatba két veszélyes baktériumtörzs, az Escherichia coli és a Campylobacter, megfertőzve több mint 2300 lakost (a helyi népesség felét), akik közül heten életüket vesztették. Ted Dinan, az írországi Cork Egyetem neurobiológusa munkatársaival részt vett a walkertoni fertőzés és következményeinek kiértékelésében. Évekkel később végzett vizsgálataik ugyanis arról adtak számot, hogy a walkertoniak körében megugrott a depressziósok aránya. A neurobiológus azt feltételezi, hogy a korábbi egyensúlyi állapotából kizökkentett mikrobiom károsan hat az elmére. A depresszió kialakulásában egyébként más baktériumok is közrejátszhatnak a tudományos vizsgálatok szerint, így a szifilisz vagy a szarvasmarhákat megbetegítő brucellózis kórokozói is. (forrás)

Minden mikroorganizmus a saját életfeltételeit biztosítani szeretné, ezért olyan vegyületeket bocsát ki, amelyek segítségével elnyomhat más mikroorganizmusokat az életterületekért folyó harcok miatt és a gazdaszerveztet is rávehetik különféle hormonszerű vegyületekkel arra, hogy akaratuk ellenére elősegítsék a szaporodásukat.

Például influenza esetén ennek a befolyásolásnak köszönhető, hogy folyton tüsszent, köhög valaki. A vírus a nyálkahártyák gyulladásának növelésével a saját terjedése érdekében éri ezt el. Candida helyi viszketéssel vakarásra ösztönöz és így terjeszti önmagát. A nemi betegségek egy része pedig hat a központi idegrendszerre és kicsapongásra, hűtlenségre veszi rá a beteget. Meglepő lehet, de egy-egy fertőző mikroorganizmus az immunválaszt használja ki a saját elterjedése érdekében.

A mikroorganizmusok által kibocsátott vegyi és hormonszerű anyagok jelentős része a kedélyállapotra is hatással lehet, így jól megválasztott probiotikumokkal mindenki sokat tehet a boldogságáért.

Mondhatnánk azt is, hogy a mikroorganizmusok játékszerei vagyunk, de valójában ezt a tulajdonságukat, akár ki is használhatjuk az ellenük folyó védekezésben, mégpedig biológiai hadviseléssel, azaz olyan jótékony mikroorganizmusokat vethetünk be, amelyek elnyomhatják a fertőzéseket. Azért fontosak a jó probiotikumok, mert a hasonlóan a növények között folyó életterületi harcban, az erősebb győz, és számunkra nem mindegy ki nyer teret a szervezetünkben.

A probiotikumok megválasztásának jelentősége túl nagy ahhoz, hogy csak úgy leemeljünk a polcról egy ismeretlen probiotikum törzset és sajnos a gyártók sincsenek feltétlenül tisztában azzal, hogy melyik lesz valóban jótékony számunkra. Ezek mindegyike komoly biokémiai ráhatással bírhat a szervezetre, így csak valóban ellenőrzött fajokat érdemes bevinnünk. Megfelelő probiotikum pozitívan hathat a mentális állapotra, a hangulatra, megvédhet a fertőzések jelentős részétől, javíthatja a mentális betegségeket (skizofrénia), autizmusban segítség lehet, jó hatású a bőr minőségére, sőt, az élethosszunkat is befolyásolja.

Szerintem a megfelelő probiotikum folyamatos szedése elengedhetetlen az egészség megőrzése szempontjából. Óriási a jelentősége, hiszen olyan rákot okozó fertőzéseket is elnyomhatnak, mint a HPV. Tehát nem csupán fertőzés vagy antibiotikumkúra esetén esetén érdemes beszedni ezeket, mert elsődleges jelentőségük van a védekezésben. Nem véletlenül terjedt el tehát az felfogás, hogy az immunrendszer 80%-a a bélrendszerben lakozik, mert a bélbaktériumok hatékonyan segíthetik a védekezést például az általuk megtermelt ellenanyagok miatt. Általában igaz, hogy mindenkinek érdemes probiotikumot szedni és nem kizárólag súlyos betegségek esetén lehet nagy segítség, ugyanis az immunrendszer állapotán múlhat egy-egy esetleges fertőzés lefolyása. Jól felvértezett immunvédelem esetén akár észre sem vesszük, hogy kapcsolatba léptünk egy fertőző mikroorganizmussal.

Mj: Növényeknek is kellenek a védő mikroorganizmusok. Az elvékonyodott ózonpajzsnak van egy tudományos körökben köztudott hatása: az UV sugárzás megnövekedése miatt a talajban élő baktériumok összetétele megváltozott és a kedvező hatású mikroorganizmusok mennyisége jelentősen lecsökkent. Elsősorban ennek köszönhető, hogy jóval nagyobb mennyiségben kell növényvédő szerekhez folyamodnunk. Ha kertészkedsz, akkor pótold a hiányzó baktériumokat baktériumtrágyákkal, jóval kevesebb permetlére és trágyára lesz szükséged és az így termelt növények jóval magasabb vitamintartalommal is bírnak, növekedésük pedig erőteljesebb lesz, mert a gyökérzet tápanyag felvevő képessége nő. Ez hasonló ahhoz, ahogy a jótékony probiotikumok a bélrendszerünkre hatnak.

Probiotikumok választási szempontjai

Mivel a probiotikumok csak egy láthatatlan védőbástyaként vesznek részt az immunrendszerünk támogatásában, ezért sokan elfeledkeznek a szedésükről, és csak megfázáskor vagy egyéb megbetegedéskor nyúlnak pánikszerűen hozzájuk. Meglehetősen nagy a jelentőségük súlyos megbetegedések megelőzésében is, így én mindenkit arra biztatnék, hogy ne csak tűzoltásnak, illetve az antibiotikumok káros hatásainak kiküszöbölésére használja. Ez az a táplálékkiegészítő, amit valóban érdemes folyamatosan szedni. Abban lehetünk kicsit lazábbak, hogy megbetegdés hiányában csak heti pár alkalommal szedjük emlékeztetőül. Térjünk rá a megfelelő baktérium törzsek kiválasztására!

A Lactobacillus Plantarum a probiotikumok szupersztárjaként is emlegethető. Fogyasztásával javulnak a viselkedési zavarok, az autizmus, elnyomja és gyógyíthatja a herpeszt és a hasonló vírusokat (övsömör, HPV, szemölcs, HSV), elnyomja a candidát és egyéb bélgyulladást okozó mikroorganizmusokat, kórházi körülmények között megakadályozza a tüdőgyulladást. A bélrendszerben K-vitamint és B-vitamincsoport tagjait termeli meg, így szedésével nincs szükség külön K-vitamin bevitelre és mindezt teszi úgy, hogy közben nem termel hisztamint és segíti az idegrendszert károsító ammónia lebomlását, emeli az immunitást, antiszeptikus hatású, IBS esetén rendkívüli eredmények érhetők el, csökkenti a koleszterinszintet, terhesség esetén elősegíti, hogy optimális védelmet kaphasson a gyermek a szülőcsatornában a jó bélbaktériumok segítségével, ADD és ADHD zavarok esetén is jelentős eredményeket érhetünk el, koncentráció javul, negatív hangulat mérséklődik.

Választási szempontok továbbá:

 1. Allergia, autoimmun betegségek és allergiás asztma esetén jótékony hatású a L. paracasei.
 2. Depresszió és hangulatzavarok esetén a Bifidobacterium longum.
 3. Autizmus és asperger szindróma, valamint egyéb viselkedése zavaroknál is érdemes L. Plantarumot szedni.
 4. Bélgyulladás esetén is a L. Plantarum lehet segítség. Ilyen esetben jobb önmagában szedni.
 5. Hisztamin intolerancia, allergia, autoimmun betegségek esetén fontos a L. Plantarum és L. Rhamnosus.
 6. Fontos továbbá, hogy ne szedj hisztamin termelő baktériumokat (Lactobacillus fermentum, Lactobacillus reuteri, Klebsiella pneumoniae, Lactobacillus helveticus, stb). A szervezetben található túlzott hisztaminszint több káros folyamatért tehető felelőssé. Az idegrendszeri zavarokon (idegesség, feszültség, álmatlanság, pánik, depresszió, kényszeresség) és fejfájáson kívül kiválthat gyulladásokat, allergiát, asztmát, egyéb autoimmun folyamatokat (pajzsmirigy, ízületek, stb.), amelyek a visszafordítása már embert próbáló feladat. Kis mennyiségekben, nem fő összetevőként viszont általában ártalmatlanok.
 • Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket én az IHerb oldaláról rendelem, mert nagyon megbízhatóak. A forgalmazott termékeik között találok megfelelő minőséget, és általában az itthoni ár töredékért juthatok hozzá a termékekhez. Minden vásárlásnál 60 napig a legutóbbi vásárlás 5%-át levásárolhatom. Az első rendelésnél a linkre kattintva 5 USD kedvezmény érvényesíthető a kosárban. További 5% kedvezményt kaphatsz minden rendelés esetén, ha alkalmazod az NSR764 kódot. A rendelésről bővebben az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. írásomban olvashatsz.

  Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét, és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket. A konkrét ajánlások a felsorolt linkekre kattintva találhatók meg.

 

Javasolt probiotikumok:

Tiszta L. Plantarum tartalmú probiotikumok (csak magnézium-sztearátos formában találtam, a magnézium-sztearát dózisfüggő módon immunelnyomó hatású, ilyen dózisban nem jelentős a negatív hatás):

Kutyáknak és macskáknak probiotikumok (én a saját probiotikumommal keverem a kutyáimnak):

Fontos megemlíteni a gyulladások leküzdésében és megelőzésében a szájban alkalmazható probiotikumokat. A Streptococcus salivarius (BLIS K12) jótékony hatású a felső légúti fertőzések elkerülésében, megszünteti a plakkok képződését, megszünteti a szájszagot (tapasztalatom szerint jóval hatékonyabban, mint a szájvizek), megakadályozza a fogkőképződést, az íny és a foggyökerek begyulladását, elnyomja a fog lyukadását okozó kórokozókat.

Ajánlott szájban alkalmazható probiotikum:

 1. Hyperbiotics
 2. Hyperbiotics kisebb kiszerelésben

Cink szerepe az immunrendszer működésében

Mivel a cink számos biológiai funkcióban játszik szerepet, a cinkhiánynak igen sokféle egészségügyi következménye van A cink szükséges a vírusok és káros baktériumok, fertőzések ellen harcoló fehérvérsejtek termeléséhez. Cinkhiány esetén fáradékonyság, az ellenálló- és teljesítőképesség csökkenése, hajhullás, levertség, elhúzódó sebgyógyulás-regenerálódás, étvágy csökkenése, hirtelen látásromlás, hasmenés léphet fel. A cink alapvetően szükséges a rákellenes rendszerek a működéséhez. Túlzott bevitele is okozhat problémákat, elsősorban hányást, rosszullétet, de az immunműködést is negítívan befolyásolja (80-90 mg napi bevitel felett). 

A D-vitamin szerepe

Az immunrendszer megfelelő működésének szempontjából a  probiotikumokon kívül a legnagyobb jelentősége a megfelelő D-vitamin bevitelnek van.

Kevésbé aktívak a T-limfociták (a fehérvérsejtek egy csoportja, az immunrendszer valódi katonái), ha a D-vitamin koncentrációja a vérben viszonylag alacsony.  A D-vitamin serkenti a makrofágok és az érett monociták antibakteriális funkcióját, a makrofágok életidejét.

A D-vitamin hiánya csökkenti a hasnyálmirigy inzulintermelését, fokozza az érelmeszesedés kockázatát, közvetlenül hozzájárul a szívelégtelenség kialakulásához és súlyosbodásához, valamint növeli a rák kialakulásának kockázatát.

Fontos megemlíteni, hogy a D-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele önmagában kevés ha közben valaki koffeint fogyaszt (kávé, kakaó, csoki, tea, kólák, energiaitalok). A D-vitamin receptorok megfelelő működését akadályozza a koffeinbevitel.

Mennyit érdemes szedni D-vitaminból?

Hawaii szörfösöknél, akik 3 hónapig napi 15 órán át napon töltöttek, így 11-71 ng/ml D-vitamin szintet mértek. Tehát tévedés azt állítani, hogy 80 ng feletti értékeink lennének ha sokat töltenénk napon és az meg pláne nem valószínű, hogy még az ennél nagyobb érték lenne egészséges.

1200-2000 NE bevitel esetén 20ng/ml szérumszintet, 3600-4200NE bevitel esetén 32ng/ml lehet általában elérni. Élelmiszerrel általában 80-200 NE fedezhető.

Akkor beszélhetünk D-vitamin mérgezésről, ha a vérszint meghaladja a 100 ng/ml-t (250nmol/ml). Ekkor kezdődik el a kalcium ürítés, a vér túl magas kalciumszintje és a szövetek meszesedése. Ennek tünete lehet, hogy a fognyaknál kialakul egy meszes réteg (nem fogkő). Toxikus tünetek léphetnek fel 90 ng/ml (230 nmol/L) felett, hiánytünetek pedig 20 ng/ml (50nmol/L) alatt. (forrás)

Az elsősorban szív- és érrendszeri betegségekre visszavezethető halálozások vizsgálatakor kiderült, hogy akiknél a vérben lévő a D-vitamin jelenlétére utaló molekula (25(OH)D3 - 25-hydroxyvitamin D) szintje elérte a 21 nanogramm/milliliteres koncentrációt, azoknál feleakkora volt a kardiovaszkuláris eredetű halálozási kockázat, mint az ennél alacsonyabb D-vitamin-szinttel bíróknál. A D-vitamin előnyös hatása a szív- és érrendszerre 21 ng/ml feletti értéknél fokozatosan el is tűnik, megemelkedik például a gyulladásos betegségek jelenlétére utaló C-reaktív protein (CRP) szintje is.

"Az eddigi eredmények szerint a szív- és érrendszer szempontjából optimálisabbnak tűnik a 20 ng/ml körüli érték, míg a reumatológiai betegségek szempontjából inkább a 30 ng/ml tűnik ideálisnak." - mondja dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinika endokrinológusa.

Terhesség esetén a 30 ng/ml feletti vérszintet összefüggésbe hozták a gyermekek esetén az ekcéma és az asztma kialakulásával. Továbbá a gyermekkori D-vitamin pótlás felnőtt korban atópia és allergiás nátha  kialakulásának kockázatát növelte.

Ennek ellenére jelenleg a legjellemzőbb orvosi cél a 30 ng/ml (75 nmol/L) vérszint.

Orvosi ajánlás (dr. Takács István, SE I. sz. Belgyógyászati Klinika):

 1. Csecsemők esetén (400-1000 NE), maximum 2000 NE
 2. Gyerekek esetén (600-1000 NE), maximum 4000 NE
 3. Felnőttek esetén (1500-2000 NE), maximum 4000 NE
 4. Terhesség esetén (1500-2000 NE), maximum 4000 NE

Ezek után mindenki eldöntheti, hogy pontosan mennyit szeretne szedni, én tartósan ősztől tavaszig terjedő időszakban naponta 2000-3000 NE Körüli bevitelt tartom biztonságosnak. A folyamatos több éves túladagolás kockázati tényezői közé felsorolható a különféle kövesedés és a szövetek meszesedése is. Érdemes időnként vérszintet nézetni.

Ajánlott termék:

Now Foods Vitamin D 2000 NE

Mj: K2 vitamin szedése nem indokolt ha L. Plantarum tartalmú probiotikumot szed valaki.

Kialakult fertőzések gyógyításának támogatása lactoferrinnel

A gyulladási gócok megszüntetésének másik alappillére a probiotikumokon és a D-vitaminon kívül, a lactoferrin. A lactoferrin egy glikoprotein, a szekréciós váladékok tartalmazzák nagyobb mennyiségben (könny, nyál, tej, stb.).

Lactoferrin egyike az immunrendszer komponenseinek, antimikrobális hatással bír (baktericid, fungicid, virucid). Lactoferrint tartalmaz nagyobb mennyiségben az anyatej és ezzel biztosít antibakteriális aktivitást a csecsemő részére. Egy csecsemő átlagosan 1000 mg laktoferrinhez jut a föcstejből.

A bakteriális fertőzések ellen többek között azért hatékony, mert megköti a szabad vasat, így a mikroorganizmusok élettevékenysége beszűkül. Minél kevesebb vasat szállít annál hatékonyabb a vas megkötésében és annál hatékonyabb a fertőzések ellen, ezért fontos a vasmentes formula (apolactoferrin) és a hatékonyság természetesen dózisfüggő. A laktoferrin baktériumellenes hatása továbbá, hogy stimulálja a fagocitózist, kölcsönhatásba lép a külső bakteriális membránnal, behatol a baktériumba.

A laktoferrin az antivirális aktivitását annak köszönheti, hogy eltéríti vírusrészecskék a célsejtekbe való bejutását. Számos vírus kötődik a lipoproteinekhez, a sejt membránokhoz, majd behatol a sejtbe. A lactoferrin kötődik ugyanazon lipoproteinekhez ezáltal taszítja a vírusrészecskéket. A vasmentes apolactoferrin hatékonyabb ebben a funkcióban. Hatékonynak találták az alábbi vírusoknál: HPV1-2, HPV, varicella zoster, cytomegalovirus , HIV, hepatitis C-vírus, hantavírusok, rotavírusok, poliovírus, humán légúti óriássejtes vírus, egér leukémia vírusok és Mayaro vírus.

Gombaellenes hatása is van a lactoferrinnek, ótvar és a candida esetén is hatékonyank bizonyult.

A lactoferrin a megkötött vasat a sejtekbe juttatja, mert a transzferrinek közé tartozik, így vashiány esetén is hatékony.

A szarvasmarha laktoferrin (BLF) rákellenes aktivitását igazolták a tüdő-, a hólyag-, a nyelv-, a vastagbél-, és a májrákos patkányokon. A hatás lehetséges oka, hogy elnyom bizonyos I. fázisú enzimeket, mint például a citokróm P450 1A2 ( CYP1A2 ) enzimet.

Az adagolása általában 300 mg-tól 4000 mg-ig terjed (hepatitis C esetén 3,6 g) a fertőzést okozó mikrobától függően (vírusok esetén általában 2000 mg feletti a szükséges adag), a kezelés ideje 5 nap-3 hét, bizonyos esetekben hosszabban is szedhető. Ritkán okozhat mellékhatást és leginkább tejcukor és tejfehérje érzékenyeknél fordulhat ez elő, így ezt figyelembe kell venni, de számos esetben semmilyen problémát nem okozott ilyen esetben sem. A probiotikumoktól különböző időpontban érdemes szedni. Terhes és szoptató nők esetén is is biztonságosnak találták.

Kúrát akkor érdemes tartani, ha valamilyen fertőzéssel vagy immunrendszerrel összefüggésbe hozható problémánk van.

Érdemes influenzás időszakra is előre vásárolni egy-két dobozzal. Infuenza, megfázás, foggyökérgyulladás esetén az Okos Étrendi csoportban bevált adagolás napi 2x(5-6) kapszula (Life Extension Lactoferrin Caps) volt felnőttek esetén, de bármilyen antibiotikum, antimikotikum vagy antivirális szer hatékonyságát fokozhatja. Vashiány kezelésére napi 1-2 kapszula már hatékony szokott lenni. Ekkor tartós szedés lehet javasolt.

Számomra több problémára is megoldást jelentett a Lactoferrin. Vashiányon kívül egy csontelhalással járó foggyökérgyulladást tudtam vele kikezelni, ugyan napi 10 szemet is fogyasztottam és 2x15 napos kúrát tartottam, de mindenképpen megérte, mert egy rezisztens baktériumfaj volt a kiváltó, így évek óta szenvedtem vele. Az eredménye nem kizárólag a gyulladás megszűnése volt, hanem a csont is jelentősen visszaépült, ami az ez irányú kutatásokat elolvasva nem is volt meglepő:

 1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16012127
 2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21291364
 3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16936800
 4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15166119

Ajánlott lactoferrin (silica és sztearát mentes):

 1. Life Extension Lactoferrin Caps
 2. Nutricology nagyobb dózisú

Megjegyzés: az itthon kapható laktoferrinek között kapható olyan, amibe vitaminokat is tesznek, így több ezer %-os DV-jű túladagolást okozhatsz magadnak azok használatával.

Ha meg akarod ismerni az Okos Étrend gyógyítási és egészségmegőrzési módszerét és szívesen barátkoznál hasonló érdeklődésű emberekkel, akkor a Facebookon alakult erre egy csoport, ahol recepteket, praktikákat és kitűnő társaságot találsz:

https://www.facebook.com/groups/okosetrend/

 

Hegedüs Eszter

A cikk jogvédelem alatt áll

A cikk és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Másolása, felhasználása, sokszorosítása, nyilvánosságra hozatala csak a szerző hozzájárulásával és a forrás feltüntetésével lehetséges. Ha szeretnéd közzétenni a látottakat, kérlek írásban fordulj a kapcsolat link alatt a szerzőhöz, ahol tüntesd fel, hol és milyen formában szeretnéd a tartalmat felhasználni. A szerző ha úgy gondolja saját mérlegelés után írásbeli engedélyt adhat. Minden jogtalan felhasználó ellen élünk a jogorvoslat lehetőségével.

© Minden jog fenntartva. Copyright by www.zoldhaz.info