Hőség elleni védekezés és praktikák – spórold meg a klíma költségeit!

Egyszerű döntésekkel elérheted, hogy a nyári kánikulában az otthonod sokkal hűvösebb legyen, valószínűleg a klímára költött pénzt is megspórolhatod, és persze a működéséből adódó áramszámlákat is. Bónuszként pedig ezek a döntések közvetlenül hatnak majd a Föld túlmelegedése ellen is, így valóban több legyet üthetsz egy csapásra.

A cikk ötleteinek egy részét 10 év alatt a saját házamban, kertemben valósítottam meg, így 2016-ban végleg kikötöttem a klímát. A nyári kánikulában 21-24 °C-os hőmérséklet van a lakótérben, ez korábban 28-30 °C-ig is felemelkedett. A külön megépített garázsban sincs 26 °C-nál magasabb (azelőtt elviselhetetlen hőség volt), így az ott elvégzett barkácsoláshoz is kellemesek a körülmények. Nézzük, mit érdemes ezért tenned!

Hőség ellen

Kép: ©FreeImages.com/Ádám-Bálint

Megoldások, praktikák a hőség ellen

 1. Ültess minél több árnyékot adó fát! Érdemes úgy megtervezni a kerted fásítását, hogy a nap járásának megfelelően a házad és környéke egész nap árnyas helyen lehessen. Nyáron a nap állásának és árnyékoknak megfigyelése segítséget nyújthat ebben. Ha vége a nyári hőségnek, akkor se felejtsd el, hogy micsoda szenvedéssel vészelted át ezeket a napokat, mert bizony az őszi és a tavaszi időszak a legmegfelelőbb a fásításra, ekkor épp nem szembesülsz ezzel a problémával naponta. A hazai őshonos növényvilágból válogass leginkább (nyárfák, nyírfák), de ajánlott lehet a bizonyos speciális fajtájú, gyors növekedésű, nem invazív és garantáltan fagybiztos császárfa is, és a városi levegőt is jól toleráló, talajban is igénytelen szivarfa. Ennek gömb változata nem nő túl magasra és csak minimális gondozást igényel. Tanulmányok igazolják, hogy a nyári nappali hőmérséklet a fákkal beárnyékolt területeken jóval alacsonyabb, mint a famentes részeken, de az esti órákban mért hőmérséklet-különbség is elérheti a 10 °C-ot a napsütéstől felmelegedett és hőt leadó betonfelületek miatt. Járj körbe a környékeden, hogy milyen fák váltak be ott leginkább, mert sok esetben a talaj minősége is meghatározza, hogy mit érdemes ültetned. Persze minden esetben légy figyelemmel a növekedési időre, az idős fák magasságára is. Nyárfákkal (Populus Androscoggis pl. gyorsan növő), nyírfákkal már 5 év alatt 5 méteres fáid is lehetnek, 10 év alatt pedig 16 méteres magasságot is elérhetik. Ha gyors növekedést szeretnél, akkor viszont öntözni és tápoldatozni kell. Az említett fagyálló hibrid császárfa 6 év alatt 16 méteres magassággal kecsegtet. Szerintem ez kicsit optimista becslés, mert nem tudjuk, hogy mennyire viseli a hazai körülményeket, így szerintem 8 méternek is örülhetünk, további hátránya, hogy az első években állandóan nedves talajt igényel. A gyors növekedéshez ekkor az embermagasságot elért császárfát tavasszal tőben vissza kell vágni, majd a sarjakból csak a legerősebbet hagyjuk meg. Ha hamar árnyas helyet szeretnél, akkor eleinte az ajánlottnál sűrűbben érdemes fákat ültetni, ha akadályozni kezdik egymást, akkor a gyengébbeket ki kell vágni.

  Kép: ©FreeImages.com/Alex-Ling

 2. Csökkentsd a betondzsungelt és a nem növénnyel beültetett területek mennyiségét! Lehet, hogy nem is tudtad, de a kertben használt napsütötte járdalapok is csak fokozzák a hőmérséklet-emelkedést. Úgy viselkednek mint a kandalló, a napsugárzás hatására nagyon felmelegednek, és sokáig megtartják a hőt. Lehet, hogy tetszetősek, de a komfortérzetet annyira rombolja nyáron az általuk kisugárzott hő, hogy utólag megbánhatod, hogy a fű helyett ezt alkalmaztad. Minden telepített betonelem, vagy nem zölddel beültetett terület melegíteni fogja a házad környékét, és ezzel együtt a Földet is. A nagy tömegű felmelegedő járdalapok, aszfalt ugyanis sokkal több energiát vesznek fel a napsugárzásból, mint a növények. A betonelemek használata, a túlzott aszfaltozás jóval nagyobb hatással vannak a Föld felmelegedésére, mint ez a köztudatban elterjedt. Sok zöld területtel hamarabb lehűlhet az éjszakai levegő, így jóval hatékonyabb lehet az éjszakai szellőztetés is. Ha már telepített járdalapjaid vannak, akkor gondoskodj arról, hogy nyáron egész nap árnyékos helyen legyenek, ültess fákat! Még a füvesített területeken is érdemes a fű növekedésére nem gátló hatású fákat ültetni, így ugyanis az öntözés jelentős része megspórolható.
 3. Egy sötét aszfalt vagy járdák burkolata jóval több hőt nyel el a napsugárzásból. Az úttest, a közterek és a parkolók burkolatának megválasztásakor fontos szempont a színük hőmérséklet-emelkedésre gyakorolt hatása is. Minden esetben a világos szín a megfelelőbb. Érdemes felhívni a településeden a vezetők figyelmét erre, akár ennek a cikknek a továbbküldésével, vagy érdemes posztolni cikket a lakóhelyed szerinti Facebook csoportokban is. Nem egy nagy dolog, ennyit igazán megér. Továbbá ahol mód van rá, az utakat árnyat adó, dús lombozatú, gyorsan növő fákkal kellene szegélyezni. Próbálj nyomást gyakorolni a saját önkormányzati képviselődre, és természetesen a saját kertedben is válassz világos járdalapokat! Nem a véletlen műve, hogy a faszegény városokban nyáron az esti órákban akár 10 fokkal is melegebb lehet. Ez a rosszul megtervezett, napos beton- és aszfaltfelületeknek köszönhető leginkább.
 4. Ha társasházban laksz, akkor a lakógyűléseken kezdeményezd a ház körüli fák ültetését. Tégy lépéseket azért, hogy a környezetedben ne vágják ki az ősfákat, hanem inkább ültessenek.
 5. Az épületeteken világos színű, lehetőleg nagyon könnyű tetőfedő-anyagokat használj! Megfelelő színválasztással akár 30-40 °C-os felületi hőkülönbséget is elérhetsz. Ha könnyű tetőfedő-anyagokat választasz, akkor a korábban említett hőtartásból fakadó kandallóhatástól sem kell tartanod, mert az esti órákban nem sugározza a hőt hosszú órákon át. A vörös cserepek nagyon átmelegszenek, ráadásul a tömegükből adódóan sokáig bocsátják ki a hőt, ezzel a lakótér hőmérséklete is nagyon menő. A mostanában divatos sötét tetőfedés inkább hús sütésére alkalmas nyáron, nem pedig tetőfedésre. A legjobb választás a fehér tetőfedés, ez visszatükrözi a világűr felé a besugárzott hő jelentős részét. Ezen döntés elterjedésével a fehér havas területek olvadásából adódó visszatükröző felületek csökkenését lehetne ellensúlyozni. Sajnos a havas területek csökkenése miatt, az így kialakult sötét területek növelik a Föld felmelegedését. Kevés helyen kapható világos tetőfedőanyag, de remélhetőleg az igény növekedésével a gyártók nyitnak erre, és egyre nagyobb lesz a választék. Világos tetőfedő anyagokkal akár 40 fokkal csökkentheted a tetőfelület felmelegedését. Sötét tető esetén pedig jó, ha a tetődet is árnyékoló, magas fákat ültetsz. Jól megválasztott tetővel, illetve teljes árnyékolással nullára redukálódhat a klímahasználatból eredő áramfelhasználás, ezzel egyébként is csökken a szén-dioxid kibocsátást, nem kizárólag a hő jelentős részének világűr felé való visszatükrözésével spórolsz a Föld felszínére jutó energiából.
 6. Természetesen vakolatnak is használj világos színeket, lehetőleg fehéret, pláne ha nem teljesen árnyékos helyen van a házad. Ez nem küllemi kérdés, ugyanis a fehér fal sokkal kevésbé melegszik fel, így sokkal kellemesebb környezetet biztosít és az esti órákban sem a falból sugárzó melegre nyithatod ki az ablakot.
 7. Új ház építésekor a telken a már meglévő árnyat adó fákhoz igazítsd a ház kialakítását.
 8. Új ház építésekor érdemes nagy tömegű, jó hőtartó falazatot építeni és ezt kívülről vastagon szigetelni, így több hetes kánikulában sem emelkedik meg nagyon a lakótér hőmérséklete a kialakult barlanghatás miatt. A tömör tégla és kő ebből a szempontból jóval kedvezőbb hatású, a szigeteléséért pedig nem a falazatnak kell felelnie, ami egyébként ebben nem is túl hatékony, de levegős szerkezet nagy tömeget vehet el a házból, ami a belső hűvös levegő biztosításában viszont elengedhetetlen lenne. Természetesen a régi házak külső hőszigetelésének is nagy szerepe van a falazat hűsen tartásában.
 9. Ha nincs jól megtervezett tetőszellőzésed, akkor pótold mielőbb. A jó szellőzéshez a legmagasabb pontokra tetőszellőztetőket kell telepíteni. A tetőfedő anyag alatt ideális az 5 cm-es légrés. Ráccsal biztosítani kell alulról a szellőzést. A kéményhatás miatt kialakuló légmozgás nagy mértékben csökkenti a lakótérbe bejutó hőt.
 10. Csökkentsd a házadban az üvegházhatást! Ugyanis az ablakokat érő közvetlen napsütés jelentősen megemelheti a lakótér hőmérsékletét. Az ablakok elé ültess lombhullató árnyat adó fákat, így télen bejuthat a melegítő napsugár, amíg nyáron kellemes árnyat ad. A lakásod túlzott felmelegedéséért a rosszul megválasztott színű tető, a rossz tetőszellőztetés, az árnyat adó fák hiánya és a napfénnyel közvetlenül megvilágított ablakfelületek felelnek leginkább. A fák helyett megoldás lehet a világos redőnyök, előtetők, árnyékolók használata is, de a jóval kevésbé hatékony, mert a napfény hatására homlokzat és a redőny is felmelegszik, nagy tömeg esetén pedig lassan hűl le. Az napfényes ablakok, üveges nyílászarók elé kifeszített futtatórácson gyorsan növő, ládás futónövényekkel (pl. babbal) is érdemes próbálkozni, ez egy panellakásban sem feltétlenül lehetetlen.
 11. Takarékoskodj az árammal a lakótéren belül. Cseréld le az izzóidat ledes izzókra, a nagy energia igényű berendezéseidet (hűtő, mosógép) cseréld energiatakarékosra! Minél nagyobb energiafelhasználású egy berendezésed, annál jobban melegíti a lakóteret, így érdemes a nyári hőségben például alacsonyabb hőfokon mosni, a fertőtlenítést a napfényre való teregetés megoldhatja. Ezzel a döntéssel hűvösebb lehet az otthonod, ráadásul ezzel csökkentheted a szén-dioxid kibocsátást is és alacsonyabb lesz az áramszámlád.
 12. Ha a külső hőmérséklet magasabb a bentinél, akkor az ablakokat érdemesebb zárva tartani, egyébként pedig ki kell nyitni. Ezt időjárás-állomásokkal lehet ellenőrizni. A ház különböző fekvésein a hőmérséklet jelentősen eltérhet, így minden ablakos oldalra jó, ha mérőket helyezel el valamilyen árnyékos helyre. Amíg megnőnek a fáid, addig a nagyobb melegben a betonfelületek és a tető locsolása, vagy a sokkal víztakarékosabb párakapuk alkalmazása 10 °C-kal is csökkentheti a hőmérsékletet. Ez utóbbi a tető felforrósodására ellen is alkalmazható, a fúvókák viszont gyakran vízkövesednek, így csak könnyen tisztítható helyre javasolt ezeket felszerelni. Egy fúvóka átlagosan 2 l/óra vízfogyasztású 2 Bar nyomás esetén, és csak nyomáscsökkentővel használható megbízhatóan. Ezeket az ablakok előtt is alkalmazhatod.

Ha nem teszünk lépéseket, akkor hamarosan élhetetlenek lehetnek a városok. Ez már bőven túlmutat egy-egy ember kényelmén, klíma használatán és áramszámlájának csökkentésén. Csak kampányokkal, a tudás terjesztésével lehet hathatósan fellépni. Persze vannak már eredmények, mert több város fásítása megkezdődött, de gőzerővel kéne ezen dolgoznunk. Amíg egy embernek csak azt mondom, hogy túl melegek a betonfelületek, és a városi hőszigetek emelik a Föld átlaghőmérsékletét is, könnyedén vállat vonhat, de ha a hűvös szobában alhat havi tízezrek befizetése nélkül, akkor esetleg fog egy ásót és elültet végre egy fát, igaz, hogy ebben az esetben megint az a gond, hogy egy kis fa nevelgetése, öntözgetése nem túl vonzó feladat, és nem jár azonnali eredményekkel. Most nem lenne elviselhetetlen a hőség a belvárosban és a lakótelepeken, ha felelős elődeink lettek volna, illetve ha egy fa élete nagyobb érték lenne, de csak mi tehetünk a jobb holnapért. Csak mi, és senki más.

Jókai Mór: Ültess fát!

Ültess fát!
Hogyha mást nem,
lombot ád.
Árnyékában megpihenhetsz,
gondot ő visel reád.
Jó tavasszal nyit virágot,
messze érzed illatát.
Kis madárka száll reája,
ingyen hallgathatod szavát.
Ültess fát!

Ha hasznos volt a cikk számodra, akkor kérlek megosztással és link terjesztésével segítsd, hogy másokhoz is eljuthasson az információ.

Hegedus Eszter​

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Másolása, felhasználása, sokszorosítása, nyilvánosságra hozatala csak a szerző hozzájárulásával, és a forrás feltüntetésével lehetséges. Ilyen esetben kérlek írásban fordulj a kapcsolat link alatt a szerzőhöz, ahol tüntesd fel, hol és milyen formában szeretnéd a tartalmat felhasználni. Ha úgy gondolja a szerző, akkor saját mérlegelés után írásbeli engedélyt adhat. Minden jogtalan felhasználó ellen élünk a jogorvoslat lehetőségével.

 A megosztásoknak nagyon örülök, mert csak így van lehetőség arra, hogy elterjednek az itteni információk. Ezeket nagyon köszönöm.

© Minden jog fenntartva. Copyright by www.zoldhaz.info