Hőség elleni védekezés és praktikák

A saját házad környékén is tehetsz a hőség elleni védekezéseben, nem kell a politikusokra várni, amíg helyes döntéseket hoznak. Megfelelő választásokkal elérheted, hogy az otthonod is sokkal hűvösebb legyen a nyári kánikulában. Ez közvetlenül hat majd a Föld túlmelegedése ellen is.

Kép: ©FreeImages.com/Alex-Ling

Megoldások, praktikák a hőség és a Föld túlmelegedése ellen:

  1. Ültess sok árnyékot adó fát! A hazai őshonos növényvilágból válogass leginkább, de ajánlott a gyors növekedésű, de nem invazív császárfa is. Csak magról nem szaporodó császárfát szabad ültetni. Az ültetéstől számított 6. évben már 16 métert is elérheti. Ezt úgy lehet elérni, hogy a már legalább embermagasságot elérő fácskát tavasszal tőben vissza kell vágni, az így növekvő sarjakból a legerősebb ágat meg kell hagyni, a többit pedig ki kell vágni.
  2. Ha társasházban laksz, akkor kezdeményezd a ház körüli fák ültetését. Tégy lépéseket azért, hogy a lakókörnyezetedben ne vágják ki az ősfákat, hanem inkább ültessenek.
  3. Csökkentsd a betondzsungelt és a nem növénnyel beültetett területek mennyiségét! Lehet, hogy nem is tudtad, de a kertben használt járdalapok is csak fokozzák a hőmérséklet emelkedést. Nagyon felmelegednek és sokáig megtartják a hőt. Minden telepített betonelem, vagy nem zölddel beültetett terület melegíteni fogja a házad környékét és ezzel együtt a Földet is. Sok zöld területtel hamarabb lehűlhet az éjszakai levegő, így jóval hatékonyabb lehet az éjszakai szellőztetés.
  4. Fontos lenne, hogy az úttest minél világosabb színű legyen. Érdemes felhívni a településeden a vezetők figyelmét erre. Egy sötét aszfalt jóval több hőt nyel el. Ahol mód van rá az utakat árnyat adó fákkal kellene szegélyezni, próbálj nyomást gyakorolni a saját önkormányzati képviselődre és természetesen a saját kertedben is válassz világos járdalapokat!
  5. Használj környezetkímélő, alacsony fogyasztású autót. Minél többet vedd igénybe a tömegközlekedést vagy a biciklit. Ezzel komoly mennyiségű üvegházhatású szén-dioxidot spórolhatsz meg.
  6. Az épületeteken világos színű tetőt használj! Sokan nem is gondolnak bele, hogy a tetőjük is növelheti a felmelegedést. Még a vörös cserepek is nagyon átmelegszenek, ezzel a lakótér hőmérséklete is nagyon menő. Jól megválasztott tetővel csökkenthet az áramfelhasználás, csökken a klíma használat, ez csökkenti a szén-dioxid kibocsátást is. A legjobb a fehér tető, ez visszatükrözi a világűr felé a a hő jelentős részét. Sajnálatosan nem ez terjedt el. Tömeges ilyen döntéssel a fehér és havas területek olvadása miatti hőnyereséget lehetne ellensúlyozni. Sajnos a havas területek csökkenése miatt, az így kialakult sötét területek növelik a Föld felmelegedését. Kevés helyen kapható, de remélhetőleg az igény növekedésével a gyártók nyitnak erre és egyre nagyobb lesz a választék. Világos tetőfedő anyagokkal akár 40 fokkal csökkentheted a tető felmelegedését, így sokszor szükségtelen a klíma használata. Sötét tető esetén jó ha a tetődet is árnyékoló, magas fákat ültetsz.
  7. Természetesen a vakolatnak is használj világos színeket, lehetőleg fehéret ha nem teljesen árnyékos helyen van a házad.
  8. Csökkentsd a házadban a üvegházhatást. Az ablakok elé ültess lombhullató árnyat adó fákat, így télen bejuthat a melegítő napsugár, amíg nyáron kellemes árnyat ad. A lakásod felmelegedéséért a rosszul megválasztott színű tető, a rossz tetőszellőztetés és a nappal napfénnyel megvilágított ablakfelületek felelnek leginkább. Megoldás lehet a világos redőnyök használata is, de a jóval kevésbé hatékony, mert a homlokzat és a redőny is felmelegszik és lassan hűl le.
  9. Takarékoskodj az árammal. Ezzel csökkentheted a szén-dioxid kibocsátást. Cseréld le az izzóidat ledes izzókra, a nagy energia igényű berendezéseidet (hűtő, mosógép) cseréld energiatakarékosra! Minél nagyobb energiafelhasználású egy berendezésed, annál jobban melegíti a lakóteret. Így hűvösebb lehet az otthonod.
  10. Ha nincs jól megtervezett tetőszellőzésed, akkor pótold mielőbb. A jó szellőzéshez a legmagasabb pontokra tetőszellőztetőket kell telepíteni. A tetőfedő anyag alatt ideális az 5 cm-es légrés. Ráccsal biztosítani kell alulról a szellőzést. A kéményhatás miatt kialakuló légmozgás nagy mértékben csökkenti a lakótérbe bejutó hőt.

Ha hasznos volt a cikk számodra, akkor kérlek megosztással és link terjesztésével segítsd, hogy másokhoz is eljuthasson az információ.

Eszter Hegedus​

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Másolása, felhasználása, sokszorosítása, nyilvánosságra hozatala csak a szerző hozzájárulásával és a forrás feltüntetésével lehetséges. Ilyen esetben kérlek írásban fordulj a kapcsolat link alatt a szerzőhöz, ahol tüntesd fel, hol és milyen formában szeretnéd a tartalmat felhasználni. A szerző ha úgy gondolja saját mérlegelés után írásbeli engedélyt adhat. Minden jogtalan felhasználó ellen élünk a jogorvoslat lehetőségével.

Természetesen a cikkek linkelése vagy megosztása nem jogsértő. A megosztásoknak nagyon örülök, mert csak így van lehetőség arra, hogy elterjednek az itteni információk. Ezeket nagyon köszönöm.