Kutyák Okos Étrendje

Ezt a cikket csupán azért írtam, mert a csoportomban nagy az érdeklődés abban a tekintetben, hogy miként etetem a kutyáimat. Bizonyos vagyok benne, hogy a legtöbben nem értenek egyet az etetési módszeremmel, de nem is a meggyőzés a cél, csupán el szeretném mondani, hogy én miért etetek úgy, ahogy.

A képen Bozont látható az örökbefogadásakor

A kutya húsevő

Igen, ebben semmi kétség. Mind fogazatát, mind bélrendszerének felépítését és hosszát tekintve egyértelműen húsevő. Sőt nem is egyszerűen húsevő, hanem nyershúsevő. Ennek ellenére nem evolúciós alapon közelítem meg az étrendjének összeállítását és erre nyomós okom van.

A kutya nincs ketózisban

Sokan azt hiszik, hogy azért mert a kutyájukat nagyrészt húson és zsiradékon tartják, akkor már ketózisban lesz. A helyzet valójában az, hogy a fehérjék kitűnő szénhidrátforrások. A szervezet fehérjeraktározó képessége korlátozott, ezért a szükséglet fölötti bevitt fehérje lebomlik, cukrokká vagy zsírsavakká alakul.

Mj: A szándékos ketózisban tartás acidózishoz és görcsrohamokhoz vezethet, ami halállal és agykárosodással is járhat.

Mj: A kutya májának relatív mérete jóval nagyobb arányú, mint az emberé, így valóban képes nagy hatékonysággal elvégezni a fehérjék szénhidráttá átalakítását, amit az ember csak fehérje és zsiradék alapú táplálkozás esetén egyébként nem tud mellékhatások nélkül.

Fehérjék metabolizmusa

A fehérjék lebontásukkor a máj az aminosavakról leválasztja az aminocsoportot szabad ammónia formájában. A májban a fehérjék dezaminálása révén keletkezett ammóniából karbamid keletkezik, amelyet majd a vizelettel a vesék választanak ki urea formájában.  A ciklus utolsó lépése az argináz által történő urea felszabadulása. Az ureát legnagyobb részben a vese választja ki, de kb. 25%-a a bélcsatornába diffundál, ahol a baktériumok ureáza ammóniává és széndioxiddá hidrolizálja. Mj: A bélben történő ammónia termelésért a táplálék fel nem szívódott aminosavainak bakteriális dezaminációja is felelős.

Ismered az ammónia szagát a tanulmányaidból vagy esetleg a hajfestékedből? Ha nem, akkor megismerheted ha egy jórészt hússal etetett kutya székletének vagy vizeletének szagát megérzed. A székletben felhalmozott ammónia az egész szervezetet mérgezi és nem csupán az ember esetén van ez így. Az ammónia csökkentése célszerű a másodlagos mérgező metabolikus (anyagcsere) hatások miatt.

Szénhidrátok emészthetősége

Sokan azt hiszik, hogy a kutyák nem képesek megemészteni a szénhidrátokat. Ez természetesen nincs így, de hasonlóan, mint az ember esetén, bizonyos alapanyagok esetén ez előkészítést, azaz főzést igényel. Az ember sem tudná megemészteni a rizst vagy a burgonyát ezen eljárás nélkül. Nem véletlen, hogy a gyógytápok mindig szénhidrát alapúak és az állatok nem halnak éhen.

Mivel a kutya is vércukor alapon működik, a főzött szénhidrátokkal egy könnyebben elérhető energiát nyújtunk, amivel megóvhatjuk például az ammónia jelentős részétől.

A kutya nem képes megemészteni a nyers magvakat vagy nyers kemény zöldségeket, így ezekkel nem is érdemes próbálkozni.

Cukorbetegség és elhízás

Sokan azt hiszik, hogy cukorbeteg kutyák esetén a kiváltó a magas étrendi szénhidrátbevitel. Pedig ez pontosan ugyanazon a tévedésen alapul, mint az emberek esetén. A manapság kutyák körében is annyira gyakori cukorbetegség legfőbb oka a magas zsiradékbevitel. Sajnos a kutyatápok és a kapható húsok nagyobb része nagyon magas zsiradéktartalmú, így a zsiradék akár 40-60%-át is kiteheti az összkalóriabevitelnek, egy 20 g zsiradéktartalmú táp esetén kb. 45-46%-os a kalóriában bevitt zsiradék. A zsírszegény táplálkozás jótékony hatásairól Okos Étrendről szóló cikkekben olvashatsz.

A szénhidrátok csökkentése tehát soha nem hozza meg a kellő eredményt kutyák esetén sem, hiszen a fehérjék is kitűnő szénhidrátforrások. Az egyetlen valódi megoldás a zsiradékok csökkentése, amit egyébként minden minőségi cukorbetegségre szánt gyógytápban előszeretettel alkalmaznak. Ezen tápok makróit hosszú évek kutatásai alapján állították össze. Jellemzője, hogy 7,5-8,5% a zsiradéktartalom grammban, ami 20% körüli bevitelt jelent kalóriában. Ez nagyon hasonló az Okos Étrend makrójához.

Tehát ha a kutyádat meg akarod óvni a civilizációs betegségek legtöbbjétől és a cukorbetegségtől, akkor 20% zsiradékbevitelt célozd meg kalóriában. Ez minden 1000 kcal-ban 22 g zsiradékot jelent mindössze. Ezt csak húsalapú táplálással szinte lehetetlen elérni vagy legalábbis nagyon költséges, mert a zsírszegény húsok meglehetősen drágák. Mj: A nem tenyésztett vadhúsok alacsony zsírtartalmúak, így tehát nem véletlenül betegíti meg a kutyánkat a magas zsírtartalmú húokkal való táplálás. Erre evolúciós értelemben sincs felkészülve. A zsiradékfogyasztás növekedésének oka elsősorban az étkezési szokások megváltozásában keresendő. Jelenleg az állattenyésztésben nem a zsírszegénység a legfőbb szempont, hanem a gyors hozam elérése. Ráadásul az államilag támogatott zsiradékokban gazdag hús jóval olcsóbban hozzáférhető mint korábban.

Vese védelme

A vesevédő tápok mindegyikére jellemző az alacsonyabb fehérjebevitel. Nem véletlenül, hiszen a magas fehérjebevitel célszerve a vese.

Igf-1 szint

Az állati fehérjék szinte mindegyike és a zsiradékok magas igf-1 választ produkálnak. A magas igf-1 válaszú alapanyagokról már kiderült, hogy öregítő hatásúak és elősegítik a rákos daganatok fejlődését. Igf-1 válasz tekintetében élen járnak a vörös húsok, így azokat jobb elkerülni. Egyetélen alacsony igf-1 válaszú fehérjeforrás a tejsavófehérje, biológiai hasznosulását tekintve is a legjobb, egyetlen hátránya, hogy drága. A szárnyashúsoknak is magas az igf-1 válasza a növényi fehérjékhez képest, de még mindig jobb választásnak bizonyulnak.

Aki magas igf-1 válaszú élelmiszereket fogyaszt, az olyan, mintha időkapszulában ülne, számára egy élet pontosan annyival lesz rövidebb, amennyivel átlagosan magasabb az igf-1 szintje, számára az idő gyorsabban halad és ez küllemében is látható. Ezek után tán az sem meglepő, hogy az egyik leghosszabb életű kutya vegán volt, akinek a tápláléka leginkább lencséből és rizsből állt és nem fogyasztott sok zsiradékot, mert hiába húsevő, az öregítő igf-1 rá is hatással van. Persze nem biztatok senkit arra, hogy vegán étrenden tartsa a kutyáját.

Száraztápok problematikája

A piacon kapható száraztápok legtöbbje az előállításkor nem hideg préselési eljárást használ, így az értékes zsírsavak oxidálódnak, ezáltal rákkeltő szabad gyökök keletkeznek. Sajnos a fehérjék minőségére is negatív hatással vannak ezek az eljárások, mert a magas hő és szárítás hatására az aminosavak jelentős része racemizálódik, azaz értéktelenné, esetenként mérgezővé alakul.

A száraztápok jeletős része aflatoxinnal szennyezett és a szárított húsok eleve racemizáltabbak.

Ha száraztápot veszel, akkor légy figyelemmel a következőkre:

 1. 10-12% alatti legyen a zsiradéktartalom.
 2. Ne tartalmazzon állati melléktermékeket és hasonló ismeretlen összetevőt.
 3. Hideg eljárással készüljön (ha azzal készül, akkor ezt mindig ráírják).
 4. Ne tartalmazzon glutént.

A light, cukorbetegek és érzékeny kutyáknak ajánlott tápok között érdemes keresgélni.

Házikoszt

Nekem van otthon a kritériumoknak megfelelő kutyatápom, de inkább a házikosztra fektetem a hangsúlyt. A legfontosabb vezérlőerő a makrók helyes beállítása, a zsírszegény etetés. A zsírszegény étrenddel és a fehérjék korlátozásával elérheted, hogy a kutyád elkerülje a civilizációs betegségek legtöbbjét és a hosszú, egészséges életre számíthatsz.

Makrók kalóriában (nem grammban): 20-30% fehérje, 18-21% zsiradék, 50-60% szénhidrát.

Összetevők:

 1. Szárnyashús vegyesen, nagyon alacsony zsírtartalommal (sajnos a drágább húsok felelnek meg ennek a kritériumnak). A csöves csontokat vedd ki főzés után, azzal ne etess!
 2. Sárgarépa
 3. Fehérrépa
 4. Borsó vagy egyéb hüvelyes
 5. Opcionálisan spenót vagy egyéb leveles zöldségek, brokkoli
 6. Burgonya, édesburgonya (nem minden kutyus tolerálja, de érdemes próbálkozni rizzsel is).

A rizst és egyéb hüvelyest főzés előtt 6-24 órán át áztatni szükséges, mert így jóval könnyebben emészthető a kutyusok számára is. Rizs és bab esetén 24 óra az ajánlott.

Az 1-3 összetevőkből készítek húslevest amikor kész, akkor beleteszem a többi összetevőt és extra puhára főzöm, nyakak és a rizs is szétesnek, hűtve szilárd az étel. A nagyobbakat a hússal együtt kezdem főzni.

Kiegészítők, ezek tálalás előtt az ételbe keverhetők:

 • Zsírszegény rágóbőr naponta (nagyon fontos a fogkő ellen). Minden nap adj neki a méretének megfelelő darabot. A fogkő elleni védekezés nagyon fontos a kutya egészségének megőrzése szempontjából és biztosítja a kellő glicinbevitelt zsír nélkül.

 • Probiotikum Adagolás: hasmenés után 1/2 kk/ 500 g kész táp, egyébként késhegynyi elegendő. Segíti az immunrendszer megfelelő működését és a vitamintermelő bélflóra kialakítását. 

 • Inaktivált élesztőpor: magas B-vitamin tartalmú, a bőr és a szőr meghálálja a folyamatos adást, magas Béta-glükán tartalmú, ez segíti az immunrendszer működését, rákellenes hatású. Csak L-aminosavakat tartalmaz, kímélő eljárással készült. Használhatsz Béta-glükánt is élesztőpor helyett.

  1. Kutyáknak immunrendszer és ízület védő mindenmentes vitamin: The Missing Link
  2. Kutyáknak immnnrendszer védő és bőr, szőr szépítő mindenmentes vitamin: The Missing link
  3. Kutyáknak mindenmentes multivitamin: Pet Naturals

Érdemes naponta tejsavóproteinből protein shaket adni ha belefér a költségvetésbe ésha a kutya tolerálja.

Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket én az IHerb oldaláról rendelem, mert nagyon megbízhatóak. A forgalmazott termékeik között találok megfelelő minőséget és általában az itthoni ár töredékért juthatok hozzá a termékekhez. Minden vásárlásnál a legutóbbi vásárlás 5%-át levásárolhatom. Az első rendelésnél linkre kattintva 5 USD kedvezmény érvényesíthető a kosárban. A rendelésről bővebben az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. írásomban olvashatsz.

Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket.

 

A napi kalóriabevitelről

Én mindig annyit adok nekik, amennyit megesznek. Mivel az anyagcsere sebessége náluk is különböző, így nem lehet egyértelműen megmondani az adagokat. A low fat étrend esetén a kutyáknál is megfelelően működik a leptin, így általában rá lehet bízni az étvágyra az etetést. Én minden kutyusomat így etetem és bevált. Ehhez viszont elengedhetetlen a low fat étrend, nem fog elhízni a kutya, mert a leptinérzékenysége és szintje megfelelő lesz. Ha célzottan etettél eddig, akkor az elején túlzabálhatja magát, így csak óvatosan adj annyit, amennyit megkíván. Az első hetekben mérj inkább. Később ez be szokott állni.

Hegedüs Eszter

A cikk jogvédelem alatt áll

A cikk és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Másolása, felhasználása, sokszorosítása, nyilvánosságra hozatala csak a szerző hozzájárulásával és a forrás feltüntetésével lehetséges. Ha szeretnéd közzétenni a látottakat, kérlek írásban fordulj a kapcsolat link alatt a szerzőhöz, ahol tüntesd fel, hol és milyen formában szeretnéd a tartalmat felhasználni. A szerző ha úgy gondolja saját mérlegelés után írásbeli engedélyt adhat. Minden jogtalan felhasználó ellen élünk a jogorvoslat lehetőségével.

© Minden jog fenntartva. Copyright by www.zoldhaz.info