Fehéres, tejszerű, szúrós szagú és kellemetlen ízű, mégis sokan fogyasztják

A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, szúrós illatú, kellemetlen ízű anyag, mely nem megfelelő tárolási körülmények nélkül hamar megbarnul, elveszíti bioaktív hatásának jelentős részét, ekkor az íze és az illata viszont kellemesebbé válik.

Számos helyen beszerezhető, mint egészségvédő táplálék-kiegészítő. A természetben elsősorban a méhanya eledele, de élete első pár napján minden méhálca ezt a táplálékot kapja. A méhanyák ugyanolyan petékből születnek, mint a dolgozó társaik, de többek között „méhpempő diétájuknak” köszönhetően, nagyjából 37%-kal nagyobbak, és harmincszor tovább élnek, miközben szaporodási csúcsidőszakban akár 1500 pete lerakására képesek. A méhanya elsősorban fejlődési és szaporodási időszakban fogyasztja a méhpempőt.

©FreeImages.com/Aleš_Čerin

A méhpempőben több mint 150 biológiailag aktív összetevőt találunk: fehérjéket, zsírsavakat, cukrokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, enzimeket, kofaktorokat, hormonokat, valamint hormonszerű vegyületeket.

Számos olyan vegyületet tartalmaz, amely az ember táplálkozásában is létfontosságú. A méhpempő átgondolt és megtervezett összetételű, melynek a pozitív hatásait a jó alapanyag választáson túl, annak százalékos összetételében kell keresnünk. Megtalálhatók benne a mirisztin, a palmitin és a sztearin zsírsavak, a fruktóz, a glükóz, a szacharóz és a ribóz cukrok, speciális fejlődést kódoló MRJP fehérjék, valamint vitaminokban és nyomelemekben is gazdag. Tartalmaz B-vitamin vitaminokat, nyomokban C-vitamint, különböző nyomelemeket (ként, mangánt, nikkelt, kobaltot), valamint hormont, enzim kofaktorokat (biopterint, neopterint), illetve hormonszerű anyagot (acetilkolint, parotint, inozitot). Nincs benne viszont A-, D-, E- vagy K-vitamin. Fehérjetartalma meglehetősen magas: 9 -18%.

Az MRJP-k a méhek által termelt fehérjék családja. A család kilenc proteint tartalmaz, amelyek közül a MRJP1 (más néven royalaktin), az MRJP2, az MRJP3, az MRJP4 és az MRJP5 a méhek által kiválasztott méhpempőben található. Fontos szerepet töltenek be a rovarok kifejlődésében és differenciálásában. Többek között ezek a speciális fehérjék határozzák meg a méhpempő biológiai értékét.

A méhpempő kinyerése igencsak körülményes, ám megnövekvő kereslet miatt egyre több méhész foglalkozik vele. A méhcsaládokkal történő úgynevezett irányított méhpempő termelése rendkívüli hozzáértést, precizitást igényel, és más méhészeti termékekkel eltérően csak az erre a célra szolgáló eszközökkel oldható meg. A Méhpempő az anyabölcsőkből nyerhető. Anyabölcsőket a méh­család akkor épít, ha különféle okok kényszerítik arra, hogy új anyát neveljen, ezért a pempő terme­lése szorosan összefügg az anyaneveléssel.

Úgy tartják, hogy a méhpempő emberi táplálkozásra való felhasználása történelmi időkre nyúlik vissza, előnyös hatását már az inkák is felismerték, de használták az egyiptomiak és a rómaiak is. Az ősi kínai császárságban többek között a méhpempőnek tulajdonították a hosszú élet titkát, az egyiptomi fáraók papjai pedig úgy használták, mint valami mindenre jó csodaszert, hitték, hogy a méhpempő fiatalnak és gyönyörűnek őrzi meg a fáraót.

Természetesen nem csodaszer a méhpempő, így szedésének vannak javallatai és ellenjavallatai is. Tekintsük át ezeket!

Ellenjavallatok és mellékhatások:

Szedésekor előforduló egyéb mellékhatások: gyomorrontás, hasmenés, allergiás tünetek, esetleg bőrirritáció. Ilyen esetekben sem fogyasztható.

Javallatok:

 • Csökkenti a rákos betegek általános fáradtságát. (F1) Gátolja bizonyos tumorok növekedését. (F2)
 • Javítja a lipidanyagcserét, a glükóztoleranciát, a posztmenopazuás nők életminőségét, csökkenti az oxidatív stresszt. Pozitívan befolyásolja mentális egészséget, segít a spermiumok gyenge mozgásából adódó terméketlenség kezelésében. (F3, F31)
 • Kompenzálhatja az életkorral összefüggő hipofízisfunkciók csökkenését. (F4)
 • Visszaállíthatja a termékenységet, növeli az ösztradiol- és progeszteronszintet. Ezért a hullámzó és csökkent ösztrogénszintből adódó hőhullámokon, húgyhólyaggyulladáson és egyéb perimenopauzás, menopauzás tüneteken is enyhíthet. (F5)
 • Védi a szívet. (F6)
 • Graves-kórban a TH1/TH2 citokinarányt a TH1 irányába tolja el, így hatásos kiegészítő terápia lehet. (F7)
 • Felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat. (F8)
 • Stimulálja az idősek fizikai és mentális funkcióit, és növeli étvágyát és súlyát. (F9)
 • Segíti a sebgyógyulást. (F10)
 • Növeli a férfiak tesztoszeronszintjét, a spermaszámot, a spermák életképességét és mozgékonyságukat. (F11)
 • Növeli a bőr kollagén-termelését. (F12)
 • Csökkenti a csontritkulásból adódó csontvesztést. (F13)
 • Megakadályozza a csontritkulást. (F14 )

A táplálék-kiegészítők meggondolatlan szedése miatt kialakult önmegbetegítések száma az elmúlt évtizedben jelentősen megnőtt. Mint minden táplálék-kiegészítőt, így a méhpempőt is csak komoly indokkal és konkrét gyógyulási céllal fogyasszuk, mert a hormonális hatásai miatt mellékhatásokat okozhat. Ne legyen elég a szedéséhez az, hogy egy-egy népszerűsítő cikkekben azt olvastuk, hogy egészséges és annyi mindenre jó, hogy ez már egy jó indok a szedésére. Gyermekek, várandósok esetén különösen fontos erre ügyelni. Betegség és gyógyszerek szedése esetén pedig egyeztessünk az orvosunkkal.

Nem mindegy, milyen méhpempőt vásárolunk

Szabad levegőn, tárolástól vagy szárításkor a méhpempő könnyedén veszít biológiai értékéből, ezért a fagyasztva szárítási (freeze-dried), azaz ún. liofilizálási eljárással lehet leginkább megvédeni a bioaktív összetevőit. Liofilizáláskor a friss, méhészetekből érkező méhpempőt hirtelen lehűtik és ezen a hőmérsékleten kivonják belőle a vizet.

A fagyasztva szárítva tartósított termékek tulajdonságai:

 • Gyorsan és maradék nélkül visszaoldhatók.

 • Az aktív biológiai anyagok megtartják biokémiai, fiziológiai és terápiás tulajdonságaikat.

 • Az állati és növényi szövetek vitális struktúrája változatlan marad.

A gyártók néhány esetben mézzel keverik a méhpempőt, legtöbbször a kellemetlen íz elnyomása érdekében, illetve azért, mert kistermelőként nincs mód a fagyasztva szárításra, de ez a megoldás nem alkalmas a biológiai értékének tartós megőrzésére és tartósításra, mert a nedves közegben gyorsan veszít a hatékonyságából. Ezen termékek minősége jelentősen különbözhet a fagyasztva szárított és ezután szárazon tartott termékektől.

Néhány az előállítási kritériumnak megfelelő iHerb termék:

Akik támogatni szeretnének vagy a munkámat, cikkeimet kellően értékesnek találták, az iHerb vásárlásaiknál a kosárnál minden esetben használják az NSR764 kódot.

Laczkovich Hegedüs Eszter

A cikk jogvédelem alatt áll

A cikk és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Másolása, felhasználása, sokszorosítása, nyilvánosságra hozatala csak a szerző hozzájárulásával és a forrás feltüntetésével lehetséges. Ha szeretnéd közzétenni a látottakat, kérlek írásban fordulj a kapcsolat link alatt a szerzőhöz, ahol tüntesd fel, hol és milyen formában szeretnéd a tartalmat felhasználni. A szerző ha úgy gondolja saját mérlegelés után írásbeli engedélyt adhat. Minden jogtalan felhasználó ellen élünk a jogorvoslat lehetőségével.

Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket az IHerb oldaláról rendelem. Minőségben és a szállításban is nagyon megbízhatóak, olcsók. Az NSR764 kód érvényesítésével 5% kedvezményt kaphatsz az első vásárlás végösszegéből. Ha támogatni szeretnéd vagy a munkámat, cikkeimet kellően értékesnek találod, akkor iHerb vásárlásaidnál a kosárban lévő kiírás (Discount valid for first time customers only) ellenére később se feledkezz meg az NSR764 kódról. Ez az egyetlen motivációm. Köszönöm, ha figyelemmel vagy rám. A rendelésről és a vámhatárokról az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. írásomban olvashatsz.

Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket.

Ha meg akarod ismerni az Okos Étrend gyógyítási és egészségmegőrzési módszereit, és szívesen barátkoznál hasonló érdeklődésű emberekkel, akkor a Facebookon alakult erre egy csoport, ahol recepteket, praktikákat és kitűnő társaságot találsz: https://www.facebook.com/groups/okosetrend/