A magas koleszterinszint és epekövesség kezelése okosan

A cikkből kiderül, hogy melyek a kockázati tényezők a magas koleszterinszint és epekövesség esetén, és miért olyan gyakori probléma ez a pajzsmirigy csökkent működésekor. Továbbá megtudhatod, hogy a májfunkció sérülése és a máj túlzott leterheltsége az elsődleges kiváltók közt szerepel, így a kezelésben elengedhetetlen a máj munkájának támogatása például emésztőenzimekkel és probiotikumokkal is. Kiderül továbbá az, hogy mi is az a HDL és az LDL, és miért örülünk a magasabb HDL-szintnek.

Koleszterin

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható, nagy mennyiségben fordul elő egyes szervekben, pl. a mellékvesében és az idegrendszerben. A sejthártyák felépítésében van fontos szerepe, továbbá számos hormon szintézisének kiindulási anyaga.

Legnagyobb mennyiségben a májban szintetizálódik. Egy 68kg-os ember naponta körülbelül 1000 mg koleszterint termel, de a táplálkozással is jelentős mennyiségű koleszterin kerül a szervezetbe.

 

Koleszterindús reggeli

©FreeImages.com/Anna_Moderska

 

A vér koleszterintartalma cukorbetegség, különféle májbetegségek (cirrhosis és nem alkoholos steatohepatitis), a pajzsmirigy csökkent működése, elhízás és vesebetegségek esetén fokozott lehet. Újabban számos tanulmányban olvashatjuk, hogy a túlzott zsírfogyasztáson kívül elsődlegesen a máj túlzott leterheltségének és funkcionális zavarának következménye a magas koleszterinszint, így a máj támogatásával jelentős eredményeket lehet elérni a koleszterinszint csökkentésében. A pajzsmirigy csökkent működésénél nő a koleszterin szintézis és a visszaszívás is, ez okolható a megnövekedett koleszterinszintért. A koleszterin lerakódva az erek falában, annak rugalmasságát csökkenti, és elősegíti az érelmeszesedés kialakulását, valamint a koleszterin epekő alapanyaga is.

Alacsony lehet a koleszterinszint bizonyos máj- és fertőző betegségekben, és hipertireózisban, de előfordul alacsony koleszterinszint ha valaki túlzásba esik különféle koleszterin visszaszívását gátló rostok bevitelében.

A trigliceridek, a koleszterin és észterei víztaszító molekulák, melyeket a plazma vizes közegében kell szállítani. A szállítást a lipoproteinek végzik, elválasztva azokat a vizes közegtől. A különböző lipoproteinekben mások a burokban található fehérjék, és más a fehérje/zsír arány, a denzitás. A nagyobb sűrűségű lipoproteinekben magasabb a fehérje aránya, így a szervezet számára biztonságosak a legstabilabb "szállítók", a legmagasabb denzitású lipoproteinek lesznek. Ez kapta a köznyelvben a "jó koleszterin" elnevezést, pedig valójában csak a koleszterin transzportját teszik lehetővé. Persze minden lipoprotein tartalmaz meghatározott mennyiségben proteint, trigliceridet, koleszterint és a koleszterin észtereit.

 

Lipoprotein Fehérje (%) Lipid (%)
Kilomikron 1–2 98–99
Nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein (VLDL) 7–10 90–93
Közepes sűrűségű lipoprotein (IDL) 15–20 80–85
Alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) 20–25 75–80
Magas sűrűségű lipoprotein (HDL) 40–55 50–55

 

A magas LDL-szint és alacsony HDL-szint az érelmeszesedés, illetve az annak következtében kialakuló betegségek, korai halálozás, szívroham egyik legfontosabb előjelzője. A magas LDL-szint és az LDL könnyebb oxidálhatósága miatt alakulhat ki érelmeszesedés, mert így a vérben feldúsulva például az erek falában könnyen rakódik le. Az oxidált LDL-t a monociták és makrofágok veszik fel és szállítják az érfalon keresztül a verőerek falába.

A HDL magas aránya pedig azért kedvező, mert a koleszterin stabilan visszaszállítódik az érfalból a májba, ott újrahasznosul vagy epesavvá alakulva kiválasztódik az emésztőrendszerbe. Az epesavak és másodlagos (átalakított) epesavak az emésztés során körülbelül 70%-os mértékben visszaszívódnak és újra az epébe kerülnek.

Az alacsony LDL-szint gyakran félrevezető, mert metabolikus szindróma, elhízás esetén a VLDL-szint növekszik, az LDL-szint közben alacsony lehet és a HDL-szint viszont magas.

Az alacsony szénhidráttartalmú étrendekkel terjedt el, hogy a magas koleszterinszint nem probléma. A koleszterin különböző szállító molekulákkal való társulása megteremti az alapját a a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. Probléma tehát a magas LDL-szint? Sajnos étrendtől függetlenül igen.  A füst jelzi a tüzet, a füst nem oka a tűznek, de a sok füst vajon nagy tüzet jelez?

A magas koleszterinszint és az epekövek kialakulásának okai gyakran azonosak. Nézzük miért!

Az epe szerepe

Az epe egy aranysárga folyadék, melyet a májsejtek választanak ki a májban. Az epe termelődése folyamatos. Számos faj, többek között az ember szervezete is az epehólyagban gyűjti és tárolja ezt az anyagot az étkezések közt, majd étkezés alatt a patkóbélbe bocsátja. Alkotói közül az epesavak a zsírok emésztését segítik elő, azok emulgeálásával, cseppecskékre bontásával.

Az epe termelése és a hólyagban tárolt epe mennyisége minden esetben az átlagos étrendi zsiradékbevitelhez igazodik. Aki zsírosabban táplálkozik, annak nagyobb mennyiségben termelődik, aki zsírszegényebben, annak kevesebb. Ennek köszönhető, hogy egy-egy a szokásosnál jelentősen megemelt zsiradékbevitellel járó étkezés akár hányáshoz, hasmenéshez is vezethet, hiszen a zsiradékok emésztése megfelelő mennyiségű epe nélkül nem jöhet létre, így a szervezet mérgezésként kezelni az esetet és gyorsan megszabadul a nem emészthető mennyiségtől. Ez nem jelent betegséget, hanem csak az átlagos zsiradékbeviteltől való eltérés okozza ezt a kellemetlen tünetet.

A máj tehát adaptálódik az adott átlagos zsiradék makróhoz és ennek megfelelő mennyiséget állít elő. Ha a zsiradékbeviteledben nincs nagyobb ingadozás, akkor ez biztosítja számodra, hogy minden étkezésnél ki tud ürülni az epehólyag.

Koleszterinkövek

Az epeutakban keletkezett kő általában koleszterin alapú, azaz a tartósan magas koleszterinszint idővel epekövesség kialakuláshoz vezethet. Elsősorban tehát elhízás, pajzsmirigy-alulműködés, cukorbetegség, magas zsiradékbevitel, májbetegségek esetén alakulhat ki, hasonlóan a magas koleszterinszint kockázati tényezőihez. Mj: Létezik pigmentkő is, ezt pl. májzsugor okozhatja, de fertőzések, mint Escherichia coli, Bacteroides, Clostridium gyakran megtalálható az epeutakban is ezek hozzájárulhatnak epespecifikus kalciumkövek kialakulásában. A gyógyulás támogatása ezek elnyomásán kívül elsősorban a máj munkájának könnyítésével segíthető elő. Ezekről is olvashatsz a cikkben.

Koleszterinkövek kialakulásának leggyakoribb okai:

 1. Az epében az epesavak tartják oldatban a koleszterint. A megnövekedett vérkoleszterinnel együtt nő az epe koleszterintartalma is, így nehezül a koleszterin oldatban tartása, kicsapódik ha a mennyisége már túl magas. Ráadásul a magas koleszterintartalmú epe jóval sűrűbb, így az epe ürítése sem lesz megfelelő, kialakulhat az epepangás. A magas koleszterintartalmú epefolyadék konzisztenciája hasonló a motorolajhoz, holott egészséges esetben inkább a vízszerű lenne. Az epepangás legfőbb oka, hogy a sűrű epefolyadékot már nem tudja megfelelően eltávolítani az összehúzódással az epehólyag, így jelentősen nő a kicsapódás, azaz a kő megjelenésének kockázata.
  • A magas zsiradékfogyasztás és fruktóz bevitel növeli a kőképződés esélyét, mert nő a vér és az epe folyadék koleszterinszintje, amit az epesavnak oldatban tartani mennyiségtől függően lehetséges. A fruktózról is fontos külön szót ejteni. A fruktóz anyagcseréjét nézve nem tekinthető szokásos értelemben szénhidrátnak, hanem a ketózok közé tartozik. Magas bevitel esetén zsiradékként viselkedik, a máj glikogénraktárainak feltöltése után a maradék leginkább trigliceridként végzi. Így nem véletlen, hogy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup számos civilizációs betegségért felel, hasonlóan a magas zsiradékbevitelhez.
  • Általában magas koleszterinszinttel jár a pajzsmirigy-alulműködés, ráadásul ekkor az emésztőnedvek, epesavak és enzimek mennyisége is jelentősen lecsökken, így komoly kockázati tényező az epekövesség kialakulásában. Pajzsmirigy-alulműködésnél csökken a koleszterin epesavakká alakítása, így csökken az epesavak mennyisége. A betegségről és a gyógyulás támogatásáról a Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük című cikkben olvashatsz többet.
  • A túlzott kalóriabevitel is növelheti a kolszterinszintet.
 2. A rostokban szegény étkezés súlyosbítja a magas koleszterinszintből adódó problémákat. A megfelelő rostokban gazdag étkezés csökkenti a dezoxikólsav felszívódását. Ez egy másodlagos epesav, a bélbaktériumok állítják elő epesavakból és jelentősen csökkenti az epekoleszterin oldékonyságát, ráadásul rákkeltő DNS-károsodást okozhat, így kapcsolódik a rostszegény táplálkozás a vastagbélrák kialakulásával is.
 3. A magas zsiradékbevitelen kívül komoly kockázati tényezőt jelent a kalóriadeficit (éhezés), amit sokan a diétázások során tartanak, de érintettek a táplálkozási zavarokban (anorexiában) szenvedők is. Az éhezés növeli az epefolyadék relatív koleszterin tartalmát. Az ok egyszerű: az epefolyadék minden összetevőjének kiválasztódása csökken kalóriamegvonás során, de az epesavaké jobban csökken, mint a koleszteriné. Mivel az epesavak egyik feladata a koleszterin oldatban tartása, az említett jelenség jelentősen megnöveli a kőképződés veszélyét vagy a már kialakult kő növekedési ütemét. Heti 1-2 kg-nál több fogyás gyorsan kialakuló epekövességhez vezethet.
 4. A fogamzásgátlók és egyéb ösztrogéntermékek mellett van néhány koleszterinszint csökkentő gyógyszer, amely megnöveli a kőképződés kockázatát. Ezek a túlzott kalóriacsökkentéshez hasonlóan megint relatív módon növelik az epében a koleszterin mennyiségét.
 5. A különféle máj és epe megbetegedések, amelyek csökkenti az epesavak mennyiségét, növelik a koleszterinkő kialakulásának kockázatát. Ilyen esetekben általában a kockázat csökkentése miatt az orvosok szintén alacsony zsírtartalmú étrendet írnak elő, ez pigmentkövek esetén is nagyon fontos.
 6. Bizonyos fertőzések is epekövek kialakulásához vezetnek. Újabb kutatásokban derült fény, hogy a bélrendszer mikrobiomja jelentősen befolyásolhatja az epekő kialakulásának esélyét.

Fontos megjegyezni, hogy az epekövek feloldása még közvetlenül az epehólyagba vezetett katéteren adott epesavakkal sem könnyű feladat, így a házilagos kőoldás sikere kétséges lehet.

Nézzük, hogyan előzhetjük meg az epekövesség és a magas koleszterinszint (magas LDL, alacsony HDL-lipoproteinszint) kialakulását és mivel támogathatjuk a gyógyulást!

Az epekövesség és magas koleszterinszint megelőzése és a gyógyulás támogatása

 1. A zsiradék- és fruktózszegény étrend jelentősen csökkentheti a koleszterinszintet, így csökken a koleszterinkövek kialakulásának esélye is. Az Okos Étrendi cikkekben kaphatsz tanácsokat az áttéréshez és elolvashatod, hogy milyen előnyökkel járhat még az étrendi váltás. A magas koleszterinszintért elsősorban a telített zsírsavak felelősek.
 2. A túlsúly kockázati tényező a magas koleszterinszint kialakulásban, viszont a túl gyors fogyás is növeli a kőképződés esélyét. Nem szabad olyan fogyókúrákba kezdeni, amelyekkel túl gyors testsúlycsökkenés várható. A tudományos alapokon nyugvó fogyásról és testsúly kontrollról a Hízlaló fogyókúrák c. cikkben olvashatsz.
 3. A pajzsmirigy alulműködés okainak felderítése segítségedre lehet a betegség általános állapotának javításában, így a következmények, azaz a magas koleszterinszint és kövesedési hajlam csökkentésében is.
 4. Koleszterinszintet csökkentő rostok a dezoxilsav felszívódását is csökkentik, így növelik az epe oldékonyságát is. A rostok megválasztásának legfőbb szempontja, hogy melyek azok, amelyek a zsiradékok felszívódására és a koleszterin visszaszívására is gátlást gyakorolnak. Ebben kiemelkedő a béta-glükán és a glükomannán. Ezek fogyasztásával ugyanis a bevitt zsiradékok egy része nem szívódik fel ténylegesen, csökkentik a triglicerid és koleszterin szintet is. Fogyás elősegítésének tekintetében a rostok összehasonlításakor a glükomannán teljesített a legjobban. Az eredményeket leginkább annak köszönheti, hogy a rostok közül a legviszkózusabb. Ez a krémes gél le tudja lassítani az emésztést, így a vércukorszintek nem kiugróak és hiperinzulinémia esetén jelentősen csökkenti az inzulinfeszültséget. Ennek köszönhető, hogy egy túlsúlyos ember, aki semmi más nem változtat az étrendjében, csak annyit, hogy minden étkezéskor fogyaszt glükomannánt, havi 1,5 kg fogyást érhet el, hiszen nem lesz olyan hamar éhes. Fogyasztásakor ügyelni kell a gyógyszerek szedésére, mert befolyásolhatja a felszívódásukat. Vízben oldható rostok használata előtt 1 és utána 4 órán belül el kell kerülni a gyógyszerek, vitaminok bevételét, különös tekintettel a zsiradékban oldódókra. Olyan glükomannánt érdemes használni, ami folyadékkal elkeverve gyorsan és erősen zselésedik, a nem zselésedőknek nincsenek pozitív hatásai, ugyanis a viszkozitástól függ a hatékonyság. Minden étkezés előtt fél teáskanál glükomannán teszünk 3 dl folyadékba és csak teljes zselésedés után fogyasztjuk, különben olyasmit is felszívhat, amit nem feltétlenül akarunk (emésztőenzimek, gyomorsav, vitaminok). A napi adag maximuma 13 g, egyszerre maximum 4 g fogyasztható.
  • Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket én az IHerb oldaláról rendelem, mert nagyon megbízhatóak. A forgalmazott termékeik között találok megfelelő minőséget és általában az itthoni ár töredékért juthatok hozzá a termékekhez. Minden vásárlásnál 60 napig a legutóbbi vásárlás 5%-át levásárolhatom. Az első rendelésnél a linkre kattintva 5 USD kedvezmény érvényesíthető a kosárban. További 5% kedvezményt kaphatsz minden rendelés esetén ha alkalmazod az NSR764 kódot. A rendelésről bővebben az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. írásomban olvashatsz.

   Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket. A konkrét ajánlások a felsorolt linkekre kattintva találhatók meg:

   1. Glükomannán (az egyik legjobb minőségű, vízoldékony, legviszkózusabb)

   2. Béta-glükán

   3. Zab rost (bétaglükánt tartalmaz, hatékony székrekedés kezelésben is)

   4. Acacia rost

   5. Vegyes vízoldható rostok, székrekedés esetén is nagyon hatékony: Yerba-Prima-Soluble-Fiber-Caps-625-mg-180-Capsules

 5. A nem megfelelő bélflóra jelentősebb szerepet játszik a magas koleszterinszint, elhízás és egészségtelen lipidprofil kialakulásában, mint azt korábban gondolták, így fontos ezek antibiotikumokkal történő kezelése, illetve megfelelő bél mikrobiom kiépítése. A cikk elején említettem a máj méregtelenítő funkciójának támogatásának jelentőségét, ebben kiemelkedő szerepe van a megfelelő bélflórának. Megfelelő bélflóra nem csak a máj működést támogatja, hanem az immunrendszert erősíti, csökkenti a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, sőt hatással van a lelki állapotunkra is. Az előbb említett glükomannán a nem patogén, azaz "jó bélbaktériumoknak" is kedvező feltételeket biztosít.  Probiotikum ajánlások:
  1. Healthforce Nutritionals Friendly Force the Ultimate Fenntartó kezelésnek már az előírtnál kisebb adagot is szedhetünk, így nagyon takarékos, több hónapra is elég.
  2. Kapszulás változata az előzőnek: Healthforce Nutritionals Friendly Force the Ultimate
  3. Nagy dózisú, elsősorban nőknek: Renew Life Women's Complete Ultimate Flora Probiotic 90 Billion Live Cultures
  4. Nagy dózisú: Renew Life Extra Care Ultimate Flora Probiotic 50 Billion Live Cultures
  5. Nagy dózisú, rizsen fermentált: Lane Labs Kefiran Kefir Nutrient 50 Billion Active Probiotic Cultures Per Serving
  6. Tiszta L. Plantarum tartalmú probiotikum (csak magnézium-sztearátos formában találtam, a magnézium-sztearát dózisfüggő módon immunelnyomó hatású, ilyen dózisban nem jelentős a negatív hatás): Jarrow Formulas, ideal bowel support (10 milliárd/ kapszula)
 6. A máj nem megfelelő működése és a magas koleszterinszint tehát összefügg. A nem megfelelő emésztés a szervezet méreganyagainak felhalmozódásához vezethet és a májat túlterheli, így a magas koleszterinszint semlegesítésében funkcionális zavar keletkezhet. A probiotikumokon kívül fehérjebontó enzimeknek nagy jelentősége van a szervezet méregtelenítésének megsegítésében, hiszen a nem megemésztett fehérjetöredékek növelik a gyulladási folyamatokat és semlegesítésük is komoly terhet ró a májra. Az ananászban található fehérjebontó enzim, a bromelain továbbá lebonthatja a koleszterin plakkjait és erős fibrinolitikus aktivitást fejthet ki. Az emésztés támogatásában minden olyan esetben be kell venni, amikor fehérjét fogyaszt valaki, akár ital formájában. A plakkok lebontásában éhgyomorra jobb fogyasztani, így ugyanis felszívódik, jobban érvényesül a gyulladás csökkentő hatás is. Tehát az étkezésekhez és éhgyomorra is szedni érdemes, lehetőleg vegyes fehérjebontó összetételben, ugyanis más és más a működési pH-juk, lebomlásuk és érzékenységük. Ideális a bromelain, serrapeptase vegyes összetétel. Ajánlás:
  1. Houston Enzymes vegyes enzimek
  2. Doctor1s Best 3000 GDU Bromelain 500 mg nagy dózisú
  3. Doctor's Best Best High Potency Serrapeptase 120,000 SPUs nagy dózisú
  4. Enzymedica SerraGold High Activity Serrapeptase
 7. A növényi fitoszterinek (nem keverendő a sztatinokkal) a táplálkozással bekerült állati koleszterinnel versenyeznek a visszaszívásban, így csökkentik azok reabszorpcióját. A fitoszterinek jótékony mechanizmusának lényege tehát abban rejlik, hogy kevesebb koleszterin szívódik fel, több választódik ki, és mindez úgy történik, hogy közben a szterinek szinte teljes mennyisége kiürül. Ezáltal csökken az LDL koleszterin, míg a HDL koleszterin és triglicerid szintje változatlan marad, ehhez azonban naponta 1,5-3 g növényi szterint kell elfogyasztani. A mérhető hatás eléréséhez általában 3 hét szükséges. Ajánlások:
  1. Now Foods Beta Sitosterol Plant Sterols 180 Softgels
  2. Advance Physician Formulas Inc Beta-Sitosterol 400mg
 8. A gyömbér, erős paprika (capsaicin) is segíti az epe termelődését, ez a koleszterinkövek kialakulásának megfékezésben lehet segítség. Étkezés közben ajánlatos szedni, folyamatos szedése nem javasolt.

  1. Solaray Organically Grown Ginger Root

  2. Solaray Ginger Root 550 mg

  3. Now Foods Cayenne 500mg

  4. Nature's Way Cayenne 450mg

 9. Máj és epehólyag támogató gyógynövény keverék (érdemes a termék visszajelzéseit elolvasni), minden étkezés előtt használatos: Christopher's Original Liver Gall Bladder Formula

 10. Zsírmáj esetén pedig trehalose-zal jelentős eredményeket lehet elérni pajzsmirigygátló hatás nélkül: D-adamo-Genoma-Nutritionals-Trehalose-Complex-240-g

 11. Az articsóka csökkenti a koleszterinszintet és növeli az epesavak kiválasztását. Az articsóka egyik hatóanyaga a caffeoylquinic sav, amely segítséget nyújthat az epekő természetes kezelésében, mert képes növelni az epe termelést. A másik hatóanyaga a cyanarin képes csökkenteni a vér koleszterinszintjét.

  1. Paradise Herbs Artichoke
  2. Life-Extension-CHOL-Support

Nagyon köszönöm ha megosztod a cikket, így segítheted a munkámat és mások gyógyulását is. A közreműködésed nélkül jóval kevesebb embert érnek el ezek az információk.

Ha meg akarod ismerni az Okos Étrend gyógyítási és egészségmegőrzési módszert és szívesen barátkoznál hasonló érdeklődésű emberekkel, akkor a Facebookon alakult erre egy csoport, ahol recepteket, praktikákat és kitűnő társaságot találsz:

https://www.facebook.com/groups/Okosetrend/

Hegedüs Laczkovich Eszter​

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Másolása, felhasználása, sokszorosítása, nyilvánosságra hozatala csak a szerző hozzájárulásával és a forrás feltüntetésével lehetséges. Ilyen esetben kérlek írásban fordulj a kapcsolat link alatt a szerzőhöz, ahol tüntesd fel, hol és milyen formában szeretnéd a tartalmat felhasználni. A szerző ha úgy gondolja saját mérlegelés után írásbeli engedélyt adhat. Minden jogtalan felhasználó ellen élünk a jogorvoslat lehetőségével.

 A megosztásoknak nagyon örülök, mert csak így van lehetőség arra, hogy elterjednek az itteni információk. Ezeket nagyon köszönöm.