Legális doppingszer?

A napi rutin

Kevés kivételtől eltekintve minden hétköznap 5-kor kelek, és már fél hétkor az edzőteremben adok hálát az élet szépségéért. 2009 tavaszán veszem a kezembe az első ezüstsapkást, azzal a konkrét céllal, hogy a saját bőrömön tapasztaljam meg a szuperoxigenizált víz aerob sportolás közbeni hatásait.

Az első ledöbbenésemben placebo jelenségre gyanakszom. Teljesen tudatosan osztom be az 1 litert, mivel megfigyelhető, hogy az első adagok a legerősebbek, és ahogy ürül a szifon, úgy csökken az oxigén-dózis. Bemelegítés előtt leküldöm a 2x1 dl – akkor még 10% saját készítésű elsőosztályú bio-bodzaszörppel felütött – RO oxigénes vizet, majd nekilendülök a játéknak. Egy speciális fejhallgatóval teljesen elszigetelem magam tudatilag a grémiumtól, és csakis a zenére, a mozgás, a test-érzés és az izmok beégetésének gyönyörére koncentrálok.

2-25 kg-os kézisúlyzókkal – fokozatosan emelve a terhelést – ritmusra és koreografikus pontossággal végzem a gyakorlatokat – ami sérülésmentes fejlődést biztosít, kímélve az ízületeket is. Nagyjából egyórás szuperszetteket gyúrok végig - 20-25 perc hasizom-blokkal -, gyakorlatilag annyi pihenővel, ameddig néha megtörölközöm, és iszom néhány korty RO vizet csatos üvegből.

Fél nyolc körül betolom a következő adagot, 3x1 dl-t. Felülök a biciklire, szubmaximális terhelésre szinkronizálom a gépet a zenével, és nekilódulok. A 4 mm vastag neopren AQUALUNG shorty alatt hamar felszökik a hőmérséklet, jól ég a zsír. A szerkó könnyedén átereszti az izzadságot, miközben melegen tartja az izomzatot és az ízületeket. Vastag fürdőlepedőkkel bástyázom körbe magamat, hogy ne csináljak pocsolyákat magam körül. Ilyen körülmények között szifon nélkül 15 percig tekerek, miközben fröcsög rólam a víz. Most meg mi történik? 15 percnél nemhogy a végét járnám, hanem még a légzésszámom is a felére csökken. 30 percnél kiszállok, mert attól tartok ebből ennyi is elég.

Egyszerűen nincs izomláz. Úgy érzem, konkrétan bármeddig bírnám, de abba kell hagyni, mert az edzést ésszel vagy sehogy.

Másnap ugyanez. Harmadnap ugyanez. 30 perc tekerés ritmusra, szubmaximális terheléssel. Nyeregből leszállva 3x1 dl. Nem győzök csodálkozni, hogy mennyire durva az anyag. Megtapasztalni és beleszeretni. Nos, tehát ez történik velem. Azóta sem vagyok hajlandó lemondani a deresre hűtött, most már kéksapkás és tiszta RO vízzel töltött szifonról a teremben - és nemcsak a teremben.

Lepedőakrobatika

A lepedőakrobatikához sem utolsó mutatvány. És mint tudni illik, bírni illik szusszal... Nincs panasz. Az oxigén teszi a dolgát mindkettőnk kellemes megelégedésére. Sőt – megsúgom – fokozza az eufóriát, ha az furfangosan elő van készítve, ám ennek mikéntje maradjon az én titkom.

Magánvéleményem szerint a szifon zseniális, ráadásul nevetségesen olcsón állítható elő vele a saját magunk kreálta oxigénnel dúsított víz vagy – a pihentebb agyakból kipattanó – koktélhab. Nyakamat rá, hogy ezrek és százezrek fognak végérvényesen ráizgulni, mert – hogy a tiniknek is világos legyen - kúl a cucc!

 

 Dr. Váczi Péter általános orvos

 

Ajánlott termék: oxigénes víz készítő szifon

RO víz készítő: jó minőségű ozmózis víztisztító

Most a Zöldház olvasóinak az oxigénes víz készítő két csomag patronnal nagy kedvezménnyel vásárolható meg. Használd a OXIGEN kuponkódot, így 66400 Ft helyett 46990 Ft-ért vásárolhatod meg! Az áruházban a jobb oldalon a kosár alatt érvényesíthető a kupon.

Dr. Bódy Gábor urológus szakorvos, sportorvos, osztályvezető főorvos, a Magyar Kézilabda Szövetség Orvosi Bizottságának elnökének ajánlásával.

Sportolókon végzett mérésekkel megállapítottuk, hogy az oxigénnel dúsított ivóvíz növelte a vizsgáltak teljesítőképességét, csökkentette a terhelés maximumában mért pulzusszámot, a teljesítmény növekedése ellenére mérséklődött a vér tejsavszintje. Az oxigénes víz fogyasztása után gyakorlatilag minden vizsgált sportolónál megfigyelhető volt a vérben az oxigén parciális nyomásának emelkedése.

Prof. Dr. Pucsok József, Sportegészségügyi Intézet, az orvostudományok kandidátusa