Ozmózis

Mi az ozmózis?

Az ozmózis eredetileg az élő szervezetek egyik működési elve, nélküle az élet nem is létezhetne. Az ipar ezt a biológia folyamatot elleste és sokféle eljárásban alkalmazza, így például az ozmózis víztisztítókban is. Az ozmózis folyamán a víz áthalad egy féligáteresztő hártyán, membránon, amely részlegesen megakadályozza az ásványi anyagok és egyéb összetevők áramlását a membrán két oldalán elhelyezkedő oldatok között.  Egy membrán (az emberi szervezetben ilyen membrán például a sejtfal) elválaszt két különböző koncentrációjú oldószeres (ez az oldószer a víz a sejt esetén) oldatot, ekkor az oldószer elkezd áramlani a membránon keresztül az alacsony koncentrációjú oldat felől a magasabb koncentrációjú oldat felé, a folyamat irányát befolyásolja a hártya két oldalán fellépő nyomáskülönbség is.

 

Ozmózis víztisztító

 

ozmózis működési elveAz ozmózist használják ki a víztisztítás jelenleg ismert leghatékonyabb és költségkímélőbb eljárásában a az ozmózisos víztisztítóknál. Ekkor az oldószer a tiszta víz, az oldott anyagok pedig a vízben található szennyezőanyagok, ionok. Ha növeljük a nyomást a magasabb koncentrációjú oldat oldalán (az ugye a tisztítandó víz oldala), akkor az előbb említett folyamat megfordul, azaz a tiszta víz elkezd áramlani az alacsony koncentrációjú oldat felé, a tiszta víz oldal irányába. A membrán ebben az esetben az ozmózis membrán, ez egy vékony film membrán. A TFC (vékony film kompozit) ozmózis membrán szűrőnyílása : 0,0001 mikron. A baktérium átlagosan 1000-szer, a vírusok 10000-szer nagyobbak ennél. Ezt a folyamatot nevezik a víztisztításban fordított ozmózisnak, az ilyen víztisztítókat pedig ozmózis vagy fordított ozmózis víztisztítóknak nevezzük, de a fordított ozmózis valójában hibás elnevezés. Valójában ez a folyamat is ozmózis, de itt a membrán két oldalán fellépő nagy nyomáskülönbség is megjelenik, mint egy újabb befolyásoló tényező, ami az eredeti plusz nyomás nélküli folyamat áramlási irányát ellentétesre fordítja. Ezt a plusz nyomást a víztisztításban általában a vezetékes víz nyomása adja (3-6 Bar), így nincs szükség a legtöbb víztisztító esetén áramforrásra a működtetéshez.

 

Ozmózis víztisztítók felépítése

 

Az ozmózis víztisztítók több szűrési fokozatból állnak, ugyanis minden ozmózis membrán rendkívül érzékeny a vezetékes vízben megtalálható klórra és az 5 mikronnál nagyobb szennyeződésekre, arról nem beszélve, hogy rendkívül fontos, hogy a membránba ne kerülhessen biológiailag aktív szennyezőanyag, mert ott rothadási folyamatokat indíthat meg, így a szűrt víz minősége jelentősen romolhat.

  • Az ozmózis víztisztító rendszer előszűrő fokozata ezért egy 5 mikronos előszűrő és jó esetben két aktívszenes szűrőből áll. Az 5 mikronos szűrő az 5 mikronnál nagyobb lebegő szennyezőanyagok eltávolítását hivatott megcélozni: a piszkot, homokot, protozonokat (szilárd szennyeződéseket), lebegő szennyeződéseket, rozsdát, féreglárvákat. A cserekor jól látható, hogy milyen mennyiségű rozsda halmozódik fel egy év alatt is. A két aktívszén szűrő kiszűri a klórt, a trihalometánokat, a szerves vegyületek jelentős részét, és az elhalt vagy még mindig aktív fertőző ágenseket így a baktériumokat, a vírusokat és a gombaspórákat.  Az előszűrés segíti elő, hogy csíra-  és klórmentes víz kerüljön az ozmózis membrán felületére, amelyben már a nagyobb fizikai szennyezőanyagok is szűrésre kerültek. A jó minőségű szűrők mindig két aktívszén előszűrőt alkalmaznak, mivel az ozmózis membrán rendkívül érzékeny a klórra, a vékonyfilm membránt az aktív klór felmarja, így az élettartam jelentősen csökkenhet. A klórt az aktívszén tudja megkötni. Az eltávolítandó anyagok az aktív szén töltet felületén adszorbeálódnak, elnyelődnek - telítődnek. A membrán élettartama és az ozmózis víz minősége nagyban ettől a két szénszűrőtől függ.
  • Ozmózis víztisztító membrán működéseA második szűrési szint a fordított ozmózis membrán, amely az ozmózis víztisztító szíve, eltávolítja a vízben oldott vegyi és biológiai szennyeződések 95-98%-át. A víztisztítás lényegi része valójában itt történik. Egy ozmózis membrán szűrőképessége korlátozott, így körülbelül napi 150-260 liter tiszta vizet képes szolgáltatni. Ezért átmeneti tárolótartályra van szükség, de vannak átfolyós ozmózis víztisztók is. A ozmózis víztisztító használatakor a szennyeződés a szennyvíz elvezető csatornarendszerbe kerül, mivel a membrán öntisztuló, ellentétben a többi szűrőtípussal, ahol a kiszűrt szennyeződések folyamatosan felhalmozódnak. A membránba érkező víz két részre oszlik, az egyik része a membránon keresztül a tiszta vizet tároló tartályba kerül, a másik a membrán felületén végighaladva, azt megtisztítva a szennyvízcsatornába távozik.
  • A szűrés harmadik szintjén, közvetlenül fogyasztás előtt, a tiszta ozmózis víz, egy aktív szénszűrőn halad keresztül, amely a maradék oldott anyagokat is megköti ami esetleg a tárolás folyamán belekerül és kellemesebb ízt és illatot biztosít és egyben egy biztonsági csíramentesítést is végez.
  • Opcionálisan alkatrészektől függően teljesen tiszta, vagy plusz ásványi anyaggal dúsított (házi ásványvízkészítő), vagy lúgosított és ásványi anyaggal dúsított vizet, mágnessel, biokerámiával kezelt kaphatunk végeredményben.

Ha úgy döntesz, hogy beruházol egy ozmózis víztisztítóra akkor nagyon ügyelj az éves szűrőcserére, mert ezt elhanyagolva többet veszthetsz, mint nyersz, mert bizonyos idő elteltével az előszűrők telítődnek, így sem csíramentesíteni nem tudják a membránra kerülő vizet, sem megkötni nem tudják a membrán károsító aktív klórt. Én maximum fél-3/4 évente szoktam cserélni az előszűrőket, pont elővigyázatosságból. Nem olyan nagy tétel, minthogy érdemes legyen ezen spórolni. Vannak már utántölthető elő- és utószűrők is, ezzel olcsóbban megoldható egy-egy szűrő csere.

Ha azon aggódsz, hogy esetleg így kikerülnek az oldott ásványi sók a vízből, akkor megnyugodhatsz. Ha gondolod akárhány visszasózó patront telepíthetsz a rendszerbe. Egy visszasózó 30-50 g oldott ásványi anyaggal növeli a víz ásványanyag tartalmát biztonságos, szennyeződésmentes forrásból.

Ajánlott termékek: jó minőségű ozmózis víztisztító

Arról, hogy miért elengedhetetlen egy ozmózis víztisztító  egy háztartásban itt olvashatsz többet:

Tényleg szükséges egy ozmózis víztisztító beszerzése?