Kristálytiszta víz készülhet otthon a leghatékonyabb víztisztítási eljárással

Magyarországon a csapvíz minősége számos háztartásban meg sem közelíti az Európai Uniós átlagot. Sajnos több háztartásban jelent ez az átlagosnál is nagyobb kockázatot: méreganyag folyik a csapokból?

Legtöbbször a pénzhiány miatt nincs lehetőség megfelelő központi víztisztításra.  Különféle engedményeket kap az ország arra nézve, hogy továbbra is ivóvíz minősítést kapjon több magyarországi csapvíz, ami nem felel meg a követelményeknek. Sokan ebből az ivóvíznek nehezen nevezhető folyadékból főz, kávézik és iszik.

A nyugat európai országokban a háztartási víztisztítás ennek ellenére sokkal elterjedtebb mint nálunk, pedig nem is akkor beruházás, mint elsőre gondolnánk, sőt, valójában sokat spórolhatunk vele.

Csapvíz szennyeződések

A kedvezőtlen hatású anyagok és mérgek három főbb csoportba sorolhatók:

 • Fizikai szennyezők: lebegőanyagok (homok, iszap, kolloidok), kémiai szennyező anyagok (metán, trihalometánok, széndioxid, kénhidrogén, nemesgázok), olajok-zsírok, szerves anyagok pirogének stb.

 • Biológiailag aktív vagy elhalt szervezetek: baktériumok, algák, vírusok, gombák, paraziták, spórák stb.

 • Kémiai szennyezők: dioxin, klór, nitrátok, nitritek, ammónia, arzén, nehézfémek, huminsavak, vas, mangán, fenol, magas sótartalom, azbeszt, növényvédő szer maradék, hormonok, gyógyszermaradványok, xenoösztrogének, BPA, tartósítószerek, vizelet maradványok, stb.

Csapvíz szennyezések forrása az iparAz óceánokba évente:

 • 2,6 millió tonna nitrát,

 • 2,5 millió tonna cink,

 • 370 ezer tonna ólom kerül.

 • A mezőgazdaság évente 80 millió tonna műtrágyát használ. Folyókba tavakba évente 300 milliárd liter szennyvíz kerül. Mosószerből évente 120 millió tonnát használunk. Ezek maradékait isszuk nap mint nap a csapból, ebből főzünk.

Ólom, vinil-klorid, és sok más szennyezőanyag a környezetünkben szennyezi az édesvíz forrásokat. Az orvosi vélemények alapján a nehézfémek (cink, kadmium, ólom) egyre nagyobb mértékben rakódnak le a vesékben, a májban, a csontokban, és az agyban.

A fémmérgezés tünete lehet a mentális retardáció, demencia, vesebetegségek, májbetegségek, álmatlanság, személyiség változás, érzelmi labilitás, depresszió, pánikrohamok, kényszerek, mániás tünetek, memóriazavar, fejfájás, látászavarok, túlzott izzadás és az ataxia is.

A dioxin, amely rákkeltő és még cukorbetegséget is okozhat. A dioxinok kémiai szerkezete hosszú idő alatt át tud alakulni, mintegy kolloidot létrehozva úgy, hogy vízoldékonysága a kiindulási vegyület többszöröse lesz. A PCDD vegyületekről a rákkeltő hatások mellett az eddigi kutatások alapján ismert, hogy károsítják az emberi immunrendszert (a Seveso-tragédia után végzett kutatás szerint porfíriát, a májműködés átmeneti zavarát, a központi és a periferiális idegrendszer károsodását, sőt hosszú távon cukorbetegséget és endometriózist okoznak). Ismert számos egyéb emberi egészséget károsító hatás, pl. pajzsmirigyműködés-zavar, gyermeken fogzománc-fejlődési rendellenességek és a szaporodási képességek károsodása is. Állatoknál számos különböző faj esetében teratogén hatást figyeltek meg. A legnagyobb kibocsátó források olyan különböző égetési technológiák (pl. pentaklór-fenollal kezelt fa hulladéka, szemétégetők) lehetnek, ahol dioxinok keletkeznek. Klórozott növényvédőszerek, pl. klórfenoxi-ecetsav (ld. Agent Orange), hexaklórfen, klórfenolok és származékaik előállítása, valamint a papírgyártás során a cellulózfehérítésnél alkalmazott klórvegyületekből is keletkezhetnek dioxinok és furánok, melyek a kibocsátott szennyvízzel jutnak a környezetbe.

Az élelmiszerek mellett a nitrát legjelentősebb forrása az ivóvíz. A nitrát ivóvízbe kerülésének egyik lehetősége az ásott kutakból származó, talajvíz eredetű ivóvíz, mely a mezőgazdasági tevékenység miatt tartalmazhat nagyobb mennyiségű nitrátot. A másik forrás a galvanizált vezetékekben pangó víz. Ezekben a csövekben, amennyiben nitráttartalmú víz van jelen oxigénszegény környezetben, ugyanis a Nitrosomonas baktériumok közreműködésével a nitrátból nitrit keletkezhet. Fokozhatja a nitrát-problémát, ha fertőtlenítés miatt klóraminokat használnak az ivóvízrendszerben és a folyamat nincs megfelelően felügyelve.

Czeizel Endre genetikus professzor szerint igenis reális veszélyekkel kell számolnunk az ivóvizek fogamzásgátlótartalma miatt. A hazánkban és külföldön is méltán nagy hírnévnek örvendő szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy a férfiak spermiumszáma a hatvanas évekhez képest drasztikusan lecsökkent. Míg 1960-ban egy átlagos, egészséges férfi spermiumszáma 1 ml ondóban 73 millió volt, addig a spermium mennyisége ma már alig 31 millió. A professzor véleménye szerint ennél is riasztóbb az a tény, hogy minden negyedik, ötödik férfinél a spermiumszám ma már a 20 milliót sem éri el, és ez - a kutatások szerint sok egyéb más környezeti ártalom mellett - a csapvízbe került fogamzásgátlók hormonmaradványainak is következménye lehet.

Pasteur szerint a betegségek 95%-ának a forrása a víz, amit megiszunk.

Hogyan jussunk tiszta vízhez?

A csapvíz szennyeződéseinek legalább 99,8%-a eltávolítható fordított ozmózis elvén működő víztisztító berendezéssel. És nemcsak ez az egy érv szól mellette, habár már ez is elegendő lenne ahhoz, hogy minden magyar háztartásba kerüljön egy-egy ilyen víztisztító.

Összefoglalva:

 • Az ozmózis víztisztító olcsó, kristálytiszta vizet biztosít. Akár százezreket is spórolhatunk, ha ásványvíz helyett fogyasztjuk.

 • Az ozmózis víztisztítás a világ jelenlegi leghatékonyabb víztisztítási technológiája.

 • Ivóvizeink is szennyezettek a világméretű környezetszennyezés miatt.

 • Jóval az Európai Unió határértéke alatti a legtöbb magyarországi csapvíz minősége.

 • Az ásványvizek sem feltétlenül megfelelő minőségűek. Ezekre sem vonatkoznak igazán szigorú szabályok.

 • A PET palackokban tárolt víz betegytő hatású lehet. (pl. a hosszú  helytelen tárolás miatt)

 • Legtöbbször magas fluor tartalmúak. A Fluorid Svédországban tiltott adalékanyag a fogkrémekben.

 • Főzéshez is tiszta vízre lenne feltétlenül szükség.

 • Nehéz feladat az ásványvizek hazacipelése minden vásárlásnál.

 • Az ásványvizek drágák. Még rövidebb távon is behozza az árát egy víztisztító.

 • Az ozmózis vízből készült italok és ételek sokkal ízletesebbek.

 • A műanyag palack környezetszennyező. Még szelektív hulladék gyűjtés esetén is, ugyanis beolvasztásukkor is mérgező anyagok keletkezhetnek (aromás szénhidrogének). Ezek a mérgező anyagok belekerülnek a vezetékes vízbe is.

Ha víztisztítás, akkor minőségi fordított ozmózis víztisztító

Hogy miért a világ leghatékonyabb szűrési technológiája a fordított ozmózis szűrési eljárás?

A fordított ozmózis membrán szűrőnyílása 0,0001 mikron.
A baktérium 1000-szer, a vírus 10000-szer nagyobb ennél.
A fordított ozmózis egy félig áteresztő membránt használ, ami nemcsak a kis szemcséket távolítja el, hanem az oldott szennyező anyagok nagyon magas százalékát is - molekuláról molekulára.

Az ozmózis víztisztító kiszűri a lebegő szennyező anyagok 100 %-át. Az oldott ásványi anyagok 95-99  %-át, molekulamérettől függően.

Ozmózis membrán


 

A minőségi RO ozmózis víztisztító főbb részei

 • 5 mikronos előszűrő

 • granulált aktívszenes szűrő

 • karbon blokk szűrő

 • fordított ozmózis membrán (öntisztító)

 • felszereltségtől függően: csak utószénszűrő, vagy egy szénszűrő és egy vagy több utánsozó patron, vagy esetleg lúgosító patron.

 • nyomásrásegítő pumpa Ezt akkor kell választanunk, ha nincs 2,5 bar a víznyomás a rendszerünkben.  Lakótelepeken gyakran szükséges lehet. Érdeklődj a vízszolgáltatónál a víznyomásról. 2,5 bar nyomás alatt csak a nyomásszabályozóval ellátott ozmózis vízszűrő javasolt. A legtöbb háztartásban viszont elegendő az olcsóbb, pumpa nélküli változat is. Ekkor a víz készítése nem igényel áramellátást, ökologikus választás.

Honnan ismerjük fel a minőségi ozmózis víztisztítót?

 • Minőségi ozmózis membrán kerül beépítésre (Filmtec), ugyanis a szűrési hatékonyság nagyban ettől függ.

 • Minőségi csatlakozók, ugyanis senki nem szeretné a lakását eláztatni.

 • Minőségi elő- és utószűrők.

 • Az elő- és utószűrők aktívszén minőségi kókuszból készülnek.

 • Európai minősítésű gyártó.

 • Az előszűrési fokozatban nem egy, hanem két szénszűrő van. Az ozmózis membrán élettartama és mikroba mentessége ettől függ, ugyanis nagyon klórérzékeny. A klórt csak a szénszűrő szűri, a polipropilén nem.

 • Az ozmózis membrán öntisztuló. Ezenkívül estenként felszerelik egy plusz öblítőszeleppel, hogy a lerakódott szennyeződéseket könnyen eltávolíthassuk. A membrán élettartalma így megtöbbszörözhető.

Kétkedőknek

Egy jó minőségű ozmózis membrán a budapesti 400-450 mg/liter oldott ionokból mindössze 12-16 mg-ot hagy meg. Így közel desztillált víz tisztaságú.

Ha valaki mégis több ásványi anyaghoz szeretne jutni az megteheti utánsozó patron formában, ezzel elérheti a kívánt oldott ásványi anyagszintet, és nyugtathatja az a tény, hogy a fenti káros anyagoktól mentesíteni tudja a szervezetét azzal, hogy kristálytiszta vizet iszik.

Így tehát a vád ami a leghatékonyabb szűrési technikát, azaz az ozmózisos szűrőket éri, miszerint a már szinte desztillált víz minőség ártalmas, sem állja meg a helyét, mert a tetszőleges számú ásványianyag utánpótló patront köthetünk a rendszerbe és ezzel a nekünk tetsző mértékűre állíthatjuk be az oldott anyag szintet a mérgezőanyagok jelenléte nélkül.

Ozmózis víz tapasztalat

Körülbelül 6 éve fogyasztom a családommal a kristálytiszta ozmózis vizet. Semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam, pedig én még az ásványi anyag után pótló patrontól is megszabadítottam. 

Kiszámoltam, körülbelül napi 6 palack ásványvízzel számolva (ennyit ittunk mindannyian) eddig évente 175 200 Ft-ot spóroltam (80 Ft-os vízzel számolva), az éves szűrőcsere pedig 9 000 - 25 000 Forintos kiadást jelent (típustól függően). Háromnegyed év alatt hozta be az árát, azóta nyereségre termel. Nem kell többé cipekedni és a környezetet sem terhelem a PET palackokkal.

Ajánlott termékek: jó minőségű ozmózis víztisztító

RO víztisztító összehasonlítása az egyéb szűrési eljárásokkal

A különböző szennyező anyagok eltávolítási hatásfoka:

 

Szűrt szennyezés

Szűrő-szálas

Szűrő aktív szénnel

Fordított ozmózis

Nazirium

-

-

++

Arzén

-

-

++

Nikkel

-

-

++

Kadmium

-

-

++

Kálium

-

-

++

Szulfátok

-

-

++

Keménység (ca)

-

-

++

Keménység (mr)

-

-

++

Nitrátok

-

-

++

Kloridok

-

-

++

Fekália bacilusok

-

-

++

Vírusok

-

-

++

Protozoa ciszták**

++

-

++

Organikus anyagok

-

++

++

THMI THE**

-

++

++

Klór

-

++

++

Mérgek

-

++

++

Anyag szedimentáció

++

+/-

++

Szín és íz

-

++

++

Azbeszt

++

-

++

 

Szűrt szennyezés

Ion-cserélő

Desztillálás

UV kezelő

Nazirium

++

++

-

Arzén

++

++

-

Nikkel

++

++

-

Kadmium

++

++

-

Kálium

++

++

-

Szulfátok

++

++

-

Keménység (ca)

++

++

-

Keménység (mr)

++

++

-

Nitrátok

++

++

-

Kloridok

-

++

-

Fekália bacilusok

-

++

++

Vírusok

-

++

++

Protozoa ciszták**

-

++

+

Organikus anyagok

-

+

-

THMI THE**

-

+

-

Klór

-

+

-

Mérgek

-

+

-

Anyag szedimentáció

-

++

-

Szín és íz

-

-

-

Azbeszt

-

++

-

 

Jelmagyarázat:

-

nincs hatás

+/-

részleges

+

*

**

THMI: trihalometánok, THE: trihaloetilén

++ kiváló