Pszichológus helyett rendrakás? Igen!

Tudtad, hogy a környezetben eluralkodó rendezetlenség a lelki egyensúlyodra is hatással lehet?

A minimalista életmód lényege, hogy igyekszünk megszabadulni otthonunk felesleges tárgyaitól, elejét vesszük, hogy a „vackok” egyáltalán átlépjék a küszöbünket. Így nem csupán a lelki egészségünkért tehetünk sokat, de a környezetet is óvhatjuk azzal, hogy kevesebbet vásárolunk.

Kép: ©FreeImages.com/Ana-Labate

Lelki nagytakarítási program

  1. Ürítsd ki a ruhatáradat! Rengeteg felesleges ruhád van, amiről pontosan tudod, hogy soha nem fogod felvenni és csak a helyet foglalják. Azzal, hogy elajándékozod ezeket valamilyen szeretetszolgálatnak vagy bedobod ruhagyűjtő helyekre teret nyerhetsz a szekrényeidben és jóval könnyebben és kreatívabban tudsz összeillő darabokat felvenni. Minden hétvégén érdemes egyetlen zacskónyi ruhát összegyűjteni. Ez csak 5 perc, de néhány hét alatt így valóban csak azok maradnak, amikre szükséged van. Környezetvédelmi okból pedig jobb ha mostantól jóval kevesebb ruhát vásárolsz magadnak. Akkor vásárolj ruhát vagy cipőt ha valóban nagyon tetszik és szükséged is van rá. A használtruha kereskedőknél vásárolt olcsó ruhák esetén is így járj el.
  2. Rakj el minden nem naponta használt konyhai gépet a pultról. A feleslegeseket pedig ajándékozd vagy add el. Teljesen más érzés lesz így főzni, nagyobb kedvvel teszel-veszel majd a konyhában. Rögtön észreveszed a különbséget.
  3. A reklámújságoknak a szelektív hulladékgyűjtőben van a helyük. Bárhol is tornyoztad fel ezeket, jobb lesz nélkülük.
  4. Szennyes ruhákat mindig a szennyes tartóba rakd, a tiszta ruhákat pedig a már kiürített szekrényedbe. Így könnyű a rendrakás.
  5. A polcokról tüntesd el egy dobozba azokat a dísztárgyakat, amiket csak úgy vettél vagy kaptál, de nincs különösebb jelentősége. Meglásd nem fog hiányozni! Ha valóban nem hiányzik, akkor adománygyűjtő pontokon vagy boltokban meg is szabadulhatsz ezektől. Legközelebb pedig ne költs ilyesmire. Ezek nélkül jóval nagyobb rend lesz körülötted és a portörlés sem egy rémálom.
  6. Az íróasztalodról minden felesleges holmit rakj el! Sokkal könnyebben fogsz kreatívan gondolkozni.
  7. A gyerekeket szoktasd rá, hogy minden este rakják el a játékaikat. Ez az egész életükre pozitív és építő hatással lesz, pont a nálad is kialakult káosz elkerülése miatt.
  8. A fürdőszobában is hajlamos lehetsz rengeteg felesleges kacatot elöl hagyni. Ami nem kell, azt rakd el, dobd ki vagy ajándékozd el. A legjobb az, hogy azokat eleve kiszanálod, amire soha nem lesz szükséged. Nem jó ha a szekrényeid belsejét ilyen kacatok tárolására használod. Szintén mutass mérsékletet ha ilyesmiket vásárolsz!
  9. Végül, de nem utolsó sorban a tisztaságra is szánj időt. Takarítsd ki a fürdőszobát, különös tekintettel a penészre és a vízkőre, szedd le a pókhálókat mindenhonnan, szabadulj meg a portól a szekrények tetején is, porszívózz ki alaposan és persze konyhában is legyen tisztaság és rend! Ne feledkezz meg a védőkesztyűről ha vegyszerrel dolgozol!


Bármilyen lelki problémával is küzdesz, a fenti pontokat érdemes végigcsinálnod, mert meglepő módon kihatással lesz az egész életedre és a lelki egyensúlyodra is. Ne habozz, kezdj hozzá ma!

Eszter Hegedus​

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Másolása, felhasználása, sokszorosítása, nyilvánosságra hozatala csak a szerző hozzájárulásával és a forrás feltüntetésével lehetséges. Ilyen esetben kérlek írásban fordulj a kapcsolat link alatt a szerzőhöz, ahol tüntesd fel, hol és milyen formában szeretnéd a tartalmat felhasználni. A szerző ha úgy gondolja saját mérlegelés után írásbeli engedélyt adhat. Minden jogtalan felhasználó ellen élünk a jogorvoslat lehetőségével.

Természetesen a cikkek linkelése vagy megosztása nem jogsértő. A megosztásoknak nagyon örülök, mert csak így van lehetőség arra, hogy elterjednek az itteni információk. Ezeket nagyon köszönöm.