A szódabikarbóna csak sav jelenlétében a barátunk

Múlt századunk nagy találmánya az ártalmatlannak vélt sütőpor (általában magas szódabikarbóna tartalommal) vagy szódabikarbóna, sütemények lazítására szolgáló anyag. Nem véletlenül terjedt el annyira, mivel nagyon kellemes küllemet biztosít a süteményeknek és pékáruknak.

Mi történik tehát ha magasabb hőmérsékleten, azaz sütőben „kezeljük” a szódabikarbónát:

2NaHCO 3 → Na 2 CO 3 + CO 2 + H 2 O

A felszabaduló széndioxidnak köszönjük, hogy kis „légbuborékok” keletkeznek az ételben, ez teszi "magassá" a süteményeket. A szódabikarbóna már önmagában is lúgos, ha CO2-t veszít akkor egy sokkal ártalmasabb és lúgosabb anyag, a mosószóda keletkezik. Persze most mindannyian azt gondolhatjátok, hogy de jó, legalább lúgosítunk a paleo sütikkel. Na, itt a baj.

A szódabikarbónával történő sütés során gyakran tapasztalhatsz zöldülést, az a keletkező mosószóda értékes összetevőket romboló hatásának köszönhető.

Sav jelenlétében így alakul az előbbi egyenletünk és nem keletkezik mosószóda (így már egészen ártalmatlan):

NaHCO 3 + H + → Na + + H 2 O + CO 2

A boltban kapható sütőporok fogyaszthatóak általában, hiszen ezekben a legtöbb esetben a sav-lúg arány megfelelő. Én foszfátmenteset használok és azt sem túl gyakran.

Lúgosítási divat

Csak kellően savas közegben kezdődik meg a fehérjék emésztése. Ha a gyomor pH-ját lúgos irányba toljuk el, akkor az elfogyasztott fehérjék emésztetlen formában haladnak tovább, nem kerülnek lebontásra, a bélrendszeren áthaladva, rothadnak, mérgező bomlástermékeket juttatnak a véráramba, arról nem beszélve, hogy a fehérjéket a lúgos hőkezelés racemizálja, azaz az ember számára tápanyagként olyan fontos L -aminosavakat D-aminosavakba forgatja. Ezek már nem tápanyagok, vagy a vese és bélrendszer üríti őket, gyakran rothadási folyamatokkal vagy komoly toxicitással kell számolnunk, növelik az autoimmunfolyamatok és allergiák kialakulásának esélyét. (Erről bővebben olvashatsz a Nem vagyunk mi dögevők! alcím alatt.)

Képzeld el! Megeszel valamennyi húst, amit pépesítesz a fogaiddal, jól átitatod nyállal, majd körülbelül általában 24 órán keresztül 36-37 fokon mikroorganizmusokkal teli, nedves környezetben kellő sav hiányában részben emésztetlenül rothasztod, az ebből eredő rothadástermékek mind az egészségedet rombolják, mivel a bélfalakon keresztül ezek kitűnően felszívódnak.

Tehát vagy ne használj szódabikarbónát, vagy mindig rakj kellő mennyiségű savat is a süteményhez, kenyérhez. A sütőporokban már eleve savtartalmúak, nem véletlenül.

Lúgosításról: az elsavasodott szervezet valóban nem túl egészséges, de ezt kizárólag a máj munkájának megsegítésével érdemes javítgatni (például silymarinnal), mert a szervezetünkben ez a szerv hivatott semlegesíteni a savakat. SavaA lúgosító élelmiszerek legtöbbje nem pH alapon lúgosít, hanem a máj munkáját segítik csupán, így nem tekinthetőek veszélyesnek. Ivóvíz esetén 7,5 pH-ig nincs különösebb probléma.

Azon lowcarb tésztákkal is vigyázni kell, amelyekben oltott mész, Ca(OH)2 található.

Víz fogyasztása étkezés közben

Felmerülhet a kérdés, hogy vizet ihatsz-e étkezés közben. Sok természetgyógyász javasolja, hogy ne igyunk vizet ekkor, de ennek valójában nincs negatív jelentősége az emésztésre, sőt, maximum akkor ha túl sokat iszunk, de erre még visszatérek. A semleges víz nem célpontja az enzimatikus tevékenységnek, így nincs jelentős hatása az emésztés ezen a szakaszában. Ráadásul rendkívül gyorsan felszívódik, így hamar visszaáll a rend, ezért a vízzel hígítás nem tekinthető pH-t tartósan befolyásoló tényezőnek. A vízzel való hígítás problémájának az emésztőenzimek tekintetében nem sok értelme van, mivel az egyes enzimek egyes élelmiszer összetevőket céloznak be. A kérdés az, hogy az enzim molekulák száma megfelelő legyen a bevitt élelmiszer komponens emésztésére, ha így van, akkor minden rendben van e tekintetben. Persze jó ha kellően savas a gyomor ha esetlegesen fertőző élelmiszert eszünk, de ez más kérdés. Olyan dolgokat viszont nem érdemes ennünk ami ezeket az emésztőenzimeket esetlegesen kiiktatják és a pH-t a hígításon túl módosítják.

Sokat semmiképpen ne igyál az étkezések alkalmával! Okozhat átmeneti puffadást ha túlzott mennyiségű folyadékot iszol, míg az étel a gyomrodban marad, de leginkább akkor van probléma ha valaki refluxos, mert a lúgos irányba eltolódott gyomor pH miatt a gyomor zárása még inkább nem lesz megfelelő, azaz "feljön" a sav, ez igen kellemetlen tud lenni.

3-4 dl víz egy egészséges embernél nem okoz ilyen problémát, refluxosok kevesebbet ihatnak a probléma mértékének függvényében (általában is igaz, hogyha szokott olyan problémád lenni, hogy a sav "feljön" a gyomrodból, akkor kevesebbet igyál étkezések alkalmával). Szerintem bárki előidézheti ezt magánál ha ténylegesen túl sokat iszik és eszik egyszerre. Ha mondjuk 1 liter vizet megiszol, akkor majdnem biztosan létrejön egy ilyen savas kellemetlenség.

Igyunk az étkezések alkalmával, de mindenképpen mértékkel. A kellő folyadék bevitele leginkább azért kívánatos, mert emésztés alatt és után, vízhiány esetén az agy saját ellátásán kívül, leállít minden vízforgalmat, hogy az emésztés és hasnyálmirigy bikarbonát termelése biztosított legyen. Ez életfontosságú, mert a patkóbélben lévő savas állapotú táplálékot a hasnyálmirigynek közömbösíteni kell, az csak így juthat a vékonybélbe. Ezért a teljesen folyadékmentes étkezés sem lehet javasolt.

Ha meg akarsz ismerni egy hatékony gyógyítási és egészségmegőrzési étrendet és módszert és szívesen barátkoznál hasonló érdeklődésű emberekkel, akkor a Facebookon alakult erre egy csoport, ahol recepteket, praktikákat és kitűnő társaságot találsz:

https://www.facebook.com/groups/okosetrend/

Hegedüs Eszter

A cikk jogvédelem alatt áll, másolása a forrás megjelölésével is tilos