vegetáriánus életmód

12 tipp, hogy a vegán étrended tényleg az egészségedet szolgálja

A vegán étrend is lehet teljes értékű, erről számos tanulmány tanúskodik már. Az Amerikai Dietetikai Szövetség (ADA) és a Kanadai Dietetikusok (Dietitians of Canada) 2003-ban kijelentették, hogy a megfelelően megtervezett vegán étrend táplálkozási szempontból kielégítő az élet minden szakaszában, beleértve a terhességet és szoptatást is, és egészségi előnyöket jelent bizonyos betegségek gyógyításában és megelőzésében.

John A. McDougall, Caldwell Esselstyn, Neal D. Barnard, Dean Ornish, Michael Greger orvosok, és T. Colin Campbell táplálkozás biokémikus azt állítják, hogy a magas állati zsír és fehérje tartalmú étrendek, mint az amerikai vagy akár a magyar étrend, hátrányosak az egészségre, és az alacsony zsírtartalmú vegán étrend képes megelőzni és visszafordítani is a degeneratív betegségeket, például a szívkoszorúér betegséget és a cukorbetegséget. Barnard egy 2006-os vizsgálata kimutatta, hogy a 2. típusú cukorbajban szenvedőknél az alacsony zsírtartalmú vegán étrend csökkentette a testsúlyt, teljes koleszterint és LDL koleszterint, és nagyobb mértékben, mint az Amerikai Diabétesz Társaság által előírt étrend. (forrás)

Az Okos Étrend alacsony zsiradék és csökkentett állati fehérje beviteli ajánlásainak alkalmazásával a néhány éve alapult Facebook csoportban nem vegán és vegán táplálkozással is sikereket értünk el az előbb említett betegségek kezelésében, viszont számos oka lehet annak, hogy valaki az állati fehérjéket teljesen mellőzné.

Vegán étrend motivációi

A motiváció leggyakoribb oka a "nem ártás" filozófiája, amelyben az ember a lehető legkevesebb kárt okozná létével a természetnek és az élőlényeknek. Már köztudott, hogy az állattenyésztés víz és energiaigénye is magas, valamit jelentős mennyiségű üvegházhatású gáz, metán kibocsátással is jár, így a környezetvédelmi okok is vezethetnek valakit a növényi étrend követésére.

Sokszor vegán étrendet tartanak, akik mélyen együtt éreznek az állatokkal, mert még az állatbarátnak minősülő tartásnál is azt a célt szolgálja a létük, hogy haláluk után emberi fogyasztásra kerüljenek.

Ahogy tapasztalom, a húsevők legtöbbje is nehezen lép túl ezen az öléssel való táplálékszerzésen, mert az élet védelme szinte mindenkiben genetikailag kódolt. Gondoljunk csak arra, hogy hány ember enne marhát például hamburger formájában, ha a kezébe adnák a kést és elé állítanák a marhát, hogy vágja le. Az sem véletlen, hogy disznóvágásnál fel kell önteni a garatra pálinkával, hogy ki lehessen bírni az ölést. A legtöbb ember szíve szerint hajlana a vegán étrend irányába, de megszokásból, az étrendből fakadó betegségektől való félelme miatt, esetleg időhiányra hivatkozva vagy egyszerűen csak azért, mert nem szereti a vegán étrend alapanyagait, nem jut el a megvalósításig. Én úgy gondolom, hogy egyetlen húsevőt sem a rossz szándék vezérel és nem valamilyen nemtörődömségből választja az étrendjét, sőt mi több, a legtöbb vegán étrendű is evett korábban húst, így minden húsevőre tekinthetnének úgy, mint önmagukra, de egy korábbi életszakaszukban.

Sokan alkalmazzák a vegán étrendet egészségügyi megfontolások alapján is, de nem minden vegán alapanyag és vegán étrend egészséges. Ezért nincs olyan vizsgálat, ami minden vegán étrend egészségre gyakorolt jótékony hatását igazolná, és ezért ellentmondásosak a vizsgálatok. Mint minden étkezési szokás esetén, az állati fehérjéktől mentes étrend hatását is az alapanyagok és alkalmazott makrók határozzák meg. Felesleges a vegánság egészségre gyakorolt általános hatásáról beszélnünk, a vegán étrend ugyanis túl nagy gyűjtőfogalmat jelent ehhez. Minden étrend alkalmazása előtt célszerű kockázatmérlegelést végezni. A közhiedelemmel ellentétben a vegán étrend lehet teljes értékű, és megfelelően megválasztva az alapanyagokat a legtöbb étrendnél biztonságosabb és egészségesebb. Nézzük mire ügyeljünk!

Feliratkozás RSS - vegetáriánus életmód csatornájára