30 napos okos életmód kihívás felkészülési szakasz - 1. nap, mérés

Cél: harmónia testben és lélekben, helyes énkép kialakítása, fizikumban erősödés, szépülés, testsúly optimalizálás, tiszta és okos táplálékok fogyasztása, rendszeres testedzés, mint szokás kialakítása, sikeres és boldog élet megalapozása, a lelki összhang kialakítása, és nem utolsó sorban az okos étrend, mint életmód betanulása.

Aki harmóniában él önmagával, ezt sugározza mindenki felé, és ezzel sokkal boldogabbá teheti a környezetét is. A kulcs a kezedben van, a kilincsen a kezed, lépj be az új életedbe!

Figyelem! Csak akkor kövesd az étrendi ajánlásokat, ha az átállás végén tartasz! Vedd figyelembe az okos étrendi cikkekben leírtakat. Ha épp átállsz, akkor az ott előírt makróknak felelj meg az ételeid összeállításában.

 

30 napos okos életmód kihívás felkészülési szakasz 1. nap, mérés
 

©FreeImages.com/James Farmer

A felkészülési szakasz 5 napból áll. Ez a mérés, a számvetés, a tervezés, a célkitűzés és a hangolódás időszaka.

A legjobb, ha a kihívás idejére nyitsz egy új füzetkét. Nekem az általános iskolai 32 lapos A5-ös füzetek váltak be erre a célra. Persze digitális formában is megírhatsz mindent, de szerintem nagyon fontos a kézírás. Az írás javítja az agyi funkciókat, segíti a kézügyesség megőrzését. Előnye, hogy nagyobb nyomatékkal teljesítjük azt, amit kézzel leírunk, ráadásul az ember így a korábbi kihívásait egy helyen tárolhatja, és tanulhat a korábbi hibákból, ha átlapozza őket, így a haladás, változás így jóval értékelhetőbb, motiválóbb lesz.

1. Felkészülési nap

A mai legfőbb teendőd a felmérés. Ez azért fontos, hogy mérhetővé tegyed önmagad számára a változást, a kérdéseket többször meg fogod válaszolni a kihívás ideje alatt.

Az alábbi, önmagadnak feltett kérdésekre válaszolj a füzetedben, de minden kérdés megválaszolásán gondolkodj hosszabban, és légy őszinte magadhoz! A kérdéseket nyomtasd ki és rögzítsd a füzetet belső oldalához. Megválaszolásnál pl. I/3-mal jelezheted, ha az első kérdéssor 3. kérdésénél tartasz. Így később is értelmezni tudod a válaszaidat.

I. Kérdéssor

 1. Hogy érzem magam a bőrömben? (pontozás 0-10-ig, 10 ha nagyon jól)
 2. Pozitívan gondolok-e az emberekre? (pontozás 0-10-ig, 10 ha nagyon pozitívan)
 3. Pozitívan gondolok-e magamra? (pontozás 0-10-ig, 10 ha nagyon pozitívan)
 4. Mennyire vagyok elégedett a külsőmmel? (pontozás 0-10-ig, 10 ha nagyon)
 5. Mennyire vagyok elégedett a testsúlyommal? (pontozás 0-10-ig, 10 ha nagyon elégedett vagyok és pont tökéletes a súlyom)
 6. Mennyire vagyok elégedett az izomtömegemmel? (pontozás 0-10-ig, 10 ha nagyon elégedett vagyok és pont tökéletes)
 7. Milyen a bőröm minősége? (pontozás 0-10-ig, 10 ha nagyon jó)
 8. Milyen a hajam minősége? (pontozás 0-10-ig, 10 ha nagyon jó)
 9. Milyen a körmöm minősége? (pontozás 0-10-ig, 10 ha nagyon jó)
 10. Mennyire vagyok motivált? (pontozás 0-10-ig, 10 ha nagyon)
 11. Mennyire érzem magam egészségesnek? (pontozás 0-10-ig, 10 ha teljesen egészséges vagyok)
 12. Hogyan alszom (szempontok: milyen mélyen, hány órát, megébredek éjjel, kipihentem ébredek, stb)? (pontozás 0-10-ig, 10 ha jobban nem is alhatnék)
 13. Átlagosan mennyire fájdalommentes az életem (a fejfájást és a menstruációs görcsöket is bele kell venni)? (pontozás 0-10-ig, 10 ha teljesen fájdalommentes)
 14. Reggel mennyire vagyok üde (bőr, közérzet)? (Pontozás 0-10, a 10 ha teljesen üde vagyok)
 15. Eleget mozgok, tornászom az egészségem megőrzéséhez? (Pontozás 0-10, a 10 ha úgy gondolom, hogy pont eleget)
 16. Van motivációm a mozgásra? (Pontozás 0-10, a 10 ha úgy gondolom, hogy teljesen motivált vagyok a mozgásra)
 17. Mennyivel nézek ki fiatalabbnak a koromnál (például 15, ha mondjuk 15 évvel fiatalabbnak nézek ki, és -15 a 15 évvel öregebbnek nézek ki a koromnál, 0 ha pont annyinak nézek ki, amennyi vagyok)
 18. Mennyire vagyok elégedett a korommal? (Pontozás 0-10, a 10 ha teljesen elégedett vagyok, és nem zavar, hogy hány éves vagyok)
 19. Mennyit fejlődtem fizikálisan, egészségileg és lelkileg az elmúlt héten? (Pontozás 0-10, a 10 ha úgy gondolom, hogy ennél többet nem fejlődhettem volna)
 20. Mennyit fejlődtem fizikálisan, egészségileg és lelkileg az elmúlt hónapban? (Pontozás 0-10, a 10 ha úgy gondolom, hogy ennél többet nem fejlődhettem volna)
 21. Mennyit fejlődtem fizikálisan, egészségileg és lelkileg az elmúlt évben? (Pontozás 0-10, a 10 ha úgy gondolom, hogy ennél többet nem fejlődhettem volna)

A pontokat összeadva kaphatsz egy aktuális képet az egészségi és lelkiállapotodról.

II. Kérdéssor: mérési adatok, a hosszadatokat mindig ugyanott mérd le, mert eltérés adódhat ebből, a mérést reggel pisilés után végezd el, a mérlegre is ugyanoda állj és a mérleget is ugyanoda tedd, a padlón akár be is jelölheted filctollal, hogy hova álltál legutóbb. Arról se feledkezz meg, hogy megerőltető mozgás után megdagadhatnak az izmok és nők esetén a menstruációs időszakban nagyobb a vízfelhalmozás, így ez is téves adatot szolgáltathat. Így ilyen esetekben halaszd el a mérést pár nappal.

 1. Testtömeg (kg)
 2. Mellbőség
 3. Derékbőség
 4. Csípőbőség
 5. Felkarbőség
 6. Combbőség
 7. Nyakbőség
 8. Testzsírszázalékodat mérd le a linken található több pontos módszerrel, ehhez szükséges lesz egy megfelelő mérőeszközre.

III. Kérdéssor

Állóképesség mérése következik (nyilván kortól és testsúlytól függ, hogy melyik gyakorlatot tudod kivitelezni, akár ki is hagyhatod az egészet, ha ez egészségügyileg indokolt), a mérés előtt melegíts be és vegyél megfelelő öltözetet és ne legyen tele a hasad. A Youtube-on több videót találsz a bemelegítés helyes kivitelezéséhez.

Bemelegítések (mindenki megtalálhatja magának a megfelelőt):

 1. Kímélő  bemelegítés (idősebbeknek és azoknak, akik nem mozogtak)
 2. Aktív bemelegítés

Mérések:

 1. Helyből távolugrás mérése (cm). Végrehajtás: a vizsgált személy az elugró-vonal (elugró-deszka) mögé áll úgy, hogy a cipőorrával a vonalat nem érinti. Térdhajlítással és ezzel egyidejű páros karlendítéssel hátra, hátsó rézsútos mélytartásban, előzetes lendületszerzéssel, erőteljes páros lábú elrugaszkodást végezz előre. Az utolsó nyom és az elugró-vonal közötti távolságot mérjük 5 cm-es pontossággal.
 2. Fekvőtámaszban karhajlítás és -nyújtás mérése (db) Végrehajtás: A vizsgált személy mellső fekvőtámaszból indítva karhajlítást és nyújtást végez. Mellső fekvőtámaszban a törzs egyenes, a térd nyújtott, a láb zárt, a kar a törzs síkjában merőleges, a kéztámasz előrenéző ujjakkal történik, a tenyerek vállszélességben vannak egymástól. Karhajítás közben végig megköveteljük a törzs nyújtott helyzetét. A karhajlítás addig történik, amíg a felkar vízszintes helyzetben nem kerül. A törzs feszes egyenes tartását a karnyújtás és karhajlítás ideje alatt is megköveteljük. A cél, hogy folyamatosan (max. 2 perc alatt) minél több szabályosan végrehajtott ismétlés.
 3. Négyütemű fekvőtámasz (db): mennyit bírsz 2 perc alatt szabályosan elvégezni. A hagyományos négyütemű fekvőtámasszal vagy a burpee-vel is végezheted a mérést, az viszont lényeges, hogy mindig ugyanazt mérd.

Ezzel kész is vagy az első nap teendőivel. Üdvözöllek az új életedben első napján és gratulálok a döntésedhez! :)

Következő napi teendők: 30 napos okos életmód kihívás felkészülési szakasz 2. nap

Az Okos Étrend a Facebookon is megtalálható két szinten: az Okos Étrend tanulócsoportban és az Okos étrend HCLF a gyakorlatban haladó csoportban. A haladó csoporttagsághoz szükséges az Okos Étrend alapos ismerete.

 • Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket az IHerb oldaláról rendelem. Minőségben és a szállításban is nagyon megbízhatóak, olcsók. Az NSR764 kód érvényesítésével 5% kedvezményt kaphatsz az első vásárlás végösszegéből. Ha támogatni szeretnéd vagy a munkámat, cikkeimet kellően értékesnek találod, akkor később se feledkezz meg az NSR764 kódról. Köszönöm, ha figyelemmel vagy rám. A rendelésről és a vámhatárokról az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. írásomban olvashatsz.

  Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket.

Laczkovich Eszter © Minden jog fenntartva. Copyright by https://www.zoldhaz.info

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása