30 napos okos életmód kihívás felkészülési szakasz - 3. nap, sport célkitűzés

3. Felkészülési nap

Ha minden igaz, akkor mára már túl vagy a mérési napon: 30 napos okos életmód kihívás felkészülési szakasz 1. nap. Ha nem, akkor még bőven bepótolhatod. Tegnap pedig megismerkedhettél az alapanyaglistával, ami az ételek elkészítéséhez lesz szükséges: 30 napos okos életmód kihívás felkészülési szakasz 2. nap. Remélhetőleg már írtál bevásárlólistát is, és szétnéztél, hogy mit honnan tudsz beszerezni, legalább fejben.

 

30 napos okos életmód kihívás felkészülési szakasz 3. nap

©FreeImages.com/Alen Stojanac

A mai nap fő feladata az lesz, hogy megtervezd, hogy milyen sportokat szeretnél űzni a kihívás alatt. Azért adok kis segítséget.

A sport választásánál vedd ezeket figyelembe: korod, nemed, testsúlyod, betegségeid, céljaid, edzettségi fokod, szabadidőd mennyisége, pénzügyi helyzeted.

Mindenesetre bármilyen helyzetben is vagy, a kihívás egyik fontos összetevője a rendszeres sport, még akkor is, ha csak gyógytornászhoz tudsz elmenni. Ez azt jelenti, hogy minden héten 2 napon valamilyen sporttevékenységet is űzni fogsz.

Korosztálytól függetlenül javasolt napi hosszabb séta a friss levegőn. Ezt úgy is eszközölheted, hogy korábban szállsz le a buszról, vagy esetleg szándékosan tovább mész, vagy nem veszel igénybe tömegközlekedést ott, ahol egyébként eddig szoktál (vásárolgatás, boltba menetel). Erre nagyon hamar rá lehet kapni, mert a szervezet ezt néhány nap után már igényelni is fogja. Ha az egészségi állapotod engedi, akkor ezt a célt mindenképpen jó, ha kitűzöd magad elé, mint egy fontos lépést az egészséges élet felé. A lustaságot most tedd félre.

Szerintem az egyik legjobb mozgásforma a séta, fokozatosan lehet vele fogyni és izmosodni, nem megerőltető, nem unalmas, lehet közben zenét hallgatni (én nem szoktam), kellemesen elfárad tőle az ember. A rendszeres sétával hasizomgyakorlatok nélkül is szép és lapos hasad lehet. Ha nem naponta, de hetente legalább háromszor sétálj egy nagyot. Meg fogsz lepődni, hogy egyetlen óra alatt milyen messze el lehet jutni Budapesten is, a 2-es villamos vonalát különösen javaslom.

Persze a sétán túl is fontos lehet mozogni, a következő két kérdés a hol és a mit. Most van itt az ideje annak, hogy keress egy edzőtermet, jógatermet, tánctermet, gyógytornászt, uszodát stb, ahová be fogsz iratkozni a jövőhéttől rendszeres testmozgásra. A havi bérletek általában jóval kedvezőbbek, mint az egyszeri belépések, érdemes keresgetni. Motiváció lehet az is, ha egy barátodat is belerángatod a kihívásba, mert mehettek együtt. Persze otthon is mozoghatsz, ha nincs elég időd elmenni, vagy nem szeretsz mások előtt tornázni, a lényeges, hogy megtervezd mit is szeretnél hányszor és hol. A kihívásra nyitott kis füzetedben rögzítsd, hogy miket szeretnél csinálni, hányszor egy héten és hol. Az első heti beosztást már el is készítheted.

Ehhez különben órási segítséget nyújtanak a youtube videói, ahol kedvedre keresgélhetsz angolul, magyarul vagy amilyen nyelven épp tudsz. Van testépítésről videó, táncról, jógáról és bármiről, így megtalálhatod mi lenne neked a leginspirálóbb.:)

Egyéb ajánlások:

 1. 10 perces zsírégetés otthon
 2. Jóga csatorna
 3. Fitness Blender
 4. Zuzka Light

Amit én rendszeresen el fogok végezni (többek között): az öt tibeti rítus.

Találhatsz gerinctornát, ha épp arra van szükséged, van idősebbeknek való kímélőbb mozgásformák is. A lényeg, hogy ülj le és keresd meg azt, ami hozzád a legjobban illik és tervezd meg a jövőhetedet. Ha otthon szeretnél mozogni, akkor számos jobbnál jobb videót fogsz találni. Sok sikert a keresgéléshez!

Vasárnapi teendő a célkitűzés: 30 napos okos életmód kihívás felkészülési szakasz 4. nap, célkitűzés

Az Okos Étrend a Facebookon is megtalálható két szinten: az Okos Étrend tanulócsoportban és az Okos étrend HCLF a gyakorlatban haladó csoportban. A haladó csoporttagsághoz szükséges az Okos Étrend alapos ismerete.

 • Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket az IHerb oldaláról rendelem. Minőségben és a szállításban is nagyon megbízhatóak, olcsók. Az NSR764 kód érvényesítésével 5% kedvezményt kaphatsz az első vásárlás végösszegéből. Ha támogatni szeretnéd vagy a munkámat, cikkeimet kellően értékesnek találod, akkor később se feledkezz meg az NSR764 kódról. Köszönöm, ha figyelemmel vagy rám. A rendelésről és a vámhatárokról az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. írásomban olvashatsz.

  Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket.

Laczkovich Eszter © Minden jog fenntartva. Copyright by https://www.zoldhaz.info

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása