Az artemisinin egy lehetséges rákgyógyszer

Az artemisinin az egynyári üröm(artemisia annua) hatóanyaga egy hatékony malária gyógyszer. Hipotézisek szerint hatásának egyik alapja lehet, hogy programozott sejthalált indíthat be minden szokatlanul magas vastartalmú sejtben, ilyen a maláriával fertőzött sejt is. Ez a növény hatásos lehet a rák elleni küzdelemben is, a gyorsan osztódó rákos sejtek gyakran nagyon magas vastartalommal bírnak.

 

artemisia

©FreeImages.com/Michael & Christa Richert


Minden sejtnek, így a rákos sejtnek is szüksége van többlet vasra, hogy szaporodni tudjon. Az épp osztdódó rákos sejteknek így magasabb a vas koncentrációja lehet, mint a normál sejteknek.  A vizsgálatok során a kutatók a rákos sejtekben külső vas bevitellel maximális koncentrációra növelték a vastartalmat, majd artemisininnel kezelték azokat.

(US Patent Document 5,578,637, University of Washington, inventors Dr H.Lai and Dr NP Singh, November 26 1996.)

Az emberi leukémia

Egy másik vizsgálatban, Dr. Lai szerint a rákos sejtek nagyon gyorsan néhány órán belül elpusztultak holotransferrin( vas, vagy laktoferrin)) és dihydroartemisinin (egy vízben oldódó formában artemisinin) hatására.

(H.Lai and NP Singh, Selective Cancer Cell Cytoxicity from Exposure in Dihydroartemisinin and Holotransferrin, Cancer Letters, 91:41-46, 1995)

55 féle rákos sejt vizsgálata

Az ART leginkább a leukémia és a vastagbélrák sejtvonalai ellen volt hatásos. Nem kissejtes tüdőrák sejtvonalakon kis érzékenységet mutatott. A GI50 a vizsgálati szer növekedési gátló hatását méri.  Közepes GI50 értékeket kaptak melanómák, mell-, petefészek-, prosztata-, központi idegrendszeri és vese rákos sejtvonalai esetén.

(Efferth et al, Anti-Malaria Drug is Also active against cancer, Int'l Journal of Oncology, 18;767-773,2001.)

Emlőrák

Ez a gyógynövény citotoxikussá válhat vas jelenlétében.  A rákos sejtek vasfelvétele jóval nagyobb a normál sejtekhez képest, ha laktoferrinnel kezeljük őket. A mellrák sejtjeinek felszínén 5-15-ször több transzferrin receptor van, mint a normál emlő sejteken. Egy közelmúltban készült tanulmányban mind a mellrákos sejtek, valamint a normál sejteket befecskendezték artemisininnel. Az eredmények azt mutatták, hogy artemisinin ténylegesen megölte a sugárzásrezisztens emlő rákos sejteket is in vitro.  Ugyanakkor a hatás az egészséges sejtekben minimális volt.

(NP Singh and H Lai, Selective toxicity of dihydroartemisinin and holotransferrin toward human breast cancer cells. Life Sciences, 70:49-56,2001)

Emberi gége rák kezelése

Ebben az esetben a beteg artesunate injekciót és tablettát kapott egy kilenc hónapos időszakban.  Tumora jelentősen csökkent, mintegy 70 százalékkal mindössze két hónapos kezelés után.  Ez kezelés valójában meghosszabbította életét, és javította az életminőségét.

(Singh and Verma, Case report of a laryngeal squamous cell carcinoma treated with artesunate, Archive of Oncology, Vol 10(4), 279-80, 2002)

Artemisinin toxicitása

Az artemisinint nagytestű emlősöknek, majmoknak adták 292 mg / ttkg adagban, 1-3 hónapig, Ekkor nem mutatott semmilyen toxicitást a készítmény.

(Journal of Traditional Chinese Medicine 2(1) : 31-36, 1982)

Egészséges önkénteseken végzett vizsgálatok

A farmakokinetikai vizsgálatokon 250 mg tabletta artemisin és artesunate tablettát használtak. Mindkét formáját a tablettának jól tolerálták, és nem voltak negatív mellékhatások.

(Benakis et al. Pharmacokinetics of artemisinin and artesunate after oral administration in healthy volunteers. American Journal of Tropical Medicine Hyg, Jan;56(1): 17-23, 1997)

Atremisinin kutatások

Dr Henry Lai és dr. Narendra P. Singh, két kutató a Washington Egyetemről igen bíztató laboratóriumi teszt-eredményt közölt 2001 végén, amit a Life Sciences jelentetett meg. Az "egynyári üröm" szirmaiból, leveleiből készített artemisinin-kivonat 8 óra alatt a laboratóriumi minták mellrákos sejtjeinek 3/4-ét szétroncsolták, 16 óra alatt pedig jóformán alig maradt meg valami is belőlük, ha előtte holotransferrin-nel (vas tablettával) kezelték azokat. Ugyanakkor az egészséges sejtekben szinte nem is történt károsodás. Egy osteosarcoma-ban (egy bizonyos csontrák) szenvedő kutyán is kipróbálták ezt a terápiát. A kutya igen előrehaladott fokú rákja már meggátolta abban, hogy keresztül tudjon sétálni a szobában. 5 napos kezelés múltán a kutya teljesen rendbe jött, dr. Lai szerint, és 2 év múltán is életben volt, a rák nem újult ki rajta.

A kutatók abból indultak ki, hogy a maláriával fertőzött és a rákos sejtek közötti hasonlóság abban áll, hogy vastartalmuk megnő, ezért egy maláriánál bevált szer, ami a vastartalmú sejteket roncsolja, a ráknál is sikeres lehet. Számos más korábbi tanulmány kapcsolta már össze a rákot és a megnövekedett vastartalmat. Ralph Moss, a "Healing Choices" riportok szerzője rámutat, hogy az általa említett tanulmány szerint a rosszindulatú mellrákos szövetekből háromszor annyi vasat lehetett kivonni, mint a jóindulatúakból. A mellrákos betegek 88 %-ánál kimutatható volt a megnövekedett vastartalom. Az egynyári üröm leveleibõl kivont artemisinin, illetve az azzal rokon dihydroartemisinin(artesunate) és artemether képes viszonylag gyorsan és szelektíven a rákos sejtek szétroncsolására, feltéve ha azok vastartalma nagy.

A kutatás elsősorban a mellrák ellen irányult, mert a San Francisco-i Mellráksegítő Pénzalap finanszírozta a kutatást. Dr. Lai viszont egy későbbi interjúban beszámolt arról, hogy a szer más rákos szöveteknél is eredményesnek bizonyult, amennyiben előtte vastartalmukat megnövelő laktoferrinnel kezelték meg. A professzor szerint a rákos sejtek rendszertelen sejtosztódásához nagyobb vastartalmat igényelnek, mint az egészséges sejtek. A kiindulásként vizsgált mellrákos sejtek például 15-ször több transferrin befogadó képességűek a normál sejtekhez viszonyítva. Minél súlyosabb formájú és gyorsabban szaporodó rákos sejteket véve alapul, általában annál nagyobb a vastartalmuk,  annál könnyebben pusztíthatóak artemisinin-nel. Ennek alátámasztására dr. Lai felhozta, hogy két igen veszélyesnek tartott rákfajta pl. a hasnyálmirigyrák, és akut leukémia esetére hatásosabbnak bizonyult ez a módszer, mert azokra a sokkal gyorsabb sejtosztódás és mégjobban megnövekedett vastartalom a jellemző. Egy újkeletű kísérlet szerint az ilyen sejtek elpusztításához fele annyi idõ kellett csak, összesen 8 óra. Itt is az egészséges sejtek szinte teljesen érintetlenek maradtak.

Az artemisinin adagolása még nem eldöntött

A külföldi kutatások szerint vas tablettával vagy lakotoferrinnel kell kombinálni a szedését. Néhány napi vas tabletta bevitel után, néhány napig a lenti készítmények valamelyikét javasolják szedni. Az étkezésektől elkülönítve szükséges bevenni, mivel minden vastartalmú étel rontja a készítmény hatásfokát.

Az adagolás még nem eldöntött. Napi 100-1200 mg hatóanyagot szoktak legtöbbször alkalmazni. Megállapították, hogy a növelt adagolásnál a gyomor felszívóképessége már néhány napos artemisinin kúra alatt is jelentősen csökkenhet. Kisebb adagok esetén is csökken a felszívódás, de ekkor nem olyan mértékben. Ezért Dr. Lai szerint a szer alkalmazása alatt gyógyszermentes időszakokat kell tartani.

Ajánlott termék:

 • 180 mg artemisinin (csak üres gyomorra adható más kiegészítőktől elkülönítve, mert a vastartalmú étel gátolja a hatását). Az artemisinin csak a magas vastartalmú, éppen osztódni készülő rákos sejt ellen lehet hatásos.
 • laktoferrin a sejtek vastartalmának növelése érdekében: Nutricology Laktoferrin with Colostrum (1 kapszula 100 mg)
 • Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket az IHerb oldaláról rendelem. Minőségben és a szállításban is nagyon megbízhatóak, olcsók. Az NSR764 kód érvényesítésével 5% kedvezményt kaphatsz a vásárlások végösszegéből. A rendelésről és a vámhatárokról az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. írásomban olvashatsz.

  Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket.

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása