Áttörés a rákkutatásban

A bélrendszer baktériumflórájának a mellrák kialakulásában játszott szerepét vizsgálja a Debreceni Egyetem MTA-DE Lendület Sejtmetabolizmus kutatócsoportja. Négyéves kutatómunka eredményeként a szakemberek olyan változásokat figyeltek meg emlődaganatos betegek bélflórájában, amelyek jelentős előrelépést jelenthetnek a betegség okának megértésében. A tudósok megfigyelései szerint egy egészséges ember baktériumflórája folyamatosan termel egy bizonyos másodlagos epesavat, a rák kialakulás ellen védőhatású litokólsavat. Ennek szintje jelentősen csökkenhet például emlőrák esetén is. Az összefüggés olyan mértékű, hogy a rák kimutatásban segítség lehet a széklet litokólsav tartalmának vizsgálata. Ez egy új és hatékony rákdiagnosztikai eszköz lehetőségét tárja fel.

A rák kialakulása és a felborult bélflóra között tehát közvetlen összefüggés van. Ez lehetőséget nyújthat új, preventív eljárások alkalmazásában is.

Epesavak jelentősége

Az epesavak fontos feladata, hogy a vékonybélbe került táplálékban található zsírokat emulgeálják, azaz apró, már emésztésre is alkalmas, emésztőenzimek számára elérhető cseppekre válasszák szét.

Ezenkívül az epesavak képzése fontos a koleszterinürítés szempontjából is, ugyanis maga a koleszterin nem oxidálható a szervezetben szén-dioxiddá és vízzé, ebben a formában viszont egy része képes a széklettel távozni. A nem eltávozott epesavak közvetlenül növelhetik tehát a koleszterinszintünket.

A megnövekedett koleszterinszinttel viszont több probléma is adódik.

 1. Csökkentheti a vázizomzat inzulinérzékenységét, azaz cukorbetegséget és inzulinrezisztenciát is okozhat.
 2. Továbbá növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Megnövekedett mennyisége ugyanis az erek falában oxidált formában lerakódhat.
 3. Növelheti a rákos megbetegedések kialakulásának valószínűségét.

Az epesavak szintézise kettéválik: az egyik reakcióút a kólsavhoz vezet, a másik a kenodezoxikólsavhoz. Ezek az ún. aktivált elsődleges epesavak. Ezek csak konjugálva tudnak kiválasztódni a májból, ezek a konjugált elsődleges epesavak. A bélben viszont dekonjugálódnak (kólsav és kenodezoxikólsav, elsődleges epesavak keletkeznek), majd bakteriális enzimek hatására a 7. szénatomról leválik a hidroxilcsoport, így keletkeznek a másodlagos epesavak (a kólsavból dezoxikólsav, a kenodezoxikólsavból litokólsav).

Az epesavak ürítésének, azaz a koleszterinszint csökkentésének alappillére a széklettel is kiválasztható, nem visszaszívható másodlagos epesavak létrehozása, ebben bizonyos jótékony baktériumok és a megfelelő rostbevitel lesz szervezet segítségére.

A jótékony baktériumok megfelelő közegben (rostdús táplálkozás esetén) az epesavakból litokólsavat hoznak létre, ami a bélből már nem visszaszívható, így csökkentik közvetlenül a koleszterinszintet, védhetnek a rák, a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia és szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásától. Egészséges koleszterinszint megfelelő bélflóra kialakításával érhető el.

A rostokban szegényebb étkezés jelentősen súlyosbítja a magas koleszterinszintből adódó problémákat. A megfelelő rostokban gazdag étkezés ugyanis csökkenti a káros dezoxikólsav felszívódását. Ez egy olyan veszélyes másodlagos epesav, amelyek jelentősen csökkenti az epekoleszterin oldékonyságát, ezzel elősegíti az epekövek kialakulását, ráadásul rákkeltő DNS-károsodást okozhat, így kapcsolódik a rostszegény táplálkozás a vastagbélrák kialakulásával is.

 

Áttörés a rák kezelésében

©FreeImages.com/dave gostisha

Súlyos betegségek elkerülése érdekében tehát az alacsony koleszterin-bevitelen kívül rendkívüli jelentőségű a magas rostbevitel, és a megfelelő probiotikumok szedése is.

Javaslatok:

 1. Folytassunk csökkentett húsfogyasztással járó, zsír- és koleszterinszegény, valamint egészséges, rostdús keményítő-forrásokban, friss zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrendet.
  • Erről az Okos Étrendről szóló cikkeben és csoportban található bővebb információ.
 2. Minden étkezésre legyen jellemző magas rostbevitel. Tapasztalatom szerint ez a rost pótlására alkalmas termék az egyik leghatékonyabb a széklet állagának, és a gyakoriságának optimalizálásában is. Olyan szerencsés keverék, aminek kevés a mellékhatása, de a bélmozgást mégis javítja, jótékony baktériumok számára tökéletes táptalaj. A termék vízoldható rostokat tartalmaz. Minden étkezés előtt körülbelül 20-30 perccel 1 teáskanállal javasolt bevenni.
 3. Minden sütemény receptjét módosítsuk plusz rostforrások hozzáadásával. Erre alkalmas az egyik leghatékonyabb koleszterinszint-csökkentő rost a zabkorpa. Kényelmes használni a zabrostot is.
 4. Továbbá fontos a megfelelő probiotikum napi pótlása. Probiotikumokat lehetőleg üres gyomorra, étkezésektől elkülönítve vegyük be. Probiotikum megválasztásánál fontos szempont a magas élőflóra tartalom, továbbá lehetőleg ne biogén aminokat termelő törzsekből álljon. A probiotikumok szupersztárjai immunerősítésben és hangulatjavításban: L. Paracasei. L. Plantarum, L. Rhamnosus és a Bifidobaktériumok. Megítélésem szerint a jelenleg kapható egyik legjobb összetételű termék a Renew Life Extra Care Ultimate Flora Probiotic 50 Billion Live Cultures.

Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket az IHerb oldaláról rendelem. Minőségben és a szállításban is nagyon megbízhatóak, olcsók. Az NSR764 kód érvényesítésével 5% kedvezményt kaphatsz az első vásárlás végösszegéből. Ha támogatni szeretnéd vagy a munkámat, cikkeimet kellően értékesnek találod, akkor iHerb vásárlásaidnál a kosárban lévő kiírás (Discount valid for first time customers only) ellenére később se feledkezz meg az NSR764 kódról. Ez a motivációm. Köszönöm, ha figyelemmel vagy rám. A rendelésről és a vámhatárokról az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. írásomban olvashatsz.

Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket.

Ha meg akarod ismerni az Okos Étrend  egészségmegőrzési módszert és szívesen barátkoznál hasonló érdeklődésű emberekkel, akkor a Facebookon alakult erre egy csoport, ahol recepteket, praktikákat és kitűnő társaságot találsz:

https://www.facebook.com/groups/Okosetrend/

Laczkovich Hegedüs Eszter

A cikk és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Másolása, felhasználása, sokszorosítása, nyilvánosságra hozatala csak a szerző hozzájárulásával és a forrás feltüntetésével lehetséges. Ha szeretnéd közzétenni a látottakat, kérlek írásban fordulj a kapcsolat link alatt a szerzőhöz, ahol tüntesd fel, hol és milyen formában szeretnéd a tartalmat felhasználni. A szerző ha úgy gondolja saját mérlegelés után írásbeli engedélyt adhat. Minden jogtalan felhasználó ellen élünk a jogorvoslat lehetőségével.

© Minden jog fenntartva. Copyright by www.zoldhaz.info

 

 
 

Így támogathatsz pénz nélkül árván maradt kis állatokat

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása