Áttörés a rákkutatásban

A bélrendszer baktériumflórájának a mellrák kialakulásában játszott szerepét vizsgálja a Debreceni Egyetem MTA-DE Lendület Sejtmetabolizmus kutatócsoportja. Négyéves kutatómunka eredményeként a szakemberek olyan változásokat figyeltek meg emlődaganatos betegek bélflórájában, amelyek jelentős előrelépést jelenthetnek a betegség okának megértésében. A tudósok megfigyelései szerint egy egészséges ember baktériumflórája folyamatosan termel egy bizonyos másodlagos epesavat, a rák kialakulás ellen védőhatású litokólsavat. Ennek szintje jelentősen csökkenhet például emlőrák esetén is. Az összefüggés olyan mértékű, hogy a rák kimutatásban segítség lehet a széklet litokólsav tartalmának vizsgálata. Ez egy új és hatékony rákdiagnosztikai eszköz lehetőségét tárja fel.

A rák kialakulása és a felborult bélflóra között tehát közvetlen összefüggés van. Ez lehetőséget nyújthat új, preventív eljárások alkalmazásában is.

Epesavak jelentősége

Az epesavak fontos feladata, hogy a vékonybélbe került táplálékban található zsírokat emulgeálják, azaz apró, már emésztésre is alkalmas, emésztőenzimek számára elérhető cseppekre válasszák szét.

Ezenkívül az epesavak képzése fontos a koleszterinürítés szempontjából is, ugyanis maga a koleszterin nem oxidálható a szervezetben szén-dioxiddá és vízzé, ebben a formában viszont egy része képes a széklettel távozni. A nem eltávozott epesavak közvetlenül növelhetik tehát a koleszterinszintünket.

A megnövekedett koleszterinszinttel viszont több probléma is adódik.

 1. Csökkentheti a vázizomzat inzulinérzékenységét, azaz cukorbetegséget és inzulinrezisztenciát is okozhat.
 2. Továbbá növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Megnövekedett mennyisége ugyanis az erek falában oxidált formában lerakódhat.
 3. Növelheti a rákos megbetegedések kialakulásának valószínűségét.

Az epesavak szintézise kettéválik: az egyik reakcióút a kólsavhoz vezet, a másik a kenodezoxikólsavhoz. Ezek az ún. aktivált elsődleges epesavak. Ezek csak konjugálva tudnak kiválasztódni a májból, ezek a konjugált elsődleges epesavak. A bélben viszont dekonjugálódnak (kólsav és kenodezoxikólsav, elsődleges epesavak keletkeznek), majd bakteriális enzimek hatására a 7. szénatomról leválik a hidroxilcsoport, így keletkeznek a másodlagos epesavak (a kólsavból dezoxikólsav, a kenodezoxikólsavból litokólsav).

Az epesavak ürítésének, azaz a koleszterinszint csökkentésének alappillére a széklettel is kiválasztható, nem visszaszívható másodlagos epesavak létrehozása, ebben bizonyos jótékony baktériumok és a megfelelő rostbevitel lesz szervezet segítségére.

A jótékony baktériumok megfelelő közegben (rostdús táplálkozás esetén) az epesavakból litokólsavat hoznak létre, ami a bélből már nem visszaszívható, így csökkentik közvetlenül a koleszterinszintet, védhetnek a rák, a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia és szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásától. Egészséges koleszterinszint megfelelő bélflóra kialakításával érhető el.

A rostokban szegényebb étkezés jelentősen súlyosbítja a magas koleszterinszintből adódó problémákat. A megfelelő rostokban gazdag étkezés ugyanis csökkenti a káros dezoxikólsav felszívódását. Ez egy olyan veszélyes másodlagos epesav, amelyek jelentősen csökkenti az epekoleszterin oldékonyságát, ezzel elősegíti az epekövek kialakulását, ráadásul rákkeltő DNS-károsodást okozhat, így kapcsolódik a rostszegény táplálkozás a vastagbélrák kialakulásával is.

 

Áttörés a rák kezelésében

©FreeImages.com/dave gostisha

Súlyos betegségek elkerülése érdekében tehát az alacsony koleszterin-bevitelen kívül rendkívüli jelentőségű a magas rostbevitel, és a megfelelő probiotikumok szedése is.

Javaslatok:

 1. Folytassunk csökkentett húsfogyasztással járó, zsír- és koleszterinszegény, valamint egészséges, rostdús keményítő-forrásokban, friss zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrendet.
  • Erről az Okos Étrendről szóló cikkeben és csoportban található bővebb információ.
 2. Minden étkezésre legyen jellemző magas rostbevitel. Tapasztalatom szerint ez a rost pótlására alkalmas termék az egyik leghatékonyabb a széklet állagának, és a gyakoriságának optimalizálásában is. Olyan szerencsés keverék, aminek kevés a mellékhatása, de a bélmozgást mégis javítja, jótékony baktériumok számára tökéletes táptalaj. A termék vízoldható rostokat tartalmaz. Minden étkezés előtt körülbelül 20-30 perccel 1 teáskanállal javasolt bevenni.
 3. Minden sütemény receptjét módosítsuk plusz rostforrások hozzáadásával. Erre alkalmas az egyik leghatékonyabb koleszterinszint-csökkentő rost a zabkorpa. Kényelmes használni a zabrostot is.
 4. Továbbá fontos a megfelelő probiotikum napi pótlása. Probiotikumokat lehetőleg üres gyomorra, étkezésektől elkülönítve vegyük be. Probiotikum megválasztásánál fontos szempont a magas élőflóra tartalom, továbbá lehetőleg ne biogén aminokat termelő törzsekből álljon. A probiotikumok szupersztárjai immunerősítésben és hangulatjavításban: L. Paracasei. L. Plantarum, L. Rhamnosus és a Bifidobaktériumok. Megítélésem szerint a jelenleg kapható egyik legjobb összetételű termék a Renew Life Extra Care Ultimate Flora Probiotic 50 Billion Live Cultures.

Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket az IHerb oldaláról rendelem. Minőségben és a szállításban is nagyon megbízhatóak, olcsók. Az NSR764 kód érvényesítésével 5% kedvezményt kaphatsz a vásárlások végösszegéből. Ha támogatni szeretnéd vagy a munkámat, később se feledkezz meg az NSR764 kódról. Ez a motivációm. Köszönöm, ha figyelemmel vagy rám. A rendelésről és a vámhatárokról az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. írásomban olvashatsz.

Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket.

Ha meg akarod ismerni az Okos Étrend  egészségmegőrzési módszert és szívesen barátkoznál hasonló érdeklődésű emberekkel, akkor a Facebookon alakult erre egy csoport, ahol recepteket, praktikákat és kitűnő társaságot találsz:

https://www.facebook.com/groups/Okosetrend/

Laczkovich Eszter © Minden jog fenntartva. Copyright by https://www.zoldhaz.info

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása