Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!

Táplálkozási szokások szerepe a külső megjelenésben

Sokszor hallottuk az a szólást, hogy azok vagyunk, amit megeszünk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy szervezetünk csak azokból az építőkövekből tudja felépíteni önmagát, amelyek a rendelkezésére állnak, azaz elfogyasztjuk őket. Ahhoz, hogy szép legyen a küllemünk, megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyagot kell juttatnunk a szervezetünkbe és biztosítanunk kell azt is, hogy ezeket hasznosítani tudja.

Az új sejtek képződéséhez testünkben anabolikus (újjáépítő) állapotot kell fenntartanunk. Ezt a testünkben leginkább három dolog befolyásolja: a pajzsmirigyünk aktivitása, a tápanyagbevitel, illetve annak hasznosulása.

Szervezetünk az aktív pajzsmirigyhormonok hatására több fehérjét épít a bevitt aminosavakból a sejtek megújítására és az új sejtek felépítésére, növeli a sejtekben a felhasznált oxigén mennyiségét. A fehérjék termelése az izomépítésben és a regenerációban is meghatározó, nem csak a bőrünk, körmünk és hajunk állapotában nagy jelentőségű. A szép, ránctalan bőr egyik legfontosabb belső tényezője tehát a pajzsmirigy egészségének fenntartása és aktiválása. Ennek módjáról a Hízlaló fogyókúrák című cikkben olvashatsz többet. Nem létezik olyan ránctalanító csodaszer, ami tényleges hatást fejt ki, ha közben csökkent pajzsmirigyfunkcióval bírunk. A csökkent pajzsmirigyfunkció a katabolikus, azaz a lebontó folyamatoknak kedvez, amely miatt a bőrünk a kollagén tartalmából folyamatosan veszíteni fog, közben a haj minősége és mennyisége is romlik. A lebontó folyamat eredménye, tünete lehet az is, hogyha ízületi problémáid, nehezen gyógyuló sérüléseid vannak.

Katabolikus hatások:

 1. Kalóriamegvonásos diéták miatt a szervezet energiát és alapanyagot spórol és felhasználja a meglévő fehérjéket, az izmot, a kollagént és az ízületeket a kellő mennyiségű energia visszapótlására. A szénhidrátigényes szervek szénhidrátszükségletét fehérjék lebontásával fedezi. Természetesen az említett okból az izomépítő sport és a kalóriamegvonás sem összeegyeztethető. A kalóriamegvonás továbbá immunelnyomó hatású, ami a krónikus gyulladások kialakulásának kedvez, ezt természetesen a bőröd és hajad állapotát is befolyásolja, továbbá hormonális zavarokat is okoz, hiszen az éhezés hatására nagyobb mennyiségben termelődő stresszhormonok minden hormonra gátló hatásúak. 
 2. A különféle pszichoaktív izgatószerek (a kávé, kakaó, csokoládé, kóla, energiaitalok, fekete, fehér és zöld tea, pyruvat, maca, guarana) hatnak az adrenalinszintre, noradrenalinszintre és kortizolszintre. Ezek mindegyike gátolja a pajzsmirigy működését, ráadásul zsíros étrend mellett fokozza az inzulinrezisztenciát is. Ne fogyassz pszichoaktív izgatószereket, ha szép bőrt és hajat szeretnél! Mj: Általában igaz, hogy a pajzsmirigy-alulműködését fokozza minden olyan hatás, ami tartósan és túlzott stresszválaszt okoz, a pajzsmirigy-alulműködése pedig gyorsítja az öregedést. A túlzott stressz a nőknél elférfiasodást, férfiaknál elnőiesedést válthat ki, mindegy, hogy éhezésből vagy egyéb stresszt fokozókból adódik. 
 3. Sok helyen olvasható, hogy a vacsora kihagyása egészséges, holott az egy napon belüli átmeneti éhezés is gátolhatja a pajzsmirigyet, növelheti a szervezeten belüli fehérjék lebomlását.
 4. Szénhidráthiányos étrendek is öregítik a külsődet, ugyanis ha a szénhidrátigényes szerveket éhezteted, akkor katabolizmusnak kedvezel, mert megemelkedik stresszhormonszinted.
 5. Túlzásba vitt sport sem kedvez a szépségednek, hiszen valószínűsíti a tápanyaghiányos bevitelt, így a lebontási folyamatoknak kedvezhet. Ha aktívan sportolsz, akkor légy figyelemmel az erősen megnövekedett tápanyagigényedre, és minden edzés után töltsd vissza a glükózt keményítő forrás (pl. rizs) formájában, hogy ne kelljen a szervezetednek fehérjét bontania a megfelelő vércukorszint biztosításához. Éhezve, kalória megvonással pedig soha ne sportolj, ugyanis súlyosbítja a kedvezőtlen hatást!
 6. A zsiradékban gazdag étkezés is inzulinrezisztenciát alakíthat ki. Az inzulinrezisztencia és cukorbetegség szintén katabolikus állapotoknak kedvez, hiszen a sejtek tápanyagellátása ilyen esetben akadozik, mert az inzulin hatására nem tudnak kellő mennyiségű glükózt felvenni. Ez egy olyan sejtszintű éhezéses állapotot hoz létre, amivel ennek ellenére túlsúlya lehet valakinek, ilyenkor a gyakorlatban szinte minden sejt éhezik, kivéve a zsírsejteket. Ez az állapot persze a lebontási folyamatoknak kedvez. Az omega6 és omega3 olajok, bizonyos telített zsírsavak (sztearinsav) nagyobb mennyiségű fogyasztása továbbá immunelnyomó hatású, amelyek a krónikus gyulladások kialakulásának kedvez.
 7. A túlzott fehérjebevitel is stresszfokozó. A fehérjék aminosavakból épülnek fel. Az aminosavak közül az aszparaginsav, a glutaminsav, glutamát serkentő hatású neurotranszmitterek. A tiramin a tirozin aminja, a hisztamin a hisztidin aminja és a lizin (közismert glutamát prekurzor) is élénkítő hatású. A fehérjékből származó nagy mennyiségű serkentő neurotranszmitter megemeli a stresszhormonok szintjét, továbbá a magas fehérjetartalmú étrend gyakran szénhidrátmegvonással jár. Ilyen esetben a szervezet fehérjékből állítja elő a létfontosságú szervek (máj, agy) működéséhez szükséges glükózt, de a májnak ehhez megint glükózra van szüksége, a máj túlzott leterheltség pedig az egyéb méregtelenítő funkciók kárára történik, ez a külsődre is hatással lesz. A szükségletet meghaladó fehérjebevitel nem támogatja a teljesítményfokozást és az egészséget sem, dehidrációt, fáradékonyságot, ingerlékenységet és más kedvezőtlen jelenségeket idézhet elő, látens vagy tekintetbe nem vett ismert vesebetegségek esetén pedig ez a probléma is felszínre kerülhet, súlyosbodhat.  Mj: A 3 g/ttkg/nap-os fehérjebevitel akár az emberi szervezet fehérjefeldolgozó-képességét is meghaladhatja.
 8. A túl alacsony fehérjebevitel is katabolikus, hiszen csak fehérjékből lehet struktúrákat építeni: hajat, körmöt, izmokat, ízületeket, kollagént, stb.
 9. Az alvászavar is stressz növelő, rontja a pajzsmirigyfunkciót, inzulinrezisztenciát okoz, így öregít. Érdemes Az alvászavar okai és kezelése című cikket elolvasnod, sokan ugyanis nem is tudják, hogy ebben szenvednek, mert az alvás hossza megfelelőnek tűnhet, pedig a kávéfüggés és a napközbeni fáradtság ennek egyértelmű jele. A nem megfelelő hosszúságú vagy felszínes alvás a szépségedre és a testsúlyodra is nagy hatással van. Nem véletlenül mondták nagyszüleink, hogy az alvás a legjobb szépítő „csodaszer”.

Az előbbi katabolikus hatásokat minden olyan embernek érdemes átgondolnia, aki valamilyen okból az anabolikus folyamatoknak kedvezne a szervezetében, például testépítőknek, műtétekből, sérülésekből való felgyógyuláskor, gyulladások esetén, ízületi megbetegdések esetén. Ne dőlj be az olyan testépítőknek forgalmazott szerek átmeneti teljesítményt fokozó hatásának, ami ezt a stresszhormonok növelésével éri el. Tartós alkalmazásuknak súlyos ára lesz a pajzsmirigyedre nézve, így hosszabb távon a kívánt anabolizmus helyett a katabolizmusnak kedvezhetsz.

T(együk) magunkat széppé!

A megfelelő tápanyagbevitel az egyik legfontosabb külső szépséget meghatározó tényező, ugyanis nem mindegy, hogy milyen összetételben és minőségben fogyasztod el a napi kalóriamennyiséget. Tanácsok a szépítő étrendedhez:

 1. Ne legyél kalóriadeficiten vagy túlzott kalóriabevitelen sem, pont annyit fogyassz a táplálékokból, amire ténylegesen szükséged van! Ha szép bőrt és hajat szeretnél, akkor táplálkozz egészségesen és inkább a pajzsmirigyfunkcó gyorsításával érd el a fogyást!
 2. Hagyd el az izgatószereket, ne dohányozz, ne használj drogokat és ne fogyassz alkoholt!
 3. Egyél naponta legalább háromszor, ne hagyd ki a vacsorát vagy a reggelit sem! Ha hajlamos vagy a munka miatt elfeledkezni az evésről, akkor állítsd be a telefonon, hogy figyelmeztethessen.
 4. Legyen az étrendedben kellő mennyiségű rostban gazdag keményítőforrás, ami elegendő a napi energiafelhasználás fedezésére. A keményítők amilózból és amilopektinből állnak, ezek emésztés közben glükóz molekulákká bomlanak. A glükóz a sejtek számára az optimális energiaforrás, ez biztosítja a megfelelő működésüket. Hiányában, megvonásakor éhezés alakul ki, ami a korábban említett lebontó folyamatoknak kedvez. Ideális esetben a leginkább keményítő alapú szénhidrátbevitel a napi kalóriabevitel 67-75%-át teszi ki (kalóriában értve tehát). Egészségesebb, ha leginkább a keményítőforrásokból biztosítod a szükséges glükóz bevitelt, ilyen például a rizs, a burgonya, a hüvelyesek, a hajdina, stb., ezek ugyanis hosszabb távú és egyenletes energiaellátást biztosítanak. Kölest és kölesféléket viszont ne fogyassz, ugyanis gátolja a pajzsmirigyedet!
 5. Legyen kellő mennyiségű és megfelelő minőségű fehérjebeviteled! Fehérjék megválasztásánál fontos, hogy lehetőleg zsírszegény forrásokat válassz, a magas zsiradékbevitel rontja az inzulinérzékenységet, megakadályozza a sejtjeid megfelelő energiaellátását. A bevitt fehérjékből tud a szervezet struktúrákat építeni, ilyen a kollagén, az izom, a haj és a köröm is. Az optimális fehérjebevitel aránya 12–15 % kalóriában értve. Erősportokban és hosszan tartó, főleg állóképességi sportokban, alapozó időszakban ennél nagyobb arányú (15–20 %). Ha az ajánlásnál kevesebb a napi fehérjebeviteled, akkor megfelelő választás a szervezet számára hasznosítható L-sztereoizomer aminosavakat tartalmazó, alacsony zsírtartalmú és kímélő eljárással készült fehérjekivonatok fogyasztása. Nők esetén általában napi 20-30 g plusz fehérje pótlás általában már megfelelő. A tejsavóprotein könnyen emészthető és nagyon jó biológiai hasznosulású és finom.
  • Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket az IHerb oldaláról rendelem. Minőségben és a szállításban is nagyon megbízhatóak, olcsók. Az NSR764 kód érvényesítésével 5% kedvezményt kaphatsz az első vásárlás végösszegéből. Ha támogatni szeretnéd vagy a munkámat, cikkeimet kellően értékesnek találod, akkor iHerb vásárlásaidnál a kosárban lévő kiírás (Discount valid for first time customers only) ellenére később se feledkezz meg az NSR764 kódról. Ez az egyetlen motivációm. Köszönöm, ha figyelemmel vagy rám. A rendelésről és a vámhatárokról az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. írásomban olvashatsz.

   Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket.

  • Ajánlott fehérjeporok a fehérjehiány pótlására, a szervezet struktúráinak felépítéséhez (haj, bőr, köröm, ízületek, izmok), zsírszegény forrásból, L-sztereoizomer aminosavakkal:
  1. Now Foods borsóprotein (tapasztalatom szerint nem annyira ízletes, viszont vegán)
  2. Now Foods rizsprotein (tapasztalatom szerint nem annyira ízletes, viszont vegán)
  3. NutriBiotic Rice Protein Vanilla (kímélő eljárással készített L-sztereoizomer, cukor és édesítőktől mentes vaníliás protein, finom, vegán)
  4. Now Foods tejsavófehérje izolátum
  5. Now Foods tejsavófehérje koncentrátom
  6. Now Foods bio tejsavófehérje koncentrátum
  7. ALLMAX tejavóprotein izolátum
  8. ALLMAX tejavóprotein izolátum
 6. A glicin egy nem esszenciális fehérje alkotó aminosav. A szervezet szerinből elő tudja állítani, de sokszor mindkettőből hiányos a bevitel. A glicin nagy mennyiségben található meg a kollagénben, a bőrben, a csontokban és az ízületekben. Javítja a sejtek megújulását és a haj tápanyag ellátottságát, lelassítja izomszövetek és a kollagén lebomlását és elősegítik a szervezet regenerálódását, így az egyik legfontosabb szépítő, építő, fiatalító aminosav. A kor előre haladtával a bőrben lévő kollagén felezési ideje gyorsul, ennek köszönhető, hogy a bőr egyre gyorsabban veszít a teltségéből, petyhüdtté, ráncossá válik. A glicin ezt a folyamatot jelentősen lelassíthatja. Szedése sok esetben a már meglévő bőr- és hajproblémák hatékony megoldása is lehet, ilyen a hajhullás, haj elvékonyodása, de a korai ráncosodás is. Glicin pótlására csak a gyógyszerészeti tisztaságú termékek felelnek meg. Érdemes kollagén kivonatokról is említést tenni, mert számos helyen arról olvashatsz, hogy a bőr kollagén termelését elősegíti. A kollagén glicin tartalma körülbelül 35%, jótékony hatását leginkább ennek köszönheti. Ezeket a kivonatokat viszont hosszas főzéssel vagy a fehérjék L-sztereoizomériáját szintén nem kímélő kémiai eljárással távolítják el a magas kollagén tartalmú állati szövetekből (bőr, csont, ízületek), így az aminosavak jelentős része biológiailag értéktelenné válik, sőt akár potenciális veszélyforrás is lehet a D-sztereoizomériájú aminosavak toxikus hatása miatt. A kollagénnél jóval hatékonyabb és biztonságosabb bőrszépítő a gyógyszerkönyvi tisztaságú glicin kivonat. Íze a kristálycukorhoz hasonló, általában adagonként 3-5 g már kellő bevitelt biztosít. Érdemes nem önmagában, hanem fehérjeforrással (például fehérjeturmixszal) fogyasztani és fokozatosan bevezetni az étrendbe a használatát. A glicin a máj munkáját is támogatja, így hatékony például a kellemetlen izzadságszag kezelésében is. Csak megfelelő tisztasági fokkal rendelkező terméket érdemes megvenni, a gyógyszerkönyvi minőséget a csomagolásra ráírják. Ajánlott termék:
  1. Now Foods glicin por
 7. A zsiradékbevitel a szépítő étrendben erősen korlátozott, 10-15% a legmegfelelőbb, a 21%-ot pedig ne lépje túl. A zsiradékok bevitelét nem érdemes ennél jobban megvonni, mert bizonyos hormonoknak, a sejtek falának és például az epesavaknak is alapanyaga, de lehet megfelelőbben megválasztani. Alacsony zsiradékbevitellel biztosítható a sejtek megfelelő inzulinérzékenysége, ez szükséges az anabolikus folyamatok fenntartásához, ráadásul bizonyos zsírsavak nagyobb mennyiségben fogyasztva immunelnyomó hatásúak, így kedveznek a gyulladásos folyamatoknak is. Ilyen például sztearinsav (ez leginkább az állati zsiradékokban, mint a zsírban gazdag tejtermékekben, tojásban, zsíros húsokban, shea és kakaóvajban található nagyobb mennyiségben), omega6 zsírsavak legtöbbje (az olajos magvak általában magas omega6 tartalmúak), így az étrend megválasztásakor leginkább ezek bevitelének minimalizálása a cél. Mj: Inzulinrezisztencia esetén a gyógyulásig 10-15% zsiradékbevitel javasolt. Ez 22-33g napi bevitelt jelent napi 2000 kcal fogyasztása esetén. 2000 kcal az átlagos nő kalóriaszükséglete.
 8. Csak minimális mennyiségben fogyassz magas omega6 és sztearinsav tartalmú zsiradékokat és magvakat, mert fokozzák szervezet gyulladásszintjét is! Nem javasolt magas omega6 tartalmú zsiradékok: szőlőmag, napraforgómag, kukoricacsíra olaj, búzacsíra olaj, szójaolaj, dió, mandula, pekándió, brazil dió, tökmag, fenyőmag, mák, földimogyoró, szezámmag, stb. Magas sztearinsav tartalmú zsiradékok: állati zsírok, kakaóvaj (csokoládé), sheavaj. Ezek hatására nő a szervezeted gyulladásszintje, így számos egészségügyi probléma forrásai, ami természetesen a bőrön is okozhat tüneteket.
 9. Hozzáadott zsiradékforrásnak az alacsony sztearinsav és omega6 zsírsav tartalmú alapanyagok lesznek megfelelőek. Sütésre az extra szűz változatokat ne válasszuk még ezekből sem, mert a füstpontjuk alacsony így könnyen oxidálódnak.

  Tekintsük azokat a zsiradékokat, amelyek fogyasztásban a napi korlátozás csak a napi zsiradékbevitelt formájában van (10-21%).

  1. olívaolaj;
  2. canola olaj (magas omega9 tartalmú repceolaj);
  3. kókuszolaj (sütéshez nem annyira alkalmas);
  4. rizskorpa olaj;
  5. pórsáfránymagolaj;
  6. magas olajsav tartalmú napraforgóolaj (ezt feltüntetik a dobozon, én a Metro Nagykereskedelemben láttam ilyen olajat, de csak nagyobb kiszerelésben sajnos);
 10. Ne fogyassz feldolgozott húskészítményeket, ezek jelentősen növelik a rák kialakulásnak esélyét, és az így bevitt vegyi anyagok semlegesítése a májat is terhelik, ez közvetlenül hat a bőröd és a hajad minőségére. Például a nitritekkel tartósított húsok fogyasztásakor a nitritek a gyomorban az aminosavakkal nitrózaminokat alkotnak. A füstölt húskészítményekben pedig policiklikus aromás szénhidrogének találhatók, hiszen füstölés során hasonló anyagok keletkeznek, mint dohányzáskor. Ha a dohányzást ártalmasnak tartod, akkor a füstölt húsok kerülése ugyanúgy célszerű, ráadásul hasonló okokból.
 11. Naponta fogyassz legalább 500 g vegyesen összeválogatott alacsonyabb fruktóztartalmú nyers gyümölcsöt és zöldséget. Könnyű hozzáférhetőségük miatt hasznosak a frissen préselt zöldséglevek és nyers pürék. Ezek egészségre, szépségre gyakorolt hatása a vitamin- és ásványianyag-tartalmukon kívül elsősorban a magas enzimtartalmuknak köszönhető, így a boltban vásárolható pasztőrözött formák a célnak már nem felelnek meg, ugyanis az enzimek legtöbbje hőérzékeny. Ha eddig nem tulajdonítottál jelentőséget a nyers zöldségeknek és gyümölcsöknek, akkor mától mindig vásárolj magadnak, a vásárlást pedig tervezd meg, és vedd figyelembe a romlandóságot is. Mindig friss és kellően érett, finom és jó illatú termékeket vásárolj és fogyassz! Sajnos ezek beszerzésére a legtöbb esetben a boltok kínálata nem megfelelő. Az ottani választék jelentős részét (barackokat, szilvákat, paradicsomokat, avokádót, stb) éretlenül szedik le, és az utóérett gyümölcsök fogyasztása élettanilag nem kedvező. Piacokról, közvetlenül termelőktől vagy a kertedből ezekből magasabb minőséghez juthatsz. Ha kertes házad van, akkor a szépen gondozott pázsiton elférhet néhány gyümölcstermő bokor vagy fa.

Emésztés tökéletesítése

A megfelelő tápanyagbevitel és ideális eloszlása önmagában még okozhat alapanyaghiányt, ha az emésztés minősége elégtelen. Számos betegség miatt alakulhat ki csökkent emésztőenzim mennyiség, ilyen a pajzsmirigy-alulműködés, de oka lehet a gyomrot és bélrendszert, májat, epét érintő fertőzés, a túl alacsony kalóriabevitel, a felborult bél mikrobiom vagy születési adottság is. Korunkban annyira divatos ételintoleranciák kialakulásának feltétele az elégtelen emésztés, és leginkább a csökkent emésztőenzim termelés. Nem a glutén tehető felelőssé azért, hogy manapság olyan gyakran intoleranciát okoz, hanem az enzimek hiánya. Ilyen esetekben a leggyakrabban fehérjebontás elégtelenségével kell számolni. Ha nincs megfelelő fehérjebontás, akkor nem jut alapanyaghoz a szervezet, katabolikus állapot alakul ki.

Csökkent emésztőenzimszintre utaló tünetek, betegségek:

 1. Puffadás, étkezések utáni nehéz gyomor érzés.
 2. Táplálék intoleranciák (nem az allergiák). Ez valójában csak egy tünete az alacsony enzimszintnek, enzimek pótlásával általában teljesen karbantartható.
 3. Pajzsmirigy-alulműködés. Akinek pajzsmirigy-alulműködése van, nincs megfelelő savtermelése és enzimtermelése sem, és ezért gyakori a táplálék intolerancia ilyen esetekben. A rossz étkezési szokások (zsíros, magas húsbevitel), az állandó fogyókúrák és pszichoaktív izgatószerek miatt nagyon magas a pajzsmirigy-alulműködők száma. Csökkent enzimtermelés miatt pedig ezzel együtt nő a táplálék intoleranciában szenvedők száma is. A pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük című cikkemben olvashatsz többet a témáról.
 4. Hibás immunválaszon alapuló megbetegedések, mint az allergiák és autoimmun betegségek. Ezekben ez esetekben is az emésztetlen fehérjetöredékek okozzák a fő problémát, mert néhányuk immunszuppresszív hatású, ekkor az exogén opiátok kerülhetnek az jótékony hatású endogén opiátok helyére, mint az endorfin. A glutén és a kazein esetén elégtelen emésztésükkor fehérjetöredékek jöhetnek létre, ilyen a gluteomorphin és a casomorphin. Ezek opioid hatású anyagok. Az endorfin megfelelő működése elengedhetetlen a helyes immunválaszok kialakításában. Nem jelent tökéletes megoldást a glutén és a kazein teljes elhagyása, ugyanis más fehérjék is elégtelenül emésztődnek és fokozzák a gyulladásszintet.
 5. Székrekedés.

Ha fehérjeemésztés nem megfelelő, akkor bizonyos emésztetlen fehérjetöredékek növelik a gyulladást a szervezetben, kialakul az ételintolerancia, amelynek lesznek természetesen bőrtünetei is, mint a pattanások, ekcéma, fertőzési hajlam, pigment foltok, pigment hiány, hajhullás, korpásodás, narancsbőr, stb. Minden krónikus gyulladásos állapot esetén elégtelen fehérjeemésztést kell feltételezni, természetesen akkor is, ha ez a bőrön jelentkezik.

A nők esetén gyakran jelenik meg a narancsbőr. Ez nem csupán esztétikai probléma, ugyanis feltételezhető, hogy kialakulásának oka bizonyos antitestek bőr alá történő beszűrődése, ami gyulladásos reakciót és később pedig rostos plakkokat okoz. A fehérjebontó enzimek erős fibrinolitikus aktivitást fejthetnek ki, azaz nem csak a gyulladást csökkentik, hanem a rostok kialakulását is csökkentik, illetve azok elbontását elősegíthetik, sőt az elégtelen emésztés miatt szervezetben képződött antitestek mennyiségét is csökkenthetik. Magas fehérjebontó enzim tartalmú gyümölcsök a nyers ananász és a nyers sárgabarack. A befőtt változatokban nincs mérhető enzimtartalom.

fotó: ©FreeImages.com/Klaus-Post

Ha igazán nagy áttörést akarsz elérni a bőröd és hajad állapotában, akkor minden étkezés mellé fogyassz enzimeket, de például a fehérje tartalmú folyadékoknál se feledkezz meg róluk. Szorulásos problémák esetén is segítség lehet. Érdemes próbát tenni, hogy melyik számodra a legkedvezőbb és javasolt egyszerre több enzimfajtát is szedni, egy vegyes enzimet például bromelain vagy serrapeptase fehérjebontóval, állapottól függően egyszerre akár több szemet. Gyulladásos megbetegedések esetén pedig érdemes még üres gyomorra is fogyasztani ezekből.

Ajánlott fehérjebontó enzimek:

 1. Houston Enzymes vegyes enzimek
 2. Doctor's Best 3000 GDU Bromelain 500 mg nagy dózisú
 3. Doctor's Best Best High Potency Serrapeptase 120,000 SPUs nagy dózisú
 4. Enzymedica SerraGold High Activity Serrapeptase

Betain és pepszin a megfelelő gyomorsav koncentráció biztosításához:

 1. Solaray HCL with Pepsin (silica tartalmú változatokat feltétlenül el kell kerülni, ez csak sztearátos, menteset nem találtam)

Vegyes enzimek:

 1. Healthforce (keményítő, cellulóz, zsiradékok, fehérjék bontása, glikolipidek, glikoproteinek bontása, ez laktoferrinnel nem szedhető)
 2. Healthy-Origins-Digestive-Enzymes-Broad-Spectrum (jó ár-érték arányú, laktoferrinnel nem szedhető, zabrosttal nem szedhető, fehérjék, keményítő, pektin, zsiradék, tejcukor bontó)
 3. Natural Factors (keményítő, maltóz, szukróz, zsiradékok, fehérjék bontása, laktoferrinnel szedhető)
 4. Enzymedica Candidase (fehérjék, nagy mennyiségű cellulóz bontása, laktoferrinnel szedhető, gombás fertőzések esetén ez javasolt)
 5. Enzymedica Glutenease (keményítő, maltóz, szukróz, zsiradékok, fehérjék bontása, laktoferrinnel szedhető)
 6. Now Foods Gluten Digest (keményítő, maltóz, szukróz, zsiradékok, fehérjék bontása, laktoferrinnel szedhető)
 7. Life Extension (keményítő, cellulóz, zsiradékok, laktóz, fehérjék bontása)

A bél egészségre kedvező hatású mikrobiomjának kialakításban és fenntartásban nagyon fontos a megfelelő probiotikumok fogyasztása, és nem utolsó sorban az enzimek termelésében is besegítenek. A patogén bélflóra a máj munkáját is nehezíti, hiszen az így keletkező méreganyagok semlegesítése túlterhelheti, így hormonális zavarokat is okozhat, aminek persze látható jelei is lehetnek a bőrödön (pattanások, pigmentfoltok, ekcéma, hajhullás). A bőröd állapotában hetek alatt látható hatása van a megfelelő bél mikrobiom kiépítésének, és természetesen ebben az esetben is a számodra legkedvezőbb hatásút érdemes megkeresni:

 1. Healthforce Nutritionals Friendly Force the Ultimate.
 2. Kapszulás változata az előzőnek: Healthforce Nutritionals Friendly Force the Ultimate
 3. Enzymatic Therapy Probiotic Pearls Acidophilus 90 Softgels (azoknak, akiknek szorulást okoz az L. Plantarum tartalmú probiotikum)
 4. Táplálékkiegészítőkre érzékenyebbeknek, hisztamin inoleranciásoknak is javasolt, jól tolerálható:
 1. Enzymatic Therapy Probiotic Pearls Acidophilus 90 Softgels (azoknak, akiknek szorulást okoz az L. Plantarum tartalmú probiotikum)
 2. Enzymatic Therapy Probiotic Pearls Women's Digestive Yeast Balance
 3. Enzymatic Therapy Probiotic Pearls Complete
 1. Jarrow Formulas, ideal bowel support (10 milliárd/ kapszula) (ekcéma esetén javasolt)

Mj: Ne szedj hisztamin, tiramin termelő baktériumokat, főleg ne magukban: Enterococcus faecalis, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus casei, Lactobacillus reuteri, Klebsiella pneumoniae, Lactobacillus helveticus, stb. A megnövekedett hisztaminszint ugyanis fokozza a stresszt, azaz növeli a katabolizmust. Ugyanezért ne egyél ismeretlen eredetű baktériumok, gombák segítségével erjesztett élelmiszereket, sem növényeket (savanyú káposzta, kombucha), sem állati eredetű termékeket (kolbász, sonka, sajt, szalámi).

A szépítő bél mikrobiom kiépítésének feltétele a megfelelő minőségű rostok bevitele is. A rostok pótlása segíti az ideális testsúly kialakítását, az emésztési problémák gyógyulását, gyulladáscsökkentő hatású, javítja az immunrendszer működését és támogatja a máj méregtelenítő funkcióját is. 

 Érdemes kikísérletezni a számodra legmegfelelőbb rostforrást, ezek keverhetők is, viszont ekkor se használj egy étkezéshez 2,5-4 g-nál többet. Ajánlott termékek:

 • Zab rost. Étkezések előtt 3g zabrost fogyasztása javasolt.
 • Glükomannán. Ebből minden étkezés előtt fél teáskanál glükomannán tegyünk 3 dl folyadékba és csak teljes zselésedés után fogyasztjuk, különben olyasmit is felszívhat, amit nem akarunk (emésztőenzimek, gyomorsav, vitaminok). A napi adag maximuma 13 g, egyszerre maximum 4 g fogyasztható. A linkelt tiszta glükomannán ritkábban okoz puffadást, ha ilyesmit tapasztalsz, akkor csökkentsd az adagot vagy válassz más rostfélét.
 • Acacia rost. Étkezések előtt 2,5g acacia rost fogyasztása javasolt.
 • Vízoldható vegyes rostok (étkezésenként 3-5 kapszula)

Antioxidánsok hatása

A szabad gyökök a szervezet szinte összes molekuláját károsíthatják, pl. a fehérjéket, a lipideket, a kollagént, a DNS-t és a géneket is. Az antioxidánsok a szabad gyököket semlegesítik, ezáltal vigyáznak a meglévő kollagénre, segítik a DNS védelmét. Antioxidánsok, mint például a β-karotin, az astaxanthin, az E-vitamin, a C-vitamin, a Q10 koenzim védelmet nyújt a szövetkárosodás ellen a makrofágok, monociták és granulociták aktiválásával, valamint elnyomja a gyulladáskeltő citokinek aktivitását. Így tehát kiemelkedő szerepük van a fiatalos megjelenés megtartásában és a gyulladásos folyamatok kordában tartásában.

A legjobb vegyesen szedni az antioxidánsokat, mert egy-egy antioxidáns túladagolásával akár ellentétes hatást is elérhetsz. A megfelelő minőségű, vegyes antioxidánsok nagyon fontosak a szervezet számára, mert a reaktív gyökök sejtmutációt okozhatnak, így rák kialakulásában jelentős szerepük van.

A C-vitamin a legfontosabb vízben oldódó antioxidáns, több fontos enzimrendszer alkotóeleme a testi folyamatokban. Egy átlagos felnőtt szervezete 20mg/kg C-vitamint, vagyis egy 60 kilós ember körülbelül 1200 mg C-vitamint tárol. Egészséges állapotban bevitel hiányában ennek 2-3%-át veszítjük el naponta (körülbelül 24-36 mg-ot), és ha a szervezet C-vitamin tartalma 300mg alá süllyed, akkor lép fel a skorbut. Súlyosabb fertőzés, különösen az emésztőrendszert érintő betegség esetén napi több ezer mg-ot is elérheti C-vitamin felhasználás. Egyszerre viszont körülbelül 300 mg C-vitamin képes teljes mértékben felszívódni, utána már gyengén, csupán logaritmikus mértékben nő a felszívódás, még nagyobb mennyiség bevitele esetén is csak 500 mg-nál tetőz, az ennél nagyobb bevitel tehát a bélsárban marad. Betegség esetén naponta többször (6-8 alkalommal) 300-500 mg-os dózisokkal érdemes támogatni a szervezetet, egyszerre többel nincs is tehát értelme.

Tévedés tehát a több ezer mg-os napi bevitel egészséges embernek? Igen, mert egyrészt az ember képes az oxidált C-vitamint visszaalakítani a sejteken belül, erre viszont a legtöbb állatfaj nem képes, és rendkívül jó a megőrző képességünk, mert más főemlős fajok 10-20-szoros C-vitamin bevitel mellett produkálják ugyanazt a vérszintet, mint az ember, így csak szükséges esetben szabad napi 500 mg-os bevitel fölé menni. C-vitaminból pedig az sem mindegy, hogy milyet minőséget választunk, ugyanis vannak olyan C-vitaminok, amelyek növelik a hisztaminszintet, hiszen hisztamintermelő törzsekkel állítják elő őket, illetve nem megfelelő a tisztasági fokuk. Ezek az arra érzékenyeknél ideges tüneteket okozhatnak. Jobb minősítésekkel rendelkező gyártótól vásárolni. Az egyszerre 500 mg-nál nagyobb bevitel pedig a jótékony bélflórát is károsíthatja, így növelheti a gyulladásnövelő hisztaminszintet.

Az E-vitamin egy elismert, zsiradékban oldódó antioxidáns és sejtvédő, hatásos öregedésgátló, gyulladásgátló, fenntartja a bőr hidratáltságát és rugalmasságát. Leginkább az egyes sejtek sejthártyáját védi, hozzájárulva az öregedési folyamatok gátlásához. Több fajtája ismert, mint alfa, béta, delta és gamma-tokoferolok, de a jelenlegi kutatások arra mutatnak rá, hogy nem mindegyik szedése kellően jótékony, a vegyes és természetes tokoferolok tekinthetők biztonságosnak. A gamma-tokoferol gyulladásellenes és rákellenes, míg a mesterséges alfa-tokoferol szedésének veszélyei is lehetnek.  A természetes gamma-tokoferol hatásosabban csökkenti a rák és a szívbetegség kialakulásának esélyét, mint a természetes alfa-tokoferol, így minden esetben vegyes és természetes tokoferolokat érdemes előnyben részesíteni. Érdemes megemlíteni az E-vitamin más vegyületeit is, a méltatlanul hanyagolt tokotrienolokat. Ezek elősegítik az új artéria kialakulását egy stroke után, csökkentik a homociszteinszintet, javítják az inzulinérzékenységet, megvédik az agyi áramköröket, és megakadályozzák a csontvesztést. Tokoferolokkal együtt szedve sokkal hatékonyabb az öregedésgátló hatás.

A béta karotin, az A-vitamin provitaminja a szem és a bőr működésének egészségét is óvja a különböző károsító hatásoktól. Erőteljes antioxidáns aktivitású, véd a szabadgyökök ellen, melyek például az edzés során is nagy mennyiségben képződnek. Mivel az A-vitamin zsírdús állati termékekben fordul elő nagyobb mennyiségben, ezért kiegyensúlyozatlanul összeállított zsírszegény étrend esetén során a szükséglet alá csökkenhet bevitele, amit a zöldségek-gyümölcsök bőséges fogyasztásával, esetleg étrend-kiegészítőkkel karotinként pótolni tudunk

Az astaxanthint segít csökkenteni az öregedés jeleit, a túlzott ráncosodást, a bőrszárazságot, erősít és javítja az állóképességet és a kitartást, edzés után gyorsabb regenerálódást biztosít, csökkenti az ízületi és izomfájdalmakat, javítja a látás élességét, segít megvédeni a bőrt a túlzott napozás során létrejövő szabad gyököktől, javíthatja a napallergia tüneteit. 

A Q10 koenzim megfiatalítja a szervezetet, erősíti az izmokat és igen jótékonyan hat az agyműködésre is, pótlásával gyorsabbá válik a gyógyulás és a szöveti regeneráció. Fontos szerepe van a sejtszintű energiatermelésben. Gyakorlatilag az emberi szervezet mindegy egyes sejtjében megtalálható. Egy olyan enzim, ami alapvető a sejt energiatermelésének folyamatában, egyfajta létfontosságú katalizátor, egyes biokémiai folyamatokat felgyorsít vagy valamilyen más irányba terel. Főleg a sejt energiatermelő gyárában, az ún. "mitokondriumokban" található. Jó eredményeket értek el az öregedés folyamatának lassításában is, továbbá elhízás, candidiasis, sclerosis multiplex, foggyökérbetegségek, fogínysorvadás és cukorbetegség kezelésében. A q10-ből akár napi 1200 mg is kellhet, ráadásul a nagyobb adagok nagyon hamar látszanak a bőrön, pláne ha valaki már nem 20 éves. Ideális esetben 500 mg C-vitaminnal érdemes bevenni, lehet üres gyomorra is, általában nem okoz gondot. Persze jó, ha kisebb adaggal vezeti be valaki, hogy lássa, hogy van-e mellékhatása.

 • Javasolt termékek:

 1. California Gold Nutrition Vitamin C Ugyanez por formában is kapható, előnye, hogy Európai gyártású és minőségű C-vitamin.
 2. Jarrow-Formulas-Famil-E-60-Softgels: Optimális dózisú, kevert tokoferolokkal.
 3. Nutrex Havaii Bioastin astaxanthin (elérhető vegán változat is).
 4. Healthy Origins Triple Strength Astaxanthin 12 mg;
 5. Source Naturals Beta Carotene 25000 IU;
 6. Natulal Factors Q10 (100 mg);
 7. Healthy Origins Q10 (100 mg);
 8. Healthy Origins Q10 nagyobb dózis (600 mg);

Vérkeringés optimalizálása

Ha minden igaz, akkor mostanra már számos olyan információ birtokában vagy, amivel jelentősen javíthatod a bőröd és hajad szépségét, növelheted az anabolizmust. Megismerted, hogy milyen tápanyagokra van szüksége a szervezetednek, hogy hogyan javítsd a felszívódásukat, hogyan csökkentsd a gyulladásszintedet, illetve azokat az antioxidánsokat is, amelyek segíthetik a fiatalos megjelenésedet.

Ahhoz, hogy ezek a tápanyagok eljussanak a megfelelő sejtekhez, a vérkeringést támogatására is szükséged lehet. Számos jele van a nem megfelelő vérkeringésnek: ilyen a narancsbőr, a jól látható hajszálerek, a visszerek, a hajhullás, a fénytelen és fakó bőr, az ödémásodás, a hideg kezek és lábak, a lassú gyógyulás, az erekciós problémák. Nézzük, milyen lehetőségeid vannak!

 1. A megfelelő vérkeringés biztosításában nagy jelentősége van a testedzésnek. Ha eddig nem edzettél és most végre rászánod magad, akkor jelentős hatása lehet a megjelenésedre. A legjobb vérkeringés fokozó a HIIT (High-Intensity Interval Training) edzés. Nem kell nagyon bonyolult dolgokra gondolnod. Ahhoz, hogy felpezsdítsd magad, elég néhány rövid, de nagy intenzitású szakaszt beiktatnod. Ezzel az edzéssel akár 10 perc alatt is végezhetsz. Lényege, hogy néhány perc nagy intenzitású szakaszt váltogatsz pihenő szakasszal. Csak rendszeres gyakorlással érhetsz el látványos eredményt, viszont az első eredmények már néhány edzés után láthatók.
 2. A haj növekedésében és a bőr szépítésében az egyik legfontosabb a keringés serkentése, ez belsőleg is lehetséges. A hajszálerek keringésnek optimalizálásához erre gyakran az edzések mellett is szükséged lehet. A keringést serkentők javítják a vénák állapotát, segítik például az aranyér gyógyulását, hosszabb távon alkalmazva a narancsbőr állapotán is javítanak, és nem utolsó sorban a vékony szálú, ritkás hajat is dúsíthatják. A vékony szálú, ritkuló haj számos betegség tünete, ilyen például a pajzsmirigy-alulműködés, de az esetek jelentős részében örökölt rossz vérkeringésre való hajlam is okozhatja a problémát. A vérkeringés helyreállításával a hajhagymák tápanyaghoz juthatnak, de például a hormontermelő belső elválasztású mirigyek keringése is javulhat, így hormonálisan is segíthetnek kezelni a problémát. Ajánlás:  Dukan Diet Cellulite Control 100 Capsules
 3. Nem annyira köztudott, hogy a hajnak, bőrnek, vénák állapotának és a hormonális problémáknak kezelésében is nagyon hatékony a ginko biloba, és nem csupán a gondolkodást segíti elő. A bőr, haj, köröm kapszulákban szinte soha nem tartalmazzák ezeket a gyógynövényeket, pedig sokszor sokkal hatékonyabbak, mint az azokban alkalmazott összetevők. Ajánlás: 
  1. MRM Ginkgo Biloba 60 mg 120 Veggie Caps
  2. Paradise Herbs Ginkgo Biloba 120 Veggie Caps

A vérkeringés optimalizálásához és a megfelelő sejtszintű hidratáltsághoz szükséges továbbá a megfelelő káliumbevitel is. Erről A kálium rehabilitációja - a sóbotrány rémhíreinek cáfolata című cikkemben olvashatsz bővebben.

Bőrápolás

Különféle anyagok nem kizárólag a táplálkozás útján juthatnak a szervezetünkbe, hanem a krémek segítségével is, hiszen a bőr nem más, mint egy félig áteresztő hártya és mint olyan, bizonyos molekulaméret alatt könnyen átjárható. A növényi zsiradékokat tartalmazó krémek felszívódása bizonyítja, hogy bizony számolnunk az így bevitt anyagok hatásaival is. Az organikus krémek sem jelentenek minden esetben biztonságot. Mire kell tehát ügyelni még?

 1. Az omega6 olajok molekulaszerkezete instabil és ezeket gyakran alkalmazzák nagyobb mennyiségben a krémekben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sokkal könnyebben oxidálódnak az érzékeny kettős kötések és az így keletkezett a lipidperoxidációs melléktermékek pedig a szervezet egészére és a bőr állapotára károsak lehetnek. Bizonyos esetekben negatív hormonális hatásokkal is számolhatunk, hiszen hormonreceptorokhoz kötődő vegyületeket is tartalmazhatnak. A krémekben használt E-vitamin leginkább az olajok tartósítását szolgálják, de valamennyire csökkentik az előbb említett oxidatív hatásokat is.
 2. A korábban említett sztearinsav és omega6 olajok továbbá immunelnyomó hatásúak is, így krémekben is jobb elkerülni őket. Nem javasolt összetevők: shea vaj, kakaóvaj, magas omega6 tartalmú olajok.
 3. Telített növényi olajok (kókuszolaj, mct olaj) és az egyszeresen telítetlenek (pl. olívaolaj, avokádóolaj, argán olaj) általában problémamentesek, így olyan krémeket érdemes használni, amelyek leginkább ilyen alapanyagból készülnek.
 4. Számos krém tartalmaz oxidatív hatású illóolajat, az illóolajok használata a bőrön öregítő hatású, elősegíti az előbb említett lipidperoxidációt is. Jó, ha illatmentes vagy alacsony illóolaj tartalmú krémet használsz, kivéve, ha szándékos terápiás célzattal teszed. A nagy töménységű illóolajok tartós alkalmazása nem javasolt ilyen még esetekben sem.
 5. Ha egy krém pattanást okoz, akkor ne alkalmazd, mert bizonyosan a gyulladási folyamatok kialakulásának kedvez a használata.
 6. Krémeket, testápolókat, de bármilyen kozmetikai szert (rúzsokat is) csak lejárati időn belül kend a bőrödre, mert a megromlott összetevők károsíthatják a bőrödet. A kozmetikumokon látható nyitott tégely ábra egy számmal jelzi azt, hogy felbontás után hány hónapig használható.

Kedvenc bőrápoló termékeim:

 1. Ha igazán friss bőrt szeretnél, akkor az enzimes hámlasztással lehet a legjobb eredményeket elérni, nekem ez az egyik kedvencem, amióta ráleltem: Alba Botanica Hawaiian Facial Mask Pore Fecting Papaya Enzyme, májfoltok halványításában is az egyik legkíméletesebb és leghatékonyabb módszer az enzimes hámlasztás. Ha még hatékonyabb akarsz lenni, akkor akkor kibontott kapszula bromelaint is lehet keverni maszkhoz.
 2. Ekcémás bőr kezelésére is ajánlott hidratáló krém. Téli időszakban ezt használom az arcomra és a kezeimre, mert nem szárad ki, ennek ellenére nem lesz zsírosan fénylő és pattanásokat sem okoz, nagyon jól védi a bőrt a hideg ellen is. Illatmentes, mindkét nemnek ajánlott: Aveeno Active Naturals Eczema Therapy Moisturizing Cream Fragrance Free.
 3. Nourish Organic Renewing Cooling Eye Treatment Avocado Argan Oil  szemkörnyék ápoló krém.

A lista később még bővülni fog, mert csak igazán jókat és kipróbáltakat ajánlom jó szívvel.

Napvédelem

A napvédők esetén sajnos kevés az igazán jó termék, mert a kémiai napvédők több kockázatot is rejtenek, például jóval gyakoribb az általuk okozott allergiás bőrreakció. A legtöbb kémiai fényvédő hatással van a hormonrendszerre, a termékenységre, a spermaszámra, gyakori az ösztrogén hatás, magatartás változást okozhatnak, megzavarhatják a pajzsmirigyet.

A fizikai napvédők, mint a titán-dioxid és cink-oxid, a nano méretű részecskéik miatt óriási kockázatot jelenthetnek, egyébként pont ezek a részecskék tükrözik vissza a káros napsugarakat. A nanorészecskék minden formáját érdemes elkerülni. Okozhatnak a bőrirritációt, sejtmembrán károsodást, oxidatív stresszt, reaktív oxigén (ROS) keletkezhetnek alkalmazásukkor, trombocita aggregáció okozhat, karcinogének, autoimmun folyamatok kialakulsának kedveznek. A nanorészecskék hatására az arginin nevű természetes aminosav átalakult citrullinná, egy nem természetes aminosavvá, amely ellen nagyobb eséllyel termelődik autoimmun ellenanyag. Ez a citrullinálási folyamat vezethet autoimmun állapotok kialakulásához.

Csak garantáltan legalább mikroszemcse méretű ilyen összetevők biztonságosak, ezt a csomagoláson jó esetben feltüntetik, de a gyártók is válaszolnak az ilyen megkeresésekre. A nanorészecske 1-100 nm-es, a mikrorészecske 100–100000 nm-es (0,1-100 \mu m) méretű, 100 nm felett általában nem kell aggódni, mivel egy emberi sejtek átlagosan 10-30 \mu m (10000-30000 nm) méretűek. A nanorészecskék azért jelentenek veszélyesek, mert kis méretük miatt a sejten belüli térbe is bejutnak és oxidációs folyamatokat, DNS mutációt indíthatnak el, a sejteknél két nagyságrenddel kisebb mérettől jelentenek veszélyt. Ezeket a fizikai napvédőket organikus termékekben is használják, de veszélyesebbek lehetnek, mint a kémiai megfelelőik.

Mj: A colloidal silica részecskéket számos kozmetikai termékbe beletesznek 1-5 nm-es tartományba esnek általában, de maximum 100 nm. A colloidal silica esetén csak kis szemcsemérettel lesz stabil a diszperzió (azaz nem ülepszik). Számos kozmetikai termékben használják, érdemes ezeket is kerülni. Nem legfinomabb, de a feltételeknek megfelelő silica mentes fogkrém: Nature's answers.

Én a korábban említett és linkelt astaxanthint használom belsőleges napvédőnek, napi 12 mg-os adag már hatékony. Nyári időszakban szoktam szedni ilyen dózist, így jóval kevésbé hajlamos a bőröm megégésre, néhányan viszont nem tolerálják.

Továbbá természetes napvédőmhöz is teszek belőle. 150 ml extra szűz, organikus kókuszzsírba keverek egy kapszulát (narancsos színt adhat a bőrnek, ha túl sokat teszel bele). A kókuszolaj 7-es napvédő faktorú, de így tíz fölé is feltornászható a napvédelem. Illóolajat nem szabad a napkrémbe tenni, mert oxidatív hatású és nem érdemes nem organikus és nem extra szűz olajat használni, mert azoktól kipattoghat a bőr.

Fontos a leégés elkerülése, mert egy-egy leégés után hetekre, esetleg hónapokra felfüggesztheted a D-vitamin termelését a bőrödben. Én hosszú strandolós napokon mindig alaposan és többször kenem magam az említett krémmel, mert a napégés oxidáció, az oxidáció pedig rákkeltő, a kritikus órákban pedig kerülöm a napsütést és inkább árnyékban maradok. A gyanús anyajegyeket mindig kend egy napblokkolóval, olyanból nincs otthon kikeverhető biztonságos változat. Ugyanis ha ezekben történik oxidáció, akkor nagy eséllyel alakul ki a bőrrák.

Ajánlás:

Haj és bőrbetegségek kezelése

Mint minden esetben itt is az okokat kell nézni. A bőr és hajproblémáknak gyakori kiváltója a nem megfelelő táplálkozás és emésztés, a cikk elején ezekre kitértem, így most a többi lehetőséget veszem számításba.

Sokszor mondják azt, hogy akkor lesz valaki pattanásos, ha nem kap elég oxigént a bőre például egy olajos készítménytől. Ez nem igaz. A paraffinolajjal bekent bőr is csökkenti az oxigén bejutását a bőrbe és mégis jelentősen csökkenti a pattanások kialakulását, sőt gyakran teljesen meg is gyógyítja a bőrt, holott az oxigéntől elzárja a pórusokat, viszont a gyulladást okozó mikroorganizmusoknak általában kedvezőtlen életkörülményeket biztosít. Ha valami pattanásokat okoz, az egészen biztosan nem jó a bőrödnek. 
 
A paraffinolaj mostanában méltatlanul mellőzött. A paraffinolaj tartalmú készítmények hajra és bőrre gyakorolt jótékony hatása már több mint egy évszázada ismert, ugyan a mostani növényi összetevők felé fordult világban egyre kevésbé népszerű. Sajnos az átlagemberek ritkán tudják, hogy mitől kell félni. A kőolajszármazékoknál például policiklikus aromás vegyületeket kell figyelni, de egy gyógyszerkönyvi minőségű paraffinolaj olyan tisztasági fokú, hogy még a babatermékekben és organikus készítményekben is engedélyezik a használatát. A tisztasági foka nagyon fontos, a gyógyszerkönyvi minőséget a kozmetika és gyógyszeripar használja.
 
A folyékony paraffin a kőolaj finomítás melléktermékeként, nehéz alkánokból hátramaradt keverék. A nagy tisztaságú, orvosi célra alkalmazott paraffin elősegíti a bélmozgásokat, így a gyógyászatban enyhe hashajtóként alkalmazzák. Az élelmiszeriparban az élelmiszereket készítő gépsorok kenésére, alkatrészek síkossá tételére, sütőformák kikenésére, valamint az élelmiszerek felületének fényessé tételére (pékáruk, édességek, gyümölcsök esetén) alkalmazzák E905 néven. Napi maximum beviteli mennyiségek nincs meghatározva, ugyanakkor nagy mennyiségben hashajtóként viselkedhet.
 
A paraffinolaj kozmetikaiparban történő elterjedése valamikor a 19-20. századfordulójának környékén Amerikában kezdődött, amikor egy hölgy már szinte a kopaszságig is eljutott és az életének minden szabad percét arra szánta, hogy megtalálja, hogy hogyan gyógyítsa meg magát. Sajnos a hölgy nevére már nem emlékszem, régebben az egyik tudományos csatornán láttam a róla szóló dokumentumfilmet. Állítása szerint álmot látott, ahol elmondta valaki neki, hogy keverjen össze paraffinolajat és tiszta kénport és ezzel gyógyítsa magát. A történet igazságtartalmát nem firtatom, de az bizonyos, hogy óriási üzletet hozott létre az ötlete alapján. Később híresen nagy hajkoronát hordott, és meg is gazdagodott a termékből. Az általa készített hajolajat még mostanában is sokan kikeverik, a paraffinolajhoz 5 tömegszázaléknyi tiszta két kilences tisztaságú (99,99%-os) kénport (lecsapatott vagy lecsapott ként) kell hozzáadni.
 
Azóta számos gyógyászati és kozmetikai termékben használják a hatóanyagot és sokszor próbálják más, drágább összetevőkre fogni a jó hatásokat, de valójában csak azok a hajolajak és krémek lesznek igazán hatásosak, amelyek tartalmaznak nagyobb mennyiségű paraffinolajat. A hatása leginkább abból adódik, hogy meggyógyítja a fejbőrt és bőrt, mert a betegséget okozó kórokozókat és élősködőket kiírtja, életkörülményeiket lehetetleníti el. Például hatékony fejtetű és demodex ellen is, de őszülés esetén is szép eredményekről olvastam. 
 
Azóta persze számos egyéb területen is kiderült milyen jótékony hatású a paraffinolaj. A sokat hirdetett Bio Oil hegek és terhességi csíkok elleni hatékonysága is leginkább ennek az összetevőnek köszönhető, persze nem állítom, hogy egyéb jótékony hatású anyagot is tartalmaz. Megjegyzem, hogy a neve ellenére nem organikus készítmény.
 
A paraffin olaj hatása már egy hét alatt látható. Elősegíti a hegek gyógyulását, halványodását, csökkenti a ráncokat, halványítja a terhességi csíkokat, a repedező sarok ellen nincs is más igazán hatékony megoldás (mert a vastag bőrképződésért is kórokozó tehető felelőssé), enyhíti az öregségi foltokat, a pattanásos bőr ellen is kiváló. Mj: öregségi foltok ellen érdemes kipróbálni az A-vitamin pótlását is.
 
Testápolásnak és bőröd meggyógyításához használhatsz paraffinolajat (petrolleum jelly, paraffinum oil), szinte bármilyen probléma esetén érdemes próbára tenni. Hajra hetente egyszer vagy maximum kétszer alkalmazzuk pakolásnak, a lényeg, hogy a fejbőrt bekenjük vele, legalább 1-2 órán át hagyjuk hatni. Ha van időm, akkor éjszakai pakolásnak használom. A felkent mennyiségekkel legyünk mértékletesek, mert túlzásba vitt használat esetén a lemosása nem egyszerű, és többször samponozzunk. Gyakran a második használat után megszűnik a hajhullás.
 
Hajnövesztésre érdemes megpróbálni a  ricinus-  és paraffinolajos hajolaj vagy babaolaj (1-2):5 arányú keverékét, ez még hatékonyabb lehet a haj gyógyításában (hajhullás korpásodás, rövid élettartam, fejbőr fájdalom, élősködők ellen) és a hajnövesztésben. Akinek komolyabb fejbőrt érintő megbetegedése van, annak javasolt hozzáadnia neem olajat a keverékhez. A neem olajjal vigyázni kell, mert nagyon ritkán allergiát is kiválhat és kellemetlen fokhagyma szagú, különösen az UV fény hatására az oxidálódó kénvegyületek miatt, viszont nagyon hatékony a kórokozók és külső élősködők ellen is. Ha valaki nem bírja a szagát, ki is hagyhatja.
 
Ugyan nem a témához tartozik, de én a saját kertemben 2016 óta direkt növényápolásra javasolt neem olajjal permetezem a növényeket, ehhez összekeverem némi öko mosogatószerrel, majd hígítom. Van olyan hatékony, mint a vegyszerek. Tavaszi lemosásnak paraffinos kénes Agroként használok, így sokkal kevesebb kórokozóval kell számolni, mint más lemosók esetén.
 
Bőr és hajbetegségek esetén szintén érdemes kipróbálni az oregánó és a teafa illóolaját. Ezeket mindig valamilyen zsiradékhoz, samponhoz, krémhez kell keverni, mert oxidálhatja a bőrt.
 
Ajánlott termékek:
 1. Now foods ricinusolaj hajnövesztésre (gyógyszertárakban is beszerezhető)
 2. Organikus neem olaj bőrre, hajra
 3. Direkt növényápolásra, permetezésre javasolt neem olaj. Ez nem használható külsőleg és belsőleg sem.
 4. Ekcémára javasolt nagyon hatékony krém (nem felel meg a bio termékek előírásainak): Aveeno baba krém

Sok esetben a különféle bőr- és hajproblémákat ki nem kezelt fertőzések okozzák. A hagyományos orvosi antibiotikumokon, antivirális szereknek és antimikotikumokon kívül vannak egyéb lehetőségek is.

 1. A fertőzések álatlában nagyobb dózisú (napi 3600 mg feletti) laktoferrinre jól reagálnak, egy kúra 5-15 nap általában, de ismételhető. A lactoferrin egyike az immunrendszer komponenseinek, antimikrobális hatással bír (baktericid, fungicid, virucid). Vashiányból adódó hajhullás esetén is nagyon hatékony, ugyanis segtíi a vas felszívódását. Ajánlott termék: Life Extension Lactoferrin Caps.
 2. Nagyon hatékony a fertőzések kezelésében a bélben oldódó oregáno olaj. Számos emésztési probléma és gyakran gyógyíthatatlannak tűnő betegség esetén segítség lehet, így ezt is érdemes megpróbálni. Ajánlott termék:  Now Foods Oregano Oil 90 Softgels
 3. A grépfrútmagkivonat is hatékony antimikrobális szer, külsőleg és belsőleg is alkalmazható, veszélye, hogy bizonyos gyógyszerek felszívódását és felezési idejét is befolyásolja: NutriBiotic-GSE Grapefruit Seed Extract Liquid Concentrate

Hajnövesztés

A hajhullás és gyors hajnövesztés kérdése mind a két nemben gyakorta felmerülő problémakör. Ahhoz, hogy ezzel kapcsolatban legyen lehetőségünk hatékonyan lépni, először a belsőleg kell biztosítanunk a kellő feltételeket. Ehhez a cikk elején felsorolt tanácsokat érdemes megfogadni az anabolikus állapot létrehozása érdekében, illetve a belső vérkeringés fokozással, sok esetben az előbb említett paraffin olajos pakolás is megoldást nyújthat a hajnövekedés támogatásában.

Ha már egészségesek vagyunk, akkor is szükség lehet arra, hogy kicsit külsőleg is besegítsünk a hajhagymák tápanyagokhoz való juttatásában. Persze erre is van lehetőség, helyi vérkeringés fokozással:

 1. Vérkeringés fokozó keverék házilag, ezt naponta a hajhagymákhoz kell csepegtetni, majd kicsit bedörzsölni. A tapasztalataim szerint körülbelül kétszeres lesz a hajnövekedés.
  1. Capsaicin kivonatból 3-5 egész pipettányit teszek 150 ml forralt vízhez. A capsaicin az erőspaprika kivonata, helyi vérbőséget okoz. Nagyon ügyelj, hogy a szemedbe ne kerüljön. Christopher's Original Formulas Hot Cayenne Extract 30-ml
  2. A niacin a dermális Langerhans sejteken kereszül indukál kipirulást. GPR109A receptrort aktiválva, arachidonsav és a prosztaglandinok kibocsátását hozza létre. Ez helyi vérbőséget okoz. Én ebből a niacinból körülbelül 10 kapszulát teszek a keverékhez (de a niacinra való érzékenység egyéni, így szüksége esetén növelhető vagy csökkenthető az adag): Solaray Niacin 500mg
  3. A grépfútmagkivonat nagyon jó tartósítószer, ebből 40 cseppet érdemes a keverékhez adni : NutriBiotic GSE Liquid Concentrate Grapefruit Seed Extract

További haj- és bőrápolási ötletek

Érdemes szót ejteni más kozmetikai termékekről is, samponból nekem a Madre Labs Tickening B Komplex a kedvencem, illata nagyon finom, nagyon kevés kell belőle, így takarékos, a hajnak szép fényt ad és valóban segíti a hajnövekedést is. Mivel vékony szálú a hajam ezért gyakran mosom, de nem okoz semmilyen problémát. Ez organikus minősítésű.
 
Izzadásgátlónak nekem legjobban a tiszta C-vitamin por vált be a hónaljra, csak arra ügyelj, hogy ne használd borotválkozás után, mert igen kellemetlen csípő hatása lehet.
Amire tehát figyelned érdemes, hogy ne tartalmazzon a krémed többszörösen telítetlen olajokat vagy csak igen kis mennyiségben. Érdemes elkerülni az illóolajos összetevőket is.

Hajfestés

Kényes téma lehet még a hajfestés, mert a kémiai hajfestékek hajhullást és hajtöredezést is okozhatnak és a haj megjelenését is negatívan befolyásolják.

A haj minőségétől függ mennyire képes felvenni a színeket. Az zártabb kutikulájú haj nem engedi át a nagyobb festékmolekulákat a haj belső szerkezetébe. Kémiailag kezelt hajnál a kutikula sérül, így a nagyobb festékmolekulák is átjutnak, pont ez a célja a kémiai roncsolásnak. Ezért fogja be be olyan könnyen a festett hajat egy olcsóbb hajszínező is. Nekem vékony szálú hajam van, de ennek ellenére zártabb kutikulájú, így a kémiai festékek jelentős részével is bajban vagyok, mert annyira roncsolni kell a hajamat, hogy az már nagyon csúnyává teszi. Persze van olyan kezeletlen hajú, akinek mégis sikerül egy egyszerűbb színezés is valamilyen olcsóbb termékkel tartósan.

A növényi hajszínezők jórészt nagy molekulájúak, így felesleges is kísérleteznie teával, hagymával vagy szinte bármivel annak, akinek egészséges hajfelszíne van és az eddigi sikertelen próbálkozások is ennek köszönhetők.

A henna festékanyaga kisebb, így az szinte mindenkinek befogja a haját, de azért van olyan zárt kutikula, amit ennek ellenére alig vagy csak egész éjszakás pácolódás után fogja meg. A henna is bontja a kutikulát valamennyire, ugyan valóban kevésbé ártalmas, mint a kémiai hajszínezők. Az indigó festékanyaga nagyobb molekulájú, így sokszor csak hennázás után fogja be a hajat (ekkor már átjut a szín), és abból ártalmas vegyületek is felszívódhatnak, így nem ajánlott.

Azt jó tudni, hogy még a növényi hajszínezők is tartalmaznak olyan bioaktív vegyületeket, amelyek miatt mellékhatásokat okoznak. Attól, hogy valami növényi, még nem garantált a mellékhatásmentessége.

Én évekig játszottam azzal, hogy mivel fessem be a hajam, hát nem volt egyszerű dolgom az eddig leírtak miatt. Aztán minden megváltozott, amikor végre beleakadtam álmaim hajfestékébe. Nekem évek óta bevált a Surya Henna termékcsalád. Ez a név alapján hennának tűnhet, de valójában festékpigment alapú, nem kémiai eljárással ható hajfestékről van szó. Ez a festék viszont az egészséges hajat is befedi, mert olyan kis méretű pigment vegyületeket tartalmaz, ami könnyen átjut a kutikulán, a nagyon zárt kutikulán is. Ezért mindenkinek beválik, teljesen ősz hajon is, viszont akkor növeli kell a hatóidőt. Ozmózis elvén jut a haj belsejébe a hatóanyag, így csak az idő határozza meg a színmélységet. Tehát nem hidrogén-peroxidos, nem ammóniás, nem okoz sárgás színeződést, ha nem direkt olyan árnyalatot választ valaki, viszont a festékpigmentek is okozhatnak mellékhatásokat, de legalább kozmetikai szempontból bevizsgált összetevőkből áll. Teljesen ősz ismerősömnek ajánlottam, legalább 3 órát hagyja a fején zacskóval és törölközővel és teljesen, tényleg teljesen befogja az egész haját, teljesen száraz hajra viszi fel a hatás erősítése miatt.

Szerintem ez az egyetlen mentes hajfesték, ami valóban hatásos nem károsítja a hajat sem és nem csak az előtte festett vagy hidrogénezett hajat fogja meg. Viszonylag lassan kopik, eleinte színes a víz hajmosáskor, ezért sötét törölközőt érdemes használni a haj törlésére és nem érdemes nedves hajjal ágyba bújni, mert a párna bánhatja.
 
Kémiailag vagy hennával festett hajon is alkalmazható. Azt fontos tudnod, hogy kémiailag festett haj minden pigmentet sokkal jobban bevesz, így azzal számolni kell a használatkor, hogy a töveknél hosszabb ideig rajta kell hagyni és más lesz a korábban kémiailag festett haj színmélysége a tövekhez képest.
 
Én feketével festem havonta egyszer az eredetileg sötétszőke hajam, az ősz hajszálaimat is befogja. Frissen nagyon sötét, aztán kopik kicsit sötétebb barnára, de természetes marad végig.

Ajánlott termékek:

Remélem, hogy hasznodra válnak a cikkben leírt információk. Nagyon köszönöm, ha megosztod a cikket, így segítheted a munkámat, és mások gyógyulását is. A közreműködéseddel jóval több embert érnek el ezek az információk.

Ha meg akarod ismerni az Okos Étrend gyógyítási és egészségmegőrzési módszert, és szívesen barátkoznál hasonló érdeklődésű emberekkel, akkor a Facebookon alakult erre egy csoport, ahol recepteket, praktikákat és kitűnő társaságot találsz:

https://www.facebook.com/groups/Okosetrend/

Laczkovich Hegedüs Eszter

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Másolása, felhasználása, sokszorosítása, nyilvánosságra hozatala csak a szerző hozzájárulásával, és a forrás feltüntetésével lehetséges. Ilyen esetben kérlek írásban fordulj a kapcsolat link alatt a szerzőhöz, ahol tüntesd fel, hol és milyen formában szeretnéd a tartalmat felhasználni. Ha úgy gondolja a szerző, akkor saját mérlegelés után írásbeli engedélyt adhat. Minden jogtalan felhasználó ellen élünk a jogorvoslat lehetőségével.

 A megosztásoknak nagyon örülök, mert csak így van lehetőség arra, hogy elterjednek az itteni információk. Ezeket nagyon köszönöm.

© Minden jog fenntartva. Copyright by www.zoldhaz.info

 

 
 

Így támogathatsz pénz nélkül árván maradt kis állatokat

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása