Desztilláló készülék házilag

Szükséges alapanyagok:

 • 1 db körülbelül 7 literes kukta 14 mm-es lyukkal (a képen látható fajták megfelelnek általában)
 • legalább 5 m vékony rézcső feltekerve (6mm átmérőjű)
 • 1 db nagyobb vödör (kb. 20 literes szükséges, a felmosóvödrök ehhez kicsik)
 • szilikon tömítő (a linken beszerezhető)
 • 1 db edény, amibe a lepárolt folyadék kerül (én egy régebbi rozsdamentes acél edényt használok)

Mj: Az így előállított víz deutérium tartalmának vizsgálata nagyon költséges eljárás, az eredmény függ a forralás mértékétől és a kiindulási víz minőségétől is. Az eljárással előállíthatunk illóolajat is gyógynövényfőzetekből.

Lépések:

A kukta fedeléről szereljük le valamelyik túlnyomás védő szelepet 17-es kulccsal.

A leszerelés után a keletkezett lyukba felülről óvatosan csúsztassuk bele a szilikon tömítést. Elegendő kb. fél centimétert beletolni.

Tekerjük fel spirálisan a rézcsövet.

A főzőlap mellett helyezzük el a vödröt, amit töltsünk fel vízzel, majd helyezzük bele a spirálisan feltekert rézcsövet.

A rézcső egyik végét görbítsük meg, majd csúsztassuk bele a szilikon tömítőbe, a másikat szintén görbítsük meg és helyezzük el a gyűjtő edény fölé.

Mj: Nem szükséges a kifolyócsőnek lejjebb kerülnie.

A kuktát töltsük fel 3/4-ig. Helyezzük rá a fedőt.

Már indulhat is a lepárlás.

A desztilláló működési elve

Melegítés során a folyadék hőmérséklete eléri a forráspontot.

Ha a forrás közben a folyadék halmazállapota gázneművé válik. A nem illó kemikáliák minden fajtája, így a peszticidek, gyógyszermaradványok, hormonok, vírusok, sók, és más nem illó szennyeződések(baktériumok, vírusok, gombák) visszamaradnak a forraló edényben. A gőz pedig felfelé haladva bekerül a rézcsőbe, amely a hűtővízben áll. Ott lehűl és lecsapódik, majd a desztillált víz távozik a rézcső kimeneti oldalán.

Mire figyeljünk a desztilláció során

FONTOS! Egy vagy két lefőzést végezzünk el anélkül, hogy elfogyasztanánk az elkészült vizet, így az alkatrészek megtisztulnak az esetleges szennyeződésektől, és a rézcsövön belül biztonságos oxidréteg keletkezik!

Én még át is gőzöltem néhány percig a csövet úgy, hogy nem raktam bele a hűtőközegbe. Érdemes közben szellőztetni, mert nagy lehet a páratartalom.

Arra kell ügyelnünk, hogy ne érjen az edény alján túl a lángnyelv, mert ezzel hőt veszítünk és károsíthatja a kuktát is.

Mindig szobahőmérsékletű vagy hidegebb hűtőközeggel kezdjük meg a lepárlást, mert enélkül esetleg nem tud lecsapódni a csőben a víz. Túlmelegedéskor már gőz távozik a cső végén. Ekkor kapcsoljuk le a rendszert, mert tönkremehet. Ha lepárlás közben esetleg gőz távozna a rézcsőből, akkor minden bizonnyal túlmelegedett a hűtővíz, ilyenkor fel kell függeszteni a lepárlást a hűtőközeg lehűléséig.

A szilikon tömítő könnyen tönkremehet, ha nem vigyázunk rá.

Deutérium csökkentése házilag

Ha deutérium csökkentésére szeretnénk az eljárást használni, akkor minimálisan forraljuk csak a vizet, a túlzott forralás elhetetlenítheti az eljárás hatékonyságát. Ez több órás folyamat jelenthet. A forralás intenzitásával fordított arányban áll az eljárás hatékonysága. Minél jobban forr a víz, annál több a gőzben a deutérium. Hagyjuk abba az eljárást, ha a kiindulási víz félig lepárlódott, ekkor a maradék víz deutériumtartalma annyira feldúsult már, hogy a keletkező párában sem kellően alacsony a deutériumtartalom. Ajánlott cikk: A deutérium-csökkentett víz fogyasztása ígéretes rákterápia is lehet

Iható a desztillált víz?

Nagyon megnyugtató, hogy emberek milliói (talán milliárdjai) isznak esővizet a világ különféle országaiban. Az esővíz nem más mint a természet által desztillált víz. Persze a megfelelő ásványianyag bevitelre fontos ügyelni.

Lesz túlnyomás a kuktában?

Nem igazán, hiszen egy rézcsővel van összekötve külvilággal. Azért fújjunk bele a rézcsőbe összeszerelés előtt, hogy megbizonyosodjunk az átjárhatóságáról. Így teljesen megnyugodhatunk a biztonsága felől. Arra persze ügyeljünk, hogy csak nagyobb íveket hajlítsunk csak a rézcsövön, hogy átjárjató maradjon.

Megfontolt vásárlás

Mielőtt megvennénk az alkatrészeket, gondoljuk át, hogy elég időnk lesz-e rendszeresen desztillálni, és van-e elég hely a konyhapulton.

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása