A dioxinok rákot, cukorbetegséget, meddőséget és impotenciát is okozhatnak – csökkentsük a kitettséget!

Dioxinszennyezési botrányok

Az amerikai veteránügyi minisztérium korábban elismerte, hogy az amerikai hadsereg által a vietnámi háború idején bevetett Agent Orange elnevezésű növényirtószer fő komponense, a dioxin okozhat diabéteszt. Így 270 ezer vietnámi veterán kapott kompenzációt a dioxinhoz köthető cukorbetegségért.

Teratogén hatást támasztja alá, hogy Sevesoban a dioxin kibocsátással járó ipari katasztrófa után és Vietnamban a háborút követően a vietnami lakosság továbbá az amerikai katonák utódai körében nyúlszáj, értelmi fogyatékosság, sérvek, sokujjúság előfordulása.

2011 januárjában Németországban robbant ki dioxin szennyezéssel kapcsolatos botrány, amikor több német tartományban olyan tojást és szárnyashúst találtak, melynek dioxintartalma kétszerese volt a megengedhetőnek. Több, mint 4700 baromfi- és sertéstelepet vettek zárlat alá, mert kiderült, hogy egy schleswig-holsteini Harles & Jentsch tápkeverő üzemből került ki olyan zsiradékot is tartalmazó táp, melyben a dioxinszint a megengedett érték 78-szorosát is elérte. Ennek forrása a telepen más célokra felhasznált ipari zsiradék volt, amit a takarmányhoz kevertek. (forrás)

A környezetbe jutó endokrin diszruptor anyagok súlyos elváltozásokat idéztek elő az állatvilágban is. Ezeknek az anyagoknak tudható be egyes halevő madárfajták kipusztulása, pl. a fehérfejű halászsas eltűnése az Amerikai Nagytavak környékén. Fertőzött halakkal táplálkozó madaraknál a csőr deformálódását írták le. Az 1980-as évek végétől kezdve Európában (Anglia) hermafroditizmust és veleszületett fejlődési rendellenességeket figyeltek meg halaknál.
 
Viktor Juscsenkót bécsi orvosai szerint dioxinnal próbálták megmérgezni. Orosz szakértők viszont kételkednek az ukrán ellenzéki elnökjelölt megmérgezésében. A dioxin ugyanis nem tartozik a gyors hatású mérgek közé; a mérgezés kifejlődéséhez évek és évtizedek kellenek. Viktor Juscsenko 2004 szeptemberében lett rosszul egy vacsora után, és  az orvosok a normális szintet több mint ötvenezerszer meghaladó mennyiségű dioxint találtak a vérében. Juscsenko megmérgezése után emésztőszervi panaszokkal küszködött  és az arca ideiglenesen deformálódott.

Dioxinok előfordulása

A dioxinok kifejezés több mint 200 különböző vegyületet takar. Toxicitásuk a klóratomszám függvényében tér el. Közülük néhány nagyon mérgező. A dioxinok közé tartoznak a poliklórozott dibenzo-para-dioxinok és dibenzofuránok. Jellemzőik: stabil, zsírban jól oldódó, a táplálékláncon keresztül feldúsuló, a zsírszövetben raktározódó, a placentán átjutó, a tejjel is kiválasztódó vegyületek.

Dioxinokat nem gyártanak szándékosan, mindig melléktermékként vagy szennyezőként képződik. Elsősorban az ipari folyamatok melléktermékei, de a szennyezéshez hozzájárul a háztartások illegális műanyagégetése is. Légszennyezéssel a porhoz tapadva jelentős, több tízezer km-es távolságokra is eljuthatnak. A mérgező dioxinok a 2000 éves egyiptomi múmiákban nem volt kimutathatók, ez igazolhatja mesterséges eredetüket.

Műanyagok közül például a PVC égéstermékei közé tartoznak a dioxinok. A műanyagok égetésének környezeti hatásaira felhívó kiadványok is készültek, ezek terjesztésével az átlagemberek is tisztában lehetnek ennek súlyos veszélyeivel. Tájékoztató anyag: Ne égesd el!

©FreeImages.com/wlakman200

Klórozott dioxinok hatása a szervezetre

A dioxinok egészségromboló hatása kiemelkedően sokrétű: nőknél meddőséget, férfiaknál impotenciát okoz. Károsítja az immunrendszert és a hormonháztartást, teratogén (fejlődési rendellenességet okozó) hatású. A zsírszövetben elraktározódva felezési ideje 5-15 év. Tehát expozíció mértékétől függően folyamatosan nőhet a szervezetben raktározódott dioxin mértéke. Többek között ennek a lassú felezési időnek köszönhető, hogy a tápláléklánc magasabb fokán lévő fajokban halmozódik fel leginkább.

Az endokrin diszruptor vegyületek az endokrin rendszerbe, azaz a belső elválasztású mirigyek működését károsító, hormonális rendszerbe beavatkozó anyagok. Egyik legveszélyesebb ösztrogénreceptorokhoz kötődő antiösztrogén a 2,3,7,8-TCDD rövidítésű dioxin vegyület, az Agent Orange nevű lombtalanítószer egy szennyezőanyaga, valamint a 2,4,5-triklórfenolgyártás egy mellékterméke. A TCDD az aril-hidrokarbon receptoron (AhR) keresztül fejti ki hatását. 17β-ösztradiol TCDD-vel együtt alkalmazva elősegítheti az endometriózis fellépését és hozzájárulhat kifejlődéshez. Teratogén hatású, anenkefáliát, szájpadhasadékot, gerinczáródási zavart, abortuszt okoz, felgyorsítja az ösztrogénlebontást. A 2,3,7,8-TCDD a besorolása szerint hivatalosan állatokban és emberben egyaránt bizonyítottan rákkeltő. Okozhat tüdőrákot, gége-, prosztatarákot; myeloma, Hodkin-limfóma, leukémia is előfordulhat dioxin expozíció miatt. 

Dioxinok hatására méhen belüli kitettség esetén idegrendszeri fejlődési zavarok alakulhatnak ki. A dioxinok krónikus hatásuk eredményeként krónikus májkárosodást okozhatnak. A májkárosodáson kívül jellegzetes idegrendszeri-, immunrendszeri-, bőrelváltozást, a csecsemőmirigy-, a lép- és a nyirokcsomók elfajulását, csontvelő károsodást, hormonális hatást (például a méh növekedése) és vesecisztát is okozhatnak a vegyületcsoport tagjai.

Dioxin kitettség csökkentése

Mivel a környezetben világszerte mindenhol megtalálhatóak a dioxinvegyületek, alacsony szinten a növényekben, a vízben, a levegőben, magasabb koncentrációban pedig a talajokban, az üledékekben, az állatokban, továbbá az élelmiszerekben is, ezért elkerülésük szinte lehetetlen. A kitettség és bevitel mértékét viszont jelentősen csökkenthetjük.

A dioxinok mivel alapvetően a zsírszövetekben halmozódnak fel, az emberi szervezetbe leginkább különféle élelmiszerekkel juthatnak be, 90%-a táplálkozással, zsiradékokban gazdag élelmiszerekkel, főleg hússal, zsiradékokkal, olajokkal, tejtermékekkel, halakkal és kagylókkal történik. Porszemcsékre tapadva a környezeti levegőből is juthat a szervezetünkbe dioxin.

A nagyobb zsírtartalmú húsok és halak legveszélyesebbek dioxintartalmat illetően. Halak közül kiemelkedően magas lehet a táplálékláncon keresztül feldúsulva a ragadozó halakban (lazac, pangasius).

A kiegyensúlyozott étrend (beleértve a megfelelő mennyiségű gyümölcs, zöldség és gabonafélék fogyasztása), az alacsony zsírtartalmú hús- és tejtermékek fogyasztása, illetve a zsírszegény vegán étrend jelentősen csökkentheti a táplálkozásból eredő dioxin kitettséget.

Ne növeljük a dioxinszennyezést!

Ne szennyezzünk a környezetet dioxinnal! Szigorúan tilos és kerülendő a műanyag hulladék kerti, illetve házi tüzelőberendezésben történő égetése. Iskolákban és a lakókörnyezetünkben hívjuk fel a figyelmet a műanyagok égetésének súlyos hatásaira. Ezzel elkerülhető lenne a lakossági dioxin szennyezés egy jelentős része. Tájékoztató anyag: Ne égesd el!

Hosszabb távon indokolt a PVC műanyagok kiváltása, hiszen hulladékként jelentősen hozzájárulnak a dioxinszennyezéshez. Lehetőleg ne vásárolj PVC alapú műanyagokat, PVC műbőröket (cipőket, kabátokat), kerti bútorokat. Ezek kültérben az UV fény hatására is bomlanak, így növelhetik a dioxin szennyezést és kitettséget is. Hatványozottan igaz a beltérre gyártott, nem UV álló PVC termékekre. Mj: PVC csövek virágtartóként való alkalmazása, PVC műanyagok kültéri újrahasznosítása is dioxinforrás.

Laczkovich Eszter

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Másolása, felhasználása, sokszorosítása, nyilvánosságra hozatala csak a szerző hozzájárulásával, és a forrás feltüntetésével lehetséges. Ilyen esetben kérlek írásban fordulj a kapcsolat link alatt a szerzőhöz, ahol tüntesd fel, hol és milyen formában szeretnéd a tartalmat felhasználni. Ha úgy gondolja a szerző, akkor saját mérlegelés után írásbeli engedélyt adhat. Minden jogtalan felhasználó ellen élünk a jogorvoslat lehetőségével.

 A megosztásoknak nagyon örülök, mert csak így van lehetőség arra, hogy elterjednek az itteni információk. Ezeket nagyon köszönöm.

© Minden jog fenntartva. Copyright by www.zoldhaz.info

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

  1. Soha többé nem leszel egyedül.
  2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
  3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
  4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
  5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
  6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
  7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
  8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása