Szedni vagy nem szedni

A cikkben mindazokat a potenciális és (még) nem köztudomású veszélyforrásokat veszem elő, amelyek a táplálék-kiegészítők szedésekor érhetik a gyanútlan egészségvédőt. Létfontosságú ezeket a kockázati tényezőket megismerni és elkerülni.

Alig találhatunk biztonságos táplálék-kiegészítőt a magyar és külföldi piacon, így hosszú keresgélésem eredményeit is megosztom az olvasóval. A cikket az ajánlott termékek bekerülése és lekerülése miatt gyakran frissítem. Érdemes időnként újra visszanézni ide.

Szedni vagy nem szedni - étrend-kiegészítők

©FreeImages.com/Maria Kaloudi

Hogyan válasszunk étrend-kiegészítőt?

Az alábbi összetevőket, adalékanyagokat, termékeket érdemes elkerülni:

 1. Szilícium-dioxid, más néven: silica, hidrated silica, stb. (potenciális nanoszennyező);
 2. Kovasav, zeolit, korall  (potenciális nanoszennyező, további szennyezőanyagokat tartalmazhat, pl. alumíniumot, ólmot);
 3. Vas-oxid (potenciális nanoszennyező);
 4. Cink-oxid (potenciális nanoszennyező);
 5. Titán-dioxid (potenciális nanoszennyező);
 6. Magnézium-oxid (potenciális nanoszennyező);
 7. Sztearin sav vagy magnézium-sztearát (immunrendszer hatásfokát ronthatja, pár kapszula esetén a hatás lényegtelen);
 8. Szukralóz, aszpartam, szacharin, sztévia és egyéb édesítő tartalmú étrend-kiegészítők. Zavarják a megfelelő inzulinválasz kialakítását (inzulinválasszuk van, vércukorválasz nélkül), növelik a hízékonysági hajlamot, mert hamarabb megéhezünk, ha ezeket fogyasztjuk, hipoglikémiás és stressz tüneteket okoznak (izgatottság, feszültség, kéz remegés, tikkelés, izomrángások);
 9. Több ezer vagy több száz százalékos %DV-nek megfelelő multivitaminok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek (mellékhatásokat okozhat a túladagolás), ne üljünk fel annak a divatnak, hogy ezekből a sok az egészséges, betegségek kiváltója lehet a vitaminok túladagolása, vízoldható esetben is;
 10. Alapos ok nélküli gyógynövény fogyasztás (a gyógynövények ugyanúgy mellékhatásokkal bírhatnak, mint a gyógyszerek, hasonlóan járjunk el, mint a gyógyszerek esetén, azaz az előnyöket és a hátrányokat szükséges mérlegelni);
 11. Általában az mlm-ben forgalmazott termékekkel is legyünk körültekintőbbek (az összetevők alapján máshonnan jóval olcsóbban beszerezhető alternatívákat lehet elérni, gyakran a legrosszabb ár-érték arányúak, a csodatévő hatás pedig megtévesztés lehet, vizsgálatok nélkül ilyesmit állítani törvénybe ütköző).
 12. Fermentációval előállított vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek biogén aminokkal (tiramin, hisztamin) és biogén aminokat képző élőkultúrával is szennyezettek lehetnek. Sok esetben kiváltója a hisztamin intoleranciának. (Pl. K2 vitamin natto, folát, stb)

A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az amorf nanorészecskék olyan reaktívak lehetnek, mint a kristályos részecskék. Egészségünk érdekében csak nanorészecskéktől mentes táplálék-kiegészítőket, élelmiszereket és kozmetikumokat használjunk! Így szervezetünkben az antioxidánsokat is megvédhetjük, továbbá a vesék felesleges aktiválásának elkerülésével egyéb fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket is megőrizhetünk. A témának egy teljes cikket szánok Veszélyes nanorészecskék az étrend-kiegészítőkben is? címmel. Érdemes különös figyelmet fordítani rá. A cikkben javasolt antioxidánsok bevitelének nagy jelentősége van az egészségünk védelmében.

Ha valamely létfontosságú gyógyszer tartalmaz a fenti listából valamit, akkor jobb, ha nem hagysz fel a szedésével. Minden esetben jó mérlegelni a lehetséges kockázatot és az előnyöket. Gyógyszerek esetén az előnyök nyernek általában. Mj: A nanorészecskékből adodó megnövekedett ROS (oxigén eredetű szabadgyök) szintből adódó kockázat E-vitamin szedésével valamivel csökkenthető.

Táplálékkiegészítők esetén pedig érdemes keresni mindenmentes terméket. Az iHerben általában nem lehetetlen feladat.

Sztearinsavat és sztearátokat csak módjával vigyünk be

Magnézium-sztearát, egyéb sztearátok, sztearinsav, növényi sztearin immunelnyomó hatásúak. A sztearinsav elnyomja a T-sejteket, ami az immunrendszer kulcsfontosságú összetevője, megakadályozza a sejtek normál működését, károsítja a sejtmembránokat, immunszuppresszív hatású. A növényi összetétel, pedig gyakran csak azt jelenti, hogy szennyezett nagyobb mennyiségű növényvédő szerrel is.

A sztearinsav egy 18 szénatom hosszúságú telített zsíradék, zsíros húsokban, tojásban, vajban és tejben fordul elő.

Joggal merülhet fel, hogy valóban problémásak-e a sztearinsav, magnézium-sztearát tartalmú összetevők, illetve hogy milyen mennyiségtől jelent veszélyt. A betegségeink jelentős része az immunrendszer hibás működéséből adódó, lásd az allergiákat, autoimmun megbetegedéseket, különféle gyulladásokat, így én ésszerűségi alapon javaslom a bevitelének minimlizálását is. Az immunelnyomó hatás dózisfüggő.

Okos Étrendben ez említett telített sztearinsav tartalmú zsírok kis mennyiségben kerülnek bevitelre, így egy-egy sztearinos vagy magnézium-sztearátos étrendkiegésztő talán nem jelent jelentősebb kockázatot.

Eddig megismerhettünk, hogy milyen eddig ismeretlen veszélyforrásokkal kell szembenéznünk táplálék-kiegészítők, kozmetikumok és gyógyszerek használatakor. Ezek jelentős része megfontolt, tudatos vásárlással elkerülhető. Hosszas kutatómunka után sikerült több megfelelő terméket is találnom, így ezeket megosztom.

Étrend-kiegészítők szedésének optimális időpontjai

 • A vízben oldódó vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket étkezés közben hasznosabb beszedni, ezzel elkerülhető az esetleges hányinger, felszívódásuk egyenletesebb és jobb lehet.
 • A zsírban oldódó vitaminok (A,D,E,K) és gyógyszerek esetén fontos, hogy zsírfelszívást gátló rostokkal (zabrost, glükomannán) ne fogyasszuk egy időben, előtte 1 és utána 4 órában ne vegyünk be ilyen vitaminokat és gyógyszereket.
 • Probiotikumot éhgyomorra, étkezés előtt fél-egy órával szedjük be, így a gyomorsav kevésbé tesz bennük kárt.
 • A vízben oldható rostokat már oldott formában fogyasszuk étkezés előtt, közben vagy közvetlenül utána, vagy ha kapszulát használnánk, akkor étkezés előtt fél órával vegyük be, így nem szív fel jelentős mennyiségű emésztőenzimet és gyomorsavat.
 • Laktoferrint a probiotikumoktól és emésztőenzimektől elétérő időpontban szedjük.

Étrend-kiegészítők kritikái

Csodaszerek nincsenek - mellékhatások vannak

Első probléma a „csodaszereknek” hirdetett étrend-kiegészítőkkel lehet.

Ezeket leginkább klikkvadász oldalak népszerűsítik, hangzatos címekkel:

 • "Hihetetlen dolgot tapasztalhatsz, ha ..."
 • "Eltitkolt rákgyógyszer ..."
 • "Eltitkolt kezelési mód ..."
 • "Hihetetlen, ami történik, ha éhgyomorra ... eszel."
 • "Két hét alatt 5 kg-ot fogyhatsz, ha ..."

Nem érdemes beugrani az ilyen irományoknak. Évekkel később kiderülhet, hogy egyenesen árthatunk magunknak, mint az almaecet vagy a sárgabarackmag esetén .

A növényi étrend-kiegészítők ugyanúgy mellékhatásokkal bírhatnak, mint a gyógyszerek, de a táplálék-kiegészítőként forgalomba hozott termékeket nem szükséges bevizsgáltatni, így komoly kockázatot jelenthet szedésük.

Még a legegyszerűbb gyógyteák esetén sem jelent biztonságot az, hogy természetesek, sőt. Számos olyan emberrel találkoztam, akiket az étrend-kiegészítők betegítettek meg, és a gyógyulást pont az hozta el, hogy ezeket letette.

Elterjedt az a mítosz, hogy a természetes eredetű anyagoknak nincs mellékhatása. Valójában minden a természetben előforduló anyagnak van egy beviteli határa, ami alatt nem okoz túladagolást, és ami felett viszont igen. Még a víz is ezek közé tartozik. Jusson eszünkbe a nadragulya vagy a gyilkos galóca, ami természetes, de halálos mellékhatásokkal bír. Minden növényi összetevő szedése előtt érdemes a mellékhatásoknak és a mérgezési tüneteknek utána nézni, illetve annak, hogy milyen adagban lehet ilyesmire számítani. Hasonlóan járjunk el, mint a gyógyszerek esetén: csak nyomós okkal és kockázatmérlegeléssel szedjük őket.

Vitaminok, nyomelemek és ásványi-anyagok esetén is beszélhetünk túladagolásról, így a legtöbb esetben - néhány kivételtől eltekintve - a napi ajánlott bevitel tekinthető biztonságosnak. Általában 100% körüli DV esetén lehetünk nyugodtak. Ilyen vitaminokat leginkább a terhesvitaminok között találunk, nem véletlenül: a gyártók csak kisebb hányada meri kockáztatni a magzat károsodását, főleg USA perekkel gazdagított világában.

Ne szedjünk semmilyen táplálék-kiegészítőt, ami fokozott stressztüneteket okoz!

 • Magas stresszhormonszintre utaló tünetek:

  1. Tikkelés, kézremegés, szívdobogásérzés, izomgörcsök, izomrángások (gyakori a szem alatti izom esetén). A magas kortizolszint a veséket túlmunkára kényszeríti, és az izommunkához szükséges jelátviteli ionokat (a káliumot, kalciumot és magnéziumot) kritikus szint alá csökkentheti ez a kiválasztás. Súlyos esetben szívritmuszavarok is kialakulhatnak.
  2. Idegesség. A szénhidráthiányos agy egyik tünete, a Snikers reklámokban a "Kivagy, ha éhes vagy?" kifejezés és a maga reklámok is jól jellemzik.
  3. Fázékonyság, hideg végtagok. A stresszhormonok a létfontosságú szervek vérállását védve a végtagoktól vonja el vért.
  4. Alvászavarok.

Néhány példa divatosabb étrend-kiegészítők szedésekor előforduló mellékhatásokra:

 • Kurkuma (mellékhatások): hányinger, gyomor és emésztési problémák, vas felszívódási gondok, epehólyag problémák, reflux, csökkentheti a tesztoszteronszintet, a spermiumok mozgását, lassíthatja a véralvadást.

 • Alga készítmények nagyobb adagokban, például jód pótlására: savas böfögés (a gyomor savtartalmát csökkenti, záróizomzat ezért nem működik megfelelően), gyulladások fellángolása (LPS endotoxin tartalma miatt), ízületi fájdalmak.

 • MSM: alvászavar (insomnia), a mélyalvási fázis hosszának csökkenése (ennek tünete a fáradtság), kimerültség. Ezek az Okos Étrendi csoportban gyakorta előforduló tünetek voltak. Agyban felhalmozódik, hetek alatt ürül.

 • L-karnitin: pajzsmirigy alulműködés fokozódhat, izomgyengeség, görcskézség fokozódhat, az L-carnitine a bélbaktériumok közreműködésével trimethylamine-N-oxide-dá alakulhat. A TMAO gátolja a koleszterin visszaalakítását, így az erekben az oxidált koleszterin lerakódását fokozhatja.

 • Szintén gátló hatású a pajzsmirigyre a PABA, a kvercetin (és egyéb flavonoidok, a hatás dózisfüggő, ezek olyan antioxidánsok, amelyek a tireoperoxidáz enzim oxidatív hatását gátolják), a genistein (szója), az alfa-liponsav, a melatonin, a silymarin (máriatövismag), a zöld tea, a fluorid, a koffein. A nem megfelelő pajzsmirigyfunkció mellékhatásai lehetnek: szellemi retardáció, gyors öregedés, a szervezet bomló folyamatainak túlsúlya, ízületi fájdalmak, csontvesztés, elhízás, alacsony testhő.

 • A magas kéntartalmú vegyületek gátolják a pajzsmirigyfunkciót a réz, a vas és a kén kölcsönhatásai miatt. Ez érint számos ízületekre javasolt terméket: msm, kondroitin szulfát. glükózamin szulfát. Továbbá jelentősen növelhetik az igf-1 szintet és inzulin- és igf-1 rezisztenciát alakíthatnak ki, így inzulinrezisztencia esetén ronthatják a betegséget, gyorsíthatják az öregedést. Növelhetik a hízékonysági hajlamot, cukorbetegséget súlyosbíthatják.

 • Pajzsmirigyet gátló aminosavak a cisztein, a triptofán és a metionin (a húsok ezekben gazdagabbak, a húsok pajzsmirigy-szuppresszívebbek). A gátló anyagok befolyásolhatják az enzimaktivitást azzal, hogy a normál szubsztrátumokkal versenyeznek kötési helyükön.
 • Gyömbér (bors, cayenne bors): kiütés, gázosodás, kölcsönhatásba kerülhet vérhígítókkal, cukorbetegség elleni gyógyszerekkel, stb.

 • Nem minden karotinoidot érdemes megvásárolnunk. Veszélyforrás lehet a Tagetes erecta (Marigold), azaz a büdöske kivonata, amelyik mérgező lehet, csak megbízható, minősített gyártótól vásárolhatunk ilyesmit. A paprika és sárgarépakivonatok biztonságosak.

 • Szódabikarbóna: a gyomor pH-ja nő, így a fehérjék lebontása romlik, ez a bélrendszerben rothadási és mérgezési folyamatok melegágya lehet. Csak szükséges esetén használjuk, a lúgosítási divat veszélyes.

 • Vízhajtók (kovasav, zeolit, zsurló és egyéb növényi vizelethajtók, bizonyos gyógyteák): szívdobogás, szívritmuszavar. A szív működéséhez szükséges ionok kiválasztását fokozzák a vesékben. Kálium többek között a szívizom sejtmembránjainak stabilitásáért felelős, legfontosabb szerepe az ingerület-átvitelnél az izom-összehúzódás elindításában, a szívritmus irányításában van, a vérnyomás szabályozásában is részt vesz, ezen kívül szükséges a sav-bázis egyensúly fenntartásához, valamint a sejtek tápanyagfelvételéhez és energiaellátásához is.

 • Kreatin-monohidrát: Többen jelezték az Okos Étrendi csoportban, hogy stressz tüneteik alakultak ki (alvászavar, romló glükóz tolerancia, felszínes alvás). Jellemző a gyomor és bélrendszeri tünet is. Használata mindazonáltal sem veszélytelen: a máj és vesék túlzott leterheltségével jár. A túlmunka a szervekben vissza nem fordítható kárt is okozhat. A kreatin potenciális citotoxikus hatást gyakorolhat az egészséges fogyasztókra a metilamin és a formaldehid termelésének növelésével (ez a vizeletből kimutatható). Jelentősen növeli a sztrók kialakulásának esélyét, de a só-víz háztartás felborítása miatt gyakori tünet a szívritmuszavar, szabálytalan szívverés, ami korai szívhalál oka is lehet. Kiszáradást okozhat, első jele a só-víz háztartás felbomlásának az izomgörcsök kialakulása. Növeli a szervezet nitrososarcosine szintjét, ami rákkeltő vegyület. A bőrön pigmentált purpurás dermatosis okozhat.

 • D-Mannóz (tőzegáfonya) Escherichia coli esetén hatékony lenne, de bármilyen társfertőzés esetén kerülni kell a használatát, mert gyulladásos fellángolást okozhat. Sajnos használata nem veszélytelen. A D-Mannóz nem metabolzálható, így a szervezetből a vesén, a nyálkahártyákon és a bélrendszeren keresztül választódik ki. A D-Mannóz egy egyszerű cukor, a hexózok közé tartozik. Az, hogy számunkra nem tápanyag, nem jelenti azt, hogy a legtöbb patogén mikroorganizmusoknak ne lenne az. Például Candida fertőzés esetén táptalaj a gombának, ellenjavalt SIBO esetén is. A betegségek súlyosbodása abból adódik, hogy minden nyálkában kiválasztódik ez a cukorféle, például a hüvelyváladékban, de nagyobb koncentrációban jelen van a vizeletben. Mint bármilyen cukorféle a legtöbb kórokozónak megfelelő táptalaj, túlszaporodást idézhet elő olyan esetekben, ahol a fertőzés jelen van, de nem okoz egyébként tüneteket, növeli a fertőzések kialakulását is. A hatás a cukorbetegek glükóz tartalmú vizeletéhez hasonló.

 • Okos Étrendi csoportomba viszonylag sokan kerülnek inzulinrezisztencia betegséggel, gyakran valamilyen low carb étrend következményeként. Tapasztalatunk szerint a teljes gyógyulásig fokozott stressz tüneteket okozhatnak: az omega3 és 6 zsírsavak, a GLA és a lizin szedése. Ne szedjük ilyen esetekben!

 • A K2-vitamin egyik forrása a japán étel, az úgynevezett natto. A natto nem más, mint szójabab és az azon tenyésztett baktérium. Az előállítás módja miatt az ilyen K2 vitaminok hisztamin intolerancia tüneteket okozhatnak (zsibbadás, fejfájás, allergiás reakciók fokozódása, nehézlégzés, hasmenés, gyulladások fokozódása, az előbb felsorolt stressz tünetek), előállításukkor olyan tenyészeteket használhatnak, amelyek hisztaminnal, tiraminnal vagy hisztamin, tiramin teremlő flórával szennyezettek, élő flóra esetén még a saját jó bélbaktériumflórát is hisztamin termelővé módosíthatja. (Később a biogén aminokról még szót ejtek.) Ráadásul a kereskedelmi forgalomban kapható K2 Mk-7-vitaminok jelentős része biológiai szempontból hatástalan. A K2 Mk-7-vitamin kétféle térbeli szerkezetű a természetben, transz és cisz, de csak a transz szerkezetű hasznosul a szervezetben. Ilyen K2 vitaminok helyett az emberi szervezet számára ismert, táplálékokban és anyatejben is található K1-vitamin felel meg leginkább.

  • Ajánlott K1 vitamin:

  1. Superior-Source-Vitamin-K-100-mcg-100-Microlingual-Instant-Dissolve-Tablets

  2. Bluebonnet-Nutrition-Vitamin-K1-100-mcg-100-Caplets (sztearátos forma, kis mennyiségben nem kockázatos)

  3. Mason-Vitamins-Vitamin-K-100-mcg-100-Tablets (sztearinsavas forma, kis mennyiségben nem kockázatos)

 • A Q10 és PQQ koenzim termékeket is fermentálással állítják elő, így szennyezett lehet hisztaminnal és hisztamin termelő flórával is, így hisztaminos (gyulladásos) és stressz tüneteket is okozhat. A foláttal ugyanez a helyzet. A Q10 és PQQ koenzim is vérhígító, így növelheti a menstruációs vérzés mennyiségét.

 • Mega dózisú C-vitamin (500 mg felett, de ez alatt is kockázatos mert) elnyomhatja a progeszteron termelését, növelheti az ösztrogénszintet, vetélést okozhat, ezért nővédelmi oldalakon jelenik meg, mint abortusz technika, bőrpírt, hasmenést, fejfájást okozhat. Növelheti a menstruációs vérzés mennyiségét, előrébb hozhatja az esedékes menstruációt. A feleslegesen bevitt C-vitamin bomlástermékei: oxalát, CO2 és az L-erythrulose, így növeli az oxalát kövek kialakulásának esélyét is. Megjegyzés: egyszerre kb. 300 mg C-vitamin képes teljes mértékben felszívódni, utána már gyengén, csupán logaritmikus mértékben nő a felszívódás, még nagyobb mennyiség bevitele esetén is csak 500 mg-nál tetőz. A bélsárban maradt C-vitamin viszont ellehetetlenítheti a jótékony baktériumok életfolyamatait, ez számos egészségügyi problémát okoz. Tévedés a több ezer mg-os napi bevitel? Igen, mert egyrészt az ember képes az oxidált C-vitamint visszaalakítani a sejteken belül, erre viszont a legtöbb állatfaj nem képes, és rendkívül jó a megőrző képességünk, mert más főemlős fajok 10-20-szoros C-vitamin bevitel/termelés mellett produkálják ugyanazt a vérszintet, mint az ember. Tehát tévedés azt hinni, hogy a C-vitamin termelésünk nem evolúciós előny miatt alakult így, és az kellő indok a magas dózisok fogyasztására, hogy más fajok megtermelik ezt. Bizonyos betegségek indokolhatják a nagyobb mennyiségű bevitelt, de akkor is leginkább intravénásan, mert úgy tud hasznosulni. forrás: wikipedia

 • A nem tisztán növényi forrásból származó C-vitamin is fermentálással készül. A tiszta növényi forrást minden esetben feltüntetik, az ilyen vitaminok érthető okokból nagyságrendekkel drágábbak.

 • Akkor beszélhetünk D-vitamin mérgezésről, ha a vérszint meghaladja a 100 ng/ml-t (250nmol/ml). Ekkor kezdődik el a kalcium ürítés, a vér túl magas kalciumszintje és a szövetek meszesedése. A túladagolás tünete lehet, hogy a fognyaknál kialakul egy meszes réteg (nem fogkő). Toxikus tünetek léphetnek fel 90 ng/ml (230 nmol/L) felett, hiánytünetek pedig 20 ng/ml (50nmol/L) alatt. (forrás) Az elsősorban szív- és érrendszeri betegségekre visszavezethető halálozások vizsgálatakor kiderült, hogy akiknél a vérben lévő a D-vitamin jelenlétére utaló molekula (25(OH)D3 - 25-hydroxyvitamin D) szintje elérte a 21 nanogramm/milliliteres koncentrációt, azoknál feleakkora volt a kardiovaszkuláris eredetű halálozási kockázat, mint az ennél alacsonyabb D-vitamin-szinttel bíróknál. A D-vitamin előnyös hatása a szív- és érrendszerre 21 ng/ml feletti értéknél fokozatosan el is tűnik, megemelkedik például a gyulladásos betegségek jelenlétére utaló C-reaktív protein (CRP) szintje is. Napi 2000-4000 NE magasabb D-vitamin bevitel növelheti a meszesedés kockázatát. Az erek és lágyszövetek elmeszesedését a K-vitamin hiánya fokozza. Ezért a D-vitamint a javasolt K-vitaminok valamelyikével együtt érdemes szedni.

D vitaminból a legtöbb multivitamin sem tartalmaz elegendő mennyiséget, az immunrendszer működéséhez viszont elenegedhetetlen.

Ajánlott megfelelő dózisú, jól adagolható D-vitaminok:

 1. Now Foods Vitamin D 2000 NE.
 2. Life Extension Liquid Vitamin D3
 3. GreenPeach Infants Kids Liquid Vitamin D3 400 IU
 4. Nature's Answer Vitamin D3 Drops 4000 IU
 • Mega dózisú B6-vitamin mellékhatásai: zsibbadás, neuropátia, hányingert, hányást, hasi fájdalom, étvágytalanság, fejfájás, fülcsengés, álmosság, hangulatváltozások, idegrendszeri tünetek, egyensúlyvesztés, depresszió. szorongás. A nagy dózisú B6-vitamin szedése után akár 6 hónapig is fennmaradhatnak a tünetek, az idegkárosodás akár maradandó is lehet (zsibbadás). Napi 1,3-2 mg B6 vitaminra van csupán szükségünk, ezt a táplálékok általában bőségesen biztosítják. Szorongást okozhat a a többszörös %DV bevitel mellett a folát, B12 vitamin is.

 • Mega dózisú B3 vitamin mellékhatásai: pajzsmirigy alulműködés, hajhullás, szorongás.

 • Magnézium-citrát (malát, stb): okozhat gyomorpanaszokat, hányingert, hányást, hasmenést, rendszertelen szívverést, vesekárosodást, zavartságot. Magnézium hiány esetén a kiváltó okot (is) kell kezelni, ami általában a tartósan magas stresszhormonszint. Az Okos Étrend erre alkalmas.

 • Szelén túladagolás előfordulhat 100-200 mikrogramm tartós szerves szelén szedése esetén is: tünetei mellékvese és pajzsmirigy alulműködés, hajhullás, bőr és köröm problémák. Túladagolásnál az arzénmérgezéshez hasonló tüneteket jellemzőek (fémes szájíz). A legritkább esetben lehet szükség napi 200 mg szerves szelén bevitelére. A szerves szelén köztudottan jobban szívódik fel, de nagyobb a kockázata a túladagolásnak, mert a szervezet saját természetes felszívódás gátlása kevésbé hatékony. A szerves szelén is fermentálással, leginkább élesztőgombákkal készül, így potenciális hisztamin és tiramin forrás is. Az Okos Étrendi csoportban 200 mcg bevitel esetén számos esetben idővel kialakult a túladagolás, ami hajhullásban és pajzsmirigy tünetekben nyilvánult meg.

Ajánlott szervetlen (nem fermentált) szelén kiegészítők (napi 50-75 mcg pótlásra van csupán szükség):

 1. Nutricology Selenium Solution (szervetlen)
 2. Eidon Mineral Supplements Selenium Liquid Concentrate (szervetlen)
 • Jód túladagolás. A napi ajálott bevitel 150 mikrogramm, ennek ellenére az itthoni jódprotokoll 50 mg-ot ajánl. Ez 333-szoros túladagolást jelent. A szelén nagy dózisú bevitelét ajánlják nagy mennyiségekben a protokollban, mert ezzel próbálják ellensúlyozni a "gigajód" toxicitását, ugyanis a nagy dózisú (200 mcg akár) szelén gátló hatású a pajzsmirigyfunkcióra. A jód túladagolásának vesekárosodás, pajzsmirigy gyulladás, pajzsmirigy alul- és túlműködés, és autoimmunfolyamat lehet a következménye. Ilyen adag szakaszosan szedhető radioktív szennyezés esetén, hogy kiszorítsa a radioaktív jódot, ami egyébként a pajzsmirigy pusztulásához vezetne. Túladagolás tüntetei: megfázás szerű orrfolyás, alvászavar, ingerlékenység, vese fájdalom, vitamin és ásványianyag hiány, túlzott pörgés, fejfájás, szívproblémák, fémes szájíz, fehér vízszintes vonalak a körmökön, stb.

A jód bevitele bizonyos esetekben nem javasolt (például pajzsmirigy gyulladás, pajzsmirigy autoimmun betegség, szívproblémák és magas vérnyomás esetén, stb), viszont valójában elengedhetetlen a megfelelő szénhidrátanyagcseréhez, hiánya pajzsmirigy alulműködést és golyvát (pajzsmirigy megnagyobbodást) okozhat. Minimum 150-200 mikrogramm jód szükséges naponta normál pajzsmirigyműködés esetén, de általában 1000 mcg-ig is növelhető mellékhatások nélkül (egészséges pajzsmirigy esetén). Ha jód szedésébe kezdenél (a multivitaminon kívül), akkor fokozatosan vezesd be és csak lassan emeld a napi bevitelt. A pajzsmirigymegbetegedések megbeszélésére külön cikket írtam, érdemes elolvasni, ha ilyen betegségben szenvedsz. Jól adagolható és jól beállítható mindenmentes jódkészítmény: Liquid Iodine Plus

A boltokban kapható jódozott só jódtartalmát a NÉBIH tesztelte.

Legyünk tehát megfontoltak mielőbb bármit szedni kezdünk, mert számos esetben a mellékhatások-előnyök mérlege negatív irányba dőlhet el.

Ásványianyagok, nyomelemek túlzott felszívódása

Az ásványi anyagokat, nyomelemeket különböző formákban és kötésekben lehet beszerezni. Számos gyártó rukkolt elő a különféle termékeik kapcsán, hogy a jobb felszívódás az előnyösebb, de a helyzet nem ilyen egyértelmű.

A komplex vegyületek vagy kelátok felszívódása a legjobb, de ennek nem feltétlenül örülhetünk, többek között azért, mert egyben megakadályozza a felszívódást gátló egyéb tápanyag-összetevők (például: fitinsav, oxálsav stb.) hatásait, de például a szervezet természetes felszívódás-gátlása sem aktiválódik kelllőképpen. Ez a napi ajánlott bevitelnél nagyobb dózisoknál könnyedén toxicitáshoz vezethet. Néhány gyártó ennek többszörösét rakja a termékeibe. Komplex vegyületek esetén nagyon figyeljünk a napi beviteli határra nyomelemek és ásványi anyagok esetén is.

Az aminosavhoz kötött ásványi anyagok, nyomelemek valóban jól felszívódnak, felezési idejük is jelentősen nőhet. Ez veszélyes is lehet, gondoljunk csak a szerves szelének okozta gyakori toxicitásra, ahol már napi 200 mcg bevitele esetén is gyakran előfordul. Aminosavhoz kötött ásványi anyagok, nyomelemek például a glicinát, a taurát és a treonát stb. Ekkor az aminosavak hatásával is számolni kell, és sok esetben az is potenciális veszélyforrás lehet (pl. serkentő neurotranszmitter, ezért stresszfokozó, stb).

További probléma a komplex vegyületekkel, hogy a legtöbbjüket fermentálással állítják elő, így hisztaminnal, egyéb biogén aminokkal (pl tiraminnal) és/vagy biogén amin termelő flórával is szennyezettek lehetnek. Pédául a selenomethionin általában élesztős, de a többi élesztőmentes változat is fermentált.

A tiramin a tirozin aminja, a hisztamin a hisztidin aminja is stresszfokozó hatású. A fehérjékből származó nagy mennyiségű serkentő neurotranszmitter megemelheti a stresszhormonok szintjét, a korábban említett stressz tüneteket okozhatnak. Ennek viszont számos negatív egészségügyi hatása lehet, mint az inzulinrezisztencia kialakulása, fokozódása, hosszabb távon az pajzsmirigy alulműködés.

Ez a sok elterjedt és divatos táplálék-kiegésztő, amiknek ilyen-olyan szuper a felszívódása, hatása, a legtöbb esetben fermentált, így rosszabb esetben kiváltja a hisztamin intoleranciát, ami manapság pont ezek elterjedésével együtt terjedt el annyira.

A másik gyakran vásárolt forma a különböző savak sói, mint citromsav, aszkorbinsav, almasav (malát), glükonsav (glükonát). Ilyen termékek például a magnézium-citrát, aszkorbát, malát. Ezekben az esetekben kisebb a toxicitás esélye. Túl nagy adag bevétele esetén általában hasmenést okoznak, mert tud a szervezet védekezni a túlzott felszívódás ellen. Az aszkorbátot inkább kerüld, mert a túlzott C-vitamin bevitel sem feltétlenül előnyös. Mj: A savakat szintén fermentálással állítják elő, ez nem kizárólag a C-vitaminra igaz, így ha nem gyógyszerészeti tisztaságú termékkel dolgozik a gyártó, akkor potenciális biogén amin források lehetnek.

Óriási hiba a szervezetet együgyűnek nézni és kényszeríteni a felszívásra, mert a minden anyag esetén lehetséges toxicitás. A hasmenési tünetet vegyük komolyan, kezeljük úgy, hogy valamivel megmérgeztük magunkat.

Gyulladások a szervezetben

Külön cikket írtam a fertőzések megelőzéséről és gyógyításáról. Érdemes elolvasni, mert ebben kicsit bővebben érintem ezt a témakört.

A gyulladások kiválthatnak depressziót és egyéb pszichés zavarokat is, de persze az egész szervezet működését negatívan befolyásoljak, gyakran jelentős életminőségromlást, fájdalmakat ereményeznek, így nagyon fontos ezen gócok mielőbbi felszámolása. Érdemes megemlíteni, hogy a hasi hájat gyakran nevezik gyulladási elhízásnak is, nem véletlenül, hiszen a gyulladások állandó stresszhelyzetet hoznak létre, így a megnövekedett kortizolszint az elhízásnak kedvez, így ezek felszámolása segíthet leadni a kellemetlen zsírpárnákat is.

Sokan nem tudják, hogy gyakran egy gyulladási góc okozza a vérszegénységet és a vashiányt is, mert a vas megvonásával nyomja el a szervezet a fertőzést, két rossz közül a kisebbik rosszat választva ezzel.

A gyulladási gócok megszüntetésének alappillére a megfelelő probiotikumokon kívül a lactoferrin. A lactoferrin egy glikoprotein, a szekréciós váladékok tartalmazzák nagyobb mennyiségben (könny, nyál, tej, stb.).

A lactoferrin egyike az immunrendszer komponenseinek, antimikrobális hatással bír (baktericid, fungicid, virucid). Lactoferrint tartalmaz nagyobb mennyiségben az anyatej és ezzel biztosít antibakteriális aktivitást a csecsemő részére. Egy csecsemő átlagosan 1000 mg laktoferrinhez jut a föcstejből.

Az adagolása általában 300 mg-tól 3600 mg-ig terjed (hepatitis C esetén 1,8-3,6 g) a fertőzést okozó mikrobától függően (vírusok esetén általában 1000 mg feletti a szükséges adag), a kezelés ideje 5 nap-3 hét, bizonyos esetekben hosszabban is szedhető. Ritkán okozhat mellékhatást, és leginkább tejcukor és tejfehérje érzékenyeknél, így ezt figyelembe kell venni. A probiotikumoktól különböző időpontban érdemes szedni. Mj: Nagy adagban bőrkiütés, székrekedés, hasmenés, hidegrázás fordulhat elő (ezek gyakran csak az immunrendszer aktiválódásának számlájára írandók), viszont terhes és szoptató nők esetén is biztonságosnak találták.

Kúrát akkor érdemes tartani ha valamilyen fertőzéssel vagy immunrendszerrel összefüggésbe hozható problémánk van (bőrelváltozások, fájdalmak, gyulladások, allergia, autoimmunfolyamatok, övsömör, őszülés, rák, stb.).

Én a biztonság kedvéért az influenzás időszakra is mindig betárazok magamnak egy dobozzal. Infuenza, foggyökérgyulladás esetén a csoportban bevált adagolás napi 2x5-6 kapszula volt. Vashiány kezelésére napi 1-2 kapszula már hatékony szokott lenni.

Számomra több problémára is megoldást jelentett a Lactoferrin. Vashiányon kívül egy csontelhalással járó foggyökérgyulladást tudtam vele kikezelni, ugyan napi 10 szemet is fogyasztottam és 2x15 napos kúrát tartottam, de mindenképpen megérte, mert valamilyen rezisztens baktériumfaj volt a kiváltó, így évek óta szenvedtem vele. Az eredménye nem kizárólag a gyulladás megszűnése volt, hanem a csont is jelentősen visszaépült, így több kúrát tervezek a teljes visszaépülésig. Ez az eredmény az ezirányú kutatásokat elolvasva nem is annyira meglepő:

 1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16012127
 2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21291364
 3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16936800
 4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15166119

Ajánlott lactoferrin (silica és sztearát mentes):

 1. Nutricology-Laktoferrin-with-Colostrum

Megjegyzés: az itthon kapható laktoferrinek egy részébe vitaminokat is tesznek, így azokból a napi ajánlott adag többszörösének bevitelével túladagolást okozhatsz magadnak.

Fontos megemlíteni a gyulladások leküzdésében és megelőzésében a szájban alkalmazható probiotikumokat. A Streptococcus salivarius (BLIS K12) jótékony hatású a felső légúti fertőzések elkerülésében, megszünteti a plakkok képződését, megszünteti a szájszagot (tapasztalatom szerint jóval hatékonyabban, mint a szájvizek), megakadályozza a fogkőképződést, az íny és a foggyökerek begyulladását, elnyomja a fog lyukadását okozó kórokozókat.

Ajánlott szájban alkalmazható probiotikum:

 1. Hyperbiotics
 2. Hyperbiotics (kisebb kiszerelés)

Gyulladások esetén fontos a gyulladáscsökkentő enzimek pótlása is: 

 1. Doctor1s Best 3000 GDU Bromelain 500 mg (nagy dózisú fehérje bontó enzim)
 2. Doctor's Best Best High Potency Serrapeptase 120,000 SPUs
 3. Enzymedica SerraGold High Activity Serrapeptase
 4. Arthur Andrew Medical Serretia Pure Serrapeptase
 5. Enzymedica Enzyme Defense Formerly ViraStop

Hisztamin és tiramin

A hisztamin egy neurotranszmitter, részt vesz a szervezet immunválaszának kialakításában, illetve a gyulladási folyamatokban. A hisztamint rendes körülmények között a diamin-oxidáz (DAO) enzim lebontja. Ha a diamin-oxidáz mennyisége csökken, hisztamin halmozódik fel.

A tiramin is amin típusú vegyület, amely az olyan élelmiszerekben, mint a sajt vagy a bor, néha nagy mennyiségben megtalálható tirozin nevű aminosavból keletkezik.
A tiramint rendes körülmények között a monoamin oxidáz (MAO) enzim lebontja. Ha a monoamin-oxidáz mennyisége csökken, tiramin halmozódik fel.

A szervezetben található túlzott mennyiségű hisztamin vagy tiramin számos káros folyamatért tehető felelőssé:

 1. Idegrendszeri zavarok (idegesség, szorongás, álmatlanság, pánik, depresszió, kényszeresség, magatartászavarok);
 2. Hideg kezek, lábak;
 3. Stressz tünetek:
 4. Fejfájás;
 5. Gyulladások;
 6. Viszketés, duzzanat, kiütés;
 7. Orrviszketés, tüsszögés, nyálkahártya duzzanat;
 8. Viszkető, égő szemek;
 9. Allergia, asztma;
 10. Görcsök, hasmenés;
 11. Autoimmun folyamatok (pajzsmirigy, ízületek, stb.).

Ilyen válasz például egy szúnyocsípés utáni duzzanat és viszketés.

A hisztamin vagy tiramin túlzott felszaporodása számos folyamat következménye:

 1. Hisztamin vagy tiramin bontó (DAO, MAO) enzim gátlása különféle táplálékokkal, élénkítőkkel: kávé, csoki, kakaó, fekete, fehér és zöld tea, kóla, energiaitalok, alkohol.
 2. Hisztamin vagy tiramin bontó (DAO, MAO)  enzim gátlása különféle adalékanyagokkal, különös tekintettel a kálium- és nátrium-szorbátra, nátrium- és kálium-benzoátra, kénvegyületekre, kálium- és nátrium-metabiszulfitra, szalicilra és ammóniaszint növelő összetevőkre (nátrium- és kálium-nitrit, szalalkáli), valamint a nátrium-glutamátra.
 3. Hisztamin vagy tiramin bontó (DAO, MAO)  enzim gátlása különféle gyógyszerekkel: pl. szalicilátokkal (aszpirin).
 4. Hisztamin vagy tiramin termelő baktériumok, probiotikumok szedése, illetve bélrendszeri telepeik: Lactobacillus gasseri, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus casei, Lactobacillus reuteri, Klebsiella pneumoniae, Lactobacillus helveticus, Streptococcus salivarius, Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus brevis, Lactobacillus delbrueckii,  Streptococcus thermophilus, Lactobacillus brevis, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Proteus vulgaris, Serratia flava, Clostridium feseri, Sarcina lutea, Aspergillus niger, Trichosporum spp.
 5. Különféle ismeretlen eredetű tenyészettel erjesztett termékek fogyasztása (ezek jelentős része hisztamin termelő): savanyú káposzta, kombucha, sajtok, joghurtok, kefír, tejföl, kolbász, sonka, szalámi, kakaó, stb.
 6. Alacsony D-vitaminszint: a hisztamint tartalmazó hízósejtek szabályozásában vesz részt.

Nagyon fontos, hogy folyamatosan szedjünk hisztamin bontást segítő vagy hisztaminra semleges hatású bélbaktériumokat (Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum, Lactobacillus plantarum,  Bifidobacterium lactis Bb-12, Saccharomyces-boulardii, Lactobacillus acidophilus).

A megfelelő probiotikum szedése mindenkinek elengedhetetlen az egészség megőrzése szempontjából.

IBS vagy SIBO esetén is fontos az ajánlásokat megfontolnod, mert sokéves problémától szabadulhatsz meg okos döntésekkel. Minden autoimmun megbetegedés és étel intolerancia esetén érdemes továbbá elolvasnod a Autoimmun-betegségek gyógyíthatók? cikkemet, ebben hosszabban kitérek az autoimmin betegségek és ételérzékenység témaköreire.

Számomra egy probiotikum megválasztásánál fontos az L. Paracasei tartalom, így én nem választanék mást és nem is szívesen ajánlanék a jelentősége miatt. Az ok egyszerű: a családunkban többen is szenvedtek asztmától és kizárólag ezek a probiotikumok előzik meg az asztmás rohamokat (vagy a csoportban visszajelzések szerint a hisztaminos és allergiás tüneteket). Önmagukban pedig nem elégséges a Paracasei, mert egy (drága) gyártót találtam korábban, ami monokészítményeket gyárt és kipróbáltuk, sajnos immunerősítésben, védőhatásban elmarad pl a Plantarumtól, Rhamnosustól és mentális hatásában a Bifiodobaktériumoktól. Szerencsére a később ajánlott Renew Life hozza a várt eredményeket a L. casei tartalma ellenére. A Renew-ról egyetlen hisztamin intolerancia tünet panasz sem érkezett az Okos Étrendi csoportban, tehát sokaknak nagyon beválik.

A Lactobacillus Plantarum a probiotikumok szupersztárjaként is emlegethető. Fogyasztásával javulnak a viselkedési zavarok, az autizmus, elnyomja és gyógyítja a herpeszt és az ahhoz hasonló vírusokat (övsömör, HPV, szemölcs, HSV), elnyomja a candidát és egyéb bélgyulladást okozó mikroorganizmusokat, kórházi körülmények között megakadályozza a tüdőgyulladást. A bélrendszerben K-vitamint és B-vitamincsoport tagjait termeli meg, így szedésével nincs szükség külön K-vitamin bevitelre és mindezt teszi úgy, hogy közben nem termel hisztamint és segíti az idegrendszert károsító ammónia lebomlását, emeli az immunitást, antiszeptikus hatású, IBS esetén rendkívüli eredmények érhetők el, csökkenti a koleszterinszintet, terhesség esetén elősegíti, hogy optimális védelmet kaphasson a gyermek a szülőcsatornában a jó bélbaktériumok segítségével, ADD és ADHD gyerekek jóval nyugodtabbak lesznek és jobban tudnak koncentrálni. Ekcémás, hasmenéses tüneteket esetén feltétlenül érdemes próbát tenni vele.

Választási szempontok továbbá:

 1. Allergia, autoimmun betegségek és allergiás asztma esetén a kulcs összetevő a L. paracasei.
 2. Depresszió esetén a Bifidobacterium longum.
 3. Autizmus és asperger szindróma, valamint egyéb viselkedése zavarok esetén a L. Plantarum.
 4. Bélgyulladás, ekcéma esetén a kulcs összetevő a L. Plantarum. Ilyen esetben gyakran jobb önmagában szedni.
 5. Hisztamin intolerancia, allergia, autoimmun betegségek esetén pedig a L. Plantarum és L. Rhamnosus.

Álatlában igaz, hogy mindenkinek érdemes probiotikumot szedni, nem kizárólag súlyos betegségek esetén lehet nagy segítség. Immunrendszer védelmén múlhat egy esetleges fertőzés lefolyása.

Javasolt veszélyes összetevőktől mentes probiotikumok (felbontás után mindegyiket hűtőben tárold):

Javasolt probiotikumok:

Tiszta L. Plantarum tartalmú probiotikumok (csak magnézium-sztearátos formában találtam, a magnézium-sztearát dózisfüggő módon immunelnyomó hatású, ilyen dózisban nem jelentős a negatív hatás):

Kutyáknak és macskáknak probiotikumok (én a saját probiotikumommal keverem a kutyáimnak):

Egy egészséges embereknek tehát a multivitaminon és D-vitaminon kívül érdemes beszereznie egy jó probiotikumot is és az immunrendszere védelmében folyamatosan szedni. Mj: Ha kialakult a megfelelő bélflóra, akkor emlékeztetőnek heti néhány alkalommal elegendő probiotikumot szedni. Hasmenés vagy fertőzés esetén érdemes újra az adagokat az ajánlott szintre emelni.

Multivitaminok - nincs tökéletes választás

A zöldségek és a gyümölcsök és egyéb élelmiszerek csökkent vitamintartalmát jó ellensúlyoznunk egy kis dózisú, veszélyes adalkanyagoktól mentes multivitaminnal, mert vitaminhiány nagyon nagy kockázatot jelent különféle betegségek kialakulásában. A megaadag vitaminok fogyasztását a túladagolás miatt viszont jobb elkerülni. Kivételt ez alól csak néhány vitamin képez, ezekről szót ejtek később.

Például B12-vitaminból elegendő naponta néhány mikrogramm a szervezet megfelelő működéséhez, így egy ilyen kis dózisú vitamintablettával vagy B12 vitamint termelő probiotikummal még a vegánok is megvédhetik magukat az esetleges hiánytól. Nagyobb B12-vitamin bevitelre idősebb korban lehet csak szükség.

A multivitaminok megválasztásánál alapvető szempont a nanorészecskék teljes elkerülése. A kockázat ugyanis túl nagy ebben az esetben is.

A legtöbb nyomelem és ásványi anyag, bizonyos vitaminok viszont fermentálással készülnek, ez potenciális veszélyforrás a biogén aminokat illetően. A tenyészet kockázatáról nem adnak információt az összetételben, így gyakorlatilag felmérhetetlen, hogy egy adott vitamin megfelel vagy sem, hogy tiramin vagy hisztamin termelő tenyészeten állították elő vagy sem. Leginkább a mellékhatások (stressz tünetek, allergiás reakciók) kifigyelésével lehet bizonyosságot szerezni.

A visszajelzések alapján levettem a listáról a Garden of Life termékeket, sajnos sokaknak okozott hisztaminos, tiraminos tüneteket. A lista a visszajelzések alapján változik.

 • Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket az IHerb oldaláról rendelem. Minőségben és a szállításban is nagyon megbízhatóak, olcsók. Az NSR764 kód érvényesítésével 5% kedvezményt kaphatsz az első vásárlás végösszegéből. Ha támogatni szeretnéd vagy a munkámat, cikkeimet kellően értékesnek találod, akkor iHerb vásárlásaidnál a kosárban lévő kiírás (Discount valid for first time customers only) ellenére később se feledkezz meg az NSR764 kódról. A rendelésről és a vámhatárokról az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. írásomban olvashatsz.

  Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket.

Ajánlott kis dózisú multivitaminok (nano adalékanyagoktól és magnézium-sztearáttól mentes):

 1. Multivitaminok leginkább kismamáknak:

  1. Olcsóbb nem megfelelő vitaminformákkal, nem olyan jó felszívódású ásványi anyagokkal, viszont nem okozott mellékhatásokat: Nature Made, Prenatal multi DHA 90 Softgel
  2. Organikus zöldségekkel és gyümölcsökkel (friss, visszejelzésünk nincs): The-Synergy-Company-PureNatal-120-Tablets
 2. Multivitaminok leginkább nőknek:
  1. Vas és jód kiegészítés is szükséges lehet, természetes multivitamin (friss, visszejelzésünk nincs): Enzymedica-Enzyme-Nutrition-Multi-Vitamin-60-Capsules
  2. Nature-Made-Multi-For-Her-60-Softgels (nem szokott mellékhatásokat okozni)
  3. Több, mint multivtamin, szemvédő antioxidánsokkal, idősebbeknek ajánlott leginkább és B12 felszívódási zavar esetén (friss, visszejelzésünk nincs): SmartyPants-Masters-Complete-Women-50-More-Than-A-Multivitamin-120-Gummies
 3. Multivitaminok férfiaknak és magasabb vasszintű hölgyeknek:
  1. Vas és jód kiegészítés is szükséges lehet, természetes multivitamin (friss, visszejelzésünk nincs): Enzymedica-Enzyme-Nutrition-Multi-Vitamin-60-Capsules
  2. Nature-Made-Multi-For-Him-60-Softgels/(nem szokott mellékhatásokat okozni)
 4. Gyerekek multivitaminjai:
  1. Gumivitaminok gyerekeknek (és felnőtteknek, nem volt negatív visszajelzés): Nature's Way Alive, Vitamin Friends (ebből több is ehető, mikroelemeket is tartalmaz), Nordic Naturals.
 5. Házikedvencek vitaminjai:
  1. Kutyáknak immunrendszer és ízület védő mindenmentes vitamin: The Missing Link
  2. Kutyáknak immnnrendszer védő és bőr, szőr szépítő mindenmentes vitamin: The Missing link
  3. Kutyáknak mindenmentes multivitamin: Pet Naturals
  4. Cicáknak mindenmentes multivitamin:  Pet Narurals
  5. Cicáknak mindenmentes antioxidáns: Ark Naturals

Érdemes kitérni néhány betegségre és a nyomelemek megváltozott mennyiségének bevitelére.

 1. Ha vas pótlásra szorulsz és a multivtaminod ezt feltehetőleg nem fedezi, akkor napi egy kapszula laktoferrint és biztonságos vaskészítményt érdemes egy időpontban bevenni. A laktoferrin jelentősen javítja a vas felszívódását
  1. Könnyen felszívódó vaskészítmény (csak magnézium-sztearátos formában találtam, a magnézium-sztearát dózisfüggő módon immunelnyomó hatású, ilyen dózisban nem jelentős a negatív hatás): Country-Life-Easy-Iron-25-mg-90-Veggie-Caps
  2. Nutricology-Laktoferrin-with-Colostrum
  3. Life-Extension-Iron-Protein-Plus-300-mg-100-Capsules

Pszichés és idegrendszeri zavarok

Ezt azért említem meg külön, mert meglepően sokan szenvednek pszichés és idegrendszeri problémáik miatt (pánik, depresszió, kényszeresség, alvászavar, megmagyarázhatatlan feszültségek, tikkelés, kézremegés stb.).

Ezek legtöbbje igen egyszerűen orvosolható.

Kialakulásuk okai:

 • Gyulladások a szervezetben stresszhelyzetet hoznak létre, az állandó stressz idegrendszeri zavarokat okoz. A korábban említett gyulladás csökkentő öteleteket érdemes bevetned.

 • A magas hisztaminszint felelhet a súlyos depresszión át a rögeszmés viselkedésig szinte mindenért. A hisztamin serkenti a szerotonin, dopamin és a noradrenalin termelődését, ezzel magyarázható a sok idegrendszeri tünet, amit a nem fiziológiás hisztaminszint okoz. A korábban javasolt probiotikumokkal érdemes próbálkozni.

 • Idegrendszer és az agy éhezése az egyik leggyakoribb ok. Számos pánik reakció azért alakul ki, mert az agysejtek éheznek. A hipoglikémia szívdobogással és félelemérzettel jár, ez valójában a legtöbb pánikroham alapja, de gyerekeknél és felnőtteknél viselkedési zavarokat is okozhat. Ezek gyakori oka a leesett vércukorszint (ez hiperinzulinémiás tünet), vagy normál vércukorszint melletti agyi inzulinrezisztencia, ugyanis ekkor sem tud kellő mennyiségű tápanyaghoz jutni az agy. Mindkét okot közvetlenül befolyásolja az étrend, erről bővebben az Okos Étrendi cikkekben olvashatsz. Szerintem nagyon fontos az Okos Étrend szerinti makrók és ajánlások alkalmazása. Továbbá jó tudni, hogy az alváshiány inzulinrezisztenciát okoz. Nem kielégítő alvás után a reggeli vérvételen sokkal rosszabb vércukoreredmények születnek, így ilyenkor nem is érdemes vérvételre menned. Sokszor a repülőutak korai keléssel vagy az utazás izgulás miatti nem alvással indulnak. Az ottani pánik ezek után már nem is annyira meglepő. Sokan például nem tudják, hogy az epilepsziás rohamok legfőbb kiváltója ugyanilyen okokra visszavezethető agyi éhezés és ezek után nem véletlen, hogy egy ki nem aludt éjszaka utáni nap ilyen rohammal indulhat. Ez álatalában egy súlyosabb agyi tápanyaghiányt jelent. Pánik vagy epilepsziás roham esetén érdemes megfigyelni, hogy milyen körülmények között alakult ki. Hamar rá lehet jönni, hogy valamilyen étrendi hiba (mesterséges édesítők, sztévia, cukoralkoholok, kávé, ritka evés, túl gyors felszívódású szénhidrát, fahéj, omega3, ligetszépeolaj, lizin) vagy alváshiány okozta. Ha valakinek alvászavara van sokkal veszélyeztetettebb a pánik betegségre vagy az epilepsziára. Ilyen megbetegedés esetén fontos a gyakori, napi 5-szöri étkezés. Az agy éhezésének egyik első jele a kéz reszketése, izomrángások. Sokszor a kávé fokozatos elhagyásával teljesen megszüntethető ez a probléma ha valakinél ez állandóan fennáll. A plusz bevitt rosttal a vércukorszintedet tudod kontrollálni. A rostok közül a legjobban a glükomannán vált be az említett problémák kezelésekor. Rostok használata előtt 1 és utána 4 órán belül el kell kerülni a gyógyszerek, vitaminok bevételétMj: Alvászavart és epilepszás rohamot is okozhat a káliumhiány.

 • Stressz kezelési problémák is előmozdíthatják az említett pszichés és idegrendszeri zavarokat, de ilyen esetben is célszerűbb biokémiai okokat keresni, sokszor ezek orvoslásával megoldhatók az említett problémák. A stressz és az alvászavar kezelése azonos alapokon nyugszik, Az alvászavar okai is kezelése című cikkben olvashatsz többet a témáról.

Nemi hormonok

A stressz és a nemi hormonális egyensúly felborulása szinte minden esetben együtt jár, így az eddig leírt gyulladás csökkentés, hisztamin optimalizálás és idegrendszeri zavar kezelés segíteni fog az ilyen problémák (menstruációs zavarok, potenciazavar, ösztrogén túlsúly, prosztata problémák, férfias hajhullás) rendezésében is. Én az előbbi tanácsok betartásával kezdeném ha ilyentüneteim lennének.

Nők esetében az ösztrogén túlsúly vagy progeszteron hiány hátterében gyakran csak a kortizol „progeszteron” lopása áll, hiszen egyazon prekuzor molekulán osztoznak. Ez a probléma a túlzott stresszel, majd a mellékvesék működésének csökkenésével hozható összefüggésbe.  A stressz kezelése a megfelelő étrend megválasztásával kezdődik.

A stressz továbbá megemeli a DHT szintet, ami a férfiak és nők hajhullásáért is egyaránt felel, prosztata megnagyobbodás és a férfiak elnőiesedése is ennek köszönhető, növeli a rák kockázatát is, így érdemes időt és energiát fektetni az ajánlások betartására.

A bevitt zsiradékok, növényi olajok és hormonszerű anyagok is beleszólnak a hormonális egyensúlyba. Az egyén számára tökéletes hormonális egyensúly elérése sok tényezőn múlik:

 1. Jó stresszkezelés.
 2. Gyulladások csökkentés , probiotikumokkal, antioxidánsokkal, emésztőenziemekkel.
 3. Megfelelő étrend: Okos Étrend.
 4. Kellő mennyiségű hormon előanyag bevitele kiegyensúlyozott, változatos étrenddel.
 5. Elegendő, de nem túladagolt vitamin, nyomelem és ásványianyag bevitel.
 6. A bevitt kalória mennyisége legyen elegendő: se túl kevés, se túl sok.
 7. Nagyon fontos a hormonszerű anyagok expozíciójának csökkentése és a máj támogatása ezek lebontásában.  Ilyenek például a xenoösztrogének (ezek nem távolíthatók el hatékonyan a máj által, ilyen például a klórozott dioxin), bizonyos fitoösztrogének (a növényi olajokban találhatók leginkább, ezek nagy része bontható a máj által) és mikotoxinok (gombák által termelt hormonszerű vegyületek, ezek elkerülésére ne egyél láthatóan vagy szag alapján romlott ételt a penésztől mentesítsd az életteredet). A máj támogatása tehát nagyon fontos ha hormonszerű vegyületektől akarjuk óvni magunkat.

Ajánlott termék:

 • A korábban említett probiotikumok.

 • A máj nem megfelelő működésének alapfeltétele, hogy a bélrendszer méregterhelését csökkentsük. A nem megfelelő emésztés a szervezet méreganyagainak felhalmozódásához vezethet és a májat túlterheli. A probiotikumokon kívül fehérjebontó enzimeknek nagy jelentősége van a szervezet méregtelenítésének megsegítésében, hiszen a nem megemésztett fehérjetöredékek növelik a gyulladási folyamatokat és semlegesítésük is komoly terhet ró a májra. Az ananászban található fehérjebontó enzim, a bromelain továbbá lebonthatja a koleszterin plakkjait és erős fibrinolitikus aktivitást fejthet ki. Az emésztés támogatásában minden olyan esetben be kell venni, amikor fehérjét fogyaszt valaki, akár ital formájában. A plakkok lebontásában éhgyomorra jobb fogyasztani, így ugyanis felszívódik, jobban érvényesül a gyulladás csökkentő hatás is. Tehát az étkezésekhez és éhgyomorra is szedni érdemes, lehetőleg vegyes fehérjebontó összetételben, ugyanis más és más a működési pH-juk, lebomlásuk és érzékenységük. Ideális a bromelain, serrapeptase vegyes összetétel. Ajánlás:

  1. Houston Enzymes vegyes enzimek
  2. Doctor1s Best 3000 GDU Bromelain 500 mg nagy dózisú
  3. Doctor's Best Best High Potency Serrapeptase 120,000 SPUs nagy dózisú
  4. Enzymedica SerraGold High Activity Serrapeptase
 • A máj munkájának támogatására kis dózisú (1-3 g) glicin is nagy segítség. Izzadságszag ellen is nagyon hatékony.

Mj: A méregtelenítő szervek(vese, máj) nem kielégítő állapotának jó mutatója az erős izzadtságszag.

Nyirokkeringés támogatása

Ha valaki hajlamos a vizesedésre, még akkor is, hogyha ez csak időszakosan is fordul csak elő (például menstruáció alatt), nagyon fontos ezt mihamarabb orvosolnia. A nyirokrendszer keringési zavarára utal a narancsbőr is.

A vízfelhalmozódásnak számos oka lehet. Állhat mögötte szívbetegség, kóros elhízás, pajzsmirigy alulműködés, stb. A vizesedés egyik legfőbb oka a só-víz háztartás felborulása, illetve a nem megfelelő fehérjebevitel vagy a nem megfelelően emésztett fehérjék. A só-víz háztartás felborulása azt jelenti, hogy a nátrium aránya nő a káliumhoz képest. Ez a sejtek kiszáradását és a sejtközi víz felhalmozódását okozza. Ilyet okoz az étrendi stressz, ezért kell okos makrókon lenned, de a pörgetők (kávé, kakaó, tea, kóla) használatát is feltétlenül kerülnöd kell, mert fokozza a kálium ürítést, ami kiváltója a problémának, súlyosbítja a problémát az inzulinrezisztencia, mivel a sejtszintű éhezés is növeli a stresszt, így az is a kálium ürítést segíti elő, az okos étrend ekkor is megoldás. Az első és legfontosabb teendő az okos étrend iránymutatásainak betartása, a kálium megóvása érdekében. Továbbá ha nem ellenjavallt akkor általában a káliumos sót(300g kálium-kloridhoz 700g só)jó használni szinte mindenkinek. Ellenőrizd le a napi kálium beviteledet valamelyik táplálkozási naplóval (cronometer), ideális esetben 3500-4700 mg.

A vese káliumot ürít még akkor is ha teljes a visszatartása, tehát még akkor is veszíted a káliumot ha épp életbevágó lenne megtartani, így a sok víz ivása tovább növelheti a sejtek kiszáradását és a folyadék szövetközi visszatartását, inni persze nagyon fontos egy nem izzadós napon pl 1,5-2,5 litert (az ételek is számítanak), ha pedig viszel be elég káliumot, akkor lehet nagyon sokat inni. A vízhajtó teák is ürítik a káliumot, így nem megoldás a fogyasztásuk.

Ha már a káliumot rendezted, akkor jön a fehérjék témaköre, ugyanis a fehérjehiányos étrend is növeli a vizesedési hajlamot, így figyelj oda, hogy napi 13-15% legyen a beviteled kalóriában értve. De ez persze nem lesz elegendő, mert az esetek legnagyobb részében elégtelen a fehérjeemésztés is, azaz minden étkezés mellé fehérjebontó enzimet érdemes fogyasztani, akár vegyesen, nagyobb dózisban. Különben ez is az oka, hogy a pm alulműködők hajlamosabbak vizesedni, mert a pm alulműködés csökkenti a termelt emésztőenzimek mennyiségét.

További tippek:

 1. Vizesedéskor szárazon át érdemes gyengéden kefélni a bőrt a végtagoktól a szív irányába haladva körkörös mozdulatokkal, természetes szőrű kefét használj és csak óvatosan! Lélegezz mélyeket, a lábakat polcold fel! Segítség lehet a hideg-langyos zuhany váltakozása. A forró fürdőt és nagyon meleg zuhanyt mindenképpen kerüld el!
 2. Astragalus, echinacea, goldenseal gyógynövények szintén segíthetnek.
 3. Nyers gyümölcsöket érdemes fogyasztani (a korábban említett fehérjebontást segítő enzimek jó nyirok tisztítók, így táplálék-kiegészítőben is szedhetők)
 4. Sportolj többet!
 5. Legyen elég a bevitt kalóriabevitel (az önéheztetés önmagában is a nyirokrendszer zavarát okozza).

Ajánlott termékek

 1. Now Foods Potassium Chloride (sóval keverhető 15-30% arányban)
 2. Houston Enzymes vegyes enzimek
 3. Doctor's Best 3000 GDU Bromelain 500 mg nagy dózisú
 4. Doctor's Best Best High Potency Serrapeptase 120,000 SPUs nagy dózisú
 5. Enzymedica SerraGold High Activity Serrapeptase
 6. Nature's way astragalus gyökér
 7. Nature's Way Echinacea
 8. Nature's Way Echinacea és Goldenseal
 9. Now Foods rizsprotein

PMS és fájdalmas menstruáció tüneteinek csökkentése

Jó hírem van azoknak, akik alvászavarral és/vagy menstruációs görcsöktől, vizesedéstől, mellfeszüléstől, fáradtságtól, szívdobogás érzéstől szenvednek a menstruáció előtt és alatt.  A problémáért leggyakrabban néhány fontos ásványi anyag és vitamin hiánya okolható. Ezzel gyakran együtt jár a nátrium felhalmozódása. Az ásványi anyagok hiányának oka a hormonális rendszerben keresendő, mert nő a kálium, magnézium és kálcium ürítés menstruáció előtt és alatt.

Az egyik megoldás tehát a nátrium (só) csökkentése és kálium plusz bevitele. Már napi 500mg - 1 g kálium is segíthet, de  a dózis egyéni a tünetek alapján jól beállítható és egyénileg nagy eltérések mutatkozhatnak az ürítéstől függően. Minden esetben egy napon belül elosztva érdemes használni. Egyszerre általában 200-700 mg-os adag fogyasztása javasolt és mint mindenben a fokozatos bevezetésre törekedj, kis adaggal kezdve (200 mg). A napi ajánlott kálium bevitel 3500-4700 mg körüli, de az élelmiszerek is tartalmaznak káliumot, így általában közel sincs szükség ekkora adagolásra.

A kálium hiány növeli a szív és érrendszeri betegségek, a székrekedés, izomgörcsök, egyéb görcsök, vizesedés, aranyér, visszerek, magas vérnyomás, alvászavar, epilepszia, pánikrohamok, vesekövesség kialakulásának kockázatát, de túladagolása növelheti a szívbetegségek kockázatát és okozhat izomgyengeséget, hányingert, hasmenést és bizonyos vesebetegségek esetén ellenjavallt a használata. Ennek ellenére a legtöbbünknek (nem csak a lányoknak) érdemes szedni, de csak megfontoltan és betegség esetén lehetőleg orvossal egyeztetve.

Mj: Napi 1,5-2 g káliumot visz be egy átlagember, így a táplálkozástól függően 1 g-nál nagyobb pótlásra is szükség lehet.


Ajánlott termék:

Now Foods Potassium Chloride (sóval keverhető 15-30% arányban)

A menstruációs zavarok kezelésének másik két fontos kiegészítője a cink. A cink szabályozza a COX-2 enzim működését, amely valószínűleg felelőssé tehető a menstruációs görcsökért. A cink serkenti a hajszálerekben a keringést, így a fájdalmas menstruáció cink kezeléssel az esetek többségében megszűntethető vagy jelentősen csökkenthető. A cink szedését menstruáció előtti napokban érdemes megkezdeni és a végéig érdemes folytatni. A cink hiánya súlyosbítja a fájdalmas menstruáció tüneteit. A cink oxid nem ajánlott, mivel biológiai hasznosíthatósága gyenge. Nagyobb testsúlyú, idősebb nőknél nagyobb adag cinkre van szükség.
Ajánlott termék:

Now Fooids zink-glicinát

Továbbá a D-vitamin hiánya is fokozza a görcskészséget, így erre is érdemes hangsúlyt fektetni.

Laczkovich Hegedüs Eszter

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Másolása, felhasználása, sokszorosítása, nyilvánosságra hozatala csak a szerző hozzájárulásával és a forrás feltüntetésével lehetséges. Ilyen esetben kérlek írásban fordulj a kapcsolat link alatt a szerzőhöz, ahol tüntesd fel, hol és milyen formában szeretnéd a tartalmat felhasználni. A szerző ha úgy gondolja saját mérlegelés után írásbeli engedélyt adhat. Minden jogtalan felhasználó ellen élünk a jogorvoslat lehetőségével.

 A megosztásoknak nagyon örülök, mert csak így van lehetőség arra, hogy elterjednek az itteni információk. Ezeket nagyon köszönöm.

© Minden jog fenntartva. Copyright by www.zoldhaz.info

 
 

Így támogathatsz pénz nélkül árván maradt kis állatokat

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása