A kálium rehabilitációja - a sóbotrány rémhíreinek cáfolata

Az Okos Étrendi csoportban már régen rehabilitáltuk a káliumot, de ennek ellenére még sokan így sem biztosak abban, hogy szükséges-e pótolniuk. Ennek eldöntésében nyújthat egy kis segítséget ez a cikk. Előfordulhat az is, hogy néhányan még mindig igazak vélik még a káliumos sóval kapcsolatos rémhíreket, ebben is tudok kis megnyugtatással szolgálni.
Valamint a sportemberek és persze mások kedvéért is felraktam különféle házi izotóniás italok, elektrolitoldatok készítésének receptjeit, hátha hasznos információ lesz sokak számára.

Káliumbotrány

A 2010 körül indult káliumbotrány kitalálói szerint a boltokban árult konyhasó szándékosan káliumszennyezett, és szinte minden, a valóságban leginkább a rossz táplálkozásból, és életmódból adódó betegség kialakulásáért a káliumtoxicitást okolják. Az állítások igazságtartalmát végül is szinte senki nem firtatta, így viharként söpört végig az országon ez az álhír, hatására az emberek tömegei keresték a gyógyszerkönyvi tisztaságú nátrium-kloridot. Takács Gábor és mtsainak a „Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban” c. publikációjában – amit a Gyógyszerészet c. szaklap 2011. júliusi számában adtak közzé – kiderült, hogy mindezen állítások leginkább csak félelemkeltésre alkalmasak (a linken elérhető a publikáció).<--break->

Hét élelmiszerboltokból származó sómintát, és egy gyógyszerészeti tisztaságú NaCl minta összetételét vizsgáltatták meg. Hat asztali sóminta csekély mennyiségben (<0,1%) tartalmazott káliumot, ez alól csak egy szándékosan 30%-kal csökkentett nátriumtartalmú só volt kivétel, ezt a csomagoláson természetesen fel is tüntették. Volt olyan csökkentett nátriumtartalmú só is, amelynek nátriumtartalma nem tért el konyhasókétól. A mérési eredmények tehát megdöntötték azt az állítást, miszerint a konyhasók magas káliumtartalmúak lennének.

Valójában persze egyébként sem a kálium mérgezéstől kellene bárkinek tartania, hanem sokkal inkább annak hiányától, hiszen a nyugati társadalom helytelen életmódjának következtében a szervezet kálium ürítése gyakran fokozott, és a bevitel sem felel meg az elvárásoknak, ez szélsőséges esetben akár szívmegállást is okozhat. Így nem örülhetünk felhőtlenül az említett vizsgálat eredményeinek. Ráadásul – valószínűleg a botrány közvetett hatására – az egészségvédő csökkentett nátrium-klorid, növelt kálium-klorid tartalmú sók is eltűntek a polcokról, a jelenleg kaphatók sajnos nem a kálium-kloridos formát tartalmazzák. Félő, hogy hosszú időnek kell eltelnie, mire a legtöbben újra helyesen ítélik meg a kálium szervezetre gyakorolt hatását.

Miközben itthon éppen tombolt a káliumos sóbotrány, USA-ban a káliumot általánosan  hiányzó tápanyagként határozták meg. Ez Magyarországon egyébként ekkor már évek óta köztudott volt, és az orvosi gyakorlat szerint a legtöbb civilizációs betegség (magas vérnyomás, szív és érrendszeri problémák) esetén a nátrium-csökkentett kálium-kloriddal dúsított só alkalmazása volt javasolt. Ugyanis a táplálkozási szokásaink megváltozása, a nyers zöldség és gyümölcs fogyasztásának csökkenése, és a feldolgozott, magas nátrium-klorid tartalmú  élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása miatt jelentősen csökkent a kálium-klorid bevitele, a nátrium-kloridé pedig drasztikus mértékben nőtt, és ennek komoly egészségügyi következményei lehetnek.

A kálium tehát komoly rehabilitációra szorul, mindannyiunk egészségvédelme érdekében. Nézzük miért!

A kálium rehabilitációja

Némelyik ásványi anyag - leginkább a makroelemek - elektrolitként is fontosak a szervezetünk számára. A test az elektrolitokat a sejtműködés irányítására, valamint a sav-bázis egyensúly fenntartására használja. A káliumion az egyik legfontosabb elektrolit az emberi szervezetben a nátriumionon, a kalciumionon, a magnéziumionon, a kloridionon, és a hidrogénkarbonát-ionon kívül. A szervezet normális működéséhez az elektrolitok egyensúlyát nagyon szűk határok között kell tartani, különben egészségkárosodás léphet fel. A káliumhiány pedig sokkal gyakoribb probléma, mint ahogy a köztudatban elterjedt, de kialakulása általában a helytelen életmódból adódik csupán.
 
Kálium többek között a szívizom sejtmembránjainak stabilitásáért felelős, legfontosabb szerepe az ingerület-átvitelnél az izom-összehúzódás elindításában, a szívritmus irányításában van, a vérnyomás szabályozásában is részt vesz, ezen kívül szükséges a sav-bázis egyensúly fenntartásához, valamint a sejtek tápanyagfelvételéhez és energiaellátásához is. A kálium a sejtek plazmájában oldva található meg leginkább, elősegítve a megfelelő hidratáltságukat, összességében átlagosan 150 grammnyi mennyiségben. Az inzulin közreműködésével jut a sejtekbe, a minden állati sejt sejtmembránjában megtalálható Na+/K+-ATP-áz antiporter enzim segítségével.
 
 
Magas vérnyomás, káliumhiány
©FreeImages.com/Karen-Barefoot
 
A szükséges káliummennyiség a táplálékból hasznosul. A szervezet megfelelő működése érdekében elengedhetetlen a kellő mértékű és a folyamatos, a nap folyamán jól elosztott káliumbevitel. Egy egészséges vese ugyanis folyamatosan üríti a káliumot, még abban az esetben is, ha például káliumhiány esetén maximális a szervezet kálium visszatartása. Ha épp vizelet keletkezik, abban kálium választódik ki, így még akkor is veszíti valaki a káliumot, ha épp életbevágó lenne megtartani. Vagyis a túlzott kálium kiválasztásra serkentő betegségek, illetve a túlzott káliumkiválasztást eredményező rossz szokások, életmód, valamint a káliumhiányos étrend viszonylag hamar súlyos káliumhiányt okozhat.
 
Mivel a kálium fontos szerepet tölt be a folyadékegyensúly és a gyomor-bél traktus egyensúlyának fenntartásában, valamint az ideg-izom közti idegi funkciókban, a vérnyomás, a keringés és a szívritmus szabályozásban, az ezen a téren jelentkező tünetek jelezhetik a hiányát.

A káliumhiány tünetei

 1. Szívritmuszavarok, szívdobogásérzés, önkéntelen izommozgások (pl. tikkelés a szem körül vagy a lábon), tremor (kézreszketés), izommerevség, mert a káliumnak az ingerület-átvitelnél az izom-összehúzódás elindításában van szerepe, mindegy, hogy a szívizomról vagy egyéb izomcsoportról van szó.
 2. Izomgörcsök, a káliumhiány gyakoribb oka az izomgörcsöknek, mint a magnézium- vagy a kalciumhiány;
 3. Magas, illetve szabálytalan pulzusszám, a pihenő helyzetben mért magas pulzusszám egyik leggyakoribb oka is a káliumhiány.
 4. Magas, illetve alacsony vérnyomás, mert a kálium és a nátrium megfelelő aránya esetén tudja a szervezet a normál vérnyomást beállítani, a nyugati étrend általában nátriumtúlsúlyos és káliumszegény.
 5. Ülő vagy fekvő helyzetből történő felálláskori szédülés is a káliumhiány egyik jele lehet, ekkor a szív a rossz ingerületszabályozása miatt már követni sem tudja a felállásból következő nyomásváltozást.
 6. Ödémásodás, nehéz láb érzés, mert a káliumhiány szövetközi vízfelhalmozódást eredményez, mindeközben a sejtek dehidratációja, kiszáradása viszont nő.
 7. Hosszanti körömbarázdák, elsősorban a dehidratált körömágy miatt.
 8. Ízületi gyulladás, fájdalmak és menstruációs görcsök, mert a sejtek hidratálatlansága, káliumhiánya, és a szövetközi ödémásodás növeli a lokális gyulladásokat, valamint rontja a vérellátást, ezzel erősíti a fájdalmakat.
 9. Visszerek, aranyér, fejfájás, migrén, és egyéb keringési zavarral összefüggő tünetek, mert káliumhiányból adódó vízvisszatartás a megfelelő vérkeringést is gátolja, mert extra nyomást gyakorol a vénaszelepekre.
 10. Inzulinrezisztencia kialakulásában is szerepet játszik, mert sejtek megfelelő tápanyagfelvételéhez elengedhetetlen a Na+/K+-ATP-áz antiporter enzim működése.
 11. Alvászavarok, ugyanis a káliumhiány okozhat alvászavarokat, mert az agysejtek tápanyagellátásban is szerephez jut, így a káliumpótlás javíthatja az alvásfunkciót;
 12. Gyengeség és erőtlenség. Számos esetben a kálium pótlása jelentős erőnlét javulást eredményezhet, de csak kellő mennyiségű keményítő vagy glükóz fogyasztása mellett, ugyanis inzulin szükséges a Na+/K+-ATP-áz antiporter enzim működéséhez.
 13. A köznapi szóhasználatban elterjedt mellékvese fáradtságnak nevezett állapot tünetei gyakran csak a kálium tartós hiányából adódnak.
 14. Székrekedés, ugyanis káliumhiány esetén az ödémásodáshoz szükséges vizet a székletből vonja el a szervezet. Feltehetőleg a székrekedés leggyakoribb oka a káliumhiány.
 15. Vesekövek, csontritkulás, mert káliumhiány esetén a szervezet növeli a kalcium kiválasztását;
 16. Súlyos esetben légzési nehézség, paralízis, szívmegállás.

A káliumhiány a legtöbbször csupán a helytelen életmód egyik tünete, a hibás szokások megváltoztatásával a káliumhiány a leggyakrabban teljesen orvosolható.

Káliumhiány leggyakoribb okai

 1. Hashajtók vagy bizonyos vízhajtók szedése súlyos elektrolitveszteséggel járhat, így a káliumszint is jelentősen lecsökken.
 2. Túlzott folyadékbevitel. Ha valaki káliumhiányos, akkor hidratálatlan sejtszinten, így a túlzott (káliummentes) folyadékbeviteltől elsőre talán paradoxnak tűnő módon, de tovább csökkenthet a sejtek víztartalma. Csökkent káliumszint esetén a túlzásba vitt folyadék fogyasztás növeli a káliumhiányt, így csökkenti a sejtek folyadéktartalmát, hiszen a vese a felesleges folyadékmennyiséget kiválasztja, és ezzel együtt az eleve hiányzó káliumot is ürít. A vízmérgezés sejtszinten tehát vízhiányt okoz, hiszen a sejtek megfelelő hidratáltságáért a megfelelő káliumszint felel, ez súlyosan felborítja az elektrolit-egyensúlyt. Kellő mennyiségű folyadék fogyasztása persze fontos, hiszen a vese méregtelenítő funkciója csak kellő vízkiválasztás esetén működik megfelelően, de nem szabad túlzásba sem esni.
 3. Alkoholfogyasztás. Ha valaki azt állítja, hogy a sör megfelelő folyadék nyáron, az valószínűleg nincs tisztában a vízhajtó tulajdonságával. Az alkohol vízhajtó hatása igen jelentős. Az alkohol hatására az ADH (anti-diuretic, azaz vizeletkiválasztás elleni hormon) szintje csökken, és ezzel fokozódik a vizelet mennyisége, elektrolitok jelentős része ürül mindeközben, ez az előbb említett sejtszintű dehidratáltságához is vezet. Napon, nyári hőségben kiemelkedő az alkoholos italok fogyasztásának egészségügyi kockázata, sejtszintű kiszáradáshoz, az elektrolit-háztartás felborulásához, akár az ebből eredő szívmegálláshoz is vezethet.
 4. Hányással és hasmenéssel járó gyomor és bélrendszeri problémák. Ilyen esetekben mindig kellő figyelemmel kell lenni az elektrolitok pótlására is.
 5. Túlzásba vitt sport. A sport több okból is komoly elektrolitveszteséggel jár. Egyrészt emelkedik a stresszhormonszint, ami csökkenti az említett ADH szintet, így a vizelettel is jelentős mennyiségű a kálium veszteség, ehhez hozzájárul természetesen az izzadásból eredő veszteség is.
 6. Túlzásba vitt szaunázás, illetve éjszakai izzadások. A szaunázások utáni fejfájásnak ez egyik leggyakoribb kiváltója az elektrolitok mennyiségének súlyos csökkenése. 1 liter izzadsággal átlagosan körülbelül 1200 mg nátrium, 300 mg kálium, 1000 mg klór, 160 mg kalcium, 36 mg magnézium, 25 mg szulfát. 15 mg foszfát, 1,2 mg cink, 1,2 mg vas, 0,06 mg mangán, 0.06 mg réz ürül, természetesen ionos formában.
 7. A túlzott nátrium bevitel is rontja a kálium felhasználását, és felborítja Na-K egyensúlyt, így problémákat okoz a vérnyomás megfelelő szabályozásában. Ennek köszönhető a túl magas só, és alacsony káliumbevitel esetén magas vérnyomás alakulhat ki.
 8. Alacsony szénhidráttartalmú étrend esetén a glükózigényes szervek (agy, máj) energiaellátása akadozik, ez egy súlyos stresszhelyzet a szervezet számára, így a magas stresszhormonszintek miatt csökkent ADH szint a kálium túlzott ürülésével jár együtt. A ketogén és paleó étrend is súlyos káliumhiányt okozhat sejtszinten, ráadásul a csökkent inzulinszint a Na+/K+-ATP-áz antiporter enzim működését is megzavarhatja. Nem véletlenül alakul állandó izomgörcs ezeket az étrendeket tartva.
 9. A túl alacsony kalóriabevitel, éheztetéses fogyókúrák, anorexia nervosa is súlyos káliumhiányt okozhat szintén a stresszhormonok szintjének megnövekedése miatt.
 10. Alvászavarok esetén is nő a szervezet kálium vesztesége, ez megint a stresszhormonoknak köszönhető. Az alvászavar okai és kezelése című cikkben olvashatsz többet a témáról.
 11. A túlzott fehérjefogyasztás is növeli a stresszhormonok szintjét. A fehérjék aminosavakból épülnek fel. Az aminosavak közül az aszparaginsav, a glutaminsav, glutamát serkentő hatású neurotranszmitterek. A tiramin a tirozin aminja, a hisztamin a hisztidin aminja és a lizin (közismert glutamát prekurzor) is élénkítő hatású. A fehérjékből származó nagy mennyiségű serkentő neurotranszmitter megemeli a stresszhormonok szintjét. Az optimális fehérjebevitel aránya 12–15 % kalóriában értve.
 12. Élénkítőszerek (kávé, kakaó, csoki, kóla, energiaitalok, pyruvate, maca, guarana, zöld, fekete és fehér tea, stb.) alkalmazása is fokozza a kálium ürülését.
 13. A gyógyteák legtöbbje vízhajtó hatású, fokozott kálium-ürítést okoz.
 14. Pajzsmirigy-túlműködés következtében megemelkedő stresszhormonszint és az izzadások igen súlyos káliumhiányos állapotot is okozhat, thyreotoxikus periodikus paralízist, amely halálhoz is vezethet. Szinte minden esetben javasolt a külön pótlása.
 15. Inzulinrezisztencia sejtszintű éhezés okozva növeli a stresszhormonok szintjét, így a kálium ürítést segíti elő, ráadásul a kálium sejtekbe juttatása inzulinfüggő folyamat.
 16. A hisztamin intolerancia is a kálium fokozott ürítésével jár a magas stresszhormonszint miatt. Szinte minden esetben javasolt a külön pótlása.
 17. Általában a szteroidos gyulladáscsökkentők szedése is kálium pótlást igényel.

A kálium megőrzése és a megfelelő káliumbevitel

Bármilyen súlyosan is hangzik mindez, a kálium pótlásáért nem kell túl nagy erőfeszítéseket tennünk a hétköznapokban. A káliumban gazdag ételek (például teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök, zöldségek, burgonya, hüvelyesek) hatékonyan növelik a szervezet káliumszintjét. A megfelelő életmóddal a káliumveszteségek jelentős része is elkerülhető:

 1. A kálium megtartását ösztönözd a keményítőben, rostban gazdag és zsiradékban szegény Okos Étrendnek előírásainak megfelelő étkezéssel. Kerüld el a szénhidrátszegény, kalóriamegvonásos és magas fehérjebevitellel járó, azaz stresszfokozó étrendeket. A keményítőben gazdag étrend a megfelelő inzulinszint miatt a sejtekbe juttatja a káliumot, ennek hiányában ugyanis a vese a bevitt kálium jelentős részét ürítené.
 2. Teljesen kerüld el a vizelethajtó gyógyteákat, élénkítőszereket!
 3. A vízfogyasztásodat az izzadás mértékéhez igazítsd! Ne fogyassz pótcselekvésként túl nagy mennyiségben folyadékot, kivéve, ha nagyon szomjas vagy, ilyen esetben viszont fordulj mihamarabb orvoshoz. Egy nem izzadós napon minden 10 kg testtömegre számítva naponta általában 3-4 dl folyadék fogyasztása megfelelő, de aktivitástól és elektrolitbeviteltől függően lehet kevesebb vagy több is. A zöldségek, gyümölcsök folyadéktartalma is számít.
 4. Ne fogyassz alkoholt!
 5. Izzadás, sport, hányás, hasmenés esetén pótold az elektrolitokat! Kis töménységű elektrolit oldatot, izotóniás ital magad is készíthetsz. Minden esetben használj benne édesítésnek glükózt, ugyanis csak így jut a sejtjeidhez a kálium. A receptet később leírom.
 6. Erős káliumvesztéssel járó betegség és gyógyszer szedése esetén pótold a káliumot külső forrásból!

Ha nem ellenjavallt, akkor a csökkentett nátrium tartalmú só (300g kálium-kloridhoz 700g asztali só) használata is megoldást nyújthat, de persze érdemes leellenőrizni a napi kálium beviteledet valamelyik táplálkozási naplóval (pl. coronmeter-rel), és plusz káliumbevitel esetén mindig fogyassz megfelelő inzulinválaszú keményítőforrást, így juttathatod el a sejtjeidhez. Ideális esetben a napi káliumbevitel 3500-4000 mg. Átlagos bevitel egyébként 2000-6000 mg, de a 2500-3000 mg alatti már káliumhiányhoz vezethet a káliumot jelentősebben nem vesztő életvitel mellett is.

A vér normál káliumszintje 3,5 és 5,0 mmol / l között alakul. 5 mmol felett már feltételezhető a vesék bizonyos mértékű károsodása, ha a méréskor nem történt hirtelen magas étrendi káliumbevitel. Ideális esetben 4,5-4,9 mmol/l a vér káliumszintje. Mivel a káliumszint nagyon gyorsan változhat a kálium ürítése és bevitele miatt, így a vérkép csak egy gyorsan változó aktuális állapotról ad csak tájékoztatást, ráadásul a sejtek káliumszintje nem mérhető ilyen eljárással.

A kálium túladagolása leginkább csak káliumkészítmények extrém adagban való alkalmazása mellett képzelhető el egészséges vesefunkció esetén. Napi 15-20 gramm kálium bevitelénél lehet túladagolásra számítani, ekkor általában általános mérgezési tünetek (hányás hasmenés) lépnek fel. Ennyit elképzelhetetlen nem szándékosan bevinni.

Milyen esetben légy mégis óvatos a plusz káliumbevitellel?

 1. Ha inzulinhiányos cukorbetegségben szenvedsz vagy ennek gyanúja merült fel, inzulin hiányában ugyanis felhalmozódhat a kálium a véredben, mert a sejtekbe juttatása korlátozott.
 2. Ha alacsony szénhidráttartalmú étrendet tartasz, ugyanis ilyenkor sincs megfelelő kálium transzport az alacsony inzulinszint miatt. Persze számos egyéb okból sem javasolt ilyen étrendet tartanod. Erről A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai c. cikkben olvashatsz többet.

Inzulinhiány esetén tehát érdemes vérszintekkel igazolni, hogy nem emelkedik meg túlzottan a vérkáliumod. Érdekesség, hogy ezekben az esetekben a vérkáliumszint gyakran kicsit magasabb, de a sejtek ennek ellenére káliumhiányosak lehetnek.

Mikor nem javasolt egyáltalán plusz káliumot bevinni?

 1. Veseelégtelenség, csökkent vesefunkció esetén, ugyanis ebben az esetben a cikk elején említett folyamatos kálium ürítésével csökkent mértékben lehet számolni, hiszen minden vesefunkció sérül. Ez érthető okokból kálium felhalmozódással járhat. Ekkor általában káliumhiányos étrend javasolt.
 2. Bizonyos gyógyszerek szedésekor: nem szteroidos gyulladáscsökkentők (pl. ibuprofen), ACE-gátlók, kálium örző diuretikumok, kalcineurin inhibitor immunszuppresszánsok, trimetoprim, pentamidin. Ugyanis csökkentik a vese kálium kiválasztását.
 3. Aldoszteron-hiány esetén, mint Addison-kór, CAH.
 4. Renális tubuláris acidózis és Gordon-szindróma esetén.
 • Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket az IHerb oldaláról rendelem. Minőségben és a szállításban is nagyon megbízhatóak, olcsók. Az NSR764 kód érvényesítésével 5% kedvezményt kaphatunk a vásárlás végösszegéből. A rendelésről és a vámhatárokról az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. cikkemben írok.

  Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket.

Javasolt alapanyagok a nátrium-csökkentett só otthoni előállításához és az elektrolitoldat elkészítéséhez:

 1. Now Foods Potassium Chloride, gyógyszerkönyvi tisztaságú kálium-klorid, a kálium pótlására, a csökkentett nátrium tartalmú só kikeveréséhez. Ekkor 300 g gyógyszerkönyvi tisztaságú kálium-kloridhoz, 700 g gyógyszerkönyvi tisztaságú sót adunk (én ezt a Vitaltrendtől szerzem be). A tisztasági foknak az egyes szennyezők miatt van jelentősége. Erről A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet c. cikkben olvashatsz többet. 
 2. Natural-Vitality-Balanced-CalMag-Original-Unflavored a kalcium és magnézium pótlására. A kalcium-glükonát visszaállítja a sejtmembrán feszültségének egyensúlyát, ezért minden kálium tartalmú izotóniás italban hasznos alkalmazni.
 3. Trace-Minerals-Research-40-000-Volts-Electrolyte-Concentrate elektrolitok pótlására. A ráírt dózisnál kevesebbet érdemes alkalmazni a hasmenés elkerülése érdekében.
 4. Minden esetben érdemes glükóz, keményítő bevitellelt alkalmazni élni, hogy a sejtekbe juthassuk a káliumot.

Rehidratáló elektrolitoldat, izotóniás ital házilag

Az izotóniás italok alapja az ízesített tiszta víz:

 • Narancsos:
 1. 500 ml tiszta víz
 2. 500 ml 100%-os narancslé (legjobb a frissen facsart)
 • Citromos:
 1. 1 liter tiszta vízhez 3-4 egész citromot facsarunk
 2. ízesíthetjük továbbá citromfűvel, reszelt gyömbérrel vagy mentával
 • Almás:
 1. 6 dl tiszta víz
 2. 4 dl almalé (100%-os)
 • Sárgarépás:
 1. 5 dl tiszta víz
 2. 5 dl gyümölcscentrifugával nyert sárgarépalé

Az alapba minden esetben 100%-os, lehetőleg friss zöldség vagy gyümölcslé is került, mert ezekben is magas az elektrolittartalom.

Ezek mindegyikéhez az alábbiakat keveréket adjuk hozzá:

 1. 1400 mg (1/4 teáskanál) kálium-klorid (káliumion 730 mg, kloridion 670 mg)
 2. 6000 mg (1 teáskanál) konyhasó vagy tiszta só (nátriumion 1782 mg; kloridion 4218 mg)
 3. 4000 mg (1,5 teáskanál) Balanced CaLMag (150 mg magnézium, 150 mg kalcium)
 4. minimum 20 g, de inkább 40g glükózt (dextrózt) a kálium sejtekbe juttatásához

Az így készült elektrolitoldatból napközben elosztva ihatunk, hagyjunk időt a glükóznak kálium sejtekbe juttatásához. Egyben elfogyasztva ugyanis nem hasznosul, és leginkább a veséket készteti plusz munkára, de hasmenést is okozhat. Edzés előtt egy 1-2 dl fogyasztása javasolt, de közben is kortyolgathatunk. Edzés után szintén 1-2 dl-t érdemes inni.

Ha kipróbálással is bevált a recept, akkor előre nagyobb adagot is bekeverhetsz az elektrolit porból: 140 g kálium-klorid, 600 g tiszta só, 400 g CalMag, 2(-4) kg dextróz. Alaposan keverd el, rázd össze (ez nagyon fontos). Egy literhez ekkor körülbelül 30 g-ot adagolhatsz az éppen kedved szerinti alapba vagy gyümölcslébe.

Remélem, hogy hasznodra válnak a cikkben leírt információk. Nagyon köszönöm, ha megosztod a cikket, így segítheted a munkámat, és mások gyógyulását is. A közreműködéseddel jóval több embert érnek el ezek az információk.

Az Okos Étrend a Facebookon is megtalálható két szinten: az Okos Étrend tanulócsoportban és az Okos étrend HCLF a gyakorlatban haladó csoportban. A haladó csoporttagsághoz szükséges az Okos Étrend alapos ismerete.

Laczkovich Eszter © Minden jog fenntartva. Copyright by https://www.zoldhaz.info

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása