Így csökkenthetjük a klórozott víz és a klóros fertőtlenítés veszélyeit

A klóros víz hatása a hajra és a bőrre

A klórozott víz már rövid távon is száraz, viszkető bőrhöz vezethet. A klór és melléktermékei eltávolítják a természetes haj- és bőrolajokat, amelyek megvédik a testet a túlzott kiszáradástól. A száraz bőr védtelenebb a fertőzésekkel szemben, így elősegítheti az aknék, a korpásodás, az ekcéma kialakulását, illetve súlyosbodását is, de a száraz fejbőr fertőzése miatt hajhullást is okozhat. Szárazzá, töredezetté, gyengévé teheti a hajat, fakíthatja a hajfestékeket is, oxidálhatja a kollagént és egyéb fiatalító fehérjéket, de a hajszálat magát is.

Klórozott ivóvíz élettani hatása

A klórozott ivóvízben egy triklórmetán (kloroform) keletkezhet. A kloroform a központi idegrendszerre hat, fáradtságot, fejfájást, hosszabb távú kitettség esetén a máj és vese károsodását is okozhat. A kloroform szerepel a Colborn listán, mint endokrin rendszert károsító anyag. A legnagyobb veszélyt az jelentheti, ha mérgező foszgénné alakul a szervezetünkben.

 

Klórozott víz veszélyei

©FreeImages.com/Yucel Tellici

Vizsgálatokban úgy találták, hogy a rektális-, máj-, emlő-, bél-, hólyag- és tüdőrák kialakulásának kockázata emelkedett az ivóvíz kloroform tartalmával. Vemhes kísérleti állatok klorform kitettsége károsodást okozott az utódokban. (F1, F2, F3) A kloroform késleltetheti a pubertást, csökkentheti a spermiumszámot és a pajzsmirigy megnagyobbodásához vezethet. (F)

A klóros víz hatása semlegesíthető

Ivóvíz esetén a klór illetve a kloroform kipárologtatással, több órás szobahőmérsékleten való állással, illetve rövid forralással is eltávolítható. Szintén jó megoldás lehet a megfelelő minőségű ozmózis víztisztító felszerelése is, a víztisztító kancsók viszont nem távoltják el jelentős mértékben a klóraminokat, trihalometánokat. Mj: Ha ozmózis víztisztító berendezést berendezést szeretnénk, akkor nagyon fontos, hogy az ajánlott fél éves szűrőbetétcserét minden esetben betartsuk. Higiéniai, egészségügyi szempontból ennek különösen nagy a jelentősége. 

Beltéri levegő is tartalmazhat kloroformot

Hypós, és egyéb klóros felmosás, fertőtlenítés esetén szintén keletkezhet kloroform, ami a tüdőn keresztül könnyen felszívódhat a szervezetünkbe, így felmosás, klóros fertőtlenítés alatt és után minden esetben szellőztessünk kereszthuzattal.

Zuhanyozzunk röviden

A bőr az egy féligáteresztő hártya, így csak bizonyos méret felett véd minket a környezeti hatásoktól, mint például baktériumok és gombák esetén. A bőrön keresztüli felszívódásával kis mértékben nőhet a szervezet kloroform expozíciója, de jelentősebben a gőzök belégzése miatt. (F1, F2) Zuhanyozzunk tehát minél rövidebben!

Ha melegedni szeretünk a zuhany alatt, akkor érdemes inkább a fürdőszoba külön fűtésére figyelmet fordítani, ugyanis melegben nem ácsorgunk annyit a zuhany alatt. MJ: A víztisztító kancsókhoz hasonlóan a zuhanyszűrők sem távoltják el jelentős mértékben a klóraminokat, de egy kád vízhez adott 1000 mg C-vitamin jelentősen csökkentheti a fűrdővíz kloroform tartalmát (F).

Ha klóros fertőtlenítőt használunk, akkor minden esetben használjunk védőkesztyűt is!

A Facebookon csoportokban is megtalálhatók vagyunk két szinten: az Okos Étrend tanulócsoportban és az Okos étrend HCLF a gyakorlatban haladó csoportban. A haladó csoporttagsághoz már szükséges az Okos Étrend alapos ismerete.

Laczkovich Eszter © Minden jog fenntartva.

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

  1. Soha többé nem leszel egyedül.
  2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
  3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
  4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
  5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
  6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
  7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
  8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása