Környezetbarát karácsonyi tippek

A környezetbarát karácsonyfa az igazi fa

Az elemzések szerint a műanyag karácsonyfák gyártása miatt több üvegház hatású gáz kerül a légkörbe, mint amennyivel a fenyőültetvények fenntartása, a fák kivágása és szállítása együttesen jár. Ráadásul nem, vagy nehezen újrahasznosítható anyagból készülnek, és az égésgátlók egészségügyi hatásával is számolnunk kell. Műfenyőket ne vegyünk! Ha mégis megtettük korábban, akkor használjuk őket évtizedekig.

A fenyőfákat ezzel szemben szándékosan telepített fenyőültetvényeket termelik, mint például a virágokat. A karácsonyfák miatt nem vágnak ki erdőket. A fenyőfákat újratelepítik. A fenyőfák könnyen újrahasznosíthatók, komposztálhatók, életük alatt oxigént termelnek, szén-dioxiodot kötnek meg. Fontos, hogy igazi fenyőfa esetén lehetőleg ne kérjük műanyag hálót a csomagoláshoz!

A gyökeres fák sajnos ritkán felelnek meg karácsonyfának, legtöbbjük elpusztul vagy felkopaszodik karácsony után, és azok a műanyag cserepek, amelyekben a fákat árulják szintén túl nagy terhet jelenthet a környezetnek még újrahasznosítás esetén is.

Kertes házak esetén a kertbe beültetett fa is lehet karácsonyfa.

Persze akár el is tekinthetünk a karácsonyfa állításától, ha nem jelent gondot számunkra csak szimbolikusan jelezni az ünnepet. A karácsonyfa állatása nem túl régi szokás, így akár le is szokhatunk róla.

 

Karácsonyi környezetbarát tippek

©FreeImages.com/Alex Bruda

 

Környezetbarát ajándékok

Az ajándékok beszerzésének időszakában figyeljünk arra, hogy etikus ajándéknak az számít, amelynek az előállítása nem jár környezetszennyezéssel, nem igényel különösebben szállítást, és nincs túlcsomagolva, nem keletkezik miatta túl sok szemét, csomagolás és anyagminőség tekintetében is lehetőleg lebomló. Ügyeljünk arra is, hogy valóban hasznos ajándékot vásároljunk, ne adjunk újrahasznosítás néven "szemeteket", pl. saját készítésű, de haszontalan díszeket az ajándékozottnak.

Az élmények, mint a színházjegy vagy a koncertjegyek sem teljesen ökologikusak, gondoljunk csak a létrehozásukra szánt erőforrásokra.

Ajándéknak megoldás lehet egy különleges, saját készítésű édesség. Könyvek esetén az antikvárium is jusson eszünkbe, mint beszerzési hely. Értékes lehet egy-egy régi könyv, de ajándékozhatunk közös kirándulást vagy egyéb nem erőforrásigényes programot is.

Ruházati ajándékonál törekedjünk arra, hogy természetes anyagokból készüljenek, etikus készítőktől.

Megbeszélhetjük azt is, hogy mindenki eltekint az ajándékozástól, és csak az együtt töltött időre tesszük a hangsúlyt. Megfelelésből lehetőleg ne vásároljunk nem környezetbarát ajándékokat, sőt ajándékokat se! Aki szeret minket, ilyen ajándékok nélkül is fog. Legyen fontosabb a környezet, a növény és állatvilág védelme, mint a felszínes kapcsolatok ilyen áron való fenntartása.

Kezdhetjük azzal a változást akár azzal is, hogy mi magunk számára nem kérünk ajándékot.

Környezetbarát csomagolás

Hanyagoljuk a csillámos, nehezen újrahasznosítható, tekercsben árult papírokat, műanyag fóliákat, műanyag ragasztószalagot, műanyag masnikat, kötözőket, használjunk esetleg később is használható papírszatyrot, ha ragaszkodunk a csomagoláshoz.

Környezetbarát karácsonyi étkezések

A karácsonyi ebéd vagy vacsora miatti környezetterhelésünk pedig kisebb lehet, ha kevesebb vörös hússal főzünk, illetve ha ragaszkodunk a hagyományos, hazai alapanyagokból készült fogásokhoz.

Kerüljük a túlvásárlást és a túl sok étel készítését is, ne kerüljön élelmiszer a szemétbe!

Legyünk mértéktartóak a karácsonyi étkezéseink alkalmával, így nem csupán környezetkímélőbbek lehetünk, de számos feleslegesen felszedett kilótól is megkímélhetjük a szervezetünket.

Környezetbarát karácsonyi világítás, díszítés

Karácsonyi világításnak használhatunk LED-es fénysort, de ezek használatával és vásárlásával kapcsolatban is legyünk mértéktartók!

Ehető, házi készítésű díszekkel környezettudatosan szépíthetjük a karácsonyfát. Lehetőleg ne vásároljunk vagy készítsünk új és tartós díszeket, ha vannak régebbről.

Laczkovich Eszter © Minden jog fenntartva.

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

  1. Soha többé nem leszel egyedül.
  2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
  3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
  4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
  5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
  6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
  7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
  8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása