A zöld és egészséges élet 60 legfontosabb lépése

Folytatjuk!

14. lépés: Zuhanyozzunk röviden!

A klórozott víz használata száraz, viszkető bőrhöz vezethet. A klór és melléktermékei eltávolítják a természetes haj- és bőrolajokat, amelyek megvédik a testet a túlzott kiszáradástól.
 
A száraz bőr védtelenebb a fertőzésekkel szemben, így elősegítheti az aknék, a korpásodás, a hajhullás, az ekcéma kialakulását, illetve súlyosbodását is. Szárazzá, töredezetté, gyengévé teheti a hajat, fakíthatja a hajfestékeket, oxidálhatja a kollagént és egyéb fiatalító fehérjéket, de a hajszálat magát is. Ajánlott cikk: Így csökkenthetjük a klórozott víz és a klóros fertőtlenítés veszélyeit
 
Minél hosszabban zuhanyozunk, annál jobban károsíthatjuk a bőrünket és a hajunkat.
 
Ha melegedni szeretünk a zuhany alatt, akkor érdemes inkább a fürdőszoba külön fűtésére figyelmet fordítani, ugyanis melegben nem ácsorgunk annyit a zuhany alatt.
 
A vízfogyasztásunk csökkentésével környezetbarát és takarékos döntést hozhatunk azzal, hogyha sokkal rövidebben zuhanyozunk.
 
Környezetbarát zuhanyozás lépései:
 
Először csak öblítsük le vízzel magunkat, majd zárjuk el a vizet. Mossuk meg magunkat fejtetőtől lefelé haladva samponnal, illetve szappannal, így elkerülhető például az, hogy lábmosás után mossunk arcot. Ajánlott sorrend: arc, haj, hónalj, nemi szervek környéke, lábfej. Ha végeztünk, akkor öblítsük le magunkat teljesen vízzel. Szükség esetén ismételhető az eljárás a pl. a samponozással. A haj és a bőrünk meghálálhatja, ha az utolsó öblítés hűvösebb vízzel történik.

13. lépés: Szokjunk le a szakaszosan alkalmazott éhezéses fogyókúrákról, ezzel az elhízásunknak kedvezhetünk!

Szervezetünk ragaszkodik a már elért testsúlyunkhoz.
 
Mára már bizonyított tényként tekinthetünk arra, hogy nem működnek a szokásos értelmű kalóriamegvonásos fogyókúrák. Lefogyni ugyan le tudunk, de ez az állapot legtöbbször csak ideiglenes. A legtöbb esetben pár hónap, nagyon súlyveszteség esetén egy-két év múlva a kiindulási tömegünknél is kövérebbek lehetünk, mert a kalóriamegvonás olyan anyagcsere-változásokat hozhat létre, ami a további gyarapodásunknak kedvezhet.
 
Minden éhezéses szakasz pillanatnyi előnye hátránnyá alakul, ha kellően hosszú idő távlatából szemléljük az eseményeket. Ha már elértünk egy bizonyos testsúlyt, akkor a szervezetünk ezt tekinti alapértelmezettnek. Ha súlyos kalóriamegvonással lefogyasztjuk, akkor ezt éhezésnek érzékeli és fokozza a további súlyosabb elhízáshoz vezető "takarékosabb" működését. Ez minden éhezéses szakasszal egyre fokozódhat.
 
Átverhetjük a szervezetünket, de nem drasztikus megvonással, hanem az életmódunk teljes megváltoztatásával. Ehhez viszont valóban motiváltnak és következetesnek kell lennünk. Ajánlott cikk:  Hizlaló és hatékony fogyókúrák

12. lépés: Aludjunk legalább 8-9 órát!

Az alvászavar nem csupán annyiban lehet zavaró, hogy álmosabbak, fáradékonyabbak leszünk napközben. Sajnos komoly kockázatot jelent a legtöbb ismert betegség, és egészségügyi probléma kialakulásában is. Érdekességek az alvásról:

 1. Evés nélkül hosszabb ideig képes életben maradni egy ember, mint alvásmegvonással.
 2. A diabétesz és az inzulin-rezisztencia kialakulása összefügg a kialvatlansággal. Nem érdemes kialvatlan éjszaka után glükóz tolerancia tesztre menni, ugyanis sokkal rosszabb eredmények születhetnek.
 3. Ha nem alszunk eleget, akkor másnap sokkal többet ehetünk, így az alvászavar elhízást is okozhat.
 4. Az átlagos alvásidő 9 óráról 7,5 órára csökkent a villanykörte elterjedése óta, és ezzel párhuzamosan nőtt a szív és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedések száma.
 5. Napi 6 óránál kevesebb alvás jelentősen növeli a vérben a gyulladást okozó proteinek mennyiségét.
 6. A közúti baleseteket legnagyobb részét az alváshiány okozza. Több közúti baleset következik be alváshiány, mint alkohol fogyasztás miatt.
 7. Ha valaki napközben folyton álmos és csak kávéval, energiaitalokkal, csokoládéval, teákkal, kólával képes magát éberen tartani, biztosan alvászavarban szenved.
 8. Alvászavar esetén a gyermekek ADHD tünetei súlyosbodhatnak. Sok esetben kizárólag egy rejtett alvászavar okolható a problémáért. Ennek oka a dopamin transzporter sűrűségének (DTD) növekedéséből adódik, amit a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás hiánya válthat ki.
 9. Horkoló ember átlagosan naponta 20-szor ébreszti fel a partnerét. Ez még a legjobb esetben is minimum egy-két óra alvásveszteséget jelent.
 10. Aki serkentőket (kávét, csokoládét, kakaót, energiaitalokat, stb.) vagy alkoholt fogyaszt megrövidülnek a mélyalvási (REM) fázisai, így még kellő hosszúságú alvás esetén is kialvatlan marad. Tehát minden élénkítőket fogyasztó tudta nélkül is alvászavaros lehet.
 11. A cirkadián ritmust közvetlenül befolyásolja a retinát ért fény. Ennek is köszönhető, hogy a vak emberek 80%-a alvászavarral küzd. A teljesen vakoknál ez a szám még magasabb.
 12. Mesterséges fények használata miatt egy látónál is kialakulhat alvászavar. (F)

Aludjunk többet! Kezeljük az alvászavarunkat: Tippek az alvászavar kezeléséhez

11. lépés: Főzzünk kuktában a hagyományos edények helyett!

A kukta titka abban rejlik, hogy a túlnyomás miatt magasabb hőmérsékleten tudunk főzni, így körülbelül harmad- vagy negyedannyi idő alatt készülhetnek el az ételeink.
 
Kuktával nem csupán időt, hanem energiát is spórolhatunk. Ráadásul a főzéskor egyébként keletkező pára jelentős részétől megóvhatjuk a lakást és a konyhabútorunkat
 
A penészesedés egyik oka a rossz szellőzésen és szigetelésen kívül a lakás túlzott páraterhelése.
 
Ráadásul a kuktában készült ételek zsírtartalma jóval kedvezőbb lehet, hiszen általában nem teszünk hozzáadott zsiradékot az ételhez, így sokkal egészségesebbek is.
 
Kuktából kaphatók egészen kicsi, egy-két személyes változatok is.
 
Néhány példa a főzési idők alakulására:
 
Paraj, sárgarépa, zöldborsó, padlizsán hámozva 2-3 perc
Burgonya, karalábé felszeletelve 4-5 perc
Burgonya félbevágva 7-8 perc
Csirke, cékla szeletelve, sertéshús szeletelve 10-15 perc
Burgonya egészben 12 perc
Szárazbab, csicseriborsó 30-40 perc

10. lépés: A kicsivel több kalóriabevitelnek is súlyos ára lehet. Kerüljük el!

A zsírszövet víztartalmával is számolva kb. 7000 kcal energiát tárol egy kg testzsír. Napi 200 kcal-ás plusz energiabevitel - ez egy joghurt vagy pár dl üdítő csupán - egy hónap alatt már 6000 kcal felesleget jelent, ez körülbelül 10 kg/év hízást okoz. (Forrás)
 
Nem érdemes tehát hősiesen felfalni mindent, amit felszolgálnak egy étteremben. Nem érdemes az otthoni maradékokat magunkba kényszeríteni. Nem érdemes unalomból rágcsálni valamit, de mától a hűtőnket se bűvöljük kinyitogatással!
 
Kérjünk inkább zóna adagot az étteremben. Éttermi rendeléseinknél is ügyeljünk az ételek energiatartalmára.
 
Tervezzük meg az otthoni főzést úgy, hogy ne kelljen konyhamalacként eltüntetnünk a maradékokat, unalomból pedig ne együnk. Ez utóbbiról való leszokás egyik legjobb módja, ha kizárólag a konyhaasztalnál ülve étkezünk mostantól, és ebben nem teszünk semmilyen kivételt.
 
Ezekkel az új szokásokkal jelentősen csökkenthetjük az élelmiszer-hulladékok mennyiségét is.

9. lépés: Kerüljük az illatosítást!

Rákot is okozhatnak az illatosított háztartási tisztítószerek, kozmetikumok, parfümök, de még a természetes illóolajok is.

Bizonyára sokunkkal előfordult, hogy parfümillat vagy illatos gyertya hatására fájni kezdett a fejünk, nem tudtunk koncentrálni, hányingerünk lett, viszketett az orrunk, rosszul éreztük magunkat, és alig vártuk, hogy elkerüljünk az illat forrásától. Ezek a formaldehid expozíció tünetei is lehettek.
 
Az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala szerint a formaldehid emberi rákkeltő hatású anyag. A formaldehid az említett tüneteken kívül orr- és tüdőrákhoz, de a leukémia kialakulásához is hozzájárulhat. (F)
 
Nem szükségszerű egy terméknek formaldehidet tartalmaznia ahhoz, hogy formaldehid forrás legyen, ugyanis számos illatanyag könnyen átalakulhat formaldehiddé.
 
A parfümök jellemzően szintetikus vegyi anyagokból állnak, gyakran tartalmazhatnak formaldehidet vagy a formaldehid forrásait.
 
Nem vagyunk biztonságban akkor sem, ha valami természetes vagy bio. A citrusolajok, mint a narancs vagy citrom illóolaj akár 90%-ban tartalmazhatnak limonént , más illóolajok pedig egyéb terpéneket. Az alkének, terpének ózonnal reagálva formaldehid képződéshez vezethetnek. Számos esetben formaldehidmentes termékként árulhatják azokat az illatosító termékeket, amelyek terpéneket viszont tartalmaznak.
 
Jelentősebb terpének és terpénszármazékok: mycerne, limonene (citrusok), carophyllene, pinene (fenyő), terpineol, borneol, linalool (levendula), eucalyptol (eukaliptus), nerolidol (jázmin, levendula, teafa)
 
Szintén formaldehid források például a különféle tartósítószerek, ezek akár ökológiai termékeben is megtalálhatók: diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, DMDM hydantoin, quaternium-15, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bronopol), and sodium hydroxylmethylglycinate. (F1, F2, F3, F4)

8. lépés: Ne együnk mesterséges édesítőket!Számos helyen olvashatjuk, hogy a cukor méreg, de lehetséges, hogy a mesterséges helyettesítőitől kellene jobban tartanunk.

Például éhséget generálhatnak, ami a várt fogyasztó hatás helyett inkább hízást eredményezhet. A szacharint például eredetileg haszonállatok étvágyának növelésére, hizlalásra használták, ennek ellenére mégis fogyókúrás édesítőként került forgalomba kalóriaspórolás címén. (Forrás)

A mesterséges édesítők és a sztévia negatívan hathat a leptinszintre. Fogyasztásukkal csökkenhet az érzékelhető energiaszint, hiszen növelhetik az inzulinszintet elérhető energia nélkül, a túlzott inzulinszint hatására alacsonyabbá váló vércukorszint éhséget idézhet elő.

Ha valaki a napi cukor adagját pl. szacharinra cseréli, akkor ahelyett, hogy csökkenne az átlagos vércukorszintje, inkább növekedhet.

A mesterséges édesítőszerek a pajzsmirigyfunkcióra is negatív hatással lehetnek. (Forrás)

A mesterséges édesítőszerek jelentős hatást gyakorolnak természeti környezetünkre is. Ezek az erős kémiai vegyületek nem teljesen metabolizálódnak a szervezetünkben. A környezet nem képes teljesen lebontani ezeket az anyagokat. A mai hagyományos vízkezelési technológiák nem tudják teljesen eltávolítani ezeket a vegyületeket.

Így előbb-utóbb a mesterséges édesítőszerek maradékai bekerülhetnek a természetes környezetbe is, amelyek felhalmozódhatnak, de a különböző bomlástermékeik is környezetszennyezőek(Forrás)

7. lépés: Ne égessünk műanyagokat, gumit, laminált bútorlapokat, laminált padlót és fáradt olajat se, az illegális szemétégetést pedig minden esetben jelentsük be!

Ez mindannyiunk közös érdeke.
A tüdőrák a daganatos halálozás vezető oka a gazdaságilag fejlett országokban. A leggyakoribb oka a levegőszennyezés.

Műanyagok közül például a PVC égéstermékei közé tartoznak a dioxinok. A dioxinok egészségromboló hatása kiemelkedően sokrétű: nőknél meddőséget, férfiaknál impotenciát okozhat. Károsíthatja az immunrendszert és a hormonháztartást, teratogén (fejlődési rendellenességet okozó) hatású. Forrás

Letölthető tájékoztató anyag: Ne égess el!

Ezen a linken bejelenthetjük, ha illegális szemétégetést tapasztalunk, az esetet mindig dokumentáljuk jól, fényképezzük le. A bejelentéshez regisztráljuk magunkat: Illegális szemétégetés bejelentése

6. lépés: Ne csináljuk ki a bolygót és az egészségünket a sült burgonyával és egyéb zsiradékban sült ételekkel!

Kép: FreeImages.com/ Ramzi Hashisho

Mindössze egy liter zsiradék képes egymillió liter édesvizet beszennyezni – ami elképesztő szám –, pláne ha arra gondolunk, hogy ez a vízmennyiség 50 ember teljes, éves ivóvízkészletét jelenti.

Nem csak az ökoszisztémát károsíthatjuk, hanem önmagunkat is. Egyre több bizonyíték kerül napvilágra arról is, hogy nem a szénhidrátok, hanem a zsiradékok glükózfelhasználást negatívan befolyásoló élettani hatásai okozhatják az inzulinrezisztenciát és a 2. típusú cukorbetegséget. (Forrás)

Ha egészségre gyakorolt hatása ellenére használnánk, akkor pedig ne öntsük a kommunális kukába, a természetes vizekbe, a csatornába, de a talajra se. Az élőlények mellett ugyancsak károsíthatja a közeli tavak, folyók, patakok vizeit és a földet. A szennyvíztisztítók sem tudják ártalmatlanítani, csatornába öntve továbbá dugulást is okozhatunk. A MOL töltőállomásain leadható a használt sütőolaj.

A környezetünk és egészségünk védelme érdekében a használt sütőolaj és sütőzsír mennyiségét amennyire csak lehet, csökkentsük. Lehetőleg egyáltalán ne használjunk ilyen céllal zsiradékot! Éttermi rendeléseknél is vegyük figyelembe a rendelt ételek készítésének módját!

5. lépés: Nasinak inkább friss gyümölcsöket vegyünk, leginkább ezeket hagyhatjuk kint a konyhapulton is.

A nagyobb kalóriasűrűségű ételeket rakjuk el szem elől, és csak a főétkezéseink alkalmával vegyük őket elő. A hűtőben a rágcsálható zöldségeket tegyük előre kézközelbe, így ha nyitogatjuk is a hűtőt, akkor is jó eséllyel elkerüljük a felesleges, de élettani szempontból sem előnyös nagy kalóriasűrűségű "unalom evést".

A korábbi rossz szokásaink akaraterővel történő kiiktatása helyett az egészséges helyettesítés jelenthet jobb megoldást. Az akaraterőnk ugyanis ténylegesen véges, ha túl sokat kell igénybe vennünk, akkor egy idő után nem áll rendelkezésre, trükközzünk inkább így. Forrás: https://www.zoldhaz.info/okos-etrend3

Gyümölcsök és zöldségek ökológiai lábnyoma annál kisebb, minél közelebb terem az otthonunkhoz. Erre is érdemes ügyelni a beszerzéseink alkalmával! A saját termés után a helyi termelőket részesítsük előnyben, majd a hazaiakat, majd az európaiakat, és így tovább.

Arra is ügyeljünk, hogy lehetőleg ne vegyünk előre csomagolt gyümölcsöket. A korábban kapott zacskókat ne dobjuk ki, hanem vigyük magunkkal, használjuk újra az üzletekben. Kérjük meg az eladót, hogy ne csomagolja újabb műanyagokba a vásárolt gyümölcsöket. Érdemes készíteni saját készítésű, mosható, könnyű textilből készült kis zsákokat erre a célra, amit magunkkal is vihetünk. Legjobb, ha ezeket tönkrement ruhadarabokból varrjuk meg.

Megfelelő döntésekkel sokat tehetünk az egészségünkért és a Föld ökoszisztémájának megmentéséért is. Ezeket az új szokásokat könnyű kialakítani, nem jelentenek különösebb lemondást, pozitív hatásuk viszont jelentős.

4. lépés: Lehetőleg egyáltalán ne vásároljunk pálmaolaj (pálmazsír) tartalmú termékeket!

Szumátra és Borneó szigetén található a Föld egyik utolsó nagy egybefüggő esőerdeje, amelyet elképesztő ütemben irtanak. Olajpálma ültetvények létesítése céljából napi 20 hektárnyi esőerdőt tüntetnek el a Föld színéről.

Kép: WWF

A képeken pálmaolaj termelés miatt csökkent esőerdőket láthatunk Borneo a területén.

Ezzel a földünk oxigén termelésének kockáztatásán kívül fajok ezreit sodorják kihalás széléig. Az egyik ismert példa az orángután, ami már csak ezeken a területeken található meg, és élőhelye súlyos veszélyben van. Súlyos veszélyben van továbbá a borneói törpeelefánt, a szumátrai orrszarvú, a ködfoltos párduc, és még sok ezer más, hasonlóan értékes faj, amelyek nagyon hamar örökre el fognak tűnni a Föld színéről, ha az erdőirtások tovább folytatódnak.

A pálmazsír alapanyagként megtalálhatók lehetnek a csokifélékben, mogyorókrémekben, kekszekben, félcukrász termékekben (pl. croassaint), müzliszeletekben, szószokban, leveskockában, mélyhűtött tésztákban (pizza, levelestészta), fritőzolajokban, növényi tejszínekben, csipszekben, süteményekben, csomagolt kenyerekben, kozmetikumokban, tisztítószerekben, samponokban, szappanokban.

Az alábbi összetevőket keressük: Palm Kernel, Palm Oil Kernel, Palm Kernel Oil, Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palmityl Alchohol, Palmolein, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid (Palmitinsav), Palm Stearine, Palmitoyl oxostearamide, Palmitoyl tetrapeptide3, Sodium Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Hyrated Palm Glycerides, Cetyl Palmitate (palmitil-palmitát), Octyl Palmitate (oktil-palmitát), , Hyrated Palm Glycerides, Etyl Palmitate, Octyl Palmitate, Palmityl Alcohol.

Valószínűsíthető pálmazsír tartalmat takarnak a következők: Vegetable Oil, Vegetable Fat, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Lauryl Lactylate/Sulphate, Glyceryl Stearate, Stearic Acid.

Már az is jelentős lépés, ha mától odafigyelünk és tudatosan csökkenteni kezdjük háztartásunk pálmazsír igényét. Ez egy jó és betartható újévi fogadalom.

Fontos megjegyezni, hogy a vendéglőkben gyakran pálmazsírt használnak fritőzolajnak.

3. lépés: Reggelizzünk!

Ha reggelizünk, akkor napközben jóval kevésbé csábulunk el az egészségtelen ételek, sütemények, csipszek, zsíros ételek megvásárlására, és ebédidőben is egészségesebben és mértéktartóbban fogunk választani.

Reggelivel továbbá sokkal hatékonyabbak lehetünk a fizikai és szellemi munkákban is.

Az ebéd 19. századig nem volt elterjedt főétkezés. Egészséges és bőséges reggelivel, akár el is hagyhatjuk vagy jóval későbbre tolhatjuk az ebédet. Viszont a vacsorát és a reggelit se hagyjuk el, mert a túl hosszú éhezési lyuk felesleges stressz a szervezetünk számára. (forrás)

2. lépés: Ne menjünk éhesen bevásárolni, kerüljük el teljesen az élelmiszerek kidobását!

Jóllakva elkerülhető a túlvásárlás, ami miatt esetleg élelmiszereket dobhatunk ki. Külön nyereség, hogy így az egészségtelen élelmiszereket a polcokon hagyhatjuk. Tele hassal ugyanis könnyedén ellenállhatunk a különféle csipszeknek, kekszeknek, süteményeknek, egészségtelen készételeknek. (forrás)

Továbbá célszerű heti (egészséges) menütervvel bevásárlásra indulni, így valóban azokat az alapanyagokat vesszük meg, amire szükségünk van, és azokat ténylegesen be is szerezzük.

Ezzel az egészségünkért és az élelmiszer-pazarlás ellen is sokat tehetünk.

1. lépés: Quinoa helyett használjunk más, leginkább hazai gabonákat!

A quinoa termőhelyén, Bolíviában, Ecuadorban és Peruban kisebb élelmiszerválságot okoz az új, felkapott "szuperélelmiszer" divatunk.

Az itt élő szegényebb emberek, - akiknek ez az élelmiszer alapvető tápláléknak számított - már nem engedhetik meg maguknak, hogy továbbra is fogyasszák.

Limában például a quinoa jelenleg már drágább, mint a csirke.

A feltámadt igény miatti túltermelés következtében megszűnt továbbá a vetésforgó, ez talajerózióhoz vezethet, nőtt a kemikáliák használata is, ami már a méheket veszélyezteti.

A quinoa szállítása is komoly környezetterheléssel jár a hazai alapanyagokhoz képest.

A szuperélelmiszerként való felcímkézés egy eladási technika, amivel az egészségvédőket manipulálhatják a forgalmazóknak kedvező vásárlási szokások kialakítására. Közös jellemzőjük, hogy általában távoli országokban termelhető, itthon közel ismeretlen alapanyagokat terjesztenek el, ami miatt hitelesebbnek tűnhet az az állítás, hogy egészségesebb.

Laczkovich Eszter © Minden jog fenntartva. Copyright by https://www.zoldhaz.info

 

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása