Kutyák Okos Étrendje – a fehérje alapú táplálás alaptétele elhasal

Ezt a cikket leginkább azért írtam, mert az Okos Étrendi csoportomban nagy az érdeklődés a tekintetben is, hogy milyen meggondolások alapján etetem a kutyáimat.

Manapság egyre nagyobb a fehérje alapú etetés divatja a kutyák táplálása esetén (is). Hihetnénk, hogy ezzel biztosan jót teszünk a kutyánknak, hiszen húsevő, de ez még sincs feltétlenül így. Én is hittem ezek logikai alaptételéneknek, miszerint a kutya a farkashoz hasonló, így a táplálását legoptimálisabb esetben hasonlóan kell megoldanom. Sajnos ezzel nem választottam helyesen, mert jelentős mértékben rontottam az életesélyeit az akkor még élő rákbeteg kutyámnak, akinek nemcsak a betegsége súlyosbodott, hanem el is hízott. Az időt visszaforgatni nem tudom, viszont a rossz tapasztalat fényében már utánajártam a problémáknak, és kutyusaimat már ennek a tudásnak a fényében etetem.

A képen egyikük, Bozont látható az örökbefogadásakor

A kutya nincs ketózisban húsalapú nyers etetés esetén sem

A ketogén és paleó étrendek szinte egyszerre kerültek az emberek köztudatába, ezzel együtt tűnt fel a kutyákra adaptált változatuk, a nyers etetés és húsalapú egyéb táplálások. Ezek az étrendek általában szénhidrátmegvonással járnak.

Ketózis az emberi szervezetben akkor alakul ki, amikor a szénhidrátbevitel drasztikusan lecsökken, a szervezet szénhidrát raktárai kiürülnek, és már nincs elég a megfelelő vércukorszint fenntartásához. A zsír ketontestekké alakul a májban, ez veszi át az energiaellátást a ketonokat is felhasználó szervekben, szervrendszerekben. A szénhidrátmegvonásnak súlyos mellékhatásai vannak, így én mindenkit óva intenék ezektől az étrendektől, ha lehet még jobban, mint az ebek esetén. A mellékhatásokról A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai című cikkben olvashatsz többet.

Néhányan talán azt hihetik, hogy azért, mert a kutyájukat leginkább húson és zsiradékon tartják, akkor már ő is ketózisban lesz. A fehérjék viszont kitűnő szénhidrátforrások, és kutyák májának méretéből adódóan a fehérjék szénhidráttá alakítására van kapacitása (az ember mája relatíve kisebb a testtömegéhez képest, így valójában az ember esetén ez jóval megterhelőbb lenne). Mj: A szándékos ketózisban tartás kutyák esetén acidózishoz és görcsrohamokhoz vezethet, ami agykárosodással járhat, végső esetben pedig halálhoz is vezethet.

A szervezet fehérjeraktározó képessége pedig egyébként is korlátozott, ezért a szükséglet fölötti bevitt fehérje lebomlik, cukrokká vagy zsírsavakká alakul, energiát biztosít csupán. Lebontásukkor tehát ugyanazzá a glükózzá alakul, amivé egyébként a fehérje alapú táplálásban drasztikusan megvont keményítő bomlana, azzal a különbséggel, hogy jóval megterhelőbb, mérgezőbb anyagcseretermékekkel jár együtt a fehérjék energiaként való hasznosítása, nem beszélve a költségességéről vagy a környezetterheléséről. Tehát a keményítők nem az ördögtől valók, csupán energiaforrások, glükózforrások, mint a fehérjék, mindenkinek megfelelnek ideális energiaforrásnak, akik meg tudják emészteni.

Fehérjék metabolizmusa

A fehérjék szükséges makrotápanyagok, hiszen a kutya szervezeti struktúrái is belőlük épülnek fel, de nem érdemes és nem szükséges annyi fehérjét bevinni, ami feleslegként már csak energiaként szolgál, hiszen például a kutyák szervezetét is mérgezi az anyagcseretermékük, az ammónia. Az ammónia rendkívül mérgező, különösen az agy számára.

Az aminosavak peptidkötéssel kapcsolódnak egymáshoz, vízkilépés közben. A fehérjemolekulák tehát sok aminosavrészből felépülő polipeptidláncok. Ezek emésztés során fehérjebontó enzimek segítségével aminosavakra bomlanak. Egy részük aminosavként hasznosul, többnyire különféle szervezeti struktúrák (pl. izomzat, bőr, haj) építőelemei lesznek, a felesleg pedig energiaként hasznosul.

Ebben az esetben a máj az aminosavakról leválasztja az aminocsoportot szabad ammónia formájában, ez a dezamináció. A májban az aminosavak dezaminálása révén keletkezett ammóniából pedig argináz enzim által karbamid (H2NCONH2) keletkezik, amelyet majd a vizelettel a vesék választanak ki, de körülbelül 25%-a a bélcsatornába diffundál, ahol a baktériumok ureáza ammóniává és széndioxiddá hidrolizálják (bontják), bizonyos részük pedig felszívódik. Mj: A bélben történő ammónia termelésért a táplálék fel nem szívódott aminosavainak bakteriális dezaminációja is felelős.

Ismered az ammónia vagy az urea szagát a tanulmányaidból vagy esetleg a hajfestékedből? Ha nem, akkor megismerheted ha általában egy jórészt hússal etetett kutya székletének vagy vizeletének erős, szúrós szagát megérzed. A szervezetben feldúsult ammónia az egész szervezetet mérgezi, nem csupán az ember esetén van ez így. Az ammónia kitettség ésszerű keretek közötti csökkentése célszerű a másodlagos mérgező metabolikus (anyagcsere) hatások miatt.

Mentesíthetjük a kutyánkat a mérgező ammóniától, mégpedig a fehérjék bevitelének optimalizálásával, moderálásával.

A túlzott fehérjebevitel egy felesleges stresszor

Az aminosavak közül az aszparaginsav, a glutaminsav, glutamát serkentő hatású neurotranszmitterek. A tiramin a tirozin aminja, a hisztamin a hisztidin aminja és a lizin (közismert glutamát prekurzor) is élénkítő hatású. A fehérjékből származó nagy mennyiségű serkentő neurotranszmitter megemeli a stresszhormonok, például a kortizol szintjét. A hosszabb távon alkalmazott túlzott fehérjeetetés tartósan emelkedett korizolszintet eredményezhet.

Az excitotoxicitás az, amikor a neuronok túlzottan aktívak a felesleges glutamát (lizin, glutaminsav) következtében. A túlaktiválás negatív események kaszkádát eredményezi, ami a mitokondriumok és a neuronális membránok (agy pusztulásához) lebontásához vezet, ráadásul a tartósan magas stresszhormonszint növeli a sejtek inzulinvakságát is.

A magasabb stresszhormonszintek hatására a sejtek hormonreceptorai ellenállnak a hormonoknak, így ugyanazon hormonszint mellett hormonhiányos tünetek alakulnak ki. Ez az ellenállás minden hormonreceptort érint: az inzulint (cukorbetegség), a progeszteront, az ösztrogéneket, a tesztoszteront, a pajzsmirigyhormonokat, és így tovább.

A krónikus stressz miatt a pregnenolon átalakulhat kortizollá, mert a mellékvese már nem tud kellő mennyiséget termelni, ez pregnenolon lopásként ismert. Gyakorlatilag a kortizol "ellopja" más hormonoktól azokat a prekurzorokat, amik más fontos fiatalító hormonok előállításához szükségesek (pl. DHEA, progeszteron, tesztoszteron). Ez korai öregedéshez vezethet a kutyák esetén is.

A tartósan magas kortizol továbbá elnyomja és gyengíti az immunrendszert is, és szerepet játszik a vérnyomás, valamint a kardiovaszkuláris funkciók regulálásában. Megnövelheti a vérnyomást, a vércukrot, gátolhatja a felfogóképességet, keményíti az artériákat, megnöveli a zsír eltározását, főként a gyomortájékon. A tartós immunszuppresszió az autoimmun-betegségek kialakulásának is kedvez.

A tartósan megnövekedett kortizol szint megrongálja az agy hippokampusz sejtjeit és ezzel a memóriát és a tanulási képességeket is. Ezek az aminosav neurotranszmitterek, a kedélyreguláló hormonok csökkenését okozza, ami viszont depressziót válthat ki. Ezek az állapotok a leptin szint csökkenését vagy leptinrezisztenciát is okozhatják, ami viszont elhízáshoz vezethet.

A tartósan magas kortizolszintből adódó oxidatív stressz sejtkárosodáshoz, DNS károsodáshoz, korai öregedéshez és halálhoz is vezethet. A sejtöregedést a DNS telomerei irányítják, ezek a kromoszómák végein találhatók. Ahogy korosodunk a telomerek is rövidülnek, a stressz növeli az oxidatív gyökök mennyiségét, így a telomereket is oxidálja.

A magas kortizolszint az alábbi vitaminok és ásványi anyagok fokozottabb ürülését, hiányát, illetve szintjének felborulását okozza: karnitin, B-komplex, C-vitamin és D-vitamin, folsav, vas, kalcium, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, szelén, mangán és cink.

A stresszhormonok emelkedett szintje GABA-gátló hatású is. A GABA "mondja" az agynak, hogy maradjon csendben, felel a jólét érzésért, jó alvásért, gátolja a fájdalmat és a félelmet.

A szükségletet meghaladó fehérjebevitel nem támogatja tehát a teljesítményfokozást, az egészséget, viszont más kedvezőtlen jelenségeket idézhet elő, látens vagy tekintetbe nem vett ismert vesebetegségek esetén pedig ez a probléma is felszínre kerülhet. A vesevédő tápok mindegyikére jellemző az alacsonyabb fehérjebevitel. Nem véletlenül, hiszen a magas fehérjebevitel egyik célszerve a vese.

Javasolt cikkek:

Igf-1 válasz

Az fehérje és zsiradék túletetés magas igf-1 választ produkál. A magas igf-1 válaszú alapanyagokról már kiderült, hogy öregítő hatásúak és elősegítik a rákos daganatok fejlődését. Igf-1 válasz tekintetében élen járnak a vörös húsok, így ezeket jobb elkerülni a kutyák etetése esetén is.

Aki magas igf-1 válaszú élelmiszereket fogyaszt, az olyan, mintha időkapszulában ülne, számára egy élet annyival lesz rövidebb, amennyivel átlagosan magasabb az igf-1 szintje, számára az idő gyorsabban halad. Ezek után tán az sem meglepő, hogy az egyik leghosszabb életű kutya vegán volt, akinek a tápláléka leginkább lencséből és rizsből állt és nem fogyasztott sok zsiradékot, mert hiába tűnik húsevőnek, az öregítő igf-1 rá is hatással van. Persze nem biztatok senkit arra, hogy vegán étrenden tartsa a kutyáját, mert nehéz a megfelelő, elégséges fehérjebevitelt biztosítani, de a bevitel moderálása ésszerű döntés.

Igf-1 csökkentése nem más, mint az örgedés gátló, rákellenes szent grál. Legyen elég felemlítenem a Laron szindrómát. Ez egy genetikai betegség, ami miatt drasztikusan lecsökken az igf-1 szint. Az ennyire alacsony igf-1 szintnek valóban vannak hátrányai, például az alacsony testmagasság, viszont vannak kétségtelen előnyei is. Soha nem kell aggódniuk, hogy cukorbetegek vagy rákosak lesznek.

A kutya húsevőnek tűnik, de mégsem farkas

Igen, ebben semmi kétség, a kutya húsevőnek tűnik. Mind fogazatát, mind bélrendszerének felépítését és hosszát tekintve erre következtethetünk. A húsalapú etetés alaptétele, miszerint a farkashoz hasonlóan kell ezért etetnünk, viszont többszörösen elhasal.

A genetikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a keményítőtartalmú magvak, gyökerek már az ősidőkben is fontos szerepet játszottak az emberi táplálkozásban, mivel az emberi genomban az eredetileg csak a hasnyálmirigyben kifejeződő amiláz gén (AMY2; keményítő bontó enzimet kódol) megkettőződött, és a másik kópiája a nyálmirigyben lett aktív (AMY1). Sőt, a génkettőződés tovább folytatódott a Homo fajok evolúciójakor, ami azt jelzi, hogy sok amiláz enzimre volt szüksége eleinknek már anno. (forrás)

A mai vadászó-gyűjtögető embercsoportok kevesebb AMY génkópiával rendelkeznek, mint a mezőgazdálkodó emberek, ami arra utal, hogy az agrárium által produkált keményítőtöbblethez is evolúciósan alkalmazkodtunk. A kutya olyan régóta társállata az embernek, hogy ő is idomult a gazdi étrendjéhez: míg a farkas genomjában az AMY gén csupán két kópiában fordul elő, addig a kutyában – fajtától függően – négy és harminc közötti ez a szám.  A nem megfelelő tápoktól könnyen elhízó retriever 30 körüli másolattal bír, ahogy a legtöbb öleb típusra ez jellemző, a farkassal kevert fajtáknál alakul alacsonyabban a szám (dobermann, husky). Ennek ellenére a csontos hús etetés hatására még ezek a fajták is szorulással reagálhatnak.

Azt tehát látjuk, hogy a legtöbb kutyafajta evolúciósan is jól alkalmazkodott a keményítőbevitelre és kitűnően hasznosítani tudja, mint energiaforrás, de hasonlóan, mint az embernél, bizonyos alapanyagok esetén ez előkészítést, azaz főzést igényel. Az ember sem tudná megemészteni a rizst vagy a burgonyát ezen eljárás nélkül. Ez nem a véletlenek közjátéka, hiszen a kutya is pontosan azokat az ételeket kapta evolúciónk során, amit mi is fogyasztottunk.

Mivel a kutya is leginkább vércukor, azaz glükóz alapú energiaellátást használ, így a főzött, előkészített keményítő forrással egy könnyebben elérhető energiát nyújthatunk a fehérjékhez képest, amivel megóvhatjuk például az ammónia jelentős részétől is, és csökkenthetjük a fehérje túletetésből adódó étrendi stresszt is. Nem véletlen tehát az sem, hogy a gyógytápok szinte mindig keményítő forrás (burgonya, rizs) alapúak és az állatok nem halnak éhen, sőt az állapotuk jelentősen javul, hiszen genetikailag pontosan ehhez vannak adaptálva.

Fontos megjegyezni, hogy a kutya viszont nem képes megemészteni a nyers magvakat és a nyers, kemény zöldségeket, többek között a bélrendszerének rövidsége miatt, így ezekkel nem is érdemes próbálkozni, ezek bomlástermékeinek felszívódása viszont mérgezheti.

Tévedés tehát, hogy a fehérjékben gazdagabb táplálás lenne ideális a kutyáink számára. Ideje viszont górcső alá vennünk a piacon kapható kutyatápokat is!

Minőségtelen kutyatápok kritikái

A 90-es évek elejétől megjelentek az üzletekben a kutyatápok, amelyek gyakran húsipari és gabonaipari hulladékokat tartalmaztak. Ezekkel több óriási probléma van. Egyrészt az emberi fogyasztásra már alkalmatlan gabonák aflatoxinnal szennyezettek lehettek. Az aflatoxinok a természetben előforduló, kutyákra és emberekre egyaránt veszélyes rákkeltő  mikotoxinok (gombamérgek), amelyeket bizonyos gabonákat fertőző penészgombák (fuzárium) termelnek. Az aflatoxin-szennyezett táp rendszeres fogyasztásának egészségkárosító hatása idővel összeadódik, elsősorban a máj-károsító hatása van, majd hosszabb időtartam és állandó kis dózis esetén rákos megbetegedést okoz. Amit már az emberi fogyasztásra alkalmatlannak találtak, találnak, bizonyos feltételekkel még belekerülhetnek ezekbe a tápokba. Az aflatoxin határértéke az állati tápok esetén megengedőbb, pláne az USA-ból érkező tápok esetén.

A másik probléma ezekkel a tápokkal a magas zsírtartalmuk. A magas zsiradékbevitel a kutyák esetén is gátolja a sejtek glükózfelvételét, így a glükóz, az energia nem tud kellő hatékonysággal eljutni a megfelelő sejtekhez (izomzat, agy, stb.), növelve a vércukorszintet, elősegítve a cukorbetegséget, illetve az elhízást. A cukorbetegség kialakulásáért tehát leginkább a túlzott zsiradékbevitel és túlzott, már stresszt okozó fehérjebevitel okolható. Nem véletlen, hogy a cukorbetegség és elhízás gyógytápjai a zsiradék-tartalom tekintetében nagyon visszafogottak, fehérjetartalom tekintetében pedig moderáltak. Mj: Soha nem értettem, hogyha ez a kutyák esetén egyértelmű gyógykezelés már évtizedes távlatokban, akkor az emberek esetén miért szénhidrátcsökkentéssel kezelik a cukorbetegeket. Ezzel csak növelik az inzulinrezisztenciát, hiszen a szénhidrát csökkentése miatt nő az inzulinrezisztenciát fokozó zsiradékbevitel, hiszen ugyanannyi energiát szükséges bevinni és ezt valamiből muszáj. Az Okos Étrendi csoportomban szinte csodálatosnak tűnő gyógyulásokat tapasztalunk cukorbetegséget illetően (is) az alacsony zsiradéktartalmú, keménytőben és rostban gazdag, moderált fehérjebevitelt alkalmazó táplálkozás mellett. Ez sem a véletlen műve: a sejtek inzulinvakságát növelő zsiradékbevitel csökkentése javítja a glükóztoleranciát, drasztikusan csökkenti a magas vércukorszintet.

Sajnos a kutyatápok és a kapható húsok nagyobb része nagyon magas zsiradéktartalmú, így a zsiradék akár 40-60%-át is kiteheti az összkalória-bevitelnek. Egy 20 tömeg% zsiradéktartalmú táp esetén kb. 45-46%-os a kalóriában bevitt zsiradék. Ez már extrém magas, így jelentős gátlással lesz a vércukor hasznosulására, ez a cukorbetegséghez és rákhoz vezető út kapuja.

A farkasok valódi táplálékai, a nem tenyésztett vadhúsok pedig jóval alacsonyabb alacsony zsírtartalmúak, mint a tenyésztett állatok, pláne azok emberi fogyasztásra nem szánt hulladékai, nem véletlenül betegíti meg a kutyánkat a magas zsírtartalmú húsipari melléktermékkel való táplálás. Erre evolúciós értelemben sincs felkészülve. Az emberek zsiradékfogyasztásának növekedésének oka elsősorban az étkezési szokások megváltozásában keresendő, ez a kutyák étrendéjre is hatott. Jelenleg az állattenyésztésben nem a zsírszegénység a legfőbb szempont, hanem a gyors hozam elérése, ez csak az elmúlt 50 év vívmánya. Ehhez sem az ember, sem a kutya nem adaptálódhatott. Az államilag támogatott zsiradékokban gazdag hús jóval olcsóbban hozzáférhető, mint korábban, ráadásul a zsiradékban gazdagabb részek számítanak leginkább húsipari hulladéknak.

Tehát, ha valaki az eddigiek tudatában is feltétlenül ragaszkodna a tiszta hús alapú tápláláshoz, akkor azt tegye legalább zsírszegény húsforrásokból (csirkemell, pulykamell, stb.). Én az öregítő igf-1 válasz és ammóniaterhelés miatt semmiképpen nem tenném.

A kutyatápok helyzetét tetézi, hogy a piacon kapható száraz tápok legtöbbje az előállításkor nem hideg préselési eljárást használ, így a zsírsavak oxidálódnak, ezáltal rákkeltő szabad gyökök keletkeznek. Sajnos a fehérjék minőségére is negatív hatással vannak ezek az eljárások, mert a magas hő és szárítás hatására az aminosavak jelentős része racemizálódik, azaz értéktelenné, esetenként mérgezővé alakul.

Ha száraz tápot veszel, akkor légy figyelemmel a következőkre:

 1. Feltétlenül 11 tömeg% alatt legyen a zsiradéktartalom a szárazanyagban. (tömegszázalékban értendő tehát nem kalória%-ban). Általában a makrotápanyagok tömegének %-os arányát adják meg a tápokon. A szénhidrát és a fehérje kalóriasűrűsége körülbelül 4kcal/10g, a zsiradéké 9 kcal/10g, azaz a zsiradék több mint kétszer több kalóriát tartalmaz ugyanakkora tömegben. Így a 11 tömegszázaléknyi zsiradék körülbelül 24,75 kalóriaszázaléknyi bevitelt jelent (de valójában még ennél is többet jelent kalóriában a nem emészthető beltartalon miatt). Én inkább a 6-8 tömeg%-ott tartom jobb zsiradékbeviteli célnak.
 2. Ideális fehérjebevitel 15-24 tömeg% között tekinthető megfelelőnek. Ennél kevesebb már a fehérjestruktúrák (pl. izom, szőr, bőr) pótlásának zavarát okozhatná. 
 3. Száraz tápoknál ideális esetben 2-6 tömeg% körüli a rosttartalom A rostok ugyanis az emésztés során keletkező mérgező anyagcseretermékek jelentős részétől mentesíti a kutya szervezetét, az emberhez hasonló okokból.
 4. A szénhidráttartalmat nem jelzik, de kiszámolható, ugyanis ez az az összetevő, amit számomra érthetetlen okból nem írnak rá a csomagolásokra. Ideális esetben általában 55-68 tömeg% körül alakul.
 5. Lehetőleg ne tartalmazzon állati melléktermékeket és hasonló ismeretlen összetevőt.
 6. Lehetőleg hideg eljárással készüljön (ha azzal készül, akkor ezt mindig ráírják).

A light, cukorbeteg, vesebeteg és érzékeny kutyáknak ajánlott tápok között érdemes leginkább keresgélni.

Néhány megfelelő makrójú táp elemzése, ez más tápok vizsgálatakor is segítség lehet:

 1. Lupo Sensitive (20/8) előnye, hogy ideális a fehérje, zsiradék mennyisége, borgonya alapú a szénhidrátbevitel, ez a legveszélytelenebb forrás mikotoxinok tekintetében. Hideg eljárással készül.  Hátrány: A máriatövismag és algakivonat szerintem nem megfelelő összetevő, mert a máriatövismag gátolja a pajzsmirigyet, a tengeri algaliszt a kutyák (és ember) számára emészthetetlen LPS entoxin tartalma miatt gyulladást fokozó. A máriatövismagban 4-6% silymarin található. 5%-os máriatövismag tartalom esetén ez jelentős: körülbelül 2500 mg/kg. Egy 15 kg-os kutya 450 mg silyamrint kap napi 180 g táp etetése esetén. Ez egy felnőtt ember esetén is jelentős adagolás lenne.
 2. Pitti Boris Vega előnye, hogy olcsóbb, jó a fehérje és zsiradéktartalma, nem USA import. Hátránya, hogy vegán és ún. melléktermékeket tartalmaz, így nem minőségi az alapanyag választása. Rosttartalma sem túl magas.
 3. Pitti Boris Active bárány & rizs egy olcsó kutyatáp azoknak, akik legalább a makrók tekintetében odafigyelnének a kutyájuk táplálására.
 4. Green Petfood VeggieDog light egy szintén vegán kutyatáp (D-vitamin kivételével). Kicsit magas a fehérjetartalma, de vegán tápok esetén ez nem akkora hátrány.
 5. Bosch Special light előnye, hogy nem tartalmaz potenciálisan veszélyes összetevőket, a zöldhagyló kivonat jó ízületvédő, jó rostforrásokat tartalmaz, nem USA import, cink kelátokat tartalmaz. Hátrány: Nagyon alacsony a fehérjetartalma, de rágóbőr adása mellett ez nem akkora gond. Glutént tartalmaz, így bizonyos esetekben nem adható. Rosttartalma sem magas.
 6. Royal Canin Veterinary Diet - Sensitive Control egy alacsony zsiradéktartalmú étel érzékeny kutyáknak. Táplálék érzékenységre utalhat a viszkető bőr, fekélyek, a széklet nem optimális állaga, hányás, hasmenés. A keményítőforrást tápióka biztosítja, ez hipoallergén. Egyetlen hibája, hogy tartósítószert tartalmaz, de ha elmúlik a tünete, akkor ez még mindig jobb, mint gyulladásban tartani azzal, amire érzékeny.
 7. Bosch Light, Mini Lightnak hiába jó a zsiradék és fehérje tartalma, a köles goitrogén, pajzsmirigy gátló hatású, én ezért nem venném.
 8. Hills Light tápok hátránya, hogy kissé túlzó a rosttartalom, a zsiradék már kicsit sok némelyikben. Az L-karnitin (300 mg/kg) adagolásától eltekinthettek volna, mert a nagyobb mennyiségű L-carnitine a bélbaktériumok közreműködésével trimethylamine-N-oxide-dá alakul. Ennek tulajdonítható a vörös húsok ártó hatása, ennek bizonyítására további vizsgálatokra van még szükség. A TMAO gátolja például a koleszterin visszaalakítását így az oxidált koleszterin lerakódása növeli a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét. A dózis azért nem olyan magas, így nem teljes a kizárás. Meggondolható.
 9. Eukanuba Adult Weight Control Large Breed csirke szintén L-karnitinnel dúsított, de kisebb mértékben: 45mg/kg. Makrotápanyag-összetétele megfelelő.
 10. Greenwoods Senior / Light pulyka & rizs, hal -rizs táp sajnos algatartalmú, pedig makrotápanyagai megfelelőek lennének.
 11. Bozita Naturals Light egy svéd prémium táp, jó makrotápanyag-aránnyal. Szerintem nem rossz választás.
 12. Briantos Senior/ Light Weight & Care egy olcsóbb táp, a makrotápanyag-összetétele megfelelő, a cink-kelát tartalom mellette szól.
 13. Greenwoods száraz kutyatápok szinte mindegyike megfelel a makrók előírásainak. A tápokban sajnos van alga, így inkább nem választanám.
 14. A Forza 10 Maintenance Light tonhal & rizs kutyatáp megfelelő analitikai összetevőjű. A kukoricaolaj nem ideális zsiradék választás a gyulladásfokozó magas omega6 tartalom miatt.
 15. Fitmin Program Light tápok jó összetételűek, nagy fajtáknál kondroitinnel & glükóz-aminnal dúsított az ízületek egészségének védelmében.

A piacon kapható prémium kutyatápok összetétele az elmúlt két évtizedben jelentősen eltolódott zsiradék és fehérje irányába. A kétezres év elején még egy 20-24%-os fehérjetartalmú prémium táp magas fehérjetartalmúnak számított. Persze nem a tudomány álláspontja változott, hanem egyes gyártók önmagukat mások elé hozva a fehérje és zsiradék mennyiségét növelték azzal az érvvel, hogy ez a kutyák számára egészségesebb, mert a természetközelibb, a farkaséhoz hasonló. Ezzuel jelentősen növelték az eladásaikat. A piac nyomására lépni kellett a többi gyártónak is, hiszen ha a vevő ez alapján választ, akkor más lehetősége nem maradt egy piacon maradni akaró cégnek. Hiába bizonyított tehát a fehérje és zsiradék túletetés kockázatossága és életrövidítő hatása, hiába bizonyultak jobbnak a korábbi kutatásokkal bizonyított makrotápanyag összetételek, egyetlen prémium kutyatáp gyártó sem engedhette meg magának, hogy ragaszkodik a tudományos kísérletek alapján bizonyított arányokhoz. Ha gabonákat és egyéb keményítőforrásokat az ördögtől valónak kiálltjuk ki, akkor a zsiradékok és fehérjék bevitelét kell növelni, mindegy mi a fizetendő ár. Más tápot az agresszív eladási politika miatt eladni szinte lehetetlen. Manapság már csak light és az egyéb gyógytápok esetén alkalmazzák azokat a makrókat, amelyek minden kutya egészségét szolgálnák. Ott már kényszerűségből, hiszen egy beteg állat szervezete nem bír el akkora terhelést, amit a fehérje és zsiradék túletetés okoz.

Ez a jelenség teljesen párhuzamos azzal a divattal, hogy az emberek esetén is a szénhidrátot hirdetik a legfőbb ellenségnek a divatétrendek követői, holott a tudományos kutatások és az orvosi könyvek még mindig a zsírszegény, rostban és keményítőben gazdag étrendet javasolják kialakult civilizációs betegségek esetén, azaz javasolnák, ha lenne ember, aki a paleó és egyéb szénhidrátcsökkentett étrendek lobbizása után ezt még elhinné.

Nedves ételek

Nedves ételek esetén a zsiradék makró grammban jelentősen változik, hiszen sok esetben 60-70% körüli víztartalommal is bírnak.

Ezekből az alapanyagokból választva házikosztot is készíthetünk:

 1. Szárnyashús vegyesen, alacsonyabb zsírtartalommal (nálam a pulykanyak a befutó).
 2. Sárgarépa, fehérrépa, paszternák.
 3. Sárgaborsó, lencse vagy bab.
 4. Zöldborsó.
 5. Opcionálisan spenót vagy egyéb leveles zöldségek, brokkoli, stb.
 6. Burgonya, édesburgonya, gluténmentes vagy gluténos tészták (kutyák esetén az fehérjék tökéletes bontása biztosabb), rizs, esetleg burgonyaliszt, instant rizskása, zabkása, tápióka. Ez utóbbiak könnyen emészthetők.
 7. Rost.

A nem előkezelt rizst és egyéb hüvelyest főzés előtt 6-24 órán át áztatni szükséges, mert így jóval könnyebben emészthető a kutyusok számára is. 100-180 g nyers pulykanyakhoz általában 100 g száraz (még nem főtt) szénhidrátforrás, 200-300 g nyers zöldség szükséges a megfelelő arány eléréséhez. 3-5 g rostot is adjunk majd ehhez a mennyiséghez.

Az én kedvenceim:

Az 1-3 összetevőkből készítek húslevest amikor félig kész, akkor beleteszem a többi összetevőt és extra puhára főzöm, a végén rakom hozzá a rostot, hűtve megszilárdul az étel. A nagyobb zöldségeket a hússal együtt kezdem főzni. Mj: A csöves csontokat mindig vedd ki főzés után, azzal ne etess! Nyersen bizonyos feltételekkel adható a napi húsadag, de persze ennek vannak veszélyei, mint féreg- és egyéb fertőzések.

Immunrendszer csúcsra járatása D-vitaminnal

Ahhoz a kutyáink a lehető legjobb életeséllyel bírjanak nagyon fontos az immunrendszerük csúcsra járatása. Szerintem pontosan ezek a legfontosabb étrend-kiegészítő megválasztási szempontok emberek esetén is. A kutyák, hasonlóan az emberekhez, D-vitamint igényelnek az optimális immunműködésükhöz.

Kevésbé aktívak a T-limfociták, ha a D-vitamin koncentrációja a vérben viszonylag alacsony.  A D-vitamin serkenti a makrofágok funkcióját, a makrofágok életidejét. A D-vitamin hiánya csökkenti a hasnyálmirigy inzulintermelését is, fokozza az érelmeszesedés kockázatát, közvetlenül hozzájárul a pangásos szívelégtelenség kialakulásához és súlyosbodásához, valamint növeli a rák kialakulásának kockázatát. A D-vitamin hiánya továbbá allergiás megbetegedést is okozhat, illetve azok tüneteit fokozhatja.

D-vitamin adagolásánál légy figyelemmel a táp, étel és multivitamin vitamintartalmára is. A máj, a halak, a halolaj és a tojás sárgája magas D-vitamin tartalmúak, ahogy a száraz tápoknak is van jelentősebb vitamintartalma, és a D-vitamin túladagolása nem veszélytelen. Száraz tápok használata esetén általában nem kell plusz adagolni.

Minden 15 kg-nyi testtömeg esetén minimálisan 125 NE D-vitaminra van szükség, de maximálisan 800 NE vihető be kockázatmentesen. Szerintem a minimális ajánlás, illetve a maximális bevitel helyett az arany középutat érdemes választani.

Ajánlott D-vitamin bevitel kutyák esetén:

Ajánló Minimum ajánlott bevitel Maximum ajánlott bevitel
NRC 136NE/1000 kcal táp 800 NE/1000kcal táp
AAFCO 125NE/1000 kcal táp 750NE/1000 kcal táp
FEDIAF 125NE/1000 kcal táp 800 NE/1000kcal táp
Mj: Egy átlagos 15 kg-os kutya 1000 kcal-át fogyaszt naponta.
 
Testtömeg-kilogrammonként 8-53 NE D-vitamin bevitel tekinthető biztonságosnak. Én a kutyáimnak az 12-25 NE/kg körüli értékben adagolok összesen D-vitamint (a tápokkal együtt), hogy a túlzott kalcium felszívódás, illetve a kalcium lerakódások hosszabb távon se jelentsenek problémát.
 
Az előbb említett LUPO táp egy 15 kg-os kutya esetén 180 NE D-vitamin bevitelt biztosít, ez már közel elégségesnek tekinthető, pláne multivitamin mellett. Főzött táp esetén viszont szükség lehet külön D-vitamin pótlására is.
 
Mj: Egyszeri 4000 NE/kg véletlen bevitel már súlyos, életveszélyes toxicitást is okozhat.
 

Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket az IHerb oldaláról rendelem. Minőségben és a szállításban is nagyon megbízhatóak, olcsók. Az NSR764 kód érvényesítésével 5% kedvezményt kaphatsz az első vásárlás végösszegéből. Ha támogatni szeretnéd vagy a munkámat, cikkeimet kellően értékesnek találod, akkor iHerb vásárlásaidnál a kosárban lévő kiírás (Discount valid for first time customers only) ellenére később se feledkezz meg az NSR764 kódról. Ez az egyetlen motivációm. Köszönöm, ha figyelemmel vagy rám. A rendelésről és a vámhatárokról az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. írásomban olvashatsz.

Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket.

 
Ajánlások (leginkább gyerekeknek, kisbabáknak való vitaminokat találtam), ezeket tehát általában csak otthon főzött tápok esetén adagoljuk:

Étrend-kiegészítők

További étrend-kiegészítőkre is szükség lehet a kutya immunrendszerének támogatása érdekében. A nanorészecskéket (pl. szilika, szilikát)  természetesen a kutyák esetén is jobb elkerülni. Nézzük tehát az ajánlásokat!

 • Adj a méretének megfelelő zsírszegény rágóbőrt naponta. A fogkő elleni védekezés nagyon fontos a kutya egészségének megőrzése szempontjából és biztosítja a kellő glicinbevitelt zsiradék bevitele nélkül. A glicin aszervezet igf-1 válaszát csökkenti.

 • Megfelelő probiotikum is rendkívüli jelentőségű a kutya egészsége érdekében. Amíg a kutya táplálékkal, megfelelő életkörülményekkel látja el a bélbaktériumokat, ők segítik az emésztést, vitaminokat és más fertőző mikroorganizmusokkal szemben hatásos ellenanyagokat termelnek számára. Ez utóbbival biztosítják azt, hogy ne szorítsa ki őket más faj. Többek között így segítenek a patogén, fertőző fajok elleni harcban. A Lactobacillus Plantarum a probiotikumok szupersztárjaként is emlegethető, elnyomja és gyógyíthatja a herpeszvírusokat, elnyomja a candidát és egyéb bélgyulladást okozó mikroorganizmusokat, kórházi körülmények között megakadályozza a tüdőgyulladást. A bélrendszerben K-vitamint és B-vitamincsoport tagjait termeli meg, segíti az idegrendszert károsító ammónia lebomlását. L. acidophylus és Lactobacillus brevis segít megelőzni a bakteriális és vírusos fertőzéseket. Ajánlás: Zesty-Paws-Probiotic-Bites-for-Dogs-with-Natural-Digestive-Enzymes-Pumpkin-Flavor

 • A megfelelő emésztés az egészség egyik legfőbb alappillére. Az emésztőenzimek elősegítik a tápanyagok megfelelő lebontását és hasznosulását. Elnyomják a patogén bélflórát, mert a jelentősen csökken az emésztetlen, rothadási folyamatoknak táptalajt adó bélsár mennyisége. A patogén, méreganyagokat termelő bélflóra a kutya egész szervezetét mérgezi, számos betegség kialakulásnak alapja: allergiák, autoimmun betegségek, szívbetegség, stb. Gyulladásszint csökkentése miatt a kutyáknak is fontos az emésztés segítése enzimekkel. Evés után adom nekik minden esetben, de gyakran kapnak egyébként is, mert a fibrinolitikus aktivitás ekkor jobban érvényesül. Nekünk ez a termék vált be a legjobban, ráadásul nagyon szeretik: NaturVet-Digestive-Enzymes-Plus-Pre-and-Probiotic-70-Soft-Chews

 • Én minden nap adok a kutyáimnak vitaminkiegészítést is, ezzel már biztosítom a megfelelő D-vitaminszintet is, de olyan fiatalító, immunerősítő, rákellenes ásványi mikroelemet is juttatok be vele, mint például a cink. A megfelelő vitaminellátottság jelentősége rendkívüli, így mindenképpen érdemes fontolóra venni az állandó adását. Ajánlott termék: NaturVet-All-In-One-4-In-1-Support-60-Soft-Chews

 • Ez a cég számos jó termékkel előrukkolt, így a vesetámogató étrend-kiegészítője is van, de az ürülékeket megevő kutyákra is fejlesztettek terméket. Érdemes körbenézni, ha valamilyen speciális igénye van a kutyádnak: NaturVet termékek.

Én régebben nem tartottam különösebben fontosnak az immunrendszer támogatását, de a zsírszegény étrendet sem, és sajnos rákos megbetegedése lett egy korábbi kutyámnak. Mivel a kutyák sokak számára családtagnak számítanak, így az életük és egészségük nagyon fontos, ez a legtöbbször akkor kerül előtérbe, ha már késő. Ráadásul az ilyen megbetegedésekből való kigyógyulás esélye sem túl kedvező, és rendkívüli költségekkel is járhat. Nagyon fontos tehát a megfelelő táplálkozás és az immunrendszer teljes támogatása. Nem érdemes ezeket félvállról venni, mert utólag nem segít, ha azon sopánkodunk, hogy többet is tehettünk volna a kutyánkért. A megfelelő táplálkozással a rákos megbetegedések jelentős része elkerülhető lenne.

Ha meg akarod ismerni az Okos Étrend gyógyítási és egészségmegőrzési módszerét és szívesen barátkoznál hasonló érdeklődésű emberekkel, akkor a Facebookon alakult erre egy csoport, ahol recepteket, praktikákat és kitűnő társaságot találsz:

https://www.facebook.com/groups/okosetrend/

 

Laczkovich Hegedüs Eszter

A cikk jogvédelem alatt áll

A cikk és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Másolása, felhasználása, sokszorosítása, nyilvánosságra hozatala csak a szerző hozzájárulásával, és a forrás feltüntetésével lehetséges. Ha szeretnéd közzétenni a látottakat, kérlek írásban fordulj a kapcsolat link alatt a szerzőhöz, ahol tüntesd fel, hol és milyen formában szeretnéd a tartalmat felhasználni. A szerző ha úgy gondolja saját mérlegelés után írásbeli engedélyt adhat. Minden jogtalan felhasználó ellen élünk a jogorvoslat lehetőségével.

© Minden jog fenntartva. Copyright by www.zoldhaz.info

 
 

Így támogathatsz pénz nélkül árván maradt kis állatokat

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása