A magas koleszterinszint csökkentése, diétája és az epekövesség étrendje

A cikkből kiderül, hogy melyek a kockázati tényezők a magas koleszterinszint és epekövesség esetén, és miért olyan gyakori probléma ez a pajzsmirigy csökkent működésekor. Megtudhatjuk, hogy a májfunkció sérülése és a máj túlzott leterheltsége az elsődleges kiváltók közt szerepelhet, így a kezelésben elengedhetetlen a máj munkájának támogatása például étrenddel, emésztőenzimekkel és probiotikumokkal is.

Mi a koleszterin

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható, nagy mennyiségben fordul elő egyes szervekben, pl. a mellékvesében és az idegrendszerben. A sejthártyák felépítésében van fontos szerepe, továbbá számos hormon szintézisének kiindulási anyaga.

Legnagyobb mennyiségben a májban szintetizálódik. Egy 68kg-os ember naponta körülbelül 1000 mg koleszterint termel, de a táplálkozással is jelentős mennyiségű koleszterin kerül a szervezetbe.

Magas koleszterinszint okai

 

Koleszterindús reggeli

©FreeImages.com/Anna_Moderska

 

A vér koleszterintartalma cukorbetegség, különféle májbetegségek (cirrhosis és nem alkoholos steatohepatitis), a pajzsmirigy csökkent működése, elhízás és vesebetegségek esetén fokozott lehet. A túlzott zsírfogyasztáson kívül elsődlegesen a máj túlzott leterheltségének és funkcionális zavarának következménye a magas koleszterinszint, így a máj támogatásával jelentős eredményeket lehet elérni a koleszterinszint csökkentésében. A pajzsmirigy csökkent működésénél nő a koleszterin szintézis és a bélből való visszaszívás is, ez okolható a megnövekedett koleszterinszintért. A koleszterin lerakódva az erek falában, annak rugalmasságát csökkenti, és elősegíti az érelmeszesedés kialakulását, valamint a koleszterin epekő alapanyaga is.

Alacsony lehet a koleszterinszint bizonyos máj- és fertőző betegségekben, és hipertireózisban, de előfordul alacsony koleszterinszint ha valaki túlzásba esik különféle koleszterin visszaszívását gátló rostok bevitelében.

A magas VLDL, LDL és alacsony HDL koleszterin kockázata

A trigliceridek, a koleszterin és észterei víztaszító molekulák, melyeket a plazma vizes közegében kell szállítani. A szállítást a lipoproteinek végzik, elválasztva azokat a vizes közegtől. A különböző lipoproteinekben mások a burokban található fehérjék, és más a fehérje/zsír arány, a denzitás. A nagyobb sűrűségű lipoproteinekben magasabb a fehérje aránya, így a szervezet számára biztonságosak a legstabilabb "szállítók", a legmagasabb denzitású lipoproteinek lesznek. Ez kapta a köznyelvben a "jó koleszterin" elnevezést, pedig valójában csak a koleszterin transzportját teszik lehetővé. Persze minden lipoprotein tartalmaz meghatározott mennyiségben proteint, trigliceridet, koleszterint és a koleszterin észtereit.

 

Lipoprotein Fehérje (%) Lipid (%)
Kilomikron 1–2 98–99
Nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein (VLDL) 7–10 90–93
Közepes sűrűségű lipoprotein (IDL) 15–20 80–85
Alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) 20–25 75–80
Magas sűrűségű lipoprotein (HDL) 40–55 50–55

 

A magas LDL-szint és alacsony HDL-szint az érelmeszesedés, illetve az annak következtében kialakuló betegségek, korai halálozás, szívroham egyik legfontosabb előjelzője. A magas LDL-szint és az LDL könnyebb oxidálhatósága miatt alakulhat ki érelmeszesedés, mert így a vérben feldúsulva például az erek falában könnyen rakódik le. Az oxidált LDL-t a monociták és makrofágok veszik fel és szállítják az érfalon keresztül a verőerek falába.

A HDL magas aránya pedig azért kedvező, mert a koleszterin stabilan visszaszállítódik az érfalból a májba, ott újrahasznosul vagy epesavvá alakulva kiválasztódik az emésztőrendszerbe. Az epesavak és másodlagos (átalakított) epesavak az emésztés során körülbelül 70%-os mértékben visszaszívódnak és újra az epébe kerülnek.

Az alacsony szénhidráttartalmú étrendekkel terjedt el, hogy a magas koleszterinszint nem probléma. A koleszterin különböző szállító molekulákkal való társulása megteremti az alapját a a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. Probléma tehát a magas LDL-szint? Sajnos étrendtől függetlenül igen.  A füst jelzi a tüzet, a füst nem oka a tűznek, de a sok füst vajon nagy tüzet jelez?

Mikor rakódik le az érfalakba az oxidált koleszterin?

Sokan talán nem is gondolnak rá, de az érfalakba történő lerakódás étkezési utáni órákban történik. Étkezéseink alkalmával a bevitt zsiradékok jelentős része a felszívódás után az említett lipoproteinek segítségével kerül szállításra. Minden étkezés után jelentősen nő a szervezetünkben az oxidáció - ez egy elkerülhettetlen élettani folyamat - így az LDL oxidációja is leginkább ekkor történik. Egészségünk érdekében tehát nem érdemes az LDL koleszterinszintre növelő hatású ételeket fogyasztanunk. Minden zsiradékban gazdagabb étkezés az érfalakban való lerakódásokban éreztetheti a hatását.

A magas koleszterinszint és az epekövek kialakulásának okai gyakran azonosak. Nézzük miért!

Az epe szerepe

Az epe egy aranysárga folyadék, melyet a májsejtek választanak ki a májban. Az epe termelődése folyamatos. Számos faj, többek között az ember szervezete is az epehólyagban gyűjti és tárolja ezt az anyagot az étkezések közt, majd étkezés alatt a patkóbélbe bocsátja. Alkotói közül az epesavak a zsírok emésztését segítik elő, azok emulgeálásával, cseppecskékre bontásával.

Az epe termelése és a hólyagban tárolt epe mennyisége minden esetben az átlagos étrendi zsiradékbevitelhez igazodik. Aki zsírosabban táplálkozik, annak nagyobb mennyiségben termelődik, aki zsírszegényebben, annak kevesebb. Ennek köszönhető, hogy egy-egy a szokásosnál jelentősen megemelt zsiradékbevitellel járó étkezés akár hányáshoz, hasmenéshez is vezethet, hiszen a zsiradékok emésztése megfelelő mennyiségű epe nélkül nem jöhet létre, így a szervezet mérgezésként kezelni az esetet és gyorsan megszabadul a nem emészthető mennyiségtől. Ez nem jelent betegséget, hanem csak az átlagos zsiradékbeviteltől való eltérés okozza ezt a kellemetlen tünetet.

A máj tehát adaptálódik az adott átlagos zsiradék makróhoz és ennek megfelelő mennyiséget állít elő. Ha a zsiradékbeviteledben nincs nagyobb ingadozás, akkor ez biztosítja számunkra, hogy minden étkezésnél ki tud ürülni az epehólyag.

Koleszterinkövek - a házilagos kőoldás kétséges kimenetelű

Az epeutakban keletkezett kő általában koleszterin alapú, azaz a tartósan magas koleszterinszint idővel epekövesség kialakuláshoz vezethet. Elsősorban tehát elhízás, pajzsmirigy-alulműködés, cukorbetegség, magas zsiradékbevitel, májbetegségek esetén alakulhat ki, hasonlóan a magas koleszterinszint kockázati tényezőihez. Mj: Létezik pigmentkő is, ezt pl. májzsugor okozhatja, de fertőzések, mint Escherichia coli, Bacteroides, Clostridium gyakran megtalálható az epeutakban is ezek hozzájárulhatnak epespecifikus kalciumkövek kialakulásában. A gyógyulás támogatása ezek elnyomásán kívül elsősorban a máj munkájának könnyítésével segíthető elő. Ezekről is olvashatsz a cikkben.

Koleszterinkövek kialakulásának leggyakoribb okai:

 1. Az epében az epesavak tartják oldatban a koleszterint. A megnövekedett vérkoleszterinnel együtt nő az epe koleszterintartalma is, így nehezül a koleszterin oldatban tartása, kicsapódik ha a mennyisége már túl magas. Ráadásul a magas koleszterintartalmú epe jóval sűrűbb, így az epe ürítése sem lesz megfelelő, kialakulhat az epepangás. A magas koleszterintartalmú epefolyadék konzisztenciája hasonló a motorolajhoz, holott egészséges esetben inkább a vízszerű lenne. Az epepangás legfőbb oka, hogy a sűrű epefolyadékot már nem tudja megfelelően eltávolítani az összehúzódással az epehólyag, így jelentősen nő a kicsapódás, azaz a kő megjelenésének kockázata.
  • A magas zsiradékfogyasztás és fruktóz bevitel növeli a kőképződés esélyét, mert nő a vér és az epe folyadék koleszterinszintje, amit az epesavnak oldatban tartani mennyiségtől függően lehetséges. A fruktózról is fontos külön szót ejteni. A fruktóz anyagcseréjét nézve nem tekinthető szokásos értelemben szénhidrátnak, hanem a ketózok közé tartozik. Magas bevitel esetén zsiradékként viselkedik, a máj glikogénraktárainak feltöltése után a maradék leginkább trigliceridként végzi. Így nem véletlen, hogy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup számos civilizációs betegségért felel, hasonlóan a magas zsiradékbevitelhez.
  • Általában magas koleszterinszinttel jár a pajzsmirigy-alulműködés, ráadásul ekkor az emésztőnedvek, epesavak és enzimek mennyisége is jelentősen lecsökkenhet, így komoly kockázati tényező az epekövesség kialakulásában. Pajzsmirigy-alulműködésnél csökken a koleszterin epesavakká alakítása, így csökken az epesavak mennyisége. A betegségről és a gyógyulás támogatásáról a Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük című cikkben olvashatunk többet.
  • A túlzott kalóriabevitel is növelheti a kolszterinszintet.
 2. A rostokban szegény étkezés súlyosbítja a magas koleszterinszintből adódó problémákat. A megfelelő rostokban gazdag étkezés csökkenti a dezoxikólsav felszívódását. Ez egy másodlagos epesav, a bélbaktériumok állítják elő epesavakból és jelentősen csökkenti az epekoleszterin oldékonyságát, ráadásul rákkeltő DNS-károsodást okozhat, így kapcsolódik a rostszegény táplálkozás a vastagbélrák kialakulásával is.
 3. A magas zsiradékbevitelen kívül komoly kockázati tényezőt jelent a kalóriadeficit (éhezés), amit sokan a diétázások során tartanak, de érintettek a táplálkozási zavarokban (anorexiában) szenvedők is. Az éhezés növeli az epefolyadék relatív koleszterin tartalmát. Az ok egyszerű: az epefolyadék minden összetevőjének kiválasztódása csökken kalóriamegvonás során, de az epesavaké jobban csökken, mint a koleszteriné. Mivel az epesavak egyik feladata a koleszterin oldatban tartása, az említett jelenség jelentősen megnöveli a kőképződés veszélyét vagy a már kialakult kő növekedési ütemét. Heti 1-2 kg-nál több fogyás gyorsan kialakuló epekövességhez vezethet.
 4. A fogamzásgátlók és egyéb ösztrogéntermékek mellett van néhány koleszterinszint csökkentő gyógyszer, amely megnöveli a kőképződés kockázatát. Ezek a túlzott kalóriacsökkentéshez hasonlóan megint relatív módon növelik az epében a koleszterin mennyiségét.
 5. A különféle máj és epe megbetegedések, amelyek csökkenti az epesavak mennyiségét, növelik a koleszterinkő kialakulásának kockázatát. Ilyen esetekben általában a kockázat csökkentése miatt az orvosok szintén alacsony zsírtartalmú étrendet írnak elő, ez pigmentkövek esetén is nagyon fontos.
 6. Bizonyos fertőzések is epekövek kialakulásához vezetnek. Újabb kutatásokban derült fény, hogy a bélrendszer mikrobiomja jelentősen befolyásolhatja az epekő kialakulásának esélyét.

Fontos megjegyezni, hogy az epekövek feloldása még közvetlenül az epehólyagba vezetett katéteren adott epesavakkal sem könnyű feladat, így a házilagos kőoldás sikere kétséges lehet.

Nézzük, hogyan előzhetjük meg az epekövesség és a magas koleszterinszint (magas LDL, alacsony HDL-lipoproteinszint) kialakulását és mivel támogathatjuk a gyógyulást!

Az epekövesség és magas koleszterinszint diétája

 1. A zsiradék- és fruktózszegény étrend jelentősen csökkentheti a koleszterinszintet, így csökken a koleszterinkövek kialakulásának esélye is. Az Okos Étrendi cikkekben kaphatsz tanácsokat az áttéréshez és elolvashatod, hogy milyen előnyökkel járhat még az étrendi váltás. A magas koleszterinszintért elsősorban a telített zsírsavak felelősek.
 2. A túlsúly kockázati tényező a magas koleszterinszint kialakulásban, viszont a túl gyors fogyás is növeli a kőképződés esélyét. Nem szabad olyan fogyókúrákba kezdeni, amelyekkel túl gyors testsúlycsökkenés várható. A tudományos alapokon nyugvó fogyásról és testsúly kontrollról a Hízlaló fogyókúrák c. cikkben olvashatsz.
 3. A pajzsmirigy alulműködés okainak felderítése segítségedre lehet a betegség általános állapotának javításában, így a következmények, azaz a magas koleszterinszint és kövesedési hajlam csökkentésében is.
 4. Koleszterinszintet csökkentő rostok a dezoxilsav felszívódását is csökkentik, így növelik az epe oldékonyságát is. A rostok megválasztásának legfőbb szempontja, hogy melyek azok, amelyek a zsiradékok felszívódására és a koleszterin visszaszívására is gátlást gyakorolnak. Ebben kiemelkedő a béta-glükán és a glükomannán. Ezek fogyasztásával ugyanis a bevitt zsiradékok egy része nem szívódik fel ténylegesen, csökkentik a triglicerid és koleszterin szintet is. Fogyás elősegítésének tekintetében a rostok összehasonlításakor a glükomannán teljesített a legjobban. Az eredményeket leginkább annak köszönheti, hogy a rostok közül a legviszkózusabb. Ez a krémes gél le tudja lassítani az emésztést, így a vércukorszintek nem kiugróak és hiperinzulinémia esetén jelentősen csökkenti az inzulinfeszültséget. Ennek köszönhető, hogy egy túlsúlyos ember, aki semmi más nem változtat az étrendjében, csak annyit, hogy minden étkezéskor fogyaszt glükomannánt, havi 1,5 kg fogyást érhet el, hiszen nem lesz olyan hamar éhes. Fogyasztásakor ügyelni kell a gyógyszerek szedésére, mert befolyásolhatja a felszívódásukat. Vízben oldható rostok használata előtt 1 és utána 4 órán belül el kell kerülni a gyógyszerek, vitaminok bevételét, különös tekintettel a zsiradékban oldódókra. Olyan glükomannánt érdemes használni, ami folyadékkal elkeverve gyorsan és erősen zselésedik, a nem zselésedőknek nincsenek pozitív hatásai, ugyanis a viszkozitástól függ a hatékonyság. Minden étkezés előtt fél teáskanál glükomannán teszünk 3 dl folyadékba és csak teljes zselésedés után fogyasztjuk, különben olyasmit is felszívhat, amit nem feltétlenül akarunk (emésztőenzimek, gyomorsav, vitaminok). A napi adag maximuma 13 g, egyszerre maximum 4 g fogyasztható.
  • Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket az IHerb oldaláról rendelem. Minőségben és a szállításban is nagyon megbízhatóak, olcsók. Az NSR764 kód érvényesítésével 5% kedvezményt kaphatsz az első vásárlás végösszegéből. Ha támogatni szeretnéd vagy a munkámat, cikkeimet kellően értékesnek találod, akkor iHerb vásárlásaidnál a kosárban lévő kiírás (Discount valid for first time customers only) ellenére később se feledkezz meg az NSR764 kódról. Ez az egyetlen motivációm. Köszönöm, ha figyelemmel vagy rám. A rendelésről és a vámhatárokról az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. írásomban olvashatsz.

   Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket.

   1. Glükomannán (az egyik legjobb minőségű, vízoldékony, legviszkózusabb)

   2. Béta-glükán

   3. Zab rost (bétaglükánt tartalmaz, hatékony székrekedés kezelésben is)

   4. Acacia rost

   5. Vegyes vízoldható rostok, székrekedés esetén is nagyon hatékony: Yerba-Prima-Soluble-Fiber-Caps-625-mg-180-Capsules

 5. A nem megfelelő bélflóra jelentősebb szerepet játszik a magas koleszterinszint, elhízás és egészségtelen lipidprofil kialakulásában, mint azt korábban gondolták, így fontos ezek antibiotikumokkal történő kezelése, illetve megfelelő bél mikrobiom kiépítése. A cikk elején említettem a máj méregtelenítő funkciójának támogatásának jelentőségét, ebben kiemelkedő szerepe van a megfelelő bélflórának. Megfelelő bélflóra nem csak a máj működést támogatja, hanem az immunrendszert erősíti, csökkenti a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, sőt hatással van a lelki állapotunkra is. Az előbb említett glükomannán a nem patogén, azaz "jó bélbaktériumoknak" is kedvező feltételeket biztosít.  Probiotikum ajánlások:
  1. Beyond-Fresh-Probiotic-Booster-12-Strain-Formula-Natural-Flavor-20-Billion-CFU
  2. Renew Life Extra Care Ultimate Flora Probiotic 50 Billion Live Cultures
 6. A máj nem megfelelő működése és a magas koleszterinszint tehát összefügg. A nem megfelelő emésztés a szervezet méreganyagainak felhalmozódásához vezethet és a májat túlterheli, így a magas koleszterinszint semlegesítésében funkcionális zavar keletkezhet. A probiotikumokon kívül fehérjebontó enzimeknek nagy jelentősége van a szervezet méregtelenítésének megsegítésében, hiszen a nem megemésztett fehérjetöredékek növelik a gyulladási folyamatokat és semlegesítésük is komoly terhet ró a májra. Az ananászban található fehérjebontó enzim, a bromelain továbbá lebonthatja a koleszterin plakkjait és erős fibrinolitikus aktivitást fejthet ki. Az emésztés támogatásában minden olyan esetben be kell venni, amikor fehérjét fogyaszt valaki, akár ital formájában. A plakkok lebontásában éhgyomorra jobb fogyasztani, így ugyanis felszívódik, jobban érvényesül a gyulladás csökkentő hatás is. Tehát az étkezésekhez és éhgyomorra is szedni érdemes, lehetőleg vegyes fehérjebontó összetételben, ugyanis más és más a működési pH-juk, lebomlásuk és érzékenységük. Ideális a bromelain, serrapeptase vegyes összetétel. Ajánlás:
  1. Houston Enzymes vegyes enzimek
  2. Doctor1s Best 3000 GDU Bromelain 500 mg nagy dózisú
  3. Doctor's Best Best High Potency Serrapeptase 120,000 SPUs nagy dózisú
  4. Enzymedica SerraGold High Activity Serrapeptase
 7. A növényi fitoszterinek stanolok (nem keverendő a sztatinokkal) a táplálkozással bekerült állati koleszterinnel versenyeznek a visszaszívásban, így csökkentik azok reabszorpcióját. A fitoszterinek jótékony mechanizmusának lényege tehát abban rejlik, hogy kevesebb koleszterin szívódik fel, több választódik ki, és mindez úgy történik, hogy közben a szterinek szinte teljes mennyisége kiürül. Ezáltal csökken az LDL koleszterin, míg a HDL koleszterin és triglicerid szintje változatlan marad, ehhez azonban naponta 1,5-3 g növényi szterint kell elfogyasztani. A mérhető hatás eléréséhez általában 3 hét szükséges. Ajánlások:
  1. Nature-Made-CholestOff-Complete-120-Softgels
  2. Now Foods Beta Sitosterol Plant Sterols 180 Softgels
  3. Advance Physician Formulas Inc Beta-Sitosterol 400mg
 8. Máj és epehólyag támogató gyógynövény keverék (érdemes a termék visszajelzéseit elolvasni), minden étkezés előtt használatos: Christopher's Original Liver Gall Bladder Formula

 9. Érdemes lehet a lecitint is beilleszteni az étrendbe. A legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy a lecitinben gazdag étrend módosíthatja a koleszterin homeosztázisát és a máj lipoprotein metabolizmusát. Csökkentheti a koleszterin koncentrációját az epével történő szekréció növelésével. Az eredmények azt mutatták, hogy a teljes koleszterin és az LDL-koleszterin koncentrációja szignifikánsan csökkent. (F)

  1. Solgar-Lecithin-Granules

  2. Now-Foods-Sunflower-Lecithin-1200-mg

 10. Segítheti a kolszerinszint csökkentését a tokotrienolok napi szedése is. (F) A tokotrienolok hatékonyan csökkentik a szérum teljes és LDL-koleszterin szintjét a béta-hidroxi-béta-metilglutaril koenzim-A (HMG-CoA) reduktáz máj enzim aktivitásának gátlásával. (F)

  1. Nutricology-Delta-Fraction-Tocotrienols-50-mg-75-Softgels

 11. Az articsóka csökkenti a koleszterinszintet és növeli az epesavak kiválasztását. Az articsóka egyik hatóanyaga a caffeoylquinic sav, amely segítséget nyújthat az epekő természetes kezelésében, mert képes növelni az epe termelést. A másik hatóanyaga a cyanarin képes csökkenteni a vér koleszterinszintjét.

  1. Paradise Herbs Artichoke

Nagyon köszönöm ha megosztod a cikket, így segítheted a munkámat és mások gyógyulását is. A közreműködésed nélkül jóval kevesebb embert érnek el ezek az információk.

Az Okos Étrend a Facebookon is megtalálható két szinten: az Okos Étrend tanulócsoportban és az Okos étrend HCLF a gyakorlatban haladó csoportban. A haladó csoporttagsághoz szükséges az Okos Étrend alapos ismerete.

Laczkovich Eszter © Minden jog fenntartva. Copyright by https://www.zoldhaz.info

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása