A méhpempő hatásai, mellékhatásai

Mi a méhpempő?

A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, szúrós illatú, kellemetlen ízű anyag, mely nem megfelelő tárolási körülmények nélkül hamar megbarnul, elveszíti bioaktív hatásának jelentős részét, ekkor az íze és az illata viszont kellemesebbé válik.

Számos helyen beszerezhető, mint egészségvédő táplálék-kiegészítő. A természetben elsősorban a méhanya eledele, de élete első pár napján minden méhálca ezt a táplálékot kapja. A méhanyák ugyanolyan petékből születnek, mint a dolgozó társaik, de többek között „méhpempő diétájuknak” köszönhetően, nagyjából 37%-kal nagyobbak, és harmincszor tovább élnek, miközben szaporodási csúcsidőszakban akár 1500 pete lerakására képesek. A méhanya elsősorban fejlődési és szaporodási időszakban fogyasztja a méhpempőt.

©FreeImages.com/Aleš_Čerin

A méhpempőben több mint 150 biológiailag aktív összetevőt találunk: fehérjéket, zsírsavakat, cukrokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, enzimeket, kofaktorokat, hormonokat, valamint hormonszerű vegyületeket.

A méhpempő összetétele

Számos olyan vegyületet tartalmaz, amely az ember táplálkozásában is létfontosságú. A méhpempő átgondolt és megtervezett összetételű, melynek a pozitív hatásait a jó alapanyag választáson túl, annak százalékos összetételében kell keresnünk. Megtalálhatók benne a mirisztin, a palmitin és a sztearin zsírsavak, a fruktóz, a glükóz, a szacharóz és a ribóz cukrok, speciális fejlődést kódoló MRJP fehérjék, valamint vitaminokban és nyomelemekben is gazdag. Tartalmaz B-vitamin vitaminokat, nyomokban C-vitamint, különböző nyomelemeket (ként, mangánt, nikkelt, kobaltot), valamint hormont, enzim kofaktorokat (biopterint, neopterint), illetve hormonszerű anyagot (acetilkolint, parotint, inozitot). Nincs benne viszont A-, D-, E- vagy K-vitamin. Fehérjetartalma meglehetősen magas: 9 -18%.

Az MRJP-k a méhek által termelt fehérjék családja. A család kilenc proteint tartalmaz, amelyek közül a MRJP1 (más néven royalaktin), az MRJP2, az MRJP3, az MRJP4 és az MRJP5 a méhek által kiválasztott méhpempőben található. Fontos szerepet töltenek be a rovarok kifejlődésében és differenciálásában. Többek között ezek a speciális fehérjék határozzák meg a méhpempő biológiai értékét.

A méhpempő termelése

A méhpempő kinyerése igencsak körülményes, ám megnövekvő kereslet miatt egyre több méhész foglalkozik vele. A méhcsaládokkal történő úgynevezett irányított méhpempő termelése rendkívüli hozzáértést, precizitást igényel, és más méhészeti termékekkel eltérően csak az erre a célra szolgáló eszközökkel oldható meg. A Méhpempő az anyabölcsőkből nyerhető. Anyabölcsőket a méh­család akkor épít, ha különféle okok kényszerítik arra, hogy új anyát neveljen, ezért a pempő terme­lése szorosan összefügg az anyaneveléssel.

Úgy tartják, hogy a méhpempő emberi táplálkozásra való felhasználása történelmi időkre nyúlik vissza, előnyös hatását már az inkák is felismerték, de használták az egyiptomiak és a rómaiak is. Az ősi kínai császárságban többek között a méhpempőnek tulajdonították a hosszú élet titkát, az egyiptomi fáraók papjai pedig úgy használták, mint valami mindenre jó csodaszert, hitték, hogy a méhpempő fiatalnak és gyönyörűnek őrzi meg a fáraót.

Természetesen nem csodaszer a méhpempő, így szedésének vannak javallatai és ellenjavallatai is. Tekintsük át ezeket!

A méhpempő hatásai

Ellenjavallatok és mellékhatások:

Szedésekor előforduló egyéb mellékhatások: gyomorrontás, hasmenés, allergiás tünetek, esetleg bőrirritáció. Ilyen esetekben sem fogyasztható.

Javallatok:

 • Csökkenti a rákos betegek általános fáradtságát. (F1) Gátolja bizonyos tumorok növekedését. (F2)
 • Javítja a lipidanyagcserét, a glükóztoleranciát, a posztmenopazuás nők életminőségét, csökkenti az oxidatív stresszt. Pozitívan befolyásolja mentális egészséget, segít a spermiumok gyenge mozgásából adódó terméketlenség kezelésében. (F3, F31)
 • Kompenzálhatja az életkorral összefüggő hipofízisfunkciók csökkenését. (F4)
 • Visszaállíthatja a termékenységet, növeli az ösztradiol- és progeszteronszintet. Ezért a hullámzó és csökkent ösztrogénszintből adódó hőhullámokon, húgyhólyaggyulladáson és egyéb perimenopauzás, menopauzás tüneteken is enyhíthet, ösztrogénaktivitást mutat. (F5, F51)
 • Védi a szívet. (F6)
 • Graves-kórban a TH1/TH2 citokinarányt a TH1 irányába tolja el, így hatásos kiegészítő terápia lehet. (F7)
 • Felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat. (F8)
 • Stimulálja az idősek fizikai és mentális funkcióit, és növeli étvágyát és súlyát. (F9)
 • Segíti a sebgyógyulást. (F10)
 • Növeli a férfiak tesztoszeronszintjét, a spermaszámot, a spermák életképességét és mozgékonyságukat. (F11)
 • Növeli a bőr kollagén-termelését. (F12)
 • Csökkenti a csontritkulásból adódó csontvesztést. (F13)
 • Megakadályozza a csontritkulást. (F14 )
 • Gram pozitív baktériumok ellen figyelemre méltó antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik (F16, F17)

A méhpempő adagolása

Hatékony dózisa általában 1000-3000 mg napi adagnál kezdődik, de klinikai tesztekben elérte néha a 6000-10000 mg-t is.

A táplálék-kiegészítők meggondolatlan szedése miatt kialakult önmegbetegítések száma az elmúlt évtizedben jelentősen megnőtt. Mint minden táplálék-kiegészítőt, így a méhpempőt is csak komoly indokkal és konkrét gyógyulási céllal fogyasszuk, mert a hormonális hatásai miatt mellékhatásokat okozhat. Ne legyen elég a szedéséhez az, hogy egy-egy népszerűsítő cikkekben azt olvastuk, hogy egészséges és annyi mindenre jó, hogy ez már egy jó indok a szedésére. Gyermekek, várandósok esetén különösen fontos erre ügyelni. Betegség és gyógyszerek szedése esetén pedig egyeztessünk az orvosunkkal.

Nem mindegy, milyen méhpempőt vásárolunk

Szabad levegőn, tárolástól vagy szárításkor a méhpempő könnyedén veszít biológiai értékéből, ezért a fagyasztva szárítási (freeze-dried), azaz ún. liofilizálási eljárással lehet leginkább megvédeni a bioaktív összetevőit. Liofilizáláskor a friss, méhészetekből érkező méhpempőt hirtelen lehűtik és ezen a hőmérsékleten kivonják belőle a vizet.

A fagyasztva szárítva tartósított termékek tulajdonságai:

 • Gyorsan és maradék nélkül visszaoldhatók.

 • Az aktív biológiai anyagok megtartják biokémiai, fiziológiai és terápiás tulajdonságaikat.

 • Az állati és növényi szövetek vitális struktúrája változatlan marad.

Tipp: a tiszta fagyasztva szárított méhpempő por házi készítésű kozmetikumokban is használható.

A gyártók néhány esetben mézzel keverik a méhpempőt, legtöbbször a kellemetlen íz elnyomása érdekében, illetve azért, mert kistermelőként nincs mód a fagyasztva szárításra, de ez a megoldás nem alkalmas a biológiai értékének tartós megőrzésére és tartósításra, mert a nedves közegben gyorsan veszít a hatékonyságából. Ezen termékek minősége jelentősen különbözhet a fagyasztva szárított és ezután szárazon tartott termékektől.

Néhány az előállítási kritériumnak megfelelő iHerb termék (a sztearátok kis bevitel esetén veszélytelenek):

A Facebookon is megtalálhatók vagyunk két szinten: az Okos Étrend tanulócsoportban és az Okos étrend HCLF a gyakorlatban haladó csoportban. A haladó csoporttagsághoz szükséges az Okos Étrend alapos ismerete.

 • Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket az IHerb oldaláról rendelem. Minőségben és a szállításban is nagyon megbízhatóak, olcsók. Az NSR764 kód érvényesítésével 5% kedvezményt kaphatunk a vásárlás végösszegéből. A rendelésről és a vámhatárokról az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. cikkemben írok.

  Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket.

Laczkovich Eszter © Minden jog fenntartva. Copyright by https://www.zoldhaz.info

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása