Észszerű műanyag-felhasználás nélkül nincs jövőnk

A műanyagnak számos előnye van: olcsó előállítani, könnyű, higiénikusan tarthatók benne az élelmiszereink, tartósak, nem törékenyek.

A vásárlói igények mindig megváltoztatták a piac szerkezetét. Régebben mennyire jó eladási fogás volt a hipermarketekben az ingyen zacskó, és akkor még szinte mindenki örült neki. Még régebben megfelelt az embereknek a csapvíz, és nem hordták haza rekeszszám az üdítőket és vizeket. Azóta már szinte alapvető élelmiszerré vált a palackozott ásványvíz.

Már tudjuk, hogy ezek a kialakult igények nem feltétlenül fenntarthatók, de milyen lehetőségeink vannak?

CO2 kibocsátás szempontjából a visszaváltható üvegekbe történő csomagolás sem feltétlenül környezetbarát. Ezek szállítása, előállítása is jelentős terhet róhat a környezetre és a klímaváltozásra.

Jobb megoldás lenne a komposztálható növényi polimerek használata. Ezek a rémhírkeltéstől függetlenül valóban lebomlók, ugyan nem ipari komposztálókban - azaz alacsonyabb hőmérsékleten - ez a bomlási idő pár év is lehet. Ez nem rosszabb, mint egy 2 cm átmérőjű faág esetén. Ettől még komposztálódás után hasznos, természetazonos biomasszává válnak. (F)

De sajnos nem örülhetünk teljes mértékben, mert nagy mennyiségben való előállításuk nagy termőterületet igényelne, akár az eleve csökkenő fás területek kárára. Addig terjedhet igazán az előnyük, amíg növényi hulladékokat forgatunk erre a célra, és ezzel csökkenthetjük a hagyományos műanyagok mennyiségét.

De megszabadulhatunk-e a kőolaj alapú műanyagoktól, és meg kell-e egyáltalán teljesen szabadulnunk tőlük?

Ekkora népesség mellett nincs módja mindenkinek önfenntartó tanyán élni, élelmiszereink csomagolása, tartósítása, szállítása pedig jelentős probléma lenne nélkülük.

A megoldás az óceáni szemétszigetek és a hulladéklerakók szeméthegyeinek a csökkentésére a megelőzés, az újra felhasználás vagy végső soron a teljes körű újrahasznosítás lenne. A megoldás megtalálása, ezek összehangolt megszervezése pedig sürgetőbb, mint hinnénk.

Egy nemzetközi kutatócsoport becslése szerint a „nagy csendes-óceáni szemétfolt”, amely Kalifornia és Hawaii között lebeg a vízen, mintegy 80 ezer tonna műanyagot tartalmaz. Ez 16-szorosa a korábban jelentett mennyiségnek. A hároméves kutatómunka során kiderült, hogy a műanyaghulladék mennyisége exponenciálisan növekszik, jelenleg több mint Magyarország területének a tizenhatszorosa. (F)

A műanyagok óceáni megjelenéséért nem csak a közvetlenül óceánokba dobott szemét a felelős. Folyók hordalék szállítása és a szél segítségével szinte bárhonnan szennyeződhet. Talán nem számolunk vele, de a kommunális kukába juttatott zacskókat is messzire juttathatja a szél a szeméttelepekről is, így mi Magyarországon is felelhetünk az óceáni szemét-szigetek kialakulásáért.

Összefogással megoldhatnánk a műanyag-problémát.

Hulladék-hierarchia és a műanyagok újrahasznosítása - a hatalom a vásárlók kezében is van

Hulladékhierarchiának a műanyag szeméthegyek csökkentése érdekében kitűzött célok fontosságának sorrendjét értjük. A törvénykezésen kívül a vásárlói befolyásoló erőről se feledkezzünk el, ugyanis a gyártók között végül a vásárlói igény dönti el a versenyt. A vásárlók hatalma jóval nagyobb, mint hinnék. A vásárlói hatalmunkat már a hulladék-hierarchiában is alkalmazzuk!

Hulladék-hierarchia:

 1. A megelőzés (prevention) a legfontosabb: azaz hogyan csökkentsük a műanyag-szemét tényleges mennyiségét. A vásárlásainkkal nem mindegy, hogy kiket támogatunk. Válasszuk a kevésbé csomagolt termékeket! Ezzel nyomást gyakorolhatunk a gyártókra a felesleges csomagolások megszüntetésére is. Használjunk saját zacskókat, csomagolóanyagokat a vásárlásainknál! Csak akkor vásároljunk, ha valami tényleg szükséges (pl. ruházat)! Legyünk résen! Nagy üzlet a környezetbarátnak látszani, így pl. a csomagolás-mentesnek tűnő üzletek esetén nézzünk utána az áruk beérkezésének körülményeire! Fontos szempont az is, hogy a nagyobb kiszerelésben vásárolt termékek relatív műanyag felhasználása jóval, gyakran egy nagyságrenddel is kevesebb lehet. Pl. WC-papír, konyhai papírtörlő esetén mindig a sűrűbben tekercselt, nagy kiszerelésű formákat válasszuk. A Ft/db ár szerinti vásárlás megtévesztő, gyakran alig tartalmaz papírt egy-egy tekercs. A legtöbb gyártó szándékosan szellősen tekercseli a termékét, elhitetve a vásárlóval, hogy jó vételt csinál, ezzel óriási felesleges környezet-terhelés jöhet létre a csomagolóanyag túlzott szükséglete miatt, nem csupán a vásárlót ejtik ezzel át. 
 2. Újrafelhasználás (re-use) közel annyira környezetbarát, mint a csökkentés. Ilyenek a betétdíjas termékek, mint pl. zöldségládák, italos ládák, rekeszek, stb. Fogyasztói, végfelhasználói szinten jelenleg ez a megoldás nem jelentős sajnos. Elvétve találkozunk ilyesmivel, mint például a szikvíz palackok, tölthető nyomtató-patronok esetén. Díjazzuk vásárlásainkkal az ezeket alkalmazó gyártókat! De ne dobáljuk el műanyagfóbiánk miatt az otthoni nem egyszer használatos műanyagjainkat se! A tartós műanyag tárgyak használata sokkal környezetbarátabb, mint az eldobásuk.
 3. Hasznosítás (re-cycle). Ezt segíthetjük elő, ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Környezeti szempontból a másodlagos nyersanyagként való hasznosítás a legcélszerűbb, ekkor újra műanyag-termék készülhet a szelektíven gyűjtött termékekből. Az egyszer használatos műanyagok csökkentése mellett a teljes körű újrahasznosításuk elsődleges cél lenne. Vásárlóként ekkor is sokat tehetünk. Minden esetben szelektív kukákba helyezzük a megfelelő műanyagokat, és csak szelektíven gyűjthető egyszer használatos műanyagokba csomagolt termékekre költsünk. Figyeljünk a csomagoláson elhelyezett kódokra: például a polisztirol (6-os kód), a pvc (3-as kód) és az egyéb (7-es kód) nem helyezhető el a szelektív kukákban. A gyártók gyakran csak a számokkal jelölik az egyes műanyagok összetételét. Ha megjegyezzük a 367-es számot, akkor tudni fogjuk, hogy mi nem kerülhet a szelektív szemetesbe. Úgy érdemes vásárolni, hogy ilyen kódú műanyagokba csomagolt termékeket meg sem veszünk, illetve azokat a termékeket is mellőzzük, ahol nem tüntetik fel a műanyag kódokat. Szelektíven gyűjthető viszont a kiöblített 1-es PET, 2-es HDPE, 4-es LDPE, 5-ös PP. Persze a lehető legkevesebbet vásároljunk ezekből is. 
 4. Egyéb hasznosítás (recovery) Az energetikai hasznosítás a hulladékhierarchia végén található, ezért környezeti szempontból nem tartozik a legjobb megoldások közé. Ide tartozik a hulladékok elégetése fűtőanyagként, ami elsősorban cementgyárainkra, erőműveinkre jellemző. Másik módszer a hulladékégető művekben történő égetés, ahol hőt állítanak elő, vagy elektromos áramot. Ennek a megoldásnak komoly hátránya az égetés által okozott légszennyezés és a másodnyersanyagok elvesztése, illetve az egyéb társadalmi károk. Még szűrők alkalmazása mellett is jelentős a folyamat környezet-terhelése.
 5. Lerakás (disposal). Ez segíti elő a szeméthegyek és hulladékszigetek növekedését.

A hulladék-hierarchia utolsó két pontjára érkező műanyagokat érthető okokból nullára kellene csökkentenünk. Ez a saját háztartásunkban sem lehetetlen feladat. Kis lemondásokkal, gyakorlással és odafigyeléssel bárki számára megoldható lenne. 

 

A műanyagok vásárlásának csökkentése a megoldás

fotó: ©FreeImages.com/Ismael_Franco

 

A műanyag hulladék-hierarchia első 3 pontjának teljes körű alkalmazása lehet a jövőnk. Ekkor ugyanis nem nőnek tovább a szeméthegyek, nem nőnek a szemétszigetek az óceánokon, közben megkezdődhetne ezek hatékony felszámolása is. 

A vásárlói igények változnak, és a környezetbarát gondolkodás terjedése nem csupán a gyártókat ösztönzi, hanem világszerte a törvénykezésre is hat. Ha mi igényt tartunk a tartós termékekre, megválogatjuk, hogy kitől és mit veszünk meg, milyen csomagolásban, akkor a piac is kénytelen idomulni. A környezetvédelem ilyen szempontból alulról szervezkedő mozgalom. Vásárlásainkkal szavazunk. Szavazzunk okosan! Más esélyünk még nincs. 

 

Laczkovich Eszter © Minden jog fenntartva. Copyright by https://www.zoldhaz.info

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása