Kevesebb műanyaggal az élhetőbb Földért!

Egy nemzetközi kutatócsoport becslése szerint a „nagy csendes-óceáni szemétfolt”, amely Kalifornia és Hawaii között lebeg a vízen, mintegy 80 ezer tonna műanyagot tartalmaz. Ez 16-szorosa a korábban jelentett mennyiségnek.

A kutatók hajókról és repülőkről térképezték fel a Csendes-óceán északi térségét, ahol az áramlatok és a szél összesodorja a tengeri hulladékot, a műanyagszemetet, a moszatokat és a planktonokat. A hároméves kutatómunka során kiderült, hogy a műanyaghulladék mennyisége exponenciálisan növekszik, jelenleg több mint Magyarország területének a tizenhatszorosa. (Forrás)

A műanyagok óceáni megjelenéséért nem csak a közvetlenül óceánokba dobott szemét a felelős. Folyók hordalék szállítása és a szél segítségével szint bárhonnan szennyeződhet. Mindannyiunk felelőssége a folyamat megállítása.

A műanyagok vásárlásának csökkentése a megoldás

fotó: ©FreeImages.com/Ismael_Franco

Ha te is kevesebb műanyaggal terhelnéd a környezetedet, akkor számos helyen tehetsz lépéseket:

 1. A nagyobb kiszerelésben vásárolt termékek relatív műanyag felhasználása kevesebb. Erre érdemes ügyelned.
 2. Minden esetben szelektív kukákba helyezd a megfelelő műanyagokat. Figyelni kell a csomagoláson elhelyezett kódokra: például a polisztirol (6-os kód), a pvc (3-as kód) és az egyéb (7-es kód) nem helyezhető el a szelektív kukákban. A gyártók gyakran csak a számokkal jelölik az egyes műanyagok összetételét. Ha megjegyzed a 367-es számot, akkor tudni fogod, hogy mi nem kerülhet a szelektív szemetesbe. Úgy érdemes vásárolni, hogy ilyen kódú műanyagokba csomagolt termékeket meg sem veszünk. Elhelyezhető viszont a kiöblített 1-es PET, 2-es HDPE, 4-es LDPE, 5-ös PP. Természetesen a lehető legkevesebbet vásárolj ezekből is. 
 3. Ruházat, lábbelik vásárlásakor is a természetes anyagokat részesítsd előnyben. A szemét termelés csökkentése érdekében fontos, hogy minél tartósabb ruhákat és cipőket vásárolj, olyan gyártóktól, ahol nem például megy tönkre egy cipő fél év után. Természetesen szokj le a vásárlási kényszerről, csak akkor vásárolj, ha valóban szükséges. Érdemes kitűzni egy-egy célt. Például, hogy csak olyan ruházati terméket veszel meg, amit harmincszor vagy jóval többször felveszel majd, és a divatossága vagy az ára ne legyen elég a vásárláshoz.
 4. Zöldségek gyümölcsök áruházi csomagolásánál ne az előre csomagoltakat válaszd, hanem vigyél magaddal te zacskót.
 5. Minden vásárlásodat saját szatyorba kérd, utasítsd vissza a nejlon zacskókat ott is, ahol egyébként adnának. Lásd cipők és ruházat megvásárlása.
 6. Ne vásárolj PET-es vizeket, üdítőket. Igyál csapvizet, vagy használj minőségi víztisztítót.

A műanyagokat olcsó előállítani, könnyű szállítani, a vásárlói igények is mozgatják a gyártásukat. Régebben mennyire jó eladási fogás volt a hipermarketekben az ingyen zacskó, és akkor még szinte mindenki örült neki. Még régebben megfelelt az embereknek a csapvíz, és nem hordták haza rekeszszám az üdítőket és vizeket. Azóta már szinte alapvető élelmiszerré alakult az ásványvíz, ezzel nem kis forgalmat és GDP növekedést értek el.

A vásárlói igények változnak, és a környezetbarát gondolkodás a törvénykezésre hat világszerte. Több helyen betiltották már az ingyen zacskók adásának lehetőségét. A vásárlókon sok múlik. Ha mi igényt tartunk a tartós termékekre, és nem cseréljük le a ruhatárunkat szezononként, ha nem vásárolunk PET-es termékeket, akkor a piac is kénytelen idomulni ezekhez is. A környezetvédelem ilyen szempontból alulról szervezkedő mozgalom. A többi hasonló oldallal és a vásárlókkal együtt nyomást gyakorolunk a törvényhozóinkra. Ne adjuk fel!

Megosztásokat köszönöm a bolygó más élőlényeinek nevében is.

Laczkovich Hegedüs Eszter

 
 

Így támogathatsz pénz nélkül árván maradt kis állatokat

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása