Ezért nem hasonlíthatók össze az egyes országok halálozási adatai

Jelenleg nagyságrendi a különbség is lehet az egyes országok halálozási arányaiban, de nem csak abban, hanem a vírus terjedésében is jelentős különbségeket tapasztalhatunk. Aki összehasonlításukkal próbálkozik, feltehetően nem vesz figyelembe számos befolyásoló tényezőt, így tudományos értelemben esetleg helytelen következtetéseket vonhat le. Elemzésem rámutathat arra, hogy miért nem hasonlíthatók össze az egyes országok adatai (a teljesség igénye nélkül):

 • Vírusossá válni nem véletlen sorsoláson lehet, hanem bizonyos egymással érintkező körökben terjed, és a körök moralitása különböző lehet. Például idős körökben terjedve magasabb, fiatalabbak közt alacsonyabb, kórházakban terjedve magasabb, iskolákban terjedve alacsonyabb, stb. Az olaszországi  és németországi megbetegedések átlagéletkora között 20 év a különbség. Csak fiatalok közt terjedve a 0,2%, idősebbek közt 15-17% a mortalitás. Ez 2 nagyságrendi (százszoros) eltérést is okozhat.

 • Nem mindegy, hogy a járvány elején bezárták-e az iskolákat, egyetemeket. Ha később, akkor fiatalabbak közötti terjedés fokozódik, így csökkenhet a mortalitás, de csak százalékos arányban. Az idősek védelmében hasznosabb csökkenteni a fertőzöttek számát még akkor is, ha az összes betegszámhoz mérten %-os arányban nő a halálozások száma. Mennyiségben viszont jelentősen csökkenhet, mivel az alacsonyabb számú fertőzött csökkenti a kockázati csoportok fertőződését is.

 • Jelentős különbségeket okozhat, hogy az adott ország időjárása, a levegő páratartalma mennyire kedvez a vírus terjedésének, illetve a sűrűn lakott települések népsűrűsége, a lakók szokásrendszere, az egy lakásban lakók átlagos száma is meghatározó.

 • Nem mindegy, milyen mértékben szabálykövetők a kockázati csoportok. Például olyan országokban ahol az idősebbek figyelmen kívül hagyják az önkéntes vagy kötelező karantén lehetőségét, jelentősen növekedhet.

 • Nem mindegy, milyen mértékben tájékozottak a kockázati csoportok a védekezésben. Tudják-e, hogy milyen mértékben csökken a fertőzés veszélye az egyes maszkok esetén. Egyáltalán tudják-e, hogy a házi készítésű, nem orvosi vagy nem FFP3 maszkok is jelentősebb védelmet nyújthatnak, elkészítéstől, anyagminőségtől függően 20-80%-ot. Mj: A maszknál érdemes ügyelnünk, hogy ne oldalt és a szem körül lélegezzünk ki és szívjuk be a levegőt. Az így be és kijutó levegő ugyanis nem szűrt. Ügyeljünk a jó illeszkedésre, a stabil tartásra is (ne kelljen igazítgatnunk). A túlontúl sűrű szövésű, nem kellően légáteresztő anyagokat feltehetőleg célszerűbb kerülni, elősegíthetik, hogy oldalt, szűretlenül történjen a levegővétel és kifújás.

 • Az adott országban nem mindegy, milyen mértékű a társadalmi felelősségvállalás, azaz milyen mértékben védekeznek a továbbadástól a nem kockázati csoportok. Nyilván nem mindegy, hogy mennyire hívja fel a figyelmet az adott kormányzat ennek jelentőségére a járványügyi intézkedéseiben. Illetve az is, hogy milyen súlyú a büntetés például a hatósági karantént megszegők ellen.

 • További befolyásoló, hogy a fertőzöttek mennyire felderítettek. A nem felderített, tünetmentes fertőzöttek magas száma növeli a mortalitás %-os arányát (ha ezekről tudnánk, akkor %-os értelemben kevesebb lenne a súlyos beteg). Ennek arányának felderítésében segítség lehet a napi vizsgálatban 1 pozitív tesztre jutó negatív tesztek száma. Nálunk ez a szám jelenleg meglehetősen magas, de ennek ellenére feltételezhető, hogy vannak felderítetlen esetek, de feltehetően jóval alacsonyabb arányban, mint azokban az országokban, ahol az előbb említett arány rosszabb. Tehát nem az 1 millióra jutó lakosra jutó tesztek száma a mérvadó, hanem a fertőzöttség mértéknek megfelelő felderítések aránya. Mj: Egy negatív teszt nem jelent védettséget a betegség ellen, adott esetben ismételni kell majd ugyanannál a személynél. A maszk használata és a kontaktusaink számának csökkentése állíthatja meg a járványt. Fontos, hogy teszt hiányában is fertőzöttként tekintsünk magunkra, így itthon elkerülhető lenne az olaszországihoz hasonló helyzet. A tesztek jelenleg még sajnos csak statisztikai értelemben fontosak igazán, mert gyógymód még nincs a betegségre.

 • Nem mindegy, milyen központi intézkedésekkel igyekszik befolyásolni az ország a járvány terjedését. Hangsúlyosabb-e az idősek védelme, ha jelentősen hangsúlyosabb, akkor a fertőződések fiatalabb irányban tolódhatnak el. Mj: Ha fiatalokat buzdítjuk arra, hogy egymást fertőzzék, akkor %-os arányban ugyan csökken a mortalitás, de a kockázati csoportok jelentős kitettsége miatt összeségében megint jelentősebben nőhet az elhunytak száma.

 • Számít, hogy egy országon belül milyen arányban vannak jelen magas kockázatú csoportok. Mennyire egészségesek és/vagy fiatalok alkotják a népességet. Például USA-ban fiatalok közt is magasabb arányú a súlyos esetek száma, de az elhízottak és cukorbetegek száma is kiemelten magas. Olaszországban pedig kiemelten magas az átlagéletkor.

 • Halálozási arányt befolyástoló tényező az egészségügy szervezettsége, fejlettsége is. Kiemelten fontos, hogy az egészségügyben mennyire tartják be a vírus terjedését gátló szabályokat, milyen protokollokat alkalmaznak, van-e gyógyszerezés, átvesznek-e Kínából vagy máshonnan bevált protokollokat, használnak-e kockázatos, nem felmért eljárásokat (egyes gyógyszerek kontraindikáltak lehetnek, mert súlyosbítják a fertőzés lefolyását), és így tovább.

 • Szintén jelentősen befolyásolhatja halálozási arányt egy-egy felkapott médiaszemélyiség, tanácsadó social media-ban való megnyilvánulásai, cikkei. Jelentősen ronthatják a halálozási statisztikát a járványt elbagatellizálók, akik gyakran saját malmukra hajtanák a vizet. Ez azokat a kiszolgáltatott, beteg és/vagy idős embereket érinti különösen, akik kilátástalanságuk miatt hajlamosabbak a csalásoknak felülni, azaz pont a kockázati csoportokat. Jelentősen befolyásol az is, hogy az adott kormányzat mennyire lép fel ezek ellen hatékonyan.

 • Számít, hogy központilag mennyire segítik a cégeket abban, hogy a munkavállalóikat védjék, például maszkok kötelező tételével, plexik kiépítésével, a környezet, illetve a levegő fertőtlenítésével, személyközi kontaktusok csökkentésével, az egyes osztályok elzárásával, stb.

 • Számos esetben az egyes országokban jelentős különbségeket tapasztalhatunk az adatok kiértékelésében: kiket tekintenek vírusosnak (tüneteket mutatókat, vagy a pozitív teszttel rendelkezőket is), illetve kiket tekintenek vírusos betegségben elhunytnak (más fennálló súlyos betegségek esetén esetleg nem a koronvírust tüntetik fel okként), de különbséget jelenthet az is, hogy mennyire megbízhatók egy-egy ország által használt tesztek. Előfordulhat, hogy egyes országok sem a tesztelésre, sem az adatok közlésére nem fordítanak erőforrásokat.

 

©FreeImages.com/carls9893

A fent említett különbségek bármelyike jelentősen befolyásolhatja a betegek számát, eloszlását, így a COVID-19 fertőzés országonként egy-egy külön szabályozott rendszerben fut. A külső hatások, szabályozások jelentősebb hatással vannak arra, hogy kiket érint a betegség, milyen gyakoriak a személyközi kapcsolatok, milyen arányú a súlyos esetek száma, milyen arányú a kockázati csoportok megfertőződése, mennyire védekeznek az érintkező személyek, de már az is számít, hogy kik kapják el egy országban az elején. Ezek a különbségek ellehetetleníthetik az egyes országok közötti összehasonlítást, de feltehetőleg utólag majd bizonyos mértékig elemezhető lehet, hogy kik cselekedtek jól.

 

Laczkovich Hegedüs Eszter © Minden jog fenntartva. Copyright by https://www.zoldhaz.info

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása