Okos étrend 2. rész

Előző rész: Okos Étrend 1. rész

Az Okos Étrend alkalmazásánál nem csupán a makrók tekintetében érdemes odafigyeléssel élnünk. Számos olyan nem tudatos rossz szokásunk lehet, ami ellehetetlenítheti vagy csökkenti a zsiradékcsökkentés és a moderált fehérjebevitel előnyös hatásait, de akadhat több olyan is, amiről azt hihetjük, hogy egyenesen az egészségünket szolgálja, illetve azt, hogy nincs különösebb jelentősége, holott mégis komoly következményei vann ránk nézve.

Nézzük, hogy mire érdemes ügyelnünk!

Okos Étrend

fotó: ©FreeImages.com/marcela lopez

 

 

Édesítés

A mesterséges édesítők és a sztévia úgy generálhat magasabb inzulinszintet, hogy közben nincs rendelkezésre álló megfelelő vércukorszint, hiszen tápanyagokat nem tartalmaznak. Ez nem kedvez a megfelelő vércukorszint és inzulinválasz kialakításában és fenntartásában sem. Bevitel után valódi táplálék hiányában az inzulinszint emelkedése miatt bekövetkező vércukorszint csökkenése hipoglikémiát okozhat (idegesség, alvászavar, reszketés, izzadás), ez éhséget generálhat, ami például a várt fogyasztó hatás helyett inkább hízást eredményez. Ha valaki a napi cukor adagját pl. szacharinra cseréli, akkor ahelyett, hogy csökkenne az átlagos vércukorszintje, inkább növekedhet. A mesterséges édesítőszerek a pajzsmirigyfunkcióra is negatív hatással vannak.

A cukoralkoholok - mint a népszerű xilit és eritrit - terhelhetik a májat, a vesét és az emésztést, felboríthatják a bél kedvező baktériumflóráját, hasmenést okozhatnak. Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a máj és a hasnyálmirigy támogatása, tehermentesítése, és a megfelelő bél mikrobiom kialakítása és fenntartása is nagy jelentőségű. Ne kockáztassuk a javulásunkat ezek használatával!
 
A fruktóz kevésbé hat a leptinszintre, de mindeközben hasonló energiatartalma van, mint a glükóznak. A leptin hivatott szabályozni az étvágyat, így a fruktóz gyakorlatilag nem hat kellő mértékben az étvágy ellen, így hajlamosíthat a túlzott kalóriabevitelre, közrejátszhat az elhízás kialakulásában. A máj glikogénraktárainak feltöltése után a maradék pedig leginkább trigliceridként végzi. Mj: 50% fruktózt tartalmaz például a szacharóz (cukor, barnacukor, stb.). A fruktózbevitel kordában tartása magas triglicerid- és LDL-szint esetén különösen fontos.
 
A napi fruktózbevitelt 20-30g-ban szokták korlátozni. Ilyen bevitel esetén a negatív hatásai már elenyészők, kiküszöbölhetők. Alacsonyabb fruktóztartalmú gyümölcsökből ez egész nagy bevihető adagot is jelenthet. Minimális mennyiségben persze használható méz vagy akár kristálycukor is, de jóval értékesebb tápanyagok számunkra a gyümölcsök, így a fruktóz adagot jobb azokra használni.
 
Okos Étrendbe a glükóz (dextróz, szőlőcukor) és maltóz (rizsszirup) is beilleszthető, de vegyük figyelembe, hogy vitamin és ásványi anyag nélküli kalóriabevitelnek számítanak, így azért legyünk mértékletesek.

Glikémiás index

Az Okos Étrend alatt általában már nem az alacsony glikémiás index lesz a mérvadó az alapanyag-választás szempontjából. Inzulinrezisztenciából való gyógyulás után ennek már nincs igazán jelentősége, hiszen a magasabb glikémiás indexű élelmiszerek sem okoznak komolyan vércukorszint emelkedést. Persze ezt a hatást csak betartott ajánlások mellett van esélyünk elérni. Mj. Az 150g-os inzulinrezisztencia étrend és ajánlásai nem ötvözhetők az Okos Étrenddel, hiszen az IR étrend nem az inzulinérzékenység visszaállítását tűzte ki célul, hanem a szénhidrátok elkerülésével, jelentős csökkentésével, alacsony glikémiás indexű formáikkal igyekszik kordában tartani a vércukorszintet, ami pont a zsiradék- és/vagy fehérjebevitel növelésével lehetséges, esetleg éhezéssel, amelyek mindegyike növeli az inzulinrezisztenciát. A low carb étrendekkel is ugyanez a helyzet.

Inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén átálláskor viszont valóban szempont lehet a vércukor- és inzulinválasz csökkentése. A megfelelő rostok hatására csökkenhet a szénhidrátok, fehérjék felszívódásának sebessége, így a vércukorszint kiegyensúlyozottabbá válhat, és nem növekszik indokolatlanul magas szintre az inzulinszint sem, így a hipoglikémiát elkerülhetjük. Mj. A rostok hatására nem csökken a bevitt szénhidrátok felvehető mennyiége, hanem csak lassul a felszívódás. A rostok nem kalóriamentesek, körülbelül 50%-át hasznosítjuk.

Antinutritív hatású anyagok csökkentése

Az antinutritív anyagok negatív módon befolyásolják a tápanyagok hasznosulását. Csökkenthetik pl. a fehérjék emészthetőségét, megköthetnek bizonyos tápanyagokat, vagy károsíthatják a bélfalat, így ronthatják az emésztés hatékonyságát. Felesleges bedőlni a rémhír terjesztő oldalaknak, amelyek egyek alapvető élelmi alapanyagot céloznak meg, hiszen szinte minden alapanyagban vannak antitápanyagok, így csak azokat érdemes elkerülni, amelyekben ezeket nem tudjuk különféle ételkészítési eljárásokkal jelentősebben csökkenteni.

Csökkentsük az antitápanyagok bevitelét!

 1. A gyümölcsökre (és a gyümölcsökhöz hasonló zöldségekre) jellemző, hogy érés előtt komoly mennyiségű antinutritív anyagot tartalmazhatnak, ami éréskor drámaian lecsökken. Ez annak köszönhető, hogy a növény szeretné beérlelni a magjait a szaporodásának biztosítása érdekében. Ezért az éretlen gyümölcsök fogyasztása sokszor kellemetlen mellékhatásokkal bír. Például a zöld paradicsom tomatin tartalma: 555 mg/kg, az éretté viszont már csak 0,2-0,5 mg/kg. Minden gyümölcsöt kellően érett állapotában fogyasszunk el!

 2. A magvakban, mint az olajos magvakban, a hüvelyesekben, a rizsben, a búzában található fitinsav gátolhatja a vas, cink és kalcium felszívódását. Csírázáskor a fitát lebomlik és a foszfort a fiatal növény felhasználja. Például 24 órás áztatás, csíráztatás hatására a barna rizs elveszíti a fitát tartalmának 98%-át.

 3. A hántolt magvak, mint a fehér rizs, fehér liszt áztatás nélkül is biztonságosnak tekinthető. Ez egyéb magvak esetén is hasonlóan alakul, hiszen az antinutritív anyagok a héj körül koncentrálódnak.

 4. Hámozás és főzés. A burgonya esetént α-kakonin és a α-szolanin közvetlenül a héj alatt található, így hámozás után főzéssel, sütéssel biztonságossá tehető. Főzés előtt tanácsos meghámozni ezeket, a csírákat és a zöldes részeket is vágjuk ki. A legtöbb gumós növénynél ezt az eljárást érdemes alkalmazni.

 5. Hőkezelés például a proteáz inhibitorok, hemagglutininek esetén hatásos. Keresztesvirágúak, burgonya, hüvelyesek esetén (is) lényeges eljárás.

 6. A száraz hüvelyesek közül a szója fogyasztása nem előnyös élettani szempontból (pajzsmirigyfunkciót zavarhatja), a többi száraz hüvelyessel nincs probléma. A lektinek elbomlásához nagyban hozzájárul az áztatás, csíráztatás és a főzés. A puffadást pedig oligoszacharidok okozzák, ezeket bonthatja le az áztatóvízhez adott probiotikum kapszula. (Forrás: (1) Thompson LU et al, J Food Science 48 (1983) 235; (2)Dhurandhar NV & Chang KC, J Food Science 55 (1990) 470; (3) Xia L & Ng TB, J Chromatography 844 (2006) 213.)

 7. Érdemes megemlíteni a kölest, a cirokot és a teffet. Sajnos olyan goitrogén (pajzsmirigyfunkciót negatívan befolyásoló) vegyületet tartalmaznak, ami főzés hatására sem inaktiválódik, így inkább ne fogyasszuk ezeket!

 8. Olajos magok présmaradék lisztjeit ,a paleó liszteket szerintem nem érdemes használnunk. Túl magas az antinutritív összetevők mennyisége, a préselés pedig magas hővel jár még hidegen sajtolás esetén is, így a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidálódnak, a lipidperoxidációs melléktermékek egészségkárosítóak. Süteményekben a magas hőmérsékleten hőkezelt, sütött présmaradék lisztek még inkább ki vannak téve az oxidációnak. A darálva tárolás tovább növelheti, gyorsíthatja az oxidációt. Nem véletlenül nem áll el olyan sokáig a mák darálva.

Moderált fehérjevbevitel

Az optimális fehérjebevitel aránya 10–15 % kalóriában értve. Gyerekek esetén 13-15% körüli a hivatalos orvosi ajánlás.

A szükségletet meghaladó fehérjebevitel nem támogatja a teljesítményfokozást sem és az egészséget. Dehidrációt, fáradékonyságot, ingerlékenységet és más kedvezőtlen jelenségeket idézhet elő. Látens vagy tekintetbe nem vett ismert vesebetegségek esetén pedig ez a probléma is felszínre kerülhet. A belekben a pangó fehérjedús béltartalmat baktériumok bonthatják tovább, melynek során például toxikus vegyületek (biogén aminok, mint hisztamin és tiramin) szabadulhatnak fel.

A túlzott fehérjebevitel csökkentése az igf-1 növelő hatás, a felesleges lebontási folyamat és az egyéb kedvezőtlen hatások miatt is célszerű lehet. Az igf-1 szintet növelő élelmiszerek ugyanis bizonyítottan öregítő hatásúak (F1,F2), és elősegíthetik a rákos sejtek szaporodását is.

Az igf-1 hipotézist támasztja alá a Laron szindróma. Ez egy olyan genetikai betegség, ami miatt drasztikusan lecsökken az igf-1 szint. Az ennyire alacsony igf-1 szintnek valóban vannak hátrányai, például az alacsony testmagasság, viszont vannak kétségtelen előnyei is, soha nem kell aggódniuk, a cukorbetegség és a rák miatt.

A túlzott fehérjebevitel miatt kialakult magasabb igf-1 szint miatt elveszíthetjük a glükóz- és inzulinkontrollt is. Ennek köszönhető, hogy igf-1 növelő élelmiszerek (zsiradékok, túlzott fehérjebevitel) vagy táplálék-kiegészítők (lizin, omega3, gla, C-vitamin, karnitin) fogyasztása után fokozottabb hipoglikémiás tünetek alakulhatnak ki.

Rákos megbetegedés esetén is nagy jelentőségű az igf-1 válasz csökkentése. Akinek fontos valamilyen betegség miatt (például rák, inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség esetén) az igf-1 válasz csökkentése, vagy a rák kialakulásának esélyét csökkentené, napi 10%, maximum15%-os fehérjebevitelt alkalmazzon, és lehetőleg alacsonyabb igf-1 válaszú fehérjéket válasszon.

Jó tudni továbbá, hogy 150 g napi fehérjebevitel egy extra 1-3 g / nap húgysav kiválasztást jelenthet, ez az érték egy átlagembernél 0,6 g/nap. Ez a vesekőképződésben és a köszvényben is komoly rizikófaktor. Ezt fokozza az oxalátok képződését is, ami szintén jellemzi a magas fehérjebevitelt. A fehérjetúlevés "célszervei" az izületek, az erek fala, az idegrendszer, a vese, a máj, a szaporodás szervei és az immunrendszer.

Magas igf-1 válaszú élelmiszerek: zsiradékok, állati fehérjék, leginkább a vörös húsok, tejtermékek (kivéve a tejsavófehérjét). Kiemelkedően magas igf-1 válaszú élelmiszerek: zsiradékok, kazein tartalmú tejtermékek és a vörös húsok.

A vörös és feldolgozott húsokat a WHO is potenciális rákkeltőnek minősítette. A feldolgozott húsokat inkább kerüljük el, a WHO az azbettel szennyezett lakókörnyezettel azonos veszélyességi fokára hívta fel a figyelmet. A WHO jelentése óta a legtöbb táplálkozási szakember egyért abban, hogy a vörös húsokból pedig maximum havi egyszer fogyasszunk.

A fehérhúsok fogyasztását is célszerű heti maximum háromszori alkalomra csökkenteni.

A magas szénhidrátbevitel csökkenti az igf-1 szintet, így rákmegelőzés szempontjából különös jelentőségű lehet az Okos Étrend.

Minimális mennyiségű minőségi zsiradékra és megfelelő mennyiségű fehérjére viszont szükségünk van, így ezektől nem szabad és nem lehet teljesen mentesíteni az étrendet. Fehérjék adják az emberi test egész vázát, az izmokat, a kollagént. a körmöket, a hajat, stb. Súlyos egészségügyi problémákat okozhatunk a megvonásukkal. Ne akarjuk még jobbá tenni az étrendet azzal, hogy 10% alatti bevitelt alkalmazunk, ez ugyanis fordítva fog elsülni.

Tápanyaghiány és a fehérjeturmixok

A túl magas fehérjebevitel mellett a túl alacsony napi fogyasztás is problémákat okozhat. Erre különösen ügyelni kell vegán étrenden. Tápanyaghiányos esetben a fehérjeturmixok bevezetésével jóval könnyebben izmosodunk, javulhat a sportteljesítményünk, szépülhet a bőrünk és a körmünk, a hajhullásunk elmúlhat. Valóban tapasztalható, hogy számos vegán étrendű hajlamos elfeledkezi a fehérjebevitel jelentőségéről, szerencsére van vegán megoldás is a fehérjék pótlására, ráadásul a fehérjék közül a vegán források és a tejsavóprotein jóval biztonságosabbak igf-1 szempontjából. Talán sejthető már, hogy az okos vegán étrend felé húz a szívem, kizarólag növényi, alacsonyabb igf-1 válaszú fehérjéket fogyasztok.

Az alábbi jelek utalhatnak fehérjehiányra (is):

 1. Rossz a nyirokkeringés, vizesedés (akár menstruáció előtt). Mj: Káliumhiány és vesebetegség is okozhatja.
 2. A körmökön, főleg a lábkörmön vízszintes bordázottság látható az egyenletlen növés következtében. Mj: Káliumhiány is okozhatja.
 3. Pattognak az ízületek. Mj: A nyomásváltozás hatására az ízületből kilépő gázok is okozhatják.
 4. A hajszál nem egyenletes vastagságú vagy növekedésű, sokszor göbös vagy girbegurba. Mj: A hajhagymák sérülése miatt lyen tüneteket okozhat a haj tépegetése is. Ne tépjünk ki hajszálat!
 5. Lassú az izomfejlődés és lassan gyógyuló sebek. Mj: Pajzsmirigy alulműködés és low carb éttrend is okozhatja.
 6. Hullik a hajad vagy rövid életűek a hajszálak. Mj: Pajzsmirigy alulműködés és low carb éttrend is okozhatja.
 7. Narancsbőr a kollagén csökkenése mellett láthatóbbá válik. Mj: Pajzsmirigy alulműködés és low carb éttrend is okozhatja.
 8. Ízületi vagy izomfájdalmak. Mj: Pajzsmirigy alulműködés és low carb éttrend is okozhatja.
 9. Édesség kívánása (csoki, sütemény, fagylalt). Mj: Ezek valójában édesek és zsírosak egyben, hibás elnevezés az édesség kifejezés. Ez  a tünet utalhat krómhiányra is.
 10. Romlik a szem. Mj: A-vitamin hiány is okozhatja.

Mj: Fontos kiemelni, hogy a tünetek jelentős része a magas zsiradékbevitelnek is köszönhető lehet, de a pajzsmirigy alulműködés is okozhat hasonlót. A tápanyagok hasznosulását a magas zsiradékbevitel negatívan befolyásolja a glükóztranszporterek csökkent funkciója miatt. A strukturális glikoproteinek szintézise és a protein glükoziláció növeli a glükóz szükségletet, így a low carb étrendet folytatók esetén lassulhat a sebgyógyulás és a traumákból való felépülés, de a regeneráció is. Nem véletlen, hogy a fehérjehiányos tünetekhez hasonló tüneteket produkálnak, hiszen nem tudnak kellő hatékonysággal beépülni az aminosavak.

A fehérjeturmixok azért annyira jó választások a fehérjepótlásra, mert úgy tudunk megfelelő fehérjebevitelt biztosítani, hogy közben minimális mennyiségű zsiradékot fogyasztunk. Natúr ízesítésűt válasszunk így elkerülhetők a nem ajánlott édesítők. Ha nagyon nem tudjuk megenni, akkor rövid hőkezeléses (rövid sütéses) süteményekbe azért beletehetjük.

Ajánlott L-aminosavas proteinek

Fehérjeporok választásánál fontos szempont, hogy L-aminosavakat tartalmazzon, ne legyen ízesített vagy édesített és alacsony zsiradékbevitelt biztosítson. Én a vegán formákat használom.

 1. NutriBiotic Rice Protein Vanilla (kímélő eljárással készített L-aminos, cukortól és édesítőktől mentes vaníliás protein)
 2. Now Foods borsóprotein
 3. Now Foods rizsprotein
 4. Now Foods tejsavófehérje izolátum
 5. Now Foods tejsavófehérje koncentrátom
 6. Now Foods bio  tejsavófehérje koncentrátum
 7. ALLMAX tejavóprotein izolátum
 8. ALLMAX tejavóprotein izolátum

Zsiradékok

A zsiradékbevitel a okos étrendben erősen korlátozott, 10-15% a legmegfelelőbb, de a 21%-ot ne lépje túl. Még a zabpehely is tartalmaz zsiradékot, így a táplálkozási napló használata nélkül nincs adatunk a pontos arányokról. Mj: A zabpehely nagyon fontos alapanyag Okos Étrenden.

A zsiradékok bevitelét tartósan nem érdemes 10%-nál jobban megvonni, mert bizonyos hormonoknak, a sejtek falának és például az epesavaknak is alapanyaga.

Alacsony zsiradékbevitellel biztosítható a sejtek megfelelő inzulinérzékenysége, ez szükséges az anabolikus folyamatok fenntartásához, rádaásul bizonyos zsírsavak immunelnyomó hatásúak, így kedveznek a gyulladásos folyamatoknak is. Ilyen például sztearinsav (ez leginkább az állati zsiradékokban, mint a zsírban gazdag tejtermékekben, tojásban, zsíros húsokban, shea és kakaóvajban található nagyobb mennyiségben), omega6 zsírsavak legtöbbje (az olajos magvak általában magas omega6 tartalmúak: szőlőmag, napraforgómag, kukoricacsíra olaj, búzacsíra olaj, szójaolaj, dió, mandula, pekándió, brazil dió, tökmag, fenyőmag, mák, szezámmag, stb.), így az étrend megválasztásakor leginkább ezek bevitelének minimalizálása a cél. Mj: Inzulinrezisztencia esetén a gyógyulásig 10-15% zsiradékbevitel javasolt. Ez 22-33g napi bevitelt jelent napi 2000 kcal fogyasztása esetén. 2000 kcal az átlagos nő kalóiaszükséglete.

Csak minimális mennyiségben fogyasszunk magas omega6 és sztearinsav tartalmú zsiradékokat és magvakat, mert fokozhatják szervezet gyulladásszintjét is!

Az Okos Étrend létjogosultságának egyik bizonyítéka, hogy az omega3 és omega6 olajok nagyobb mennyiségű fogyasztása bizonyítottan a rákos daganatok fejlődését fokozza, növeli a mellrák kockázatát a linolsav, a magas többszörösen telítetlen zsiradékbevitel növeli a rák kockázatát férfiakban. Immunszupresszív hatásúak, ez hosszabb távon a rákos daganatok kialakulásának kedvez. Hasonlóan a fehérjékhez, a zsiradékoknál is amagas igf-1 válaszuk lehet ezen káros folyamatok hátterében.  

Azt jó tudni, hogy ezen tanulmányok mindegyike jóval magasabb zsiradékbevitelű étrendek vizsgálatával történt. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy milyen mennyiséget pótol omega3-ból. Napi néhány gramm plusz bevitel nem jelenthet valódi kockázatot, inkább a biztonságot szolgálja.

Okos Étrend gyakorlatban majd azt jelenti, hogy alig használunk zsiradékot az ételek elkészítéséhez, alacsony zsiradéktartalmú alapanyagokat választunk egyébként, is és alapanyagnak a gyulladáscsökkentő, vagy gyulladásszintre semleges magasabb olajsav tartalmú zsiradékokból válogatunk.

Tekintsük azokat a zsiradékokat, amelyek fogyasztásban a napi korlátozás csak a napi zsiradékbevitelt formájában van (10-21%). Sütésre viszont az extra szűz változatokat soha ne válasszuk még ezekből sem, mert a füstpontjuk alacsony így könnyen oxidálódnak.

 1. olívaolaj;
 2. canola olaj (magas omega9 tartalmú repceolaj);
 3. kókuszolaj (sütéshez nem annyira alkalmas);
 4. rizskorpa olaj;
 5. pórsáfránymagolaj;
 6. magas olajsav tartalmú napraforgóolaj;
 7. avokádó olaj.

Nagyon költséghatékony és praktikus megoldás a mesterszakácsok számára kifejlesztett lecitines canola olajspray, amelyeket speciális repceolajból készítenek. A canola olaj füstpontja magas, így általában biztonságosabb, mint a szokásos növényi olajok. 1600 sütéshez elég 500 ml. Tapadásmentességet nem csupán az olajnak, hanem a benne lévő lecitinnek is köszönheti, így otthon nem tudjuk leutánozni a hatást. Palacsintasütéshez verhetetlen, de alkalmas a sütőben sütött rántott ételekhez. Ekkor le kell fújni a panírozott szeleteket sütés előtt.

Sütéshez soha ne válasszunk extra szűz olajakat! Ajánlott termékek sütéshez (nem az olajban való úszkáláshoz, hanem csak a serpenyő kiolajozásához):

 1. Avokádó olaj, 232-249 ℃ a füstpontttal;
 2. Pórsáfránymagolaj, 237-266 ℃ füstponttal;
 3. Canola olaj, 232 ℃ füstponttal;
 4. Rizskorpa olaj,  266 ℃ füstponttal.

Összehasonlításnak: a finomítatlan lenmagolajnak 107 ℃, az extra szűz olívaolajnak 120 ℃, finomított kókuszolajnak 177 ℃ a füstpontja. Engem egyébként meglepett, hogy a kókuszolaj kevésbé alkalmas a sütéshez.

A zsírban oldódó vitaminok hiánya tartósan extrém alacsony zsiradékbevitel mellett előfordulhatna. Néhányan talán átesnek a ló túloldalára, így erre fontos kitérnem. A, D, E és K vitaminok hiányára figyelni kell. K-vitamint megfelelő bélflórával tudunk biztosítani, ezért (is) javasolt a megfelelő K-vitamin termelő probiotikumokat szedni. D-vitaminhoz legyünk eleget napon vagy szedjük. A-vitaminhoz a húsevők fogyasszanak időnként májat. Vegetáriánusoknak is van lehetőségük (sárgarépa, édesburgonya, tök, spenót, stb), azt viszont jó tudni, hogy a béta karotin is csak zsiradék jelenlétében hasznosulhat. Valószínűsíthető, hogy azoknál jelentkezhet ez a probléma, akik semmilyen hozzáadott zsiradékot nem fogyasztanak és alapanyagaik tekintetében is a legzsírszegényebbekből (burgonya) választanak leginkább és vitaminkészítményekkel sem foglalkoznak és vegánok és monoton az alapanyagválasztásuk is. Wikipedia cikkek a témában: A-vitamin hiány, E-vitamin hiány, K-vitamin hiány, D-vitamin hiány. A zsírban oldódó vitaminok problémája csak hosszú idő után jelentkezik, így nem feltétlenül észrevehető. Ilyen jellegű vitaminhiányra a csoportban egyébként még nem volt példa.

Kazein és glutén

Újabb fontos kérdés, ami minden egészséges életmódú emberben felmerül, hogy a tejtermékek és a glutén tartalmú élelmiszerek mennyire egészségesek. Már megismehettük, hogy a kazein (pl. túró és a sajtok) magas igf-1 válaszú fehérjeforrások. Mit tudhatunk még ezekről a manapság gyakran meghurcolt fehérjékről?

Általában igaz, hogy jóval kevesebb embernek van gondja a gluténnal, mint az antinutritív összetevőkkel és jóval többen kerülik a glutént, mint indokolt lenne. Gluténhoz hasonló vegyületeket tartalmaz a búza, az árpa és a rozs, de az ősbúzák is.

Sok esetbeni a magas glutamát tartalmú élesztős ételekre érzékeny valaki, de valódi gluténérzékenysége nincs. Javasolt próbát tenni az élesztős termékek elhagyására, ha nem IgE teszt adta az érzékenységi laboreredményt, így fogyasztható lenne a glutén. A magas glutamát tartalmú élesztőkivonatot továbbá a na-glutamát helyett alkalmazzák az élelmiszerekben, így élhetnek a "mesterséges ízfokozóktól mentes" felirattal. Ez csak egy trükk, így érdemes ezeket az összetevőket is elkerülni. Számos oka van, hogy nem javasolt feldolgozott élelmiszert fogyasztani, ez az egyik. Vigyázat! Vegán késztermékekben is gyakori alapanyag az élesztőkivonat.

Továbbá a glutén tartalmú, különösen a teljes kiőrlésű liszttel készült termékeben az antinutritív vegyületeinek mennyisége is viszonylag magas lehet, mert általában nem csíráztatott magvakból készítik, így nem csoda ha sokaknak puffadást okoznak (,valójában a ritkább esetben lesz a glutén a bűnös ezért).

Persze a csíráztatás ebben az esetben is jelentősen csökkentené a nemkívánatos antinutritív összetevőket, de kevés csíráztatott magokból készült kenyér kapható. Az Ezekiel kenyér ilyen, de ennek a zsírtartalmával sajnos számolni kell és sajnos kölest is tartalmaz, így ez kiesik. Kapható ilyen néven liszt is, de én nem találtam meg a csomagoláson, hogy csíráztatott lenne az alapanyag. Kapható még a Tonus kenyér, ehhez nem adnak hozzáadott zsiradékot. Házilag is készíthetők ilyen kenyerek, de az elkészítésük időigényes a csíráztatási folyamat miatt és szükséges hozzá egy házimalom is, viszont a csíráztatott lisztekhez is lassacskán hozzá lehet jutni: Cargill.

A glutén problémáját ez persze nem oldja meg. A gluténban található gliadin molekulaszerkezete nagyon hasonló a pajzsmirigyben található proteinekhez, csökkent emésztőenzim mennyiség esetén az emésztetlen glutént szervezet idegen fehérjeként érzékelheti, ez beindíthat egy olyan autoimmun folyamatot is, amely a pajzsmirigy ellen irányul, de egyéb gyulladásos megbetegedések kiváltója is lehet.

Akinek pajzsmirigy-alulműködése van,  gyakran nincs megfelelő savtermelése és enzimtermelése sem, ezért olyan gyakori a táplálék-intolerancia ilyen esetekben. A táplálék-intolerancia minden esetben a csökkent enzimtermelés miatt alakul ki. Fehérjeintoleranciák (kazein, glutén) esetén emésztetlen fehérjetöredékek okoznak problémát. Feltételezhetően a rossz étkezési szokások (zsíros, magas húsbevitellel), az állandó fogyókúrák és pszichoaktív izgatószerek miatt nagyon magas a pajzsmirigy-alulműködők száma. Csökkent enzimtermelés miatt pedig ezzel együtt nő a táplálék intoleranciában szenvedők száma is.

Pótolt enzimekkel számos esetben nem lenne szükséges ekkor sem glutén- és kazeinmentesen étkezni. Fehérjebontó emésztőenzimeket ilyen esetekben minden étkezés mellé szükséges fogyasztani, de a gyulladáscsökkentő hatás növelése érdekében étkezések között is szedhető. A glutén és a kazein nem az ördögtől való, viszont az emésztetlen feherjetöredékei veszélyesebbek, mint más fehérjék esetén. A casomorphin és gluteomorphin a pszichés állapotra és az immunrendszer működésére is negatív hatással van, mert opioid hatású vegyületek.

Elvben a legtöbb ember ehetne épp zsírszegény tejtermékeket is, de számos betegség esetén mégsem javasolt. Azokban az esetekben sajnos a kecsketejjel is gond volt. Sokat lehet olvasni a gluténnal és kazeinnel kapcsolatban pro és kontra. Nekem az a véleményem, hogy minden olyan esetben kis mennyiségben azért fogyasztható, ahol nincs a múltban vagy a jelenben fehérjeemésztés elégtelenségére utaló betegség. Ezekben az esetekben még enzim sem kell.

Mi utal tehát arra, hogy gond van a fehérjék emésztésével: pajzsmirigy alulműködés, allergiák mind, allergiás asztma, pl gyermekkori tojásfehérje érzékenység, de egyéb ételérzékenységek is, székrekedés vagy túl laza állagú széklet, autoimmun betegségek mindegyike, ízületi gyulladás, krónikus gyulladások, rák.

Javasolt enzimek:

 1. Healthforce (keményítő, cellulóz, zsiradékok, fehérjék bontása, glikolipidek, glikoproteinek bontása, ez laktoferrinnel nem szedhető)
 2. Natural Factors (keményítő, maltóz, szukróz, zsiradékok, fehérjék bontása, laktoferrinnel szedhető)
 3. Enzymedica Candidase (fehérjék, nagy mennyiségű cellulóz bontása, laktoferrinnel szedhető, gombás fertőzések esetén ez javasolt)
 4. Enzymedica Glutenease (keményítő, maltóz, szukróz, zsiradékok, fehérjék bontása, laktoferrinnel szedhető)
 5. Now Foods Gluten Digest (keményítő, maltóz, szukróz, zsiradékok, fehérjék bontása, laktoferrinnel szedhető)
 6. Houston Enzymes (csak fehérjék bontásához, a leggyakrabban csak erre van szükség, ilyen a glutén és a kazein intolerancia)
 7. Doctor1s Best 3000 GDU Bromelain 500 mg (nagy dózisú fehérje bontó enzim)
 8. Life Extension (keményítő, cellulóz, zsiradékok, laktóz, fehérjék bontása)
 9. Doctor's Best Best High Potency Serrapeptase 120,000 SPUs
 10. Enzymedica SerraGold High Activity Serrapeptase
 11. Arthur Andrew Medical Serretia Pure Serrapeptase
 12. Enzymedica Enzyme Defense Formerly ViraStop

Számos alacsony zsírtartalmú termék érhető el a piacon: a közel zsírmentes túrók, az low fat cottage cheese, de vannak ivójoghurtok is 0,1%-os zsírtartalommal és viszonylag kényelmes lenne ezeket felhasználni az alapanyaglistában, ha egyéb kritériumoknak megfelelnének, az igf-1 válaszuk azért még ekkor sem túl biztató. Egyéni mérlegelés kérdése. A fehérjék ésszerű csökkentése már jelentős hatással van az igf-1 szintre.

Só fogyasztása

Só minőségét illetően nincs kőbe vésett szabály, mert nem lényeges annyira, az saját választási szempontjaimat viszont megírom.

A sóban számos szennyező anyag megtalálható, sok olyan is, ami kumulálódik a szervezetben. Én ezért nem vagyok híve ennek a Himalája sós divatnak, mert szintén meglehetősen szennyezett és nem csak olyan összetevőkkel, amire szükségünk van. Az olcsó tisztítatlan só pedig silicával szennyezett, így azt sem ajánlom. A vákuum só már jobb választás, ez lehet jódozott is, ha nem ellenjavallt valakinek. A legtisztább só a gyógyszerkönyvi minőségű nátrium-klorid, így ez a legbiztonságosabb a vákuum só után.

Szerintem fontos a káliumbevitel növelése, így minden olyan esetben ahol ez nem ellenjavallt valamilyen betegség miatt a kálium-kloridos keverése lehet a legelőnyösebb élettani szempontból  (30% kálium-klorid, 70% nátrium-klorid). A megfelelő káliumszint felel például a sejtek hidratációjáért, azaz a szép bőrért és közben elősegíti a vizesedés megszűnését. Nagy előnye, hogy csökkenti a kövesedés kockázatát és óvja a csontok kalcium tartalmát, mert csökkenti a kalcium ürítést. Számos esetben ki sem alakulna csontritkulás ha valaki rendszeresen használná. Persze a serkentők fogyasztása is felel a csontritkulásért, mert növeli a kálium és kalcium ürülését is.

Ajánlott kálium-klorid az említett só elkészítéséhez:

Now-Foods-Potassium-Chloride-Powder-8-oz-227-g

Nem vagyunk mi dögevők!

Albert Csilla PhD értekezését olvasva kiderült számomra, hogy minden élelmiszer a mai konyhai eljárásoknak köszönhetően jelentősen veszít az L-aminosav tartalmából a D javára, ez az ún. racemizáció. Köztudott, hogy a D-sztereoizomer aminosavak nem vagy csak nehezen hasznosulnak az emberi szervezetben, és káros hatásukat is többen bizonyították már. Neuberger (1948) és Berg (1959) a korai tanulmányokat összefoglaló munkájából kitűnik, hogy az emlősökben az esszenciális aminosavak D-enantiomerjei igen gyengén hasznosulnak, néhány esetben növekedési inhibitorként hatnak, és főként a vizelettel és bélsárral ürülnek ki. Az élő szervezet fehérjéit kizárólag L-aminosavak építik fel annak ellenére, hogy a D- és az L-sztereoizomerek (enantiomerek) ugyanazzal a kémiai és fizikai tulajdonsággal rendelkeznek egyetlen kivételével, ez pedig a polarizált fény síkjának az elforgatása.

Minden elhullott állat az elhullás pillanatától kezdve folyamatosan veszít az L-aminosav tartalmából a D javára, a racemizáció sebessége nagyban függ a hőmérséklettől és a csíraszámtól. Bizonyos dögevők ennek ellenére napokat melegben rothadó tetemeket is elfogyaszthatják toxicitás nélkül, az ember emésztőrendszere erre képtelen. Az emlősök D-aminosav oxidáz rendszere nem fejlődött ki annyira, hogy válaszolni tudjon az élelmi eredetű racemizált aminosavak kihívására. Az emberi szervezet nem alkalmas dögevésre. A D-aminosavak számunkra toxikusak vagy nem metabolizálhatóak.

Masters és Friedman (1980) szerint néhány D-aminosav hosszú időn keresztül fejti ki toxicitását. Vizsgálataik szerint az élelmiszerekben lévő D-szerin, lizinoalanin és a különböző lúggal kezelt fehérjék kóros elváltozást idéztek elő patkányok veséjében. A lizinoalanin és a D-aminosavak inhibitorai bizonyos metabolikus enzimeknek. A lizinoalanin és a lúggal kezelt fehérjékben lévő D-alanin inhibitorai a karboxi- és aminopeptidázoknak (Friedman és mtsai.,1985; Hayashi, 1982).

A racemizálódás leginkább 5 dologtól függ: hőmérséklettől, hús esetén a vágástól eltelt időtől vagy begyűjtéstől növény esetén, illetve magok esetén az őrléstől időpontjától, a pH-tól (a lúg elősegíti a racemizációt, ezért sem érdemes szódabikarbónával sütni), a mikroorganizmusok számától, illetve az olyan anyagok használatától ami az ozmotikus nyomás változása és nagy különbsége miatt túlzott vízveszteséget okoz a nedves fehérjeforrásban (ilyen a sózás). Fehérjeporok vásárlásánál is ügyelj, hogy csak L-aminosav tartalmúakat válassz.

Kerülni érdemes a racemizáció miatt (is) a következőket: préselési maglisztek, régen őrölt lisztek, lejárt szavatossági idejű magvak, nem friss húsok (felvágottak, kolbász), sokáig erjesztett tejtermékek (sajtok), készételek.

Ne fogyassz feldolgozott húskészítményeket, ezek jelentősen növelik a rák kialakulásnak esélyét, és az így bevitt vegyi anyagok semlegesítése a májat is terhelik, dns károsodást okozhatnak. Például a nitritekkel tartósított húsok fogyasztásakor a nitritek a gyomorban az aminosavakkal nitrózaminokat alkotnak. A füstölt húskészítményekben pedig policiklikus aromás szénhidrogének találhatók, hiszen füstölés során hasonló anyagok keletkeznek, mint dohányzáskor. Ha a dohányzást ártalmasnak tartod, akkor a füstölt húsok kerülése ugyanúgy célszerű, ráadásul hasonló okokból.

Okos Étrenden (általában) nem fogyasztunk erjesztett élelmiszereket

De mi számít ennek?

A gond leginkább azzal van, hogy az erjedés hatására a fehérjék szerkezete bizonyos mértékben megbomlik. Ez egyrészt racemizált aminosavakat hoz létre, másrészt biogén amin forrás. A tiramin és hisztamin bizonyos esetekben rendkívül veszélyes. A tiramin a tirozin aminja, a hisztamin a hisztidin aminja és a is élénkítő hatású neurotranszmitter (ideges tüneteket okozhat). A fehérjékből származó nagy mennyiségű serkentő neurotranszmitter megemeli a stresszhormonok szintjét. Továbbá a glutén természetesen nem tűnik el (kis mennyiségben átalakul), így azoknak, akik érzékenyek, illetve azoknak, akiknek csökkent emésztőenzim mennyiségük van, ez potenciálisan veszélyes. A többieknek a gluténnal nem kell olyan mértékben foglalkozni. Például tésztákat nyugodtan ehetne szinte mindenki. Az erjesztett gluténnal van egy további gond: guteomorphin alakul ki az erjesztés folyamán. Ez opioid hatású anyag, ami pszichés és immunrendszeri zavarokat is okoz. Okos Étrenden nem eszünk erjesztett élelmiszereket, mert ezzel számos veszélyes biogén vegyülettől óvjuk magunkat. Glutén szerintem pedig fogyasztható azoknak, akiknek nincs emésztési zavaruk, illetve nem glutén-érzékenyek. De mi a helyzet az élesztővel?

Az élesztő nem tiramin és hisztamin termelő. Önmagában, rövid kelesztéssel tehát nem gond élesztővel kelesztett termékeket fogyasztani. A hosszabb erjesztés már okozhat gondot a csapódó törzsek miatt (mert nem steril az alapanyag). Élesztős nem gluténos termékekben nincs gluteomorfin, így azoknak is veszélytelenebb, akik ettől óvnák magukat. De a rövid ideig búzából készült péksütemény kelesztés ebből a szempontból sem veszélyes (lehetne házi pogácsát ennie azoknak, akik nem kell kerüljék a glutént, feltéve, ha gyors a kelesztés, ekkor nem sérülnek a fehérjék, nem racemizálódnak). De gluteomorphin is csak hosszabb kelesztéssel keletkezik, mint pl kovászos kenyér, de még egyéb kenyerek esetén is. A nem kovászos kenyerek is erjesztésnek minősülnek, hiába élesztősök, mert hosszas a kelesztési procedúra és vannak csapódott törzsek is.

Irányított erjesztéssel fogyaszthatunk élelmiszereket, zöldségeket, esetleg tejtermékeket (akiknek erre lehetőségük van). Ehhez starterkultúrának biztonságos probiotikumot használjunk:

Renew Life Extra Care Ultimate Flora Probiotic 50 Billion Live Cultures

A kávé áldás vagy átok?

A kávé és a kakaó fogyasztása nem javasolt, helyettük cikóriát és karob port használhatsz nyugodtan.

A kávé a mellékvesék hormontermelését kedvezőtlenül befolyásolja, főleg tartós használat esetén. A stimulánsok tartós fogyasztása a mellékvese kimerüléséhez vezet. Ez egy olyan állapot, amikor már nem képes kellő mennyiségű hormont megtermelni és létrejön más prekurzor molekulákból való "lopás". A krónikus stressz miatt a pregnenolon (---> progeszteron) átalakulnak kortizollá ha nem tud már kellő mennyiségű hormont megtermelni a mellékvese. Gyakorlatilag a kortizol "ellopja" más hormonoktól azokat a prekurzorokat, amik más fontos fiatalító hormonok előállításához szükségesek (pl DHEA, progeszteron). Ha a kortizolszinted emelkedett, akkor a progeszteron szint csökken, ráadásul a kortizol "versenyez" bizonyos közös receptorokkal a progeszteronnal. Távolítsuk el a kávét beleértve koffeinmentes kávét is, mindenféle élénkítő teákat (a zöldet is), és a csokoládét és a kakaót ha mellékveséket védeni szeretnénk.

Stressz okoz egy ún. adaptív választ a szervezetben. Minden stimuláns túlhajtja ezt az életmódunk miatt így is túlfeszített rendszert. Stressz vagy izgatószerek hatására, a hipotalamusz jelet küld az agyalapi mirigynek, hogy termeljen adreno-corticotropic hormont (ACTH). ACTH serkenti a mellékvese működését, hogy kortizol termelésre serkentse. Ha kávét iszunk akkor az agyalapi mirigy állandó ACTH termelésre kényszerül, viszont egy idő után a mellékvese már nem reagál erre kellően, mert a szervezetet kimerítené a sok stresszhormon, figyelmen kívül hagyja a magas ACTH szintet és nem termel annyi kortizolt, ez már mellékvese-kimerülési tünet. Ennek köszönhető, hogy egy idő után már nem emelkedik a kávé ivásától a kortizolszint.

Hogyha a kortizolszinted túl magas lesz vagy kialakult az előbb említett kimerülés, akkor elkezdenek ellenállni a hormonreceptorok a hormonoknak, ezért többre lesz szükség a hormonokból, hogy ugyanazt a hatást hozzák létre, így ugyanazon hormonszint mellett hormonhiányos tünetek alakulnak ki. Ez az ellenállás minden hormonra igaz lesz, mint például az inzulinra, a pajzsmirigyhormonra, a progeszteronra, ösztrogénekre, tesztoszteronra, kortizolra magára is.

Ha barna foltok keletkeztek a bőrödön látszólag indokolatlanul (ezt tévesen öregségi foltnak nevezik), akkor szinte bizonyosra veheted, hogy a mellékveséidnek komoly károsodása van, ugyanis a nagyon magas ACTH hormon az állandó kávézás, teázás, stb. miatt. Az öregségi foltoknak (általában) az az oka, hogy a melanocita stimuláló hormon (MSH) ugyanazon a prekurzor molekulán osztozik mint az ACTH. Azaz ha magas az ACTH akkor az MSH is. Így viszont a bőrödben lévő melanociták is túlstimulálódnak és barna foltokat okoznak. Nem lennének öregségi foltjaink ha vigyáznánk a mellékvesénkre. Az újabb kutatások alapján azt feltételezik, hogy a hajhagymák őszülése mögött is ez állhat, mert ott a túlstimulálásra visszaszabályozás kezdődik hidrogén-peroxiddal és a melanociták migrációjával. A zsiradék alapú étrend esetén a szénhidráthoz mért arányaiban magasabb fehérjebevitelnek köszönhetően eleve magasabb ACTH, azaz ezzel együtt magasabb kortizolszintet eredményez. Ezért feltétlenül szükséges minden olyan tényezőt megszüntetni, ami további ACTH kibocsátásra ösztönözné az agyalapi mirigyet. Nem javasolt a kávé, a tea (a zöld is), a csokoládé, a kakaó, koffeinmentes változatban is.

Ha nem iszol vagy eszel koffein tartalmú összetevőket (kávé, kakaó, csokoládé, fekete és zöld tea, stb.), akkor sokkal jobb vérszintekre számíthatsz az alábbiakból:

1) Az összes ásványi anyagból és nyomelemből (kalcium, vas, cink, réz, magnézium, kálium, nátrium, foszfát, stb.). Gátolja a felszívódásukat, a vas esetében akár 80%-ban és a vízhajtó tulajdonsága révén a vesén keresztül ürít is ezeket.

2) D-vitaminból (a koffein gátolja a D-vitamin receptorokat).

3) B-vitaminok (vízhajtó tulajdonság miatt és gátolja bizonyos vitaminok szintézisét).

Akinek magas a koleszterinszintje annak újabb oka lehet feladni végre a kávézást, hiszen a növeli a koleszerinszintet is.

A koffein számos negatív hatásán kívül még az idegrendszer fejlődésére is hatással van: lassítja az agy fejlődését a koffein. A gyerekek a csokoládé, a kakaó, a kóla és az energiaitalok miatt veszélyeztetettek.

Ha le akarsz szokni a kávéról akkor a 100% cikória jó választás lehet, így a szokást legalább nem kell letenni. 

Az alábbi étrend-kiegészítők, italok és alapanyagok a kávéhoz hasonlóan nem javasoltak: kakaó, csoki, ginszeng, maca, kóla, energia italok, stb.

Kakaóról is szót ejtek kicsit. Nagyon változó a koffein tartalom a kakaóban, így valóban óvatosnak kell lenni. A kakaóbab koffein tartalma fajtától, szedéstől függően eltérhet. Átlagosan 0,3 % a koffein tartalma (van jóval magasabb koffeintartalmú fajta is). 100 g-ban cirka 300 mg koffein van. Viszonyításul: 1 kávé 50-60 mg. A tejcsoki ugyan kazein tartalmú, de jóval kevésbé árt a mellékveséknek pont azért, mert tartalmaz nagyobb mennyiségű tejet is csoki helyett, így csökken a koffeintartalma. 

Minden pszichoaktív stimuláns elhagyásakor légy fokozatos ha el akarod kerülni az elvonási tüneteket (pl fejfájás).

A következő cikkben szót ejtek a helyes étrendi váltásról és néhány étrendi trükkel is gazdagabb lehetsz:

Okos Étrend 3. rész

Kérlek ne feledkezz el arról, hogy ez a cikk úgy juthat el másokhoz is, hogyha megosztod a Facebookon.

Alapanyaglistát a 30 napos kihívásban találhatsz: 30 napos okos életmód kihívás felkészülési szakasz 2. nap

Recepteket pedig a heti étrendekben: 30 napos okos életmód kihívás 1. hét

Ha meg akarod ismerni ezt a gyógyítási és egészségmegőrzési módszert és szívesen barátkoznál hasonló érdeklődésű emberekkel, akkor a Facebookon alakult erre egy csoport, ahol recepteket, praktikákat és kitűnő társaságot találsz:

https://www.facebook.com/groups/okosetrend/

Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket az IHerb oldaláról rendelem. Minőségben és a szállításban is nagyon megbízhatóak, olcsók. Az NSR764 kód érvényesítésével 5% kedvezményt kaphatunk a vásárlás végösszegéből. A rendelésről és a vámhatárokról az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. cikkemben írok.

Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket.

Laczkovich Hegedüs Eszter

A cikk jogvédelem alatt áll

A cikk és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Másolása, felhasználása, sokszorosítása, nyilvánosságra hozatala csak a szerző írásos hozzájárulásával és csak a forrás feltüntetésével lehetséges. Minden jogtalan felhasználó ellen élünk a jogorvoslat lehetőségével.

A szellemi termékek létrehozása is erőforrásokat és anyagi ráfordítást igényelnek. Köszönöm, ha nem tekinted saját tulajdonodnak és szabad felhasználásúnak, amit olvasol. Nem csak a betörők tudnak lopni, de mindenki eldöntheti, hogy akar-e. Aki például jövedelemszerzési célokra használja fel ezt az évek munkájával felhalmozott tudásanyagot,  személyesen egyeztethetne velem, továbbá feltüntethetné a forrását és linkelhetné a weboldal címét is. Sajnos nem egyszer tapasztaltam, hogy akár személyes segítséget is nyújtottam annak, aki utána semmibe vette a munkámat és az információk forrását, és saját ötletként adta el ezt a betegeinek, kuncsaftjainak, vevőinek.

© Minden jog fenntartva. Copyright by www.zoldhaz.info

 
 

Így támogathatsz pénz nélkül árván maradt kis állatokat

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása