Kristálytiszta víz készülhet otthon a leghatékonyabb víztisztítási eljárással

A nyugat európai országokban a háztartási víztisztítás sokkal elterjedtebb mint nálunk, pedig nem is akkor beruházás, mint elsőre gondolnánk, sőt, valójában sokat spórolhatunk is vele.

Csapvíz szennyeződések

A kedvezőtlen hatású anyagok három főbb csoportba sorolhatók:

 • Fizikai szennyezők: lebegőanyagok (homok, iszap, kolloidok), kémiai szennyező anyagok (metán, trihalometánok, szén-dioxid, kénhidrogén, nemesgázok), olajok-zsírok, szerves anyagok pirogének stb.

 • Biológiailag aktív vagy elhalt szervezetek: baktériumok, algák, vírusok, gombák, paraziták, spórák stb.

 • Kémiai szennyezők: dioxin, klór, nitrátok, nitritek, ammónia, arzén, nehézfémek, huminsavak, vas, mangán, fenol, magas sótartalom, azbeszt, növényvédő szer maradék, hormonok, gyógyszermaradványok, hormonok, xenoösztrogének, BPA, tartósítószerek, vizelet maradványok, stb.

Az óceánokba évente:

 • 2,6 millió tonna nitrát,

 • 2,5 millió tonna cink,

 • 370 ezer tonna ólom kerül.

A mezőgazdaság évente 80 millió tonna műtrágyát használ. Folyókba tavakba évente 300 milliárd liter szennyvíz kerül. Mosószerből évente 120 millió tonnát használunk.

Ólom, vinil-klorid, és sok más szennyezőanyag a környezetünkben szennyezi az édesvíz forrásokat. Az orvosi vélemények alapján a nehézfémek, fémek (cink, kadmium, ólom) egyre nagyobb mértékben rakódnak le a vesékben, a májban, a csontokban, és az agyban.

Az eredetileg nem vízoldékony dioxinok kémiai szerkezete hosszú idő alatt át tud alakulni, mintegy kolloidot létrehozva úgy, hogy vízoldékonysága a kiindulási vegyület többszöröse lesz. A PCDD vegyületekről a rákkeltő hatások mellett az eddigi kutatások alapján ismert, hogy károsítják az emberi immunrendszert (a Seveso-tragédia után végzett kutatás szerint porfíriát, a májműködés átmeneti zavarát, a központi és a periferiális idegrendszer károsodását, sőt hosszú távon cukorbetegséget és endometriózist okoznak). Ismert számos egyéb emberi egészséget károsító hatás, pl. pajzsmirigyműködés-zavar, gyermeken fogzománc-fejlődési rendellenességek és a szaporodási képességek károsodása is. Állatoknál számos különböző faj esetében teratogén hatást figyeltek meg. A legnagyobb kibocsátó források olyan különböző égetési technológiák (pl. pentaklór-fenollal kezelt fa hulladéka, szemétégetők) lehetnek, ahol dioxinok keletkeznek. Klórozott növényvédőszerek, pl. klórfenoxi-ecetsav (ld. Agent Orange), hexaklórfen, klórfenolok és származékaik előállítása, valamint a papírgyártás során a cellulózfehérítésnél alkalmazott klórvegyületekből is keletkezhetnek dioxinok és furánok, melyek a kibocsátott szennyvízzel jutnak a környezetbe.

Az élelmiszerek mellett a nitrát legjelentősebb forrása az ivóvíz. A nitrát ivóvízbe kerülésének egyik lehetősége az ásott kutakból származó, talajvíz eredetű ivóvíz, mely a mezőgazdasági tevékenység miatt tartalmazhat nagyobb mennyiségű nitrátot. A másik forrás a galvanizált vezetékekben pangó víz. Ezekben a csövekben, amennyiben nitráttartalmú víz van jelen oxigénszegény környezetben, ugyanis a Nitrosomonas baktériumok közreműködésével a nitrátból nitrit keletkezhet. Fokozhatja a nitrát-problémát, ha fertőtlenítés miatt klóraminokat használnak az ivóvízrendszerben és a folyamat nincs megfelelően felügyelve.

Czeizel Endre genetikus professzor szerint igenis reális veszélyekkel kell számolnunk az ivóvizek fogamzásgátló-tartalma miatt. A hazánkban és külföldön is méltán nagy hírnévnek örvendő szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a férfiak spermiumszáma a hatvanas évekhez képest drasztikusan lecsökkent. Míg 1960-ban egy átlagos, egészséges férfi spermiumszáma 1 ml ondóban 73 millió volt, addig a spermium mennyisége ma már alig 31 millió. A professzor véleménye szerint ennél is riasztóbb az a tény, hogy minden negyedik, ötödik férfinél a spermiumszám ma már a 20 milliót sem éri el, és ez - a kutatások szerint sok egyéb más környezeti ártalom mellett - a csapvízbe került fogamzásgátlók hormonmaradványainak is következménye lehet.

Ozmózis víztisztítás

A csapvíz szennyeződéseinek legalább 99,8%-a eltávolítható fordított ozmózis elvén működő víztisztító berendezéssel. A lebegő szennyeződések közel 100%-át, valamint a biológiai és vegyi szennyeződések 95-98%-át távolítja el.

Ozmózis víztisztítás további előnyei:

 • Az ozmózis víztisztító olcsón előálítható tiszta vizet biztosít.

 • Az ozmózis víztisztítás a világ egyik leghatékonyabb víztisztítási technológiája.

 • Nehéz feladat az ásványvizek hazacipelése minden vásárlásnál, nem kell ezzel bajlódnunk.

 • Az ásványvizekhez mérten  még rövidebb távon is behozhatja az árát egy víztisztító.

 • Az ozmózis vízből készült italok és ételek ízletesebbek lehetnek, nem vízkövesednek az eszközeink, pl a kávéfőző.

 • A műanyag palack környezetszennyező. Még szelektív hulladékgyűjtés esetén is, ugyanis beolvasztásukkor is mérgező anyagok keletkezhetnek (aromás szénhidrogének), nem beszélve a vízbe oldódó vegyületekről.

A fordított ozmózis membrán szűrőnyílása 0,0001 mikron. A baktérium 10000-szer, a vírus 1000-szer nagyobb ennél. A fordított ozmózis egy félig áteresztő membránt használ, ami nemcsak a kis szemcséket távolítja el, hanem az oldott szennyező anyagok nagyon magas százalékát is - molekuláról molekulára.

Ozmózis membrán

Az ozmózis víztisztítók felépítése

Az ozmózis szűrés több szűrési fokozatból áll, ugyanis minden ozmózis membrán rendkívül érzékeny a vezetékes vízben megtalálható klórra és az 5 mikronnál nagyobb szennyeződésekre, arról nem beszélve, hogy rendkívül fontos, hogy a membránba ne kerülhessen biológiailag aktív szennyezőanyag. Ez utóbbit szolgálják a megfelelő időben elvégzett szűrőcserék.

Az ozmózis víztisztító főbb részei:

 • 5 -10 mikronos előszűrő egyben. Magas minőségű, szabadalmaztatott üledékszűrő patron, polipropilén fonalakkal. Szerkezetük biztosítja a mechanikai szennyeződések nagyon hatékony eltávolítását, mint például:
  - homok
  - rozsda
  - folyami sár
  - folyami olaj
  - pollen
  - mikroorganizmusok
  - szénpor és más csapadék
  Házi használat esetén maximum fél évente javasolt cserélni. Csere esedékessége esetén forduljon ahhoz, akitől vásárolta a készüléket.

 • Aktívszenes szűrő, kiváló minőségű, szabadalmaztatott patron, amelyek szemcsés aktív szenet tartalmaz. Az aktívszén szűrő kiszűri a klórt, a trihalometánokat, a szerves vegyületek jelentős részét, és az elhalt vagy még mindig aktív fertőző ágenseket így a baktériumokat, a vírusokat és a gombaspórákat.  Az előszűrés segíti elő, hogy csíra-  és klórmentes víz kerüljön az ozmózis membrán felületére, amelyben már a nagyobb fizikai szennyezőanyagok is szűrésre kerültek. Az ozmózis membrán rendkívül érzékeny a klórra, a vékonyfilm membránt az aktív klór felmarja, így az élettartam jelentősen csökkenhet. A klórt az aktívszén tudja megkötni. Az eltávolítandó anyagok az aktív szén töltet felületén adszorbeálódnak, elnyelődnek - telítődnek. Házi használat esetén maximum fél évente javasolt cserélni.

 • Az ozmotikus membrán a szerves és a nem szerves szennyeződések, a vízben oldott szilárd anyagok, a nehézfémek, a radioaktív és a karcinogén elemek szűrését szolgálja. Porozitása hasonló a víz részecske méretéhez, azaz 0,0001 mikrométer. Ez egy kiváló minőségű, szabadalmaztatott, szűrőházzal egybeépített patron. Házi használat esetén két évente javasolt cserélni. A fordított ozmózis membrán eltávolítja a vízben oldott vegyi és biológiai szennyeződések 95-98%-át. Egy ozmózis membrán szűrőképessége korlátozott, így körülbelül napi 150-260 liter tiszta vizet képes szolgáltatni, ezért átmeneti tárolótartályra van szükség. Az ozmózis víztisztító használatakor a szennyeződés a szennyvíz elvezető csatornarendszerbe kerül, mivel a membrán öntisztuló, ellentétben a többi szűrőtípussal, ahol a kiszűrt szennyeződések folyamatosan felhalmozódnak. A membránba érkező víz két részre oszlik, az egyik része a membránon keresztül a tiszta vizet tároló tartályba kerül, a másik a membrán felületén végighaladva, azt megtisztítva a szennyvízcsatornába távozik. Házi használat esetén maximum két évente javasolt cserélni. Mj a nagyobb teljesítményű szűrőmembránok szűréshatékonysága érthető okokból kevesebb, ezt átfolyós ozmózis víztisztítóknál építjük be.

A fordított ozmózis membrán csökkenteni tudja az elemek és vegyületek koncentrációját:

Szervetlen Anyag / Vegyület Csökkenés:

 1. ALUMÍNIUM 93 – 98 %

 2. RÉZ 93 – 98 %

 3. NIKKEL 93 - 98 %

 4. CINK 93 – 98 %

 5. BÁRIUM 93 - 98 %

 6. KARBONÁTOK 93 – 98 %

 7. KLÓR 90 – 95 %.

 8. BIKARBONÁTOK 90 – 95 %

 9. NITRÁTOK 45 – 55 %

 10. FLOUR 93 – 98 %

 11. CIANID 90 – 95 %

 12. SZULFÁTOK 90 – 95 %

 13. BÓR 40 – 45 %

 14. ARZÉN 93 – 98 %

Szerves Anyag / Vegyület Csökkenés:

 1. ACETON 70 %

 2. ISOPROPANOL 90 %

 3. BENZOL ETIL 71 %%

 4. FENOL ETIL 84 %

 5. TETRAKLORO ETILÉN 68 - 80 %

 6. KARBAMID 70 %

 7. 1, 2 ,4-TRIKLÓR BENZOL 96 %

 8. 1, 1, 1-TRICÓR ETÁN 96 %

 • A szűrés harmadik szintjén, közvetlenül fogyasztás előtt, a tiszta ozmózis víz utó-szénszűrő és utánsózóba kerül. Ez egy kiváló minőségű, szabadalmaztatott patron szemcsés aktív szénnel és ásványi anyaggal. Javítja a víz ízét és illatát, telíti az ozmózis vizet különböző szennyezésmentes ásványi sók ionjaival. A patronok olyan ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek megfelelő porlasztásuk miatt a vízben oldódásukat biztosítják. A mineralizációval jótékony ásványokat juttatunk a vízbe, fogyasztásával pedig a szervezetbe. Házi használat esetén maximum fél évente javasolt cserélni.

  • Kalcium – hasznos a csontoknak, a fogaknak, a szív és izomrendszer működéséhez
   Magnézium – részt vesz több mint 300 biokémiai folyamatban, befolyásolja az ideg- és immunrendszer működését.

Honnan ismerjük fel a minőségi ozmózis víztisztítót?

 • Minőségi ozmózis membrán kerül beépítésr.

 • Minőségi csatlakozók, ugyanis senki nem szeretné a lakását eláztatni.

 • Minőségi elő- és utószűrők.

 • Európai minősítésű gyártó.

Ajánlott termékek: jó minőségű ozmózis víztisztító

RO víztisztító összehasonlítása az egyéb szűrési eljárásokkal

A különböző szennyező anyagok eltávolítási hatásfoka:

 

Szűrt szennyezés

Szűrő-szálas

Szűrő aktív szénnel

Fordított ozmózis

Natrium

-

-

++

Arzén

-

-

++

Nikkel

-

-

++

Kadmium

-

-

++

Kálium

-

-

++

Szulfátok

-

-

++

Keménység (ca)

-

-

++

Keménység (mr)

-

-

++

Nitrátok

-

-

++

Kloridok

-

-

++

Fekália bacilusok

-

-

++

Vírusok

-

-

++

Protozoa ciszták**

++

-

++

Organikus anyagok

-

++

++

THMI THE**

-

++

++

Klór

-

++

++

Mérgek

-

++

++

Anyag szedimentáció

++

+/-

++

Szín és íz

-

++

++

Azbeszt

++

-

++

 

Szűrt szennyezés

Ion-cserélő

Desztillálás

UV kezelő

Natrium

++

++

-

Arzén

++

++

-

Nikkel

++

++

-

Kadmium

++

++

-

Kálium

++

++

-

Szulfátok

++

++

-

Keménység (ca)

++

++

-

Keménység (mr)

++

++

-

Nitrátok

++

++

-

Kloridok

-

++

-

Fekália bacilusok

-

++

++

Vírusok

-

++

++

Protozoa ciszták**

-

++

+

Organikus anyagok

-

+

-

THMI THE**

-

+

-

Klór

-

+

-

Mérgek

-

+

-

Anyag szedimentáció

-

++

-

Szín és íz

-

-

-

Azbeszt

-

++

-

 

Jelmagyarázat:

-

nincs hatás

+/-

részleges

+

*

**

THMI: trihalometánok, THE: trihaloetilén

++ kiváló


 

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása