Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Az ember agyának sajátosságainak folytán kizárólag egy problémára és annak szűkebb körű megoldására törekszik. Jelenleg ez a gondolkodásmód itatja át az egész civilizációnkat: az egészségügyet, a politikát, de még a tudományok legnagyobb részét is.

Például egy fejfájás esetén jóval egyszerűbb bekapni egy pirulát, mint életmódot változtatni. A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. Ez nem az orvosok és nem is a betegek hibája, a nagy beteglétszám eleve ellehetetleníti a preventív kezeléseket. Létezhet oki kezelés a még visszafordítható pajzsmirigy-megbetegedések esetén is, de ez csak teljes életmódváltással lehetséges. Ezek ismertetése előtt ismerjük meg az emberi szervezet működését.

Homeosztázis

Az alapvető életfunkciók zavartalansága érdekében a szervezet az állandóan változó külső és belső hatásokkal szemben igyekszik belső környezetének állandóságát megtartani, mely az anyagcsere folyamatok révén valósul meg. Ez nem más, mint a homeosztázis: az élő szervezetek alkalmazkodó képessége a változó környezethez.

Mindez azt jelenti, hogy bármilyen káros külső hatás éri a szervezetet azt a lehető leghamarabb megpróbálja korrigálni. Például nagyobb mennyiségű konyhasó elfogyasztásakor a vesék kiválasztják a felesleget vagy ha nő a külső hőmérséklet, akkor izzadni kezd, hogy ezzel hőveszteséget érjen el.

Minden környezeti hatásra van valamilyen szervezeten belüli válasz. Az emberi szervezet egy nagyon bonyolult számítógépnek is tekinthető, amely minden inputra valamilyen outputtal válaszol. Bizonyos inputok már kezelhetetlenek számunkra, ekkor borul fel a homeosztázis és betegségek alakulnak ki.

A pajzsmirigybetegségek sok esetben a szervezet fiziológiás válaszai a nem megfelelő inputokra. Ilyenkor türelemmel ugyan, de ezen inputok megváltoztatásával javíthatsz a meglévő betegségeden a károsodás mértékétől függően. Türelemre pedig azért van szükség, mert ha egy megbetegedést a hibás életmódból adódóan évek vagy évtizedek alatt szereztél meg, akkor ezen körülmények kiiktatásával nem tud azonnal reagálni a szervezet.

Pajzsmirigy funkciója

A pajzsmirigy szerepe olyan hormonok termelése, melyek a szervezet anyagcseréjének sebességét szabályozzák, fokozzák, ha van elérhető energia és csökkentsék, ha valamiért nincs. Az aktív pajzsmirigyhormonok hatására a szervezet több fehérjét termel és növeli a sejtekben felhasznált oxigén mennyiségét. Ezek előállításához a pajzsmirigynek jódra van szüksége, összegyűjti a táplálékkal a szervezetbe kerülő jódot és tirozinnal feldolgozza hormonokká. A pajzsmirigyhormon felhasználását követően a jód egy része visszatér a pajzsmirigybe és ott további pajzsmirigyhormonná alakulva újrahasznosul, a másik része a vesén keresztül távozik. Mj: Stresszes állapotban a jód vesén keresztüli ürítése fokozódik.

A pajzsmirigy jódból és fehérje-építőkövekből thyroxint, T4 hormont és kisebb mennyiségben trijódtironint, T3 hormont termel. A 4-es illetve 3-as szám azt jelzi, hány jódot tartalmaz egy hormon molekula. A biológiailag aktívabb T3 hormon mintegy 85%-a tiroxinból alakul át például a máj, az izom, és a vese szövetekben. A hormonok szállításában fehérjék vesznek részt. Ilyen a tiroxint kötő globulin, a TBG. A pajzsmirigyhormonok, a T3 és T4 is életfontosságúak.

Ha megint kicsit számítógépként tekintünk a szervezetünkre, akkor látható, hogy a pajzsmirigy tekinthető a szervezet processzorának. A processzor órajele határozza meg, hogy milyen gyorsan hajtja végre a számítógép a műveleteket és nem véletlen tehát, hogy a magasabb órajelű, de egyébként hasonló gépek jóval gyorsabbak, de egyben több energiát fogyasztanak. A pajzsmirigy aktivitása határozza meg az egész szervezetben lezajló folyamatok sebességét. Ha maradunk a szemléletes képnél, akkor a pajzsmirigy alulműködés egy nagyon lassú órajelű gépnek felel meg, ami döcögősen működik, a pajzsmirigy túlműködés pedig olyan, mintha túlhúznánk a processzor órajelét, azaz a gyári értéknél magasabb órajelet produkálna. Ezzel viszont már lesz nem stabil működésű a számítógépünk, túlmelegedhet, tönkre is mehet. Tehát van egy optimális gyors sebesség, amivel a processzor még jól muzsikál és nem is túl lassú. Ha a pajzsmirigy-alulműködésnek fiziológiás oka van (és nem a pajzsmirigyállomány pusztulása), akkor valamiért energiát akar spórolni a szervezet. Ennek okairól szól a cikk.

Visszatérve a pajzsmirigyhez. A laborvizsgálatoknál a szabad T3 a referencia tartomány felső egyharmadában tekinthető megfelelőnek. a szabad T4 pedig érje el a referenciatartomány felét. A helyzetet bonyolítja az rT3, azaz a reverz T3 szint is, ez a hormon az fT3-mal versenyre kel a szabad receptorokért, de nem aktiválja azokat. Azaz aránylag magas fT3 szint mellett is lehet alacsony az anyagcsere sebessége, ha az rT3 aránya magas. Sajnos a jelenlegi referencia tartományok jóval megengedőbbek, mint indokolt lenne. A jó orvosok mindig a tünetek alapján adnak gyógyszerezést.

A thyreoidea stimuláló hormon (TSH), más néven pajzsmirigy-serkentő hormon az agyalapi mirigyben termelődik és a pajzsmirigy hormontermelésére gyakorol serkentő hatást. Ha pajzsmirigyünk a processzorunk, akkor TSH hormon jelenti azt, hogy épp mennyire kellene húzni az órajelet. Az optimális TSH érték 0,8 és 2 mIU/l között található (vagy 0,8 és 1,5 mIU/l között ideális). Ha ennél magasabb, akkor a szervezeted valamilyen okból növelné a pajzsmirigy aktivitását, azaz ezzel együtt az egész szervezeted anyagcseréjének sebességét, de akadályoztatva van a pajzsmirigy a hormontermelésben. Ez az alulműködés állapotára jellemző. Ha a tartomány alá esik, akkor pedig csökkentené, azaz a pajzsmirigy valamilyen okból túlműködik.

A TSH által kifejtett stimuláló inger következtében fokozódik a bélből történő jódfelvétel, valamint a pajzsmirigyben termelődő hormonok, a trijódtironin (T3) és a tetrajódtironin (T4) termelődése. A szabályozási kör alapja a vérben keringő szabad T4 és szabad T3 hormonok szintje és az elérhető energiaszint. Ha alacsony a T3-, T4- és az elérhető energiaszint, akkor nem növekszik a TSH-szint, mert indokoltan csökkent az anyagcsere sebessége. Nem jelent valódi gyógyulást a pajzsmirigy-alulműködésből a TSH csökkenés, ha a T3 és T4 szintek nem magasabbak.

A szabályozásban még fontos szerep jut a stresszhormonoknak, hiszen a magas stresszhormonszint hipotalamusz-hipofízis-pajzsmirigy tengely működésére gátló hatással van. A tartósan magas stresszhormonszint a teljes hormonrendszer normál működését ellehetetleníti. Ha növekszik a kortizol kibocsátás, akkor általában növekszik a TSH szint, ezzel együtt csökkennek az aktív pajzsmirigy-hormonszintek.

Mj: Daganatok is okozhatnak TSH emelkedést. A legtöbb esetben a pszichés megbetegedések mögött pajzsmirigyprobléma is fennáll.

Anyagcsere sebessége

Az anyagcsere sebességének fogalma körül nagy a zűrzavar. Van, aki a súly megtartásához szükséges testsúlyfüggő kalóriabeviteltől teszi függővé. Az ilyen értelmezés szerint ha valaki izmot szed fel és közben zsiradékot ad le és a tömege nem változik, akkor gyorsul az anyagcseréje, pedig valójában csak az energiaszükséglete nőtt, hiszen az izmok több energiát igényelnek. Így ugyan valóban többet kell ennie a testsúly megtartásához.

Van, aki csak az emésztés sebességétől teszi függővé, pedig lehet gyors anyagcseréje annak is, akinek ritkábban van széklete és fordítva. Persze támpontnak, azért valamennyire megfelel.

A pajzsmirigy működésével összefüggő anyagcsere-sebesség sokkal tisztább képet ad a fogalomról. Az anyagcsere sebessége jobban definiálható ha a nyugalmi állapotú zsírmentes izomtömeg 1 kg izomra jutó energiaigényét vesszük alapul. Ha valaki izmot szed fel és csak ennek megfelelő arányban nő a napi kalóriabevitele, még nem feltétlenül nő az ilyen értelmű anyagcseréjének sebessége.

Az anyagcsere sebességét ilyen értelemben az aktív T3 és T4 hormonok befolyásolják. A valódi sebességet az aktív T3- és T4-szint fogja meghatározni. Az aktív pajzsmirigyhormonok hatására a szervezet több fehérjét termel és növeli a sejtekben felhasznált oxigén mennyiségét.

A fehérjék termelése az izomépítésben és a regenerációban meghatározó. Egy-egy sérülésből való felépülés és a sebek gyógyulásának ideje árulkodó az anyagcsere sebességét illetően. A gyors gyógyulási idő, gyors anyagcserére utal. Két ember ugyanolyan sérülése esetén általában a gyorsabban gyógyulónak, ugyanolyan edzés esetén a gyorsabban izmosodónak gyorsabb az anyagcseréje.

A többlet oxigénfelvétel persze laborvizsgálatok nélkül is megmutatkozik, mégpedig a testhőmérsékletben. A szervezet testhőmérséklete egy lassú "égés" következménye. Ha nő az oxigénigény, akkor nő a testhőmérséklet. Tehát két ugyanolyan izomtömeggel rendelkező ember esetén annak gyorsabb az anyagcseréje, aki nyugalmi állapotban több energiát használ el és általában annak magasabb a maghőmérséklete.

A cikk további részében erre az értelmezésre gondolok ha az anyagcsere sebességét emlegetem.

Mj: Nyilván testedzés kapcsán is nő az oxigénigény, így az anyagcsere valódi sebességét csak nyugalmi állapotban érdemes nézni. Sajnos bizonyos betegségek esetén nő a testhőmérséklet, így ekkor nem ad pontos választ a hőmérséklet mérése az anyagcsere valódi sebességére, ilyen esetben csak az aktív pajzsmirigyhormonok szintjének mérése lehet segítség.

Gyors anyagcsere esetén a fogyás nagyon könnyű, hiszen edzésre és az izomtömeg növelésére sokkal jobban reagál a szervezet. Kis izomnövekedés is jelentős kalóriabevitel növekedést okozhat és az izmok fejlődésének üteme is jóval gyorsabb. A kor előrehaladtával a pajzsmirigy "sebessége" csökken és a rossz életmód miatt gyakran kritikus mértékben.

Nézzük milyen életmódbeli hibák okozhatják a megbetegedéseket!

Zsiradékban gazdag étrendek hatása a pajzsmirigyre

A leggyakoribb kiváltója a pajzsmirigy alulműködésének a zsiradékban gazdag étrend. Minden étrend zsiradékban gazdagnak minősül, ahol a napi kalóriabevitel 21%-ánál több a zsiradék.

A zsiradékban gazdag táplálék evolúciós okból gátló hatással van a pajzsmirigyre és ezzel együtt az anyagcserére, előrejelzi a táplálékban szegényebb tél közeledtét és takarékos üzemmódra „kapcsolja” a szervezetet, lassítja az anyagcserét.

Leginkább a tél közeledtével volt elérhető a növényekben szegényebb, de zsiradékban gazdagabb táplálék a mindenevőknél (például a húsok fogyasztásával és az olajos magvak jó része is őszre érik be leginkább). Nyáron, illetve a déli országok területén leginkább a szénhidrátban gazdagabb, de zsiradékban szegényebb táplálékforrások biztosították a mindenevők számára az energiát.

Számos paleó vagy ketogén étrendű számol be arról, hogy pajzsmirigy-alulműködése alakult ki az étrend hatására. Minden szénhidrátszegény étrend esetén a szervezet stresszhelyzetbe kerül, hiszen a létfontosságú szervek jelentős része teljesen vagy jelentős mértékben csak szénhidrátokból tudja felvenni az energiát, ilyen például az agy vagy a máj is. A szénhidrátmegvonás miatt tápanyagellátásuk nem biztosított kellő mértékben, éhezés alakul ki. Ezek védelmében csökkenteni kell a szervezet energiafelvételét az anyagcsere lassításával. A kevesebb energiafelhasználás jelentheti a túlélési esélyt. Mj: Az alacsony szénhidráttartalmú étrendek immunszupresszív hatása miatt gyakori az autoimmun pajzsmirigy gyulladás kialakulása is.

A kortizol hormon felel azért, hogy csökkentse a sejtek vércukorfelvételét és inzulinrezisztenciát alakítson ki, így óvja meg a létfontosságú szervek (agy, máj) tápanyagellátását, így ez a hormon felel az anyagcsere lassításáért is az aktív pajzsmirigyhormonok szintjének csökkentésével. Mj: Nem véletlen, hogy az inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség és a pajzsmirigy-alulműködés gyakran együtt jelentkezik.

Megoldás a problémára a zsiradékban szegény, keményítőkben és rostokban gazdag táplálkozás. Ha érintett vagy és szeretnél a problémádra megoldást találni, akkor lépj be a Facebook Okos Étrendi csoportjába! Bővebb tájékoztatást az Okos Étrendről szóló cikkekben olvashatsz.

Az önéheztetés és fogyókúrák mellékhatása

Önéheztetés és gyakori fogyókúrák szintén kiváltói a pajzsmirigy alulműködésnek, hiszen a szervezet ugyanúgy fiziológiás okból az emelkedett stresszhormonszint segítségével csökkenti az anyagcsere sebességét és kapcsol "takarékos üzemmódra" hasonlóan, mint a szénhidrátszegény étrendek esetén. Ezért számos anorexiás beteg esetén inzulinrezisztencia és pajzsmirigy alulműködés alakulhat ki már igen fiatal korban.

Mj: Ez az anyagcsere lassulás a következménye annak, hogy fogyókúrák után mindenki többet szed fel, mint ahonnan elkezdte. Fogyókúrák helyett a pajzsmirigyet kéne aktiválni és az anyagcserét kéne gyorsítani a cikkben olvasható praktikákkal.

Aminosavak hatása a pajzsmirigyre

Talán nem annyira köztudott, de a pajzsmirigyhormonok szintéziséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitel. Plazma aminosav analízis esetén számos pajzsmirigy alulműködő fenilalanin és tirozin súlyos kimerülését tapasztalhatná meg önmagán. Ha aminosavhiányod van, akkor emelkedni fog a TSH-szint, az agyalapi mirigy így ösztönözné a pajzsmirigyet a hormonok előállítására, de alapanyag hiányában ez nem lehetséges, mert a T4 és a T3  tirozin-alapú aminosav származék.

Az L-fenilalanin pedig a tirozin elő anyaga. Stressz csökkentő és kedély javító hatása is van, javítja a memóriát, az étvágyat csökkenti. L-fenilalanin- és tirozin-hiányra utalhat a vitiligo és az őszülés is, mert a melanin színanyag előállításához is szükségesek. A katekolaminok (pl. adrenalin, noradrenalin) is tirozin és L-fenilalanin származékok, így a túlzott stressz ezek fokozott felhasználásával járhat. Az L-fenilalanin és tirozin kimerülése okozza a pajzsmirigybetegeknél annyira jellemző korai őszülést.

A megfelelő minőségű, de nem túlzott fehérjefogyasztás elengedhetetlen a pajzsmirigy egészsége szempontjából. A fehérjehiány is csökkenti az anyagcsere sebességét, hiszen nem jut kellő alapanyag a fehérjék szintéziséhez. A tápanyaghiány minden esetben anyagcsere lassító.

Vegán táplálkozás esetén gyakori a fehérjehiány, így ilyen esetben célszerű lehet az étrendet kiegészíteni egy-egy fehérjeturmixszal. A túlzott fehérjebevitel pedig alvászavarokat okozhat és az alvás minőségének romlása is kedvezőtlenül hat a pajzsmirigyfunkcióra. A témáról bővebben és a megoldásokról az Az alvászavar okai és kezelése című cikkben olvashatsz.

Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket az IHerb oldaláról rendelem. Minőségben és a szállításban is nagyon megbízhatóak, olcsók. Az NSR764 kód érvényesítésével 5% kedvezményt kaphatsz az első vásárlás végösszegéből. Ha támogatni szeretnéd vagy a munkámat, cikkeimet kellően értékesnek találod, akkor iHerb vásárlásaidnál a kosárban lévő kiírás (Discount valid for first time customers only) ellenére később se feledkezz meg az NSR764 kódról. Ez az egyetlen motivációm. Köszönöm, ha figyelemmel vagy rám. A rendelésről és a vámhatárokról az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. írásomban olvashatsz.

Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket.

Ajánlott termékek:

 1. Now Foods L-tirozin por
 2. Now Foods fenilalanin kapszula
 3. Fehérjeporok (fehérjehiányos étrend esetén):
  1. Now Foods borsóprotein
  2. Now Foods rizsprotein
  3. Now Foods tejsavófehérje izolátum
  4. Now Foods tejsavófehérje koncentrátom
  5. Now Foods bio tejsavófehérje koncentrátum
  6. ALLMAX tejavóprotein izolátum
  7. ALLMAX tejavóprotein izolátum

Emésztési elégtelenség pajzsmirigy-aulműködés esetén

Akinek pajzsmirigy-alulműködése van, nincs megfelelő savtermelése és enzimtermelése sem, és ezért gyakori a táplálék intolerancia ilyen esetekben. A táplálék intolerancia minden esetben a csökkent enzimtermelés miatt alakul ki. Fehérje intoleranciák (kazein, glutén) esetén emésztetlen fehérjetöredékek okoznak problémát. A rossz étkezési szokások (zsíros, magas húsbevitel), az állandó fogyókúrák és pszichoaktív izgatószerek miatt nagyon magas a pajzsmirigy-alulműködők száma. Csökkent enzimtermelés miatt pedig ezzel együtt nő a táplálék intoleranciában szenvedők száma is.

Pótolt enzimekkel sok esetben a legtöbbször nem szükséges glutén és kazeinmentesen enni. A glutén és a kazein nem az ördögtől való, viszont az emésztetlen feherjetöredékei veszélyesebbek, mint más fehérjék esetén. A casomorphin és gluteomorphin a pszichés állapotra és az immunrendszer működésére is negatív hatással van. Persze minden más fehérjeforrás is elégtelenül emésztődik, de azok általában kevésbé veszélyesek. Mondjuk azok miatt is komoly ammónia terheléssel kell számolni, és az is nagyobb egészségügyi kockázatot rejt.

A rossz emésztés mindig tápanyaghiányos állapotot hoz létre, így egy ördögi kör alakulhat ki, hiszen az éhezés minden esetben lassító hatással van a pajzsmirigyfunkcióra. Szerencsére segíthetünk a problémán enzimek pótlásával. Az emésztőenzimeket minden étkezés mellé szükséges fogyasztani, de a gyulladáscsökkentő hatás növelése érdekében étkezések között is szedhető.

Ha igazán nagy áttörést akarsz a pajzsmirigyfunkciód optimalizálásában, akkor minden étkezés mellé fogyassz enzimeket, de például a fehérje tartalmú folyadékoknál se feledkezz meg róluk. Szorulásos problémák esetén is segítség lehet. Érdemes próbát tenni, hogy melyik számodra a legkedvezőbb és javasolt egyszerre több enzimfajtát is szedni, egy vegyes enzimet például bromelain vagy serrapeptase fehérjebontóval, állapottól függpően egyszerre akár több szemet. Gyulladásos megbetegedések esetén pedig érdemes még üres gyomorra is fogyasztani ezekből.

Ajánlott fehérjebontó enzimek:

 1. Houston Enzymes vegyes enzimek
 2. Doctor's Best 3000 GDU Bromelain 500 mg nagy dózisú
 3. Doctor's Best Best High Potency Serrapeptase 120,000 SPUs nagy dózisú
 4. Enzymedica SerraGold High Activity Serrapeptase

Betain és pepszin a megfelelő gyomorsav koncentráció biztosításához:

 1. Solaray HCL with Pepsin (silica tartalmú változatokat feltétlenül el kell kerülni, ez csak sztearátos, menteset nem találtam)

Vegyes enzimek:

 1. Healthforce (keményítő, cellulóz, zsiradékok, fehérjék bontása, glikolipidek, glikoproteinek bontása, ez laktoferrinnel nem szedhető)
 2. Healthy-Origins-Digestive-Enzymes-Broad-Spectrum (jó ár-érték arányú, laktoferrinnel nem szedhető, zabrosttal nem szedhető, fehérjék, keményítő, pektin, zsiradék, tejcukor bontó)
 3. Natural Factors (keményítő, maltóz, szukróz, zsiradékok, fehérjék bontása, laktoferrinnel szedhető)
 4. Enzymedica Candidase (fehérjék, nagy mennyiségű cellulóz bontása, laktoferrinnel szedhető, gombás fertőzések esetén ez javasolt)
 5. Enzymedica Glutenease (keményítő, maltóz, szukróz, zsiradékok, fehérjék bontása, laktoferrinnel szedhető)
 6. Now Foods Gluten Digest (keményítő, maltóz, szukróz, zsiradékok, fehérjék bontása, laktoferrinnel szedhető)
 7. Life Extension (keményítő, cellulóz, zsiradékok, laktóz, fehérjék bontása)

Pszichoaktív izgatószerek és vízhajtók hatása a pajzsmirigyre

A szimpatikus idegrendszer hatással van a pajzsmirigyfunkcióra és fordítva. A szervezetben található jód mennyiségét közvetlenül befolyásolja a stresszhormonok szintje, ugyanis a vesét extra munkára kényszeríthetik, hasonlóan a vízhajtókhoz és a vesén keresztül a jód jelentős része távozhat. A kávé, a kakaó, a csokoládé, a teák (fekete, zöld és egyéb koffein tartalmú teák), a kóla, a vízhajtók és az energia italok is kiváltói lehetnek a jód és egyéb ásványi anyagok hiányának és ezzel együtt a pajzsmirigy-alulműködésnek a vese túlmunkára való kényszerítése miatt.

Az izgatószerek használta továbbá a hipotalamusz-hipofízis-pajzsmirigy tengely működésére is gátló hatással van így nem csak a jódhiány miatt akadályozza a megfelelő hormontermelést. Az élénkítőszerek hosszabb távon alkalmazva lassítják az anyagcserét és már rövidtávon is csökkentik az aktív pajzsmirigyhormonok szintjét.

Mj: A koffeinbevitel és a vízhajtók használata egyéb, a pajzsmirigy működése szempontjából elengedhetetlen vitaminok és ásványi anyagok ürülését is okozza és a gyógynövényteák többsége vízhajtó tulajdonsággal is rendelkezik, így csak alapos indokkal fogyassz ilyesmit is!

Mj: A fogyást elősegítő termékekben gyakran alkalmaznak élénkítőszereket. Az így kiváltott stressz ideiglenesen valóban növeli a kalóriaigényt, de a pajzsmirigyfunkcióra összességében negatívan hat. A kalóriaigény megnövekedése nem jelent valódi anyagcsere-sebesség növekedést. Az ilyen termékeket célszerű elkerülni. A cikk későbbi részében kiderül, hogy miért. 

Napfény hatása a pajzsmirigyre

Minden emlősre igaz, hogy a napfényes órák számának csökkentésével lassítja az anyagcseréjét. Ennek az az egyszerű oka, hogy a téli évszakokban csak az biztosítja az egyedek túlélését ha kevesebb energiával is eléldegélnek. Tehát nem betegség és ugyanúgy fiziológiásnak tekinthető a téli anyagcsere lassulása és az ezzel együtt járó pajzsmirigy hormonok csökkenése.

Ez a jelenség okozza a polár T3-szindrómát a sarkkörökön belül, mert ott hosszú hónapokig teljes a sötétség és a sötét évszak végére sokszor már tisztán gondolkodni is képtelenek az emberek az alacsony T3 szint miatt. Ez az anyagcsere lassulás biztosítja, hogy a téli álmot alvó medve túléli az alvását táplálkozás nélkül.

Mj: A tavaszi fáradtságnak is ez az a legfőbb oka és nem a vitaminhiány.

Megoldás a problémára ha pótolod az UVB fényt. Ez 270-310 nm-es hullámhosszú fénytartományt jelent. Ilyet általában a széles spektrumú (wideband) psoriasis (pikkelysömör), vitiligo lámpák sugároznak (a 311 nm-es nem felel meg). Ez a tartomány az őszülést is visszafordíthatja (főleg ha nem használsz serkentőszereket) és lokálisan alkalmazod, ugyan időigényes folyamat lehet. A szemet védeni szükséges, naponta elegendő csupán néhány perc használat.

Ha nem akarsz vagy tudsz UVB lámpát beszerezni, akkor D-vitamin pótlásával csökkentheted a tüneteket. Persze nyári időszakban megfelel ha sok időt töltesz a napon.

Pajzsmirigy túlműködés esetén is nagyon fontos a megfelelő mennyiségű UVB fény kitettség vagy a D-vitamin bevitel, mert a betegséggel járó magas stresszhormonszint hiánybetegségeket eredményez a kalcium és D-vitamin ürülésével. Autoimmun pajzsmirigy megbetegedések esetén pedig az UVB fény vagy D-vitamin adagolás csökkenti az pajzsmirigyet támadó ellenanyagok mennyiségét.

Jódhiány

A jódhiány ellehetetleníti a pajzsmirigy működését, alulműködést okoz. A jódozott só sajnos általában nem fedezi a szükséges jódmennyiséget vagy a só túlzott bevitele magasvérnyomás betegséghez is vezethet.

Jódozott só

©FreeImages.com/aschaeffer

Ha jódhiányod van, akkor a TSH emelkedni fog, hiszen aktiválná a pajzsmirigyet, hogy termeljen több hormont, ami sajnos jódhiány miatt mégsem lehetséges. Ilyen esetekben a jód bevitelére jól reagálnak a betegek.

Ekkor általában pajzsmirigy-alulműködésnél a jódkiegészítés hatására fokozatosan el lehet hagyni a pajzsmirigy hormont tartalmazó gyógyszert. A legtöbb pajzsmirigy beteg érzi ha túladagolja jódkiegészítés mellett a gyógyszert, így maguktól szokták csökkenteni az adagot laborvizsgálat nélkül. A cikk utolsó felében otthon elvégezhető tesztet is olvashatsz. Aki biztosra akar menni, menjen el laborvizsgálatra, mert a pajzsmirigy hormon megfelelő szintje létfontosságú!

Jódbevitel bizonyos esetekben nem javasolt, mint például pajzsmirigy gyulladás, pajzsmirigy autoimmun betegség, szívproblémák és magas vérnyomás esetén, viszont valójában elengedhetetlen a megfelelő szénhidrátanyagcseréhez. Hiánya pajzsmirigy-alulműködést okozhat, lassítja az anyagcserét. A túlzott jódbevitel pedig orrfolyással, szorongással, szívdobogással, az ásványi anyagok és vitaminok ürítésével, vesefájdalommal járhat együtt, így nem érdemes túladagolni.

A TSH is jól mutathatja az esetleges jódigényt, ha egyéb rossz étrendből adódó okokat már kijavítottad. Optimális esetben a TSH 0,8 és 2 mIU/l közötti tartományba esik. Ha 2 mIU/l felett van, akkor ez utalhat jódhiányra (szubklinikus pajzsmirigy alulműködés ha a hormonok normál tartományban vannak), 0,8 mIU/l alatt pedig a jód túladagolására (szubklinikus pajzsmirigy túlműködés ha a hormonok normál tartományban vannak). Mj: Pajzsmirigyhormonok szedésével csökkennek az optimális TSH értékek.

A szervezet jód szükséglete a szénhidrát bevitellel áll arányban, általában 150-600 mcg közötti. A túladagolás viszont paradox módon egy ideig gátolhatja a pajzsmirigyhormonok termelődését.

Egészséges emberek is óvhatják magukat a jódhiány okozta problémáktól ha napi 150-600 mcg jódot visznek be. Egészséges bélrendszer esetén a megfelelő és valamivel magasabb pajzsmirigy hormonszint gátolja a túlzott jód felszívást a bélrendszerből, így ekkor jóval valószínűtlenebb a túladagolás.

A magas jódbevitel viszont kiváltója lehet a pajzsmirigy túlműködésnek, ha valamilyen bélrendszeri felszívódási zavar van jelen, mert a T3 és T4 hormon jód felszívására irányuló gátlása eredménytelen lehet áteresztő bél szindrómánál, bélgyulladásnál, stb. Ilyen esetekben egyébként is nagyon fontos a bélprobléma megszüntetése megfelelő probiotikumok és étrend segítségével.

Figyelem! A magasabb dózisú jódpótlással ne próbálkozz addig, amíg egyéb okból gátolt a pajzsmirigy megfelelő működése (zsiradékban gazdag étrend, izgatószerek használata, stb.), hiszen a magasabb TSH miatt nem gátolt a jód felszívódása a bélből, így a többlet jód aktiválná a pajzsmirigyet, de egyéb okokból nincs lehetősége hormont termelni, ez a túlstimulálás kiváltója lehet autoimmun folyamatoknak, pajzsmirigy megnagyobbodásnak és gyulladásnak is. Ennek köszönhető, hogy egyéb okból gátolt pajzsmirigy működés esetén megfájdulhat még kisebb mennyiségű jód szedésekor is a pajzsmirigy. Ezért érdemes előbb vagy a jódbevitellel párhuzamosan a többi gátló tényezőt kiiktatni.

Ajánlott termékek:

 1. Jól adagolható és beállítható jódkészítmény (gyógyszertári lugol oldat is kérhető ilyen töménységben): Liquid Iodine Plus
 2. Healthforce Nutritionals Friendly Force the Ultimate probiotikum.
 3. Kapszulás változata az előzőnek: Healthforce Nutritionals Friendly Force the Ultimate
 4. Renew Life Women's Complete Ultimate Flora Probiotic 90 Billion Live Cultures probiotikum.
 5. Renew Life Extra Care Ultimate Flora Probiotic 50 Billion Live Cultures probiotikum.
 6. Lane Labs Kefiran Kefir Nutrient 50 Billion Active Probiotic Cultures Per Serving probiotikum.

Szelén

A szelénről is érdemes külön szót ejteni. A pajzsmirigy megfelelő működéséhez elengedhetetlen az elegendő mennyiségű szelénbevitel, de túladagolása akár pajzsmirigy-alulműködési tüneteket is eredményezhet. Magas bevitel esetén más mellékhatások is kialakulhatnak mint a fémes szájíz, a hasmenés, a fáradtság, a hajhullás, az ízületi fájdalom, a köröm elszíneződés vagy törékenység és a hányinger.

A szelén elengedhetetlen a T4-T3 átalakításához, mert a dejodináz enzimek (olyan enzimek, amelyek eltávolítják a jód atomokat T4 átalakítás során) szelén-függők.

Minden pajzsmirigy alulműködő esetben érdemes a jódkiegészítés mellé megfelelő mennyiségű szelént szedni.

Egészséges emberek esetén körülbelül 50-75 mcg szelénnel érdemes kiegészíteni a táplálékot a jód mellé szelénhiányos területeken (Magyarország ilyen), ekkora mennyiséget egy megfelelő minőségű multivitamin tartalmaz.

Autoimmun pajzsmirigy betegségek esetén általában 75-100 mcg az ajánlás, ekkor jód kiegészítés nélkül, hiszen jelentős mértékben csökkenti a pajzsmirigyet támadó ellenanyagok szintjét, de persze ekkor is figyelni kell a túladagolás tüneteire. Szerves szelén esetén a 100-200 mcg napi bevitel akár toxicitást okozhat.

A szerves szelén köztudottan jobban szívódik fel, de nagyobb a kockázata a túladagolásnak, mert a szervezet saját természetes felszívódás gátlása nincs rá jelentős hatással. Ha valamelyik szerves formára érzékeny vagy, akkor csak szervetlen szelént szedhetsz. Mellékhatások lehetnek: idegesség, szívdobogás, alvászavar, pajzsmirigy-alulműködés fokozódása. Én azért nem szeretem a szerves szelén forrásokat, mert a csapból is az folyik, hogy milyen jól felszívódik, pedig valójában a szervetlen is felszívódik, ha szükséges, és jóval kisebb a toxicitás esélye.

Ajánlott szelén kiegészítők:

 1. Life Extension (szerves és részben szervetlen, így biztonságosabb)

 2. Nutricology Selenium Solution (szervetlen)

 3. Eidon Mineral Supplements Selenium Liquid Concentrate (szervetlen)

Mj: A szelén szervezetből való ürülésének felezési ideje 1,7-3(-10) nap, így lehet több naponta szedni, ha a napi előírtnál nagyobb dózisú a táplálékkiegészítő.

Vashiány szerepe a pajzsmirigy működésben

Ha a szervezet vashiányos, akkor kevesebb lesz a hemoglobin mennyisége a vérben. A hemoglobin felel az oxigén és szén-dioxid szállításáért, de nem kizárólag ezekben van fontos szerepe. Ha kevesebb az elérhető hemoglobin mint kellene, akkor a hem kofaktor mennyisége is lecsökken. A vas hem-formája felel például a kataláz enzim létrejöttéért, ami nagyon fontos antioxidáns.

Mj: A vashiány a kataláz hiány miatt okoz őszülést.

A hem kötődik a thyroid peroxidáz (TPO) enzimhez, ami felszabadítja a jódot a tirozin számára, hogy pajzsmirigy hormonokat hozzon létre, így rendkívüli jelentőségű a megfelelő vasszint elérése. Sajnos viszonylag nehéz az ördögi körből kikerülni, mivel a pajzsmirigyhormonok szintje határozza meg a májban a hem-oxidáció arányát, így türelmesnek kell lenni.

A vas felszívódást a gyomor savtartalma is befolyásolja és ezzel is probléma szokott lenni pajzsmirigy alulműködés esetén (okozati összefüggés). Étkezések között egy savanyú alma vagy egy kivi elfogyasztása segítheti rendezni a gyomorsav problémát is, de a felszívódás érdekében egyébként is 50-500 mg C-vitaminnal érdemes bevenni a vaskészítményeket.

A vashiány kezelésének egyik leghatékonyabb módja lehet a lactoferrin szedése és a magasabb vastartalmú és megfelelő dózisú multivitamin, így a megfelelő mennyiségű folsav és B12 vitamin bevitele is biztosított. Számomra ez jelentett valódi megoldást a hosszú évek óta fennálló problémámra.

Javasolt termékek:

 1. Könnyen felszívódó vaskészítmény, sajnos csak sztearátos formában találtam, de ezzel kis mennyiségek esetén nincs különösebb gond: Country-Life-Easy-Iron-25-mg-90-Veggie-Caps
 2. Vashiányra és fertőzésekre már bevált káros összetevőktől mentes lactoferrin (a többi változatban silica vagy egyéb vitamin van, ami túladagolható): Life Extension Lactoferrin Caps

Krómhiány és a pajzsmirigy

A krómhiány is zavart okozhat a pajzsmirigy működésében, hiszen a szénhidrát anyagcserét hivatott támogatni és annak rosszabbodása közvetlenül hatással van a glükóz felhasználásának hatékonyságára, azaz az anyagcserére magára.

Krómhiányra utalhat az édességek utáni sóvárgás, az állandó éhség, de az elhízás is, ezért szinte minden jobb fogyókúrás termékben megtalálható a króm. A pajzsmirigy-peroxidáz enzim (TPO) aktivitása és a megfelelő krómszint között összefüggés áll fenn. A pajzsmirigy-alulműködés és túlműködés esetén is jellemző az alacsony szérum krómszint.

Mj: Alacsony kalóriabevitel és önéheztetés esetén jellemző lehet a krómbevitel esetén a túlzott aktivitás és pörgés. Ez nem azt jelenti, hogy mindenkire ilyen hatással van, sőt. Gyakran alakul ki szorongás a rossz cukoranyagcsere miatt, ilyen esetekben nagyon hatékonyan szünteti meg ezt a problémát a króm tartalmú táplálékkiegészítő.

Ajánlott mindenmentes króm kiegészítők:

 1. Now food

 2. Nutrex

 3. MRM

Hiánybetegség vagy túladagolás?

Már korábban is tapasztalhattunk, hogy egyes nyomelemek túladagolása fordítva is „elsülhet”, mint ahogy tervezzük. Egyéb hiánybetegségek vagy pont egyes összetevők túladagolása is hozzájárulhatnak a hibás pajzsmirigy funkcióhoz.

A pajzsmirigy működéséhez nem kizárólag jód, szelén, króm és vas szükséges, hanem magnézium, réz, cink, B-vitaminok, ezért minden pajzsmirigy problémában szenvedőnek érdemes egy megfelelő minőségű, de kis dózisú multivitamint szednie. A kis dózisnak is jelentősége van, mert a vitaminok túladagolásuk esetén funkcionális zavarokat okozhatnak az egész szervezetben, így a pajzsmirigyben is. A cink pajzsmirigy autoimmun-betegségek esetén szintén csökkentheti az ATPO és ATG szintet.

Hát minden olyan hatóanyag, ami a pajzsmirigyfunkciót gátolja, súlyos egészségügyi hatással bír. A pajzsmirigy gátlása nemcsak, hogy öregít, elősegíti az elhízást, de a szervezet megújító képességét is jelentősen rombolja (ízületi fájdalmak, osteoporosis, izmok leépülése, kollagén bomlása), súlyosabb esetben pajzsmirigy gyulladáshoz, autoimmun betegségekhez, pajzsmirigy alulműködéshez és mentális retardációhoz is vezet.

Nem javasolt szedni az alábbiakat, mert dózisfüggő módon képesek elnyomni a pajzsmirigy aktivitását:

 1. Pajzsmirigyet gátló aminosavak a cisztein, triptofán és metionin (a húsok ezekben gazdagabbak, a húsok pajzsmirigy szuppresszívek). A gátló anyagok befolyásolhatják az enzimaktivitást azzal, hogy a normál szubsztrátumokkal versenyeznek kötési helyükön.
 2. A magas kéntartalmú vegyületek gátolják a pajzsmirigyfunkciót a réz, a vas és a kén kölcsönhatásai miatt. Ez érint számos ízületekre javasolt terméket: msm, kondroitin szulfát. glükózamin szulfát. Továbbá jelentősen növelhetik az igf-1 szintet és inzulin- és igf-1 rezisztenciát alakíthatnak ki, így inzulinrezisztencia esetén ronthatják a betegséget, gyorsíthatják az öregedést. Növelhetik a hízékonysági hajlamot, cukorbetegséget súlyosbíthatják.
 3. PABA
 4. kvercetin (de egyéb flavonoidok is okozhatnak hasonló problémát, a növényeket élelmiszerként fogyasztva nem problémás a bevitt mennyiség, a kvercetintegyébként ösztrogén inhibitor is)
 5. melatonin
 6. alfa-liponsav (alpha lipoic acid)
 7. acetyl l-carnitine (pajzsmirigyvihar és pajzsmirigy túlműködés esetén javasolt)
 8. silymarin (máriatövis kivonat)
 9. THC (marichuana)
 10. A nem kellően zsírszegény étrend gátolja a pajzsmirigyfunkciót. Javaslat: a zsiradékok bevitelének jelentős csökkentése.
 11. zöld tea
 12. fluorid
 13. koffein

Bizonyos zöldségek olyan vegyületeket tartalmaznak, melyek goitrogének, vagyis meggátolják a pajzsmirigy működéséhez nélkülözhetetlen jód felszívódását vagy gátolják a TPO működését vagy gátolják a TSH termelődését. Golyvaképző ételeknek is hívják őket:

 1. Ne fogyassz kölest, cirokot, teffet főzve sem, mert a köles esetén főzéskor sem inaktiválódnak a goitrogén vegyületek, hanem inkább felszabadulnak.
 2. A szója. Mj: Kis mennyiségben megfelelően magas jódbevitel esetén nem kockázatos.
 3. A mák.
 4. Főzés nélkül ne fogyassz keresztesvirágú növényeket! (káposzta, kelkáposzta, retek, karalábé, mustár, torma, karfiol, bimbóskel, brokkoli, vajretek, zsázsa) Mj: Kis mennyiségben megfelelően magas jódbevitel esetén nem kockázatos.

Ajánlott megfelelő dózisú multivitaminok:

 1. Ajánlott kis dózisú multivitamin (nano adalékanyagoktól és magnézium-sztearáttól mentes) várandós nőknek és azoknak, akiknek vashiányuk van, jódot tartalmaz: Garden of Life, Vitamine Code, Raw Prenatal

 2. Férfiaknak (jód kiegészítés szükséges lehet, ez azon nőknek is ajánlott lehet, akiknek rendben van a vasszintjük): Garden of life, Vitamin Code, Once Dialy Raw Multi -Vitamin for man

 3. Nőknek vagy vashiányos férfiaknak (jód kiegészítés szükséges lehet, vasat tartalmaz): Garden of life, Vitamin Code, Once Dialy Raw Multi -Vitamin for woman

 4. Gyerekeknek: Garden of life, Vitamin Code, Kids

 5. Gumivitaminok gyerekeknek (és felnőtteknek): Hero Nutritional, Hero Nutritional cukormentes, Nature's Way Alive, Rainbow Light, Vitamin Friends (ebből több is ehető, mikroelemeket is tartalmaz), Nordic Naturals, Vitamin Friends Mega Multi, Zoo Friends.

Van olcsóbb verzió azoknak, akik az előbbieket nem engedhetik meg maguknak (nem jók a kötések az ásványi anyagok esetén, nem olyan jó a felszívódás és bizonyos vitaminokból nem a jobbik változatot tartalmazza, ilyen a folsav és a tokoferol, stb):

 1. Férfiaknak (nincs benne vas, így olyan nőknek is jó, akiknek rendben van vagy magas a vasszintjük, jódos): Nature Made, Multi For Him, 60 Softgels

 2. Nőknek (jódos): Nature Made, Multi For Her, 60 Softgels

 3. Várandós nőknek (magasabb vastartalmú, jódmentes): Nature Made, Prenatal multi DHA 90 Softgel

A fordítva elsült gyógyszerezés

Nagyon gyakori, hogy pajzsmirigy-alulműködés esetén gyógyszert kap valaki, viszont a gyógyszerek adagjának megfelelő beállítása nagyon fontos, ugyanis a túlgyógyszerezés növeli a stresszhormonszinteket, ami viszont a pajzsmirigy további lassulásához vezethet. Ennek lesz az az eredménye, hogy egyre több és több gyógyszer lesz szükséges ugyanazon állapot fenntartásához.

Mindig enyhén alul kell gyógyszerezni azokat, akiknek pajzsmirigy alulműködésük van. Az ok egyszerű: a túlgyógyszerezés növeli az adrenalin, noradrenalin, kortizol szintet és ettől lesz az illető túl energikus. Ha túlzottan friss vagy a gyógyszered beállításánál, akkor feltétlenül gyanakodnod kell a stresszhormonok emelkedésére és erre időben reagálj csökkentéssel. Tehát nem a pajzsmirigyhormon rendeződésének vagy tanúja ilyenkor, hanem a stresszhormonok miatt érzed az energiát. Ez amúgy nagyon hasonló az alacsony szénhidráttartalmú étrendek esetén eleinte érzett túlzott energiának és eufóriának. Ennek viszont súlyos ára van mindkét esetben. Ez a túlzott stresszhormonszintű állapot visszahat a pajzsmirigyre, erre pajzsmirigy lassulással reagál. Érthető okból. A témáról többet írtam a Hízlaló fogyókúrák c. cikkben.

Ha nem autoimmun pajzsmirigy-alulműködése van valakinek és növelni kell a gyógyszeradagot, akkor az mindig súlyos hiba miatt alakul így. Súlyos hiba a túlgyógyszerezés, de a nem megfelelő életmód is. Mj: Autoimmun esetben a pajzsmirigy további pusztulása is eredményeztheti a megnövekedett hormonszükségletet.

A gyógyszerezés viszont valóban nagyon fontos, sokkal nagyobb mellékhatásai vannak a nem gyógyszerezésnek, pl. szellemi retardáció, (akár extrém) gyors öregedés, a szervezet elbomlása, ízületi fájdalmak, csontvesztés.

Gyulladások hatása a pajzsmirigyre

A magas gyulladásszint a pajzsmirigyre több szempontból is komoly hatással bír. Kiváltója lehet vashiánynak és ezzel az alulműködésnek vagy autoimmun pajzsmirigy megbetegedésnek.

 1. A magas gyulladásszint vashiányt eredményez.

 2. A ki nem kezelt gyulladások, megfázások kiválthatnak a pajzsmiriggyel szembeni autoimmun támadást, így nem érdemes az antibiotikumokra nagyon rossz szemmel nézni és szükség esetén fontos ezeket alkalmazni. Az egyik legjobban bevált táplálék-kiegészítő a gyulladások kezelésében a korábban linkelt lactoferrin, ugyan kórokozótól függően 3600-4200 mg-ig is terjedhet az adagolás. Én a magam részéről 3600 mg-os adagot veszek be naponta ha valamilyen fertőzés meg akar környékezni (2x1800 mg). Gyakran már pár óra múlva nyoma sincs a próbálkozásnak. Persze kezelőorvossal jó ezt is egyeztetni. Mj: Egyéb összetevőket (például vitaminokat) is tartalmazó lactoferrinek adagolását nem lehet így növelni, mert azokat túladagolhatod.

 3. A vashiány egyik kiváltója lehet ha ételérzékenység vagy intolerancia áll fenn. Erre vezethető vissza, hogy például a glutén elhagyása után olyan gyorsan rendeződhet a vasszint az arra érzékenyek esetén. Az állandó kitettség egy allergénre folyamatosan magas gyulladásszintet eredményez és ez szintén csökkenti a vas mennyiségét a szervezetben.

A gyulladásszint csökkentésében nagy jelentősége van a megfelelő bél mikrobiomnak ezt például a korábban linkelt probiotikumok segítségével lehet kialakítani.

Autoimmun pajzsmirigy gyulladások

Autoimmun betegségről akkor beszélnünk, amikor az immunrendszer kóros, támadó jellegű immunválaszt indít a szervezetben normálisan is megtalálható szerv vagy szervrendszer ellen. Ez a pjzsmirigy esetén azt jelenti, hogy a szervezet immunrendszere lebontja a pajzsmirigyet, közben a folyamat gyulladást generál, párhuzamosan van egy regeneráció, de idővel általában a lebontás győzedelmeskedik, ha valaki nem lép időben.

Nem érdemes sokáig várni a drasztikus életmódváltással, ugyanis a részlegesen elbontott pajzsmirigy már nem tud elég hormont termelni. Minél később tér valaki észhez, annál kisebb esélye van.

A betegségnek különböző szakaszai lehetnek a gyulladás mértékétől és a pajzsmirigy elbontásának szintjétől függően. Az ATPO szint azt mutatja meg, hogy épp mennyire támadja aktívan az immunrendszer a pajzsmirigyet, ezt számos dolog befolyásolja. Az ATPO szint tehát az immunrendszer támadásának szintjéről ad információkat, ha magas, akkor épp komoly támadásba lendült.

A TSH aktiválja a pajzsmirigyet. A Hashimoto betegség elején az említett autoimmun gyulladás vérbővé teszi a pajzsmirigyet, túlműködésre gerjeszti, ekkor a TSH alacsony, mert épp nagyon sok hormon kering. Ahogy bomlik el a pajzsmirigy, úgy tud egyre kevesebb hormont termelni, ez idővel hormonhiányig is eljut. Persze ebben a fázisban TSH nagyon megemelkedik. Ennek az állapotnak a kezdetén magas TSH-val még van elég hormon, aztán a legtöbbször már a magas TSH is kevés a pajzsmirigy aktiválásához, mert nincs elég pajzsmirigyszövet.

A betegségben lehetnek hullámzások, mert gyakran csökken az immunrendszer támadása és a regeneráció nő. De jellemzően beáll a súlyos hormonhiány, ami valóságban nem pajzsmirigy-alulműködés, hanem pajzsmirigy pusztulás. Ezt azért fontos megemlíteni, mert a szokásos értelemben vett pajzsmirigy aktiváló eljárások csökkent pajzsmirigyszövet esetén kudarcba fulladnak. A betegség kezelésének legfőbb szempontja az immuntámadás csökkentése.

A betegség kiváltó leggyakoribb kiváltója a rossz életmód: különféle immunelnyomó (immunszuppresszív) hatások alkalmazása. Az immunelnyomás kedvez az autoimmun-betegségek kialakulásának. Ilyen a stimulánsok fogyasztása (kávé, tea, kakaó, csoki, kóla, energiaitalok), a nyugati vagy egyéb zsiradékban gazdag étrend, ugyanis a zsírsavak jelentős része immunszuppresszív hatású, az éhezéses fogyókúrák és böjtök alkalmazás, low carb étrendek, stb. Ezek kiküszöbölése nélkül nem képzelhető el javulás.

Minden autoimmun megbetegedés esetén jellemző az elégtelen fehérjeemésztés is, ugyanis az emésztetlen fehérjetöredékek a megfelelő immunválasz kialakítását lehetetlenítik el. A máj ugyanis túlterhelódik ezek semelegesítése miatt. Az elégtelen fehérjeemésztés pedig nem csak a gyulladás fokozódás miatt bajos, hanem exogén immunszupresszív hatásúak lehetnek. Az exogén opiátok kerülhetnek az jótékony hatású endogén opiátok helyére, mint az endorfin. Az endorfin megfelelő működése elengedhetetlen a helyes immunválaszok kialakításában. A glutén és a kazein esetén elégtelen emésztésükkor fehérjetöredékek jöhetnek létre, ilyen a gluteomorphin és a casomorphin. Ezek opioid hatású anyagok. Ezek kivédésben is hatékonyak a fehérje bontó enzimek alkalmazása, de ezek elhagyása is lehetőség, de ennek ellenére is fontos az emésztőenzimek szedése, ugyanis más fehérjetöredékek is gyulladást fokozók. A betegség kezelésekor tehát fontos a betű szerint megtartott zsírszegény, Okos Étrend, az emésztőenzimek szedése, az ajánlott probiotikumok is jelentős segítséget jelenthetnek a gyulladás csökkentésében és nagyon fontos a megfelelő antioxidánsok szedése is.

A témáról és a prevenciójáról az Autoimmunbetegségek gyógyíthatók? című cikkben olvashatsz többet. Mindenkinek érdemes elolvasni, mert sokkal nehezebb kigyógyulni a betegségből, mint megelőzni és annyira súlyos kórképekről van szó, hogy a megelőzés elsődleges fontosságú.

Teszteld magad!

Minden csak akkor működik igazán ha számodra is látható vagy érzékelhető jelei vannak. Mérésekkel még sokkal motiváltabb lehetsz a változtatásokban.

A pajzsmirigy funkció otthon is mérhető mutatója a reggeli testhőmérséklet. 3 egymást követő napon mérd reggel a hónaljban, amikor még ki sem szálltál az ágyból! Ha a mért érték átlaga 36,6 fok alatti, akkor pajzsmirigy-alulműködésed lehet, ha 37,2 feletti, akkor pedig túlműködésed. A tesztet nem szabad elvégezni menstruáció és ovuláció alatt. Sajnos befolyásolhatják az eredményt különféle gyógyszerek és megbetegedések, de nagy általánosságban ez egy jó mutatója a pajzsmirigy egészségének. A legjobb ha hagyományos hőmérőt használsz és legalább 10 percig mérsz. Ezzel a teszttel folyamatosan visszacsatolást is kapsz arról, hogy a változtatásokkal milyen eredményeket érsz el. Azt viszont jó ha tudod, hogy a pszichoaktív izgatószerek elhagyása esetén is jobb türelmesebbnek lenned és csak akkor mérni újra ha már nincsenek elvonási tüneteid és még eleinte ekkor is rosszabbodást tapasztalhatsz. Pontos eredmény természetesen a laborvizsgálatok mutathatnak.

A pajzsmirigy-megbetegedések hátterében a leggyakrabban tehát a hibás makrókkal összeállított étrend, a hiánybetegségek és a túladagolások állnak. Ezek mindegyike könnyen változtatható. A már kialakult megbetegedések esetén is eredményeket érhetsz el, de gyógyulás folyamata időigényes is lehet, így fel kell készülnöd egy teljes életmódváltásra. Megéri!

Ha meg akarod ismerni az Okos Étrendet és szívesen barátkoznál hasonló érdeklődésű emberekkel, akkor a Facebookon alakult erre egy csoport, ahol recepteket, praktikákat és kitűnő társaságot találsz: https://www.facebook.com/groups/okosetrend/

Laczkovich Hegedüs Eszter

A cikk jogvédelem alatt áll

A cikk és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Másolása, felhasználása, sokszorosítása, nyilvánosságra hozatala csak a szerző hozzájárulásával és a forrás feltüntetésével lehetséges. Ha szeretnéd közzétenni a látottakat, kérlek írásban fordulj a kapcsolat link alatt a szerzőhöz, ahol tüntesd fel, hol és milyen formában szeretnéd a tartalmat felhasználni. A szerző ha úgy gondolja saját mérlegelés után írásbeli engedélyt adhat. Minden jogtalan felhasználó ellen élünk a jogorvoslat lehetőségével.

© Minden jog fenntartva. Copyright by www.zoldhaz.info

 
 

Így támogathatsz pénz nélkül árván maradt kis állatokat

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása