Szénhidráthiány?

Legfontosabb, hogy megint felelevenítsem a homeosztázis fogalmát. Ami nem más, mint az élő szervezetek alkalmazkodó képessége a változó környezethez. Amíg ezek a változások nem okoznak károsodást az adott egyednek, addig tekinthetjük úgy, hogy az adott helyzethez adaptálódtunk. Ha valamilyen helyzet károsító, akkor ennek mértékét két dolog befolyásolja: a hatás és a kitettség ideje. Ennek függvényében akár maradandó károsodást is szenvedhetünk. Erről ejtek bővebben szót a Táplálkozás vs. Homeosztázis c. cikkemben.

A szervezet reakciói nem jók vagy rosszak, csupán próbálja kivédeni azokat a hatásokat amiknek kitesszük, ez sokszor krónikus állapotokhoz vezet. Minden krónikus állapot (pajzsmireigy alulműködés, autoimmun folyamatok, érelmeszesedés, elhízás, stb.) mögött táplálkozási hibát érdemes keresni.

A cikk elsősorban azoknak íródott akik valamilyen szénhidrát-csökkentett étrenden vannak, vagy a jövőben így étkeznének, de bárki számára fontos információkat hordozhat. A helyesen kivitelezett, mellékhatásoktól mentes étrendet az Okos étrend c. cikksorozatban ismerheted meg.

Létezhet szénhidráthiány?

Amíg a világban nem terjedtek el a szénhidrát-csökkentett életmódot hirdető irányzatok, addig könnyelműen kijelenthető volt, hogy kizárólag a fehérje- és zsírsavhiány okozhat gondot, hiszen nincs olyan, hogy esszenciális szénhidrát és elő tudja állítani a máj, viszont esszenciális aminosavak és esszenciális zsírsavak léteznek.

Például, az esszenciális zsírsav hiánybetegségek létezése is egészen a 1950-es évekig kétséges volt. Ennek az az oka, hogy az omega-6 és omega-3 hiányosságok csak akkor következhetnek be ha természetellenes volt a táplálkozás. Lehet, hogy a szénhidrátokkal is ez a helyzet?

Szénhidráthiány

©FreeImages.com/melanie kuipers

Két nehézséggel kell szembenéznie a tudománynak a szénhidráthiány vizsgálata kapcsán, ritkaság a nulla szénhidráttartalmú táplálkozás az emberekben és hiányoznak az emberhez hasonló állatmodellek is (agy, a bél és a máj testsúlyhoz mért aránya más, mint az embereknél és ez döntő fontosságú).

Megfigyeléseket azért lehet tenni, például az inuitok étkezési szokásainak kapcsán vagy a jelenleg olyan divatos szénhidrát-csökkentett diéták és irányzatokat követőinél. A Kanada északi felén élő inuit eszkimók átlagéletkora 12-15 évvel rövidebb, mint az átlagos kanadai lakosoké, orvosi adatok és mérések viszont nem állnak kellő mennyiségben rendelkezésre.

Most kiderül miért lehetnek komolyabb tüneteink (alvászavar, pajzsmirigy problémák, magasabb vércukorszint, állandó fáradtság, ásványianyag-hiány, stb) ezen étrendek követése kapcsán.

Minden mindennel összefügg

A mellékvesék, a pajzsmirigy, a máj, a hasnyálmirigy és az agy működésének fiziológiásan megfelelő működési feltételei nélkül nem létezik homeosztázis. Ha ezen rendszerek valamelyike sérül, vagy hosszabb távon károsító tényezővel találkozik, akkor az minden egyéb rendszerre is kihat, megtalálhatjuk azt a kiváltó okot, ami miatt már biokémiai szintű szabályozással nem oldható meg az egyensúlyi állapot fenntartása. Ha tartósan így maradnak az állapotok, akkor elkezdődik a maradandó károsodás. Ahhoz, hogy megértsük szervezetünk működését némi biológiai alapismeretekre is szükség lesz.

A máj alapfunkciói

Ezzel azért érdemes tüzetesebben foglalkozni, mert a máj ismerete nélkül nem érthetjük meg, hogy mekkora feladatot róhat rá, ha nem táplálkozunk kellő körültekintéssel. A máj túlterhelése egy adott területen a többi terület működésre is negatívan hat. Ezért nagyon fontos, hogy étrendünket ennek megfelelően állítsuk össze, különös tekintettel arra, hogy a környezeti méregterhelés az emberi evolúció ideje alatt soha nem öltött ekkora méreteket és a máj a legfőbb méregtelenítő szerv az emberi testben.

Feladatai:

 • Epetermelést a májsejtek végzik. Epesav feladata a zsírcseppek emulgeálása. Az epesav epefestéket tartalmaz, ez a bilirubin. Széklet színét a szterkobilirubin, vizeletét a urobilinogén adja. Epét a hemoglobin lebontásából és a bélből felszívódott epesavas sókból választja ki.

 • Vitamin anyagcsere: elővitaminból aktívvitamin (A, D, K).

 • Magzati vérképzés helye.

 • Vérraktár.

 • Fehérje, ammónia anyagcsere: szintézis, lebontás (karbamid ebből UREA). Aminosavak használódnak fel a máj saját fehérjéinek szintézisére, plazmafehérjék szintézisére és speciális molekulák, úgymint glutation, glutamin, taurin, kreatin előállítására. Lebontásukkor az aminosavakról leválasztja az aminocsoportot szabad ammónia formájában. A ciklus utolsó lépése az argináz által történő urea felszabadulása. Az ureát legnagyobb részben a vese választja ki, de kb. 25%-a a bélcsatornába diffundál, ahol a baktériumok ureáza ammóniává és széndioxiddá hidrolizálja. Mj: A bélben történő ammónia termelésért a táplálék fel nem szívódott aminosavainak bakteriális dezaminációja is felelős.

 • Szénhidrát anyagcsere. A máj feladata, hogy fenntartsa a normál vércukorszintet. Ezt a feladatot a glikogenezis, glikogenolízis, glukoneogenezis és glikolízis megfelelő szabályozásával éri el. Éhezéskor vagy csökkentett szénhidráttartamú diétáknál a máj glikogén lebontással és glukoneogenézissel veszt részt a vércukorszint fenntartásában. A glukoneogenézissel történő vércukorszint fenntartás végül is az izomfehérjék (vagy táplálékkal bevitt fehérjék) lebontásának terhére történik, mely fehérjék adják a szükséges aminosav prekurzorokat a glukóz felépítésében.

 • Zsírsav, triglicerid és koleszterin metabolizmus.

 • Véralvadási faktorok szintézise (K vitamin kell hozzá).

 • Méregtelenítés.

 • Xenobiotikumok és hormonok anyagcseréje, lebontása.

 • Raktározás (vas, réz).

Ezen funkciók mindegyikében 100%-os hatásfok lenne számunkra az ideális. Egy-egy funkció túlterhelésével a többi funkció működésében is kár esik, aminek következményeként főleg hosszabb távon akár károsodással is számolnunk kell és nem kizárólag a környezeti mérgek hatnak negatívan a működésére.

Helytelenül táplálkozunk?

 1. Ha túl sok zsiradékot viszünk be, akkor a májat leterheljük a az epetermeléssel és a triglicerid metabolizmussal. Ha zsiradék alapú energiaellátást akar valaki, azaz ketózist, akkor az energiaellátást biztosító ketontestek savasítják a vért és bizonyos ketonokat kevésbé vagy nem hasznosító szerveink (agy, immunrendszer és máj) enegiallátása akadozni kezd. Ez sejtszintű éhezés növeli a stresszt, azaz a kortizolszintet, ami mellékveséket terheli le. Ha a mellékveséket folyamatosan leterheljük, akkor nem lesz képes kellően ellátni a feladatát és létrejön a prekurzor molekulák ellopása (pl progeszteronlopás). Bizonyos hormonok ugyanazokon a prekurzorokon osztoznak, így ha többet igényel kortizolból a szervezet, akkor azok csökkenésével kell számolni.  Ekkor már a nemi hormonokban is zavar jön létre: impotencia, terméketlenség.  Mj: szinte minden alacsony szénhidráttartalmú diéta ketózist hoz létre, a foka a bevitt szénhidrátok mennyiségétől függ. 30-50 g alatt nagyon súlyos savasodás lép fel. A normál paleó étrendek követőinek érdemes a kalóriabázis táplálkozási naplójában vezetnie néhány napját, hogy lássa, hogy hányadán áll, sokan vannak tévedésekben. Kalóriában számított ideális zsiradékbevitel 10-21%. 10% alatt sem érdemes zsiradékot bevinni, mert a zsírban oldódó hormonoknak ez lenne az előanyaga, 21% felett pedig feleslegesen terheljük a májat. 
 2. A máj működésében keletkező zavar és túlterhelés már önmagában képes kiváltani a magas kortizolszintet.  Az emberi agy a szervezet számára elsődlegességet élvez minden mással szemben, ha az ellátásában gondok alakulnak ki (márpedig ha máj már a többi funkciójában sérülni kezd vagy túlterhelődik, akkor gond van), rögtön bekapcsol a pánikreakció, azaz növekszik a kortizolszint. A kortizol ebben az esetben evolúciósan arra lenne hivatott, hogy az utolsó erőtartalékaidat megmozgatva valahogy tápanyaghoz jussunk, nehogy éhen haljunk. A kortizol hivatott megakadályozni a hipoglikémiát azzal, hogy gátolja a sejtek cukorfelvételét, ha nem áll rendelkezésre elegendő szénhidrát akkor ez egy logikus lépése a szervezetnek.
 3. Ha túlzott fehérje mennyiséget viszünk be, akkor a májat a fehérjék állandó lebontásra kényszerítjük. A többlet fehérje csak felesleges teher a májnak és a vesének. A fehérjék dezaminálása után a benne lévő a szervezet számára rendkívül mérgező ammónia karbamid formájában ürül a vesén keresztül, így a maradék csupán az energiaellátást biztosítaná, mint a szénhidrátok. Az átlagemberek a fehérjék 90%-át nem fehérje formában hasznosítja, így a máj megterhelése nélkül ezt az energiát például szénhidrátból is bevihetnénk és megkímélhetnénk magunkat az ammóniától. Ideális fehérje bevitel 10-35% között ajánlott. Persze a 25 g, 10% alatti fehérjebevitel is okozhat problémát, mert hiánybetegségek alakulhatnak ki.
 4. A fehérjék minősége is számít. Ha a bevitt fehérjék leginkább számunkra értéktelen D-aminosavakból (túlfőzött, túlsütött, sokáig tárolt, érlelt fehérje forrásokból) épülnek fel, akkor megint a májnak kell ezeket semlegesítenie, hogy ne okozzanak toxikus hatást, az elbontás folyományaként az ammóniaszint is megnő, erre még a bélben maradt biológiai hasznosulás tekintetében értéktelennek számító ilyen aminosavak bomlásából származó ammónia is „rásegít”. A magas ammóniaszintet már több mentális problémával és egyéb betegséggel összefüggésbe hozták: Alzheimer kór, Autizmus, idegrendszeri zavarok, stb. Ezt a helyzetet tovább rontja ha nagyobb mennyiségű olajos magvat fogyasztunk, ugyanis ezekben található fehérjék biológiai hasznosulása csupán 60% körüli, a többi szemét és ammóniaforrás. Ha még ezt meg is sütjük vagy esetleg szódabikarbónával sütjük meg, akkor nagy mennyiségű racemizált fehérjét állítunk elő, ezzel tovább súlyosbítjuk a helyzetet, növeljük az ammóniaszintet és a belekben lezajlódó rothadási folyamatokat. Erről  A szódabikarbóna csak sav jelenlétében a barátunk című sikkban olvashatsz többet.
 5. Ha nem viszünk be elegendő szénhidrátot, akkor a májat folyamatosan arra késztetjük, hogy nehezebb anyagcsereutakon (pl. fehérjéből) próbálja meg az agyunk számára annyira fontos szénhidrátot megtermelni, akkor is ha ennek a folyamatnak az lesz a következménye, hogy a máj a többi funkcióját nem képes megfelelően ellátni.
 6. Ha általánosságban túl sok kalóriát viszünk be, akkor ezek feldolgozásával leterheljük a májat, felesleges munkára késztetjük étrendtől függetlenül.

Ezen a ponton tehát összekapcsoltuk a máj munkájában keletkező hibákat, az agy ellátásában keletkező zavart és a mellékveséket is.

A megnövekedett kortizolszintnek vannak rövidebb, közepes és hosszabb távú következményei: izomgörcsök, alvászavarok, ásványi anyagok ürülése (hiszen a veséket nagyon komolyan aktiválja, ásványi anyagok és fehérjék kiválasztására serkenti), katabolizmus, cukorbetegég, pajzsmirigyproblémák, csontritkulás, mellékvese-kimerülés, cukorbetegség, depresszió, szorongás, rossz immunrendszer, magasabb vércukorszint, ásványianyag-hiány, veseproblémák, hormonális zavarok (hiszen a sejtek hormonreceptorait gátolja, ez minden hormonra hat, a kortizolra magára is, a nemi hormonokra, az inzilunra, a pajzsmirigyhormonokra, stb), sterilitás, menstruációs zavarok.

Sokszor a pajzsmirigy problémák mögött a kortizolszint nagyon magas értékei, majd mellékvese-kimerülés miatti alacsonyabb szintje áll, pont azért mert a tartósan magas kortizolszint miatt a pajzsmirigyhormonokra is rezisztensek lesznek a sejtjeink, így működési zavar lép fel.

A magasabb zsiradékbevitel egyébként is hatással van a a szervezet T3 szintjére, hiszen lassítja az anyagcserét, csökkenti a pajszmirigyhormonok szintjét. Az alábbi kutatásból pedig az derül ki, hogy az alacsony kalóriabevitel mellett a szérum kortizoltól nagyban függő T3 szint csak abban az esetben maradt megfelelő szinten, ha legalább 50 g szénhidrátot kaptak az alanyok.

Az olajos magvakban található fitinsav, fitát miatti pánik meg azért öltött ekkora visszhangot, mert a legtöbb esetben ezzel indokolták az ásványi anyagok ürülését a paleolit diétában. Akkor még nem derült ki, vagy legalábbis nem kapott akkora nyilvánosságot, hogy a sok fehérje és zsiradék kevesebb szénhidrát mellett magasabb kortizolszinthez vezet. Az pedig az ásványi anyagok ürülését segíti elő, így nem csoda ha low carb étrendek esetén gyakori tünet a lábgörcsök és ezt csak extrém magas magnézium bevitellel tudják orvosolni. Senki nem erre gondolt, pedig viszonylag nyilvánvaló hogyha valaki szuperélelmiszereket fogyaszt, akkor teljességgel indokolatlan az ásványianyag-hiány, kivéve ha nem ront el valamit, de nagyon. A probléma nem kizárólag az olajos magvakon élőket érintette. Nyilván az hibás makrókban kell inkább keresni a ludast.

Tehát összekapcsolódott a korábbi rendszerrel maga a pajzsmirigy, a vércukorgondok is és a nemi hormonális problémák is.

Az emberi faj különbözősége

Ahhoz, hogy megértsük miért jelent komoly kockázati tényezőt zéró (vagy nagyon alacsony) szénhidrát tratalmú diéta először az ember a többi főemlősével való anatómiai különbségeit és működését kell górcső alá vonnunk.

Egy nem elhízott ember testtömegének 2%-át az agy, 2,2%-át a máj, 1,7%-át pedig a bélrendszer teszi ki. A főemlősök esetében a testtömegük 0,7%-át az agy, 2,5%-át a máj és 2,9%-át a bélrendszer teszi ki.

Az agy és idegrendszer határozza meg leginkább a glükózigényeket, a háromszor nagyobb agy háromszoros glükózigényével kell számolnunk. A kisebb máj kisebb kapacitású minden funkciójának tekintetében, így kevesebb glükózt tud előállítani a főemlősökéhez képest.

A hosszú láncú zsírsavak nem tudnak áthatolni a vér-agy gáton. A rövidebb bélrendszer folyománya pedig az, hogy kevesebb rövid szénláncú zsírsavat tud termelni, ezek lennének hivatottak az idegsejteket és a neuronokat megvédeni.

Az agy fogyasztása

A legvalószínűbb hipotézis, hogy az agy, mint minden gerinces esetében leginkább glükózból nyeri az energiát. Egyetlen olyan anyagot találtam ahol 70%-ra becsülték az agy keton használatát. Egy rövidtávú publikus tanulmány:  (Hasselbalch, SG; Knudsen, GM; Jakobsen, J; Hageman, LP; Holm, S; Paulson, OB (1994). "Brain metabolism during short-term starvation in humans.". Journal of cerebral blood flow and metabolism), jól beállított, magas MCT tartalmú ketogén étrend alatt, de csak ekkor. Ennél csak magasabb glükózhasználatról olvastam. Számoljunk!

Az agy nagy energiarabló. Az emberi test mindössze 2  %(m/m)-át teszi, de ennek ellenére nagyon sokat fogyaszt. Egy átlagos emberi agy fogyasztása 24W. Ez 2074 kJ energiafelhasználást jelent napi szinten, ami 495 kcal-nak felel meg, ami 121 g szénhidrát bevitelét igényelné.

Optimális esetben a pánikreakció (magas kortizolszint) elkerülésére az agynak elég szénhidrátot be kéne vinni biztonságos forrásból. A többi sejtünk szinte maradéktalanul elvan ketonokból, de van még kivétel: az immunrendszer, a belek és a máj, a ketontesteket nem lehet felhasználni a májban energiaként, mert a májból hiányzik a thiophorase enzim. Ezek ellátására is gondolnunk kell.

A 121 g-os értéket tovább kell növelnünk a többi ch igényes szervünk miatt és azt is figyelembe kell venni, hogy minél aktívabb agymunkát végez valaki annál több energiát fogyaszt, annál több szénhidrátforrást kell elfogyasszon ahhoz, hogy ne károsítsa a máját azzal, hogy szénhidráttermelésre kényszerítjük nehezebben elérhető forrásokból, így ennél magasabb értékkel kell számolnia mindazoknak akik komolyabb szellemi munkát végeznek.

Az okos emberekben nagyobb mennyiségben találhatóak az ún. gliasejtek, ezeknek sokkal több energiára van szükségük. Régebb úgy gondolták, hogy ezeknek a sejteknek csak támasztó szerepük van, de kiderült, hogy más feladatokat is ellátnak: az idegsejtek táplálása, az ingerület továbbításának elősegítése. A neuronok számát kilencszeresen felülmúlják, ezek képzik az agy tömegének felét.

Tehát komoly agyi kapacitást igénylő munkád van, akkor lehetséges, hogy jelentősebb mértékben kell emelned a szénhidrátbevitelt az átlagoshoz képest, hogy a májad el tudja látni minden feladatát.

Az agy a központ irányítás szerve, ha ellátásában zavar keletkezik növekszik a szervezet kortizolszintje. A máj önmagától vonja el az energiát, ezzel a saját működését károsítja csak azért, hogy jusson elegendő vércukor az agynak, így egy ördögi körbe kerülhetünk.

Adjuk meg a császárnak ami császáré!

Az agy a testünk császára, igazi zsarnok, ha neki valamiből kevés van azt akkor is elveszi, ha emiatt bizonyos szervek sérülnek, vagy funkciójukban zavar keletkezik.

A fenti okfejtésből kiderül, hogy körülbelül egy átlagos embernek jóval több 120 g szénhidrátra van legalább szüksége ahhoz, hogy májat ne kényszerítse arra, hogy nehezebb anyagcsereutakon, azaz például ne fehérjéből állítsa elő a kellő vércukrot és az ellátást biztosítsa annak érdekében, hogy a szénhidrátigényes szervrendszerek rendben legyenek. Minél jobban kímélni akarod a májad (és a többi vele szorosan összekapcsolt rendszert), erre annál jobban figyelned kell és annál magasabbank kell a szénhidrátbevitelnek lennie.

No, de mi kell a császárnak? Mert ugye az sem mindegy mivel és hogyan látjuk el tápanyaggal. Leginkább glükóz és számunkra emészthető glükózmolekulákból álló keményítők (amilóz, amilopektin) kelle bevinnünk, ahhoz, hogy ne alakuljanak ki problémák. A zsiradékban gazdag étrendek mellékhatásai c. cikkből megtudhatod, h miért fontosak még a keményítők az idegrendszer megfelelő működése érdekében.

Ha pedig meg akarsz ismerkedni egy egészségvédő étrenddel, akkor olvasd el az Okos Étrendről szóló cikkeket.

Kockázati tényezők

Az szénhidráttartalmú diéta komoly rizikófaktora lesz euthyreoid betegség szindrómának, főleg a szabályozatlan paleolit és ketogén diéták elterjedésével. Sok esetben semmilyen szénhidrátot nem javasolnak, vagy csupán nagyon alacsony szinten.

A nap szénhidrátszükségletet tovább növelik az alábbi tényezők:

 • Szepszis (fertőzés növeli a glükóz szükségeletet)

 • Trauma (A strukturális glikoproteinek szintézise és a protein glükoziláció növeli a glükóz szükségletet)

 • Rosszindulatú daganatok (a nagyobb Rákos daganatok nagy mennyiségű glükózt fogyasztanak.)

 • Cirrhosis (A máj károsodása miatt kevésbé képes szintetizálni glükózt.)

 • Krónikus veseelégtelenség

 • Pajzsmirigy túlműködés

Persze megkérdezheted, hogy az evolúciónk során hogyan tudtuk átvészelni az éhezés miatt fellépő magas kortizolszintet és magas volt-e egyáltalán ez a szint. Hát nem meglepő, de általában nem volt magas.

Ennek több oka van:

 • A máj jelenleg a környezeti szennyezők miatt eleve túlterhelt.

 • Éhezés alatt nem volt jellemző a túlzott fehérjebevitel. Inuitok az egyetlen kivétel, de ők sokkal rövidebb ideig élnek mint kanadai társaik.

 • Nem volt tartós kitettség az extrém alacsony ch-jú diétáknak, főleg nem magas fehérjebevitel mellett.

 • Nem használtak vagy nem használtak ennyi racemizált fehérjét, így a májat ezen salakanyagok eltávolításával nem terhelték.

 • Általában nem ittak kávét és nem használtak egyéb stimulánsokat.

 • Nem vittek be annyi oxidatív gyököt, nem pörköltek olajos magvakat, nem sütöttek instabil kémiai szerkezetű telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokon hosszan, ezzel nem terhelték tovább a májukat. (a telített zsírok sokkal stabilabbak)

 • Magasabb volt a friss zöldségek aránya akkor amikor elérhető volt.

 • A gyümölcsökön kívül nem volt elérhető egyszerű szénhidrátforrás. A méz fogyasztás ritka volt.

Csak a cikk megosztásával juthat el másokhoz az információ. Kérlek ne feledkezz meg ennek jelentőségéről.

Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket az IHerb oldaláról rendelem. Minőségben és a szállításban is nagyon megbízhatóak, olcsók. Az NSR764 kód érvényesítésével 5% kedvezményt kaphatsz az első vásárlás végösszegéből. Ha támogatni szeretnéd vagy a munkámat, cikkeimet kellően értékesnek találod, akkor iHerb vásárlásaidnál a kosárban lévő kiírás (Discount valid for first time customers only) ellenére később se feledkezz meg az NSR764 kódról. Ez az egyetlen motivációm. Köszönöm, ha figyelemmel vagy rám. A rendelésről és a vámhatárokról az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. írásomban olvashatsz.

Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket.

Ha meg akarod ismerni ezt a gyógyítási és egészségmegőrzési módszert és szívesen barátkoznál hasonló érdeklődésű emberekkel, akkor a Facebookon alakult erre egy csoport, ahol recepteket, praktikákat és kitűnő társaságot találsz:

https://www.facebook.com/groups/okosetrend/

Laczkovich Hegedüs Eszter

A cikk jogvédelem alatt áll

A cikk és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Másolása, felhasználása, sokszorosítása, nyilvánosságra hozatala csak a szerző hozzájárulásával és a forrás feltüntetésével lehetséges. Ha szeretnéd közzétenni a látottakat, kérlek írásban fordulj a kapcsolat link alatt a szerzőhöz, ahol tüntesd fel, hol és milyen formában szeretnéd a tartalmat felhasználni. A szerző ha úgy gondolja saját mérlegelés után írásbeli engedélyt adhat. Minden jogtalan felhasználó ellen élünk a jogorvoslat lehetőségével.

© Minden jog fenntartva. Copyright by www.zoldhaz.info

 
 

Így támogathatsz pénz nélkül árván maradt kis állatokat

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása