A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Ezek kizárólag akut mérgezés esetén javasolt eljárások az aktívszén tabletta használata és hánytatás mellett.

A manapság méregtelenítő csodaszerként árult bentonit vagy zeolit is vízhajtó tulajdonságú, ráadásul valószínűleg alumínium és ólomszennyezett is, valamint a mikronizált részecskéknek további veszély forrásai lehetnek (nagyobb menyiségben tartalmazhatnak nanoméretű részecskéket), továbbá a tisztító gyógyteák legtöbbje is vízhajtó hatású. Valójában minden olyan anyag, ami a szervezetet túlzott vizelet ürítésre, illetve hasmenésre ösztönzi, mérgezés, ugyanis pont ezeken az utakon igyekszik a szervezet megszabadulni a mérgező anyagoktól, ezek bevitelét tehát mérgezésként kezeli a szervezetünk, nem véletlenül. A vízhajtók akár veseelégtelenséget is okozhatnak.

A vese és a bélrendszer stimulálása is komoly egészségügyi problémákat okozhat. A vízhajtással vagy hashajtással akár veszélyes mértékű elektrolitveszteséggel kell számolnunk. Az elektrolitok elengedhetetlenek sejtjeink működéséhez. Részt vesznek többek között az ideg- és izomműködésben, a folyadékháztartás, és a vér pH-jának fenntartásában, a sérült szövetek újjáépítésében, és befolyásolják a vérnyomást is. A legfontosabb elektrolitok a nátriumion, a káliumion, a kalciumion, a magnéziumion, a kloridion, és a hidrogénkarbonát-ion. Az elektrolitveszteség pedig a méreganyagok beépülését segíti elő. Ásványianyag-hiány lehetőséget ad, hogy a toxikus fémek „hozzátapadjanak” az üres kötőhelyekhez.

Az ilyen „méregtelenítés” után komoly fejfájás vagy akár szívdobogásérzésed lehet, nem véletlenül, ez nem a méreganyagok ürülése miatt alakul így, ahogy állítják az ilyen eljárást népszerűsítő oldalak, hanem az elektrolitok hiánya okozza. Az emberi test egy bioelektromos hálózat, megfelelően csak elegendő oldott elektrolit jelenlétében tud működni. A nátrium-, kálium- és magnéziumionok elvesztése további komoly egészségügyi következményekkel is járhat. A kálium többek között a szívizom sejtmembránjainak stabilitásáért felelős, és a szívritmus irányításában is szerepet játszik. Hiánya szívritmuszavarokhoz, extrém esetben szívmegálláshoz is vezethet. A nátrium hiánya pedig fáradtságot és zavartságot okozhat, szélsőséges esetben pedig agyödéma léphet fel.

Tehát sem a hashajtás, sem a vizelethajtás nem tekinthető valódi tisztítókúrának, sőt valójában a méreganyagok bejutásának adnak szabad teret. Hashajtás esetén továbbá a meg nem emésztett táplálék nagy sebességgel halad át a bélrendszeren, ahol az emésztettség hiányában a további rothadási folyamatok melléktermékének felszívódásával is számolnunk kell, ami májat terheli le. Ez a rothadás ráadásul a patogén bélflórának kedvez, az ezek által termelt toxinok további terhet rónak a májra, de például a zeolit vagy a bentonit az egészséges bélflórát is károsíthatja, ahogy persze a hashajtás is.

A böjtök, léböjtkúrák vagy egyéb éheztetéses időszakok, low carb étrendek sem a méreganyagok ürülésének kedveznek, sőt a tápanyaghiány miatt kialakult stressz növeli az előbb említett elektrolitok ürülését, ami hasonló kockázatokat rejt, mint amiket eddig említettem. Ráadásul az éhezési stressz erősen immunszuppresszív, immunelnyomó. Ezt hatást ahhoz lehet hasonlítani, mintha szteroidos gyulladáscsökkentőt szedne valaki, de jelen esetben a szervezet saját hormonjai okozzák ezt. A csodálatosnak tűnő javulások is ennek a szteroidhatásnak köszönhetők, ez nyilván nem jelent valódi gyógyulást, csak a tüneteket nyomja el, hasonlóan a szteroidos gyulladáscsökkentők szedéséhez, sajnos a mellékhatások is hasonlóak lesznek persze. Az ilyen étrendek abbahagyása után a veszély tovább nő, mert az immunrendszer hirtelen újraindul, ez kedvezhet például az autoimmun betegségek kialakulásának is.

Általában az anyagilag érdekeltek hozzák létre a jelenlegi toxikus fém pánikot is, és a most divatos "méregtelenítési" eljárások elterjedéséért is ők felelnek leginkább, nem kevés munkát okozva ezzel a kórházak toxikológiai osztályainak. Gyakran a fellépő mérgezésre utaló mellékhatásokat (fejfájás, görcsök, bőrtünetek, szédülés) egyenesen a méregtelenítés hatékonyságával hozzák kapcsolatba: „megkezdődött a méreganyagok kiválasztása...”. Sok esetben persze a jóhiszeműek is segítenek ezek elterjedésében, így fontos, hogy minél többen megismerjék az ilyen eljárások kockázatait.

Térjünk rá milyen veszélyforrásokkal kell valójában számolnunk és ezeket hogyan tudjuk minimalizálni!

Mérgező anyagok, amikkel nap mint nap találkozunk

Toxikus fémek

Ezek az alábbiak lehetnek: alumínium, antimon, arzén, bárium, bizmut, bróm, gandolínium, gallium, germánium, higany, ólom, kadmium, nikkel, réz, vas, palládium, platina, ródium, tellúr, tallium, tórium, ón, titán, volfrám, és az urán.

Higany mérgezés

fotó: ©FreeImages.com/Oliver Gruener

Bejutnak a szervezetbe az élelmiszerrel, a kozmetikumokkal, vegyi anyagokkal, a vízzel, a levegővel, és a bőrrel való érintkezés útján, lassan felhalmozódhatnak a csontokban, vesében, májban, hasnyálmirigyben, központi idegrendszerben, az agyban, de ezzel együtt is nagyon kevés embernél jelentkeznek egészségügyi problémák a fémmérgezés kapcsán.

Kémiai hadviselés a toxikus fémekkel szemben

A kelátképző vegyületek erősebb affinitással kötődnek a fémionokhoz. A kapott kötés erősebb, mint ahogyan a fém szervezethez kötődik, ezáltal képes "elhordani" az ilyen méreganyagokat. Megköti a fémet, amíg a máj vagy a vese semlegesíti és kiválasztja, így nem kerül vissza a véráramba. Vannak tehát valóban hatékony orvosi szerek ezek kivezetésére.

Gyógyszerek:

 • Dimercaprol (arzén, higany, ólom kelátképzése)
 • DMSA (átjut a vér-agy gáton is, arzén, higany, ólom)
 • Desferal (vas és alumínium)
 • Ca-EDTA (kalcium atomot kicseréli egy nehézfém atommal, vizelettel ürül)
 • Intravénás C-vitamin (higany, ólom, alumínium, orálisan nem hatékony, mert kisebb dózis vihető be)
 • Penicillamin (Wilson-kór esetén alkalmazzák, eltávolítja a felesleges rezet és vasat)

Az előbb felsorolt gyógyszerekre ritkán van szükség, de persze általában mégis érdemes támogatni a szervezet saját méregtelenítő funkcióját.

Egyéb toxinok

A szervezetet további toxinok is terhelhetik:

 • Biotoxinok: mint például a tetanusz toxinja, a botulinum toxinja (Botox), ascaridin (a bél paraziták), a streptococcus, staphylococcus, Lyme-kór, Chlamydia, tuberkulózis és különféle gombás fertőzések által termelt méreganyagok és toxinok és élelmi anyagokat fertőző gombák mikotoxinjai. Gyomor és bélrendszeri fertőzés esetén többek között ezen toxinok megkötése miatt szoktak aktívszén kúrát javasolni az orvosok, de aktívszenet is csak indokolt esetben szabad fogyasztani.
 • További forrása lehet a méreganyagoknak a mesterséges környezeti toxinok, a xenobiotikumok, mint például a dioxin, formaldehid, rovarirtó szerek, fa tartósítószerek, a PCB-k, stb.
 • Élelmiszer-tartósítószerek, excitotoxinok, édesítőszerek, alkaloidok és kozmetikumok, mint aszpartám, nátrium-glutamát, több fűszernövény nagyobb dózisban, bizonyos élelmiszer színezékek, fluorid, stb.

Mi a legfontosabb méregtelenítő eljárás?

Talán nem meglepő, ha azt mondom, hogy a mérgeződés elkerülése, azaz az expozíció mértékének csökkentése.

 • Több ásványi anyag és táplálékkiegészítő, amelyet természetes forrásnak állítanak be szennyezett vagy mérgező is lehet. Ilyen az Himalája só (ólom), korall darálék (ólom, higany), zeolit por (alumínium, ólom), bentonit (ólom), huminsav (több kumulálódó fémmel is szennyezett), stb. Ne vásároljunk potenciálisan szennyezett táplálékkiegészítőket!
 • Alumínium kitettséget csökkentsük! A legtöbb izzadásgátló dezodor alumínium csomagolású, így a bőrön keresztül felszívódhat. Az alumínium edények és fóliák használatát is jobb, ha csökkentheted. Szintén alumínium szennyezett lehet a bentonit vagy a zeolit. Bőrön keresztül a hagyományos alumíniumpalackozású dezodorok miatt jut be, amik különösen rossz hatásokkal bírnak, főleg, ha azt frissen borotvált bőrre alkalmazzuk, mivel a borotválkozás során okozott apró sérüléseknek köszönhetően az alumínium gyorsabban behatol a szervezetbe. Továbbá a testápolási termékekkel, krémekkel, vagy sminkelés közben kerülhet az anyag a bőrünkön keresztül a szervezetbe. Németországi kutatások szerint rengeteg édesség tartalmaz alumíniumot. A klasszikus gumimaciban például csekély, 2,5 mg/kg értéket mértek, de például egy bio-feketecsokoládéban 16, egy másik Haribo gumicukorban 42, egy mogyorós csokoládéban pedig már 55 mg/kg-ot mutattak ki a vizsgálatok. Bizonyított, hogy azoknál, akik túl kevés kalciumot és magnéziumot, viszont ezzel együtt túl sok alumíniumot vesznek fel, bizonyos enzimatikus folyamatok zavara jelentkezik. A megfelelő ásványi anyag ellátásra nap mint nap oda kell figyelni!
 • Kerüljük a nagy mennyiségű alumíniumcsomagolású antacidokat és a pufferált aszpirint, valamint mindenképpen az utasítás szerint szedjük ezeket a gyógyszereket.
 • Drogok, alkohol és kávé használatát is érdemes elkerülni. A máj túlterhelődik a semlegesítésük miatt, így az egyéb méregtelenítő funkció kárt szenvedhet.
 • A dohányzás komoly méregforrás akrilnitril, benzol, nitózamin, dioxinok, policiklusos aromás szénhidrogének, vinil-klorid, nikkel, kadmium tartalom miatt.
 • Ne fogyasszunk feldolgozott húskészítményeket, ezek jelentősen növelik a rák kialakulásnak esélyét, és az így bevitt vegyi anyagok semlegesítése a májat is terhelik. Például a nitritekkel tartósított húsok fogyasztásakor a nitritek a gyomorban az aminosavakkal nitrózaminokat alkotnak. A füstölt húskészítményekben pedig policiklikus aromás szénhidrogének találhatók, hiszen füstölés során hasonló anyagok keletkeznek, mint dohányzáskor. Ha a dohányzást ártalmasnak tartjuk, akkor a füstölt húsok kerülése ugyanúgy célszerű, ráadásul hasonló okokból.
 • Festékek, háztartási vegyi anyagok használatát mérsékeljük. Érdemesebb természetes és környezetbarát háztartási vegyi anyagokra váltani és festékek terén is legyünk körültekintők. Mindig használjunk védőfelszerelést, különös tekintettel arra, ha ezt feltüntetik a termék csomagolásán!
 • Konzervdobozok, dobozos üdítők vásárlását is csökkentsük, ugyanis a bevonatokban is mérgező anyagok vannak (biszfenol-A).
 • Rágcsálóirtók, permetezőszerek és fakezelőszerek használatát minimalizáljuk és használjunk védőfelszerelést (például aktívszenes védőmaszkot), ha ezekkel dolgozunk.
 • Bár hazai és nemzetközi szakvélemények szerint a fogtömésből kioldódó higany egészségkockázata elhanyagolható, csökkenthetjük a higanyterhelést a kompozit fogtömések választásával. Higanyos lázmérők bármikor eltörhetnek, így ha van ilyen lázmérőnk, jobb, ha leadjuk egy gyógyszertárban.
 • Bizonyos halfajták és tengeri herkentyűk nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak higanyt, dioxint és nanoméretű műanyagokat. Általában a táplálékláncban hátrébb helyezkedő halfajok (a ragadozók) a legveszélyesebbek. A szervezetünkbe higannyal szennyezett élelmiszerekkel juthatnak be, a húsok, a halak, a kagylók, a rákfélék, a vízi emlősök és a vízimadarak húsai, mivel ezek a környezetbe kerülő higanyvegyületeket felhalmozzák a szervezetükben. Édesvízi, szennyezett vizekben élő halakban a mérhető koncentráció átlagosan 0,2 mg/kg, azonban csuka, menyhal és süllő esetében akár 1-5 mg/kg is lehet. Nem javasolt ragadozó vagy sok zsírt felhalmozó halak, például tonhal, lazac, kardhal rendszeres fogyasztása.
 • A tengeri só apró szemcsés műanyaggal szennyezett, a bányászott tisztított só tekinthető biztonságosabbnak, a Himalája sóban pedig ólomszennyezést találtak. A legkevésbé veszélyes az olcsóbbak közül a magyar kősó és abból is a vákuumsó, ugyanis ezeket tényleg bevizsgálják toxikus anyag tartalomra, persze érdemes jódozottat venni, mert Magyarország termőtalaja jódhiányos. De akinek belefér a költségvetésébe, vehet gyógyszerkönyvi minőségű nátrium-kloridot, abban sokkal szigorúbb határértékeknek kell megfelelni szennyezés tekintetében. Én leginkább ezt veszem és keverem 30 tömeg % szintén gyógyszerkönyvi minőségű kálium-kloriddal. 700 g nátrium-kloridhoz, 300 g kálium-kloridot keverek, ugyanis a magas nátriumbevitel a só-víz háztartást negatívan befolyásolja. Izomgörcsök, fejfájás, vizesedés, katabolizmus, magas vérnyomás lehetnek a tünetei a túlzott nátrium bevitelnek. Ajánlás a kálium-kloridra: Now Foods Potassium Chloride
 • Potenciális és valós nanoszennyezők a nanoméretű adalékanyagok. Ilyen adalékanyagok például a cink-oxid, a vas-oxid, a titán-dioxid (színezék, fényvédő), a szilícium-dioxid (kovasav, silica, zeolit, SiO2, silicon dioxide, korall, hidrated silica), talkum, bentonit, stb. Ezek minden formáját érdemes elkerülni az étrend-kiegészítőkben és kozmetikumokban is, ha egy mód van rá. Természetesen apró szemcsés anyaggal dolgozva mindig porszűrő arcmaszkot kell használni. Nanorészcskék egészségügyi hatásai: bőrirritáció, tüdő fibrózis (fém oxidok), sejtmembrán károsodás, oxidatív stressz, reaktív oxigén (ROS) keletkezik, trombocita aggregáció, karcinogenitás, májkárosító, autoimmun folyamatok. Például  a kovasavban és zeolitban is megtalálható szilícium-dioxid hatására az arginin nevű természetes aminosav átalakult citrullinná, egy nem természetes aminosavvá, amely ellen nagyobb eséllyel termelődik autoimmun ellenanyag. Ez a citrullinálási folyamat vezethet olyan autoimmun állapotok kialakulásához.
 • A mikotoxinok elkerülése miatt nagyon fontos, hogy soha ne fogyassz penészes élelmiszert. Nem megoldás a penészes lekvár tetejének kikanalazása, vagy a sajt szélének levágása, ugyanis ezek a hormon receptrokhoz kötődő toxinok nem csak a látható felületen vannak jelent. Ha jót akarunk magunknak, akkor kerüljük el a penészt, természetesen a lakásban se legyenek penészes falak vagy csempék, rendszeresen takarítsuk! Soha ne szagolgassunk penészes dolgokat! Mj: A nemespenész nem tartalmaz toxinokat.
 • Kerüld el a tartósítószereket! Ezek az immunműködésedre is negatív hatással vannak, elősegítik az allergiák kialakulását azáltal, azáltal hogy csökkentik a diamin-oxidáz aktivitást, ami a hisztamin bontásáért felel.
 • Ne vásároljunk PVC tartalmú napágyakat, vagy nyári ruhaneműket, ugyanis UV fény hatására klórozott dioxin keletkezhet a PVC-ből. Persze a műanyagok égetésétől is teljes mértékben tartózkodjunk! Nem szabad farostlemez lapokat sem tüzelni.
 • Ne használjunk fel használt PET palackokat élelmiszer tárolására. Otthon is jól elvégezhető kísérlettel bizonyítható a PET palack használatának higiéniai veszélye. A felbontást követően 24 órával – a hűtőben való tárolás ellenére is – megjelennek a baktériumok és penészgombák. Miután elfogyasztottuk az ásványvizet vagy üdítőt, és újból megtöltjük ezen palackokat, a számos mikroorganizmus azonnal fellelhető a palackunkban, majd két-három nap után szabad szemmel is jól láthatjuk a felrakódásszerű telepeket. A PET palackok belső felszínén lévő kis egyenetlenségek ugyanis ideálisak ezen baktériumok és gombák számára, hogy telepeket alkossanak. A műanyag palackok ráadásul nem főzhetőek ki az üveghez hasonló módon, így nem tudjuk kellően tisztává tenni őket az újbóli használat előtt.
 • Víztisztítórendszerek esetén minden esetben a gyártó utasításainak megfelelő gyakorisággal, vagy sűrűbben cseréljük a betéteket, ugyanis ezekben toxin termelő telepek alakulhatnak ki. Az ozmózis víztisztítók szakszerű karbantartásával és megfelelő megválasztásával (Európai Uniós direktivákkal rendelkező készülékekkel) jelentős mennyiségű szennyező toxikus fémtől óvhatuk magunkat. Ezekkel a készülékekkel a csapvíz szennyeződéseinek több mint 99%-a eltávolítható.

Toxinok eltávolítása a szervezetből természetes úton

 • Ásványianyag-hiány lehetőséget ad, hogy a toxikus fémek „hozzátapadjanak” üres kötőhelyekhez. Táplálkozzunk vegyesen és egészségesen!

 • Ne folytassunk olyan életmódot, amely az említett ásványi anyagok ürülését segíti elő. Ne kávézzunk, ne fogyasszunk vízhajtó teákat (a gyógyteák többsége ilyen), ne fogyasszunk fekete, zöld vagy fehér teát, ne együnk csokoládét, kakaót, energiaitalokat, kólát, stb. Ne vonjuk meg magunktól a szénhidrátot, mert csökkentése megnövekedett stresszhormonszintekkel jár, így az említett ásványi-anyagok ürítéséhez vezethet.
 • Legyen megfelelő a fehérjebevitel (10-15%), ugyanis bizonyos aminosavak természetes kelátorok, így a méregtelenítésben nagy jelentősége van a megfelelő, de nem túlzott fehérjebevitelnek. Mj: a túlzott fehérjebevitel növeli a stresszhormonok szintjét, így ez sem lehet cél.
 • Emésztőenzimekkel segíthetjük az emésztést és mentesítheted a máj a túlzott leterheltségtől, így segíthetjük a munkáját.
 • A jól beállított Okos Étrend segíti a szervezet optimális működését és a méreganyagoktól való mentesítését. Más étrendek esetén a magasabb fehérje és túl alacsony szénhidrátbevitel növelheti a stresszhormonok szintjét. Az Okos Étrend segíti a májműködést méregtelenítő funkcióját a túlzott leterheltségét is csökkenti, nem véletlenül hasonlít a máj és vesevédő étrendek előírásaihoz.

A máj leterheltéségnek mentesítése a legjobb méregtelenítő eljárás

A májon minden emésztőrendszerből származó anyagnak át kell haladnia, mielőtt a véráramba kerülne. A májban lévő Kupffer sejtek semlegesítik a felszívódott makromolekulákat. A máj enzimjei oxidációval semlegesítik a belekből érkező kémiai anyagokat, és az epéhez, illetve a vesékhez továbbítják őket. A folyamat során reaktív szabad gyökök keletkeznek, ezért antioxidánsok szintje csökken, ez potenciális veszélyforrás például a rák kialakulásában és az oxidációs folyamatok melléktermékeinek kiválasztása az epébe és ennek a "mérgező" epének a visszaáramlása a hasnyálmirigy vezetékbe lehet a hasnyálmirigy betegségek egyik fő oka.

A máj leterheltségének csökkentésével szabad kapacitáshoz jut a méreganyagok mentesítéséhez. Ezt a megfelelő emésztéssel lehet elérni. Sajnos korunk egyik legfőbb problémája az enzimhiányos étkezés, és a saját emésztőenzimek csökken termelése, pedig emésztőenzimek nélkül nincs megfelelő emésztés. A nyers zöldségek, gyümölcsök tartalmaznak nagyobb mennyiségű emésztőenzimet, így érdemes minden nap legalább 500 g nyers zöldséget és gyümölcsöt elfogyasztani. Továbbá a legtöbb esetben fontos az enzimek külső pótlása.

Csökkent emésztőenzimszintre utaló tünetek, betegségek:

 1. Puffadás, étkezések utáni nehéz gyomor érzés.
 2. Táplálék intoleranciák (nem az allergiák). Ez valójában csak egy tünete az alacsony enzimszintnek, enzimek pótlásával általában teljesen karbantartható.
 3. Pajzsmirigy-alulműködés. Akinek pajzsmirigy-alulműködése van, nincs megfelelő savtermelése és enzimtermelése sem, és ezért gyakori a táplálék intolerancia ilyen esetekben. A rossz étkezési szokások (zsíros, magas húsbevitel), az állandó fogyókúrák és pszichoaktív izgatószerek miatt nagyon magas a pajzsmirigy-alulműködők száma. Csökkent enzimtermelés miatt pedig ezzel együtt nő a táplálék intoleranciában szenvedők száma is.
 4. Hibás immunválaszon alapuló megbetegedések, mint az allergiák és autoimmun betegségek. Ezekben ez esetekben az emésztetlen fehérjetöredékek okozzák a fő problémát, ugyanis immunszuppresszív hatásúak, ekkor az exogén opiátok kerülhetnek az jótékony hatású endogén opiátok helyére, mint az endorfin. Az endorfin megfelelő működése elengedhetetlen a helyes immunválaszok kialakításában. A glutén és a kazein esetén elégtelen emésztésükkor fehérjetöredékek jöhetnek létre, ilyen a gluteomorphin és a casomorphin. Ezek opioid hatású anyagok. A glutén és kazein elhagyásával ezek expozíciója csökken, ezért javulnak a betegek glutén és kazeinmentes étrend mellett, illetve ez a probléma teljesen orvosolható megfelelő mennyiségű fehérjebontó enzim szedésével. Nem jelent tökéletes megoldást a glutén és a kazein teljes elhagyása, ugyanis más fehérjék is elégtelenül emésztődnek és fokozzák a gyulladásszintet.
 5. Székrekedés.

A csökkent emésztőenzimszint a máj méregtelenítő funkciójának csökkenését okozhatja a leterheltség megnövekedése miatt.

 • Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket az IHerb oldaláról rendelem. Minőségben és a szállításban is nagyon megbízhatóak, olcsók. Az NSR764 kód érvényesítésével 5% kedvezményt kaphatsz vásárlás végösszegéből. Ha támogatni szeretnéd vagy a munkámat, később se feledkezz meg az NSR764 kódról. Köszönöm, ha figyelemmel vagy rám. A rendelésről és a vámhatárokról az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. írásomban olvashatsz.

  Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket.

Javasolt enzimek:

 1. Healthforce (keményítő, cellulóz, zsiradékok, fehérjék bontása, glikolipidek, glikoproteinek bontása, ez laktoferrinnel nem szedhető)
 2. Healthy-Origins-Digestive-Enzymes-Broad-Spectrum (jó ár-érték arányú, laktoferrinnel nem szedhető, zabrosttal nem szedhető, fehérjék, keményítő, pektin, zsiradék, tejcukor bontó)
 3. Natural Factors (keményítő, maltóz, szukróz, zsiradékok, fehérjék bontása, laktoferrinnel szedhető)
 4. Enzymedica Candidase (fehérjék, nagy mennyiségű cellulóz bontása, laktoferrinnel szedhető, gombás fertőzések esetén ez érdemes megpróbálni)
 5. Enzymedica Glutenease (keményítő, maltóz, szukróz, zsiradékok, fehérjék bontása, laktoferrinnel szedhető)
 6. Now Foods Gluten Digest (keményítő, maltóz, szukróz, zsiradékok, fehérjék bontása, laktoferrinnel szedhető)
 7. Houston Enzymes (csak fehérjék bontásához, a leggyakrabban csak erre van szükség, ilyen a glutén és a kazein intolerancia)
 8. Doctor1s Best 3000 GDU Bromelain 500 mg (nagy dózisú fehérje bontó enzim)
 9. Life Extension (keményítő, cellulóz, zsiradékok, laktóz, fehérjék bontása)
 10. Doctor's Best Best High Potency Serrapeptase 120,000 SPUs
 11. Enzymedica SerraGold High Activity Serrapeptase
 12. Arthur Andrew Medical Serretia Pure Serrapeptase
 13. Enzymedica Enzyme Defense Formerly ViraStop

Betain és pepszin (silica tartalmú változatokat feltétlenül el kell kerülni, ez csak sztearátos):

 1. Solaray HCL with Pepsin

Nagyon köszönöm, ha megosztod a cikket, így segítheted a munkámat és mások gyógyulását is. A közreműködésed nélkül jóval kevesebb embert érnek el ezek az információk.

Az Okos Étrend a Facebookon is megtalálható két szinten: az Okos Étrend tanulócsoportban és az Okos étrend HCLF a gyakorlatban haladó csoportban. A haladó csoporttagsághoz szükséges az Okos Étrend alapos ismerete.

Laczkovich Eszter © Minden jog fenntartva. Copyright by https://www.zoldhaz.info

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása