A botrány küszöbén – genotoxikus nanorészecske méretű adalékanyagok az étrend-kiegészítőkben, élelmiszerekben és gyógyszerekben

A nanorészecskék (NP-k) nagyléptékű előállítása és felhasználása növelte az emberi kitettség veszélyét, miközben az egészségre gyakorolt hatások továbbra sem voltak tisztázottak.

Az egyik leggyakrabban használt élelmiszer-, táplálék-kiegészítő- és gyógyszeradalék a szilícium-dioxid – E száma a csomósodásgátló E551 – szintén a nano mérettartományban van. Az expozíció ilyen növekvő potenciálja globális aggodalmat keltett a nanorészecskék biztonságával és potenciálisan káros egészségügyi hatásaival kapcsolatban.

A nano méretű adalékanyagokat minden esetben fel kell tüntetni a termékek dobozán és mindig fel is tüntetik. Olyan termék nem kapható, amiben van adalékanyag, és nem írják rá.

Korábban már széles körben tanulmányozták a kristályos szilícium-dioxid (0,5-10 μm) emberi egészségre gyakorolt negatív hatásait. Ezzel szemben a természetes amorf szilícium-dioxidot általában kevésbé károsnak tekintették, mivel a köztudatban a szilícium-dioxid toxikológiai potenciálja eddig csak a kristályosságához kapcsolódott. Tévesen ebből azt a következtetést vonták le, hogy az adalékanyagoknak használt amorf szilícium-dioxid biztonságos, a nano mérettartományokkal viszont korántsem ez a helyzet. A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az amorf nanorészecskék ugyanolyan reaktívak lehetnek, mint a kristályos formák. (F)

Közben a szintén amorf kristályszerkezetű azbesztpótló szigetelőanyagokkal kapcsolatban is egyre több kutatás kerül napvilágra, amelyek a kis részecskék veszélyeire hívják fel a figyelmet. Az ezekben található részecskék szinte azonosak a táplálék-kiegészítőkben használt nanoméretű töltőanyagokhoz (CaO, MgO, SiO2, Fe2O3).

 

Nanorészecskék az étrendkiegészítőkben

©FreeImages.com/Alexander Kalina

A nanorészecskék olyan vízoldhatatlan, a szervezet által a szokásos méregtelenítő utakon (máj, vese) nehezen vagy nem eltávolítható, kumulálódó részecskék, amelyek az emberi sejtnél jóval kisebbek, DNS károsodást, oxidációt okozhatnak. Az ipari előállításuk rendkívüli mértékben növelte az emberi kitettség mértékét.

A nanorészecske 1-100 nm, a mikrorészecske 100–100000 nm (0,1-100 \mu m) méretű, egy emberi sejtek viszont átlagosan 10-30 \mu m (10000-30000 nm) átmérőjűek. Egy nanorészecske egy kisebb emberi sejt százada, tízezrede is lehet, azért jelenthetnek különös veszélyt, mert kis méretük miatt a sejten belüli térbe is bejuthatnak. A szervezet vizelet kiválasztással és ROS (reaktív oxigéngyök) termeléssel igyekezne megszabadulni tőlük, kevés sikerrel, ilyen mennyiségben és formában felkészületlen a jelenlétükre és kezelésükre is.

A colloidal silica, más néven silica néven feltüntetett adalékanyag-részecskék általában 1-5 nm-es mérettartományba esnek, de maximum 100 nm-esek. Ezek a szilícium-dioxid nano méretű változatai. Előnyös tulajdonságai miatt számos kozmetikai termékben, gyógyszerben és táplálék-kiegészítőben töltőanyagként használják. A szilícium-dioxid részecskék csak nano szemcsemérettel alkotnak stabil a diszperziót a folyadékokban (azaz nem ülepednek), szárazon pedig rendkívül hatékony csomósodást gátló anyagok. Minél kisebb a szemcseméret, annál előnyösebb az anyag fizikai tulajdonsága, de a veszélye ezzel párhuzamosan nő.

Leggyakoribb nano méretű adalékanyagok, kitettség:

 1. Szilícium-dioxid (E551), más néven: silica, collodial silica, különféle szilikátok, stb. A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az amorf SiNP-k (szilícium nanorészecskék) olyan reaktívak lehetnek, mint a kristályos részecskék. SiNP-k minden típusa kiváltotta a citotoxicitást. Az amorf SiNP-k (különösen a kolloid és a gömböcskék) a kristályos szilícium-dioxidhoz hasonló mechanizmusokkal indukálták a toxicitást. A C-SiNP-k (~ 7 nm) expozíciója pozitív genotoxikus hatásokat eredményezett. A C-SiNP-k (colloidal) és S-SiNP-k humán tumorsejtvonalakban (tüdő, vese, bőr és gyomor-bél rendszer) indukálták a genotoxicitást, és az effektus amplitúdója negatívan korrelált az nanorészecskék méretével. A nagyon kis méretű nanorészecskék képesek átjutni a vér-agy gáton. Általánosságban elmondható, hogy a rövid időtartamú, a SiNP-k expozíciója káros hatásokat váltott ki a tüdőben, a vesékben, a májban és az agyban. A nano méretű szilícium-dioxid hatására az arginin nevű természetes aminosav átalakult citrullinná, egy nem természetes aminosavvá, amely ellen nagyobb eséllyel termelődik autoimmun ellenanyag. Ez a citrullinálási folyamat vezethet olyan autoimmun állapotok kialakulásához, mint a sokízületi gyulladás, autoimmun pajzsmirigy-gyulladás. (Mj: E552-559-ig különféle szilikátok E-számai találhatók, ezeket is fontos elkerülni)
 2. Szilika szennyezett lehet a kovasav (hidrated silica), a korall és a zeolit  (amely további szennyezőanyagokat tartalmazhat, pl. alumíniumot, ólmot). A zeolitokat sem szabadna étrend-kiegészítőként fogyasztani.
 3. A kovamoszatok, a kovaszivacsok és a sugárállatkák vázuk fő alkotójaként használják fel a szilíciumot. A kovaföld ezeknek az állatoknak az elporladása után visszamaradó, majdnem teljes egészében amorf szilícium-dioxidból álló fehér vagy agyagszínű finom por, továbbá magas a szennyezőanyag koncentrációja. (Mj: Az emberi szervezetben nagyjából 1-1,5 g szilícium található.)
 4. A vas-oxid nanorészecskék vas-felhalmozódás, oxidatív stressz és fehérje-aggregáció révén károsíthatják a idegi szöveteket. A vas növeli reaktív oxigéngyökök (ROS) mennyiségét.
 5. A nano méretű cink-oxid májkárosodást és oxidatív stresszt okozhat.
 6. A titán-dioxid nanorészecskék expozíciója reaktív oxigénfajták (ROS) termelődését vonhatja maga után, ami oxidatív stresszt, gyulladást, genotoxicitást, anyagcsere-változást és potenciálisan karcinogenitást eredményezhet. (F2)
 7. A patkányoknak az magnézium-oxiddal való expozíciója szignifikáns dózisfüggő csökkenést mutatott a vér teljes antioxidáns kapacitásában, a szuperoxid-diszmutázban és a kataláz aktivitási szintekben. A MgO nanorészecskék DNS-károsító, citotoxikus és oxidatív hatása aggodalomra adhat okot a fogyasztási cikkekben alkalmazott alkalmazások biztonságával kapcsolatban.
 8. A cink-oxid nanorészecskéket (ZnO NP) széles körben használják a kozmetikumokban (fényvédőkben, lábápolási termékekben, kenőcsökben). A nano méretű cink-oxidnak kitett paptkányokban a limfociták és a vérlemezkék száma szignifikánsan csökkent, miközben a fehérvérsejtek számottevően emelkedett. Súlyos-enyhe károsodást észleltek a májszövetekben minden kísérleti csoportban.

Nanorészcskék egészségügyi hatásai lehetnek tehát:

A nanorészecskék továbbá különböző helyeken kumulálódhatnak a szervezetben: tüdő (csökkentve a tüdőtérfogatot), szív (citotoxikus), vese, stb.

A szervezet az expozícióra vizelet kiválasztással válaszol, így nagyon fontos ásványi anyagokat, vitaminokat is nagyobb mennyiségben ürítheti, például a vese és a szív működéséhez elengedhetetlen káliumot. Ez szívritmuszavart, szélsőséges esetben szívrohamot is okozhat, de a veséket károsíthatja.

Minden nanoszennyező külsőleg is veszélyforrás, a bőrünk sem alkalmas ilyen méretű részecskék megállítására. Külsőleg jellemzően bio(!) napvédőkben találkozhatunk titán-dioxiddal (a cink-oxid mellett).

A nanorészecskéket akkor kezdték el alkalmazni nagyobb mennyiségben a gyógyszerekben, táplálék-kiegészítőkben, kozmetikumokban, amikor még feltételezték, hogy az amorf nano méretű formák veszélytelenek. A rossz gyakorlat a kutatások eredményeinek ellenére megmaradt. Elég csak az otthonokban a polcokon körbenézni. Remélhetőleg a gyártók a piaci nyomás és botrány megjelenése előtt reagálnak a veszélyforrásra.

Az egyetlen gond, hogy szinte mindenben megtalálhatók: a kozmetikumokban, gyógyszerekben, étrend-kiegészítőkben, de ezekben legalább fel kell tüntetni, így ki lehet kerülni. Ipari felhasználása viszont szinte végeláthatatlan, például a festékek pigmentanyagai is gyakran ezek. Túl nagy szegmensét érinti az iparnak, így jelenleg nem lehet csak úgy betiltani. A napi beviteli határértékek ebben az esetben nem tűnnek elég hatékony megoldásnak, mert a nano méretű környezeti hatások is túl nagy mértéket öltenek már.

Nanorészecskék egészségügyi kockázatának csökkentése

Vannak elkerülhetetlen nanoszennyezések is.

A közelmúltban a tengeri só nano méretű műanyag szennyezésre derült fény. A dízel üzemű járművek és különféle égés okozta nanoszemcséjű légszennyezés is fokozottabb mértékű. A nem elkerülhető nanorészecskék expozíciója egyre súlyosabb méreteket ölt. A rákbetegek száma a nano adalékanyagok és szennyezőanyagok növekedő kitettségével arányban párhuzamosan nő. Csökkentsük a kockázatot a szándékos bevitel teljes megszüntetésével! Egészségünk érdekében csak nanorészecskéktől mentes táplálék-kiegészítőket, élelmiszereket és kozmetikumokat használjunk! Így szervezetünkben az egyébként is fontos funkciókat ellátó antioxidánsokat is megvédhetjük, továbbá a vesék felesleges aktiválásának elkerülésével egyéb fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket is megőrizhetünk. A termékek összetevőinek listájában feltüntetik ezeket az összetevőket.

A nem elkerülhető nanoszennyezésből adódó oxidatív folyamatok csökkentése érdekében fontos olyan antioxidánsokat bevinnünk, amelyek nem hatnak gátlóan a pajzsmirigyfunkcióra. Nagyon kevés biztonságos táplálék-kiegészítő érhető el a piacon, így megosztok néhány biztonságos lehetőséget.

 1. A nanorészecskék hatására keletkező szabad gyökök a szervezet szinte összes molekuláját károsíthatják, pl. a fehérjéket, a lipideket, a kollagént, a DNS-t és a géneket is. Antioxidánsok, mint például a β-karotin, a likopin, a lutein, az astaxanthin és egyéb karotinoidok, az E-vitamin, a C-vitamin, és a szelén védelmet elnyomják a gyulladáskeltő citokinek aktivitását, a TNF-α-t, vigyáznak a meglévő kollagénre, segítik a DNS védelmét, csökkentik az oxidatív stresszt.

  • Javasolt nanorészecskéktől mentes termékek:

  1. A szelén fontos szerepet játszik az antioxidáns szeléntartalmú proteinekben a túlzottan reaktív oxigénfajták (ROS) és a reaktív nitrogénfajták (NOS) által kiváltott oxidatív stressz elleni védelemben.
   • Egészséges emberek esetén körülbelül 50-75 mcg szelénnel érdemes kiegészíteni a táplálékot szelénhiányos területeken (Magyarország ilyen).

    Ajánlott nem fermentált (hisztamin intolerancia esetén is tolerálható) szelén kiegészítők:

   1. Nutricology Selenium Solution (szervetlen)

   2. Eidon Mineral Supplements Selenium Liquid Concentrate (szervetlen)

  2. Egyik legjelentősebb antioxidánsunk a C-vitamin. A túlzott bevitelétől viszont tartózkodjunk, ugyanis a nagy dózis ösztrogénhatású, továbbá növelheti a oxalát kövek kialakulásának esélyét.  A nem tisztán növényi kivonatokat általában fermentálással állítják elő, a tisztán növényi forrás érthető okokból drágább.
   1. Magas C-vitamin tartalmú camu-camu por: Wilderness-Poets-Living-Raw-Foods-Camu-Camu-Berry-Powder-3-5-oz-99-g
   2. Magas C-vitamin tartalmú organikus camu-camu por: Earth-Circle-Organics-Organic-Raw-Camu-Camu-Powder-3-oz-85-g
   3. Ajánlott tisztán növényi acerolából kivont C-vitamin: HealthForce-Nutritionals-Truly-Natural-Vitamin-C
  3. A tokotrienolok E-vitamin izomerek, tokoferolok, a zsíroldékony vitaminok (lipovitamin) csoportjába tartozó, kis molekulájú, biológiailag aktív, szerves, növényi vegyületek, amelyeknek négy fajtáját különböztetjük meg (α-, β-, γ-, δ-tokotrienol). Az E-vitamin tokotrienol formában negyvenszer erősebb és hatékonyabb bizonyos betegségek helyreállításában, ezért "High Potency" E-vitaminnak is nevezik (magas potenciájú természetes E-vitamin). Egy molekula E-vitamin kb. 2000 foszfolipid molekulát képes megvédeni az oxidatív károsodástól. A sejtmembránban képződő peroxid-gyököket hidroperoxiddá alakítja, miközben maga kevésbé aktív tokoferoxil-gyökké oxidálódik. A sejtek antioxidáns státusza szempontjából kiemelkedő fontosságú a tokoferolok oxidált gyök formából biológiailag aktív formává történő redukciója. E folyamatban szerepet tulajdonítanak in vivo és részben in vitro körülmények között a C-vitaminnak, a karotinoidoknak. Együtt érdemes ezekkel szedni.
   1. MRM-Complete-E-60-Softgels természetes kevert tokoferolokkal, tokotrienolokkal.
   2. Jarrow-Formulas-Famil-E-60-Softgels természetes kevert tokoferolokkal, tokotrienolokkal.
  4.  A karotinok a legelterjedtebb természetesen előforduló növényi festékanyagok, amelyek számos gyümölcsben és zöldségfélében jelen vannak. Az karotinoidok csökkentik az oxidációs folyamatokat, ezzel védve szervezetünket, továbbá természetes fényvédőként, szemvédőként funkcionálnak. Napallergia esetén is hatékonyak, nem zavarják a pajzsmirigyet, ahol a hormonok előállításához oxidációs folyamatok szükségesek. Amíg pl. a resveratrol vagy quercetin vagy egyéb felkapott antioxidánsok (zöldtea kivonatok, zöld kávé kivonatok) a pajzsmirigyben lévő oxidációra is hatnak, így csökkent pajzsmirigy funkciót okozhatnak dózisfüggő módon.
   1. A likopin egy erős antioxidáns (hatása a β-karotinénak kb. duplája), segítheti a szervezeteünket a rák kialakulása ellen. Csak paradicsom kivonatot tartalmazó minősített karotinoid: Healthy-Origins-Lyc-O-Mato-Tomato-Lycopene-Complex-15-mg-180-Softgels
   2. Csak paradicsom kivonatot tartalmazó minősített karotinoid: Now-Foods-Lycopene-10-mg-120-Softgels
   3. Az astaxanthin az egyik legfontosabb szem- és bőrvédő antioxidáns, csökkenti a öregedés hatásait, növeli az állóképességet, gyorsítja az edzések utáni felépülést, ízületi panaszok esetén különösen fontos. (csak algából kivont változat kapható) Javasolt termékek:
    1. Nutrex Havaii Bioastin astaxanthin (elérhető vegán változat is, ízületi panaszok esetén különösen fontos)
    2. California Gold Astaxanthin;
    3. Healthy Origins Triple Strength Astaxanthin 12 mg;

Ha cikk felkeltette az érdeklődésedet, akkor olvasd el a táplálék-kiegészítők megválasztásának egyéb szempontjairól szóló cikket is: Szedni vagy nem szedni címmel.

Az Okos Étrend a Facebookon is megtalálható két szinten: az Okos Étrend tanulócsoportban és az Okos étrend HCLF a gyakorlatban haladó csoportban. A haladó csoporttagsághoz szükséges az Okos Étrend alapos ismerete.

Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket az IHerb oldaláról rendelem. Minőségben és a szállításban is nagyon megbízhatóak, olcsók. Az NSR764 kód érvényesítésével 5% kedvezményt kaphatsz vásárlásaid végösszegéből. Ha támogatni szeretnéd vagy a munkámat, cikkeimet kellően értékesnek találod, akkor ne feledkezz meg az NSR764 kódról. Köszönöm, ha figyelemmel vagy rám. A rendelésről és a vámhatárokról az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. írásomban olvashatsz.

Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket.

Laczkovich Eszter © Minden jog fenntartva. Copyright by https://www.zoldhaz.info

 

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása