zöld ház

Észszerű műanyag-felhasználás nélkül nincs jövőnk

A műanyagnak számos előnye van: olcsó előállítani, könnyű, higiénikusan tarthatók benne az élelmiszereink, tartósak, nem törékenyek.

A vásárlói igények mindig megváltoztatták a piac szerkezetét. Régebben mennyire jó eladási fogás volt a hipermarketekben az ingyen zacskó, és akkor még szinte mindenki örült neki. Még régebben megfelelt az embereknek a csapvíz, és nem hordták haza rekeszszám az üdítőket és vizeket. Azóta már szinte alapvető élelmiszerré vált a palackozott ásványvíz.

Már tudjuk, hogy ezek a kialakult igények nem feltétlenül fenntarthatók, de milyen lehetőségeink vannak?

CO2 kibocsátás szempontjából a visszaváltható üvegekbe történő csomagolás sem feltétlenül környezetbarát. Ezek szállítása, előállítása is jelentős terhet róhat a környezetre és a klímaváltozásra.

Jobb megoldás lenne a komposztálható növényi polimerek használata. Ezek a rémhírkeltéstől függetlenül valóban lebomlók, ugyan nem ipari komposztálókban - azaz alacsonyabb hőmérsékleten - ez a bomlási idő pár év is lehet. Ez nem rosszabb, mint egy 2 cm átmérőjű faág esetén. Ettől még komposztálódás után hasznos, természetazonos biomasszává válnak. (F)

De sajnos nem örülhetünk teljes mértékben, mert nagy mennyiségben való előállításuk nagy termőterületet igényelne, akár az eleve csökkenő fás területek kárára. Addig terjedhet igazán az előnyük, amíg növényi hulladékokat forgatunk erre a célra, és ezzel csökkenthetjük a hagyományos műanyagok mennyiségét.

De megszabadulhatunk-e a kőolaj alapú műanyagoktól, és meg kell-e egyáltalán teljesen szabadulnunk tőlük?

Ekkora népesség mellett nincs módja mindenkinek önfenntartó tanyán élni, élelmiszereink csomagolása, tartósítása, szállítása pedig jelentős probléma lenne nélkülük.

A megoldás az óceáni szemétszigetek és a hulladéklerakók szeméthegyeinek a csökkentésére a megelőzés, az újra felhasználás vagy végső soron a teljes körű újrahasznosítás lenne. A megoldás megtalálása, ezek összehangolt megszervezése pedig sürgetőbb, mint hinnénk.

Egy nemzetközi kutatócsoport becslése szerint a „nagy csendes-óceáni szemétfolt”, amely Kalifornia és Hawaii között lebeg a vízen, mintegy 80 ezer tonna műanyagot tartalmaz. Ez 16-szorosa a korábban jelentett mennyiségnek. A hároméves kutatómunka során kiderült, hogy a műanyaghulladék mennyisége exponenciálisan növekszik, jelenleg több mint Magyarország területének a tizenhatszorosa. (F)

A műanyagok óceáni megjelenéséért nem csak a közvetlenül óceánokba dobott szemét a felelős. Folyók hordalék szállítása és a szél segítségével szinte bárhonnan szennyeződhet. Talán nem számolunk vele, de a kommunális kukába juttatott zacskókat is messzire juttathatja a szél a szeméttelepekről is, így mi Magyarországon is felelhetünk az óceáni szemét-szigetek kialakulásáért.

Összefogással megoldhatnánk a műanyag-problémát.

Hőség elleni védekezés és praktikák – spórold meg a klíma költségeit!

Egyszerű döntésekkel elérheted, hogy a nyári kánikulában az otthonod sokkal hűvösebb, kellemesebb legyen. Akár a klímára költött pénzt is megspórolhatod, valamint a működéséből adódó áramszámlákat, bónuszként pedig segíthetsz a Föld túlmelegedése ellen is. Nem megéri? Nézzük, mit érdemes ezekért tenni!

Hőség ellen

Kép: ©FreeImages.com/Ádám-Bálint

Pszichológus helyett rendrakás? Igen!

Tudtad, hogy a környezetben eluralkodó rendezetlenség a lelki egyensúlyodra is hatással lehet?

A minimalista életmód lényege, hogy igyekszünk megszabadulni otthonunk felesleges tárgyaitól, elejét vesszük, hogy a „vackok” egyáltalán átlépjék a küszöbünket. Így nem csupán a lelki egészségünkért tehetünk sokat, de a környezetet is óvhatjuk azzal, hogy kevesebbet vásárolunk.

Nansulate hőszigetelés

Nanotechnológiás hőszigetelés

Egy átlagos magyar család összes energiafelhasználásának több mint a felét használja kizárólag a fűtésre. Napjaink egyre növekvő gáz és villamosenergia költségeinél nagyon fontos, hogy a kifizetett fűtésszámla a valós felhasználást tükrözze, ne kelljen a kiszökő meleget is megfizetni. Ezért minél több család keresi a lehető legkorszerűbb, leggyorsabban és legegyszerűbben kivitelezhető, megfizethető megoldásokat. Erre a célra tökéletesen megfelel a ma már Magyarországon is ismertté váló Nansulate termékcsalád, mely egyszerre jelent megoldást a szigetelési, korrózióvédelmi és penészedési problémákra.

Tags: 

Az ember a roggyant elméjű faj

 

„Mert csak a mély gyökerű fák nőnek magasra...”

Az állatok ösztönös lények. Mindezért – valamilyen számomra meg nem értett oknál fogva – alacsonyabb rendű élőlénynek tartja számon őket az emberiség. Ők ösztönből jól táplálkoznak azon természetes élőhelyeiken, ahol az ember mindebbe a rendszerbe még nem piszkált bele. Gyakran megkeresik a megfelelő gyógynövényeket, elrágcsálják, ha épp valami bajuk van, ha valami gyomorpanaszt vagy hasmenést okozott nekik, azt elkerülik.

Megújuló energiaforrás

Bizonyos rendszerek működéséhez szükség van villamos energiára, de ezek 80%-ban a föld hőjét és csak 20%-ban használnak villamos energiát a rendszer üzemeltetésére. A megújuló energiaforrással működő eszközök az egyre emelkedő energia árak miatt viszonylag rövid idő alatt 5-10 éven belül megtérülnek, ezután úgy látnak el bennünket tiszta energiával, hogy az eszközbe fektetett tőkénk már megtérült. A Kanadai könnyűszerkezetes készház épületek kiemelten energiatakarékos szerkezetük miatt alapvetően alacsony fűtési energiaráfordítással üzemeltethetőek.

Tags: 

Aktív és passzív házak

Passzívház

Egy olyan építési technológia, ami gyakorlatilag nem igényel fűtés kialakítást. Hogy miért? Mert a házban lévő berendezések és a testhő már kifűti. A tökéletes gondossággal kifejlesztett technológia miatt alig lesz a háznak hővesztesége. Így nemcsak a fűtés lesz ingyen, de nyáron a hűvöset is könnyen meg tudja tartani.

Tags: 

Ökoház

Ez az elsőre talán furcsának tűnő gondolat jobban átgondolva nagyon is igaznak bizonyul. Az átlagember számára az ÖKO építészet, ÖKO építés a természetben található (természetes) anyagokból történő építést jelenti. Nézzük meg a teherhordó épületszerkezetekhez ma felhasznált anyagok közül mi található meg a természetben. A tégla, a beton nem. A vas legnagyobbrészt oxidált formában, bár nem ritka az érctelérekben a „termés vas”. Talán a kő, a vályog és a fa az egyetlen, ami szóba jöhet. A fát azonban, hogy hosszú élettartamú legyen „nem természetes” anyaggal kell kezelnünk.

Tags: 

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Feliratkozás RSS - zöld ház csatornájára

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

  1. Soha többé nem leszel egyedül.
  2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
  3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
  4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
  5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
  6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
  7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
  8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása