Az ember a roggyant elméjű faj

 

„Mert csak a mély gyökerű fák nőnek magasra...”

Az állatok ösztönös lények. Mindezért – valamilyen számomra meg nem értett oknál fogva – alacsonyabb rendű élőlénynek tartja számon őket az emberiség. Ők ösztönből jól táplálkoznak azon természetes élőhelyeiken, ahol az ember mindebbe a rendszerbe még nem piszkált bele. Gyakran megkeresik a megfelelő gyógynövényeket, elrágcsálják, ha épp valami bajuk van, ha valami gyomorpanaszt vagy hasmenést okozott nekik, azt elkerülik.

Az emberből pont ez az ösztönösség hiányzik, ennek a helyét átvette az önhittség és az önfejűség. Az ember az, aki nagyképű, elbizakodott, fölényeskedő, öntelt, beképzelt, fellengzős tud lenni. Az állatokból mindez hiányzik.

Az ember az a faj, amelyik képes az elméjét arra használni, hogy sokszor merő jó szándék látszata mögé bújva iszonyatos ön és világpusztításba kezdjen. Így az ember ösztönösségének hiányában nem kizárólag a saját egészségében okozott komoly károkat.

Megkezdődött a Föld történelmének hatodik tömeges kihalása. A Kaliforniai Egyetem kutatói a Nature című folyóiratban tették közé tanulmányukat, amely szerint a mostani kihalás üteme semmivel sem lassúbb, mint az elmúlt 540 millió évben tapasztalt öt korábbi tömeges kihalásé. Ennek a kihalásnak egyedüli oka az emberiség.

Ez olyan leves, amit mi főztünk, és meg is fogjuk enni. A fajunk és önmagunk értelmi képességének túlbecsülése, és a felelősségvállalás hiánya a két legnagyobb hibánk.

Tasmán tigris

A képen a 80 éve kihalt Tasmán tigris látható

Mindannyian felelősek vagyunk. Mindannyian, akik feleslegesen vásárolunk PET-es palackokba csomagolt vizet. Mindannyian, akik a divat kedvéért állandóan lecseréljük a ruhatárunkat. Mindannyian, akik nem keresünk hosszan hordható és tartós ruhákat, használati tárgyakat. Mindannyian, akik nem fektetünk hangsúlyt arra, hogy természetes anyagokból öltözzünk, és ilyen tartós fogyasztási cikkeket vásároljunk. Mindannyian, akik cserélgetjük a mobilunkat vagy egyéb technikai eszközeinket merő divathóbortból. Mindannyian, akik nem minimalista életmódra törekszünk. Mindannyian, akik nem vagyunk hajlandók a tömegközlekedést vagy a biciklit közlekedésre használni.

A saját személyes felelősségünket még hosszan sorolhatnám.

A Zöldház oldal szerkesztőjeként számos alkalommal hallom, hogy a törvényhozóinknak és a gyártóknak kellene lépnie. Igen, nekik is, de a saját felelősségünk felett ne hunyjunk szemet!

Ne az iparra és a gyártókra mutogassunk elsősorban! Ne hárítsuk a saját felelősségünket folyton másra! Az ipar a mi vásárlói igényeinknek megfelelő termékeket állít elő. Ha mi nem bojkottáljuk a nem környezetbarát gyártókat és gyártási technológiákat, a helyzet nem fog hamar megváltozni. Ne akkor ne vásároljunk PET-es palackokban vizet, ha a törvények ezt megtiltják. Ne akkor ne cserélgessük a ruháinkat feleslegesen szezononként, amikor már nincs elég erőforrás az előállításukhoz. Mivel mindenhol a profit diktál, a profit írja a törvényeink egy részét is. Ne várjunk tehát olyan csodát, hogy egy pénz- és profitorientált világban szívjóságból önmaguk bevétele ellen döntéseket hoznak a gyártók.

Tudatában lehetnénk végre annak, hogy egyéni döntéseink is befolyásolják a világunk sorsát. Mi kisemberek is jobbá tehetjük a világot, ha tesszük. Ha tesszük, és nem csupán akarjuk vagy szeretnénk tenni, vagy esetleg mástól várjuk a megoldásokat. A vásárlókon nagyon is sok múlik. Ha mi igényt támasztunk a tartós termékekre, és nem cseréljük le a ruhatárunkat szezononként, ha nem vásárolunk PET-es termékeket, akkor a piac is kénytelen idomulni ezekhez. A környezetvédelem ilyen szempontból alulról szervezkedő mozgalom. A többi hasonló oldallal és a vásárlókkal együtt nyomást gyakorolhatunk a törvényhozóinkra is. Tegyük ezt! Legyünk békés „forradalmárok”, akik tudatos vásárlásaikkal segítik elő a pozitív változást. Legyünk békés ellenállók, akik tetteinkkel is nemet mondunk a környezetrombolásra.

Megfelelő döntések nélkül vajon hány állatfaj jár még úgy, hogy csak képről nézhetjük?

Laczkovich Eszter © Minden jog fenntartva. Copyright by https://www.zoldhaz.info

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

  1. Soha többé nem leszel egyedül.
  2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
  3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
  4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
  5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
  6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
  7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
  8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása