Szappankészítés házilag

Sokáig úgy voltam vele, hogy én aztán nem fogok szappant készíteni, mert semmi kedvem a marónátronnal kockáztatni. A vásározók szappanjai vagy megfizethetetlenül drágák voltak vagy az összetételük ugyanolyan kétséges volt, mint a bolti szappanoké. Ha közelebbről megnéztem azok beltartalmát, még az öko minősítésűeknél is mindig találtam valamilyen rejtélyes és egyáltalán nem bizalomgerjesztő színezéket vagy illatkomponenst. Tudtam, hogy nekem egyikre sincs szükségem. Így aztán érlelődött bennem a nagy elhatározás, hogy neki fogok állni.

Első nekifutásra hamar elbizonytalanodtam, ugyanis szinte minden recept különbözött a magyar és külföldi oldalakon, mindenféle drága tanfolyamokkal kecsegtettek, hogy akkor biztosan sikerülni fog, ha épp hozzájuk megyek el és a biztos receptet is ott kaphatod meg. Ha tanfolyamra akarsz menni, akkor mindenképpen érdeklődj az oktatók végzettségét és hozzáértését illetően.

Én mindenesetre úgy döntöttem, hogy inkább kémiai ismereteimre hagyatkozom, és nem kezdek felesleges pénzkidobásba. Tudtam, hogy kellően elővigyázatos vagyok, így ezzel sem lehet gond. Ez a hozzáállás nagyon fontos, ugyanis a marónátron (nátronlúg) nem játékszer, komoly sérüléseket lehet szerezni ha szakszerűtlen vagy, és ez a lényeg. Szúrófűrészt sem szabad úgy használni, hogy az ember a fűrészlap útjába helyezi a kezét, és a sarokcsiszolóval sem szabad védőszemüveg és védőkesztyű nélkül dolgozni, mert például a szemünk világa bánhatja. Ezeket is lehet kapni az üzletekben, pont úgy, mint a nátronlúgot. Ha bármilyen háztartási, barkácsmunkát végzünk, akkor minden esetben az adott körülményeknek megfelelően kell védekezni. Még jó, hogy az elővigyázatlan emberek felelőtlensége miatt ezeket nem vonták ki mind a forgalomból.

Sok nagyon bonyolult recept kering a neten, pedig csak néhány alapszabály van a sikerhez:

 • Megfelelő eszközök, védőfelszerelés és alapanyagok. "Csóró védőfelszerelés" is gyártható sittes zsákból (ezen két lyukat vághatsz a kezednek a sarkainál), a hosszú kesztyűn nem érdemes spórolni és a védőszemüvegen sem. Ha gumicsizmában csinálod, akkor fontos, hogy ne folyhasson bele felülről a folyadék, azaz lógjon túl rajta a zsák széle. Ne hajolj bele a a szappankészítés során keletkező gázokba és gőzökbe!
 • Állatokat, gyerekeket, családtagokat tartsd távol, telefont kapcsold ki, hogy ne zavarjon meg. Rakj rendet körülötted, ne legyen a földön és a pulton sem semmi felesleges dolog amibe beleakadhatsz, beleütközhetsz.
 • A recept mennyiségeinek és folyamatának betartása, ehhez kell egy jó mérleg.
 • Mielőtt elkezdenéd többször olvasd el a receptet és képzeld is el mit, hogyan csinálsz majd.

Lássunk hozzá!

Először el kell döntened, hogy tisztálkodáshoz vagy mosáshoz szeretnéd a szappanodat, ugyanis tisztálkodáshoz zsírosabb szappan készül.

A legjobb tisztító és habzó hatást a kókusz- illetve a pálmaolajjal érhetsz el. Olaj vásárlásánál csak környezetvédelmi szempontból minősítettet vegyél. Pálmaolaj esetén a Round Table on Sustainable Palm Oil, RSPO minősítésű olajok megbízhatóak, a többi környezetvédelmi szempontokból maximálisan kerülendő, mert a használatukkor nem csupán az olaj árát fizeted meg, hanem a Gorillák életterének csökkenését is elősegíted. Ez az utóbbi ár pedig túl drága. Környezetvédelmi szempontból a kókuszolaj sakkal jobb választás.


Figyelem! A receptben nátronlúgot (NaOH, marónátron) használunk az elszappanosításhoz, ez különösen veszélyes maróanyag, csak jól szellőző helyen, csak megfelelő védőfelszerelésben (vastag, hosszú gumikesztyű, hosszú ujjú lúgálló hosszú köpeny vagy ruha, zárt munkavédelmi szem, illetve arcvédő, stb.) és kellően átlátható, biztonságos helyen végezzük a szappankészítést, a gyerekektől és háziállatoktól távol. Régóta készít az ember szappant, aki nem akar védőfelszerelést használni, az ne álljon neki! Gondolj arra, hogy bármi felborulhat, kifröccsenhet. Nem éri meg nekilátni, ha nem vigyázol magadra és a környezetedre.

Recept mosáshoz:
532 g víz (Water)
256 g NaOH
1400 g kókuszolaj, 24 fokon olvadó (Coconut Oil, 76 deg )
hőmérő
pontos mérleg (gramm beosztással)
edények, keverőlapátok
botmixer
szappanforma (lehet doboz is), zsírpapír

Mosáshoz fáradt (egyéb) olajat is használhatsz, de ekkor a pontos recepthez használd a kalkulátort, hogy az olajtípusnak megfelelő mennyiségű összetevőket használj. Minden zsiradéknak más az elszappanosítási száma. Sajnos nem találtam magyar nyelvű, és megfelelő minőségű kalkulátort.

Recept 20% plusz szabad kókuszolaj tartalommal tisztálkodáshoz:
532 g desztillált víz (Water)
205g NaOH
1400 g kókuszolaj, 24 fokon olvadó (Coconut Oil, 76 deg )
hőmérő
pontos mérleg (gramm beosztással)
edények, keverőlapátok
botmixer
szappanforma (lehet doboz is), zsírpapír
opcionális adalékok: illóolaj 14-28 g szükséges 1 kg olajra  számítva, gyógynövények, homok, dara vagy magvak (radírozáshoz), természetes színezékek (bodza, aktív szén, kurkuma, kakaópor, indigó, csalánlevél por, sárga agyag, zöld agyag, diókopáncs por, paprika stb.), a magas fehérjetartalmú adalék büdössé teheti a szappanod a felszabaduló ammónia miatt.

Fotó: ©Hegedüs Eszter

Ha illóolajat használsz, akkor érdemes kis keményítőt (vagy magas keményítőtartalmú adalékot) is keverni a szappanhoz, hogy sokáig illatos maradjon.
A képen látható szappan 10 dkg gyógyiszapot, 5 dkg friss gyógynövényt (levendula virágot), 30 ml levendula illóolajat tartalmaz. 12 darab nagyon nagy szappan készült a receptből.

Készítés kizárólag védőfelszerelésben! Légy nagyon óvatos, ne bízz a szerencsédben, inkább védekezz a baj ellen.


A receptben szereplő vizet töltsd egy száz fokig hőálló, lúgálló műanyag flakonba, edénybe. Állítsd hideg csapvízbe, mert meglehetősen fel fog melegedni. Nagyon lassan (ne légy felelőtlen!) műanyag kanállal kevergetve hozzáadagolod a nátronlúgot. Soha ne a vizet add a lúghoz, hanem fordítva! Vigyázz, ne lélegezd be a gőzt! Ez a folyadék akkor lesz felhasználható, ha teljesen átlátszó lesz és visszahűl 50 Celsius fokra (eleinte zavaros). Közben a zsiradékot is 50 fokra felmelegíted és kiöntöd egy kellő méretű hőálló, lúgálló edénybe. A zsiradékhoz lassan hozzácsorgatod az erős lúgot, közben botmixerrel kevergeted (védőszemüveg, védőruha és kesztyű nélkül ne csináld, mert minden leeshet, kicsúszhat, eldőlhet, kifröccsenhet). Fontos, hogy a lúgot csorgasd az olajhoz! Ahogy a keverék sűrűbb lesz úgy emelheted a botmixeren a fokozatot. Addig keverd, amíg pudingszerű nem lesz, majd még néhány percet. Ezután keverheted botmixerrel a szappanhoz az opcionális adalékokat (illóolaj, homok, korpa, stb.). Lehet, hogy kicsit visszafolyósodik, de néhány perc alatt újra kemény állaga lesz ha botmixerrel megdolgozod. 5-10 perc pihenés után végül belelapátolhatod a zsírpapírral kibélelt formába, esetleg szilikonformába. A folyamat gyorsabban és alaposabban lejátszódik, ha a formát alaposan takarókba bugyolálod.

12-24 óra múlva darabolható élesebb késsel (később már keményebb lesz és nehézkesebb a darabolás). Majd ezután még legalább 1 hónapig pihentessük az elkészült szappanokat, mert a teljes elszappanosodás nem rövid folyamat. Egy évig eltartható. A receptet érdemes pontosan betartani, mert csak ekkor sikerülhet. :) Nem véletlenül (volt) akkora titok a jó szappan receptje.


Figyelem! A különböző olajfajtákhoz különböző mennyiségű lúg szükséges, mert olajonként más és más az elszappanosítható zsiradék mennyisége.
Kalkulátor:
http://www.soapcalc.net/calc/soapcalcwp.asp

Nekem nagyon nagy élvezet volt életem első szappanjának legyártása, és ajándékba is nagyon szívesen adom ezeket. Kis kreativitással nagyon szép és illatos alkotások születhetnek és messze nem annyira bonyolult, mint ahogy egyesek terjesztik, arról nem beszélve, hogy egy ilyen ajándéknak mindenki örül. Sok sikert Neked is!

Laczkovich Eszter © Minden jog fenntartva. Copyright by https://www.zoldhaz.info

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása