Fertőzések megelőzése és gyógyítása okosan

Ha találkozol egy náthás emberrel, már készíted a zsebkendőket, mert pontosan tudod, hogy ez vár rád is? Nem szükségszerű, hogy így legyen. Néhány egyszerű változtatással óriásit lendíthetsz az immunrendszered hatásfokán. Akár olyan mértékig is felvértezheted magad, hogy észre sem veszed, hogy kapcsolatba kerültél egy-egy fertőző mikroorganizmussal.

A cikkből kiderül, hogyan érhető el ez az áhított állapot, de előbb ismerkedj meg a potenciális támadóiddal.

Baktériumok, vírusok és gombák

A baktériumok egysejtű, változatos megjelenésű mikroorganizmusok. Meglepő, de körülbelül tízszer annyi baktérium van az emberi testben és testen, mint emberi sejt. Nagyobb mennyiségben a bőr felszínén és az emésztőrendszerben élnek, de szerencsére legtöbbjük nem okoz fertőzést, sőt vannak olyan baktériumok, amelyeknek jelenléte kifejezetten előnyös számunkra. A baktériumok nyilvánvaló egyszerűségük dacára bonyolult módon képesek együttműködni más élőlényekkel, hatni rájuk. Ezeket a kapcsolatokat feloszthatjuk aszerint, hogy melyik fél számára előnyös, illetve hátrányos az együttműködés. Például a megfelelő probiotikumokkal való együttélés mindkét fél számára előnyös. Amíg mi táplálékkal, megfelelő életkörülményekkel látjuk el a bélbaktériumokat, ők segítik az emésztést, vitaminokat és más fertőző mikroorganizmusokkal szemben hatásos ellenanyagokat termelnek nekünk. Ez utóbbival biztosítják azt, hogy ne szorítsa ki őket más faj. Többek között így segítenek bennünket a patogén, fertőző fajok elleni harcban, amelyekkel az együttélés csak számukra lenne kedvező, számunkra akár halálos kimenetelű is lehet.

Bakteriális fertőzéskor leginkább antibiotikumok szedésével lehet a szervezet segítségére lenni. A legfőbb probléma az antibiotikumokkal az, hogy a kedvező mikrobiomot is károsítják, de ennek ellenére bizonyos esetekben szükségszerű a használatuk. Persze egyes baktériumok, bizonyos antibiotikumokra rezisztensek lehetnek, de a bakteriális fertőzések kezelése általában jóval egyszerűbb, mint a vírusok esetén.

Fertőzések megelőzése és gyógyítása okosan

FreeImages.com/Davor Fanton

A vírus mikroszkopikus biológiai organizmus, amely nem sejtes szerveződésű, így csak más élőlények sejtjeiben parazitaként képes szaporodni. Felépítésük alapján RNS és DNS vírusokat különböztetünk meg. Vírusos fertőzés kezelése általában nem egyszerű, mert az egészséges sejtekbe hatolnak be, a sejt funkcióit módosítják, így a vírusölők, amelyek kellően hatékonyak lennének ellenük, az egészséges sejtekre is negatívan hatnának. Léteznek persze antivirális gyógyszerek, amelyek bizonyos vírustevékenységeket gátolnak, de ezek mindig vírusspecifikusak, ráadásul a legtöbb vírus esetén nem is állnak rendelkezésre.

Vírusok és baktériumok közti különbségek szemléletes és vicces videója

A gombák sejtmaggal rendelkező sejtekből álló, egy- vagy többsejtű, általában telepes felépítésű élőlények. Számos gombafaj okozhat fertőző megbetegedéseket, mikózisokat, a legismertebb közülük talán a candida. A gombák mérgező vegyületek révén is károsíthatják a szervezetet (mikotoxikózis). Hatékonyan fel tudunk lépni ellenük a megfelelő antimikotikumokkal, mert nem ütközünk olyan problémákba, mint a vírusok esetén, illetve az antimikotikumnok a jótékony mikrobiomban sem tesznek kárt. Fontos megjegyezni, hogy jótékony, a testünkben élő vírusokról és gombákról általában nem beszélhetünk.

Befolyásolnak minket a bennünk élő mikroorganizmusok?

2000 nyarán a kanadai Walkertonban tragikus üzemzavar következett be: a heves esőzések következtében a közeli szarvasmarhatelep szennyvizével bekerült a városi ivóvízhálózatba két veszélyes baktériumtörzs, az Escherichia coli és a Campylobacter, megfertőzve több mint 2300 lakost (a helyi népesség felét), akik közül heten életüket vesztették. Ted Dinan, az írországi Cork Egyetem neurobiológusa munkatársaival részt vett a walkertoni fertőzés és következményeinek kiértékelésében. Évekkel később végzett vizsgálataik ugyanis arról adtak számot, hogy a walkertoniak körében megugrott a depressziósok aránya. A neurobiológus azt feltételezi, hogy a korábbi egyensúlyi állapotából kizökkentett mikrobiom károsan hat az elmére. A depresszió kialakulásában egyébként más baktériumok is közrejátszhatnak a tudományos vizsgálatok szerint, így a szifilisz vagy a szarvasmarhákat megbetegítő brucellózis kórokozói is. (forrás)

Ha jobban belegondolunk, akkor a baktériumok emberi testben lévő magas számának köszönhetően az emberi test tízszer inkább baktériumtelep, mint emberi sejt. Minden mikroorganizmus a saját életfeltételeit biztosítani szeretné, ezért olyan vegyületeket bocsát ki, amelyek segítségével elnyomhat más mikroorganizmusokat az életterületekért folyó harcok miatt, és a gazdaszerveztet is rávehetik különféle hormonszerű vegyületekkel arra, hogy akaratuk ellenére elősegítsék a szaporodásukat. Minden baktérium termel olyan vegyületeket, sokszor hormonszerű anyagokat, amelyek segítségével az életfeltételeiket, terjedésüket és szaporodásukat biztosítani tudják.

Például influenza esetén ennek a befolyásolásnak köszönhető, hogy folyton tüsszentünk, köhögünk. Candida és egyéb gombás fertőzések helyi viszketéssel vakarásra ösztönöznek és így terjesztik önmagukat. A nemi betegségek egy része pedig hat a központi idegrendszerre és kicsapongásra, hűtlenségre veszi rá a beteget. Meglepő lehet, de egy-egy fertőző mikroorganizmus gyakran pont az immunválaszt használja ki a saját elterjedése érdekében.

A mikroorganizmusok által kibocsátott vegyi és hormonszerű anyagok jelentős része a kedélyállapotra is hatással lehet, így jól megválasztott probiotikumokkal mindenki sokat tehet például a boldogságáért is.

Mondhatnánk azt is, hogy a mikroorganizmusok játékszerei vagyunk, de valójában ezt a tulajdonságukat akár ki is használhatjuk az ellenük folyó védekezésben, mégpedig biológiai hadviseléssel, azaz olyan jótékony mikroorganizmusokat vethetünk be, amelyek elnyomhatják a fertőzéseket. Azért fontosak a jó probiotikumok, mert a hasonlóan a növények között folyó életterületi harcban, az erősebb győz, és számunkra nem mindegy ki nyer teret a szervezetünkben.

A probiotikumok megválasztásának jelentősége túl nagy ahhoz, hogy csak úgy leemeljünk a polcról egy ismeretlen probiotikum törzset, és sajnos a gyártók sincsenek feltétlenül tisztában azzal, hogy melyik lesz valóban jótékony számunkra. Ezek mindegyike komoly biokémiai ráhatással bírhat a szervezetre, így csak valóban ellenőrzött fajokat érdemes bevinnünk. Megfelelő probiotikum pozitívan hathat a mentális állapotra, a hangulatra, megvédhet a fertőzések jelentős részétől, javíthatja a mentális betegségeket (skizofrénia), autizmusban segítség lehet, jó hatású a bőr minőségére, sőt, az élethosszunkat is befolyásolja.

Szerintem a megfelelő probiotikum folyamatos szedése elengedhetetlen az egészség megőrzése szempontjából. Óriási a jelentősége, hiszen olyan rákot okozó fertőzéseket is elnyomhatnak, mint a HPV. Tehát nem csupán fertőzés vagy antibiotikumkúra esetén esetén érdemes beszedni ezeket, mert elsődleges jelentőségük van a védekezésben. Általában igaz, hogy mindenkinek érdemes megfelelő probiotikumot szedni, és nem kizárólag súlyos betegségek esetén lehet nagy segítség, ugyanis az immunrendszer állapotán múlhat egy-egy esetleges fertőzés lefolyása. Jól felvértezett immunvédelem esetén akár észre sem vesszük, hogy kapcsolatba léptünk egy-egy fertőző mikroorganizmussal.

Érdekesség

Növényeknek is kellenek a védő mikroorganizmusok. Az elvékonyodott ózonpajzsnak van egy tudományos körökben köztudott hatása: az UV sugárzás megnövekedése miatt a talajban élő baktériumok összetétele megváltozott, a kedvező hatású mikroorganizmusok mennyisége jelentősen lecsökkent. Elsősorban ennek köszönhető, hogy jóval nagyobb mennyiségben kell növényvédő szerekhez folyamodnunk. Ha kertészkedsz, akkor pótold a hiányzó baktériumokat baktériumtrágyákkal, így kevesebb permetlére és trágyára lesz szükséged, és az így termelt növények magasabb vitamin-, nyomelem- és ásványianyag-tartalommal is bírnak, növekedésük pedig erőteljesebb lesz, mert a gyökérzet tápanyag felvevő képessége nő. Ez hasonló ahhoz, ahogy a jótékony probiotikumok a bélrendszerünkre hatnak.

Probiotikumok választási szempontjai

Mivel a probiotikumok csak egy láthatatlan védőbástyaként vesznek részt az immunrendszerünk támogatásában, ezért sokan elfeledkeznek a szedésükről, és csak megfázáskor vagy egyéb megbetegedéskor nyúlnak pánikszerűen hozzájuk. Meglehetősen nagy a jelentőségük súlyos megbetegedések megelőzésében is, így én mindenkit arra biztatnék, hogy ne csak tűzoltásnak, illetve az antibiotikumok káros hatásainak kiküszöbölésére használja. Ez az a táplálékkiegészítő, amit valóban érdemes folyamatosan szedni. Abban lehetünk kicsit lazábbak, hogy megbetegedés hiányában csak heti pár alkalommal szedjük emlékeztetőül.

Térjünk rá tehát a megfelelő baktérium törzsek kiválasztására!

 1. A Lactobacillus Plantarum a probiotikumok szupersztárjaként is emlegethető. Fogyasztásával javulnak a viselkedési zavarok, az autizmus, elnyomja és gyógyíthatja a herpeszt és a hasonló vírusokat (övsömör, HPV, szemölcs, HSV), elnyomja a candidát és egyéb bélgyulladást okozó mikroorganizmusokat, kórházi körülmények között megakadályozza a tüdőgyulladást. A bélrendszerben K-vitamint és B-vitamincsoport tagjait termeli meg, így szedésével nincs szükség külön K-vitamin bevitelre és mindezt teszi úgy, hogy közben nem termel hisztamint és segíti az idegrendszert károsító ammónia lebomlását, emeli az immunitást, antiszeptikus hatású, IBS esetén rendkívüli eredmények érhetők el, csökkenti a koleszterinszintet, terhesség esetén elősegíti, hogy optimális védelmet kaphasson a gyermek a szülőcsatornában a jó bélbaktériumok segítségével, ADD és ADHD zavarok esetén is jelentős eredményeket érhetünk el, koncentráció javul, negatív hangulat mérséklődik.
 2. Allergia, autoimmun betegségek és allergiás asztma esetén is jótékony hatású a L. paracasei, nem kizárólag a fertőzések elkerülésében lehet a segítségedre.
 3. Az B. Lognum th2 egyensúly szabályozásban vesz részt, ez a megfelelő immunválasz kialakításában nagy jelentőségű.
 4. Depresszió és hangulatzavarok esetén a Bifidobactériumok szedése javallott, a hangulatzavarok ugyanis rontják az immunrendszer működését. Az immunrendszer naprakészen követti a hangulatváltozásokat, megalapozva azt a jól ismert tapasztalatot, hogy hamar megfázol, ha nagyon nagy pofont kapsz az élettől. De fordítva is igaz, hogy akik általában jókedvűek, azok ritkábban betegek. A bifidobaktériumok (Infantis, Lognum, Bifidum, lactis) napi bevitele az akut stressz esetén az influenza és egyéb fertőzés kimeneteléhez kapcsolódó előnyöket biztosít.
 5. Vizsgálat azt mutatta, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG-t szedő gyermekek (376 gyermek) kisebb eséllyel fertőződtek meg a légúti fertőzések, a gyomor-bélrendszeri fertőzések, a hányás epizódok és a hasmenés tekintetében a placebocsoporthoz képest (366 gyermek).
 6. Ezenfelül a japán klinikusok ( Waki és munkatársai ) azt mutatták ki, hogy a Lactobacillus brevis KB290-t tartalmazó probiotikumok fogyasztóit alacsonyabb influenzafertőzés előfordulása jellemezte, és az influenza vakcinával nem vakcinázott gyermekeknél is erőteljesebb hatása volt a probiotikumnak.
 7. L. acidophylus is jelentősen csökkenti az influenzás megbetegedések számát.
 8. Fontos megjegyezni továbbá, hogy nem érdemes hisztamint és egyéb biogén aminokat (pl. tiramint) termelő baktériumokat szedni (pl. Enterococcus faecalis, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus reuteri, Klebsiella pneumoniae, Lactobacillus helveticus, stb). A biogén aminok nagy mennyiségű felszívása súlyos megbetegedést is okozhat. A szervezetben található túlzott hisztaminszint több káros folyamatért tehető felelőssé. Az idegrendszeri zavarokon (idegesség, feszültség, álmatlanság, pánik, depresszió, kényszeresség) és fejfájáson, migrénen kívül kiválthat gyulladásokat, allergiát, asztmát, egyéb autoimmun folyamatokat (pajzsmirigy, ízületek, stb.), amelyek a visszafordítása már embert próbáló feladat. Kis mennyiségekben, nem fő összetevőként viszont általában ártalmatlanok.
 • Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket az IHerb oldaláról rendelem. Minőségben és a szállításban is nagyon megbízhatóak, olcsók. Az NSR764 kód érvényesítésével 5% kedvezményt kaphatsz az első vásárlás végösszegéből. Ha támogatni szeretnéd vagy a munkámat, cikkeimet kellően értékesnek találod, akkor iHerb vásárlásaidnál a kosárban lévő kiírás (Discount valid for first time customers only) ellenére később se feledkezz meg az NSR764 kódról. Ez az egyetlen motivációm. Köszönöm, ha figyelemmel vagy rám. A rendelésről és a vámhatárokról az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. írásomban olvashatsz.

  Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket.

Javasolt probiotikumok:

Tiszta L. Plantarum tartalmú probiotikum:

Kutyáknak és macskáknak is fontosak a probiotikumok (én a saját probiotikumommal keverem a kutyáimnak):

Fontos megemlíteni a gyulladások leküzdésében és megelőzésében a szájban alkalmazható probiotikumokat. A Streptococcus salivarius (BLIS K12) jótékony hatású a felső légúti fertőzések elkerülésében, megszünteti a plakkok képződését, megszünteti a szájszagot (tapasztalatom szerint jóval hatékonyabban, mint a szájvizek), megakadályozza a fogkőképződést, az íny és a foggyökerek begyulladását, elnyomja a fog lyukadását okozó kórokozókat.

Ajánlott szájban alkalmazható probiotikum:

 1. Hyperbiotics kisebb kiszerelésben

Cink szerepe az immunrendszer működésében

Mivel a cink számos biológiai funkcióban játszik szerepet, a cinkhiánynak igen sokféle egészségügyi következménye van. A cinkhiány esetén csökken a szérum tesztoszteronszint, kognitív károsodás, súlyos immunrendellenesség alakul ki, továbbá csökken a sovány testtömeg (izomvesztés jön létre), hátrányosan befolyásolja a T és B sejtek növekedését és működését.

A T-sejtek (T-limfociták) a fehérvérsejtek egy csoportja, az immunrendszer valódi katonáinak tekinthetők, az immunreakciók nélkülözhetetlen résztvevői. Több változatát ismerjük: killer (citotoxikus, ölősejt), helper (segítő sejt), szupresszor (gátló sejt), memória (antigéntalálkozásra emlékező sejt). A killer sejtek az antigének elpusztításában fontosak; a helperek segítik a komplexképzést és a többi immunsejt működését. A szupresszor sejtek pedig más immunsejtek működését szabályozzák, a memória sejtek megőrzik az antigénnel való találkozás "emlékét", így fontos szerepük van a tartós immunológiai védettség kialakulásában.

A B-sejtek vagy B-limfociták az adaptív immunrendszer nyiroksejtjei, A B-sejtek a sejtfelszínükön antigén felismerést biztosító receptorral rendelkeznek. Egyetlen B-sejt klón csak egy konkrét antigén felismerésére képes, mely ellen specifikus ellenanyagokat termel.

A cink alapvető fontosságú a veleszületett immunitás, a neutrophilek és az NK sejtek (természetes ölő sejtek) fejlődéséhez és működéséhez is. A neutrofilek fő funkciója a baktériumok és sejttörmelékek bekebelezése, lebontása.

Cinkhiány tünete fáradékonyság, az ellenálló- és teljesítőképesség csökkenése, hajhullás, levertség, elhúzódó sebgyógyulás-regenerálódás, étvágy csökkenése, hirtelen látásromlás, hasmenés. A cink alapvetően szükséges a rákellenes rendszerek a működéséhez is. Túlzott bevitele is okozhat problémákat, elsősorban hányást, rosszullétet, de az immunműködést is negatívan befolyásolja (80-90 mg napi bevitel felett).

A cinknek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása van, szedésével csökken az oxidatív stressz és a gyulladásos citokinek (jelzőmolekulák egy fajtája) termelődésének mennyisége. 

cinkbevitel csökkenti a megfázás időtartamát és súlyosságát is, így érdemes felvértezni magunkat.

Ajánlott termékek:

 1. Zand-Elderberry-Zinc-Herbalozenge-Sweet-Elderberry-15-Lozenges

A vashiány immunhiányhoz vezet

A vas az élethez nélkülözhetetlen nyomelem. A többszörös oxidációs állapot közötti váltás képessége az elektronátvivő és oxidációs-redukciós reakciók fontos kofaktorává teszi, és lehetővé teszi, hogy visszafordítható kölcsönhatást fejtsen ki más atomokkal, azonban, ha túl sok található a szervezetben, akkor káros mértékben növeli az oxidatív gyökök képződését. Tehát mind a vashiány, mind a vas felesleg káros hatással lehet a különböző sejt-, szövet- és szervfunkciókra. Indokolatlan esetben nem szabad pótolni tehát.

A vas vér hemoglobinjának egyik alkotóeleme, a legfőbb szerepe az oxigénnek az egyes sejtekhez történő elszállítása, de a vasnak jelentős szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében is. A veleszületett immunválasz az első védelmi vonal a fertőző és káros kihívásokkal szemben. Gyorsan, perceken belül és órákra aktiválódik, tipikusan bőrre és nyálkahártyákra hat. A megfelelő vasszintnek ebben jelentős szerepe van, illetve fontos szerepet játszik a veleszületett immunválaszokban, különösen a gyulladásos citokinek és a mikrobaellenes peptidek, makrofágok általi megnyilvánulásában. A makrofágok a fehérvérsejtek egy csoportja, amelyek elsődleges feladata, hogy bekebelezzék és eltakarítsák a szervezetben a sejttörmeléket, baktériumokat, ráksejteket és általában minden idegen testet. Egy felnőtt szervezet átlagosan 4-5 g vasat tartalmaz, túlnyomó része fehérjékhez kötődik.

A vas ferritinként (is) raktározódik. A ferritin egy univerzális fehérje, amely a vasat tárolja és ellenőrzött módon szabadítja fel. Típusos vashiány esetén, magasabb transzferrin, alacsonyabb ferritin- és vasszintet mutatnak a laboreredmények. Az alacsony vasszint gátolja a pajzsmirigy funkciót, a fehérje szintézist (anabolikus állapotot), az immunfunkciókat és a hajnövekedést. Általában 80-90 ng/ml (ug/l) a szükséges minimum. Az egészséges tartományt 50-150 ng/ml-ben állapítják meg, de szerintem jóval szűkebb az ideális, 100-130 ng/ml körüli értékek tekinthetők ideálisnak. 15 ng/ml alatt vashiányról, 15-50 ng/ml között valószínű vashiányról, 50-100 ng/ml között lehetséges vashiányról beszélhetünk. Mj: A ferritin szintet krónikus gyulladások, rákos megbetegedések befolyásolhatják, lehet úgy magasabb az érték, hogy közben mégis vashiány áll fenn.

Javasolt termékek:

 1. Könnyen felszívódó vaskészítmény (csak magnézium-sztearátos formában találtam, a magnézium-sztearát dózisfüggő módon immunelnyomó hatású, ilyen dózisban nem jelentős a negatív hatás): Country-Life-Easy-Iron-25-mg-90-Veggie-Caps
 2. Nutricology-Laktoferrin-with-Colostrum

A D-vitamin az immunerősítő

Az immunrendszer megfelelő működésének szempontjából a  probiotikumokon, cinken és megfelelő vasszinten kívül a legnagyobb jelentősége a megfelelő D-vitamin bevitelének van.

Kevésbé aktívak a T-limfociták, ha a D-vitamin koncentrációja a vérben viszonylag alacsony.  A D-vitamin serkenti a makrofágok funkcióját, a makrofágok életidejét.

A D-vitamin hiánya csökkenti a hasnyálmirigy inzulintermelését is, fokozza az érelmeszesedés kockázatát, közvetlenül hozzájárul a szívelégtelenség kialakulásához és súlyosbodásához, valamint növeli a rák kialakulásának kockázatát.

Fontos megemlíteni, hogy a D-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele önmagában kevés ha közben valaki koffeint fogyaszt (kávé, kakaó, csoki, tea, kólák, energiaitalok). A D-vitamin receptorok megfelelő működését akadályozza a koffeinbevitel.

Mennyit érdemes szedni D-vitaminból?

Hawaii szörfösöknél, akik 3 hónapig napi 15 órán át napon töltöttek, így 11-71 ng/ml D-vitamin szintet mértek. Tehát tévedés azt állítani, hogy 80 ng feletti értékeink lennének ha sokat töltenénk napon és az meg pláne nem valószínű, hogy még az ennél nagyobb érték lenne egészséges.

1200-2000 NE bevitel esetén 20ng/ml szérumszintet, 3600-4200NE bevitel esetén 32ng/ml lehet általában elérni. Élelmiszerrel általában 80-200 NE fedezhető.

Akkor beszélhetünk D-vitamin mérgezésről, ha a vérszint meghaladja a 100 ng/ml-t (250nmol/ml). Ekkor kezdődik el a kalcium ürítés, a vér túl magas kalciumszintje és a szövetek meszesedése. Ennek tünete lehet, hogy a fognyaknál kialakul egy meszes réteg (nem fogkő). Toxikus tünetek léphetnek fel 90 ng/ml (230 nmol/L) felett, hiánytünetek pedig 20 ng/ml (50nmol/L) alatt. (forrás)

Az elsősorban szív- és érrendszeri betegségekre visszavezethető halálozások vizsgálatakor kiderült, hogy akiknél a vérben lévő a D-vitamin jelenlétére utaló molekula (25(OH)D3 - 25-hydroxyvitamin D) szintje elérte a 21 nanogramm/milliliteres koncentrációt, azoknál feleakkora volt a kardiovaszkuláris eredetű halálozási kockázat, mint az ennél alacsonyabb D-vitamin-szinttel bíróknál. A D-vitamin előnyös hatása a szív- és érrendszerre 21 ng/ml feletti értéknél fokozatosan el is tűnik, megemelkedik például a gyulladásos betegségek jelenlétére utaló C-reaktív protein (CRP) szintje is.

"Az eddigi eredmények szerint a szív- és érrendszer szempontjából optimálisabbnak tűnik a 20 ng/ml körüli érték, míg a reumatológiai betegségek szempontjából inkább a 30 ng/ml tűnik ideálisnak." - mondja dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinika endokrinológusa.

Terhesség esetén a 30 ng/ml feletti vérszintet összefüggésbe hozták a gyermekek esetén az ekcéma és az asztma kialakulásával. Továbbá a gyermekkori D-vitamin pótlás felnőtt korban atópia és allergiás nátha  kialakulásának kockázatát növelte.

Jelenleg a legjellemzőbb orvosi cél a 30 ng/ml (75 nmol/L) vérszint.

Orvosi ajánlás a napi bevitelre (dr. Takács István, SE I. sz. Belgyógyászati Klinika):

 1. Csecsemők esetén (400-1000 NE), maximum 2000 NE;
 2. Gyerekek esetén (600-1000 NE), maximum 4000 NE;
 3. Felnőttek esetén (1500-2000 NE), maximum 4000 NE;
 4. Terhesség esetén (1500-2000 NE), maximum 4000 NE.

Én tartósan naponta 2000-3000 NE Körüli bevitelt tartom biztonságosnak.

Ajánlott termékek:

 1. Now Foods Vitamin D 2000 NE
 2. Life-Extension-Liquid-Vitamin-D3-Natural-Mint-Flavor-2-000-IU
 3. Healthy-Origins-Vitamin-D3-1000-IU-360-Softgels

Mj: A D-vitamin hasznosulásához szükséges a megfelelő K-vitamin szint. A K-vitamin szedése ennek ellenére nem indokolt, ha L. Plantarum tartalmú probiotikumot szedünk, ugyanis az L. Plantarum K-vitamin termelő probiotikum. Ha a béflóra nem egészséges, akkor persze szükséges lehet K1-vitamin pótlására. A K2-vitamin szedése azért nem javasolt, mert a kereskedelmi forgalomban kapható K2 Mk-7-vitaminok jelentős része biológiai szempontból hatástalan. A K2 Mk-7-vitamin kétféle térbeli szerkezetű a természetben, transz és cisz, de csak a transz szerkezetű hasznosul a szervezetben. A K2 vitamin sok esetben mellékhatásokat, hisztamin túlérzékenységi tüneteket okozhat. K1-vitamin hiányára utalhat, ha valaki D-vitamin szedése ellenére is könnyen megfázik.

Ajánlás:

 1. Superior-Source-Vitamin-K-100-mcg-100-Microlingual-Instant-Dissolve-Tablets

Kialakult fertőzések gyógyításának támogatása lactoferrinnel

A gyulladási gócok megszüntetésének másik alappillére a lactoferrin. A lactoferrin egy glikoprotein, a szekréciós váladékok tartalmazzák nagyobb mennyiségben (könny, nyál, tej, stb.).

Lactoferrin egyike az immunrendszer komponenseinek, antimikrobális hatással bír (baktericid, fungicid, virucid). Lactoferrint tartalmaz nagyobb mennyiségben az anyatej és ezzel biztosít antibakteriális aktivitást a csecsemő részére. Egy csecsemő átlagosan 1000 mg laktoferrinhez jut a föcstejből.

A bakteriális fertőzések ellen többek között azért hatékony, mert megköti a szabad vasat, így a mikroorganizmusok élettevékenysége beszűkül. Minél kevesebb vasat szállít annál hatékonyabb a vas megkötésében és annál hatékonyabb a fertőzések ellen, ezért fontos a vasmentes formula (apolactoferrin) és a hatékonyság természetesen dózisfüggő. A laktoferrin baktériumellenes hatása továbbá, hogy stimulálja a fagocitózist, kölcsönhatásba lép a külső bakteriális membránnal, behatol a baktériumba.

A laktoferrin az antivirális aktivitását annak köszönheti, hogy eltéríti vírusrészecskék a célsejtekbe való bejutását. Számos vírus kötődik a lipoproteinekhez, a sejt membránokhoz, majd behatol a sejtbe. A lactoferrin kötődik ugyanazon lipoproteinekhez ezáltal taszítja a vírusokat. A vasmentes apolactoferrin hatékonyabb ebben a funkcióban. Hatékonynak találták az alábbi vírusoknál: HPV1-2, HPV, varicella zoster, cytomegalovirus , HIV, hepatitis C-vírus, hantavírusok, rotavírusok, poliovírus, humán légúti óriássejtes vírus, egér leukémia vírusok és Mayaro vírus.

Gombaellenes hatása is van a lactoferrinnek, ótvar és a candida esetén is hatékonyank bizonyult.

A lactoferrin a megkötött vasat a sejtekbe juttatja, mert a transzferrinek közé tartozik, így vashiány esetén is hatékony.

A szarvasmarha laktoferrin (BLF) rákellenes aktivitását igazolták a tüdő-, a hólyag-, a nyelv-, a vastagbél-, és a májrákos patkányokon. A hatás lehetséges oka, hogy elnyom bizonyos I. fázisú enzimeket, mint például a citokróm P450 1A2 ( CYP1A2 ) enzimet.

Az adagolása általában 300 mg-tól 4000 mg-ig terjed (hepatitis C esetén pl. 3600 mg) a fertőzést okozó mikrobától függően (vírusok esetén általában 2000 mg feletti a szükséges adag), a kezelés ideje 5 nap-3 hét, bizonyos esetekben hosszabban is szedhető. Ritkán okozhat mellékhatást és leginkább tejcukor és tejfehérje érzékenyeknél fordulhat ez elő, így ezt figyelembe kell venni, de számos esetben semmilyen problémát nem okozott ilyen esetben sem. A probiotikumoktól, emésztőenzimektől különböző időpontban érdemes szedni. Terhes és szoptató nők esetén is is biztonságosnak találták.

Érdemes influenzás időszakra is előre vásárolni egy-két dobozzal. Influenza, megfázás, foggyökérgyulladás esetén az Okos Étrendi csoportban bevált adagolás napi 2x(5-6) kapszula (Life Extension Lactoferrin Caps) volt felnőttek esetén, de bármilyen antibiotikum, antimikotikum vagy antivirális szer hatékonyságát fokozhatja. Vashiány kezelésére napi 1-2 kapszula már hatékony szokott lenni. Ekkor tartós szedés lehet javasolt.

Kúrát akkor érdemes tartani, ha valamilyen fertőzéssel vagy immunrendszerrel összefüggésbe hozható problémánk van. Folyamatos szedése nem indokolt.

Ajánlott lactoferrin (silica és sztearát mentes):

 1. Nutricology-Laktoferrin-with-Colostrum

Megjegyzés: az itthon kapható laktoferrinek között kapható olyan, amibe vitaminokat is tesznek, így több ezer %-os DV-jű túladagolást, mérgezést okozhatsz magadnak azok használatával.

Tartós stressz szerepe a rossz immunműködésben

Ha egy gyerek vagy felnőtt immunrendszere gyenge, hajlamos különféle fertőzéseket elkapni, gyakran beteg, akkor minden esetben fel kell merülnie a bántalmazó, destruktív környezetnek. Sajnos az esetek többségében ez a kiváltó.

Az Okos Étrend a Facebookon is megtalálható két szinten: az Okos Étrend tanulócsoportban és az Okos étrend HCLF a gyakorlatban haladó csoportban. A haladó csoporttagsághoz szükséges az Okos Étrend alapos ismerete.

Laczkovich Eszter © Minden jog fenntartva. Copyright by https://www.zoldhaz.info

 

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása