Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.

Miért válasszunk környezetbarát házi készítésű tisztítószert?

 • Mert sokkal olcsóbban jöhetünk ki.
 • Mert nem terheljük feleslegesen sok vegyi anyaggal szeretteinket, háziállatainkat és önmagunkat sem.
 • Hipoallergén.
 • Formaldehid forrásoktól mentes.
 • Mert sokkal kevesebb szemét keletkezik.
 • Mert sokkal több helyünk lesz a régi szerek kiebrudalásával.
 • Mert ezeknek a tisztítószereknek a környezetterhelése törtrésze a hagyományos versenytársaiknál.

 

©FreeImages.com/Philiph_Collier

Egy tisztítószer környezetre mért hatását három környezetterhelési esetben kell felmérni:

 • mekkora terhet ró a környezetre az előállítás és a szállítás,
 • mekkora terhet jelent a felhasználás, és a felhasználással környezetbe jutó vegyületek mennyire környezetszennyezők,
 • mekkora terhet jelent a csomagolóanyagok előállítása, a környezet mentesítése, optimális esetben újrahasznosítása.

Az Európai Parlament környezetvédelmi szakbizottsága szerint a mosóporok mellett a mosogatószereknek se lenne szabad foszfátot tartalmazniuk. A foszfátok lágyítják a kemény vizet, de amint a szennyvízzel együtt a tavakba vagy folyókba kerülnek, elősegítik az algásodást, amelynek következtében a halak és egyéb vízi élőlények nem jutnak megfelelő oxigénhez. Ne használj ilyen mosószereket!

Nézzük mi felel meg a kritériumoknak!

Mire van szükségünk valójában?

A reklámozott termékek helyett:

 • Ecet (magyar, 20%-os töménységű) vagy citromsav por (gyógyszertárból, cukrászellátóktól), ezek jó vízkőoldók. Az ecet csomagolásának környezetterhelése általában magasabb, mert 80%-ban vizet csomagolnak, jó hír viszont, hogy a csomagolás általában újrahasznosítható PET. Citromsavat magyar gyártótól nem találtam, csak Magyarországon átcsomagolt terméket.
 • Só (magyar, jó folttisztító).
 • Mosószóda (pl. a magyar gyártású Csoda szóda, jó zsíroldó, vízlágyító, a gombák nem kedvelik).
 • Szódabikarbóna (magyar, pl. Lucullus nagyobb kiszerelésben, vízlágyító, gombák eltávolítására is kitűnő, kitűnő folteltávolító).
 • Bórax (pl. magyar Csuda Bórax, fertőtlenít, fehérít).
 • Nátrium-perkarbonát (legközelebbit csak német gyártmányt találtam, fertőtlenít, fehérít).
 • Alkohol (gyógyszertárból vagy házi lepárlásból).
 • Mosószappan.

Kerüljük az illatosítást!

Rákot is okozhatnak az illatosított háztartási tisztítószerek, kozmetikumok, parfümök, de még a természetes illóolajok is.

Bizonyára sokunkkal előfordult, hogy parfümillat vagy illatos gyertya hatására fájni kezdett a fejünk, nem tudtunk koncentrálni, hányingerünk lett, viszketett az orrunk, rosszul éreztük magunkat, és alig vártuk, hogy elkerüljünk az illat forrásától. Ezek a formaldehid expozíció tünetei is lehettek.
 
Az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala szerint a formaldehid emberi rákkeltő hatású anyag. A formaldehid az említett tüneteken kívül orr- és tüdőrákhoz, de a leukémia kialakulásához is hozzájárulhat. (F)
 
Nem szükségszerű egy terméknek formaldehidet tartalmaznia ahhoz, hogy formaldehid forrás legyen, ugyanis számos illatanyag könnyen átalakulhat formaldehiddé.

A parfümök jellemzően szintetikus vegyi anyagokból állnak, gyakran tartalmazhatnak formaldehidforrásokat, ahogy az illatosított háztartási tisztítószerek, kozmetikumok, tisztálkodószerek és háztartási illatosítók is. Ez is egy érv lehet a saját készítésű tisztítószerek alkalmazására.

Nem vagyunk biztonságban akkor sem, ha valami természetes vagy bio. A citrusolajok, mint a narancs vagy citrom illóolaj akár 90%-ban tartalmazhatnak limonént, más illóolajok pedig egyéb terpéneket. Az alkének, terpének ózonnal reagálva formaldehid képződéshez vezethetnek. Számos esetben formaldehidmentes termékként árulhatják azokat az illatosító termékeket, amelyek terpéneket viszont tartalmaznak.

Jelentősebb terpének és terpénszármazékok: mycerne, limonene (citrusok), carophyllene, pinene (fenyő), terpineol, borneol, linalool (levendula), eucalyptol (eukaliptus), nerolidol (jázmin, levendula, teafa)

Szintén formaldehid források például a különféle tartósítószerek, ezek akár ökológiai termékeben is megtalálhatók: diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, DMDM hydantoin, quaternium-15, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bronopol), and sodium hydroxylmethylglycinate. (F1, F2, F3)

Előkészület a környezetbarát mosásra

A régi jól zárható flakonokra szükség lesz.

Az öko tisztítószerek bevezetése előtt nem árt néhány előkészületet tennünk.

 • Az első mosószódás mosás előtti teendőnk: üres mosógéppel végezzünk 60 fokos mosást 1 liter 20%-os ecettel vagy 20 dkg citromsavval (mosószert nem használunk ekkor). Ez eltávolítja a lerakódásokat. Erre többek azért van szükség, mert a lerakódások feloldódnak a mosószódától és nyomokat hagyhatnak a ruhán.
 • Nagyon fontos továbbá alaposan megtisztítani a mosógépünk mosószer és öblítő adagolóját. Ugyanis remek telephely a mosó- és öblítőszer maradvány a gombáknak, akár a fekália baktériumoknak is. Szerencsére ezt is csak egyszer kell, de akkor időt és energiát nem kímélve. A penészt és vízkőmaradványokat is teljesen távolítsuk el. Ezek a nem kívánt gombák és baktériumok mikotoxinokat, akár hormonháztartásra is ható veszélyes vegyületeket is termelhetnek, telepeik átkerülnek a mosott ruhára és száradás közben tenyészhetnek rajta.  Ezek a környezetbarát tisztítószerek védik a mosógépet, csökkentik az ilyen telepek kialakulásának mértékét. Többek között higiéniai szempontok miatt nagyon fontos a mosott ruhát mosás után azonnal kivenni a gépből. Ha másképp nem megy, akkor húzzunk órát!

Receptek és tisztítási ötletek

Foszfátmentes, antiallergén mosógél (mosáshoz, univerzális tisztítók helyett):
Hozzávalók: 150 g mosószappan reszelék, 2,5 dl mosószóda, 4 liter víz.
Elkészítése: Veszünk egy n
agyobb lábast és beletesszük a 4 liter forró vizet és a reszelt szappant, oldódásig keverjük a tűzhelyen. Majd mehet bele lassan szórva a mosószóda, amit szintén addig keverünk, amíg teljesen feloldódik, begélesedik. Az eljárás során szén-dioxid keletkezik, szellőztess, ne hajolj az edény fölé! Fehérítéshez és fertőtlenítéshez fél deci bóraxot rakhatunk bele. Kicsit forraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Amikor már nem meleg, felkeverjük habverővel, ha sűrű, akkor hígítjuk, majd tölcsérrel átöntjük flakonokba. Lehetőleg vegyszeres flakonokba töltjük, feltűnő helyen feliratozzuk. Minden mosás előtt alaposan rázzuk fel, így tökéletes állaga lesz. Egy mosáshoz 80-125 ml-t öntsünk a dobba vagy az adagolóba (5 kg ruhához).  Mj: A bórax és a mosószóda természetben is előforduló alapanyag. A nem megfelelő szappanválasztás a mosógél kicsapódásához vezethet.

Tipp: A mosáshoz adagolt néhány evőkanál szódabikarbóna illatosabb ruhákat eredményez, jelentősen javítja a mosás hatékonyságát, így alacsonyabb hőfokon érhetünk el jobb eredményt.

 • A fehér mosáshoz adhatunk egy lapos evőkanálnyi Na-perkarbonátot is, segíti a foltok eltüntetését, fertőtlenít, eltávolítja a vízkövet.
 • Ötlet: A sok vízkőtől korábban megkeményedett, besárgult törölközőket és egyéb ruhákat ecetes vagy citromsavas mosással tudjuk feljavítani. A mosás ellenére is hamar izzadságszagú és a nedvességtől megbüdösödött ruhákkal is így járjunk el. Nagyon hatékony. Ekkor mosószernek csak ecetet vagy citromsavat alkalmazzunk. Adagolás: fél liter ecetet vagy 10 dkg citromsavat tegyünk a gépbe.

Lustábbaknak: a mosás kivitelezhető mosószódával is, de túladagolásával, ill. na-perkarobonát hiányában fehéres por ülhet ki a ruhákra. Két evőkanál mosószódát oldj fel egy kevés meleg vízben, így nem csomósodik és a túladagolás veszélye sem áll fenn. A ruhák tiszták lesznek, tapintásra lágyabbak. Foltok eltávolításában önmagában nem jeleskedik a szódabikarbóna.

Lustábbaknak 2: Én újabban ezt a mosási technikát alkalmazom, mert nagyon bevált. Reszelt szappan (nem pipere) és szódabikarbóna keverékével mosok. Szódabikarbóna elősegíti még a vérfoltok teljes eltávolítását is. Tipp: Szappankészítés házilag

Öblítéshez ecetet (1,5 dl) vagy citromsavat (1 ek) használhatunk.
 
Mosogatógépbe mosogatópor: 1 teáskanál citromsav, 1 teáskanál mosószóda, 1 teáskanál nátrium-perkarbonát (fertőtlenítőnek). Ez a keverék nagyon bevált, nem lesznek foltosak az edények.
 
Borfolt eltávolítására az asztali só jó megoldás. Ha kiömlött a bor, akkor első lépésként - még mielőtt a textília beihatná - rögtön itasd fel a foltot.  Ezután szórd meg jó vastagon asztali sóval.
 
A szódabikarbóna is nagyon hatákony folteltávolító.
 
Vízlágyító só: vásárolhatsz boltit, nem tartalmaz ártalmas vegyszereket.
 
Súroláshoz a szódabikarbóna vagy finom konyhasó paszta állagú vizes keveréke a megfelelő választás.
 
Felmosás: A fenti mosógélből tegyünk a vízbe 1 evőkanállal, nátrium perkarbonátot használjunk fertőtlenítőnek. Mj. : Több mosógéltól fehéres por lehet a felületen.
 
Felmosás 2. recept: Egy csésze ételecetet, vagy 4 ek citromsavat adj 4-5 liter vízhez. Megszünteti a rossz szagokat. Probiotikus felmosásnak használhatunk a vízhez kicsavart savanyúkáposzta levéből is. Ez a jótékony baktériumokkal segítheti a károsak elnyomását.
 
Kézi mosogatáshoz lehet por formájában is használni a mosószódát, de gumikesztyű nélkül szárítja a kezet.
 
Odaégett edényeket és a sütőt szódabikarbónás vizes lágy pasztával lekenjük. Nedvesen tartjuk, mert ha kiszárad, akkor nem tisztít. Hagyjuk néhány órát, esetleg percet, a kosztól függően. Lefújjuk citromsavas vízzel. Ezután könnyű elmosogatni.
 
Ablaktisztítás: Fél liter víz+1 ek citromsav+alkohol, ezt töltsük a régi szóróflakonba. Ecetes vízzel és újságpapírral is ragyogók lesznek az ablakok.
 
Vízkőoldás csapokon, csempéken, egyéb felületeken: Citromsavas víz - erős oldatban permetezőbe rakva (2-3 ek/fél liter víz). Használhatunk nedvesített nátrium-perkarbonát pasztát is. Ez utóbbi a zsiradékokat is leoldja.
 
WC tisztítás: 1-3 evőkanál citromsav. Hagyjuk egy kicsit állni, minden vízkövet eltávolít, amikor kikeféljük. Erre a célra nátrium-perkarbonát is nagyon jó, szerintem talán hatékonyabb is.
 
Dugulás elhárítás: Szódabikarbónát borítsunk a lefolyóba, majd öntsünk rá ecetet, végül forró vizet. Habzik és nagyon hatékony!
 
Porszívózás: A porszívó zsákja nem lesz büdös, ha kevés szódabikarbónát szívunk fel vele.
 
Kádfehérítés: Ehhez bórax vagy nátrium-perkarbonát pép a megfelelő.
 
Kádtisztítás 2. recept: Szórjunk egy nedves mosogatószivacsra szódabikarbónát, és kenjük át vele a kádat. Öntsünk egy szórófejes palackba húsz százalékos ecetet (vagy 20%os citromsavas vizet), és fújjuk be vele a kádat. Hagyja rajta néhány percig, majd öblítsük.
 
Penész: Bóraxszal vagy nátrium-perkarbonáttal vagy szódabikarbónás vizes ronggyal el lehet távolítani. Ha azt akarjuk, hogy később jöjjön vissza, ecetes vagy citromos oldattal permetezzük le a felületet. Ezzel a gombák életfeltételeit erősen korlátozhatjuk és a penészszagot is jelentősen csökkenthetjük.
 
Hűtő tisztítása: Szódabikarbónás majd citromsavas nedves ronggyal tisztítjuk. Ha végeztünk tegyünk egy kis edénybe szódabikarbónát a hűtőbe, így nem lesz büdös. A hűtő is penészgomba tenyészhely! Gyakran tisztítsuk.
 
Általános tisztítószer: A folyékony mosószer. Bárhol jól jöhet. Kevés is elég belőle.
 
Folyékony kézmosó: Az elhasznált kinyomós dobozba 1 csapott ek. mosószóda, víz és néhány csepp citrom illóolaj. Ez sem lesz sűrű, de meg lehet szokni. A régi nyomkodós flakonba teszem a keveréket.
 
Tipp: A mosószóda port jól csomagoljuk be zacskókba, vagy tegyük légmentesen záró műanyag dobozba, ugyanis felveszi a környezet nedvességét, és akkor nagyon meg tud keményedni.

Figyelem! Az endokrin diszruptor vegyületek az endokrin rendszerbe, azaz a belső elválasztású mirigyek működését károsító, hormonális rendszerbe beavatkozó anyagok. Illólajaknak lehetnek ilyen hormonális hatásai is, így ezért sem javaslom a használatukat. Vizsgálatokat végeztek a levendula és a teafaolaj hormonális hatásait illetően, fiatal fiúknál mellnövekedést okozhatnak. a többi illóolaj is potenciális veszélyforrás. Attól, hogy valami természetes, még nem lesz teljesen biztonságos, legyünk óvatosak.

A mosódióról és ejtek néhány szót. Én nem használom, mert tapasztalataim szerint hamar büdösödik tőle a ruha és idővel barnás színűre foghatja be a szép fehér ruhákat, ráadásul nem magyar és még csak nem is európai gyártmány.

Ha megtetszettek az ötletek, akkor a hagyományos tisztítószerek fokozatos lecserélésével megbarátkozhatunk ezekkel a termékekkel, amelyek a mindennapos koszokkal könnyedén megbirkóznak majd. Érdemes kipróbálni!

Laczkovich Eszter © Minden jog fenntartva. Copyright by https://www.zoldhaz.info

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása