Az autoimmun betegségek, az allergia és a krónikus gyulladások gyógyíthatók?

A helytelen immunválaszok, a "gyenge" immunrendszer és a magas gyulladásszint okait az életmódunkban is keresnünk kell. Ezen kiváltók csökkentésével számos esetben akár teljes tünetmentességet is elérhetünk.

Autoimmun betegségről akkor beszélnünk, amikor az immunrendszer kóros, támadó jellegű immunválaszt indít a szervezetben normálisan is megtalálható saját szerv vagy szervrendszer ellen. Az autoimmun betegségek az orvostudomány jelenlegi állása szerint véglegesen nem gyógyíthatók, azonban egyre hatékonyabban kezelhetők. Olyan súlyos kórképekről van szó, hogy a megelőzés is rendkívül nagy jelentőségű. (F)

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanának ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollen, állati szőrök, atkák, penészspórák, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek, stb. Az allergia egy túlérzékenységi reakció, mely úgy jön létre, hogy az allergén kapcsolódik az ún.  Immonuglobulin E ellenanyag molekulához, majd felszabadulnak gyulladást növelő anyagok, mint citokinek, interleukinek, hisztamin, prosztaglandinok. (F)

A krónikus gyulladások hosszabb idő alatt alakulnak ki, folyamatosan roncsolják a sejtjeinket, és számos súlyos betegségért lehetnek felelősek, mint a diabétesz, a, a rák, a szív- és érrendszeri problémák, az ízületi betegségek, stb. A gyulladások miatt kifejlődő rákbetegség nem az onkogének (a sejtek tumorsejtté való átalakulását serkentő gének) aktiválásával, hanem a daganatképződést gátló mechanizmus károsodásával kezdődhet. Minden kórokozó, legyen az baktérium, vírus, gomba vagy élősködő, még ha egyébként nincs is karcinogén hatása, kivétel nélkül előidézheti ezt a folyamatot. Különsen fontos tehát a krónikus gyulladásokat kiváltó és fenntartó környezeti hatásoktól is mentesíteni magunkat.

 

Autoimmun betegségek gyógyíthatók

©FreeImages.com/OBMonkey

 

Nem véletlenül kerültek egy cikkbe ezek a megbetegedések, kialakulásuk ugyanis gyakran vezethető vissza hasonló életmódbeli hibákra, amelyek mindegyike az immunrendszer megfelelő működését rombolhatja. Ezen betegségek gyógyszeres kezelése nem véletlenül korlátozódik leginkább a tüneti megoldásokra.

A helytelen életmód az immunválaszok negatív módosulásához, és a gyulladásszint fokozódásához vezethet

A helytelen immunválaszoknak, "gyenge" immunrendszernek, magas gyulladásszintnek fontos szerepe lehet a téves immunreakciók kialakulásában.

Tartós stressznek nevezzük mindazokat a körülményeket, amelyek tartós stresszhormonszint-növekedést okoznak, Ilyen például a kortizol, az adrenalin és a noradrenalin. A fokozott és tartós stresszkitettség a stresszhormonok mennyiségét és az azokra adott választ is megváltozhatja, a szervezet számára gyakran súlyos következményekkel.

A fokozott stresszkitettség, tartósan magas stresszhormonszint immunelnyomó hatású, így növelheti a rák, a krónikus gyulladások, akut fertőzések és az autoimmun-megbetegedések kockázatát is. Ezt a szervezeten belüli hatást ahhoz lehet hasonlítani, mintha állandóan szteroidos gyulladáscsökkentőt szednénk, de ekkor mi termeljük meg ezeket, nem véletlenül alakulnak azok szedéséhez hasonló mellékhatások és tünetek.

Ezt a stresszt leggyakrabban mi alakíthatjuk ki a rossz szokásainkkal. A helytelen életmódból adódó stressznek jelentős hatása lehet tehát a helytelen immunválaszok kialakulásában. A rossz szokások egymást erősítve alakíthatják ki az autoimmun-betegségekre, allergiákra és a krónikus gyulladásokra való hajlamot.

A leggyakoribb fel nem ismert mindennapi stresszorok:

 1. A reggeli kihagyása. Ez utóbbi gyermekkorból eredeztethető rossz szokás. Olyan elfoglalt szülőkkel rendelkező családokra jellemző, ahol a szülői törődés nem annyira jellemző. Felnőve így ritkán érezzük, hogy ennünk kéne reggel. Ezek az éhezéses állapotok fel sem tűnnek, de súlyos és tartós stresszt is okozhatnak a szervezetünk számára.
 2. Hasonló hatású, napközbeni össze-vissza étkezés, esetleg étkezések elfelejtése. Érdemes rendszert vinni az étkezéseinkbe, így a szervezetünk megszokja, hogy adott időben kellő tápanyaghoz jut, ez előnyös hatású.
 3. A túlzott fehérjebevitel is lehet stresszfokozó. A fehérjék aminosavakból épülnek fel. Az aminosavak közül az aszparaginsav, a glutaminsav, glutamát serkentő hatású neurotranszmitterek. A tiramin a tirozin aminja, a hisztamin a hisztidin aminja és a lizin (közismert glutamát prekurzor) is élénkítő hatású. A fehérjékből származó nagy mennyiségű serkentő neurotranszmitter megemelheti a stresszhormonok szintjét. (F) 10-13%-os fehérjebevitelt lehetőleg ne lépjük túl tehát! Mj: Az AIP, a paleó, a ketogén és szénhidrátszegény étrendek hajlamosíthatnak a túlzott fehérjebevitelre.
 4. Fermentációval előállított élelmiszerek, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek stresszfokozó biogén aminokkal (tiramin, hisztamin) és biogén aminokat képző élőkultúrával is szennyezettek lehetnek, tartalmazhatnak szintén gyakran tüneteket okozó nátrium-glutamátot (vagy egyéb glutamátot) is. Ajánlott cikk: Szedni vagy nem szedni

  A tiramin a tirozin, a hisztamin hisztidin nevű aminosav fermentációs bomlásterméke. A magasabb szinjük okolható lehet gyors szívverésért, mellkasi fájdalomért, fejfájásért, migrénes tünetekért, magas vérnyomásért, alvászavarokért, az ADHD vagy autizmus súlyosbodásáért, idegrendszeri zavarokért (idegesség, szorongás, álmatlanság, pánik), gyulladások fokozódásáért, görcsökért, hasmenésért, fokozott menstruációs vérzésért, fokozhatja az allergiás megbetegedéseket. A magas tiramin és hisztamin tartalmú élelmiszerek a fehérjeforrások, különös tekintettel például az érett sajtok, a pácolt, füstölt húsok, az érlelt, fermentált élelmiszerek (savanyú káposzta), a kakaó, a teák, a csokoládé, a szószok, a szója termékek, a túlérett vagy szárított gyümölcsök, a kolbász, a nitrites felvágottak, a sör, a bor, az élesztős kelt tészták (pl. kenyér).

  Az élesztővel előállított termékek esetén gyakran a glutamát tartalom okozhat hasonló tüneteketKerüljük a magas glutamát tartalmú élelmiszereket is: élesztővel készült termékek, élesztőkivonatok, élesztő tartalmú-táplálék-kiegészítők, nátrium-glutamátos húskészítmények, levesek, csipszek, hosszan érlelt tejtermékek, érlelt gabonatermékek (kenyér, kovászos kenyér), erjesztett szójatermékek stb. A glutamát, hisztaminszint és tiraminszint csökkentéshez szintén szükséges a fehérjebevitel jelentős moderálása is.

 5. Az alacsony szénhidrátbevitellel járó étrendek, a kalóriamegvonásos fogyókúrák, szálkásítás és a böjtök esetén a szénhidrátigényes létfontosságú szervek (agy, máj) energiaellátásának akadozása miatt is tartósan növelheti a stresszhormonok szintjét, ezzel jelentősen növelhetik a rossz immunválaszok kialakulásának kockázatát. Az ilyen étrendek abbahagyása után a veszély tovább nőhet, mert az immunrendszer hirtelen aktiválódhat Az ilyen étrendekkel összefüggő mucinhiány (nyálkahiány) miatt kialakulhatott akár az áteresztő bél is, ami szintén az autoimmunreakciók kialakulásának kedvezhet. Alacsony szénhidráttartalmú étrendek esetén tehát hangsúlyozottan fontos a fokozatos és lassú áttérés, étrendi váltás. Mj: A mucinhiány gyakori tünete a szemszárazság.
 6. Számos zsírsav (pl sztearinsav, omega3, omega6 zsírsavak) nagyobb mennyiségű bevitele is immunszuppresszív hatású. (F1, F2) Kerüljük el tehát az étrendi stresszt, azaz a zsiradékban gazdag vagy szénhidrátszegény étrendeket, böjtöket, kalóriamegvonásos fogyókúrákat. Javasolt cikk a témában: Okos Étrend.
 7. Az étrendi stressz továbbá kényszeres szokások felvételére is hajlamosíthat, ami további stresszt okozhat. Például ilyen kényszerek az egészséges életmódra irányuló túlzott figyelem, pedantéria, maximalizmus, túlzott sport, alacsony testzsírszázalékra való túlzott figyelem, túlzásba vitt sport, anorexia, egyéb táplálkozási kényszerek. Tudatosításukkal és odafigyeléssel ezeken is dolgozhatunk.
 8. Azt ugyan mindenki tudja, hogy a serkentők fogyasztása (kávé, csokoládé, kakaó, energiaitalok, kóla, ginszeng, Ca-Pyruvate, maca, guarana) fokozhatják a stresszt, de talán eddig kevesen kapcsolták ezt össze azzal, hogy ezek negatívan is módosíthatják az immunválaszokat is. (F) Érdemes ezeket fokozatos csökkentéssel letenni. A biztonság érdekében a fokozatosság nagyon fontos. A kakaót és a csokit sokan ártalmatlannak tartják, de függést hasonlóan a koffein tarthatja fenn, mint a kávé vagy a kóla esetén. A kakaóbab koffein tartalma fajtától, szedéstől függően eltérhet, átlagosan 0,3%. 100 g-ban cirka 300 mg koffein van. Viszonyításul: 1 kávé körülbelül 50-60 mg.
 9. A már kialakult a 2. típusú cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia is megváltoztathatja az immunválaszokat. Az inzulinrezisztencia miatt nem jutnak kellő tápanyagmennyiséghez a sejtek. Az inzulinrezisztenciát tehát éhezésként érzékeli a szervezet a valós testtömegtől függetlenül. Látszólag valóban lehet valaki túltáplált, de a testi sejtjeinek jelentős része mégsem jut elegendő szénhidráthoz. Ennek lehet köszönhető a betegségre jellemző általános fáradtság. A betegség gyakori étrendi kiváltója a zsiradékban gazdagabb táplálkozás. Egyre több bizonyíték kerül napvilágra arról, hogy nem a szénhidrátok, hanem a zsiradékok glükózfelhasználást negatívan befolyásoló élettani hatásai okozzák az inzulinrezisztenciát és a 2. típusú cukorbetegséget, így a szénhidrátok megvonása az inzulinrezisztencia fokozódásának is kedvez. (F1) Az Okos Étrend megoldást jelenhet az inzulinérzékenység visszaállításában.
 10. Terhesség a magzat védelmében kialakult természetes immunelnyomás miatt jelent emelkedett kockázatot. Különösen veszélyes a szülés, az abortusz vagy a vetélés utáni időszak, amikor hirtelen megszűnik a magzat védelme miatt kialakult immunhatás csökkenése. Ilyen időszakban különösen fontos a stresszmentes, zsírszegény, élénkítőktől mentes, tápértékben és rostokban gazdag étrend alkalmazása.
 11. Szteroidos gyulladáscsökkentők szedése annak ellenére kiváltója az autoimmun-betegségeknek, hogy sok esetben ezt alkalmazzák a kialakult betegség kezelésére. Különösen nagy a veszély egy ilyen gyógyszer hirtelen abbahagyásakor. Elhagyáskor csak lassú és fokozatos csökkentés tekinthető viszonylag biztonságosnak.
 12. Az endorfinok megfelelő működése is elengedhetetlen a helyes immunválaszok kialakításában. A glutén és a kazein esetén elégtelen emésztésükkor veszélyes fehérjetöredékek jöhetnek létre, ilyen a gluteomorphin és a casomorphin. Ezek opioid hatású anyagok. Az exogén ópiátok immunszupresszív hatásúak, és elősegitik a rossz immunválaszok kialakulását. Az említett fehérjetöredékekkel exogén opiátok kerülhetnek a jótékony hatású endogén opiátok helyére, mint az endorfin. El kell kerülni pl az érett sajtok, hosszan kovászolt kenyerek fogyasztását, ezek már késztermék formában is forrásai az említett opioid hatású anyagoknak. Bélrendszeren belül leginkább patogén bélflóra és emésztési rendellenességek esetén fontos a glutén és a kazein teljes elhagyása. A probléma ebben az esetben is jelentősen csökkenthető megfelelő mennyiségű fehérjebontó enzim szedésével. Később erre a témakörre még visszatérek. Mj: Az alacsony dózisú naltrexone (LDN) segíthet visszaállítani a helyes endorfin funkciót. Vannak olyan elméletek, hogy az autoimmun betegségek mindegyike a hibás szerotonin szabályozásnak köszönhető.

Mj: Autoimmun megbetegedések esetén sokan választanak valamilyen alacsony szénhidráttartalmú étrendet, ilyen az elterjedt autoimmun protokoll és GAPS diéta. Az ilyen étrendek elején tapasztalható javulások a korábban említett szteroid hatásnak köszönhetők. A tünetek viszont idővel rosszabbodhatnak és a mellékhatások is hasonlók, mint szteroidos gyulladáscsökkentők esetén: személyiségváltozások alakulnak ki, rák ás krónikus gyulladások kialakulásának esélye nő, a vese túlmunkára kényszerítése miatt ásványi anyagok és vitaminok hiánya alakulhat ki (jele az állandósult izomgörcsök, automatikus izommozgások, szívdobogásérzet), vesebetegség kialakulásnak kockázata nőhet. A magas fehérjebevitel miatt kialakulhat a hisztamin intolerancia. Csökkenhet a káliumszint, nőhet a kalcium ürülése, törékennyé válhatnak a csontok, a fogak romlani kezdenek, romlolhat a pajzsmirigyfunkció. Ez low carb divat társadalmi szempontból is megkérdőjelezhető hatású, mert olyan betegségeket okozhat, ami egész életben TB támogatott kezeléseket igényel, nem csupán az egyéneket érinti.

Immunválaszok normalizálása pre- és probiotikumokkal

Prebiotikumok, azaz a rostok hatása az autoimmun betegségekben, allergiákban és krónikus gyulladásokban is nagy jelentőségű.  Megfelelő, minél változatosabb bélflóra kialakítása elengedhetetlen a megfelelő immunműködés biztosításához. A megfelelő bélflóra kialakításának egyik alapja a táptalaj biztosítása számukra. Ehhez minél vegyesebb rostbevitel szükséges, mert egy-egy rostféle általában csak pár törzsnek kedvez. Minél többféle baktériumtörzs van a beleinkben, annál jobban megtanulhatja az immunrendszerünk, hogy mire érdemes immunreakciót indítania és mire nem. A baktériumflóra változatossága (diverzitása) fordított arányban áll a védettséggel. Ez az autoimmun-betegségekben, allergiákban is meghatározó lehet. Például a glükomannán rendszeres használata mellett csökkennek az autoimmun betegség ellenanyagai, olyan mértékben redukálódhat a gyulladásszint, hogy például Basedow-kór esetén a pajzsmirigy túlműködése is mérséklődik. A vegyes rostokban gazdag táplálkozás az egyik legfontosabb lépés az immunrendszer támogatásában. Minden étkezéshez fogyasszuk ezeket! Tehát minél gazdagabb a bélflóránk, annál védettebb a szervezetünk a különféle immunrendszerrel kapcsolatos betegségeket illetően.

Gyakoribb plusz rostforrások:

 1. Yerba-Prima-Soluble-Fiber-Formula, Kapható kapszulás változatban is. Nekem ez az egyik kedvenc vegyes rostforrásom, minden étkezés előtt 20 perccel 1 teáskanállal fogyasztom. Különösen előnyös lehet azoknak, akik székrekedéssel küzdenek.
 2. Paradise Herbs, Beta Glucan, ez egy élesztőmentes béta-glükán. Mellékhatások tekintetében szintén az egyik legbiztonságosabb. Napi 3 g béta-gükán jelentős hatással lehet a magas koleszterinszintre és vérnyomásra is.
 3. Zabrost az, amit szinte minden rostszegényebb liszttel készült ételbe, süteménybe, palacsintába, kenyérbe beleteszek. A lisztek 10%-ában szoktam alkalmazni. Nem befolyásolja a sütemény állagát, ízét és kelését sem.
 4. Heather's Tummy Care Acacia rost, vízben oldható rost, IBS esetén érdemes megpróbálni.
 5. Now Foods Glükomannán, étvágy csökkentéséhez hatékony.
 • Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket az IHerb oldaláról rendelem. Minőségben és a szállításban is nagyon megbízhatóak, olcsók. Az NSR764 kód érvényesítésével 5% kedvezményt kaphatunk a vásárlás végösszegéből. A rendelésről és a vámhatárokról az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. cikkemben írok.
 • Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket.

A patogén bélflóra növeli a szervezet gyulladásszintjét, kedvezőtlenül hat az immunrendszer működésére. Nem véletlenül terjedt el az felfogás, hogy az immunrendszer 80%-a a bélrendszerben lakozik. A bélbaktériumok hatékonyan segíthetik a védekezést például az általuk megtermelt ellenanyagok, antibiotikumok, antimikotikumok, antivirális anyagok miatt. Általában igaz, hogy mindenkinek érdemes probiotikumot szedni, és nem kizárólag súlyos betegségek esetén lehet nagy segítség, ugyanis az immunrendszer állapotán múlhat egy-egy esetleges fertőzés lefolyása is. Viszont a probiotikumok megválasztásának jelentősége túl nagy ahhoz, hogy csak úgy leemeljünk a polcról egy ismeretlen probiotikum törzset, és sajnos a gyártók sincsenek feltétlenül tisztában azzal, hogy melyik lesz valóban jótékony számunkra. Ezek mindegyike komoly biokémiai ráhatással bírhat a szervezetre, így csak valóban ellenőrzött fajokat érdemes bevinnünk. Megfelelő probiotikum pozitívan hathat a mentális állapotra, a hangulatra, megvédhet a fertőzések jelentős részétől, javíthatja a mentális betegségeket, autizmusban segítség lehet, jó hatású a bőr minőségére, sőt, az élethosszunkat is pozitívan befolyásolhatja, a gyulladásnövelő citokineket gátolhatja. Megfelelő probiotikum szedésével támogathatjuk az immunrendszert, akár meg is előzhetjük a különféle fertőzéseket. Kialakult autoimmun betegség esetén csökkenthetjük a magas gyulladásszintet, és pozitívan befolyásolhatjuk az immunrendszer működését.

 • Javasolt probiotikumok:

 1. Renew Life Extra Care Ultimate Flora Probiotic 50 Billion Live Cultures
 2. Enzymatic Therapy Probiotic Pearls Women's Digestive Yeast Balance
 3. Enzymatic Therapy Probiotic Pearls Complete
 4. Jarrow Formulas, ideal bowel support (10 milliárd/ kapszula)
 5. Áteresztő bél, gyakori hasmenés és bélgyulladás esetén feltétlenül érdemes megpróbálni a csak L. Plantarum tartalmú probiotikumot, mert sokszor ez az egy változtatás megoldhatja az emésztési problémát. Sajnos csak sztearátos formában kapható, de az előnyök és mellékhatások mérlegelésekor ekkor az előnyök győzhetnek. Ajánlott termék: Jarrow Formulas, ideal bowel support (10 milliárd/ kapszula)

További immunválaszt befolyásoló tényezők

 1. A táplálékkiegészítőkben gyakran megtalálható egy veszélyes nano méretű adalékanyag, a szilícium-dioxid (silica, kovasav, zeolit, silicon-dioxide). Ennek hatására az arginin nevű természetes aminosav átalakulhat citrullinná, egy nem természetes aminosavvá, amely ellen nagyobb eséllyel termelődik autoimmun ellenanyag. Ez a citrullinálási folyamat is autoimmun folyamatok kialakulásához vezethet. Egem nagyon meglep, hogy a kovasav betiltása helyett egy felkapott táplálék-kiegészítő, ráadásul a sors iróniájaként méregtelenítőként tartják számon. Mj: Sajnos számos gyógyszer is tartalmaz ezekből az összetevőkből, ilyen esetben azért igen ritka, hogy a kockázatmérlegelés után a gyógyszer elhagyása győzne. Táplálék-kiegészítők esetén viszont csak mentes változatot használjunk!

 2. A szintén gyakran alkalmazott adalékanyag, a magnézium-sztearát, egyéb sztearátok, sztearinsav és növényi sztearin elnyomhatja a T-sejteket, ami az immunrendszer kulcsfontosságú összetevője, megakadályozhatja a sejtek normál működését, károsíthatja a sejtmembránokat, ezzel megint a gyulladási és autoimmun-folyamatoknak kedvezhet. A hatás dózisfüggő, zsírszegény étrend esetén néhány táplálék-kiegészítő bevitel nem kockázatos. Tehát ebben az esetben arra érdemes ügyelni, hogy ne vigyünk be sok olyan táplálék-kiegészítőt, ami ezeket tartalmazza, egy-egy szem nem jelent különösebb kockázatot, valamint csökkentsük az étrendi zsiradékbevitelt.

 3. Bizonyos gyulladásfokozó étrend-kiegészítőkkel is vigyázni kell, amelyet sok esetben immunrendszert erősítőnek hirdetnek, ilyenek az algakészítmények is. Az algák többségében található egy számunkra nem bontható, gyulladásnövelő lipopoliszacharid, az LPS toxin. Hatására fellángolhatnak az ízületi fájdalmak, autoimmun betegségek, gyulladásos alapú pszichés zavarok. Az algát evolúciósan is fogyasztó állatok egyébként ezt tudják bontani. Mj: Japán gyakoribb autoimmun pajzsmirigy gyulladásos megbetegedéseinek lehetséges oka az algák nagyobb mennyiségű fogyasztása. 

 4. Kevésbé aktívak a T-limfociták (a fehérvérsejtek egy csoportja, az immunrendszer valódi katonái) ha a D-vitamin koncentrációja a vérben viszonylag alacsony.  A D-vitamin serkenti a makrofágok és az érett monociták antibakteriális funkcióját, a makrofágok életidejét. Megfelelő mennyiségű pótlás elengedhetetlen ha el akarjuk kerülni az autoimmun betegségeket vagy ha csökkenteni szeretnénk a megtámadott szerv vagy szervrendszer elleni autoimmun támadás mértékét, és az ellenanyagok szintjét. Minden autoimmun folyamat esetén kiváltó lehet a napfényhiány, az immunrendszerre gyakorolt negatív hatása miatt. A megfelelő, de nem túlzott D-vitamin szint a megfelelő immunválasz kialakításában nagy jelentőségű. A túl magas D-vitaminszint sem előnyös. A D-vitamin 21 ng/ml feletti értékénél megemelkedik például a gyulladásos betegségek jelenlétére utaló C-reaktív protein (CRP) szintje is.

Ajánlott megfelelő (nem túlzó) dózisú, jól adagolható D-vitaminok:

 1. Tartósítószerek fogyasztása is kiválthat hibás immunműködést, különös tekintettel a a szorbátokra és a szulfitokra. Érdemes ezeket elkerülni.

 2. Kéntartalmú aminosavak, táplálék-kiegészítők (kondroitin-szulfát, msm, stb) bevitele is okozhat hibás immunműködést.

 3. Antioxidánsok, mint például a karotinoidok, az E-vitamin, a C-vitamin, és a szelén védelmet nyújthatnak a szövetkárosodás ellen a makrofágok, monociták és granulociták aktiválásával, valamint elnyomhatják a gyulladáskeltő citokinek aktivitását, a TNF-α-t. Kialakult autoimmunbetegségek, krónikus gyulladások esetén jelentősen csökkentik az ellenanyagok mennyiségét. (Hashimoto esetén az aTPO szintet), továbbá a cink bevitele és a nátriumbevitel korlátozása csökkenti a betegség súlyosbodásának kockázatát.

   1. A szelén fontos szerepet játszik az antioxidáns szeléntartalmú proteinekben a túlzottan reaktív oxigénfajták (ROS) és a reaktív nitrogénfajták (NOS) által kiváltott oxidatív stressz elleni védelemben. Mj: A szerves szelén okozhat toxicitást. Ajánlott cikk: Szedni vagy nem szedni
    • Egészséges emberek esetén körülbelül 50-75 mcg szelénnel érdemes kiegészíteni a táplálékot szelénhiányos területeken (Magyarország ilyen).

     Ajánlott nem fermentált (hisztamin intolerancia esetén is tolerálható) szelén kiegészítők:

    1. Nutricology Selenium Solution (szervetlen)

    2. Eidon Mineral Supplements Selenium Liquid Concentrate (szervetlen)

   2. Egyik legjelentősebb antioxidánsunk a C-vitamin. A túlzott bevitelétől viszont tartózkodjunk, ugyanis a nagy dózis ösztrogénhatású, továbbá növelheti a oxalát kövek kialakulásának esélyét.  A nem tisztán növényi kivonatokat általában fermentálással állítják elő, a tisztán növényi forrás érthető okokból drágább.
    1. Magas C-vitamin tartalmú camu-camu por: Wilderness-Poets-Living-Raw-Foods-Camu-Camu-Berry-Powder-3-5-oz-99-g
    2. Magas C-vitamin tartalmú organikus camu-camu por: Earth-Circle-Organics-Organic-Raw-Camu-Camu-Powder-3-oz-85-g
    3. Ajánlott tisztán növényi acerolából kivont C-vitamin: HealthForce-Nutritionals-Truly-Natural-Vitamin-C
   3. A tokotrienolok E-vitamin izomerek, tokoferolok, a zsíroldékony vitaminok (lipovitamin) csoportjába tartozó, kis molekulájú, biológiailag aktív, szerves, növényi vegyületek, amelyeknek négy fajtáját különböztetjük meg (α-, β-, γ-, δ-tokotrienol). Az E-vitamin tokotrienol formában negyvenszer erősebb és hatékonyabb bizonyos betegségek helyreállításában, ezért "High Potency" E-vitaminnak is nevezik (magas potenciájú természetes E-vitamin). Egy molekula E-vitamin kb. 2000 foszfolipid molekulát képes megvédeni az oxidatív károsodástól. A sejtmembránban képződő peroxid-gyököket hidroperoxiddá alakítja, miközben maga kevésbé aktív tokoferoxil-gyökké oxidálódik. A sejtek antioxidáns státusza szempontjából kiemelkedő fontosságú a tokoferolok oxidált gyök formából biológiailag aktív formává történő redukciója. E folyamatban szerepet tulajdonítanak in vivo és részben in vitro körülmények között a C-vitaminnak,a karotinoidoknak. Együtt érdemes ezekkel szedni.
    1. MRM-Complete-E-60-Softgels természetes kevert tokoferolokkal, tokotrienolokkal.
    2. Jarrow-Formulas-Famil-E-60-Softgels természetes kevert tokoferolokkal, tokotrienolokkal.
    3. Jarrow-Formulas-Toco-Sorb-Mixed-Tocotrienols-and-Vitamin-E-60-Softgels
    4. Healthy-Origins-Tocomin-SupraBio-50-mg-150-Softgels
   4.  A karotinok a legelterjedtebb természetesen előforduló növényi festékanyagok, amelyek számos gyümölcsben és zöldségfélében jelen vannak. Az karotinoidok csökkenthetik az oxidációs folyamatokat, ezzel védve szervezetünket, továbbá természetes fényvédőként, szemvédőként funkcionálnak. Napallergia esetén is hatékonyak lehet, nem zavarják a pajzsmirigyet, ahol a hormonok előállításához oxidációs folyamatok szükségesek. Amíg pl. a resveratrol vagy quercetin vagy egyéb felkapott antioxidánsok (zöldtea kivonatok, zöld kávé kivonatok) a pajzsmirigyben lévő oxidációra is hatnak, így csökkent pajzsmirigy funkciót okozhatnak dózisfüggő módon.
    1. A likopin egy erős antioxidáns (hatása a β-karotinénak kb. duplája), kvédi a szervezetet a rák kialakulásától. Csak paradicsom kivonatot tartalmazó minősített karotinoid: Healthy-Origins-Lyc-O-Mato-Tomato-Lycopene-Complex-15-mg-180-Softgels
    2. Csak paradicsom kivonatot tartalmazó minősített karotinoid: Now-Foods-Lycopene-10-mg-120-Softgels

Immunválaszok helyreállításának támogatása

Autoimmun gyulladások esetén helyi jégeléssel aktiválhatjuk a szervezet öngyógyító képességét. Ilyenkor naponta egyszer vagy többször negyed órán keresztül hűtjük az adott szervet vagy szervrendszert, ha ez megoldható. A bőr és a jégzselé tasak közé feltétlenül helyezzünk két réteg száraz vászondarabot.

A kolosztrum gátolhatja a helyi gyulladásos citokineket, a TNF-α-t és az interleukin-1-β-t. Csökkentheti tehát a gyulladásos választ. Továbbá növelhet bizonyos növekedési faktorokat, ami segíthet helyreállítani az autoimmun-támadás miatti károkat. Visszafordítja a fehérjék lebontását, serkenti a szövetek regenerálását. Ez áteresztő bél szindróma esetén is nagy jelentőségű lehet. Mj: A kolosztrum önmagában nem tartalmaz kellő mennyiségű laktoferrint.

A lactoferrin egy glikoprotein, a szekréciós váladékok tartalmazzák nagyobb mennyiségben (könny, nyál, tej, stb.). Lactoferrin egyike az immunrendszer komponenseinek, antimikrobális hatással bír (baktericid, fungicid, virucid). Egy csecsemő átlagosan 1000 mg laktoferrinhez jut a föcstejből, ez a születési súlyhoz képest rendkívül nagy dózis. A laktoferrin szerepe ekkor az immunrendszer aktiválása, inicializálása, ezen túlmenően ún. immunmodulátor szerepét is betölti, vagyis fertőzés esetén beindítja a csecsemő saját interferon-termelését.  Bizonyos elméletek szerint az immunrendszer hibás működése esetén nagy dózis laktoferrin újra alaphelyzetbe állíthatja és normalizálhatja annak működését, erről folyó kutatásokat és eredményeket sajnos nem találtam.

A bakteriális fertőzések ellen többek között azért hatékony, mert megköti a szabad vasat, így a mikroorganizmusok élettevékenysége beszűkül, továbbá stimulálja a fagocitózist, kölcsönhatásba lép a külső bakteriális membránnal, behatol a baktériumba. Az antivirális aktivitását annak köszönheti, hogy eltéríti vírusrészecskék a célsejtekbe való bejutását. Hatékonynak találták az alábbi vírusoknál: HPV1-2, HPV, varicella zoster, cytomegalovirus , HIV, hepatitis C-vírus, hantavírusok, rotavírusok, poliovírus, humán légúti óriássejtes vírus, egér leukémia vírusok és Mayaro vírus. Gombaellenes hatása is van, ótvar és a candida esetén is hatékonynak bizonyult.

Saját véleményem a kórokozók által kiváltott autoimmun betegségekről, hogy a kórokozó jelenléte váltja ki és tartja fenn az aktív autoimmun folyamatot. Erre utalhat, hogy bármilyen egyéb fertőzés felerősíti a tüneteket, ilyenkor ugyanis a behatoló kórokozó az immunrendszer elnyomása miatt teret engedhet a kiváltó kórokozó terjedésének is. Ezért a kórokozók kiirtása elsődleges fontosságú. Megfelelő antivirális szerrel, antibiotikummal, antimikotikummal kombinált a laktoferrin a gyógyulási esélyt jelentősen megnövelheti. Ismeretlen kórokozó esetén a laktoferrin már önmagában is hatékony lehet, de a hatékony dózis sok esetben nagyon magas is lehet (3600-4200 mg). Mj: Vitaminokat is tartalmazó laktoferrinek nem alkalmasak nagy dózis bevitelére, mert vitamin túladagolást okozhatnak. 

Javasolt termék:

 1. Fertőzésekre már bevált káros összetevőktől mentes lactoferrin (silica mentes): Nutricology Laktoferrin with Colostrum. A laktoferrint minden esetben a probiotikumoktól és glikoproteinek bontó emésztőenzimektől eltérő időpontban kell bevenni. Általában éhgyomorra sem okoz tüneteket.
 2. Now Foods Colostrum
 3. California Gold Nutrition Colostrum

Az autoimmun-betegséget kiváltó kórokozók mimikri elmélete

Az elmélet szerint a kívülről a szervezetbe jutott antigének (kórokozók fehérjéi) ellen kialakuló immunválasz kiterjed a szervezet bizonyos hasonló struktúráira. A mimikri ebben az értelemben azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja megkülönböztetni a kórokozó antigénjét a szervezet saját antigénjétől. Mivel a saját antigén tartósan jelen van, így az autoimmun betegség kialakulásához vezethet. Ekkor tehát egy fertőzés előzheti meg az autoimmun-kórkép kialakulását. Ilyen esetben szintén valamilyen immunrendszert negatívan befolyásoló tényező is szerepet játszhat a hibás reakció kialakulásában.

A kórokozók mimikri elméletét támaszthatja alá, hogy számos beteg élménybeszámolójában feltűnik egy súlyos, nehezen kikezelt fertőzés az autoimmun-folyamat kialakulása előtt.

Több kutató hipotézise, hogy aktív, de nem kimutatható fertőzés, krónikus gyulladás is fenntarthatja a folyamatot. Ennek kikezelésére a megfelelő antibiotikumok, antimikotikumok, antivirális szerek és a laktoferrin alkalmazása is lehet gyógyszeres megoldás.

Ahhoz, hogy egy fertőzés kialakuljon egy emberi szervezetben, leginkább megfelelő táptalajra van szüksége. A kórokozók csak akkor indítanak összehangolt támadást a potenciális gazdatest ellen, ha ez fennáll pl. immungyengeség miatt. Egy "gyenge immunrendszerű" ember jó táptalajnak minősül. A megfelelő tápanyagbevitel, vitamin ellátottság, egészséges táplálkozás és életmód csökkentheti a kialakulásának esélyét.

Emésztőenzimek hiánya, az áteresztő bél, és az autoimmun betegségek

Érdemes külön szót ejteni az alábbi megbetegedésekről, mert gyakran keverednek a fogalmak:

 1. Az ételintolerancia nem más, mint enzimhiány vagy bizonyos emésztő enzimek csökkent mennyisége. Ekkor emésztetlenül vagy részlegesen megemésztve továbbhalad az adott tápanyag a belekben és ott rothadási folyamatokat indíthat el (puffadás, fájdalmak, hasmenés) kedvező táptalajt nyújtva a gyulladásfokozó patogén bélflórának, többek között a candidának is. Az ételintoleranciát nem az immunválasz váltja ki, hanem a nem lebontott tápanyag. Laktóz intolerancia esetén például csökkent mennyiségekben van jelen a laktóz lebontásáért felelős enzim, glutén intolerancia esetén a fehérjék bontása nem elégséges. Általában igaz, hogy ételintolerancia esetén a bevitt mennyiségtől függő, hogy kialakul-e valamilyen kellemetlen mellékhatás, sőt az ételintolerancia kimutathatósága nagyban függ attól, hogy milyen mértékű az enzimhiány. A gyógyuláshoz elsődleges feladat az enzimek szintjének visszaállítása, eleinte pótlása. A rothadó fehérjék növelhetik a szervezet ammóniaszintjét (ezt az autizmus és ADHD egyik fő okaként is említik), elősegíti az autoimmun betegségek kialakulását. Nem véletlen, hogy az autoimmun betegek közt annyira magas arányú a gluténérzékeny. Autoimmun betegségben a gluténérzékenység megmutathatja, hogy az emésztés nincs rendben, és olyan fehérjetöredékek juthattak korábban át a bélfalon, amelyek immunreakciót válthattak ki az adott szerv, szervrendszer ellen. Összességében gyakorlatilag megmérgezheti az egész szervezetet az enzimhiány.

  Enzimhiányt okozhat egy korábbi fertőzés, a pajzsmirigy-alulműködés, a tartósan magas kortizolszint, a szénhidrátban szegény étrendek, de bizonyos enzimgátlók étrendi fogyasztása is.
  Csökkent enzimmennyiségre utal az étel intoleranciák mindegyike (glutén, kazein intolerancia, stb), a puffadás, a híg széklet, a gázosodás bizonyos élelmiszerek elfogyasztásánál, de a candida fertőzés is. Számos esetben kórokozó a felelős az ételtolerancia kialakulásáért, mert az exogén kórokozók saját életterük védelmében a szervezetünket rávehetik a csökkentett enzim és gyomorsav termelésre. Ezek elpusztításában az orvosi kezeléseken kívül és mellett a laktoferrin és az aktívszén jöhet számításba.

Betain és pepszin a megfelelő gyomorsav koncentráció biztosításához:

 1. Solaray HCL with Pepsin (silica tartalmú változatokat feltétlenül el kell kerülni, ez csak sztearátos, menteset nem találtam)

Vegyes hipoallergén vegyes enzim s sertés pankreatin:

 1. Solaray-Pancreatin-1300-90-Capsules
 1. Aktívszén:

  1. Nature's Way aktívszén kapszula
Felmerülhet még kérdésként, hogy csökkenti-e a plusz enzimbevitel a saját enzimek mennyiségét?

Igen, ha van elegendő enzim, de a szedésük így sem jelenthet különösebb problémát, mert a friss növények is tartalmaznak enzimeket (ezért is érdemes nyers zöldségeket, gyümölcsöket is enni), így a szervezet jól alkalmazkodik a külső bevitelhez.

 1. Az ételallergia esetén már kis mennyiség elfogyasztásakor is heveny immunválasz alakul ki (anafilaxiás sokk, légzési nehézség, stb.). A tüneteket ekkor viszont az immunválasz váltja ki. Sok esetben az immunmoduláló anyagok (izgatószerek, koffein, kakaó, csoki, nem megfelelő étrend stb.) állnak a betegség kialakulása mögött a nem megfelelő bélflóra mellett. Bizonyos esetekben folynak kísérletek deszenzibilizációra. Ekkor egyre növekvő mennyiségben ellenőrzött körülmények között az allergiát okozó anyagot folyamatosan növelve juttatják a szervezetbe, ez hasonló a szénanátha gyógyításához. Az allergiák minden esetben az immunrendszer hibás működése miatt alakulnak ki. Allergiák esetén a megfelelő bél mikrobiom betelepítésvel, rostokkal, probiotikumokkal megszűnhet a betegség.

 2. Az áteresztő bél esetén a bélfalon olyan nem kívánt anyagok is átjuthatnak, amelyek számos megbetegedésért lehetnek felelősek. A nyálka (a mucin), a bélnyálkahártya, az immunglobulin A, és a bélfalban lévő limfociták hivatottak védelmet biztosítani a szervezetnek a nem kívánt felszívódástól. Másodlagos védvonalként fontos szerephez jut a máj is, melyen minden emésztőrendszerből származó anyagnak át kell haladnia mielőtt a véráramba kerülne. A májban lévő Kupffer sejtek semlegesítik a felszívódott makromolekulákat. A máj enzimjei oxidációval semlegesítik a belekből érkező kémiai anyagokat, és az epéhez, illetve a vesékhez továbbítják őket. A folyamat során reaktív szabadgyökök keletkeznek, ezért antioxidánsok szintje csökken. Ilyen esetekben még nagyobb a korábban említett antioxidános jelentősége. Mj: Alacsony szénhidráttartalmú étrendek esetén az étrendből adódó tartósan magas kortizolszint is mucinhiányt okozhat.

Lehet összefüggés az ételintolerancia és az áteresztő bél között, hiszen a nem megemésztett tápanyagok a bélben gyulladást generálhatnak és a patogén bélflórának kedvezhetnek. Az autoimmun-megbetegedéseket és a lyukas bél szindrómát is számos esetben gyomor és bélrendszeri fertőzés előzi meg. Az ilyen fertőzések komolyabb pusztítást végezhetnek a bélbolyhokban, az emésztőenzimek mennyisége is gyakran tartósan lecsökken, elégtelen lehet az emésztés és áteresztővé válhat a bélfal. Az autoimmun-megbetegedések kialakulása szoros összefüggésben állhat az emésztőenzim csökkent mennyiségével és az áteresztő béllel is.

A molekuláris mimikri elmélet szerint az így nem teljesen megemésztett összetett fehérjék és fehérjetöredékek ellen alakul ki immunválasz (étel intolerancia), és ha szervezeten belül található olyan struktúra, amit azonosnak érzékel a szervezet, akkor kialakulhat az autoimmun megbetegedés is. 

Kuruzslás vagy pénzkidobás az ételallergia-tesztek legtöbbje

Teljes mértékben kuruzslás kategóriába tartoznak:

 1. Voll diagnosztika / elektroakupunkturás állapotfelmérés
 2. Biorezonancia vizsgálat (elektrodermális tesztek)
 3. Vegateszt
 4. Hajanalízis

Az IgG alalpú tesztek eredménye sem tekinthető megfelelőnek, mert vizsgálatok szerint az élelmiszer-specifikus IgG vagy IgG4 szint és a valós érzékenység között nincs összefüggés.

Ezeknél a vizsgálatoknál specifikus IgE ellenanyagok helyett IgG típusú ellenanyagok jelenlétét vizsgálják, általában 40-50, sokszor akár 200 féle élelmiszerrel szemben. Az IgE típusú ellenanyag kizárólag allergiás reakció esetén képződik, IgG viszont minden idegen anyaggal szemben képződik, amellyel a szervezetünk valaha már találkozott. Az IgG az immunmemória alapja. IgE tehát csak arra az élelmiszerre képződik, amire allergiás reakció alakulhat ki a szervezetben, IgG viszont minden étellel szemben kialakul. Európai gyerekek jellemzően kisgyerekkorban sok tejet, tojást, kenyeret fogyasztanak, ezért szinte mindenkiben ezek az IgG ellenanyagok pozitivak és a többi élelmiszerhez képest emelkedett is lesz az értékük.

Az IgG4 tipusú ellenanyagról, melyet bizonyos ételintolerancia vizsgálatok mérnek,  annyit tudunk, hogy nem az intolerancia, hanem pont ellenkezőleg, a tolerancia, az immunrendszer általi elfogadás jellemzője. Teljesen hamis tehát emelkedett tej, tojás, liszt IgG vagy IgG4 alapján bárkit tej-tojás-lisztmentes diétára fogni. Felnőttek esetén sem bizonyított ez a vizsgálati módszer. 

Példák IgG tesztekre:

 1. Food Detective
 2. Foodtest

A patikákban megjelent viszonylag baráti áron kapható általában olcsó allergia (IgE) és cöliákia esetén intolerancia tesztek – ha nincs a betegnek IgA hiánya, egész jó pontossággal (97-98%) működnek.

Az ételérzékenység felderítésére a tünetekkel is tarkított táplálkozási napló segíthet.

Autoimmun pajzsmirigy-gyulladások

A betegség gyakorisága miatt érdemes külön szót ejteni erről. Az autoimmun-betegség a pajzsmirigy esetén azt jelenti, hogy a szervezet immunrendszere lebontja a pajzsmirigyet, közben a folyamat gyulladást generál, párhuzamosan van egy regeneráció, de idővel általában a lebontás győzedelmeskedik, ha valaki nem lép időben.

Nem érdemes sokáig várni a drasztikus életmódváltással, ugyanis a részlegesen elbontott pajzsmirigy már nem tud elég hormont termelni. Minél később tér valaki észhez, annál kisebb esélye van.

A betegségnek különböző szakaszai lehetnek a gyulladás mértékétől és a pajzsmirigy elbontásának szintjétől függően. Az ATPO szint azt mutatja meg, hogy épp mennyire támadja aktívan az immunrendszer a pajzsmirigyet, ezt számos dolog befolyásolja. Az ATPO szint tehát az immunrendszer támadásának szintjéről ad információkat, ha magas, akkor épp komoly támadásba lendült.

A thyreoidea stimuláló hormon (TSH), más néven pajzsmirigy-serkentő hormon az agyalapi mirigyben termelődik és a pajzsmirigy hormontermelésére gyakorol serkentő hatást. Ha pajzsmirigyünk a processzorunk, akkor TSH hormon jelenti azt, hogy épp mennyire kellene húzni az órajelet. Az optimális TSH érték 0,8 és 2 mIU/l között található (vagy 0,8 és 1,5 mIU/l között ideális). Ha ennél magasabb, akkor a szervezet valamilyen okból növelné a pajzsmirigy aktivitását, azaz ezzel együtt az egész szervezet anyagcseréjének sebességét, de akadályoztatva van a pajzsmirigy a hormontermelésben. Ez az alulműködés állapotára jellemző. Ha a tartomány alá esik, akkor pedig csökkentené, azaz a pajzsmirigy valamilyen okból túlműködik.

Hashimoto betegség elején az említett autoimmun gyulladás vérbővé teszi a pajzsmirigyet, túlműködésre gerjeszti, ekkor a TSH alacsony, mert épp nagyon sok hormon kering. Ahogy bomlik el a pajzsmirigy, úgy tud egyre kevesebb hormont termelni, ez idővel hormonhiányig is eljut. Persze ebben a fázisban TSH nagyon megemelkedik. Ennek az állapotnak a kezdetén magas TSH-val még van elég hormon, aztán a legtöbbször már a magas TSH is kevés a pajzsmirigy aktiválásához, mert nincs elég pajzsmirigyszövet.

A betegségben lehetnek hullámzások, mert gyakran csökken az immunrendszer támadása és a regeneráció nő. De jellemzően beáll a súlyos hormonhiány, ami valóságban nem pajzsmirigy-alulműködés, hanem pajzsmirigy pusztulás. Ezt azért fontos megemlíteni, mert a szokásos értelemben vett pajzsmirigy aktiváló eljárások csökkent pajzsmirigyszövet esetén kudarcba fulladnak. A betegség kezelésének legfőbb szempontja az immuntámadás csökkentése, amit ezen cikk ajánlásainak alkalmazásával lehet elérni.

Az Okos Étrend a Facebookon is megtalálható két szinten: az Okos Étrend tanulócsoportban és az Okos étrend HCLF a gyakorlatban haladó csoportban. A haladó csoporttagsághoz szükséges az Okos Étrend alapos ismerete.

A következő cikkben megismerhetjük az Okos Étrend alapjait: Okos Étrend 1. rész

Ne feledkezzünk el arról, hogy ez a cikk segítségünkkel eljuthat másokhoz is, ha megosztjuk a Facebookon. 

Laczkovich Eszter © Minden jog fenntartva. Copyright by https://www.zoldhaz.info

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása