Az autoimmun betegségek gyógyíthatók?

Autoimmun betegségről akkor beszélnünk, amikor az immunrendszer kóros, támadó jellegű immunválaszt indít a szervezetben normálisan is megtalálható szerv vagy szervrendszer ellen. Az autoimmun betegségek az orvostudomány jelenlegi állása szerint véglegesen nem gyógyíthatók, azonban egyre hatékonyabban kezelhetők. Olyan súlyos kórképekről van szó, hogy a megelőzés rendkívül nagy jelentőségű. Nézzük mi alakíthat ki ilyen kóros autoimmun reakciót és mit tehetünk ellene!


Szeretettel ajánlom mindenkinek ezt a cikket. Azoknak, akik szeretnék magukat vagy családjukat megóvni ezektől a betegségektől, azoknak, akik valamilyen krónikus gyulladástól szenvednek, mert számukra is hasznosak lehetnek az információk és természetesen azoknak is, akik már a betegséggel küzdenek.

Kórokozók mimikri elmélete

A kórokozó mimikri elmélet szerint a kívülről a szervezetbe jutott antigének (kórokozók fehérjéi) ellen kialakuló immunválasz kiterjed a szervezet bizonyos hasonló struktúráira. A mimikri ebben az értelemben azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja megkülönböztetni a kórokozó antigénjét a szervezet saját antigénjétől. Mivel a saját antigén tartósan jelen van, így az autoimmun betegség kialakulásához vezet. Ekkor tehát egy fertőzés előzi meg az autoimmun-kórkép kialakulását. Ilyen esetben mindig valamilyen immunrendszert negatívan befolyásoló tényező is szerepet játszik a hibás reakció kialakulásában.

 

Autoimmun betegségek gyógyíthatók

©FreeImages.com/OBMonkey

Az egyik legjobban bevált táplálékkiegészítő a gyulladások kezelésében a laktoferrin, ugyan kórokozótól függően 3600-4200 mg-ig is terjedhet az adagolása. Én a magam részéről 3600 mg-os (2x1800 mg) adagot veszek be naponta ha valamilyen fertőzés meg akar környékezni, ezzel gyakran pár óra alatt is teljesen elmúlhatnak a tünetek. A fertőzések kezelése és elkerülése nagy jelentőségű az autoimmun megbetegedések megelőzésében. Erről bővebben A fertőzések megelőzése és gyógyítása című cikkben olvashatsz.

A kolosztrum gátolja a helyi gyulladásos citokineket, a TNF-α-t és az interleukin-1-β-t. Ez csökkenti tehát a gyulladásos választ, ami nagyon fontos az autoimmun betegségek kezelésében és tüneteinek enyhítésében. Továbbá növel bizonyos növekedési faktorokat, ami segíthet helyreállítani az autoimmun-támadás miatti károkat. Visszafordítja a fehérjék lebontását, serkenti a szövetek regenerálását. Ez lyukas bél szindróma esetén is nagy fontosságú. Autoimmun betegségek esetén különösen nagy jelentősége van a fertőzések elkerülésének, mert ezek állapotromlást eredményezhetnek. Ilyen esetben is nagy segítség lehet a laktoferrin és a kolosztrum. Mj: A kolosztrum önmagában nem tartalmaz kellő mennyiségű laktoferrint.

A lactoferrin egy glikoprotein, a szekréciós váladékok tartalmazzák nagyobb mennyiségben (könny, nyál, tej, stb.). Lactoferrin egyike az immunrendszer komponenseinek, antimikrobális hatással bír (baktericid, fungicid, virucid). Egy csecsemő átlagosan 1000 mg laktoferrinhez jut a föcstejből, ez a születési súlyhoz képest rendkívül nagy dózis. A laktoferrin szerepe ekkor az immunrendszer aktiválása, inicializálása, ezen túlmenően ún. immunmodulátor szerepét is betölti, vagyis fertőzés esetén beindítja a csecsemő saját interferon-termelését.  Bizonyos elméletek szerint az immunrendszer hibás működése esetén nagy dózis laktoferrin újra alaphelyzetbe állíthatja és normalizálhatja annak működését, erről folyó kutatásokat és eredményeket sajnos nem találtam, pedig nagy jelentősége lehetne az autoimmun betegségek gyógyításában is. 

A bakteriális fertőzések ellen többek között azért hatékony, mert megköti a szabad vasat, így a mikroorganizmusok élettevékenysége beszűkül, továbbá stimulálja a fagocitózist, kölcsönhatásba lép a külső bakteriális membránnal, behatol a baktériumba. Az antivirális aktivitását annak köszönheti, hogy eltéríti vírusrészecskék a célsejtekbe való bejutását. Hatékonynak találták az alábbi vírusoknál: HPV1-2, HPV, varicella zoster, cytomegalovirus , HIV, hepatitis C-vírus, hantavírusok, rotavírusok, poliovírus, humán légúti óriássejtes vírus, egér leukémia vírusok és Mayaro vírus. Gombaellenes hatása is van, ótvar és a candida esetén is hatékonynak bizonyult.

Saját véleményem a kórokozók által kiváltott autoimmun betegségekről, hogy a kórokozó jelenléte váltja ki és tartja fenn az aktív autoimmun folyamatot. Akkor is ha ez már nem feltétlenül mutatható ki. Erre utalhat, hogy bármilyen egyéb fertőzés felerősíti a tüneteket, ilyenkor ugyanis a behatoló kórokozó az immunrendszer elnyomása miatt teret engedhet a kiváltó kórokozó terjedésének is. Ezért a kórokozók kiirtása elsődleges fontosságú. Megfelelő antivirális szerrel, antibiotikummal, antimikotikummal kombinált a laktoferrin a gyógyulási esélyt jelentősen megnövelheti. Ismeretlen kórokozó esetén a laktoferrin már önmagában is hatékony lehet, de a hatékony dózis sok esetben nagyon magas is lehet. Mj: Vitaminokat is tartalmazó laktoferrinek nem alkalmasak nagy dózis bevitelére, mert vitamin túladagolást okozhatnak. 

Minden kórokozó elnyomásában, így a fertőzésekből való kigyógyulásban jelentős szerepe van a megfelelő bél mikrobiomnak, így a gondosan megválasztott probiotikumok segítséget nyújhatnak a gyógyulásban és persze a megelőzésben is. Erről később írok még.

 • Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket az IHerb oldaláról rendelem. Minőségben és a szállításban is nagyon megbízhatóak, olcsók. Az NSR764 kód érvényesítésével 5% kedvezményt kaphatsz az első vásárlás végösszegéből. Ha támogatni szeretnéd vagy a munkámat, cikkeimet kellően értékesnek találod, akkor iHerb vásárlásaidnál a kosárban lévő kiírás (Discount valid for first time customers only) ellenére később se feledkezz meg az NSR764 kódról. Ez az egyetlen motivációm. Köszönöm, ha figyelemmel vagy rám. A rendelésről és a vámhatárokról az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. írásomban olvashatsz.

  Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket.

Javasolt termék:

 1. Fertőzésekre már bevált káros összetevőktől mentes lactoferrin (a legtöbb változatban silica vagy egyéb vitamin van, ami túladagolható): Nutricology Laktoferrin with Colostrum. A laktoferrint minden esetben a probiotikumoktól és glikoproteinek bontó emésztőenzimektől eltérő időpontban kell bevenni. Általában éhgyomorra sem okoz tüneteket.
 2. Now Foods Colostrum
 3. California Gold Nutrition Colostrum

Emésztőenzimek hiánya, az áteresztő bél és az autoimmun betegségek

Érdemes külön szót ejteni az alábbi megbetegedésekről, mert gyakran keverednek a fogalmak:

 1. Az ételintolerancia nem más, mint enzimhiány vagy bizonyos emésztő enzimek csökkent mennyisége. Ekkor emésztetlenül vagy részlegesen megemésztve továbbhalad az adott tápanyag a belekben és ott rothadási folyamatokat indít el (puffadás, fájdalmak, hasmenés) kedvező táptalajt nyújtva a patogén bélflórának, többek között a candidának is. Az ételintoleranciát nem az immunválasz váltja ki, hanem a nem lebontott tápanyag. Laktóz intolerancia esetén például csökkent mennyiségekben van jelen a laktóz lebontásáért felelős enzim, glutén intolerancia esetén a fehérjék bontása nem elégséges. Általában igaz, hogy ételintolerancia esetén a bevitt mennyiségtől függő, hogy kialakul-e valamilyen kellemetlen mellékhatás, sőt az ételintolerancia kimutathatósága nagyban függ attól, hogy milyen mértékű az enzimhiány. A gyógyuláshoz elsődleges feladat az enzimek szintjének visszaállítása, eleinte pótlása. Az emésztőenzimek csökkent mennyisége vagy hiánya esetén minden étkezés mellé szükséges lehet emésztőenzimet szedni.

  Enzimhiányt okozhat egy korábbi fertőzés, a pajzsmirigy-alulműködés, a tartósan magas kortizolszint, a szénhidrátban szegény étrendek, de bizonyos enzimgátlók étrendi fogyasztása is.
  Csökkent enzimmennyiségre utal az étel intoleranciák mindegyike (glutén, kazein intolerancia, stb), a puffadás, a híg széklet, a gázosodás bizonyos élelmiszerek elfogyasztásánál és a candida fertőzés is. Számos esetben kórokozó a felelős az ételtolerancia kialakulásáért, mert az exogén kórokozók saját életterük védelmében a szervezetünket rávehetik a csökkentett enzim és gyomorsav termelésre. Ezek elpusztításában az orvosi kezeléseken kívül és mellett a laktoferrin és az aktívszén jöhet számításba.

Mj: Sokan azért puffadnak egyetlen adott étel miatt, mert az már eleve tartalmaz enzimgátlókat és ezzel már kritikus szint alá süllyed az emésztőenzimek mennyisége, így a táplálék emésztetlenül kerül a későbbi bélszakaszba. Azt is fontos tudni, hogy a hagyma és fokhagyma képes a szervezet saját enzimjeit is gátolni, ezért puffaszt sok étel csak attól, mert hagymaféléket is tartalmaz.

 • A linkelt emésztőenzimek a kazein és a glutén bontásában is segítséget nyújthatnak. Ez nagyon fontos minden autoimmun-megbetegedés esetén, ugyanis a gyulladási folyamatokat gyakran a nem megfelelően megemésztett fehérjetöredékekre való immunválasz tartja fenn. Éhgyomorra viszont jobban érvényesül a gyulladás csökkentő hatás, így vegyesen célszerű szedni, azaz minden étkezéshez és éhgyomorra is.

  Ha igazán nagy áttörést akarsz az autoimmun betegséged állapotában, akkor minden étkezés mellé fogyassz enzimeket, de például a fehérje tartalmú folyadékoknál se feledkezz meg róluk. Szorulásos, hasmenéses problémák esetén is segítség lehet, továbbá a gyulladásos válaszok csökkentése miatt érdemes még üres gyomorra is fogyasztani ezekből.

  Ajánlott hipoallergén fehérjebontó enzimek:

  1. Doctor's Best Best High Potency Serrapeptase 120,000 SPUs nagy dózisú
  2. Enzymedica SerraGold High Activity Serrapeptase

Betain és pepszin a megfelelő gyomorsav koncentráció biztosításához:

 1. Solaray HCL with Pepsin (silica tartalmú változatokat feltétlenül el kell kerülni, ez csak sztearátos, menteset nem találtam)

Vegyes hipoallergén vegyes enzim s sertés pankreatin:

 1. Solaray-Pancreatin-1300-90-Capsules
 1. Ajánlott étrend-kiegészítők (bizonyos esetekben a patogén bélflóra toxinjainak megkötésére néhány hetes kúrát érdemes tartani):

  1. Nature's Way aktívszén kapszula
Felmerülhet még kérdésként, hogy csökkenti-e a plusz enzimbevitel a saját enzimek mennyiségét?

Igen, ha van elegendő enzim, de a szedésük így sem jelenthet különösebb problémát, mert tartalmaznak a növények is enzimeket (ezért is érdemes nyers zöldségeket, gyümölcsöket is enni), így a szervezet jól alkalmazkodik a külső bevitelhez és ha ez elmarad akkor visszatér a normális enzimszint. Viszont létfontosságú, hogy enzimesen csak teljesen lebontott táplálék jusson a későbbi bélszakaszokba, ugyanis a félig emésztett fehérjetöredékek gyulladásokat, de pszichés zavarokat is okozhatnak (például casomorphin, gluteomorphin tartalmuk miatt), továbbá táptalajt biztosítanak a patogén bélflórának (ezzel az immunrendszeren, a személyiségen át az egész szervezet működésére negatívan hatnak). A rothadó fehérjék növelik a szervezet ammóniaszintjét (ezt az autizmus és ADHD egyik fő okaként is említik), elősegíti az autoimmun betegségek kialakulását. Nem véletlen, hogy az autoimmun betegek közt annyira magas arányú a gluténérzékeny. Autoimmun betegségben a gluténérzékenység megmutathatja, hogy az emésztés nincs rendben és olyan fehérjetöredékek juthattak korábban át a bélfalon, amelyek immunreakciót válthattak ki az adott szerv, szervrendszer ellen. Összességében gyakorlatilag megmérgezi az egész szervezetet az enzimhiány.

 1. Az ételallergia esetén már kis mennyiség elfogyasztásakor is heveny immunválasz alakul ki (anafilaxiás sokk, légzési nehézség, stb.). A tüneteket ekkor viszont az immunválasz váltja ki. Sok esetben az immunmoduláló anyagok (izgatószerek, koffein, kakaó, csoki, stb.) állnak a betegség kialakulása mögött a nem megfelelő bélflóra mellett. Bizonyos esetekben folynak kísérletek deszenzibilizációra. Ekkor egyre növekvő mennyiségben ellenőrzött körülmények között az allergiát okozó anyagot folyamatosan növelve juttatják a szervezetbe, ez hasonló a szénanátha gyógyításához. Az allergiák minden esetben az immunrendszer hibás működése miatt alakulnak ki. Allergiák esetén a megfelelő bél mikrobiom betelepítésvel gyakran megszűnik a betegség.

 2. Az áteresztő bél esetén a bélfalon olyan nem kívánt anyagok is átjuthatnak, amelyek számos megbetegedésért lehetnek felelősek. A nyálka (a mucin), a bélnyálkahártya, az immunglobulin A, és a bélfalban lévő limfociták hivatottak védelmet biztosítani a szervezetnek a nem kívánt felszívódástól. Másodlagos védvonalként fontos szerephez jut a máj is, melyen minden emésztőrendszerből származó anyagnak át kell haladnia mielőtt a véráramba kerülne. A májban lévő Kupffer sejtek semlegesítik a felszívódott makromolekulákat. A máj enzimjei oxidációval semlegesítik a belekből érkező kémiai anyagokat, és az epéhez, illetve a vesékhez továbbítják őket. A folyamat során reaktív szabadgyökök keletkeznek, ezért antioxidánsok szintje csökken. Az oxidációs folyamatok melléktermékeinek kiválasztása az epébe és ennek a "mérgező" epének a visszaáramlása a hasnyálmirigy vezetékbe lehet a hasnyálmirigy betegségek egyik fő oka.

  • Alacsony szénhidráttartalmú étrendek esetén az étrendből adódó tartósan magas kortizolszint is mucinhiányt okoz, akkor is ha még nem jutott el valaki a pajzsmirigy-alulműködésig. Ennek köszönhető az áteresztő bél szindróma ilyen étrend esetén, hasmenéssel és egyéb áteresztő bél tünetekkel párosulva, és az is, hogy olyan gyakran kialakul a hisztamin intolerancia is. Az étrendi stressz (szénhidrátszegény vagy zsíros étrend), pszichoaktív izgatószerek és egyéb stresszorok jelentősen csökkentik a legfőbb védvonal, azaz a nyálka (mucin) mennyiségét, ez már elegendő lehet az áteresztő bél kialakulásához. A mucinhiány egyéb területen is megmutatkozik például a szem szárazságában. Ez tehát egy jele lehet az áteresztő bélnek is. Továbbá a különféle táplálék-kiegészítőkre való intolerancia is utalhat a problémára.

  • A pajzsmirigy-alulműködőknél, amelynek legfőbb kiváltó oka az étrendi stressz, jóval gyakoribb az áteresztő bél szindróma és ezzel egyidejűleg a szemszárazság is. Pajzsmirigy-alulműködők esetén is fontos lehet a gluténmentes diéta a korábban említett csökkent enzim kiválasztás miatt, ugyanis így jóval valószínűbben alakulhat ki ételintolerancia és ezzel együtt autoimmun megbetegedés.

Van összefüggés az ételintolerancia és az áteresztő bél között, hiszen a nem megemésztett tápanyagok a bélben gyulladást generálnak és a patogén bélflórának kedveznek. Az autoimmun-megbetegedéseket és a lyukas bél szindrómát is számos esetben gyomor és bélrendszeri fertőzés előzi meg. Az ilyen fertőzések komolyabb pusztítást végezhetnek a bélbolyhokban, az emésztőenzimek mennyisége is gyakran tartósan lecsökken, elégtelen lesz az emésztés és áteresztővé válhat a bélfal. Az autoimmun-megbetegedések kialakulása szoros összefüggésben áll az emésztőenzim csökkent mennyiségével és az áteresztő béllel is, minden esetrben érdemes ezeket az enzimeket pótolni, mégpedig minden étkezéshez.

A molekuláris mimikri elmélet szerint az így nem teljesen megemésztett összetett fehérjék és fehérjetöredékek ellen alakul ki immunválasz (étel intolerancia) és ha szervezeten belül található olyan struktúra, amit azonosnak érzékel a szervezet, akkor kialakulhat az autoimmun megbetegedés is. Például a gluténban található gliadin molekulaszerkezete nagyon hasonló a pajzsmirigyben található proteinekhez.

Tehát láthatjuk, hogy például áteresztő bél esetén csupán egyetlen pici lépés kell ahhoz, hogy komolyabb autoimmun megbetegedés alakuljon ki. Elsődleges fontosságú tehát, hogy a fehérjék lebontása az emésztés folyamán tökéletes legyen, ezzel ugyanis elkerülhető, hogy a bélfalon átjussanak a fehérjetöredékek, amelyek ellen kialakulhat mimikri autoimmun reakció. Hasmenéssel vagy hányással járó állapotok után és közben különösen ügyelni kell, hogy nagyobb dózisú probiotikumok szedésére és szükség esetén antibiotikummal vagy laktoferrinnel kell kezelni a megbetegedést. Ilyen esetben a betegség alatt és utána egy ideig fehérjeszegény étrendet kell tartani, ugyanis ezzel jelentősen csökkenthető az autoimmun betegség kialakulásának kockázata, hiszen a kevesebb fehérjét a kevesebb enzimmel még van lehetőség megemészteni. A legtöbb ilyen megbetegedés alatt és után hetekig csökkent lehet az enzimek mennyisége, így fontos az emésztőenzimek bevitele is, különös tekintettel a fehérjék bontására.

Autoimmun-megbetegedés kialakulása után is rendkívüli jelentősége van a bélrendszer karbantartásának, pláne ha feltételezhető, hogy a táplálékból származó fehérjék elleni immunreakció váltotta ki a folyamatot:

 1. Táplálék-intolerancia vizsgálat elvégzése után, ennek figyelembevételével kell kialakítani az étrendet.
 2. Bélrendszeri problémák esetén fontos a teljes körű étrendi váltás, azaz a nagyon könnyen emészthető táplálékok fogyasztása. A legkönnyebben emészthető táplálékok a bébiételek, pépek és kásák.  Az Okos Étrend kihívás 2. hetének étrendje is segítségedre lehet.
 3. A colostrum segíthet az áteresztő bél regenerálásban.
 4. A megfelelő bél mikrobiom elnyomja a patogén, gyulladást fokozó bélflórát, ennek kialakításban nagy segítséget nyújtanak a probiotikumok.
 5. Szinte minden esetben érdemes a fehérjebontást támogatni emésztőenzimekkel.
 6. A hagyományos emésztőenzimeken kívül érdemes szót ejteni a szerapeptázzól. A szerapeptáz a selyemhernyóktól származó fehérjebontó enzim. Nagyon hatékony bélgyulladás, Crohn-betegség, gyulladásos állapotok, autoimmun megbetegedések, reuma kezelésének támogatásában is. Hatásmechanizmusa az eddig leírtak alapján történik. A legtöbb krónikus gyulladási folyamat mögött az elégtelen fehérjeemésztés is közrejátszhat.
 7. Áteresztő bél, gyakori hasmenés és bélgyulladás esetén feltétlenül érdemes megpróbálni a csak L. Plantarum tartalmú probiotikumot, mert sokszor ez az egy változtatás megoldhatja az emésztési problémát. Sajnos csak sztearátos formában kapható, de az előnyök és mellékhatások mérlegelésekor ekkor az előnyök győzhetnek. Ajánlott termék: Jarrow Formulas, ideal bowel support (10 milliárd/ kapszula)

Kuruzslás vagy pénzkidobás az ételallergia-tesztek legtöbbje

Teljes mértékben kuruzslás kategóriába tartoznak:

 1. Voll diagnosztika / elektroakupunkturás állapotfelmérés
 2. Biorezonancia vizsgálat (elektrodermális tesztek)
 3. Vegateszt
 4. Hajanalízis

Az igG alalpú tesztek eredménye sem tekinthető megfelelőnek, mert vizsgálatok szerint az élelmiszer-specifikus IgG vagy IgG4 szint és a valós érzékenység között nincs összefüggés.

Ezeknél a vizsgálatoknál specifikus IgE ellenanyagok helyett IgG típusú ellenanyagok jelenlétét vizsgálják, általában 40-50, sokszor akár 200 féle élelmiszerrel szemben. Az IgE típusú ellenanyag kizárólag allergiás reakció esetén képződik, IgG viszont minden idegen anyaggal szemben képződik, amellyel a szervezetünk valaha már találkozott. Az IgG az immunmemória alapja. IgE tehát csak arra az élelmiszerre képződik, amire allergiás reakció alakulhat ki a szervezetben, IgG viszont minden étellel szemben kialakul. Európai gyerekek jellemzően kisgyerekkorban sok tejet, tojást, kenyeret fogyasztanak, ezért szinte mindenkiben ezek az IgG ellenanyagok pozitivak és a többi élelmiszerhez képest emelkedett is lesz az értékük.

Az IgG4 tipusú ellenanyagról, melyet bizonyos ételintolerancia vizsgálatok mérnek,  annyit tudunk, hogy nem az intolerancia, hanem pont ellenkezőleg, a tolerancia, az immunrendszer általi elfogadás jellemzője. Teljesen hamis tehát emelkedett tej, tojás, liszt IgG vagy IgG4 alapján bárkit tej-tojás-lisztmentes diétára fogni. Felnőttek esetén sem bizonyított ez a vizsgálati módszer. 

Példák igG tesztekre:

 1. Food Detective
 2. Foodtest

A patikákban megjelent viszonylag baráti áron kapható általában olcsó allergia (IgE) és cöliákia esetén intolerancia tesztek – ha nincs a betegnek IgA hiánya, egész jó pontossággal (97-98%) működnek.

Az ételérzékenység felderítésére a tünetekkel is tarkított táplálkozási napló segíthet.

Immunszupresszió

A másik leggyakoribb ok az autoimmun betegségek kialakulásában az immunszupresszió (immunelnyomás). Ez gyakorlatilag létrehozza az immunrendszer hibás működését, így a mimikri antigének elleni téves immunreakciók kialakításában mindenképpen szerepe lehet, mindegy, hogy ez táplálékokból származó vagy kórokozó fehérjéje vagy fehérjetöredéke ellen irányult eredetileg. A tartósan magas kortizolszint immunelnyomó hatású. A hosszútávú immunszupresszió megnöveli a krónikus fertőzések és a rák kockázatát, de kiváltója lehet autoimmun-megbetegedésnek is. Leggyakoribb immunszupresszív hatások és azok kiküszöbölése:

 1. A túl alacsony szénhidrátbevitellel járó étrendek (paleó, ketogén, inzulin-rezisztencia étrend), a kalóriamegvonásos fogyókúrák és a böjtök esetén a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátása nem megfelelő, ez növeli a stresszhormonok szintjét, ami immunszupresszív hatású. Ezt hatást ahhoz lehet hasonlítani, mintha szteroidos gyulladáscsökkentőt szedne valaki folyamatosan.  Az ilyen étrendek abbahagyása után a veszély tovább nő, mert az immunrendszer hirtelen újraindul, ez kedvezhet az autoimmun betegségek kialakulásának, ráadásul a korábban említett mucinhiány miatt kialakulhatott az áteresztő bél, ami az autoimmun reakciók kialakulásának kedvez. Sajnos számos ember fordult hozzám ilyen étrendek alatt kialakult autoimmun pajzsmirigy megbetegedéssel.  Alacsony szénhidráttartalmú étrendek esetén hangsúlyozottan fontos a fokozatos és lassú áttérés étrendváltás esetén. Kerüld el az étrendi stresszt, azaz a zsiradékban gazdag vagy szénhidrátszegény étrendeket és az önéheztetést. Ismerd meg az Okos Étrendet, ahol a cikkek között az folyamatos és lassú áttérésre is tippeket kaphatsz.
 2. A nem szándékosan zsírszegény étrend immunszuppresszív hatású, hiszen számos zsírsav immunszuppresszív.
 3. Minden autoimmunbetegség esetén elégtelen fehérjeemésztéssel kell számolni. A nem megfelelően emésztett fehérjetöredékek gyulladásfokozók, így minden esetben érdemes az emésztőenzimeket pótolni.
 4. Immunelnyomó hatású az inzulinrezisztencia miatt kialakuló stresszhormon növekedés, ami a sejtek elégtelen tápanyag-ellátottságából adódik.
 5. Önéheztetés, állandósult kalóriamegvonás (anorexia).
 6. Serkentőszerek fogyasztása (kávé, kakaó, kóla, energiaitalok, ginszeng, maca, stb). Érdemes ezeket fokozatos csökkentéssel letenni.
 7. Terhesség, a magzat védelmében kialakult természetes immunelnyomás miatt. Különösen veszélyes a szülés, az abortusz vagy a vetélés utáni időszak, amikor hirtelen megszűnik a magzat védelme miatt kialakult immunhatás csökkenése.
 8. Szteroidos gyulladáscsökkentők (annak ellenére kiváltó, hogy sok esetben ezt alkalmazzák a kialakult betegség kezelésére). Különösen nagy a veszély egy ilyen gyógyszer hirtelen abbahagyásakor.
 9. Az exogén immunszupresszív hatásúak. Az exogén opiátok kerülhetnek az jótékony hatású endogén opiátok helyére, mint az endorfin. Az endorfin megfelelő működése elengedhetetlen a helyes immunválaszok kialakításában. A glutén és a kazein esetén elégtelen emésztésükkor fehérjetöredékek jöhetnek létre, ilyen a gluteomorphin és a casomorphin. Ezek opioid hatású anyagok. A glutén és kazein elhagyásával ezek expozíciója csökken, ezért javulnak a betegek glutén és kazeinmentes étrend mellett, illetve ez a probléma teljesen orvosolható megfelelő mennyiségű fehérjebontó enzim szedésével. Mj: Az alacsony dózisú naltrexone (LDN) segíthet visszaállítani a helyes endorfin funkciót. Vannak olyan elméletek, hogy az autoimmun betegségek mindegyike a hibás szerotonin szabályozásnak köszönhető.

Mj: Autoimmun megbetegedések esetén sokan választanak valamilyen alacsony szénhidráttartalmú étrendet, ilyen az elterjedt autoimmun protokoll és GAPS diéta is. A csodálatosnak tűnő gyógyulások is ennek a korábban említett szteroid hatásnak köszönhetők. A tünetek viszont idővel rosszabbodhatnak és a mellékhatások is hasonlók, mint szteroidos gyulladáscsökkentők esetén: személyiségváltozások alakulnak ki, rák ás krónikus gyulladások kialakulásának esélye nő, a vese túlmunkára kényszerítése miatt ásványi anyagok és vitaminok hiánya alakulhat ki, vesebetegség kialakulásnak kockázata nő. Csökken a káliumszint, nő a kalcium ürülése, törékennyé válhatnak a csontok, a fogak romlani kezdenek. A GAPS pont arra hajt, hogy immunszupressziót hozzon létre a szénhidrát-megvonással és ennek köszönhetőek az eredmények is. Szénhidrátmegvonás esetén a szénhidrátigényes szervek (agy, máj) éhezése miatt mindig nő a stresszhormonszint, ez okozza a szteroidhatást. Ez viszont óriási kockázat a rák, egyéb autoimmun betegségek, és krónikus gyulladások kialakulásában. A megnövekedett stresszhormonszint pajzsmirigy-alulműködést és inzulinrezisztenciát alakít ki a szervezeten belül, hiszen pont az anyagcsere lassítás és a sejtek inzulinrezisztenciájának növelése a feladata, mert így tud energiát spórolni például az agynak. Ez low carb divat társadalmi szempontból is hihetetlen hatású, mert olyan betegségeket okoz, ami egész életben TB támogatott kezeléseket igényel, nem csupán az egyéneket érinti. Nekem borzasztó látnom, hogy szinte minden betegség esetén ráhúzzák, hogy a szénhidrátmegvonás majd gyógyítja.

Immunválaszok módosulása

Az immunválaszokat nem kizárólag az immunszupresszió változtathatja meg. Nézzük ezeket:

 1. A táplálékkiegészítőkben olyan gyakran megtalálható szilícium-dioxid (silica, kovasav, zeolit, silicon-dioxide, hydrated silica) hatására az arginin nevű természetes aminosav átalakult citrullinná, egy nem természetes aminosavvá, amely ellen nagyobb eséllyel termelődik autoimmun ellenanyag. Ez a citrullinálási folyamat vezethet autoimmun folyamatok kialakulásához. Így nagyon fontos elkerülnöd ezt a töltőanyagot a táplálék-kiegészítőidben. Ennek tudatában engem nagyon meglep, hogy a kovasav ennyire felkapott táplálék-kiegészítő.

 2. Magnézium-sztearát, egyéb sztearátok, sztearinsav, növényi sztearin. Ez ugyan kevésbé veszélyes, mint a szilícium-dioxid, de elnyomja a T-sejteket, ami az immunrendszer kulcsfontosságú összetevője, megakadályozza a sejtek normál működését, károsítja a sejtmembránokat, ezzel megint gyulladási folyamatoknak kedvez. A hatás dózisfüggő, zsírszegény étrend esetén néhány táplálék-kiegészítő bevitel nem kockázatos.  Mj: Sajnos több gyógyszer is tartalmaz ezekből az összetevőkből, ilyen esetben azért igen ritka, hogy a kockázatmérlegelés után a gyógyszer elhagyása győzne.

 3. Gyulladásfokozó étrend-kiegészítők, amelyet sok esetben immunrendszert erősítőnek hirdetnek, ilyenek az algakészítmények is. Az algák többségében található egy számunkra nem bontható lipopoliszacharid, az LPS endotoxin. Az algát evolúciósan is fogyasztó állatok egyébként ezt tudják bontani. Ez az endotoxin gyulladást növelő, akár szepszist is okozhat. Ez a gyulladás növelő tulajdonság viszont antibiotikus hatású is lehet, így pl. E. coli vagy szalmonella fertőzés esetén szedhető, de antibiotikumként csak Gram-negatív baktériumom esetén érdemes szedi és ekkor is számolva a mellékhatásokkal. A gyulladás növelés nem kívánt mellékhatás, így fellángolhatnak az ízületi fájdalmak, autoimmun betegségek, gyulladásos alapú pszichés zavarok. Csak gyógyszerként szedhető és csak Gram-negatív fertőzés esetén és csak kockázatmérlegelés után. Szerintem senki nem kockáztatna egy kis algaszedés miatt egy autoimmun pajzsmirigy-gyulladást. Mj: Japán gyakoribb autoimmun pajzsmirigy gyulladásos megbetegedéseinek lehetséges oka az algák nagyobb mennyiségű fogyasztása. 

 4. Fehérjehiány kedvezhet az autoimmun megbetegedéseknek, így ilyen esetben érdemes egy-egy étkezést fehérjeturmixszal pótolni. Fehérjehiány esetén idegen vagy betolakodó mikrobális DNS felismerésének jelátviteli láncában hiányosságok lépnek fel, ez IgE antitestek termelődésével jár. A megfelelő fehérjebevitel továbbá kedvez a gyorsabb regenerálódásnak már kialakult autoimmun megbetegedés esetén is. Fehérjehiányt okozhat a a fehérjebontást segítő enzimek hiánya is, ilyen esetben csak ennek pótlásáról kell gondoskodni.

 5. Kevésbé aktívak a T-limfociták (a fehérvérsejtek egy csoportja, az immunrendszer valódi katonái) ha a D-vitamin koncentrációja a vérben viszonylag alacsony.  A D-vitamin serkenti a makrofágok és az érett monociták antibakteriális funkcióját, a makrofágok életidejét. Megfelelő mennyiségű pótlás elengedhetetlen ha el akarjuk kerülni az autoimmun betegségeket vagy ha csökkenteni szeretnénk a megtámadott szerv vagy szervrendszer elleni autoimmun támadás mértékét és az ellenanyagok szintjét. Minden autoimmun folyamat esetén kiváltó lehet a napfényhiány az immunrendszerre gyakorolt negatív hatása miatt. A megfelelő, de nem túlzott D-vitamin szint a megfelelő immunválasz kialakításában nagy jelentőségű, tavasztól őszig érdemes minél többet a napon tartózkodni. A túl magas D-vitaminszint sem előnyös. A D-vitamin 21 ng/ml feletti értékénél megemelkedik például a gyulladásos betegségek jelenlétére utaló C-reaktív protein (CRP) szintje is.

 6. Tartósítószerek fogyasztása is kiválthat hibás immunműködést, különös tekintettel a a szorbátokra és a szulfitokra.

 7. Kéntartalmú aminosavak, táplálék-kiegészítők (kondroitin-szulfát, msm, stb) bevitele is okozhat hibás immunműködést.

 8. Autoimmun gyulladások esetén helyi jégzselés borogatással aktiválhatjuk a szervezet öngyógyító képességét. Ilyenkor naponta egyszer vagy többször negyed órán keresztül hűtjük az az adott szervet vagy szervrendszert ha ez megoldható. A bőr és a jégzselé közé feltétlenül helyezzünk száraz vászondarabot.

 9. Vitamin, ásványi anyag vagy nyomelemhiány vagy túladagolás is negatívan befolyásolja az immunrendszer működését, így kis dózisú multivitaminokat érdemes szedned.

 10. Prebiotikumok hatása az autoimmun betegségekben nagy jelentőségű. A megfelelő bélflóra kialakításának egyik alapja a táptalaj biztosítása számukra. Bizonyos rostféleségek kedveznek a jótékony bélbaktériumoknak, de nem kedveznek a patogén bélflórának. Ennek köszönhető, hogy például a glükomannán rendszeres használata mellett csökkennek az autoimmun betegség ellenanyagai, olyan mértékben redukálódhat a gyulladásszint, hogy például Basedow-kór esetén a pajzsmirigy túlműködése is mérséklődik. Autoimmun betegségek kialakulásnak megelőzésben és az immunrendszer működésének optimalizálásában is nagy jelentőségű.  

  • Ajánlott termék:

  1. Yerba-Prima-Soluble-Fiber-Formula-12-oz-340-g Kapható kapszulás változatban is. (hipoallergén, általában nem okoz mellékhatást)

  2. Now Foods 100% Glükomannán (gyors oldódású)

  3. PGX Gükomannán granulátum (lassabb oldódású) A PGX még nagyobb viszkozitású rostkeverék magas glükomannán tartalommal.

 11. Antioxidánsok, mint például a β-karotin, az astaxanthin, az E-vitamin, a C-vitamin, és a szelén védelmet nyújt a szövetkárosodás ellen a makrofágok, monociták és granulociták aktiválásával, valamint elnyomja a gyulladáskeltő citokinek aktivitását, a TNF-α-t. Kialakult autoimmunbetegségek esetén jelentősen csökkentik az ellenanyagok mennyiségét. (Hashimoto esetén az aTPO szintet), továbbá a cink bevitele és a nátriumbevitel korlátozása csökkkenti a betegség súlyosbodásának kockázatát. Ezeket minden autoimmun-betegnek szedni kéne, ugyanis olyan szinten befolyásolhatják a szerv vagy szervrendszer elleni ellenanyagok mennyiségét, hogy jó esetben meg is állhat az autoimmun-folyamat, de jelentősen csökkenhet még akkor is, ha nem áll meg.

   1. A szelén fontos szerepet játszik az antioxidáns szeléntartalmú proteinekben a túlzottan reaktív oxigénfajták (ROS) és a reaktív nitrogénfajták (NOS) által kiváltott oxidatív stressz elleni védelemben.
    • Egészséges emberek esetén körülbelül 50-75 mcg szelénnel érdemes kiegészíteni a táplálékot szelénhiányos területeken (Magyarország ilyen).

     Ajánlott nem fermentált (hisztamin intolerancia esetén is tolerálható) szelén kiegészítők:

    1. Nutricology Selenium Solution (szervetlen)

    2. Eidon Mineral Supplements Selenium Liquid Concentrate (szervetlen)

   2. Egyik legjelentősebb antioxidánsunk a C-vitamin. A túlzott bevitelétől viszont tartózkodjunk, ugyanis a nagy dózis ösztrogénhatású, továbbá növelheti a oxalát kövek kialakulásának esélyét.  A nem tisztán növényi kivonatokat általában fermentálással állítják elő, a tisztán növényi forrás érthető okokból drágább.
    1. Magas C-vitamin tartalmú camu-camu por: Wilderness-Poets-Living-Raw-Foods-Camu-Camu-Berry-Powder-3-5-oz-99-g
    2. Magas C-vitamin tartalmú organikus camu-camu por: Earth-Circle-Organics-Organic-Raw-Camu-Camu-Powder-3-oz-85-g
    3. Ajánlott tisztán növényi acerolából kivont C-vitamin: HealthForce-Nutritionals-Truly-Natural-Vitamin-C
   3. A tokotrienolok E-vitamin izomerek, tokoferolok, a zsíroldékony vitaminok (lipovitamin) csoportjába tartozó, kis molekulájú, biológiailag aktív, szerves, növényi vegyületek, amelyeknek négy fajtáját különböztetjük meg (α-, β-, γ-, δ-tokotrienol). Az E-vitamin tokotrienol formában negyvenszer erősebb és hatékonyabb bizonyos betegségek helyreállításában, ezért "High Potency" E-vitaminnak is nevezik (magas potenciájú természetes E-vitamin). Egy molekula E-vitamin kb. 2000 foszfolipid molekulát képes megvédeni az oxidatív károsodástól. A sejtmembránban képződő peroxid-gyököket hidroperoxiddá alakítja, miközben maga kevésbé aktív tokoferoxil-gyökké oxidálódik. A sejtek antioxidáns státusza szempontjából kiemelkedő fontosságú a tokoferolok oxidált gyök formából biológiailag aktív formává történő redukciója.E folyamatban szerepet tulajdonítanak in vivo és részben in vitro körülmények között a C-vitaminnak,a karotinoidoknak. Együtt érdemes ezekkel szedni.
    1. MRM-Complete-E-60-Softgels természetes kevert tokoferolokkal, tokotrienolokkal.
    2. Jarrow-Formulas-Famil-E-60-Softgels természetes kevert tokoferolokkal, tokotrienolokkal.
   4.  A karotinok a legelterjedtebb természetesen előforduló növényi festékanyagok, amelyek számos gyümölcsben és zöldségfélében jelen vannak. Az karotinoidok csökkentik az oxidációs folyamatokat, ezzel védve szervezetünket, továbbá természetes fényvédőként, szemvédőként funkcionálnak. Napallergia esetén is hatékonyak, nem zavarják a pajzsmirigyet, ahol a hormonok előállításához oxidációs folyamatok szükségesek. Amíg pl. a resveratrol vagy quercetin vagy egyéb felkapott antioxidánsok (zöldtea kivonatok, zöld kávé kivonatok) a pajzsmirigyben lévő oxidációra is hatnak, így csökkent pajzsmirigy funkciót okozhatnak dózisfüggő módon.
    1. A likopin egy erős antioxidáns (hatása a β-karotinénak kb. duplája), kvédi a szervezetet a rák kialakulásától. Csak paradicsom kivonatot tartalmazó minősített karotinoid: Healthy-Origins-Lyc-O-Mato-Tomato-Lycopene-Complex-15-mg-180-Softgels
    2. Csak paradicsom kivonatot tartalmazó minősített karotinoid: Now-Foods-Lycopene-10-mg-120-Softgels
    3. Az astaxanthin az egyik legfontosabb szem- és bőrvédő antioxidáns, csökkenti a öregedés hatásait, növeli az állóképességet, gyorsítja az edzések utáni felépülést, ízületi panaszok esetén különösen fontos. (csak algából kivont változat kapható) Javasolt termékek:
     1. Nutrex Havaii Bioastin astaxanthin (elérhető vegán változat is, ízületi panaszok esetén különösen fontos)
     2. California Gold Astaxanthin;
     3. Healthy Origins Triple Strength Astaxanthin 12 mg
 12. A patogén bélflóra növeli a szervezet gyulladásszintjét, kedvezőtlenül hat az immunrendszer működésére. Nem véletlenül terjedt el tehát az felfogás, hogy az immunrendszer 80%-a a bélrendszerben lakozik, mert a bélbaktériumok hatékonyan segíthetik a védekezést például az általuk megtermelt ellenanyagok miatt. Általában igaz, hogy mindenkinek érdemes probiotikumot szedni és nem kizárólag súlyos betegségek esetén lehet nagy segítség, ugyanis az immunrendszer állapotán múlhat egy-egy esetleges fertőzés lefolyása, viszont a probiotikumok megválasztásának jelentősége túl nagy ahhoz, hogy csak úgy leemeljünk a polcról egy ismeretlen probiotikum törzset és sajnos a gyártók sincsenek feltétlenül tisztában azzal, hogy melyik lesz valóban jótékony számunkra. Ezek mindegyike komoly biokémiai ráhatással bírhat a szervezetre, így csak valóban ellenőrzött fajokat érdemes bevinnünk. Megfelelő probiotikum pozitívan hathat a mentális állapotra, a hangulatra, megvédhet a fertőzések jelentős részétől, javíthatja a mentális betegségeket, autizmusban segítség lehet, jó hatású a bőr minőségére, sőt, az élethosszunkat is befolyásolja, a gyulladásnövelő citokineket gátolja. Megfelelő probiotikum szedésével támogathatod az immunrendszeredet, akár meg is előzheted a gyomor és bélrendszert érintő kiváltó gyulladásokat. Kialakul autoimmun betegség esetén csökkentheted a gyulladásszintet és pozitívan befolyásolhatod az immunrendszer működését.

  1. Naturvet Digestive Enzymes and Probiotic
  2. Naturvet Digestive Enzymes and Probiotic nagyobb adag

Autoimmun pajzsmirigy gyulladások

A betegség gyakorisága miatt érdemes külön szót ejteni erről. Az autoimmun-betegség a pajzsmirigy esetén azt jelenti, hogy a szervezet immunrendszere lebontja a pajzsmirigyet, közben a folyamat gyulladást generál, párhuzamosan van egy regeneráció, de idővel általában a lebontás győzedelmeskedik, ha valaki nem lép időben.

Nem érdemes sokáig várni a drasztikus életmódváltással, ugyanis a részlegesen elbontott pajzsmirigy már nem tud elég hormont termelni. Minél később tér valaki észhez, annál kisebb esélye van.

A betegségnek különböző szakaszai lehetnek a gyulladás mértékétől és a pajzsmirigy elbontásának szintjétől függően. Az ATPO szint azt mutatja meg, hogy épp mennyire támadja aktívan az immunrendszer a pajzsmirigyet, ezt számos dolog befolyásolja. Az ATPO szint tehát az immunrendszer támadásának szintjéről ad információkat, ha magas, akkor épp komoly támadásba lendült.

A thyreoidea stimuláló hormon (TSH), más néven pajzsmirigy-serkentő hormon az agyalapi mirigyben termelődik és a pajzsmirigy hormontermelésére gyakorol serkentő hatást. Ha pajzsmirigyünk a processzorunk, akkor TSH hormon jelenti azt, hogy épp mennyire kellene húzni az órajelet. Az optimális TSH érték 0,8 és 2 mIU/l között található (vagy 0,8 és 1,5 mIU/l között ideális). Ha ennél magasabb, akkor a szervezeted valamilyen okból növelné a pajzsmirigy aktivitását, azaz ezzel együtt az egész szervezeted anyagcseréjének sebességét, de akadályoztatva van a pajzsmirigy a hormontermelésben. Ez az alulműködés állapotára jellemző. Ha a tartomány alá esik, akkor pedig csökkentené, azaz a pajzsmirigy valamilyen okból túlműködik.

Hashimoto betegség elején az említett autoimmun gyulladás vérbővé teszi a pajzsmirigyet, túlműködésre gerjeszti, ekkor a TSH alacsony, mert épp nagyon sok hormon kering. Ahogy bomlik el a pajzsmirigy, úgy tud egyre kevesebb hormont termelni, ez idővel hormonhiányig is eljut. Persze ebben a fázisban TSH nagyon megemelkedik. Ennek az állapotnak a kezdetén magas TSH-val még van elég hormon, aztán a legtöbbször már a magas TSH is kevés a pajzsmirigy aktiválásához, mert nincs elég pajzsmirigyszövet.

A betegségben lehetnek hullámzások, mert gyakran csökken az immunrendszer támadása és a regeneráció nő. De jellemzően beáll a súlyos hormonhiány, ami valóságban nem pajzsmirigy-alulműködés, hanem pajzsmirigy pusztulás. Ezt azért fontos megemlíteni, mert a szokásos értelemben vett pajzsmirigy aktiváló eljárások csökkent pajzsmirigyszövet esetén kudarcba fulladnak. A betegség kezelésének legfőbb szempontja az immuntámadás csökkentése.

Ha meg akarod ismerni az Okos Étrendet és szívesen barátkoznál hasonló érdeklődésű emberekkel, akkor a Facebookon alakult erre egy csoport, ahol recepteket, praktikákat és kitűnő társaságot találsz: https://www.facebook.com/groups/okosetrend/

Laczkovich Hegedüs Eszter

A cikk jogvédelem alatt áll

A cikk és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Másolása, felhasználása, sokszorosítása, nyilvánosságra hozatala csak a szerző hozzájárulásával és a forrás feltüntetésével lehetséges. Ha szeretnéd közzétenni a látottakat, kérlek írásban fordulj a kapcsolat link alatt a szerzőhöz, ahol tüntesd fel, hol és milyen formában szeretnéd a tartalmat felhasználni. A szerző ha úgy gondolja saját mérlegelés után írásbeli engedélyt adhat. Minden jogtalan felhasználó ellen élünk a jogorvoslat lehetőségével.

© Minden jog fenntartva. Copyright by www.zoldhaz.info

 
 

Így támogathatsz pénz nélkül árván maradt kis állatokat

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása