Az autoimmun betegségek gyógyíthatók?

Szeretettel ajánlom ezt a cikket az autoimmunbetegeknek és hozzátartozóiknak, valamint azoknak, akik valamilyen krónikus gyulladástól (pl. ízületi- vagy bélgyulladástól), allergiától szenvednek, mert étrendi és életmódbeli kezelésük hasonló. Hisztamin intolerancia esetén is érdemes megfogadni a cikk ajánlásait.

Autoimmun betegségről akkor beszélnünk, amikor az immunrendszer kóros, támadó jellegű immunválaszt indít a szervezetben normálisan is megtalálható saját szerv vagy szervrendszer ellen. Az autoimmun betegségek az orvostudomány jelenlegi állása szerint véglegesen nem gyógyíthatók, azonban egyre hatékonyabban kezelhetők. Olyan súlyos kórképekről van szó, hogy a megelőzés is rendkívül nagy jelentőségű.

Az allergia pedig az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanának ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollen, állati szőrök, atkák, penészspórák, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek, stb. Az allergia egy túlérzékenységi reakció, mely úgy jön létre, hogy az allergén kapcsolódik az ún.  Immonuglobulin E ellenanyag molekulához, majd felszabadulnak gyulladást növelő anyagok, mint citokinek, interleukinek, hisztamin, prosztaglandinok.

 

Autoimmun betegségek gyógyíthatók

©FreeImages.com/OBMonkey

Először nézzük, mi alakíthat ki ilyen kóros autoimmun-reakciót és mit tehetünk ellene!

Az autoimmun-betegséget kiváltó kórokozók mimikri elmélete

A kórokozó mimikri elmélet szerint a kívülről a szervezetbe jutott antigének (kórokozók fehérjéi) ellen kialakuló immunválasz kiterjed a szervezet bizonyos hasonló struktúráira. A mimikri ebben az értelemben azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja megkülönböztetni a kórokozó antigénjét a szervezet saját antigénjétől. Mivel a saját antigén tartósan jelen van, így az autoimmun betegség kialakulásához vezet. Ekkor tehát egy fertőzés előzi meg az autoimmun-kórkép kialakulását. Ilyen esetben valamilyen immunrendszert negatívan befolyásoló tényező is szerepet játszhat a hibás reakció kialakulásában.

A kórokozók mimikri elméletét támaszthatja alá, hogy számos beteg élménybeszámolójában feltűnik egy súlyos, nehezen kikezelt fertőzés az autoimmun-folyamat kialakulása előtt.

Több kutató hipotézise, hogy aktív, de nem kimutatható fertőzés tarthatja fenn a folyamatot. Ennek kikezelésére a megfelelő antibiotikumok, antimikotikumok, antivirális szerek és a laktoferrin alkalmazása lehet a gyógyszeres megoldás, közben pedig alkalmazni kell az immunrendszer működésének helyreállítását elősegítő értendi és életmódbeli változtatásokat. Ez utóbbira minden autoimmun-betegség esetén szükség van.

Ahhoz, hogy egy fertőzés kialakuljon egy emberi szervezetben, leginkább megfelelő táptalajra van szüksége. A kórokozók csak akkor indítanak összehangolt támadást a potenciális gazdatest ellen, ha ez fennáll pl. immungyengeség miatt. Egy gyenge immunrendszerű ember jó táptalajnak minősül, tehát a megfelelő tápanyagbevitel, vitamin ellátottság, egészséges táplálkozás és életmód védhet egy ilyen súlyos betegség kialakulásától is.

A helytelen életmód az immunválaszok negatív módosulásához, és a gyulladásszint fokozódásához vezethet

A helytelen immunválaszoknak, gyenge immunrendszernek, magas gyulladásszintnek a mimikri antigének elleni téves immunreakciók kialakításában is fontos szerepe van. Az autoimmun-betegségek javulásához, gyógyulásához elengedhetetlen ezen hatások csökkentése, kiküszöbölése.

Az eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy az autoimmun betegségek egy bizonyos személyiségtípust érintenek leginkább. Ez a személyiség pedig leginkább a rossz táplálkozási szokások miatt alakulhat ki. A táplálkozásból eredő stressz fokozza a kényszerekre, túlkombinálásra való hajlamot, így ez a személyiségtípus lesz érintett ezekben a megbetegedésekben. A táplálkozási stressz lehet a leggyakoribb kiváltó autoimmun-betegségek esetén akkor is, ha mondjuk épp egy nagyobb fertőzéses megbetegedés után tapasztalhatók a tünetek először. Önmagában a fertőzés nem elegendő a rossz immunválasz kialakulásához.

A leggyakoribb ilyen fel nem ismert mindennapi stresszorok:

 1. A reggeli kihagyása. Ez utóbbi gyermekkorból eredeztethető rossz szokás. Olyan elfoglalt szülőkkel rendelkező családokra jellemző, ahol a szülői törődés nem annyira jellemző. Felnőve a gyerek ritkán érzi, hogy ennie kéne reggel. Ez egy olyan éhezéses állapotot hoz létre, ami miatt a stresszhormonok mennyisége és az azokra adott válasz is megváltozik, a szervezet számára súlyos következményekkel.
 2. Hasonló hatású, aki napközben összevissza eszik, nem tart semmilyen kötött időpontot az evésre, esetleg elfelejt enni. Érdemes rendszert vinni az étkezéseinkbe. Már két hét után érezhetjük, hogy ezt korábban is így kellett volna.
 3. A túlzott fehérjebevitel is stresszfokozó. Ekkor egyrészt a máj túlterhelődik, hogy állandóan energiaként kell hasznosítsa a fehérjéket, továbbá az aminocsoport leválasztása miatt a szervezet ammóniaterhelése is növeli a stresszt, valamint számos serkentő neurotranszmitter okoz stresszhormonszint növekedést ekkor. 15% feletti bevitel felesleges stresszor. A nők a túlzott fehérjebevitelre érzékenyebbek.
 4. Élénkítőktől való függés vagy csupán rossz szokásból való fogyasztásuk. Pl kóla, energiaitalok, csoki, kávé, kakaó, maca, ginseng stb. Minden említettre jellemző az állandósuló magas stresszválasz, ami az immunválaszok módosulásához vezet. Ez jelentős mértékben hajlamosít az autoimmun és allergiás megbetegedésekre. Érdemes ezeket fokozatos csökkentéssel letenni. A biztonság érdekében a fokozatosság ebben az esetben is nagyon fontos.

És ez az említett kényszeres szokások felvételére hajlamosíthat, ez alakítja ki a személyiségtípust magát. Például ilyen kényszerek az egészséges életmódra irányuló túlzott figyelem, pedantéria, maximalizmus, túlzott sport, alacsony testzsírszázalékra való túlzott figyelem (nők esetén az alacsony testzsírszázalék már önmagában stresszfokozó, ugyanis csak éhezéssel hozható létre). A túlzott sport már önmagában is stresszfokozó, különös tekintettel, ha valaki nem végzi tudományos szinten. Nem tölt szénhidrátot, vagy nem feltöltött ch raktárakkal teszi. Nem tart kellő mennyiségű pihenőnapot, stb.

Nézzük a leggyakoribb immunválaszt negatívan befolyásoló további étrendi hatásokat, és azok kiküszöbölését!

 1. Az alacsony szénhidrátbevitellel járó étrendek (paleó, ketogén, inzulin-rezisztencia étrend), a kalóriamegvonásos fogyókúrák, szálkásítás és a böjtök esetén a szénhidrátigényes létfontosságú szervek (agy, máj) energiaellátása nem megfelelő, tartósan növelve a stresszhormonok szintjét. Ez immunelnyomó hatású, mint ilyen, jelentősen növelheti a rák, a krónikus gyulladások, akut fertőzések és az autoimmun-megbetegedések kockázatát is. Ezt a szervezeten belüli hatást ahhoz lehet hasonlítani, mintha szteroidos gyulladáscsökkentőt szedne valaki folyamatosan. Az ilyen étrendek abbahagyása után a veszély tovább nő, mert az immunrendszer hirtelen aktiválódhat, ez még inkább kedvezhet az autoimmun betegségek kialakulásának, ráadásul az ilyen étrendekkel összefüggő mucinhiány (nyálkahiány) miatt kialakulhatott az áteresztő bél is, ami szintén az autoimmunreakciók kialakulásának kedvez. Sajnos számos ember fordult hozzám ilyen étrendek alatt kialakult autoimmun pajzsmirigy-megbetegedéssel. Alacsony szénhidráttartalmú étrendek esetén tehát hangsúlyozottan fontos a fokozatos és lassú áttérés étrendi váltás.
  • Autoimmun-betegségek esetén és megelőzésükre is kerüljük el az étrendi stresszt, azaz a zsiradékban gazdag vagy szénhidrátszegény étrendeket, böjtöket, kalóriamegvonásos fogyókúrákat. Erről további információ az ajánlott zsírszegény, de tápértékben és rostokban gazdag Okos Étrendről szóló cikkekben olvasható.
 2. A különféle táplálkozási kényszerek, köztük az anorexia is jelentősen megnöveli az autoimmun-betegségek kialakulásának lehetőségét az állandóan emelkedett stresszhormonszintek miatt. Fontos ezek felismerése, a gyógyulás enélkül nem képzelhető el.
 3. Immunelnyomó hatású továbbá az inzulinrezisztencia és cukorbetegség miatt kialakuló stresszhormon növekedés, ami a sejtek elégtelen tápanyag-ellátottságából adódik. A korábban említett Okos Étrend megoldást jelenhet az inzulinérzékenység visszaállításában.
 4. Számos zsírsav (pl sztearinsav, omega3, omega6 zsírsavak) nagyobb mennyiségű bevitele is immunszuppresszív és/vagy gyulladás fokozó, így a zsírszegény étrend kialakítása ilyen szempontból is nagy jelentőségű.
 5. Terhesség a magzat védelmében kialakult természetes immunelnyomás miatt jelent emelkedett kockázatot. Különösen veszélyes a szülés, az abortusz vagy a vetélés utáni időszak, amikor hirtelen megszűnik a magzat védelme miatt kialakult immunhatás csökkenése. Ilyen időszakban különösen fontos a stresszmentes, zsírszegény, de tápértékben és rostokban gazdag étrend alkalmazása.
 6. Szteroidos gyulladáscsökkentők szedése annak ellenére kiváltója az autoimmun-betegségeknek, hogy sok esetben ezt alkalmazzák a kialakult betegség kezelésére. Különösen nagy a veszély egy ilyen gyógyszer hirtelen abbahagyásakor. Elhagyáskor csak lassú és fokozatos csökkentés tekinthető viszonylag biztonságosnak.
 7. Az endorfin megfelelő működése elengedhetetlen a helyes immunválaszok kialakításában. A glutén és a kazein esetén elégtelen emésztésükkor veszélyes fehérjetöredékek jöhetnek létre, ilyen a gluteomorphin és a casomorphin. Ezek opioid hatású anyagok. Az exogén ópiátok immunszupresszív hatásúak, és elősegitik a rossz immunválaszok kialakulását. Az említett fehérjetöredékekkel exogén opiátok kerülhetnek a jótékony hatású endogén opiátok helyére, mint az endorfin. El kell kerülni az érett sajtok, hosszan kovászolt kenyerek fogyasztását, ezek már késztermék formában is forrásai az említett opioid hatású anyagoknak. Bélrendszeren belül leginkább patogén bélflóra és emésztési rendellenességek esetén fontos a glutén és a kazein teljes elhagyása. A probléma ebben az esetben is jelentősen csökkenthető megfelelő mennyiségű fehérjebontó enzim szedésével. Később erre a témakörre még visszatérek. Mj: Az alacsony dózisú naltrexone (LDN) segíthet visszaállítani a helyes endorfin funkciót. Vannak olyan elméletek, hogy az autoimmun betegségek mindegyike a hibás szerotonin szabályozásnak köszönhető.

Mj: Autoimmun megbetegedések esetén sokan választanak valamilyen alacsony szénhidráttartalmú étrendet, ilyen az elterjedt autoimmun protokoll és GAPS diéta. Az ilyen étrendek elején tapasztalható javulások a korábban említett szteroid hatásnak köszönhetők. A tünetek viszont idővel rosszabbodhatnak és a mellékhatások is hasonlók, mint szteroidos gyulladáscsökkentők esetén: személyiségváltozások alakulnak ki, rák ás krónikus gyulladások kialakulásának esélye nő, a vese túlmunkára kényszerítése miatt ásványi anyagok és vitaminok hiánya alakulhat ki (jele az állandósult izomgörcsök, automatikus izommozgások, szívdobogásérzet), vesebetegség kialakulásnak kockázata nő. Csökken a káliumszint, nő a kalcium ürülése, törékennyé válhatnak a csontok, a fogak romlani kezdenek, romlik a pajzsmirigyfunkció. Ez low carb divat társadalmi szempontból is megkérdőjelezhető hatású, mert olyan betegségeket okoz, ami egész életben TB támogatott kezeléseket igényel, nem csupán az egyéneket érinti.

Immunválaszok további módosulása

Az immunválaszokat nem kizárólag az immunszupresszió változtathatja meg. Nézzük ezeket:

 1. Prebiotikumok hatása az autoimmun betegségekben nagy jelentőségű. A megfelelő bélflóra kialakításának egyik alapja a táptalaj biztosítása számukra. Megfelelő bélflóra elengedhetetlen a megfelelő immunműködés biztosításához. Bizonyos rostféleségek kedveznek a jótékony bélbaktériumoknak, de nem kedveznek a patogén bélflórának. Ennek köszönhető, hogy például a glükomannán rendszeres használata mellett csökkennek az autoimmun betegség ellenanyagai, olyan mértékben redukálódhat a gyulladásszint, hogy például Basedow-kór esetén a pajzsmirigy túlműködése is mérséklődik. Autoimmun betegségek kialakulásnak megelőzésben és az immunrendszer működésének optimalizálásában is nagy jelentőségű. A vegyes rostokban gazdag táplálkozás az egyik legfontosabb sz immunrendszer támogatásában. Minden étkezéshez fogyasszuk ezeket! A rostok sokféleségének is nagy a jelentősége, ugyanis a baktériumflóra változatossága (diverzitása) fordított arányban áll a védettséggel. Tehát minél gazdagabb a bélflóránk, annál védettebb a szervezetünk a különféle immunrendszerrel kapcsolatos betegségeket illetően.

  • Ajánlott termék:

  1. Yerba-Prima-Soluble-Fiber-Formula-12-oz-340-g Kapható kapszulás változatban is. (hipoallergén, általában nem okoz mellékhatást)

  2. Now Foods 100% Glükomannán (gyors oldódású)

  3. Tipp: A cikkben ajánlott táplálék-kiegészítőket az IHerb oldaláról rendelem. Minőségben és a szállításban is nagyon megbízhatóak, olcsók. Az NSR764 kód érvényesítésével 5% kedvezményt kaphatsz az első vásárlás végösszegéből. Ha támogatni szeretnéd vagy a munkámat, cikkeimet kellően értékesnek találod, akkor iHerb vásárlásaidnál a kosárban lévő kiírás (Discount valid for first time customers only) ellenére később se feledkezz meg az NSR764 kódról. Ez az egyetlen motivációm. Köszönöm, ha figyelemmel vagy rám. A rendelésről és a vámhatárokról az IHerb rendelés vám nélkül és ingyenes szállítással c. írásomban olvashatsz.

   Ha bármilyen betegségben szenvedsz, akkor a táplálék-kiegészítők szedése előtt mindképpen kérd ki az orvosod véleményét és legyél figyelemmel arra, hogy az egyéni sajátosságok miatt esetleg másképp reagálsz rájuk. Minden esetben figyeld a szervezeted reakcióit, így egyszerre többet soha ne vezess be az étrendedbe. Ha többet szednél, akkor egymás után pár napos eltéréssel kezd el a szedésüket.

 2. A patogén bélflóra növeli a szervezet gyulladásszintjét, kedvezőtlenül hat az immunrendszer működésére. Nem véletlenül terjedt el az felfogás, hogy az immunrendszer 80%-a a bélrendszerben lakozik. A bélbaktériumok hatékonyan segíthetik a védekezést például az általuk megtermelt ellenanyagok, antibiotikumok, antimikotikumok, antivirális anyagok miatt. Általában igaz, hogy mindenkinek érdemes probiotikumot szedni, és nem kizárólag súlyos betegségek esetén lehet nagy segítség, ugyanis az immunrendszer állapotán múlhat egy-egy esetleges fertőzés lefolyása is. Viszont a probiotikumok megválasztásának jelentősége túl nagy ahhoz, hogy csak úgy leemeljünk a polcról egy ismeretlen probiotikum törzset, és sajnos a gyártók sincsenek feltétlenül tisztában azzal, hogy melyik lesz valóban jótékony számunkra. Ezek mindegyike komoly biokémiai ráhatással bírhat a szervezetre, így csak valóban ellenőrzött fajokat érdemes bevinnünk. Megfelelő probiotikum pozitívan hathat a mentális állapotra, a hangulatra, megvédhet a fertőzések jelentős részétől, javíthatja a mentális betegségeket, autizmusban segítség lehet, jó hatású a bőr minőségére, sőt, az élethosszunkat is befolyásolja, a gyulladásnövelő citokineket gátolja. Megfelelő probiotikum szedésével támogathatjuk az immunrendszert, akár meg is előzhetjük a különféle fertőzéseket. Kialakult autoimmun betegség esetén csökkenthetjük a magas gyulladásszintet, és pozitívan befolyásolhatjuk az immunrendszer működését.

  • Javasolt probiotikumok:

  1. Renew Life Extra Care Ultimate Flora Probiotic 50 Billion Live Cultures
  2. Lane Labs Kefiran Kefir Nutrient 50 Billion Active Probiotic Cultures Per Serving
  3. Enzymatic Therapy Probiotic Pearls Women's Digestive Yeast Balance
  4. Enzymatic Therapy Probiotic Pearls Complete
  5. Jarrow Formulas, ideal bowel support (10 milliárd/ kapszula)
 3. A táplálékkiegészítőkben gyakran megtalálható egy veszélyes nano méretű adalékanyag, a szilícium-dioxid (silica, kovasav, zeolit, silicon-dioxide). Ennek hatására az arginin nevű természetes aminosav átalakulhat citrullinná, egy nem természetes aminosavvá, amely ellen nagyobb eséllyel termelődik autoimmun ellenanyag. Ez a citrullinálási folyamat is autoimmun folyamatok kialakulásához vezethet. Egem nagyon meglep, hogy a kovasav betiltása helyett egy felkapott táplálék-kiegészítő, ráadásul a sors iróniájaként méregtelenítőként tartják számon. Mj: Sajnos számos gyógyszer is tartalmaz ezekből az összetevőkből, ilyen esetben azért igen ritka, hogy a kockázatmérlegelés után a gyógyszer elhagyása győzne. Táplálék-kiegészítők esetén viszont csak mentes változatot használjunk!

 4. A szintén gyakran alkalmazott adalékanyag, a magnézium-sztearát, egyéb sztearátok, sztearinsav és növényi sztearin elnyomhatja a T-sejteket, ami az immunrendszer kulcsfontosságú összetevője, megakadályozhatja a sejtek normál működését, károsíthatja a sejtmembránokat, ezzel megint a gyulladási és autoimmun-folyamatoknak kedvezhet. A hatás dózisfüggő, zsírszegény étrend esetén néhány táplálék-kiegészítő bevitel nem kockázatos. Tehát ebben az esetben arra érdemes ügyelni, hogy ne vigyünk be sok olyan táplálék-kiegészítőt, ami ezeket tartalmazza, egy-egy szem nem jelent különösebb kockázatot, valamint csökkentsük az étrendi zsiradékbevitelt.

 5. Bizonyos gyulladásfokozó étrend-kiegészítőkkel is vigyázni kell, amelyet sok esetben immunrendszert erősítőnek hirdetnek, ilyenek az algakészítmények is. Az algák többségében található egy számunkra nem bontható, gyulladásnövelő lipopoliszacharid, az LPS endotoxin. Hatására fellángolhatnak az ízületi fájdalmak, autoimmun betegségek, gyulladásos alapú pszichés zavarok. Az algát evolúciósan is fogyasztó állatok egyébként ezt tudják bontani. Mj: Japán gyakoribb autoimmun pajzsmirigy gyulladásos megbetegedéseinek lehetséges oka az algák nagyobb mennyiségű fogyasztása. 

 6. Fehérjehiány is veszélyforrás, mert egy idegen vagy betolakodó mikrobális DNS felismerésének jelátviteli láncában hiányosságok léphetnek fel, ez IgE antitestek termelődésével jár. A megfelelő fehérjebevitel továbbá kedvez a gyorsabb regenerálódásnak már kialakult autoimmun megbetegedés esetén is. Fehérjehiányt okozhat a a fehérjebontást segítő enzimek hiánya is, ilyen esetben csak ennek pótlásáról kell gondoskodni. Minden már kialakult autoimmunbetegség esetén elégtelen fehérjeemésztés valószínűsíthető. A nem megfelelően emésztett fehérjetöredékek gyulladásfokozók, így ilyen esetben érdemes megfelelő (gyulladáscsökkentő) emésztőenzimeket pótolni. Később ezekre részletesebben kitérek. Mj: A túlzott fehérjebevitel sem cél, egy moderált, elégséges fehérjebevitel már megfelelő (10-12% körüli), de pl. maratoni futók esetén ennek 1,5-szerese javasolt csak.

 7. Kevésbé aktívak a T-limfociták (a fehérvérsejtek egy csoportja, az immunrendszer valódi katonái) ha a D-vitamin koncentrációja a vérben viszonylag alacsony.  A D-vitamin serkenti a makrofágok és az érett monociták antibakteriális funkcióját, a makrofágok életidejét. Megfelelő mennyiségű pótlás elengedhetetlen ha el akarjuk kerülni az autoimmun betegségeket vagy ha csökkenteni szeretnénk a megtámadott szerv vagy szervrendszer elleni autoimmun támadás mértékét, és az ellenanyagok szintjét. Minden autoimmun folyamat esetén kiváltó lehet a napfényhiány, az immunrendszerre gyakorolt negatív hatása miatt. A megfelelő, de nem túlzott D-vitamin szint a megfelelő immunválasz kialakításában nagy jelentőségű. A túl magas D-vitaminszint sem előnyös. A D-vitamin 21 ng/ml feletti értékénél megemelkedik például a gyulladásos betegségek jelenlétére utaló C-reaktív protein (CRP) szintje is.

 8. Tartósítószerek fogyasztása is kiválthat hibás immunműködést, különös tekintettel a a szorbátokra és a szulfitokra. Érdemes ezeket elkerülni.

 9. Kéntartalmú aminosavak, táplálék-kiegészítők (kondroitin-szulfát, msm, stb) bevitele is okozhat hibás immunműködést.

 10. Antioxidánsok, mint például a karotinoidok, az E-vitamin, a C-vitamin, és a szelén védelmet nyújthatnak a szövetkárosodás ellen a makrofágok, monociták és granulociták aktiválásával, valamint elnyomhatják a gyulladáskeltő citokinek aktivitását, a TNF-α-t. Kialakult autoimmunbetegségek esetén jelentősen csökkentik az ellenanyagok mennyiségét. (Hashimoto esetén az aTPO szintet), továbbá a cink bevitele és a nátriumbevitel korlátozása csökkkenti a betegség súlyosbodásának kockázatát. Szdésük nagy jelentőségű az autoimmun-folyamatok csökkentésében.

   1. A szelén fontos szerepet játszik az antioxidáns szeléntartalmú proteinekben a túlzottan reaktív oxigénfajták (ROS) és a reaktív nitrogénfajták (NOS) által kiváltott oxidatív stressz elleni védelemben.
    • Egészséges emberek esetén körülbelül 50-75 mcg szelénnel érdemes kiegészíteni a táplálékot szelénhiányos területeken (Magyarország ilyen).

     Ajánlott nem fermentált (hisztamin intolerancia esetén is tolerálható) szelén kiegészítők:

    1. Nutricology Selenium Solution (szervetlen)

    2. Eidon Mineral Supplements Selenium Liquid Concentrate (szervetlen)

   2. Egyik legjelentősebb antioxidánsunk a C-vitamin. A túlzott bevitelétől viszont tartózkodjunk, ugyanis a nagy dózis ösztrogénhatású, továbbá növelheti a oxalát kövek kialakulásának esélyét.  A nem tisztán növényi kivonatokat általában fermentálással állítják elő, a tisztán növényi forrás érthető okokból drágább.
    1. Magas C-vitamin tartalmú camu-camu por: Wilderness-Poets-Living-Raw-Foods-Camu-Camu-Berry-Powder-3-5-oz-99-g
    2. Magas C-vitamin tartalmú organikus camu-camu por: Earth-Circle-Organics-Organic-Raw-Camu-Camu-Powder-3-oz-85-g
    3. Ajánlott tisztán növényi acerolából kivont C-vitamin: HealthForce-Nutritionals-Truly-Natural-Vitamin-C
   3. A tokotrienolok E-vitamin izomerek, tokoferolok, a zsíroldékony vitaminok (lipovitamin) csoportjába tartozó, kis molekulájú, biológiailag aktív, szerves, növényi vegyületek, amelyeknek négy fajtáját különböztetjük meg (α-, β-, γ-, δ-tokotrienol). Az E-vitamin tokotrienol formában negyvenszer erősebb és hatékonyabb bizonyos betegségek helyreállításában, ezért "High Potency" E-vitaminnak is nevezik (magas potenciájú természetes E-vitamin). Egy molekula E-vitamin kb. 2000 foszfolipid molekulát képes megvédeni az oxidatív károsodástól. A sejtmembránban képződő peroxid-gyököket hidroperoxiddá alakítja, miközben maga kevésbé aktív tokoferoxil-gyökké oxidálódik. A sejtek antioxidáns státusza szempontjából kiemelkedő fontosságú a tokoferolok oxidált gyök formából biológiailag aktív formává történő redukciója.E folyamatban szerepet tulajdonítanak in vivo és részben in vitro körülmények között a C-vitaminnak,a karotinoidoknak. Együtt érdemes ezekkel szedni.
    1. MRM-Complete-E-60-Softgels természetes kevert tokoferolokkal, tokotrienolokkal.
    2. Jarrow-Formulas-Famil-E-60-Softgels természetes kevert tokoferolokkal, tokotrienolokkal.
    3. Jarrow-Formulas-Toco-Sorb-Mixed-Tocotrienols-and-Vitamin-E-60-Softgels
    4. Healthy-Origins-Tocomin-SupraBio-50-mg-150-Softgels
   4.  A karotinok a legelterjedtebb természetesen előforduló növényi festékanyagok, amelyek számos gyümölcsben és zöldségfélében jelen vannak. Az karotinoidok csökkentik az oxidációs folyamatokat, ezzel védve szervezetünket, továbbá természetes fényvédőként, szemvédőként funkcionálnak. Napallergia esetén is hatékonyak, nem zavarják a pajzsmirigyet, ahol a hormonok előállításához oxidációs folyamatok szükségesek. Amíg pl. a resveratrol vagy quercetin vagy egyéb felkapott antioxidánsok (zöldtea kivonatok, zöld kávé kivonatok) a pajzsmirigyben lévő oxidációra is hatnak, így csökkent pajzsmirigy funkciót okozhatnak dózisfüggő módon.
    1. A likopin egy erős antioxidáns (hatása a β-karotinénak kb. duplája), kvédi a szervezetet a rák kialakulásától. Csak paradicsom kivonatot tartalmazó minősített karotinoid: Healthy-Origins-Lyc-O-Mato-Tomato-Lycopene-Complex-15-mg-180-Softgels
    2. Csak paradicsom kivonatot tartalmazó minősített karotinoid: Now-Foods-Lycopene-10-mg-120-Softgels

Immunválaszok helyreállításának támogatása

Autoimmun gyulladások esetén helyi jégeléssel aktiválhatjuk a szervezet öngyógyító képességét. Ilyenkor naponta egyszer vagy többször negyed órán keresztül hűtjük az adott szervet vagy szervrendszert, ha ez megoldható. A bőr és a jégzselé tasak közé feltétlenül helyezzünk száraz vászondarabot.

A kolosztrum gátolhatja a helyi gyulladásos citokineket, a TNF-α-t és az interleukin-1-β-t. Ez csökkenti tehát a gyulladásos választ, ami nagyon fontos az autoimmun betegségek kezelésében és tüneteinek enyhítésében. Továbbá növel bizonyos növekedési faktorokat, ami segíthet helyreállítani az autoimmun-támadás miatti károkat. Visszafordítja a fehérjék lebontását, serkenti a szövetek regenerálását. Ez lyukas bél szindróma esetén is nagy fontosságú. Autoimmun betegségek esetén különösen nagy jelentősége van a fertőzések elkerülésének, mert ezek állapotromlást eredményezhetnek. Ilyen esetben is nagy segítség lehet a laktoferrin és a kolosztrum. Mj: A kolosztrum önmagában nem tartalmaz kellő mennyiségű laktoferrint.

A lactoferrin egy glikoprotein, a szekréciós váladékok tartalmazzák nagyobb mennyiségben (könny, nyál, tej, stb.). Lactoferrin egyike az immunrendszer komponenseinek, antimikrobális hatással bír (baktericid, fungicid, virucid). Egy csecsemő átlagosan 1000 mg laktoferrinhez jut a föcstejből, ez a születési súlyhoz képest rendkívül nagy dózis. A laktoferrin szerepe ekkor az immunrendszer aktiválása, inicializálása, ezen túlmenően ún. immunmodulátor szerepét is betölti, vagyis fertőzés esetén beindítja a csecsemő saját interferon-termelését.  Bizonyos elméletek szerint az immunrendszer hibás működése esetén nagy dózis laktoferrin újra alaphelyzetbe állíthatja és normalizálhatja annak működését, erről folyó kutatásokat és eredményeket sajnos nem találtam, pedig nagy jelentősége lehetne az autoimmun betegségek gyógyításában is.

A bakteriális fertőzések ellen többek között azért hatékony, mert megköti a szabad vasat, így a mikroorganizmusok élettevékenysége beszűkül, továbbá stimulálja a fagocitózist, kölcsönhatásba lép a külső bakteriális membránnal, behatol a baktériumba. Az antivirális aktivitását annak köszönheti, hogy eltéríti vírusrészecskék a célsejtekbe való bejutását. Hatékonynak találták az alábbi vírusoknál: HPV1-2, HPV, varicella zoster, cytomegalovirus , HIV, hepatitis C-vírus, hantavírusok, rotavírusok, poliovírus, humán légúti óriássejtes vírus, egér leukémia vírusok és Mayaro vírus. Gombaellenes hatása is van, ótvar és a candida esetén is hatékonynak bizonyult.

Saját véleményem a kórokozók által kiváltott autoimmun betegségekről, hogy a kórokozó jelenléte váltja ki és tartja fenn az aktív autoimmun folyamatot. Akkor is ha ez már nem feltétlenül mutatható ki. Erre utalhat, hogy bármilyen egyéb fertőzés felerősíti a tüneteket, ilyenkor ugyanis a behatoló kórokozó az immunrendszer elnyomása miatt teret engedhet a kiváltó kórokozó terjedésének is. Ezért a kórokozók kiirtása elsődleges fontosságú. Megfelelő antivirális szerrel, antibiotikummal, antimikotikummal kombinált a laktoferrin a gyógyulási esélyt jelentősen megnövelheti. Ismeretlen kórokozó esetén a laktoferrin már önmagában is hatékony lehet, de a hatékony dózis sok esetben nagyon magas is lehet (3600-4200 mg). Mj: Vitaminokat is tartalmazó laktoferrinek nem alkalmasak nagy dózis bevitelére, mert vitamin túladagolást okozhatnak. 

Javasolt termék:

 1. Fertőzésekre már bevált káros összetevőktől mentes lactoferrin (silica mentes): Nutricology Laktoferrin with Colostrum. A laktoferrint minden esetben a probiotikumoktól és glikoproteinek bontó emésztőenzimektől eltérő időpontban kell bevenni. Általában éhgyomorra sem okoz tüneteket.
 2. Now Foods Colostrum
 3. California Gold Nutrition Colostrum

Emésztőenzimek hiánya, az áteresztő bél, és az autoimmun betegségek

Érdemes külön szót ejteni az alábbi megbetegedésekről, mert gyakran keverednek a fogalmak:

 1. Az ételintolerancia nem más, mint enzimhiány vagy bizonyos emésztő enzimek csökkent mennyisége. Ekkor emésztetlenül vagy részlegesen megemésztve továbbhalad az adott tápanyag a belekben és ott rothadási folyamatokat indít el (puffadás, fájdalmak, hasmenés) kedvező táptalajt nyújtva a gyulladásfokozó patogén bélflórának, többek között a candidának is. Az ételintoleranciát nem az immunválasz váltja ki, hanem a nem lebontott tápanyag. Laktóz intolerancia esetén például csökkent mennyiségekben van jelen a laktóz lebontásáért felelős enzim, glutén intolerancia esetén a fehérjék bontása nem elégséges. Általában igaz, hogy ételintolerancia esetén a bevitt mennyiségtől függő, hogy kialakul-e valamilyen kellemetlen mellékhatás, sőt az ételintolerancia kimutathatósága nagyban függ attól, hogy milyen mértékű az enzimhiány. A gyógyuláshoz elsődleges feladat az enzimek szintjének visszaállítása, eleinte pótlása. Az emésztőenzimek csökkent mennyisége vagy hiánya esetén minden étkezés mellé szükséges lehet emésztőenzimet szedni.

  Enzimhiányt okozhat egy korábbi fertőzés, a pajzsmirigy-alulműködés, a tartósan magas kortizolszint, a szénhidrátban szegény étrendek, de bizonyos enzimgátlók étrendi fogyasztása is.
  Csökkent enzimmennyiségre utal az étel intoleranciák mindegyike (glutén, kazein intolerancia, stb), a puffadás, a híg széklet, a gázosodás bizonyos élelmiszerek elfogyasztásánál és a candida fertőzés is. Számos esetben kórokozó a felelős az ételtolerancia kialakulásáért, mert az exogén kórokozók saját életterük védelmében a szervezetünket rávehetik a csökkentett enzim és gyomorsav termelésre. Ezek elpusztításában az orvosi kezeléseken kívül és mellett a laktoferrin és az aktívszén jöhet számításba.

Mj: Sokan azért puffadnak egyetlen adott étel miatt, mert az már eleve tartalmaz enzimgátlókat és ezzel már kritikus szint alá süllyed az emésztőenzimek mennyisége, így a táplálék emésztetlenül kerül a későbbi bélszakaszba. Azt is fontos tudni, hogy a hagyma és fokhagyma képes a szervezet saját enzimjeit is gátolni, ezért is puffaszthat sok étel csak attól, mert hagymaféléket is tartalmaz.

 • A linkelt emésztőenzimek a kazein és a glutén bontásában is segítséget nyújthatnak. Ez nagyon fontos minden autoimmun-megbetegedés esetén, ugyanis a gyulladási folyamatokat gyakran a nem megfelelően megemésztett fehérjetöredékekre való immunválasz tartja fenn. Éhgyomorra viszont jobban érvényesül a gyulladás csökkentő hatás, így vegyesen célszerű szedni, azaz minden étkezéshez és éhgyomorra is.

  Ha igazán nagy áttörést akarsz az autoimmun betegséged állapotában, akkor minden étkezés mellé fogyassz enzimeket, de például a fehérje tartalmú folyadékoknál se feledkezz meg róluk. Szorulásos, hasmenéses problémák esetén is segítség lehet, továbbá a gyulladásos válaszok csökkentése miatt érdemes még üres gyomorra is fogyasztani ezekből.

  Ajánlott hipoallergén fehérjebontó enzimek:

  1. Doctor's Best Best High Potency Serrapeptase 120,000 SPUs nagy dózisú
  2. Enzymedica SerraGold High Activity Serrapeptase

Betain és pepszin a megfelelő gyomorsav koncentráció biztosításához:

 1. Solaray HCL with Pepsin (silica tartalmú változatokat feltétlenül el kell kerülni, ez csak sztearátos, menteset nem találtam)

Vegyes hipoallergén vegyes enzim s sertés pankreatin:

 1. Solaray-Pancreatin-1300-90-Capsules
 1. Ajánlott étrend-kiegészítők (bizonyos esetekben a patogén bélflóra toxinjainak megkötésére néhány hetes kúrát érdemes tartani):

  1. Nature's Way aktívszén kapszula
Felmerülhet még kérdésként, hogy csökkenti-e a plusz enzimbevitel a saját enzimek mennyiségét?

Igen, ha van elegendő enzim, de a szedésük így sem jelenthet különösebb problémát, mert a friss növények is tartalmaznak enzimeket (ezért is érdemes nyers zöldségeket, gyümölcsöket is enni), így a szervezet jól alkalmazkodik a külső bevitelhez, és ha ez elmarad akkor visszatér a normális enzimszint. Viszont létfontosságú, hogy enzimesen csak a megfelelően lebontott táplálék jusson a későbbi bélszakaszokba, ugyanis a félig emésztett fehérjetöredékek gyulladásokat, de pszichés zavarokat is okozhatnak (például casomorphin, gluteomorphin tartalmuk miatt), továbbá táptalajt biztosítanak a patogén bélflórának (ezzel az immunrendszeren, a személyiségen át az egész szervezet működésére negatívan hatnak). A rothadó fehérjék növelik a szervezet ammóniaszintjét (ezt az autizmus és ADHD egyik fő okaként is említik), elősegíti az autoimmun betegségek kialakulását. Nem véletlen, hogy az autoimmun betegek közt annyira magas arányú a gluténérzékeny. Autoimmun betegségben a gluténérzékenység megmutathatja, hogy az emésztés nincs rendben, és olyan fehérjetöredékek juthattak korábban át a bélfalon, amelyek immunreakciót válthattak ki az adott szerv, szervrendszer ellen. Összességében gyakorlatilag megmérgezi az egész szervezetet az enzimhiány.

 1. Az ételallergia esetén már kis mennyiség elfogyasztásakor is heveny immunválasz alakul ki (anafilaxiás sokk, légzési nehézség, stb.). A tüneteket ekkor viszont az immunválasz váltja ki. Sok esetben az immunmoduláló anyagok (izgatószerek, koffein, kakaó, csoki, stb.) állnak a betegség kialakulása mögött a nem megfelelő bélflóra mellett. Bizonyos esetekben folynak kísérletek deszenzibilizációra. Ekkor egyre növekvő mennyiségben ellenőrzött körülmények között az allergiát okozó anyagot folyamatosan növelve juttatják a szervezetbe, ez hasonló a szénanátha gyógyításához. Az allergiák minden esetben az immunrendszer hibás működése miatt alakulnak ki. Allergiák esetén a megfelelő bél mikrobiom betelepítésvel gyakran megszűnik a betegség.

 2. Az áteresztő bél esetén a bélfalon olyan nem kívánt anyagok is átjuthatnak, amelyek számos megbetegedésért lehetnek felelősek. A nyálka (a mucin), a bélnyálkahártya, az immunglobulin A, és a bélfalban lévő limfociták hivatottak védelmet biztosítani a szervezetnek a nem kívánt felszívódástól. Másodlagos védvonalként fontos szerephez jut a máj is, melyen minden emésztőrendszerből származó anyagnak át kell haladnia mielőtt a véráramba kerülne. A májban lévő Kupffer sejtek semlegesítik a felszívódott makromolekulákat. A máj enzimjei oxidációval semlegesítik a belekből érkező kémiai anyagokat, és az epéhez, illetve a vesékhez továbbítják őket. A folyamat során reaktív szabadgyökök keletkeznek, ezért antioxidánsok szintje csökken. Ilyen esetekben még nagyobb a korábban említett antioxidános jelentősége.

  • Alacsony szénhidráttartalmú étrendek esetén az étrendből adódó tartósan magas kortizolszint is mucinhiányt okoz, akkor is ha még nem jutott el valaki a pajzsmirigy-alulműködésig. Ennek köszönhető az áteresztő bél szindróma ilyen étrend esetén, hasmenéssel és egyéb áteresztő bél tünetekkel párosulva, és az is, hogy olyan gyakran kialakul a hisztamin intolerancia is. Az étrendi stressz (szénhidrátszegény vagy zsíros étrend), pszichoaktív izgatószerek és egyéb stresszorok jelentősen csökkentik a legfőbb védvonal, azaz a nyálka (mucin) mennyiségét, ez már elegendő lehet az áteresztő bél kialakulásához. A mucinhiány egyéb területen is megmutatkozik például a szem szárazságában. Ez tehát egy jele lehet az áteresztő bélnek is. Továbbá a különféle táplálék-kiegészítőkre való intolerancia is utalhat a problémára.

  • A pajzsmirigy-alulműködőknél, amelynek legfőbb kiváltó oka az étrendi stressz, jóval gyakoribb az áteresztő bél szindróma és ezzel egyidejűleg a szemszárazság is. Pajzsmirigy-alulműködők esetén is fontos lehet a gluténmentes diéta a korábban említett csökkent enzim kiválasztás miatt, ugyanis így jóval valószínűbben alakulhat ki ételintolerancia és ezzel együtt autoimmun megbetegedés.

Van összefüggés az ételintolerancia és az áteresztő bél között, hiszen a nem megemésztett tápanyagok a bélben gyulladást generálnak és a patogén bélflórának kedveznek. Az autoimmun-megbetegedéseket és a lyukas bél szindrómát is számos esetben gyomor és bélrendszeri fertőzés előzi meg. Az ilyen fertőzések komolyabb pusztítást végezhetnek a bélbolyhokban, az emésztőenzimek mennyisége is gyakran tartósan lecsökken, elégtelen lesz az emésztés és áteresztővé válhat a bélfal. Az autoimmun-megbetegedések kialakulása szoros összefüggésben állhat az emésztőenzim csökkent mennyiségével és az áteresztő béllel is, így minden esetrben érdemes ezeket az enzimeket pótolni, mégpedig minden étkezéshez.

A molekuláris mimikri elmélet szerint az így nem teljesen megemésztett összetett fehérjék és fehérjetöredékek ellen alakul ki immunválasz (étel intolerancia), és ha szervezeten belül található olyan struktúra, amit azonosnak érzékel a szervezet, akkor kialakulhat az autoimmun megbetegedés is. Például a gluténban található gliadin molekulaszerkezete nagyon hasonló a pajzsmirigyben található proteinekhez.

Láthatjuk, hogy például áteresztő bél esetén csupán egyetlen pici lépés kell ahhoz, hogy komolyabb autoimmun megbetegedés alakuljon ki. Hasmenéssel vagy hányással járó állapotok után és közben különösen ügyelni kell a nagyobb dózisú probiotikumok szedésére, és szükség esetén antibiotikummal vagy laktoferrinnel kell kezelni a megbetegedést. A legtöbb ilyen megbetegedés alatt és után hetekig csökkent lehet az enzimek mennyisége. Ilyen esetben a betegség alatt és utána egy ideig fehérje- és zsírszegény étrendet javasolt tartani, ugyanis ezzel jelentősen csökkenthető az autoimmun betegség kialakulásának kockázata, hiszen a kevesebb fehérjét a kevesebb enzimmel még van lehetőség megemészteni.

Autoimmun-megbetegedés kialakulása után is rendkívüli jelentősége van a bélrendszer karbantartásának, pláne, ha feltételezhető, hogy a táplálékból származó fehérjék elleni immunreakció váltotta ki a folyamatot:

 1. A megfelelő táplálék-intolerancia vizsgálat elvégzése után, ennek figyelembevételével kell kialakítani az étrendet, ami minden esetben legyen zsírszegény (10-12% bevitellel).
 2. Bélrendszeri problémák esetén fontos a teljes körű étrendi váltás, azaz a nagyon könnyen emészthető táplálékok fogyasztása. A legkönnyebben emészthető táplálékok a bébiételek, pépek és kásák.  Az Okos Étrend kihívás 2. hetének étrendje is segítségedre lehet.
 3. A colostrum segíthet az áteresztő bél regenerálásban.
 4. A megfelelő bél mikrobiom elnyomja a patogén, gyulladást fokozó bélflórát, ennek kialakításban nagy segítséget nyújtanak a probiotikumok.
 5. Szinte minden esetben érdemes a fehérjebontást támogatni emésztőenzimekkel.
 6. A hagyományos emésztőenzimeken kívül érdemes szót ejteni a szerapeptázzól. A szerapeptáz a selyemhernyóktól származó fehérjebontó enzim. Nagyon hatékony bélgyulladás, Crohn-betegség, gyulladásos állapotok, autoimmun megbetegedések, reuma kezelésének támogatásában is. Hatásmechanizmusa az eddig leírtak alapján történik. A legtöbb krónikus gyulladási folyamat mögött az elégtelen fehérjeemésztés is közrejátszhat.
 7. Áteresztő bél, gyakori hasmenés és bélgyulladás esetén feltétlenül érdemes megpróbálni a csak L. Plantarum tartalmú probiotikumot, mert sokszor ez az egy változtatás megoldhatja az emésztési problémát. Sajnos csak sztearátos formában kapható, de az előnyök és mellékhatások mérlegelésekor ekkor az előnyök győzhetnek. Ajánlott termék: Jarrow Formulas, ideal bowel support (10 milliárd/ kapszula)

Kuruzslás vagy pénzkidobás az ételallergia-tesztek legtöbbje

Teljes mértékben kuruzslás kategóriába tartoznak:

 1. Voll diagnosztika / elektroakupunkturás állapotfelmérés
 2. Biorezonancia vizsgálat (elektrodermális tesztek)
 3. Vegateszt
 4. Hajanalízis

Az IgG alalpú tesztek eredménye sem tekinthető megfelelőnek, mert vizsgálatok szerint az élelmiszer-specifikus IgG vagy IgG4 szint és a valós érzékenység között nincs összefüggés.

Ezeknél a vizsgálatoknál specifikus IgE ellenanyagok helyett IgG típusú ellenanyagok jelenlétét vizsgálják, általában 40-50, sokszor akár 200 féle élelmiszerrel szemben. Az IgE típusú ellenanyag kizárólag allergiás reakció esetén képződik, IgG viszont minden idegen anyaggal szemben képződik, amellyel a szervezetünk valaha már találkozott. Az IgG az immunmemória alapja. IgE tehát csak arra az élelmiszerre képződik, amire allergiás reakció alakulhat ki a szervezetben, IgG viszont minden étellel szemben kialakul. Európai gyerekek jellemzően kisgyerekkorban sok tejet, tojást, kenyeret fogyasztanak, ezért szinte mindenkiben ezek az IgG ellenanyagok pozitivak és a többi élelmiszerhez képest emelkedett is lesz az értékük.

Az IgG4 tipusú ellenanyagról, melyet bizonyos ételintolerancia vizsgálatok mérnek,  annyit tudunk, hogy nem az intolerancia, hanem pont ellenkezőleg, a tolerancia, az immunrendszer általi elfogadás jellemzője. Teljesen hamis tehát emelkedett tej, tojás, liszt IgG vagy IgG4 alapján bárkit tej-tojás-lisztmentes diétára fogni. Felnőttek esetén sem bizonyított ez a vizsgálati módszer. 

Példák IgG tesztekre:

 1. Food Detective
 2. Foodtest

A patikákban megjelent viszonylag baráti áron kapható általában olcsó allergia (IgE) és cöliákia esetén intolerancia tesztek – ha nincs a betegnek IgA hiánya, egész jó pontossággal (97-98%) működnek.

Az ételérzékenység felderítésére a tünetekkel is tarkított táplálkozási napló segíthet.

Autoimmun pajzsmirigy-gyulladások

A betegség gyakorisága miatt érdemes külön szót ejteni erről. Az autoimmun-betegség a pajzsmirigy esetén azt jelenti, hogy a szervezet immunrendszere lebontja a pajzsmirigyet, közben a folyamat gyulladást generál, párhuzamosan van egy regeneráció, de idővel általában a lebontás győzedelmeskedik, ha valaki nem lép időben.

Nem érdemes sokáig várni a drasztikus életmódváltással, ugyanis a részlegesen elbontott pajzsmirigy már nem tud elég hormont termelni. Minél később tér valaki észhez, annál kisebb esélye van.

A betegségnek különböző szakaszai lehetnek a gyulladás mértékétől és a pajzsmirigy elbontásának szintjétől függően. Az ATPO szint azt mutatja meg, hogy épp mennyire támadja aktívan az immunrendszer a pajzsmirigyet, ezt számos dolog befolyásolja. Az ATPO szint tehát az immunrendszer támadásának szintjéről ad információkat, ha magas, akkor épp komoly támadásba lendült.

A thyreoidea stimuláló hormon (TSH), más néven pajzsmirigy-serkentő hormon az agyalapi mirigyben termelődik és a pajzsmirigy hormontermelésére gyakorol serkentő hatást. Ha pajzsmirigyünk a processzorunk, akkor TSH hormon jelenti azt, hogy épp mennyire kellene húzni az órajelet. Az optimális TSH érték 0,8 és 2 mIU/l között található (vagy 0,8 és 1,5 mIU/l között ideális). Ha ennél magasabb, akkor a szervezeted valamilyen okból növelné a pajzsmirigy aktivitását, azaz ezzel együtt az egész szervezeted anyagcseréjének sebességét, de akadályoztatva van a pajzsmirigy a hormontermelésben. Ez az alulműködés állapotára jellemző. Ha a tartomány alá esik, akkor pedig csökkentené, azaz a pajzsmirigy valamilyen okból túlműködik.

Hashimoto betegség elején az említett autoimmun gyulladás vérbővé teszi a pajzsmirigyet, túlműködésre gerjeszti, ekkor a TSH alacsony, mert épp nagyon sok hormon kering. Ahogy bomlik el a pajzsmirigy, úgy tud egyre kevesebb hormont termelni, ez idővel hormonhiányig is eljut. Persze ebben a fázisban TSH nagyon megemelkedik. Ennek az állapotnak a kezdetén magas TSH-val még van elég hormon, aztán a legtöbbször már a magas TSH is kevés a pajzsmirigy aktiválásához, mert nincs elég pajzsmirigyszövet.

A betegségben lehetnek hullámzások, mert gyakran csökken az immunrendszer támadása és a regeneráció nő. De jellemzően beáll a súlyos hormonhiány, ami valóságban nem pajzsmirigy-alulműködés, hanem pajzsmirigy pusztulás. Ezt azért fontos megemlíteni, mert a szokásos értelemben vett pajzsmirigy aktiváló eljárások csökkent pajzsmirigyszövet esetén kudarcba fulladnak. A betegség kezelésének legfőbb szempontja az immuntámadás csökkentése, amit ezen cikk ajánlásainak alkalmazásával lehet elérni.

Ha meg akarod ismerni az Okos Étrendet és szívesen barátkoznál hasonló érdeklődésű emberekkel, akkor a Facebookon alakult erre egy csoport, ahol recepteket, praktikákat és kitűnő társaságot találsz: https://www.facebook.com/groups/okosetrend/

Laczkovich Hegedüs Eszter

A cikk jogvédelem alatt áll

A cikk és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Másolása, felhasználása, sokszorosítása, nyilvánosságra hozatala csak a szerző hozzájárulásával és a forrás feltüntetésével lehetséges. Ha szeretnéd közzétenni a látottakat, kérlek írásban fordulj a kapcsolat link alatt a szerzőhöz, ahol tüntesd fel, hol és milyen formában szeretnéd a tartalmat felhasználni. A szerző ha úgy gondolja saját mérlegelés után írásbeli engedélyt adhat. Minden jogtalan felhasználó ellen élünk a jogorvoslat lehetőségével.

© Minden jog fenntartva. Copyright by www.zoldhaz.info

 
 

Így támogathatsz pénz nélkül árván maradt kis állatokat

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása