autoimmun betegségek étrendje

Az autoimmun betegségek gyógyíthatók?

Szeretettel ajánlom ezt a cikket az autoimmunbetegeknek és hozzátartozóiknak, valamint azoknak, akik valamilyen krónikus gyulladástól (pl. ízületi- vagy bélgyulladástól), allergiától szenvednek, mert étrendi és életmódbeli kezelésük hasonló. Hisztamin intolerancia esetén is érdemes megfogadni a cikk ajánlásait.

Autoimmun betegségről akkor beszélnünk, amikor az immunrendszer kóros, támadó jellegű immunválaszt indít a szervezetben normálisan is megtalálható saját szerv vagy szervrendszer ellen. Az autoimmun betegségek az orvostudomány jelenlegi állása szerint véglegesen nem gyógyíthatók, azonban egyre hatékonyabban kezelhetők. Olyan súlyos kórképekről van szó, hogy a megelőzés is rendkívül nagy jelentőségű.

Az allergia pedig az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanának ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollen, állati szőrök, atkák, penészspórák, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek, stb. Az allergia egy túlérzékenységi reakció, mely úgy jön létre, hogy az allergén kapcsolódik az ún.  Immonuglobulin E ellenanyag molekulához, majd felszabadulnak gyulladást növelő anyagok, mint citokinek, interleukinek, hisztamin, prosztaglandinok.

 

Autoimmun betegségek gyógyíthatók

©FreeImages.com/OBMonkey

Először nézzük, mi alakíthat ki ilyen kóros autoimmun-reakciót és mit tehetünk ellene!

Az autoimmun-betegséget kiváltó kórokozók mimikri elmélete

A kórokozó mimikri elmélet szerint a kívülről a szervezetbe jutott antigének (kórokozók fehérjéi) ellen kialakuló immunválasz kiterjed a szervezet bizonyos hasonló struktúráira. A mimikri ebben az értelemben azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja megkülönböztetni a kórokozó antigénjét a szervezet saját antigénjétől. Mivel a saját antigén tartósan jelen van, így az autoimmun betegség kialakulásához vezet. Ekkor tehát egy fertőzés előzi meg az autoimmun-kórkép kialakulását. Ilyen esetben valamilyen immunrendszert negatívan befolyásoló tényező is szerepet játszhat a hibás reakció kialakulásában.

A kórokozók mimikri elméletét támaszthatja alá, hogy számos beteg élménybeszámolójában feltűnik egy súlyos, nehezen kikezelt fertőzés az autoimmun-folyamat kialakulása előtt.

Több kutató hipotézise, hogy aktív, de nem kimutatható fertőzés tarthatja fenn a folyamatot. Ennek kikezelésére a megfelelő antibiotikumok, antimikotikumok, antivirális szerek és a laktoferrin alkalmazása lehet a gyógyszeres megoldás, közben pedig alkalmazni kell az immunrendszer működésének helyreállítását elősegítő értendi és életmódbeli változtatásokat. Ez utóbbira minden autoimmun-betegség esetén szükség van.

Ahhoz, hogy egy fertőzés kialakuljon egy emberi szervezetben, leginkább megfelelő táptalajra van szüksége. A kórokozók csak akkor indítanak összehangolt támadást a potenciális gazdatest ellen, ha ez fennáll pl. immungyengeség miatt. Egy gyenge immunrendszerű ember jó táptalajnak minősül, tehát a megfelelő tápanyagbevitel, vitamin ellátottság, egészséges táplálkozás és életmód védhet egy ilyen súlyos betegség kialakulásától is.

A helytelen életmód az immunválaszok negatív módosulásához, és a gyulladásszint fokozódásához vezethet

A helytelen immunválaszoknak, gyenge immunrendszernek, magas gyulladásszintnek a mimikri antigének elleni téves immunreakciók kialakításában is fontos szerepe van. Az autoimmun-betegségek javulásához, gyógyulásához elengedhetetlen ezen hatások csökkentése, kiküszöbölése.

Az eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy az autoimmun betegségek egy bizonyos személyiségtípust érintenek leginkább. Ez a személyiség pedig leginkább a rossz táplálkozási szokások miatt alakulhat ki. A táplálkozásból eredő stressz fokozza a kényszerekre, túlkombinálásra való hajlamot, így ez a személyiségtípus lesz érintett ezekben a megbetegedésekben. A táplálkozási stressz lehet a leggyakoribb kiváltó autoimmun-betegségek esetén akkor is, ha mondjuk épp egy nagyobb fertőzéses megbetegedés után tapasztalhatók a tünetek először. Önmagában a fertőzés nem elegendő a rossz immunválasz kialakulásához.

A leggyakoribb ilyen fel nem ismert mindennapi stresszorok:

 1. A reggeli kihagyása. Ez utóbbi gyermekkorból eredeztethető rossz szokás. Olyan elfoglalt szülőkkel rendelkező családokra jellemző, ahol a szülői törődés nem annyira jellemző. Felnőve a gyerek ritkán érzi, hogy ennie kéne reggel. Ez egy olyan éhezéses állapotot hoz létre, ami miatt a stresszhormonok mennyisége és az azokra adott válasz is megváltozik, a szervezet számára súlyos következményekkel.
 2. Hasonló hatású, aki napközben összevissza eszik, nem tart semmilyen kötött időpontot az evésre, esetleg elfelejt enni. Érdemes rendszert vinni az étkezéseinkbe. Már két hét után érezhetjük, hogy ezt korábban is így kellett volna.
 3. A túlzott fehérjebevitel is stresszfokozó. Ekkor egyrészt a máj túlterhelődik, hogy állandóan energiaként kell hasznosítsa a fehérjéket, továbbá az aminocsoport leválasztása miatt a szervezet ammóniaterhelése is növeli a stresszt, valamint számos serkentő neurotranszmitter okoz stresszhormonszint növekedést ekkor. 15% feletti bevitel felesleges stresszor. A nők a túlzott fehérjebevitelre érzékenyebbek.
 4. Élénkítőktől való függés vagy csupán rossz szokásból való fogyasztásuk. Pl kóla, energiaitalok, csoki, kávé, kakaó, maca, ginseng stb. Minden említettre jellemző az állandósuló magas stresszválasz, ami az immunválaszok módosulásához vezet. Ez jelentős mértékben hajlamosít az autoimmun és allergiás megbetegedésekre. Érdemes ezeket fokozatos csökkentéssel letenni. A biztonság érdekében a fokozatosság ebben az esetben is nagyon fontos.

És ez az említett kényszeres szokások felvételére hajlamosíthat, ez alakítja ki a személyiségtípust magát. Például ilyen kényszerek az egészséges életmódra irányuló túlzott figyelem, pedantéria, maximalizmus, túlzott sport, alacsony testzsírszázalékra való túlzott figyelem (nők esetén az alacsony testzsírszázalék már önmagában stresszfokozó, ugyanis csak éhezéssel hozható létre). A túlzott sport már önmagában is stresszfokozó, különös tekintettel, ha valaki nem végzi tudományos szinten. Nem tölt szénhidrátot, vagy nem feltöltött ch raktárakkal teszi. Nem tart kellő mennyiségű pihenőnapot, stb.

Nézzük a leggyakoribb immunválaszt negatívan befolyásoló további étrendi hatásokat, és azok kiküszöbölését!

 1. Az alacsony szénhidrátbevitellel járó étrendek (paleó, ketogén, inzulin-rezisztencia étrend), a kalóriamegvonásos fogyókúrák, szálkásítás és a böjtök esetén a szénhidrátigényes létfontosságú szervek (agy, máj) energiaellátása nem megfelelő, tartósan növelve a stresszhormonok szintjét. Ez immunelnyomó hatású, mint ilyen, jelentősen növelheti a rák, a krónikus gyulladások, akut fertőzések és az autoimmun-megbetegedések kockázatát is. Ezt a szervezeten belüli hatást ahhoz lehet hasonlítani, mintha szteroidos gyulladáscsökkentőt szedne valaki folyamatosan. Az ilyen étrendek abbahagyása után a veszély tovább nő, mert az immunrendszer hirtelen aktiválódhat, ez még inkább kedvezhet az autoimmun betegségek kialakulásának, ráadásul az ilyen étrendekkel összefüggő mucinhiány (nyálkahiány) miatt kialakulhatott az áteresztő bél is, ami szintén az autoimmunreakciók kialakulásának kedvez. Sajnos számos ember fordult hozzám ilyen étrendek alatt kialakult autoimmun pajzsmirigy-megbetegedéssel. Alacsony szénhidráttartalmú étrendek esetén tehát hangsúlyozottan fontos a fokozatos és lassú áttérés étrendi váltás.
  • Autoimmun-betegségek esetén és megelőzésükre is kerüljük el az étrendi stresszt, azaz a zsiradékban gazdag vagy szénhidrátszegény étrendeket, böjtöket, kalóriamegvonásos fogyókúrákat. Erről további információ az ajánlott zsírszegény, de tápértékben és rostokban gazdag Okos Étrendről szóló cikkekben olvasható.
 2. A különféle táplálkozási kényszerek, köztük az anorexia is jelentősen megnöveli az autoimmun-betegségek kialakulásának lehetőségét az állandóan emelkedett stresszhormonszintek miatt. Fontos ezek felismerése, a gyógyulás enélkül nem képzelhető el.
 3. Immunelnyomó hatású továbbá az inzulinrezisztencia és cukorbetegség miatt kialakuló stresszhormon növekedés, ami a sejtek elégtelen tápanyag-ellátottságából adódik. A korábban említett Okos Étrend megoldást jelenhet az inzulinérzékenység visszaállításában.
 4. Számos zsírsav (pl sztearinsav, omega3, omega6 zsírsavak) nagyobb mennyiségű bevitele is immunszuppresszív és/vagy gyulladás fokozó, így a zsírszegény étrend kialakítása ilyen szempontból is nagy jelentőségű.
 5. Terhesség a magzat védelmében kialakult természetes immunelnyomás miatt jelent emelkedett kockázatot. Különösen veszélyes a szülés, az abortusz vagy a vetélés utáni időszak, amikor hirtelen megszűnik a magzat védelme miatt kialakult immunhatás csökkenése. Ilyen időszakban különösen fontos a stresszmentes, zsírszegény, de tápértékben és rostokban gazdag étrend alkalmazása.
 6. Szteroidos gyulladáscsökkentők szedése annak ellenére kiváltója az autoimmun-betegségeknek, hogy sok esetben ezt alkalmazzák a kialakult betegség kezelésére. Különösen nagy a veszély egy ilyen gyógyszer hirtelen abbahagyásakor. Elhagyáskor csak lassú és fokozatos csökkentés tekinthető viszonylag biztonságosnak.
 7. Az endorfin megfelelő működése elengedhetetlen a helyes immunválaszok kialakításában. A glutén és a kazein esetén elégtelen emésztésükkor veszélyes fehérjetöredékek jöhetnek létre, ilyen a gluteomorphin és a casomorphin. Ezek opioid hatású anyagok. Az exogén ópiátok immunszupresszív hatásúak, és elősegitik a rossz immunválaszok kialakulását. Az említett fehérjetöredékekkel exogén opiátok kerülhetnek a jótékony hatású endogén opiátok helyére, mint az endorfin. El kell kerülni az érett sajtok, hosszan kovászolt kenyerek fogyasztását, ezek már késztermék formában is forrásai az említett opioid hatású anyagoknak. Bélrendszeren belül leginkább patogén bélflóra és emésztési rendellenességek esetén fontos a glutén és a kazein teljes elhagyása. A probléma ebben az esetben is jelentősen csökkenthető megfelelő mennyiségű fehérjebontó enzim szedésével. Később erre a témakörre még visszatérek. Mj: Az alacsony dózisú naltrexone (LDN) segíthet visszaállítani a helyes endorfin funkciót. Vannak olyan elméletek, hogy az autoimmun betegségek mindegyike a hibás szerotonin szabályozásnak köszönhető.
 
 

Feliratkozás RSS - autoimmun betegségek étrendje csatornájára

Így támogathatsz pénz nélkül árván maradt kis állatokat

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása