Mennyi CO2-t köt meg 1 kg fa? - CO2 lábnyom csökkentése a gyakorlatban

A szén-dioxid szén tartalma

Egy CO2 molekula egy szén és két oxigén molekulából áll. A szén moláris tömege 12 g/mol, az oxigén moláris tömege 16 g/mol, így 1 kg szén található 3,67 kg szén-dioxidban.

A fák szén-dioxid, CO2 megkötése

A faanyag vázvegyülete a cellulóz.

A cellulóz óriásmolekulájú szénhidrát (poliszacharid) a fatest legjelentősebb szerves vegyülete, hiszen a sejtfalak vázát hozza létre, 45-55%-ban alkotja a fatestet. A cellulóz óriásmolekulában a fotoszintézis során képződött szőlőcukor (glükóz) molekulák fonalszerűen egymáshoz kapcsolódnak, és hosszú, elágazás nélküli láncokat, fonalmolekulákat hoznak létre. (F)

A száraz fa körülbelül 50%-a szén, így 1 kg száraz fa fajtától függően 1,65-1,8 kg szén-dioxidot köt meg a légkörből a fotoszintézis során

Egy nedves fában az alábbi képlettel számolhatjuk a CO2 elnyelődését. Az eredményt kg-ban kapjuk.

Elnyelt CO2 (kg elnyelés az adott konkrét élő fában) = Az adott fa nyers tömege (kg) x 0,65 (a nedves fa körülbelül 35%-a víz, a maradék 65% a száraz biomassza) x 0,5 (a száraz fa 50%-a szén) x 3.67 (ennyi kg szén-dioxid állítható elő 1 kg szénből) x 1,2 (korrekciós tényező, mivel a fa gyökérzete is szén-dioxidot köt meg).

A fák természetes napelemek

A növények autotróf élőlények, azaz természetes "napelemként" élnek. A fák fotoszintézisükkel a napenergiából pl. cellulózban, faanyagban tárolt energiát állítanak elő:

CO2 +H2O + Fényenergia --> (CH2O)+O2+H2O, ahol (CH2O) jelenti a szénhidrátok képződését. 1 mol CO2 redukciója során 478 kJ mol szabad energia tárolódik pl. a glükóz kémiai kötéseiben. (F

A fotoszintézis egyben együtt jár azzal is, hogy a napból érkező besugárzás nem a környezet hőmérsékletét növeli, hanem faanyagban energiaként tárolódik el. Ennek (is) köszönhető az árnyékoláson kívül, hogy a fás területek mindig hűsebbek. Ültessünk fát, ha csökkenteni szeretnénk a felmelegedést!

 

Kép: ©FreeImages.com/Alex-Ling

Fosszilis üzemanyagforrások szén-dioxid kibocsátása, lábnyoma

1 liter dízelolaj 835g. Ennek 86,2%-a szén, azaz 720 g. Ennek égésekor 2640 gramm CO2 képződik. Jónak mondható 4 literes fogyasztás esetén 105,6 g CO2-t juttatunk a levegőbe kilométerenként. 

1 liter benzin 750 g, melynek 87%-a szén. 652 g szenet tartalmaz 1 liter benzin. Ennek elégetésekor 2392 g CO2 képződik. Egy előző járműhöz hasonló tömegű, jó fogyasztású benzinüzemű jármű 6,5 literes fogyasztása esetén 156 g CO2-t juttatunk a levegőbe kilométerenként. Tehát meglepő lehet, de benzinüzemű járművek széndioxid-lábnyoma jóval magasabb lehet. A dízelmotorok hátránya a részecskekibocsátás.

1 liter LPG súlya 550 g. Az LPG  82,5% szenet tartalmaz, azaz 454 gramm. Ennek elégetésekor 1665 g CO2 keletkezik. Az előző jármű LPG üzeművé alakítása után nő a fogyasztása, 7,5 literes fogyasztás esetén 125 g CO2-t juttatunk a levegőbe kilométerenként. (F)

Csökkentsük a szén-dioxid lábnyomunkat!

Egy 8-12 éves gyors növekedési ütemű, nagyobb méretű fa körülbelül 72 kg CO2-t köthet meg évente. Ha évi 10000 km vezetünk kis fogyasztású dízelautóval a gázpedál kímélete mellett, akkor évente 15 db ennyi idős fa nevelésével, életben tartásával, (korábbi) ültetésével egyenlíthetnénk ki a vezetésből adódó CO2 lábnyomunkat. Nem kevés, holott ez lenne a normális... Ha vezetni akarunk, ültessünk sok-sok fát!

Azt persze nem árt figyelembe venni, hogy az ültetett fák elégetésével, elbomlásával újra a légkörbe kerül a megkötött CO2. 

Évente 13 tonna CO2 kibocsátással jár egy átlagos fejlett országban élő ember léte, ez 180 nagyobb fa nevelgetésével lehetne kiegyensúlyozni. Ez jelentősen csökkenthető - akár meg is felezhető - ha odafigyelünk. Minden olyan tevékenységgel és választással tovább növelhetjük a CO2 lábnyomunkat, ami pl. fosszilis üzemanyagok felhasználásával jár: repülőutakkal, távol termesztett élelmiszerek vásárlásával, nem helyi zöldségekkel és gyümölcsökkel, túlvásárlással (pl. ruházat), de az autóban és tömegközlekedésen feleslegesen cipelt súlyok is számíthatnak, ahogy a felesleges autóutak is. Sokat számít a megvásárolt áruk csomagolása és származásuk. Nem csökkenti - sőt növelheti - a CO2 lábnyomunkat, ha fa fogkefét használunk, de azt távoli országokban gyártják, a szállítás ugyanis az egyik legjelentősebb tényező. Fontos csökkentenünk a marhahús és tejtermékek fogyasztását is, ahogyan szintén nagy jelentőségű a házaink szigetelése is. Ott spóroljunk energiát, ahol csak módunkban áll. 

CO2 kibocsátás szempontjából a visszaváltható üvegekbe történő csomagolás sem feltétlenül környezetbarát, ezek szállítása és súlya jelentős terhet róhat a környezetre és a klímaváltozásra. Jobb megoldás lenne a komposztálható növényi polimerek használata. Ezek a rémhírkeltéstől függetlenül valóban lebomlók, biomasszára bomlanak, ugyan alacsonyabb hőmérsékleten ez a bomlási idő lehet pár év is, akárcsak egy 2 cm átmérőjű faág esetén. Ettől még komposztálódás után hasznos biomasszává válik. (F)

 

Laczkovich Eszter © Minden jog fenntartva. Copyright by https://www.zoldhaz.info

 

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

  1. Soha többé nem leszel egyedül.
  2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
  3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
  4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
  5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
  6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
  7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
  8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása