Ozmózis

Mi az ozmózis?

Az ozmózis eredetileg az élő szervezetek egyik működési elve, nélküle az élet nem is létezhetne. Az ipar ezt a biológia folyamatot elleste és sokféle eljárásban alkalmazza, így például az ozmózis víztisztítókban is. Az ozmózis folyamán a víz áthalad egy féligáteresztő hártyán, membránon, amely részlegesen megakadályozza az ásványi anyagok és egyéb összetevők áramlását a membrán két oldalán elhelyezkedő oldatok között.  Egy membrán (az emberi szervezetben ilyen membrán például a sejtfal) elválaszt két különböző koncentrációjú oldószeres (ez az oldószer a víz a sejt esetén) oldatot, ekkor az oldószer elkezd áramlani a membránon keresztül az alacsony koncentrációjú oldat felől a magasabb koncentrációjú oldat felé, a folyamat irányát befolyásolja a hártya két oldalán fellépő nyomáskülönbség is.

 

Ozmózis víztisztító

 

ozmózis működési elveAz ozmózist használják ki a víztisztítás jelenleg ismert leghatékonyabb és költségkímélőbb eljárásában a az ozmózisos víztisztítóknál. Ekkor az oldószer a tiszta víz, az oldott anyagok pedig a vízben található szennyezőanyagok, ionok. Ha növeljük a nyomást a magasabb koncentrációjú oldat oldalán (az ugye a tisztítandó víz oldala), akkor az előbb említett folyamat megfordul, azaz a tiszta víz elkezd áramlani az alacsony koncentrációjú oldat felé, a tiszta víz oldal irányába. A membrán ebben az esetben az ozmózis membrán, ez egy vékony film membrán. A TFC (vékony film kompozit) ozmózis membrán szűrőnyílása : 0,0001 mikron. A baktérium átlagosan 1000-szer, a vírusok 10000-szer nagyobbak ennél. Ezt a folyamatot nevezik a víztisztításban fordított ozmózisnak, az ilyen víztisztítókat pedig ozmózis vagy fordított ozmózis víztisztítóknak nevezzük, de a fordított ozmózis valójában hibás elnevezés. Valójában ez a folyamat is ozmózis, de itt a membrán két oldalán fellépő nagy nyomáskülönbség is megjelenik, mint egy újabb befolyásoló tényező, ami az eredeti plusz nyomás nélküli folyamat áramlási irányát ellentétesre fordítja. Ezt a plusz nyomást a víztisztításban általában a vezetékes víz nyomása adja (3-6 Bar), így nincs szükség a legtöbb víztisztító esetén áramforrásra a működtetéshez.

 

Ozmózis víztisztítók felépítése

 

Az ozmózis víztisztítók több szűrési fokozatból állnak, ugyanis minden ozmózis membrán rendkívül érzékeny a vezetékes vízben megtalálható klórra és az 5 mikronnál nagyobb szennyeződésekre, arról nem beszélve, hogy rendkívül fontos, hogy a membránba ne kerülhessen biológiailag aktív szennyezőanyag, mert ott rothadási folyamatokat indíthat meg, így a szűrt víz minősége jelentősen romolhat.

 • Az ozmózis víztisztító rendszer előszűrő fokozata ezért egy 5 mikronos előszűrő és jó esetben két aktívszenes szűrőből áll. Az 5 mikronos szűrő az 5 mikronnál nagyobb lebegő szennyezőanyagok eltávolítását hivatott megcélozni: a piszkot, homokot, protozonokat (szilárd szennyeződéseket), lebegő szennyeződéseket, rozsdát, féreglárvákat. A cserekor jól látható, hogy milyen mennyiségű rozsda halmozódik fel egy év alatt is. A két aktívszén szűrő kiszűri a klórt, a trihalometánokat, a szerves vegyületek jelentős részét, és az elhalt vagy még mindig aktív fertőző ágenseket így a baktériumokat, a vírusokat és a gombaspórákat.  Az előszűrés segíti elő, hogy csíra-  és klórmentes víz kerüljön az ozmózis membrán felületére, amelyben már a nagyobb fizikai szennyezőanyagok is szűrésre kerültek. A jó minőségű szűrők mindig két aktívszén előszűrőt alkalmaznak, mivel az ozmózis membrán rendkívül érzékeny a klórra, a vékonyfilm membránt az aktív klór felmarja, így az élettartam jelentősen csökkenhet. A klórt az aktívszén tudja megkötni. Az eltávolítandó anyagok az aktív szén töltet felületén adszorbeálódnak, elnyelődnek - telítődnek. A membrán élettartama és az ozmózis víz minősége nagyban ettől a két szénszűrőtől függ.
 • Ozmózis víztisztító membrán működéseA második szűrési szint a fordított ozmózis membrán, amely az ozmózis víztisztító szíve, eltávolítja a vízben oldott vegyi és biológiai szennyeződések 95-98%-át. A víztisztítás lényegi része valójában itt történik. Egy ozmózis membrán szűrőképessége korlátozott, így körülbelül napi 150-260 liter tiszta vizet képes szolgáltatni. Ezért átmeneti tárolótartályra van szükség, de vannak átfolyós ozmózis víztisztók is. A ozmózis víztisztító használatakor a szennyeződés a szennyvíz elvezető csatornarendszerbe kerül, mivel a membrán öntisztuló, ellentétben a többi szűrőtípussal, ahol a kiszűrt szennyeződések folyamatosan felhalmozódnak. A membránba érkező víz két részre oszlik, az egyik része a membránon keresztül a tiszta vizet tároló tartályba kerül, a másik a membrán felületén végighaladva, azt megtisztítva a szennyvízcsatornába távozik.
 • A szűrés harmadik szintjén, közvetlenül fogyasztás előtt, a tiszta ozmózis víz, egy aktív szénszűrőn halad keresztül, amely a maradék oldott anyagokat is megköti ami esetleg a tárolás folyamán belekerül és kellemesebb ízt és illatot biztosít és egyben egy biztonsági csíramentesítést is végez.
 • Opcionálisan alkatrészektől függően teljesen tiszta, vagy plusz ásványi anyaggal dúsított (házi ásványvízkészítő), vagy lúgosított és ásványi anyaggal dúsított vizet, mágnessel, biokerámiával kezelt kaphatunk végeredményben.

Ha úgy döntesz, hogy beruházol egy ozmózis víztisztítóra akkor nagyon ügyelj az éves szűrőcserére, mert ezt elhanyagolva többet veszthetsz, mint nyersz, mert bizonyos idő elteltével az előszűrők telítődnek, így sem csíramentesíteni nem tudják a membránra kerülő vizet, sem megkötni nem tudják a membrán károsító aktív klórt. Én maximum fél-3/4 évente szoktam cserélni az előszűrőket, pont elővigyázatosságból. Nem olyan nagy tétel, minthogy érdemes legyen ezen spórolni. Vannak már utántölthető elő- és utószűrők is, ezzel olcsóbban megoldható egy-egy szűrő csere.

Ha azon aggódsz, hogy esetleg így kikerülnek az oldott ásványi sók a vízből, akkor megnyugodhatsz. Ha gondolod akárhány visszasózó patront telepíthetsz a rendszerbe. Egy visszasózó 30-50 g oldott ásványi anyaggal növeli a víz ásványanyag tartalmát biztonságos, szennyeződésmentes forrásból.

Ajánlott termékek: jó minőségű ozmózis víztisztító

Arról, hogy miért elengedhetetlen egy ozmózis víztisztító  egy háztartásban itt olvashatsz többet:

Tényleg szükséges egy ozmózis víztisztító beszerzése?

 

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása